De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Waarom was Bos boos op Donner?

foto_bram_vraag_aan_dh_2042.JPGWaarom werd Wouter Bos afgelopen week zo boos op zijn collega Donner, die voor de deur van het Torentje een paar cijfers noemde? Dat wil Arend weten van Bram Schilham.


 
Zo’n woedeaanval komt nooit uit de lucht vallen. De onderhandelingen liepen op dat moment zeer stroef en dan is een vonkje genoeg om een steekvlam te veroorzaken. De kern is dat de deelnemers aan de onderhandelingen een plechtige belofte aan elkaar hebben gedaan: ze brengen geen inhoudelijke informatie naar buiten. En dat lukt ze aardig, moet ik met enige spijt constateren. Het maakt het journalistieke speurwerk op dit moment niet eenvoudig. 

 Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.
 
Wat Donner deed was op het randje van de afspraak. Hij zei dat de overheid in feite al 50 miljard investeert in de economie door de staatsschuld te laten oplopen. Daarmee bracht hij geen onderhandelingsgeheimen naar buiten. Maar wat hij er terloops aan toevoegde werkte bij de PvdA als de spreekwoordelijke rode lap. Donner vroeg zich hardop af of het dan nog wel zinvol is om er 5 miljard investeringen aan toe te voegen. PvdA-onderhandelaars Bos en Hamer, die deze woorden van Donner binnen enkele minuten via blackberries kregen voorgeschoteld, werden witheet. Want over die 5 miljard aan investeringen die Donner noemde waren ze het net eens geworden aan de onderhandelingstafel. Donner verklapte dat niet alleen tussen neus en lippen door, hij stelde de afspraak ook nog eens via de camera opnieuw ter discussie!
 
Vandaar de “politieke spelletjes” van Bos. Vandaar de “oprechte spijt” van Donner. Al keek de laatste wel opvallend geamuseerd de camera in toen hij zijn verontschuldigingen aanbod aan de “gekwetste” Wouter Bos….      
 
 
De volledige vraag van Arend :

Geachte Heer Schilham,
Waarom werd het Donner zo kwalijk genomen dat hij cijfers noemde en vooral: wat bracht Bos ertoe om van ‘partijpolitieke spelltjes’te spreken? Voor mij waren de woorden van Donner heel verhelderend.
Wilt u ook iets weten over de Haagse politiek of over de werkwijze van de Haagse redactie van de NOS? Vraag het politiek verslaggever Bram Schilham van de NOS.

Bram Schilham beantwoordt meerdere keren per week vragen van het publiek, door de redactie geselecteerd.Bram werkt sinds 1995 in Den Haag, eerst als politiek verslaggever voor het Radio 1 Journaal. Sinds 2001 is hij politiek presentator van het NOS-Journaal en geeft hij de analyses en achtergronden bij het politieke nieuws.
 
Stel uw vraag hieronder, via het reactieformulier. 

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


3 reacties op “Waarom was Bos boos op Donner?”

 1. mavado zegt: 14-03-09 om 10:02

  Vandaar de “oprechte spijt” van Donner.
  @
  Oprechte spijt van Donner, met die grijns op zijn gezicht.? Je excuus aanbieden en echt berouw hebben van je woorden moet uiterlijk wel zichtbaar zijn, en dat was het dus niet. Zoiets noem ik als Hollander huichelachtig. Heel dat kabinet inclusief de kamerleden en de politieke partijen zitten vol met zieke virussen, die het land naar de knoppen helpen. Hun geest en brein zijn verrot en verdorven en ze kunnen geen juiste beslissingen meer nemen. Zij lijden aan geestelijk geheugen verlies. Het zijn verkeerd handelende en verkeerd denkende mensen, die niet weten wat goed of wat slecht is. Blinde leidslieden. En het enige dat helpt is een Quick Restore van hun hartdisk. Ze hebben hun computer (Ram – geheugenbank – denken) afgezet zonder hun gegevens van gezond denken en inzicht op te slaan, en dat zijn ze dus nu kwijt, het staat niet op hun hartdisk. Vroeger zei men als iemand niet wilde luisteren of leren, je moet het bij hem erin RAMmen.

  Bij sommige mensen staan de goede dingen gelukkig in hun geheugen gegrift. Ik ben bang dat bij deze slechte en te langzaam tot actie overgaande overheid geen modules/geheugenbanken meer op het moederbord aanwezig zijn. Hun RAM: Random Access Memory werkt niet meer goed, want er zit geen snelheid in hun beslissingen.

  Maar wat Donner betreft, voorlopig is gezegd wat hij wilde zeggen, dus wat hem betreft is dat gelukt. En een uitgesproken woord kan je niet meer terughalen. Laat men dus oppassen wat men zegt. Wat uitgesproken is gaat voor eeuwig door de ruimte, dat bewijst de microfoon, bandrecorder, televisie en radio, ook al hoort en ziet u uw woorden en beelden (personen) niet voorbijgaan, ze zijn er en er is geen einde aan, want het is in een andere dimensie. Zelfs de levende woorden van Jezus, de Christus die 2000 jaar geleden zijn uitgesproken zijn rondom ons, maar om ze te horen, moet u wel die ingebouwde ontvanginstallatie in u hebben, anders hoort u helemaal niets. U moet er dus op afgestemd zijn als u geluid en beeld (visioenen) wilt ontvangen. Televisie was er al toen Adam er was. Het was alleen nog niet ontdekt.

 2. Als een vroegere medewoongenoot van Bram ten tijde van zijn studies te Rotterdam ben ik op zoek naar een contact email van Bram.

  Gelieve aan Bram door te geven.

 3. Beste Bram,

  Als medewerker van het CVOG te Doorn zijn wij op zoek naar oud leerlingen om samen met hen het lustrum 60 jaar Revius Lyceum te vieren. Het ontbreekt echter aan de juiste adres gegevens. Zou jij deze willen versturen naar imolnar@cvog.nl. Hartelijk dank!

  Met vriendelijke groet,

  I. Molnár

Geef een reactie