De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Waar is Maria van der Hoeven?

foto_bram_vraag_aan_dh_2043.JPGWaar is de minister van Economische Zaken bij het topoverleg in het Torentje over de economische crisis? Dat willen Katrien en Jan Heijnen weten. Bram Schilham geeft antwoord.

Van de zeven mensen die in het Torentje onderhandelen, zitten er zes als vertegenwoordiger van hun partij. Donner en Van Geel doen mee namens het CDA, Bos en Hamer vertegenwoordigen de PvdA en Rouvoet en Slob vormen het team van de ChristenUnie.

Balkenende leidt de zaak als voorzitter die boven de partijen staat. Dit alles betekent dat Donner niet aan tafel zit als minister van Sociale Zaken en Bos niet als minister van Financiën. Er zitten dus formeel gezien geen vakministers in het Torentje en dus is het logisch dat ook de vakminister van Economische Zaken in dit stadium ontbreekt.

Als de partijonderhandelaars volgende week hun resultaat presenteren aan het kabinet, komen de meest betrokken ministers en staatssecretarissen weer aan bod. Het is dus afwachten voor Maria van der Hoeven, maar ook voor andere bewindslieden zoals staatssecretaris De Jager die verantwoordelijk is voor de belastingen.
 
Tot zo ver het formele antwoord. Er is ook een andere verklaring. De minister van Economische Zaken heeft niet automatisch een toonaangevende positie. Het ministerie is klein, het budget beperkt. Het hangt sterk af van de persoonlijkheid van de zittende minister in hoeverre hij of zij weet door te dringen tot het hart van de sociaal-economische besluitvorming binnen het kabinet. Daarbij moet de minister opboksen tegen collega’s die zich ook met de economie bezighouden en van nature meer invloed hebben: de premier en de ministers van Financiën en Sociale Zaken.    
 
Het valt dus niet mee voor Maria van der Hoeven om haar partijtje mee te blazen nu het over de economie gaat. Zo lang er wordt onderhandeld heeft ze alle tijd om zich bezig te houden met typische EZ-onderwerpen zoals de energiemarkt en het innovatiebeleid. Al had ze ongetwijfeld liever aan tafel gezeten in het Torentje…
 
 Bram Schilham

Wilt u ook iets weten over de Haagse politiek of over de werkwijze van de Haagse redactie van de NOS? Vraag het politiek verslaggever Bram Schilham van de NOS.

Stel uw vraag hieronder, via het reactieformulier.
 

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


4 reacties op “Waar is Maria van der Hoeven?”

 1. Patrick van Beukering zegt: 22-03-09 om 22:02

  Bram,

  Kun je mij (en het Nederlandse volk) vertellen waarom dat topoverleg zo lang moet duren?
  De crisis is nu bijna 6 maanden oud en er is nog steeds geen plan van aanpak.
  Groet,

  Patrick van beukering

 2. Ruud zegt: 24-03-09 om 19:21

  Wanneer mogen we weer stemmen kan dit zooitje eruit

 3. Als het niet meevalt voor Maria Verhoeven en zij moet opboksen tegen collega’s die zich van nature beter profileren dan vraag ik me af wat ze dan doet in Den Haag? Over bezuinigingen gesproken, misschien deze weinig inhoudelijke post laten vervallen?

 4. Ik ben het helemaal met Ruud eens kan dit zooitje de kamer uit

Geef een reactie