De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Onorthodoxe maatregelen

balkenende_catshuis_anp.jpgHet kabinet is er uitgekomen. Geheel in stijl krijgen nu nog de Nederlandse schaduwregeringen de kans om hun duit in het zakje te doen. We hebben een keurig overzicht van het anti-crisis-pakket van het kabinet gekregen. 
‘Onorthodoxe maatregelen’ zouden het worden, zo zei het kabinet tenminste enige weken geleden. Een ‘beproeving’ zou de crisis zijn. 

En nu zijn die maatregelen genomen, en kunnen we de balans opmaken van de manier waarop de beproeving doorstaan is. 

Reactie A: Verstandig. Een voorzichtige reeks maatregelen. Denk nou niet dat de Haagse politiek iets aan de crisis kan doen. Die crisis is voer voor Obama. Hier in Nederland is het zaak een paar kleinere maatregelen te nemen, en verder te hopen op betere tijden. Prima ook dat de polder meepraat. We komen alleen verder als we het samen doen. 

Reactie B: Wat een treurnis. Zijn dit onze leiders? Het was toch crisis? Team Balkenende maakt een onmachtige indruk, en durft geen grootse stappen te zetten. De enige doortastende maatregel, de AOW naar 67, moet eerst door de vakbeweging worden goedgekeurd. Niks groots en meeslepends. Daar was het juist nu de gelegenheid voor.  

En zo is er natuurlijk ook reactie C, D, E en F.

En de rest.

We leven in een vrij land, dus: ga uw gang. Heeft u een idee hoe het beter kan? We zijn benieuwd.

Jeroen van Dommelen

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


187 reacties op “Onorthodoxe maatregelen”

 1. mavado zegt: 24-03-09 om 23:08

  ik hoop dat ze gauw klaar zijn met het onderzoek aangaande Irak en dan zijn we gauw van die leugenachtige en slecht werkende regering af.

 2. Feng zheng zegt: 25-03-09 om 00:34

  Ik vind dat de regering moet ook doen wat America deed. Ze moet de kleine bedrijven tot middel bedrijven steunen zo dat ze weer normaal geld bij de bank kunt lenen. Als de klein/middel bedrijven niet goed gaat zou de grote bedrijven ook niet goed gaan.

 3. Hans Koster zegt: 25-03-09 om 09:38

  Ik mis de JSF, de afschaffing van de “gratis” schoolboeken; de beperking van de kosten van kinderopvang voor beter verdienenden; de beperking van de hypotheekrenteaftrek boven, pakweg € 500.000. Lijkt me allemaal laaghangend fruit dat bovendien vrij snel scoort.

 4. bas zegt: 25-03-09 om 09:44

  Aanrechtsubsitie blijft, hypotheekrente aftrek blijft, noem maar op.

  Een ieder heeft voor zijn heilige huisjes gevochten en het landsbelang is iets dat aan de oppositie gelaten wordt

  Bij het aantreden van dit zooitje zag ik reeds uit naar verkiezingen, maar het duurt zo lang

  Ze brengen het land zo veel schade toe

 5. John van Dokkumburg zegt: 25-03-09 om 09:49

  Polder model is alleen nuttig als men geen revolutie in het denken wil en dat wil men ook niet – maw , schiet niet op dit watjes gepeupel . Poldermodel is gebrek aan geloof in je zelf aangaande opnieuw mooi te maken zaken in het leven maar hier word simpelgezegt mijn afkomst weer verloochend .

  Democratie is en blijft een valse rust en bied geen doorslaggevende sociale oplossingen , en wanneer de bevolking niet meer bevoegdheden krijgt komt er ook geen symphathie voor een goede zaak nee – en is er sprake van een meta economisch weegschaaltjes beleid , verstikkend is het !

  Dus word ruimer van wet en hou op de liefdee voor het leven te bedonderen en laten de rode en witte bloedlichaampjes het maar uitvechten want alleen het gezonde argument is mijn / onze strijd en de moeite waard !

 6. els zegt: 25-03-09 om 12:14

  nou…ik had er toch voor gekozen om de hoger te belasten huizenprijs al te starten bij bijv. 3 ton. En de hypotheekrente-aftrek…afschaffen. Pas dan is e.e.a.beter in balans met het verhogen v.d. AOW leeftijd naar 67 evt. en snijden in de zorgtoeslag. We zullen het állemaal merken, maar nu krijg ik toch weer die náre bijsmaak van de
  tóp die zichzelf blijft verrijken en relatief weinig risico loopt . Maar
  ja,of het veel zin heeft om er nog veel over te zeggen? Mén regelt het daar toch wel in den haag, wat we ook vinden.

 7. Ronald zegt: 25-03-09 om 12:55

  Het zegt al genoeg dat men over dit mini-pakket anti-crisismaatregelen wekenlang heeft “onderhandeld”. Men had mijns inziens veel doortastender moeten zijn om én de economie te stimuleren én om hervormingen door te voeren. Helaas, men heeft het niet aangedurfd om knopen door te hakken inzake de AOW, de hypotheekrente-aftrek, defensie (JSF), kinderbijslag en verhoging van de derde schijf in de inkomstenbelasting. Een misser dus.

 8. mavado zegt: 25-03-09 om 13:22

  Geen ontwikkelingshulp meer naar andere landen, maar het geld gewoon alleen in het voor dat doel opgerichte bank storten. Alle asielzoekers en vluchtelingen die naar Nederland komen geen permanent verblijf geven, maar hun een opleiding geven in datgene waarin zij goed zijn en dat zij met de kennis en technieken die zij in Nederland geleerd hebben, daarna terug moeten naar eigen land om hun eigen land op te bouwen en hun eigen landgenoten te helpen en ondersteunen met de door hun in ons land onderwezen kennis. Het ontwikkelingsgeld is anders een bodemloze put waar geen einde aan komt. Uiteraard financiële ondersteuning en hulp vanuit die bank totdat ze op eigen benen kunnen staan. Dan blijft in ieder geval het geld en de rente daarvan in Nederland. Bijvoorbeeld: alle Afghanen zouden hier al een opleiding of cursus moeten kunnen volgen om straks bij gedwongen terugkeer als het veilig is, hun eigen landgenoten kunnen gaan helpen. Geen permanent verblijf meer.

 9. Erik Peter zegt: 25-03-09 om 13:29

  Vraagje: wat heeft het verhogen van de AOW leeftijd in vredesnaam te maken met het bestrijden van de crisis nu !? We krijgen de indruk dat het kabinet de crisis aangrijpt om een draagvlak te creeren voor het verhogen van de AOW leeftijd. Bovendien valt het helemaal NIET uit te leggen dat er eerst miljarden in de banken worden gestopt (een failliete bank wordt heus wel overgenomen door een andere bank, en de spaargelden waren al gegarandeerd tot 100.000 ) en we vervolgens zelf moeten bloeden door verplicht door te werken tot 67 wat SLECHTS 6 miljard eventueel zou opleveren en dan ook nog eens ver weg op termijn. Dit heeft toch helemaal niets te makenn met het bestrijden van de crisis nu ! Neem dan de omliggende landen, waar bedragen van 100miljard en meer in de economie wordt gepompt en versterking van de koopkracht speerpunt is.

 10. Erik Peter zegt: 25-03-09 om 13:32

  Verder heeft minister president Balkenende beloofd de hypotheekrenteaftrek niet ter discussie te stellen. Dat zou bovendien de koopkracht aantasten dus niet helpen bij het bestrijden van de crisis. En wat blijkt? De hypotheekrenteaftrek wordt wel aangepakt namelijk via het verhogen van de woz belasting/waarde waardoor je dus een lager aftrekbaar bedrag hebt en alsnog in tegenstelling tot de belofte van Balkendende de hypotheekrenteaftrek aanpakt. Een slechts keuze in strijd met de belofte aan de kiezer.

 11. mavado zegt: 25-03-09 om 13:34

  De gladjakker Donner heeft zijn zin, hij had twee voorstellen en één moest je er accepteren – loonmatiging of verhoging AOW naar 67. Hij speelde blufpoker en Donner heeft gewonnen, uiteraard met een grote grijns op zijn gezicht.

 12. Erik Peter zegt: 25-03-09 om 13:36

  en hoe zit het nu met de beperking van de enorme bedragen ontwikkelingssamenwerking? Daar horen we niets over. Men had kunnen beginnen met het verlagen of tot 0 reduceren van de subsidie bedragen voor organisaties die de overheid en allerlei infrastructuur projecten als aanleg van wegen , oplossen van files tegenwerken. (dus geen subsidie naar dubieuze clubs als milieu offensief en milieu defensie). verder geen geld meer naar dictatoriale regimes (als zimbabwe)

 13. Dennis zegt: 25-03-09 om 13:43

  Dit kabinet neuzelt en treuzelt. Gekneuter achter de dijkjes. We staan voor fundamentele veranderingen. Maar Balkenende en co. zien het niet. Zie artikel van Wouter van Dieren en Arnold Heertje: http://www.nrc.nl/opinie/artic.....t_een_ramp

 14. Stan zegt: 25-03-09 om 13:45

  Jongeren betalen weer eens de rekening van die oude kliek. Wat krijgen ze ervoor terug. Een verontreinigde wereld, een bikkelhard kapitalistisch systeem en ook nog eens werken tot je bijna dood bent. Zoals de majesteit, met waarschijnlijke voorkennis, al in haar troonrede zei ‘Jonge schouders en zware lasten’. Ohne mich, ik denk vooral nog aan mezelf. Andere mensen zoeken het maar uit…..

 15. Frank zegt: 25-03-09 om 13:51

  Ik ben het helemaal eens met de jongerenorganisaties van de coalitiepartijen die het schandalig vinden dat de AOW-leeftijd niet wordt verhoogd tot 67 jaar (ben zelf 27). Ook mocht van mij de AOW nog wel gefiscaliseerd worden. Ik zou tevens proberen mensen te stimuluren langer door te werken.

  De mate van investeringen van 16 miljard daar ben ik het wel mee eens. Nederland is niet te vergelijken met Amerika waar er geen sociaal vangnet is waardoor burger niet kan blijven uitgeven, dit in tegenstelling tot Nederland waar nog een uitkeringsstelsel is.

  Hypotheekrente mag van mij ook wel afgeschaft worden maar lijkt mij op dit moment een onverstandige maatregel, een beperking zou nog kunnen. Als het echter weer goed gaat moet dat heilige huisje zo spoedig mogelijk gesloopt worden. Het moet juist gestimuleerd worden om het liefst een huis te hebben zonder een hypotheek!

 16. Mooi filmpje over het treuzelen van dit kabinet op http://www.d66.nl/9359000/1/j9.....3mqvexa5ue

 17. Swawek van der Meer zegt: 25-03-09 om 13:54

  Terecht dat er niet aan de AOW getornd mag worden. AOW van 65 naar 67 jaar betekent 2 jaar maal 16 miljoen Nederlanders maal €10.000,- AOW per jaar is €320 miljard “besparing”. Voeg daarbij de premieafdracht gedurende de twee extra werkjaren en deze beslissing roomt zomaar 500 miljard af. Gelukkig zijn de werknemers organisaties nog wakker !

 18. We zouden hier ook ‘n zogenaamde burgerbank moeten krijgen, waar burgers elkaar geld kunnen lenen, voor allerlei projecten klein en groot. Men krijgt er zelfs meer rente voor dan ‘n gewone bank, en de rente gaat dus naar de mensen en niet naar die grote wolvenbank die lekker doen wat ze willen en geen gevoel hebben. (je helemaal zullen uitknijpen als het zo moet, en zo moet het volgens hun.) SMAVA heet die burgerbank in Duitsland. Zou er hier ook een komen? Met groet! – De redaktie van http://www.geldbesparentips.tk

 19. Ton zegt: 25-03-09 om 13:56

  Dus na het zuur komt dus nu het maagzuur…

  We hadden bezuinigingen en matiging tijdens de “goede” jaren zodat er een buffer is als het weer minder zou gaan! We moesten volhouden en door het zuur bijten want het zoet was juist om de hoek…

  Maar wat kan je verwachten van een klub verkapte fascisten die jaren en jaren lang (alle politieke kleuren) de verliezen van de corporaties socialiseerden en de winsten privatiseerden.

  Wat kan je verwachten van een minister-president die zonder blikken of blozen in de tweede kamer verklaart “dat de mening van het volk niet noodzakelijk en daarbij ongewenst is” (debat akkoord van Lissabon)…

  De guillotine zal de enige oplossing zijn voor deze land verraders…

 20. Wouter zegt: 25-03-09 om 13:58

  Voor dit gebrek aan daadkracht zullen de jongere generaties gaan boeten.
  Gek eigenlijk, zulke egoistische politici, uit een generatie die ooit het Maagdenhuis bezette. Niks van over. Slappe hap. Typisch CDA-struisvogel politiek. Lekker in het midden blijven hangen dan kan niemand je iets kwalijk nemen. Nou, ik ben echt klaar met die christelijke moraal. Uitroeien met wortel en tak, dat calvinistische stelletje sofa-moralisten.

 21. willem zegt: 25-03-09 om 14:00

  NA het zuur het ZOET!
  Nu een crisis door de banken veroorzaakt en door de mensen aan het bed (lees de zorg) en in de onderwijsbanken wordt de crisis opgelost.

  Een schamele 6 miljard inversteringen –> nee BEZUINIGINGEN

  De gewone man merkt NIETS! en het opheffen van de vliegtax wordt in hetbuitenland uitgegeven.

  100 dagen bezinning bij aanvang van het kabinet, een maand bezinning bij een CRISIS.

  LAAT ZE AUB daadkracht tonen en gaan WERKEN!

 22. rob zegt: 25-03-09 om 14:02

  Als de aftrekbaarheid van hypothekrente zou worden afgeschaft is half Nederland failliet. En dat zal vooral de mensen treffendie nu een hypotheek hebben en een niet te hoog inkomen. Dan ontstaat er in ons land een nieuwe huizencrisis, met alle gevolgen vandien.

 23. Gert van Dongen zegt: 25-03-09 om 14:03

  We kunnen zeggen wat we willen, maar het kabinet doet zijn best, we kunnen zeggen dat ze moeten oprotten, maar als ze moeten oprotten dan niet het kabinet, maar die waardeloze ambtenaren die het beleid allemaal bepalen en die opschrijven wat dhr. Balkenende en Dhr. Bos moeten roepen. Het moet nu eindelijk is een keer afgelopen zijn dat de ministers overal voor moeten opdraaien en dat degene die de echte fouten maken altijd tot hun pensioen rustig kunnen blijven zitten. Het heeft natuurlijk wel veel te lang geduurd voor er een besluit genomen is.

 24. Joebel zegt: 25-03-09 om 14:03

  ‘t Is een schande! Geen enkele visie, die er toe leidt dat er draagvlak in de samenleving ontstaat voor deze maatregelen! Beetje stimuleren en beetje bezuinigen. Vooruitschuiven die hap. En geen besluiten durven nemen, laat staan een visie ontwikkelen, waar ons land in 2015-2020 moet staan. Wie hoort Minister Cramer over het afschaffen van de vliegtax? Of komt dat nog? Niemand heeft het er meer over waar de oorzaak van deze misere is gestart. Haal de poen daar dan ook vandaan ja? De schade die de bankiers over ons hebben afgeroepen en waarvoor al miljarden zijn verdampt wordt nu NOG een keer verhaald op de zwaksten: uitkeringen, zorg etc. We betalen niet 1x, we betalen niet 2x, we betalen minstens 3x!! Terwijl de bonusvangers praktisch ongemoeid blijven, want er zijn contracten. Dankzij ons hebben die lui ueberhaupt nog een baan!! Maar dat schijnen ze bij de banken niet te beseffen. Daar werken vooral autisten, zo te zien. En hoe zit het dan met onze afspraken? Afspraken over uitkeringen, AOW, pensioenen, zorg, onderwijs? O ja en een nullijn? Hoe zit dat met een nullijn voor niet CAO-ers?
  Ach ja, we moeten dus eerst wachten op de volgende crises: voedsel, energie, klimaat. En inflatie! We kunnen erop wachten. En weten ook nu wie dat NIET gaat betalen. De mensen die het makkelijk zouden kunnen missen. :( (

 25. Zie deze mooie illustratie van de gang van zaken: http://www.d66.nl/9359000/1/j9.....3mqvexa5ue

 26. Dennis zegt: 25-03-09 om 14:07

  Brave burgers, pak lekker uw biezen trek uw eigen plan. Laat NL toch lekker NL. Niet dat het ergens anders zoveel beter is, maar emigreren naar Zweden lijkt me niet zo´n slecht idee. Of een Bed en Breakfast in Slovenie beginnen, ik noem maar wat. Zelf initiatieven nemen.

 27. Cees zegt: 25-03-09 om 14:13

  Als ik het leiderschap van ‘JP de MP’ moet omschrijven, denk ik telkens aan het door Freek de Jonge ooit zo treffend omschreven incident van Balkie in Eindhoven op campagne; toen plots een jochie met een skateboard naast hem opdook, kon hij niet meer terug: “Laat ik het maar eens proberen, hè?” En pats! Meteen op zijn gat. En dan lachend als een boer met kiespijn opstaan, de pijn verbijtend: “Nou, ik heb toch geprobeerd, hè? Toch?” En ik ben bang dat dit op zich onschuldige en misschien zelfs wel grappige incident straks, als Balkie MP-af is, illustratief gaat zijn voor zijn leiderschap als premier. “Nou, ik heb het toch geprobeerd, hè?”
  Een goede leider neemt in tijde van stress en paniek zijn groep resoluut bij de hand en toont daadkracht. En dan maakt het niet eens zoveel uit wat hij precies doet. Maar daadkracht is al decennia een vloekwoord onder de Haagse kaasstop. En Balkie is echt niet de enige. Maar hij zit wel op een grote sleutelpositie als het gaat om het tonen van leiderschap in crisistijd. En die vaardigheden bezit hij eenvoudig meer dan onvoldoende. Waar dat mijns insziens door komt? De penningmeester is ooit door stom toeval voorzitter geworden… Helaas. Maar als gezegd ligt de crux van het leiderschapsvraagstuk niet bij Balkie alleen. Wat dat aangaat, en toeval bestaat weer echt niet, is het ook o zo treffend dat het uitgerekend een anderhalf jaar geleden geïnitieerd debat over parlementaire zelfreflectie is dat vandaag komt te vervallen. Misschien is het beter om er maar gewoon een beetje over te lachen, hoe moeilijk dat voor sommigen in deze tijd ook mag zijn…

 28. tineke zegt: 25-03-09 om 14:19

  Ik sta versteld van het pakket crisismaatregelen, de regering lost totaal niets op, maar legt de oplossing van de problemen neer bij de vakbonden, die moeten nu uit gaan zoeken hoe de AOW betaalbaar blijft. Verder moeten de werknemers hun looneisen matigen, de nullijn dus. De werkende bevolking heeft de crisis niet veroorzaak, maar betalen de rekening en de graaiers blijven uiteraard ongemoeid, gesponsord door Wouter Bos.

 29. Michel zegt: 25-03-09 om 14:20

  Je ziet toch echt dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen ………. Hoe noemde Jan Peter Balkenende het ook alweer, solidariteit alles was bespreekbaar !!! Ik zie alleen maar bezuinigingen op ouderen en chronisch zieken, maar ja dat zijn natuurlijk ook de makkelijkste slachtoffers om aan te pakken !!!
  Over normen en waarden gesproken J.P. Balkenende !!!!!!!!

 30. Mooi stukje in het nrc.
  Ander voorbeeld :
  verpakkingen , als ik een klein 4 port switchje koop zit dat verpakt in 4-5 lagen verpakkingsmateriaal , plastic ,karton , kartonnetje, weer plastic , met cdrom en vodje papier waarop staat dat het een switch is , nice, maar enorm veel verspilling , 95% van die verpakking is ongewenst en onnodig en brengt onnodige kosten en verspilling met zich mee voor productie en transport.
  kosten switch :
  productie : bedrag x
  verpakking : bedrag y
  transport : bedrag z
  haal 95% van de verpakking weg en de kosten worden gerdeuceerd tot x + (5% van y) + (z – 95%y). Van deze kosten reductie kunnen de verpakkings makers betaald worden om hun werk niet te doen. Dit levert op zich geen lagere kostprijs op van het product maar zorgt wel dat er minder milieubelasting optreedt en er minder energie verspild wordt. Dat ziet de comsument weer terug door lagere kosten om het milieu te beschermen en op peil te houden en lagere energie prijzen omdat de energie voorraden minder hard worden afgeroomd.

 31. Jaap zegt: 25-03-09 om 14:25

  De economie heeft zichzelf vermoord…
  Die valt niet te redden door een regering. Die kan alleen wederopstaan.
  Goede tijden, slechte tijden.
  Je kunt alleen maatregelen nemen om de zwakken te laten overleven. En alsjeblieft niet de zwakke bedrijven. Dat zijn rotte appels in de fruitmand. Ze kunnen hooguit de rest aantasten, maar rot blijven ze.
  Memento Mori, maar Carpe Diem.
  Of, in Jip-en-Janneketaal voor de Bassie-en-Adriaan-kijkers: Wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen!

 32. Jaap zegt: 25-03-09 om 14:26

  O ja, we dragen hier met elkaar de gevolgen van zo’n 30 jaar a-sociaal VVD-beleid!

 33. Het valt me op dat er zo hard en agressief gereageerd wordt.
  Heeft iemand van bovenstaanden zijn huis al moeten verkopen door de kredietcrisis?
  Is iemand van hen al persoonlijk failliet door de kredietcrisis?
  Heeft iemand van hen al wat nuttigs voor een ander gedaan vandaag?
  Is er iemand bij die honger lijdt vandaag? Op de vlucht voor oorlog ofzo? Klagen van weelde! Ga eens een jaartje in Afrika wonen… Sudan ofzo! Zeurkousen!
  @Dennis: inderdaad!
  @Wouter: mmm. Niet echt intelligent. Zeer onverdraagzaam. Vraag me af wat dit met Johannes Calvijn te maken heeft. Vraag me af of we onder leiding van Johannes Calvijn in zo’n crisis terecht waren gekomen, dus wat die er nou weer mee te maken heeft…
  Wie heeft trouwens zijn hand al in eigen boezem gestoken?

 34. Fever zegt: 25-03-09 om 14:38

  Ik ben ervoor dat die lui die deze crisis hebben veroorzaakt er ook voor opdraaien en niet de mensen die te goeder trouw waren en een woekerpolis werd verkocht terwijl ze dachten dat ze voor een appeltje voor de dorst aan het sparen waren. waarom niet die lui korten en langer doorwerken tot 67 als straf en oplssing van de crisis. Het tegendeel is echter waar:

  De grootverdieners die ons geld in hun zak staken krijgen er gewoon nog een bonus bij en de regering kan daar zogenaamd niks aan doen?

  Slappe hap. ook van Femke Halsema trouwens en Pechtold die ons ook al langer willen laten werken terwijl er alleen maar werkelozen bijkomen. Alleen de SP is er nog voor de gewone man/vrouw dat is duidelijk

 35. Roel Ottens zegt: 25-03-09 om 14:45

  Tja, doorwerken tot je 67e is op zich niet zo vreemd. Mijn vader, en veel van zijn generatiegenoten begonnen te werken omstreeks hun 15e, en dat is er nu niet meer bij. Het aantal jaren dat er gewerkt wordt (waarvoor eigenlijk?) was dus toch al minder geworden. Bovendien is de gemiddelde levensverwachting hoger geworden. Tot zover klinkt het goed, maar hoe moeten we dit rijmen met teruglopende werkgelegenheid door o.a. faillissementen en (massa)ontslagen. Als ouderen al moeten/mogen blijven zitten, zijn er dan nog genoeg banen voor werkzoekende jongeren?
  Denk het niet.
  Het kabinet heeft mede op gezag van de werkelijke machthebbers snel gehandeld toen sommige banken in de problemen kwamen. Ze hebben er onevenredig lang over gedaan om te verzinnen hoe ze e.e.a op ons zouden kunnen verhalen. En ze weten dat het volk niet meer in opstand komt, maar slechts in onbegrip het hoofd schudt.
  Dat sommige reagerenden gebruik maken van de gelegenheid om de problemen af te wentelen op mensen die het vele malen slechter hebben was te verwachten. Bij de cynische bonusontvangers op huisbezoek gaan zou wel eens effectiever kunnen zijn.
  Hoe dan ook, ik ben zelf 57 en niet bereid om met me te laten sollen.

 36. bas zegt: 25-03-09 om 14:48

  Wouter zegt:
  (…)
  Gek eigenlijk, zulke egoistische politici, uit een generatie die ooit het Maagdenhuis bezette.

  Vind ik niet gek. Die generatie heeft zich, op jonge leeftijd, op machtsposities gemanoevreerd, waar ze nog steeds zitten.

  Die generatie heeft mega geprofiteerd van de explosie van de huizenprijzen, en tegelijk lekker de aardgasbaten in de economie laten lopen

  Die generatie had geen zin in vieze handen, en dus gastarbeiders gehaald

  Die generatie vond onderwijs een kostenpost, waar flink op bezuinigd kon worden

  Kortom, de generatie die het Maagdenhuis bezette heeft ALTIJD goed voor zichzelf gezorgd, en nooit iets gedaan voor wie na hen komt

  Ik ben 42, uit 1966, de zogenoemde verloren generatie. Verloren omdat Die Generatie ons niet nodig had

 37. Daan zegt: 25-03-09 om 14:52

  lol @ de mensen die denken dat de AOW verhogen niet werkt… Ze geven NU dat geld uit, en dekken dat STRAKS met de AOW verhoging. Het overleg ging eigenlijk bijna niet over hoe men de crisis nu moest aanpakken, maar over hoe men de uitgaven die nu gedaan worden straks kan terugkrijgen.

  En kom op zeg, die bezuinigingen van eerder gingen absoluut niet over bedragen die we nu horen, dit zag niemand aankomen.

 38. konaldo zegt: 25-03-09 om 14:58

  nederland heeft last van een crisis.En de crisis noemen we balkenende.

 39. vincerelli zegt: 25-03-09 om 14:59

  Erg schofterig allemaal ik weet wel waar we het geld vandaan kunnen halen dat is namelijk bij de mensen die het veroorzaakt hebben en die hebben toch al teveel geld om van te leven nee de regerin g kiest ervoor om de zwakste in de samen leving de rekening te laten betalen ik ben voor opheffinbg van alle banken dat is toch al achterlijk om in deze tijd de hele wereld in te laten storten omdat de huidige machthebbers dat liever zien dan de rekening zelf betalen de regeringen in europa zijn een marionet geworden van de grote bedrijven en durfen niet hun tanden te laten zien zoals bij zoveel problemen in onze maatschappij durven ze niet bvb het vele geld wat aan intergratie uitgegeven word en aan kans arme marocs die daarna nog steeds kans arm zijn alleen zijn we een hoop geld kwijt en zijn ze er alleen maar wijzer van geworden omdat socio idioten dan het gevoel hebben dat ze met iets goeds bezig zijn en deze marocs dan wijzer zijn geworden hoe ze hun plannen met hulp van deze socio idioten kunnen uitvoeren en dan ongestraft blijven omdat ze eigenlijk zielig zijn en kans arm dus hadden ze geen andere mogelijkheid dit kost allemaal handen vol geld voor helemaal niets de gewone maroc die wel normen en waarden heeft word hierdoor ook in een verkeerd daglicht gesteld en denkt iedereen die dom is wat een rasist is deze man maar dan heb je het mis ik heb niets tegen marocs wel tegen idioten socio’s die denken dat ze elk mens wat zich slecht gedraagd kunnen bijspijkeren en dan komt het wel goed en is dit maar 1 voorbeeld bvb ook methadon aan junks verschaffen die er dan een cocktail van maken met heroine dat is nuttig dat mag van mij wel allemaal afgeschaft worden maar iemand die tot zijn 65ste werkt zijn hele leven dus die vertel je dat hij nog 2 jaar langer mag werken terwijl er genoeg jongeren rond lopen die op scootertjes de stad onveilig maken geen flikker te doen hebben de hele dag en dan maar mensen lastig gaan vallen en dat noemen wij in nederland kans arm ik noem het verveeld en lui en hebberig want geld is bij dit soort mensen belangrijker dan iemand zijn leven maar er wat voor willen doen homaar ik vind dat ze de dienstplicht weer in moeten voeren vroeger zaten mannetjes van die leeftijd in dienst en hadden ze geen tijd om de hele dag zich te vervelen en dan kunnen ze daar als een gek door het bos lopen heeft niemand last van en kost een stuk minder geen sociale gesprekken geen uitkering en gewoon een ouderwets pak slaag als je niet luistert maarja daar kunnen ze wel eens een trauma van krijgen.

 40. irene zegt: 25-03-09 om 15:00

  Uiteraard reactie B met daarbij v.w.b. C,D,E etc. het volgende.
  Het zittende kabinet is het over de meeste punten, die goed zouden zijn, onderling oneens. Het zittende kabinet heeft als belangrijkste voorwaarde ‘koste wat het kost’ te blijven zitten. Het zittende kabinet heeft geen ‘lichtend’ voorbeeld ter beschikking wat zij zouden kunnen gebruiken, want eigen initiatieven zijn schaars in een groep, die het per definitie oneens is…….

 41. hubertien zegt: 25-03-09 om 15:01

  iedereen zal dit voelen maar is t wel zo goed verdeeld? Hoge inkomens moeten zich dan misschien druk maken over niet 3 a 4 keer op vakantie gaan, lage inkomens weer geen vakantie maar een wasmachine aanschaffen.
  Weet men in Den Haag wel van de situatie van mensen die buiten hun schuld iedere maand de eindjes aan elkaar moeten knopen.En we hebben nu crisis, lossen deze maatregelen dat op?

 42. Jos zegt: 25-03-09 om 15:10

  Ongelooflijk dat de AOW leeftijd van 65 nog steeds overeind staat.
  Als we nu nog niet durven doorpakken wanneer dan wel?

 43. Joop Schouten zegt: 25-03-09 om 15:23

  Dit lijkt verdacht veel op spelletjes achter spelletjes want dit inhoudsloze sociaal akkoord zet geen zoden aan de dijk en benadeeld de sociaal zwakkeren.
  Ik zou daarom graag eens een overzichtelijk staatje willen zien van alle belangrijke ‘managers’ in overheidsdienst en semi-overheidsdiensten en hun partijlidmaatschap.
  Het lijkt me dat er dan meer duidelijk komt over de werkelijke belangen.
  De verdediging van dei akkoord wordt in de Tweede kamer meestal met gemeenplaatsen en algemeenheden gevoerd.
  Argumenten zouden gebaseerd moeten zijn op de inhoud, praktijkervaring en zuiver wetenschappelijk onderzoek. Dit ontbreekt in debatten en geeft geen duidelijkheid. Ik verwacht weinig van Balkenende’s uitleg en verdediging.
  Helaas is het in de meeste gevallen pure partijpolitiek gebaseerd op de dwingelandij van een meerderheid.
  Het geeft goed aan hoe paternalistisch het CDA is en hoe stiekum ze feitelijk opereren.
  Jammer dat haar electoraat zo kritiekloos is.
  Nu gebleken is dat de onderhandelingen inderdaad machtspolitieke elementen hebben en de afspraken inhoudelijk geen zoden aan de dijk zetten kun je het zogenaamde ‘Historisch Sociaal Akkoord’ eerder zien als een ‘Zwarte Dag’ voor Nederland.
  Ondertussen zitten 450.000 mensen nog steeds op en onder de armoedegrens en gaat de vermarkting en uitverkoop van ONZE nutsbedrijven gewoon door mede dankzij het CDA. PvdA en Christen Unie.

 44. Ik weet niet hoe het u vergaat. Maar als ik kijk naar de uiteindelijke plannen van het kabinet om de crisis aan te pakken dan dringt zich 1 conclusie op:

  Men is de afgelopen weken hoofdzakelijk bezig geweest ruzie te maken over de zaken, die vanuit partijpolitieke overwegingen als “too hot too handle” werden aangewezen.

  Het schamele lijstje, wat inmiddels naar buiten werd gebracht, moet binnen een dag of 2 te fabriceren zijn geweest

 45. Marinus zegt: 25-03-09 om 15:25

  Het kabinet heeft met veel geld banken overeind gehouden, nu wordt de economie in de steigers gezet met veel geld, en als reactie wordt er straks veel bezuinigd. En natuurlijk gaan de banken straks hun aandeelhouders weer goed uitkeren als het beter gaat. Maar waarom? Als de banken niet overeind gehouden waren met miljarden warenb ze failliet gegeen – weg aandelen dus! Laat de banken VOOR ze hun aandeelhouders iets gaan betalen eerst die miljarden terug betalen – hoeven we veel minder te bezuinigen! Daarna komen de aandeelhouders weer aan de beurt (en krijgen ze toch iets waar ze volgens mij moreel nauwelijks recht op hebben).

 46. Huub zegt: 25-03-09 om 15:28

  Helaas ze hebben er nog steeds niets van begrepen en van geleerd.
  Maatregelen die genomen moeten worden zijn :
  1 Al het gestolen kapitaal van de “Tovenaars en zgn.Captains of Industy” wereldwijd terugvorderen.Niet zeggen dat dit niet mogelijk is want alles kan zelfs in Amerika.Geeft veel werkgelegenhgeid voor advocaten,deurwaarders enz. Al de “legedozen verhandelaars” tot de bedelstaf brengen. De ondernemer die het slecht doet,of er zelfs niets aan kan doen, kleden ze ook volledcig uit. Dus ook deze oplichters !
  Wat denkt U hoeveel er binnen komt. Miljarden. Goed voor de economie.
  2)Handen af van de AOW leeftijd dit moet 65 jaar blijven.Heeft de Babyboomer generatie hun hele leven voor betaald. Al onze regeringen ten spijt ze hebben niet geweten dat de Babyboomer-generatie nu aan de beurt is om te rusten. Hadden ze de afgelopen 50 jaar moeten sparen voor deze mensen.Waar zijn onze duurbetaalde economen ?Ik voorspel U dat over 10/15 jaar deze generatie is opgeruimd en alles naar de verwende generatie van nu gaat. Dus jongeren niet zeuren maar de komende 15 jaar harder werken voor minder geld,minder op vakantie gaan ,je hoeft geen dure auto onder de kont (of zelfs twee)en vooral geen hypotheek of leningen nemen die onbetaalbaar blijken.
  De moeder hoort thuis bij haar kinderen zolang als deze klein zijn en ze moet niet hoeven mee te werken om de hypotheek af te lossen. Gaat allemaal ten koste van het gezin. Kijk maar eens wat er van gekomen is.
  3)Overheidsapparaat grondig opschonen. Salarissen omlaag,minder ambtenaren,harder en langer werken en de zogenaamde verworvenheden versoberen of schrappen.
  4)Wij moeten allen, ten gunste van ons milieu en toekomst, minder verspillen.
  Hiervoor zijn heel veel praktische maatregelen nodig.
  We hebben met z’n allen de macht om te bepalen weggegeven aan lieden die nog nooit van hun leven hiervoor betaald hebben.
  Het wordt tijd voor een ander beleid !

 47. Ik vind dit echt een gemiste kans. Ongeacht de financiele crisis die nu de aanleiding vormt zijn er problemen in dit land die om een voortvarende oplossing vragen. Bijvoorbeeld de toenemende vergrijzing, de betaalbaarheid van het sociale stelsel. Een echte leider had de crisis aangegrepen om langetermijnvisie te tonen en grote ingrepen door te zetten, zoals de hypotheekrenteaftrek en het verhogen van de AOW leeftijd. Een enkele partij (D66) daargelaten, durft niemand keuzes te maken in het verkiezingsprogramma en zo zullen de problemen iedere verkiezing weer vooruit geschoven worden. Een regering heeft als taak te regeren.

 48. J.Jansen zegt: 25-03-09 om 15:38

  Dus als ik het goed begrijp moeten bouwvakkers en stratenmakers tot hun 67ste doorwerken om de failliete boedel van Fortis en ING te bekostigen?
  Geweldig! Wat een inspirerende visie op het leven, de maatschappij en de toekomst!
  Ik zou ook vooral door blijven gaan met belastinggeld pompen in de zakken van de graaiers bij ING onder het mom van ‘overeind’ houden.
  Ik zou ook zeker doorgaan met een onding als de JSF.
  Ik zou vooral ook niét me sterk maken in Europa voor een plan om de europese economie voor wat betreft de energievoorziening onafhankelijk te maken van schurkenstaten als die in het Midden Oosten en Rusland.
  Ik zou er niet over piekeren een lans te breken voor het dwingen van de autoindustrie om auto’s te produceren die niet meer op fossiele brandstof rijden.
  Aan duurzaamheid zou ik lippendiensten blijven bewijzen en ik zou er zeker niet écht in gaan investeren.
  Maar ik heb een suggestie voor Balkenende, Bos en Donner.
  Aangezien regeren een vak is dat qua niveau een maatje te hoog is voor ze, stel ik voor dat ze passend werk gaan zoeken.
  Het aspergeseizoen komt er per slot van rekening weer aan.

 49. Marieke zegt: 25-03-09 om 15:54

  Ik ben wat teleurgesteld in het onothodoxe gehalte van de maatregelen, en zo uit de losse pols kan ik allerlei maatregelen bedenken die stimuleren en bezuinigen.
  maar ik heb niet de kennis van zaken om te weten welke kosten en besparingen dat opleverd, ook kan ik niet inschatten wat de lange termijn effecten zullen zijn van wat ik zou willen.

  Kortom ik zou niet graag op de plaats zitten van de ministers en aanverwante partijen.
  Want wat ze ook doen het zal veel weerstand oproepen en er is altijd wel iemand die zich tekort gedaan voelt, en die ook werkelijk tekort word gedaan.
  En er zullen vast mensen bij zijn die alleen zichzelf verrijken, maar ik wil ook nog graag geloven dat er ook mensen zijn die wel om “the greater good” denken.
  Toch, er moet nu iets worden gedaan en dat zal pijn doen… soms omdat er niet genoeg word gedaan, soms omdat er teveel word gedaan.
  De geschiedenis zal erover oordelen.

  Ik denk dat het belangrijk is dat mensen nu ook bij zich zelf, kijken wat ze kunnen betekenen voor de economie. prive, maatschappelijk, op het werk,
  Misschien als we allemaal proberen onze micro economie te stimuleren en onze leefomgeving prettiger te maken, dat het in ieder geval voorkomt dat we in een negatieve spiraal terecht komen van anti-denken….. Anti-expats, anti-ontwikkelingshulp, anti-langer werken. en dat proberen de kansen te zien. De kans om te leren van elkaar, de kans om anderen kans van leven te geven, de kans om te werken (vrijwillig of betaald), de kans om het verschil te maken in je gezin of omgeving.

  een positieve groet, Marieke

 50. Eigenlijk hou ik helemaal niet van forums. Want wat wordt er toch altijd negatief gedaan. Het lijkt wel of er nooit iets goed gaat in Nederland. We praten elkaar allemaal na hoe slecht het hier is.
  Laten we ook eens kijken naar in wat voor mooi land we leven en wat voor welvaart we hebben, dan altijd maar te klagen aan de zijkant net als bij de voelbal. Daar zijn ook al 16 miljoen mensen die het beter weten.

  Deze regering werkt ook gewoon hard net als alle anderen. Je kan het best niet met hen eens zijn, maar ik geloof niet in dat de meeste van ons in de schoenen van politici willen staan, wat ze allemaal over zich heen krijgen is niet normaal meer.

 51. Mooi filmpje over het treuzelen van dit kabinet op http://www.youtube.com/watch?v=d_ySRHpeowQ

 52. Gilbert zegt: 25-03-09 om 16:19

  Persoonlijk vindt ik het allemaal niets. Het lijkt wederom weer nergens op. Ook erger ik me aan de oppositie met name de SP en GroenLinks. Het binnenhof lijkt vergeven met onnozelen, nietswetenden en visieloze zielen zonder opleiding. Je zou haast een dictator met een strakke visie gaan verkiezen boven deze visieloze democratie. Je vraagt je af wanneer de hardwerkende Nederlander (degene die alsmaar belasting betalen en niet hun hand ophouden) nu eens massaal besluiten om NEE te zeggen tegen deze idioten die binnen 1 nacht miljarden wegggeven waarvan bijna 1 miljard direct als bonussen zijn uitgekeerd (INGbank). Van ons wordt al jaren gevraagd onze lonen te matigen terwijl de lonen van onze politici met meer dan 40% zijn gestegen in dezelfde periode. En opnieuw worden onze lonen gematigd terwijl de kosten stijgen direct veroorzaakt door lokale overheden die al miljoenen op de bank hebben (gemiddelde stijging gemeentebelasting 5-10% per jaar). Het is allemaal te belachelijk voor woorden, kotsen moet ik ervan bahhhhh!!!. In deze tijden waarin je juist hoopte dat in ieder geval de koopkracht voor de gewone burgers door investeringen van de overheid zou toenemen gaat deze de komende jaren dramatisch verder achteruit en daarna volgen nog meer bezuinigingen. LUISTER!!!! STOP DAARMEE!!! Jullie jagen na meer en meer ondernemers nu ook hoog opgeleiden en andere hardwerkenden weg uit Nederland. Ook ik ga mijn heil elders zoeken. Dit land is alleen nog maar interessant voor criminelen, psychopaten, hand op houders en asielzoekers. Gatver de gatverrrrr

 53. peter zegt: 25-03-09 om 16:21

  Na 45 JAAR werken, eindelijk recht op AOW.
  Die hele discussie over het verhogen van de AOW leeftijd, vind ik om te KOTSEN.

 54. tom zegt: 25-03-09 om 16:59

  Het is voor de oppositie zo ontzettend makkelijk scoren in crisistijd. Onorthodoxe tijden vragen om onorthodoxe maatregelen. De taak voor dit kabinet is om de gevolgen van de crisis te verzachten en vervolgens te bekijken hoe een crisis in de toekomst voorkomen kan worden. Dit plan beslaat het eerste deel en ik denk dat er veel te zeggen is voor het merendeel van de maatregelen. Verhoging van de AOW leeftijd is werkelijk onvermijdelijk en uiteraard ziet Wilders weer een kans om zichzelf als een regelrechte demagoog en populist neer te zetten. De ‘gewone man’, ‘pesten van de burger’, erg jammer dat mensen niet in kunnen zien dat dergelijke figuren puur uit zijn op politieke macht. Op dit moment is het tijd voor samenwerking binnen de kamer, in plaast van allemaal met beschuldigende vingertjes te wijzen. Elke oppositiepartij maakt zich wat mij betreft totaal ongeloofwaardig als volksvertegenwoordiging. Constant politiek willen scoren door elk voorstel publiekelijk ‘rommel’ of ‘onzin’ te noemen in plaats van hard werken om een compromis te bereiken. Slagvaardigheid en cooperatie is de enige manier om hieruit te komen. Wat mij betreft mogen de plannen bovendien nog een stuk onorthodoxer.

 55. Ik vind dat de problemen (schulden) teveel worden doorgeschoven naar de toekomst. Als ik goed reken komt het begrotingstekort straks uit op circa 35 miljard. Bij een aflossing van 1,8 miljard per jaar doen we er met z’n allen 20 jaar over om dat af te lossen, als alles goed gaat! Dan ben ik bijna pensioengerechtigd (als we niet tot 70 moeten blijven werken) en vraag ik me af wat er nog over is van de AOW en pensioenen. Ik vind dat de generatie die net boven mij zit (55 plussers tot 65) ook een duit in het zakje mag doen, want die generatie profiteert nog van alle gouden bergen (VUT, SOP, etc) waarvoor een ieder betaalt, maar die over 20 jaar niet meer bestaan.

 56. Dennis zegt: 25-03-09 om 17:08

  Precies Gilbert, vertrekken, heb ik ook gedaan. De wereld is echt groter dan Nederland. Zelf initiatief nemen, dat kan in NL bijna niet meer. Ik laat mijn leven toch zeker niet regelen door polderende Balkenende en consorten met wie ik “samen” de NL economie mag gaan opbouwen? Overal zijn wel kansen als je je hersens wil gebruiken, je talenten aanboort en je handen uit de mouwen steekt. Zweden wil in ieder geval wel Nederlanders hebben. Levenskwaliteit beter dan de Randstad!

 57. ilona zegt: 25-03-09 om 17:13

  nou sorry,ik kies voor aanfluiting!!over het onderwijs zie ik helemaal niks.daar word al 20 jaar op bezuinigd grrr.opties :afzien van jfc vliegtuigjes,belastingverlaging,ontwikkelingssamenwerking halveren,eu bijdrage halveren.grenzen voor 2 jaar dicht.afschaf aanrecht subsidie.snijden in het ambtenarenapparaat van de overheid.loonmatiging bij overheid met 5 %.zo kan ik nog wel even doorgaan.rookverbod afschaffen.

  veel meer investeren in onderwijs,die nu ver onder de maat is,en in de jeugd werkeloosheid.

 58. Martina zegt: 25-03-09 om 17:43

  Dat van de AOW leeftijd heeft helemaal niets met de huidige crisis te maken. 67 jaar en dan pas AOW kan, maar je zou daar ook van kunnen maken 67 jaar of na 40 jaar werken. De huidige middengeneratie is nu in alle opzichten minder goed af. Ik moet nog maar zien dat de mensen die nu tussen 35 en 55 jaar oud zijn een gemiddeld inderdaad hogere levensverwachting hebben. De huidige 80 ers moesten hard werken, fysiek, maar met minder stress. En stress werkt niet echt leeftijdverhogend.

 59. Hans zegt: 25-03-09 om 17:49

  Goed gedaan. Lang over gedacht en gesproken. Dat is beter dan zomaar iets te snel doen. Prima werk.

 60. Ronald zegt: 25-03-09 om 17:56

  Niet alleen zijn de voorgestelde maatregelen volstrekt onvoldoende, ook de manier waarop alles is bekokstooft is niet echt een schoonheidsprijs waard. Wekenlange sessies waarbij de fractievoorzitters aanschoven bij de premier en andere ministers, hoezo dualisme ? Bovendien vind ik het aanmatigend om net te doen of er geen oppositie is. Eerst werd er met de sociale partners een “voorlopig accoord” gesmeed, de regeringsfracties moesten wel ja zeggen en de rest van de volksvertegenwoordiging heeft werkelijk helemaal geen inbreng. Dit kun je met droge ogen nauwelijks een vorm van democratie meer noemen.

 61. Henk zegt: 25-03-09 om 18:18

  Dramatisch.

  In de eerste plaats: waarom moest dit nu zolang duren, noodscenarios hoor je in de kast te hebben liggen voor geval ze een keer nodig zijn, daar moet je niet eerst weken over platen. En dan vragen ze ook nog de vakbonden om toestemming voor de maatregelen. Het had van leiderschap getuigd als je ze gewoon genomen had. Het FNV vertegenwoordigt echt helemaal niemand behalve een stelletje criminelen die op kosten van onwetende arbeiders comfortabel op het pluche zitten.

  Daarnaast: de torenhoge belastingdruk in NL blijft gewoon bestaan. We blijven bakken geld door de plee spoelen voor ontwikkelingssamenwerking, aanrechtsubsidie en andere hobbies die de dames en heren politici met geld van andere willen bekostigen. Schaf die onzin eerst eens af en beperk je als overheid tot hetgeen waarvoor je bent aangesteld: het regelen van zaken die we als groep moeten regelen, niets minder maar vooral ook niets meer.

 62. A.H.C.de Wit zegt: 25-03-09 om 18:18

  Mis de bezuinigingen op de kosten van het kabinet en de Eerste- en
  Tweede Kamer. Geen snoepreizen de eerste vijf jaren.
  Geen aanschaf van nieuwe vliegtuigen, die zijn volkomen overbodig.

 63. Ger zegt: 25-03-09 om 18:19

  Er wordt gesproken over samen de schouders er onder. Alleen wordt hier met wat bedoelt wordt, de definitie van het woord samen in een verkeerd daglicht gerukt.
  Hier moet een bepaalde groep de schouders er onder zetten, die niet de schuld van het probleem. Wat de AOW betreft, aast de CDA al langer om deze omhoog te krijgen. Alleen hadden ze nog niet de gelegenheid, die ze nu wel willen benutten. Wat mij te doen staat is om te sparen in een potje waar NV regering Nederland niet aan kan, om met de 65 te kunnen stoppen, dit betekent zeer zeker geen nieuwe auto komen, zodat de oude gesloopt kan worden.

  Met vriendelijke groet aan de Nv Regering

 64. Paul zegt: 25-03-09 om 18:28

  Linksom of rechtsom wij betalen de crisis. Niet de banken, niet de koning, niet defensie, niet het kabinet.
  Over 10 of 20 jaar is er een nieuwe crisis,
  moeten we dan tot 75 jaar blijven werken ? Tot je er dood bij neervalt ?
  Wanneer wordt het feodale stelsel afgeschaft ?
  Ik ben tegen geweld maar de regering blijft provoceren, dus als straks de auto´s van de top ing, abn, B&B in de fik staan, denk ik wel boontje … en je oogst … of eigen schuld ….
  Die laatste dan maar eigen krediet dikke bult. ;-)

 65. R. Kersten zegt: 25-03-09 om 18:43

  n tijden van crisis is het belangrijk om maatregelen te treffen die de crisis aanpakken én tegelijkertijd een goede basis voor de toekomst vormen.

  Waarom dan maatregelen waar de meeste mensen LAST van hebben?

  Waarom geen maatregelen die vóórdeel opleveren voor iedereen?

  Vergeet onderlinge verschillen en stokpaardjes, doe iets waar iedereen baat bij heeft.

  Energie.

  De kosten van energie stijgen, en blijven stijgen. Bijna al onze kosten vloeien voort uit het feit dat er energie verbruikt word. Wonen, transport, productie.

  Dit kost enorm veel geld aan energie en levert en passant een vervuiling op waarin we zelf moeten leven.

  Laat de overheid (lees eigenlijk : wij allemaal) nu eens iets goeds doen!

  De Zonnewet!

  Wij hebben in Nederland veel kennis en laten we die universiteiten e.d. nu eens te gelde maken!

  Zonne-energie voor iedereen!

  - Zonne-energie is al in zo’n gevorderd stadium dat we onze dagelijkse woon-energie behoefte bijna geheel ermee kunnen voldoen. Ook in Nederland.

  - De overheid geeft per direct opdracht tot het bouwen van een fabriek waar zonnepanelen en toebehoren gefabriceerd kunnen worden naar huidige stand van zaken. Niet treuzelen , gelijk beginnen Zo moeilijk is dat niet. En zo’n fabriek moet er binnen een jaar kunnen staan.

  Niet in China e.d. gewoon in NL produceren, kennis en werkgelegenheid in eigen land.

  - Deze panelen tegen kostprijs aanbieden aan iedere burger. (Woon je met meerdere huishoudens onder één dak dan verdeel je de zonne energie eerlijk onder de huishoudens, Voor flats zou je eventueel een soort gevelbekleding kunnen ontwerpen, maar dat zijn technische, oplosbare details)

  Met héél Nederland als klant moet je per huishouden voor zo’n duizend euro klaar kunnen zijn door massaproductie. Dat is redelijk snel terug te verdienen door de afname van je energierekening, daar de levensduur van een zonnepaneel tegenwoordig 20+ jaar is.

  - Het teveel aan energie levert iedereen GRATIS terug aan het net, waardoor ook de “gewone” energieprijs omlaag kan en er geen excessen of ongelijkheid kan ontstaan. Met een simpel meetsysteem kun je de overtollige energie direct koppelen aan de “conventionele”energie prijs.

  - Tegelijkertijd stimuleer je de wetenschap om nog efficiëntere panelen te ontwikkelen voor de toekomst. En pas je de productie aan aan de verbeteringen.

  - Verkoop de kennis en technologie aan het buitenland

  Natuurlijk gaat dit geld kosten, maar het is een investering waar iedere burger baat bij heeft! Rijk of arm.
  Er zullen wat haken en ogen aan zitten, maar die zijn oplosbaar.

  Mag het van Europa? Concurrentie? Als je van Europa niet mag investeren in duurzame energie, dan klopt er iets niet aan Europa! Dus dat zoeken ze daar dan zelf maar uit. De zon is NIET van Europa!

  1000 euro per huishouden lijkt veel geld, maar met de gratis energie en de milieubesparing die het oplevert is het een schijntje!
  Buiten het feit dat mensen milieubewuster zullen gaan leven, ze zullen zien dat als ze zuinig leven, ze géén energie hoeven bij te kopen!

  Ja, het zal even wennen zijn dat onze daken een ander kleurtje krijgen… maar als dat het ergste “offer” is dan teken ik ervoor!

  De besparing die het uiteindelijk oplevert is genoeg om de AOW te bekostigen, en nog wat nuttige zaken voor de bevolking.

  Het maakt ons als land minder onafhankelijk, en het maakt je als individu minder afhankelijk! En tenslotte maakt het de wereld en het millieu gezonder!

  Zo’n stap van de regering zou getuigen van durf, visie en laten zien dat ze er zitten vóór de burger!

  En het mooie is.. de zon heeft geen politieke kleur!

 66. moi zegt: 25-03-09 om 18:45

  Emigreren is zeker geen optie. We zijn in Nederland veel te verwend. We zien niet meer de goede dingen en nu het eventjes slechter gaat, willen mensen zomaar het land verlaten. Er zijn genoeg kansen en mogelijkheden. En als je gaat emigreren kom je vroeg of laat wel dingen in dat ander land tegen waar je het niet eens bent. Overal vind en laat je iets.

 67. pieter zegt: 25-03-09 om 18:45

  wat een zooitje het kabinet hier wordt tijd voor vekiezingen en dat wilders aan de macht komt weg met die troep van balkenende en die bos zooijtje huigelaars

 68. Wilma zegt: 25-03-09 om 19:04

  http://www.infowars.com/home-o.....andalized/

 69. Harmen zegt: 25-03-09 om 19:06

  Voor het politieke systeem dat we in nederland hebben is dit een te verwachten paket met maatregelen. Welke partij er ook in het kabinet zou zitten, ik denk dat het niet veel beter zou kunnen omdat er alleen maar compromisen gemaakt konden worden. Geef het politieke systeem de schuld, niet de partijen waar jullie op gestemt hebben want die vertegenwoordigen toch alleen hun eigen standpunten.

  Verder zie ik mensen veel te emotioneel reageren, Nederland behoord tot de allerrijkste landen ter wereld en ergens anders heb je alleen maar kans het slechter te treffen, waarom dus zeuren over 2 jaar langer werken, de sociale zekerheid is ontzettend goed, alleen onbetaalbaar aan het worden dus is dit alleen maar een logische stap. Daarbij zegt iedere econoom dat AOW leeftijd verhoging iets is wat moet gebeuren, wil je over 50 jaar uberhaupt nog AOW kunnen krijgen of wat voor andere uitkering ook maar

 70. arjan zegt: 25-03-09 om 19:14

  Als ik de reacties zo doorkijk zie ik over het algemeen alleen maar kritiek. Ook ik ben het er mee eens dat er meer gedaan had kunnen worden, denk aan JSF vliegtuigen. Maar ik denk ook dat de meeste van ons niet in de situatie zijn om hier een oordeel over te vellen om de simpele reden dat wij niet alles weten. Ik wil absoluut niet voorbijgaan aan de gevolgen van alles in ieders leven, maar ik denk niet dat de meeste van ons in de positie zijn om alles tegen elkaar af te kunnen wegen.

  Met dit in mijn achterhoofd heb ik vertrouwen in de regering, ondanks enkele vraagtekens die ook ik heb.

 71. Paul zegt: 25-03-09 om 19:22

  Linksom of rechtsom wij betalen de crisis. Niet de banken, niet de koning, niet defensie, niet het kabinet.
  Over 10 of 20 jaar is er een nieuwe crisis,
  moeten we dan tot 75 jaar blijven werken ? Tot je er dood bij neervalt ?
  Wanneer wordt het feodale stelsel afgeschaft ?
  Geen moderation hier, maar censuur. Laf v/h Journaal

 72. om te beginnen,

  dit monetair systeem is corrupt! (lees,: werkt niet)
  het monetair systeem werkt (niet dus) alleen doordat er af en toe een crisisje is, en de grote mannen hier voordelen van hebben. en niet de werkende burger. die betaald. (komt door meneer Rockerfeller, en de wereld bank enzo)

  maar ja, we hebben nou eenmaal geen ander systeem in de kast liggen.

  het beleid wat balkenende wil uitvoeren is goed.
  waarom?
  hierom:
  hij zorgt er voor dat alle de maatregelen die voor de burger gelden allemaal binnen nederland blijven.
  het grootste gedeelte van wat het buiteland doet, dat verdwijnt heel makkelijk naar hun buitenland, en zijn ze hun geld kwijt, en geen stap vooruit!
  ook de werkverschaffing is goed. hierdoor is iedereen aan het werk, en creeer je vertrouwen. en rolt er meer geld! dus groeiende economie.
  maar dit is niet in 2 weken op te lossen, dit kost jaren.

  en die oppositie, die kan alleen maar slap lullen. alleen maar wijzen en zeggen dat andere de fouten maken,
  als het straks mis gaat is het de schuld van JP, e
  n als het goed komt,
  dan is dat niet doordat JP zo goed is maar zij dat zijn… hmm
  allemaal van dat totaal gecontroleerde en geindoctrineerde telegraaf, wakker nederland volk.

  of wacht…..

  dat is 80 % van de bevolking.

  KUNNEN JULLIE NIET ZELF NADENKEN?????

  als je zegt dat je het wel kan: kijk dan de de film zeitgeist. http://www.zeitgeistmovie.com vooral deel 2, addendum. (deel 1 gaat ook over geloof enzo, das niet van toepassing op dit moment.)

  worden jullie eens met je neus op de feiten gedrukt, die je niet in de krant leest, en niet op tv ziet!

  een praat er over mee http://www.zeitgeistmovement.nl

  WORDT EENS WAKKER NEDERLAND ..

  gheghe, das een leuke woord speling, wakker nederland, muhaha

  groetjes

 73. Job zegt: 25-03-09 om 19:39

  Een grote pluim voor dit kabinet! Ze hebben in de eerste plaats laten zien dat ze rustig blijven en de crisis aankunnen. Natuurlijk, de staatsschuld loopt op en daar ben ik (18 jr.) niet blij mee, maar bezuinigen zou nu ook niet heel verstandig zijn. Verder is het nu niet de tijd om allerlei grote dingen te beslissen, dat moet met meer rust gebeuren en niet in de grote haast. Crisis is niet iets wat alles mogelijk maakt. Wat de JSF betreft is het een grote uitgave, maar is deze zeker in de toekomst nodig. We kunnen het niet nog een keer meemaken dat we ons leger uitkleden… Belastingverlaging werkt ook niet, aan de ene kant willen we wel zoveel mogelijk van de overheid maar we willen er niets voor betalen!? Ga maar eens over de grens kijken en geniet van Nederland! Verder de complimenten aan het kabinet over de sublieme manier waarop ze het hebben uitgespeeld met mevr. Jonggerius van FNV, zeggen dat ze een oplossing mag vinden voor de AOW en vervolgens laten instemmen met loonmatiging zonder dat het er nog over gaat, die is er effe ingeluisd! Kabinet ga zo door maar vergeet straks niet te bezuinigen. Ja, dat gaat pijn doen met de verkiezingen in het vooruitzicht maar ik hoop dat de burger dan niet zal vergeten dat er mensen waren die al eerder wilden bezuinigen… Wilders, op een paar punten heb je gelijk, maar misschien heb je de JSF wel nodig als de mensen die je nu het land uit wilt schoppen straks op een andere manier proberen binnen te komen. Bos, vergeet niet wat ik je vroeg toen je op de EUR was, houdt de staatsschuld in de gaten want anders moeten wij ervoor bloeden. Balkenende, hou vol en ga zo door!

 74. one more thing,

  als ING en FORTIS niet overeind gehouden zouden zijn, zou iedereen die daar een hypotheek heeft, ZIJN HUIS KWIJT ZIJN!
  ook als je nog maar 1 betaling zou moeten doen!
  dus is het goed dat daar geld in gestoken wordt.

  pfff… waarom snappen jullie dat niet?
  ben ik nou zo slim of zijn jullie nou zo dom!

  zie jullie op www,zeitgeistmovent.nl
  om te voorkomen dat we naar de klote gaan, en we een eerlijke wereld krijgen!

 75. eric zegt: 25-03-09 om 20:04

  Het is natuurlijk heel makkelijk om commentaar te leveren, maar als je de modder uit je ogen doe, dan kun je zien dat het overal crisis is in de wereld, dus niet alleen in nederland, en elke beslissing die ze nemen is niet goed natuurlijk, immers de beste stuurlui staan aan wal.
  Maar als je gewoon nuchter nadenkt moest dit wel een keer gebeuren, aandelen bleven stijgen, huizenprijzen rezen de pan uit, lonen gingen omhoog, kortom nederland WAS gewoon een welvaartstaat, waar alles niet op kon. We hebben het zuur gehad hetzoet en nu wordt het extra zuur, en over een paar jaar zijn we alls weer vergeten, want immers als IK het maar goed heb, en een medemens? die bestaat toch niet??

 76. loutje zegt: 25-03-09 om 20:07

  Doorwerken tot 67 , daar zit ik niet op te wachten. De generatie 55 plussers tot 65 wordt weer gepakt;overal voor betalen maar nergens voor in aanmerking komen en dan ook nog doorwerken tot 67 jaar.Daarbij komt nog dat heel veel pensioengeld als sneeuw voor de zon is verdwenen.

 77. Patrick Lemmen zegt: 25-03-09 om 20:30

  Ik zou zeker alle troepen uit Irak en Afghanistan terughalen, dat levert volgens mij al wat op, want als de allergrootste terrorist ter wereld George W. al-Bush er niet was geweest hadden we daar niet hoeven zijn.
  De JSF afschaffen is ook een goed idee.

  Maar de allerbeste oplossing is gewoon: Weg met dit kl*te kabinet, ze hebben totaal geen oog voor de zwakkere in deze samenleving. Hun motto is laat de arme zielen maar aan hun lot over dan zijn we daar in ieder geval vanaf(soort van nazi-zuiveringen als je het mij vraagt).

 78. http://www.zeitgeistmovement.nl

  moet het wel juist typen natuurljk ;)

 79. paul zegt: 25-03-09 om 21:32

  Afgezien van het het gevoel dat wij, de gewone hard werkende burgers, weer met z’n allen worden belazerd en gepakt door die zelfvoldane zichzelf hoog cerheven voelende volks-verlakkers daar op het Binnenhof mis ik in de hele discussie die momenteel plaatsvindt het punt van die genationaliseerde banken. Stond Bos enkele maanden geleden niet op TV te verkondigen dat die banken met overheidssteun weer keurig op de rails zouden worden gezet en vervolgens verkocht worden met flinke winsten en wij burgers zouden er alleen maar beter van worden. Waar zit deze nogal opschepperige uitlating in het crisisplan??????? Of is dit nu ineens niet meer aan de orde. Misschien heeft Bos voor zichzelf alvast voor later een riant baantje geregeld bij een van die banken en hoopt zo ook van al die heerlijke overdadige bonussen te kunnen gaan genieten.

 80. Ik stel voor dat het kabinet, onder het kopje onorthodoxe maatregelen, tevens het % BNP dat naar ontwikkelingshulp gaat verdubbeld!

  http://relirel.wordpress.com/2.....lingshulp/

 81. Ernstig zegt: 25-03-09 om 23:16

  Waarom als stimuleringsmaatregel niet de grondprijs verlagen en het weer toestaan om zelf te bouwen. Nu ligt de macht bij de heilige drie-eenheid projectontwikkelaar, lokale overheid en aannemer en is er voor de klant hooguit en alleen tegen forse bijbetaling inspraak in de keuken. Het bpuwen van grote projecten is lange tijd nuttig geweest maar is in de tijd van individualisme een achterhaald concept; temeer daar men er al dan niet moedwillig er niet in slaagt voor voldoende woningen te zorgen. Op het moment dat een potentiële huizenkoper weer zelf mag bouwen en zelf afspraken mag maken met zijn aannemer over zijn huis wordt het kopen van een huis een stuk aantrekkelijker. Verder moeten we af van een systeem waarbij een steeds ouder huis steeds meer geld waard wordt. Leuk voor de woningbezitters maar het wordt steeds onmogelijker om in te stappen. Verder werken de prijsstijgingen speculaties en daarmee ook onethisch bankieren in de hand.
  Verder valt het mij op dat ook deze bedragen zich vooral richten op het stimuleren en ondersteunen van de bedrijven terwijl er niets mis mee is om ook de burger te stimuleren geld uit te geven door voordelen; een loonmatiging werkt dan juist averechts.

 82. Tevreden zegt: 25-03-09 om 23:35

  Ik zou willen dat we eens de zegeningen zouden tellen van het wonen in Nederland. Het is droevig om te zien hoe in ons absurd rijke land gereageerd wordt op voorstellen die mogelijk onze positie wel eens iets zouden kunnen aantasten. Laten we ook nuchter zijn en beseffen dat we in Nederland een prima functionerend systeem hebben waarbinnen sprake is van stabiliteit en samenhang. Ik vind het daarom verstandig dat geen revolutionaire maatregelen zijn getroffen. Zogenoemde daadkracht klinkt wel stoer maar heeft altijd onverwachte sterk negatieve bijeffecten.

 83. Willem zegt: 25-03-09 om 23:40

  Met enige verbazing heb ik de vele uiterst negatieve reacties gelezen! Wat komt de echte, onvervalste Nederlandse klaagmentaliteit hier weer ongeloofelijk bovendrijven…

  Hadden we nu werkelijk met z’n allen verwacht dat de regering wel even met een pakketje fabelachtige maatregelen de wereldwijde crisisproblemen buiten de Nederlandse deur zou houden (of er buiten zou duwen)?

  Of moeten we echt allemaal goed naar de oppositie luisteren die met veel lawaai ons willen doen geloven dat zij het allemaal wel even gefixed zouden hebben?

  ‘t Komt op mij toch wat naief over…

  Ik denk dat het kabinet het niet slecht heeft gedaan. De hoofden een beetje koel houden en niet al te gekke sprongen maken. Met de verhoging van de AOW leeftijd is in elk geval een traject ingezet wat met het oog op de vergrijzing waarschijnlijk toch al onvermijdbaar was. Verder laten we de staatsuitgaven een beetje oplopen, die tekorten moeten dan maar weggewerkt worden als de economie weer wat aantrekt.

  Wel zorgelijk lijkt mij het plan te gaan korten op de zorgtoeslag, wat toch met name de lagere inkomens zal raken, dat is m.i. juist de groep die zoveel mogelijk ontzien moet worden.

  ‘t Lijkt me een goed idee op te houden met klagen en een oud gezegde ‘ora et labora’ in praktijk te brengen.

 84. Henk zegt: 25-03-09 om 23:50

  De NOS schrijft “een goede leider had deze kans aangegrepen om lange termijnvisie te tonen”. Fout! Een goede leider had jaren geleden al plannen gemaakt voor het geval dat het met de economie minder zou gaan. Die had niet gewacht tot de crisis uitbrak.

  Zelf heb ik dat gedaan: wij (tweeverdieners met kinderen) hebben ons voorbereid op arbeidsongeschiktheid, overlijden en langdurige werkeloosheid. Van deze crisis heb ik dan ook geen last. Maar de regering: niets doen, geld uitgeven aan hobby projectjes, dan wekelang praten en met halfzachte maatregelen komen waarin kool en geit gespraard worden.

 85. rianne zegt: 26-03-09 om 00:41

  alle burgers er is maar eeeeeeen oplossing STAKEN STAKEN STAKEN STAKENSTAKEN!!!!!!!!!!!!WAAROM LATEN WE ZO MET ONS SOLLEN?????Met zn allen op naar DEN haag en wekenlang niet werken,dan voelen ALLE HOGE HEREN het eindelijk ns zelf!!!!!!!!!!fnv HElp HElp ons STAken met zn allen met het Fnv!!!!!

 86. henk post zegt: 26-03-09 om 00:54

  te weinig, te laat. durf:
  1. af te zien van de jsf
  2. de aow leeftijd te verhogen naar 67 en niet de macht bij jungerius te leggen
  3. de hypotheekrente aan te pakken
  4. de aanrechtsubsidie af te schaffen.
  dan kom je ergens

 87. k.n. akworst zegt: 26-03-09 om 01:37

  Ze moeten zich diep en diep schamen, dit zijn geen mensen meer. Met lachende gezichten op de televisie vertellen hoe ze ons te grazen gaan nemen, schandalig, schandalig, nogmaals dit zijn geen mensen meer.

 88. J.P. zegt: 26-03-09 om 01:53

  AOW naar 67? Belachelijk. Ben nu 33.Ben op mijn 21e begonnen met werken. Dat betekent dat ik 46 jaar mag werken. De jeugd van tegenwoordig “studeert” tegenwoordig tot ze ongeveer 30 jaar zijn. Dat betekent dus dat zei slechts 37 jaar hoeven te werken. Een veel eerlijker systeem zou zijn dat als iemand verplicht 40 dienstjaren moet hebben en dan kan stoppoen met werken.
  Er zijn 2 simpele oplossingen voor de crisis: geen azielzoekers meer toelaten en ontwikkelingshulp stopppen. Levert enorm veel geld op. Zoals wij thuis altijd zeggen: eigen volk eerst. (Janmaat 1992)

 89. Jaap de werkende zegt: 26-03-09 om 08:25

  Het is weer hetzelfde liedje. De werkende mag alles betalen. Het ambtenaren apparaat groeit weer, geen salaris verhoging voor hun maar wel een extra 13/14e maand. Jongeren klagen dat zij moeten betalen(hebben tot hun 30e op school gezeten van de werkende zijn geld). Opoe moet maar door werken zodat de hoogopgeleide jongere (maar geen belasting betaler want wordt vergadertijger/ambetenaar) zijn uitkering kan ophalen. Het komt altijd weer op de bouwvakkers, de loodgieters, de elektromonteurs en andere technici, verpleegkundige aan. Alle andere worden immers uit belasting geld betaald (politie/onderwijs/politici/branweer/etc… wat wij opbrengen. Jullie straks lekker gewoon op tijd met pensioen hoor, of anders nog altijd 6 jaar wachtgeld of een ander lucratief baantje waarme de boel wordt besodemietert.

 90. Mira zegt: 26-03-09 om 08:56

  Ook al hebben we een coalitie, dan nog vind ik dat partijen aan kiezers verplicht zijn hun verkiezingsbelofte zoveel mogelijk na te komen.
  Dat geldt voor álle partijen!
  Ik vind daar weinig van terug. Wel herken ik de bekende partijpolitiek.
  Werken tot mijn 67e?? Ik werk vanaf mijn 16e, ben nu 58, dat zou theoretisch nog eens 9 jaar. Ik heb dan 51 jaar gewerkt?
  Moet dat nou?
  Laat iedereen (voor zover dit fysiek kan)de 40 jaar eerst eens vol maken?
  Verder meende ik dat er veel geld te halen was bij het niet aanschaffen van de JSF en het deels afvoeren van de hypotheekrente aftrek.
  Deze laatste is immers ooit ingevoerd om voor álle mensen een eigen huis mogelijk te maken; daarmee werden toch de mensen met de wat lagere inkomens bedoeld???
  Aftoppen tot 500000,00 lijkt me zinvol.
  Maar wat me het meest tegenstond was toch wel het feit, dat alle zaken betreffende deze zgn crisisaanpak uitsluitend binnen de coalitie gehouden werden.
  Vanaf het uitbrengen van het rapport tot aan de presentatie gisteren in de Tweede Kamer bleek dat democratie in Nederland slechts een farce is.
  Partijpolitieke spelletjes hebben van de Tweede Kamer een lachertje gemaakt.
  Hoezo “samen de schouders eronder zetten”?
  Het is voor mijn gevoel meer een: “doe nou maar wat wij zeggen, dan komt het goed”.
  Ik herken hier iets in; was er niet ooit een regering die sprak: “Gaat u rustig slapen?”
  Mijn hoop is vooralsnog gevestigd op de SER en de vakbonden, maar ik ben wel bezorgd over de uitkomsten.

 91. Welmoed zegt: 26-03-09 om 09:08

  Mensen,

  Ik begrijp dat de crisis veel zorgen oplevert, maar…

  Kijk eens naar buiten, alles groeit en bloeit weer! Alles gaat gewoon door..

  Reden voor zorg is er pas, wanneer we echt honger krijgen..

 92. Janine zegt: 26-03-09 om 09:16

  Wat een etalage van domheid, dit weblog van NOS. Wat een zinloos en tijdrovend gekakel. Het lijkt hier wel een spreekuur voor chronisch ontevreden psychiatrische patienten. Zie hier: de ‘democratische’ en ‘moderne’ website van nieuwsmachine NOS verwordt goedbedoeld tot een rariteitenkabinet.

 93. j.de jager zegt: 26-03-09 om 09:25

  Een gezegde is: ‘inspraak zonder inzicht geeft uitspraken zonder uitzicht’. Aan dat gezegde moet ik erg veel denken als ik van radio-, tv- en dagbladinformatie kennis neem. Waarom zijn de verslaggevers zo mal om uren (?) in de regen te gaan staan voor het Catshuis. Wat een onzin.
  Waarom wordt er zo prematuur gereageerd via TV- en radioprogramma’s. Daaraan voldoet deze enquete immers ook. Mensen gan reageren op halve waarheden en fragmenten uit hun context gerukte informatie.
  Waarom reageren Femke Halsema en anderen al voordat ze de stukken in de vingers hebben? Is het goedkoop om met halve waarheden popie-jopie te spelen? Kiezers voor het lapje houden? Of is dat dom?
  Hebben de Nederlanders het echt zo slecht? Of… zijn ze voor een deel verwend en hebben nooit ‘nee’hoeven zeggen? Wacht toch even af tot de stukken vrij zijn gegeven en probeer vanuit het wereldprobleem te kijken. En niet vanuit de dikke-ik. Nederland is een piepklein landje, waarin het luxe leven gekend wordt.
  Mijn wens is, daarin ben ik niet de enige, dat de kwaliteit van de journalistiek onder de loep wordt genomen en dat de journalistiek voor waakt voor sensatiegedoe.

 94. ria van der waal zegt: 26-03-09 om 09:42

  eerst een reactie opJP (1.53uur)ben een vrouw van 63. in mijn tijd was het verboden te werken als getrouwde vrouw met kinderen. hoeveel is er nu veranderd…maar, eindelijk het huis uit als de kids groot genoeg zijn…voor mij betekent het dat ik “mag”werken tot 65 jaar, omdat ik te laat kon/mocht beginnen met pensioen opbouwen. geachte JP…ik werk in de zorg. onregelmatig inclusief nachtdiensten. ben totaal opgebrand!!!maar, ik heb :slechts” 27 jaar :gewekt”zoals het heet in nederland. 2 kinderen opgevoed, veel vrijwilligerswerk gedaan. want, dat mocht wel… ik moet(!!!)nog 2 jaar en heb dan nog niet genoeg pensioen opgebouwd om van te leven. van jou mag er nog wel 13 jaar bij!!!+ ik hoor bij een ZEER GROTE VERGETEN GROEP!!!! klets niet uit je nek!!!
  en ja, hypotheekrentes van optrekjes die millioenen kosten gewoon aftrekken. waarom niet? is het gezegde niet: de duivel schijt altijd op de grootste hoop?
  en verder: ja, helemaal eens met bovenstaande jaap de werkende!!!
  bravo jaap
  ook deze opoe gaat door.
  ze moet wel!!!en over 2 jaar maar sappelen.
  bedankt nederland!

 95. Pieter zegt: 26-03-09 om 11:13

  vergrijzing? Straks zijn er veel mensen boven de 65 (of 67 zo je wilt) maar daarna…. héééél veel sterfgevallen. De golf van na WOII verdwijnt. De tweede kleine golf is een continue stroom geworden en het nivo daalt en stijgt straks niet meer…. Is dat wel eens meegenomen in de berekeningen? Of is de golf van WOII toch wel heel goed voor zich zelf aan het zorgen geweest de afgelopen jaren. Er wordt solidariteit gevraagd maar niet gegeven. Zelfs de jongeren-clubs van de politieke partijen trappen in het praatje dat hun ouders de onbezorgde oude dag blijkt te geven.

  De top van het arbeidsproces; managers en directeuren, politici ed. Hebben de inkomens om de sores uit te zitten. Het merendeel moet wel gaan knijpen.

  Bonussen worden verdedigd… “anders krijgen we de bestuurders niet die we willen…” hoeveel krijgt onze Hoofd van de Strijdkrachten Generaal van Uhm? Hij geeft leiding aan pak-em beet 50000 mensen. Het zal toch wel onder de Balkenende norm zitten. Die generaal komt daar blijkbaar wel voor. Ik kom voor minder de banken naar de knoppen helpen.

  Kortom… laat nou eens echt de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen… en dan bedoel ik niet die havenarbeider… die is wel sterk maar heeft slechts een mager (bedreigd) inkomen.

 96. Jaap zegt: 26-03-09 om 11:18

  100 jaar geleden moest je gewoon werken tot je dood ging…
  50 jaar geleden mocht je gemiddeld nog 5 jaar rusten na je pensioen
  nu willen mensen op hun 65e met pensioen en dan nog (gemiddeld) 15 jaar doorleven. Kortom: de penisoenleeftijd dient te worden opgeschroefd naar 75 om het leefbaar te houden. Dat is hoe het systeem bedacht is…

 97. Zomerschoe zegt: 26-03-09 om 11:18

  De ouderen worden wel weer bestolen, dat worden we al sinds jaren. De aow is met de overgang op de € met 51% verlaagd tov bedrijfsleven en overheden. 67 jaar moet geen probleem zijn. Ik ben bijna 73 en werk nog steeds, alleen nu onbetaalde werkzaamheden, maar ik moet wel belasting betalen. Ik heb mijn aow dubbel en dwars betaald sinds 1957 en sedert ik het nu ontvang is het nog nooit verhoogd, maar altijd bevroren geweest afgezien dan van de peanuts van de z.g. infllatiecorrectie. Het enige wat overblijft is creatief je belasting invullen. Ik heb geen enkel vertrouwen in deze regering, noch in het parlement, welke partij dan ook, zeker niet in zoiets als de pvv.

 98. marjo zegt: 26-03-09 om 11:33

  uit al deze reakties blijkt wel wat ned vind van deze regering ,het is een clubje wat de kiezers van hun partijen weer goed belogen en bestolen hebben ,nu komen ze met een zogenaamd akoord en wat steld het voor niks waardeloos de nederlander word weer de dupe met dit kabinet waneer volgt nu eindelik eens de val van balk ellende en de rest van dat elendige clubje het word tijd voor nieuwe verkiezingen ik vind men kan er niet mee wachten tot 2011 ned gaat ten onder met deze zakkenvullers zelf bezuinigen ze niet een cent en zullen ze ook niet tot 67gaan werken als je dat al zo mag noemen wat die daar doen het is een grote schande voor dit land opsausen zou ik zeggen en wel zo snel mogelijk

 99. piet bakker zegt: 26-03-09 om 11:45

  L.S.,

  Het lijkt paradoxaal, maar het zou een goede impuls voor de huizenmarkt zijn als er nu wordt besloten dat er een grens gesteld wordt aan de aftrek van hypotheekrente, bijvoorbeeld tot huizen van 4 of 5 ton.

  Er moet dan besloten worden dat dit ingaat op 1 jan. 2011 (of andere toekomstige datum) en onder de conditie dat er niet getornd zal worden aan dan al bestaande gevallen van hypotheekrente-aftrek.

  Het effect zal zijn dat de vraag naar koophuizen tot die datum zeer sterk zal stijgen, omdat potentiële kopers (er is m.i. nu al een stuwmeer) de boot niet willen missen. Met alle positieve gevolgen van dien voor de bouwsector, verhuis- en inrichtingsbedrijven en al hun toeleveranciers.

  Dit is heel wat gunstiger dan de huidige situatie, waarbij de afschaffing van de hypotheekrente-aftrek als een grote donkere wolk boven de markt blijft hangen en waarbij potentiële kopers bang zijn dat hun aftrek afgeschaft zal worden, nadat ze een huis gekocht hebben. Hieronder zullen ongetwijfeld ook potentiële kopers zitten die in principe een huis van minder dan 4 ton willen/kunnen kopen, maar dit niet durven.

  Kortom, zo veel mogelijk openheid en duidelijkheid op korte termijn over iets dat ingaat op langere termijn betekent een sterke impuls voor de economie.

  Met vr. groet,

  Piet Bakker

 100. Richard zegt: 26-03-09 om 12:00

  Wat een walgelijk debat! De oppositie wordt gewoon aan de kan gezet en de regering is zo arrogant te denken dat het volk dit allemaal pikt! Linkse hobby’s gaan gewoon door over onze rug! Deze regering is niet mijn regering! Maar de rekening wordt bij de volgende verkiezingen gepresenteerd en wordt dhr. Wilders opgezadeld met de gebakken peren.

 101. Rob van Leeuwen zegt: 26-03-09 om 12:04

  Het moet toch niet gekker worden. Als je het lef niet hebt om de AOW leeftijd te verhogen, doe het dan niet en wacht op een regering die het lef wel heeft, maar om nu het initiatief te geven aan een belangenorganisatie die op geen enkele wijze democratisch is gekozen is een grove belediging voor de kiezers.

 102. peter zegt: 26-03-09 om 12:25

  WILLEM DREES draait zich om in zijn graf, als hij dit allemaal aanhoort.

 103. peter zegt: 26-03-09 om 12:29

  Je schaamt je tegenwoordig, als je boven de 65 bent.
  Je wordt in de hoek gezet, iedereen wijst naar en zegt:
  “Jij bent een uitvreter”.

 104. Remco zegt: 26-03-09 om 12:31

  Stuitende gang van zaken. PvdA, CDA en CU zijn bang hun heilige huisjes op te geven en hebben zich laten gijzelen door de oerconservatieve belangenvereniging van (bijna-)pensionados, t.w. het FNV. Ene mevrouw Jungerius, op wie geen hond heeft gestemd, denkt te kunnen bepalen hoe dit land wordt geregeerd. De regeringsfracties hebben zich buitenspel laten zetten, de oppositie heeft het nakijken. De karteldemocratie – zoals wijlen H.J. Schoo het noemde – in optima forma. Dat zijn dus weer een paar extra zetels voor Wilders.

 105. frederik zegt: 26-03-09 om 12:31

  Wordt de joint strike fighter nog steeds aangeschaft aangezien iedereen in de zorg enorm moet bezuinigen zo dat wel vreemd zijn.

  Dat zou ik wel eens willen weten. Waar kiest dit kabinet voor defensie die geweld predikeert of kies men voor het zorgen van mensen.

  Groet Folke

 106. Jeroen van den Boezem zegt: 26-03-09 om 12:35

  Waar ik me zo verschrikkelijk aan erger is het feit het bij dit soort gelegenheden, maar eigenlijk binnen de gehele politiek, niet meer gaat over wat het beste voor de maatschappij is, maar over hoe de achterban tevreden gehouden kan worden, zodat er geen stemmen verloren gaan.

  Is ons kiesstelsel of onze vorm van democratie hier wel voor geschikt? Ik weet het niet. Dit zou echter de verantwoordelijkheid van de betreffende personen moeten zijn!

  Dat hebben de Amerikanen dan weer wel voor op ons. Obama staat ervoor en wordt persoonlijk afgerekend op zijn plan. Dat is ook direct het gevaar natuurlijk, want met president Bush aan het roer is het zo ook helemaal misgegaan.

  Wat het beste systeem is, is afhankelijk van de omstandigheden. Ik ben er echter van overtuigd dat het nu heel anders had gemoeten!

 107. Herman Oosterwijk zegt: 26-03-09 om 12:39

  Schaf de hypotheekaftrek boven 500.000 euro af. Degenen die in een huis van meer dan 500.000 euro wonen kunnen dat makkelijk zelf betalen!
  En anders zijn ze het niet waard om in zo´n duur huis te willen wonen.
  Andere mensen met een kleinere beurs hoeven dan ook niet meer mee te betalen aan de met voorbedachte raden hoog te houden hypotheeklasten van deze welgestelde medeburgers. Maar ja de diegenen die het in dit land allemaal voor het zeggen hebben doen allemaal aan zelfbescherming.
  Kom niet aan hun geld. Als de hypotheekaftrek voor hypotheken boven de 500.000 euro echter zou worden afgeschaft kun je het plan om de leeftijd voor AOW naar 67 jaar te verhogen zo van tafel vegen.
  Hoeveel mensen worden er nu straks de dupe van omdat de welgestelden onder ons nog goedkoper op stand willen wonen? Solidariteit daar begint het mee! Maar het is in dit land alleen maar IKKE IKKE IKKE en de rest kan …..

 108. Martijn zegt: 26-03-09 om 12:48

  Ik lees zo de reacties op het verhogen van A.O.W. leeftijd. Ik kan mij niet aan de indruk ontrekken, dat velen van u denken dat deze verhoging meteen zal plaats vinden. Zoals ik het begrepen heb, zal dit in fases gebeuren. Dus voor de meeste “ouderen“ onder u, zal deze maatregel niet of nauwelijks gelden. Maar gezien de leeftijdsontwikkeling (we worden gemiddeld genomen steeds ouder), is het verstandig deze leeftijd iets te verhogen. Maar veel geld op de korte termijn zal dit niet opleveren.

  Martijn (bijna 30)

 109. Johan zegt: 26-03-09 om 12:49

  Dit is toch het principe van democratie!? De kiezer kiest partijen. Die vormen een meerderheidscoalitie. Deze coalitie maakt plannen en voert ze uit. De oppositie schreeuwt structureel moord en brand… of het nou een linkse of rechtse regering is. Na zoveel jaar is me dat wel duidelijk.
  Hebben we het in de tussentijd ooit slecht gehad? Hebben we niet genoeg rijkdom? Laat de regering doen wat ze goed vindt, dan stem je toch gewoon links! Wat in ieder geval helder is, is dat de linkse coalitie het al helemaal niet met zichzelf eens is! Beter een gematigde éénheid dan extreme verdeeldheid.

 110. hans zegt: 26-03-09 om 12:59

  Zijn dit de inspirerende maatregelen van dit kabinet ? Is er nou werkelijk niets beters te bedenken ? Jawel er zijn veel betere maatregel. Kijk eens naar alle leuke speeltjes van links bv stoppen gratis schoolboeken, ontwikkelingshulp verminderen, aanrecht subsidie afschaffen en nog veel meer
  De bezieling waarmee e.e.a. naar ons gepresenteerd werd is niet veel meer dan de bezieling die ik op doe wanneer ik langs een stuk beton loop. Laten we toch eens lieden gaan zoeken van het kaliber Pechthold, Obama, en nog vele andere
  Laten we toch eens stoppen met ons te laten besturen door dominees. Helaas kan Wouter Bos ook hier niets aan veranderen

 111. Briljant! Zie http://www.vrijspreker.nl/wp/2...../#comments en trek je eigen conclusie.

 112. Ramiro zegt: 26-03-09 om 13:11

  Beste medeburgers van Nederland,

  Overal is het te zien, te horen, te voelen…
  Ons land is in een stroomversnelling van vervreemding en aantasting van burgerrechten (privacy, CAO, AOW?)terecht gekomen. Het verval van democratie is goed merkbaar. Het volk wordt opzettelijk misleid, en lui gehouden. Burgers kunnen geen goed oordeel vellen, en dreigen zo hun goed beargumenteerde stemrecht te verliezen, Nederland dreigt net als de VS een polygarchie te worden. Internationale bankiers die achter de schermen alle touwtjes in handen hebben, sturen onze politiek. Want uiteindelijk draait het om de economie in ons systeem. Gaan we richting een technocratie hier in Nederland? Extreem hoge boetes, de immers groeiende bureaucratie en dan nog een GEGENEREERDE crisis zodat men wetten en regelingen door kan drukken die anders niet eens serieus genomen zouden worden?

  Mensen onderwijs uzelf, trek uw lessen uit de historie! Het is onvoorstelbaar hoe kort van geheugen we zijn. Neem een paar uurtjes de tijd om zo de toekomst te kunnen voorspellen, structuren en patronen te zien en voorbereid te zijn op wat komen gaat. Documentaires als:

  - Zeitgeist
  - Zeitgeist Addendum
  - Terrorstorm
  - A Capitalist Conspiracy

  Vóórdat u kunt oordelen heeft u kennis nodig. Kennis die wij als burgers moeilijk kunnen verkrijgen door de massamedia, die ook zo zijn belangen heeft door sponsors etc. Neem een kijkje bij de bovenstaande documentaires op Google Video. En mail mij voor vragen, repliek of tips gerust op Morpheus.ms@gmail.com. Het kan even duren voor u antwoord krijgt door drukte.

  Neem ook een een kijkje op http://www.wacholland.org, een sterke nieuwe organisatie die zich bovenop deze en andere wereldzaken stort door onafhankelijke berichtgeving en educatie.

  Bedankt voor uw aandacht,

  Ramiro

 113. M Kraak zegt: 26-03-09 om 13:14

  Ongelofelijk, wel te verwachten maar nog steeds ongelofelijk. Het is uiteindelijk goedkoper voor de staat om NU te stimuleren want wanneer de werkeloosheid stijgt moet de regering toch de buidel trekken. We creëren weer een verloren generatie (zie jaren 80) door kortzichtig denken. Part-time WW zal tijdelijk blijken en deze mensen zullen alnog op straat komen te staan maar hoe nu hun laatste inkomen te berekenen (inkomen +WW of -WW). De kosten van het bedrijfsleven tov de staat moeten naar beneden om het bedrijfsleven te stimuleren. Nu de prijzen van grondstoffen nog laag zijn en orders voor bedrijven ook is dit toch wel het moment om serieuze lange-termijn projecten te starten (bijv. tegen het stijgen van de zeespiegel). Ik denk aan projecten waarvan de expertise in NL te vinden is en niet gemakkelijk naar partijen in andere landen uitbesteed kan worden. (Europese aanbestedingsregels)
  Maarja het ei is gelegd, de kippen hebben gesproken.

  FALEN:
  Door de mensen die ons door de crisis kunnen loodsen weg te jagen met emotionele irreële bonusargumenten.

  Niet aanvullen geldreserves.

  BNP naar beneden te drijven door inactie stimulering.

  Alleen bepaalde groepen bevoordelen.

  (alles is beter dan deflatie dus druk een biljoen of 3 [heel Europa]. Misschien/waarschijnlijk krijgen we dan inflatie maar in ieder geval blijven de mensen werken, spenderen etc.)

  Ook 67 heeft NIETS (of zou moeten) te maken met de crisis. We worden nu eenmaal ouder.

 114. John zegt: 26-03-09 om 13:15

  Ik voelde me gisteren “zo verdomd alleen”, gelukkig blijken er nog meer landgenoten te zijn die door de politiek brij heen weten te prikken.
  Het is gewoon als altijd “minder/meer van hetzelfde.

  Overigens weet ik nog een aardige besparing voor mevrouw Jongerius.
  Aftoppen van de pensioen aftrek voor pensioenopbouw boven de 50 M.
  Opbrengsten 1 – 1,5 Mrd. Kijk dat zet zoden aan de dijk.

 115. Peter Peereboom zegt: 26-03-09 om 13:21

  De essentie van het Parlement is dat de Tweede Kamer de besluiten neemt en dat de Regering deze uitvoert.
  Door het sluiten van een Regeeraccoord zijn de rollen omgedraaid, waardoor de Tweede Kamer buiten spel is geplaatst.
  Einde van de Parlementaire democratie.

 116. Pieter zegt: 26-03-09 om 13:24

  @jaap….. 100 jaar geleden ging je dood voordat je 65 werd…. en die dood discrimineerde vaak niet eens op inkomen… je kreeg griep, longontsteking en dan ging je dood…. ook betaalde je geen premie voor een pensioen… 50 jaar geleden had je wellicht het geluk om nog 5 jaar te kunnen leven na je pensioen…. nu betalen we ons blauw zo gezond te kunnen blijven dat we dat langer volhouden… maar laten anderen betalen om het langer volhouden in luxe te kunnen beleven… in praktische zin betalen de werkers voor de pensionado’s… van de laatsten mogen we dus best een beetje meer solidariteit verwachten…

  Of we pakken het rigoreus anders aan;
  Straf de niet rokers, niet drinkers, gezonde eters, sporters enzovoorts voor het te laat doodgaan….ze kosten ons te veel…ze leven te lang… de ongezonden stoppen al genoeg in de kas door accijnzen, vettaxen… :)

 117. M Kraak zegt: 26-03-09 om 13:27

  Janine zegt: 26-03-09 om 09:16

  Écht heeft u totaal niets bij te dragen buiten denigrerend te reageren (waarop eigenlijk)? U vond het blijkbaar ook noodzakelijk om niets bij te dragen maar toch een mening te hebben over anderen en deze te verwoorden. Aangezien u OOK al niet duidelijk was over wie wat of waar moet ik hierom aannemen dat u deze mening toebedeelt bent over ALLE bijdragen. (incluis die van uzelf)

  @@@@ fantastisch hé alweer geen bijdrage maar toch iets om te lezen @ZZZZZZZZzzzzzzz

 118. J. Elsinga zegt: 26-03-09 om 13:27

  Een verantwoordelijk beleid wordt er door het Kabinet Balkenende IV gevoerd, in nauw overleg met de sociale partners. Het is moedig en evenwichtig. Het verwijt, dat hier politieke stokpaardjes zijn bereden, slaat direct terug op de oppositie zelf, die in de afgelopen 14 dagen voor de TV niets anders gedaan hebben dan dat. Terecht dat de voetoverheveling niet is afgeschaf, waardoor geëmancipeerde vrouwen zelf een beslissing kunnen nemen voor hun eigen kinderen te zorgen zonder liberale financiële dwang, terecht dat de hypotheekrente-aftrek nu niet is afgeschapt om een vrije val in de huizenmarkt te voorkomen, terecht dat uitkeringen ww niet worden gekort en dat er op termijn een uitbreiding is van de pensioenerechtigde leeftijd naar 67 jaar om te voorkomen dat pensioenrechten op de korte termijn moeten worden gekort of de premie belangrijk moet worden verhoogd. De oppositie (op de SGP na) is asociaal, niet de regering!

 119. M Kraak zegt: 26-03-09 om 13:37

  Zelf nadenken als stelling maar dan het volgende posten:
  KUNNEN JULLIE NIET ZELF NADENKEN?????

  als je zegt dat je het wel kan: kijk dan de de film zeitgeist. http://www.zeitgeistmovie.com vooral deel 2, addendum. (deel 1 gaat ook over geloof enzo, das niet van toepassing op dit moment.)

  worden jullie eens met je neus op de feiten gedrukt, die je niet in de krant leest, en niet op tv ziet!

  een praat er over mee http://www.zeitgeistmovement.nl

  Dit is gemaakt door die 9/11 conspiracy jongen met zijn RadioShack laptop. (niet teveel waarde aan hechten dus)

  Als je dan toch een documentaire wil zien die niet zozeer naar conspiracies zoekt maar meer de situatie van de huidige maatschappij uitlegt in 3 uur vind ik “The Trap” 3 delige BBC docu. van Adam Curtis superieur.

 120. Veel reacties zijn zo ongenuanceerd dat ik mij afvraag hoe het gesteld is met de intelligentie van de mensen. Iedereen weet dat Nederland een samenleving kent gebaseerd op compromies. Geen regering kan extreme maatregelen forceren en moet naar de gulden middenweg zoeken. Toch wil ik opmerken dat de investering in de toekomst ontbreekt. Als we versneld investeren in zonne- en windenergie, levert dat banen op en bespaart uiteindelijk import van olie en gas in de toekomst. Dat mes snijdt aan twee kanten en verdient de investering zichzelf terug. Geef voor dat doel flinke subsidies dan betaalt de burger mee aan het herstel. Ook de maximering van de hypotheekaftrek is aan te raden in samenhang met de vrijval van woningfotfeit. De AOW mag best aangepast worden maar dan gekoppeld aan gewerkte jaren, zodat een bouwvakker bijv. na 40 gewerkte jaren recht heeft op AOW. Dus begonnen met 15 jaar stoppen met 55 jaar. Iemand die op z’n 30ste begint krijgt op z´n 70ste recht op AOW. Dan gaat ook Het FNV vast mee met de aanpassing van de AOW.

 121. peter zegt: 26-03-09 om 13:47

  waarom zijn op andere nieuws geen commentaars toegestaan en op deze wel?

 122. bart zegt: 26-03-09 om 13:48

  Alles lijkt geent om het leventje van de rijkeren in stand te houden en zelfs nog te cultiveren. Er zijn zo veel steunmaatregelen voor groepen die het niet nodig hebben, daarvan is de hypotheekaftrek voor grote huizen natuurlijk het toppunt, maar ook kinderbijslag, aow zelfs voor de koningin, ga zo maar door.. die eigenlijk alleen maar voor groepen zouden moeten gelden die het echt nodig hebben. Maar het blijft maar komen en ondertussen wordt het hele sociale stelsel uitgekleed, ik zie het met lede ogen aan en doet me steeds minder onderdeel voelen van iets waar ik bij hoor. Geld kan maar een keer uitgegeven worden en als zoveel opgeslokt wordt door de kleine minderheid (+ bonus*) is het geld gewoon op voor de rest. Hebzucht, vandaar dat het in de jaren zeventig wel kon een sociaal vangnet voor iedereen en dat met een hoop minder welvaart wel te verstaan destijds.

 123. M Kraak zegt: 26-03-09 om 14:08

  Willem Starrenburg zegt: 26-03-09 om 13:46
  Veel reacties zijn zo ongenuanceerd dat ik mij afvraag hoe het gesteld is met de intelligentie van de mensen. Iedereen weet dat Nederland een samenleving kent gebaseerd op compromies. Geen regering kan extreme maatregelen forceren en moet naar de gulden middenweg zoeken.
  =====================================
  Meestal is een compromis geen doeltreffende beslissing en dat zou je weer kunnen omschrijven als de ziekte van onze parlementaire democratie (stug/star/plucheverrijkend).

 124. Jan zegt: 26-03-09 om 14:13

  Het geld moet terugkomen van degenen die ons bestolen hebben de laatste jaren, dat zijn met name de banken, bouwbedrijven(bouwfraude)en bij de overheid zelf ,met hun peperdure maakbare samenleving, die er voor zorgt dat de hardwerkende burger bestolen wordt

 125. Ferdinand Groos zegt: 26-03-09 om 14:30

  Het CDA heeft gesproken! Vanaf vandaag weet iedereen dat CDA staat voor C(entraal) D(ictatoriaal) A(ppèl). Wilders heeft groot gelijk. Eindelijk eens een politicus met ballen!

 126. M Kraak zegt: 26-03-09 om 14:31

  Jan zegt: 26-03-09 om 14:13
  Het geld moet terugkomen van degenen die ons bestolen hebben de laatste jaren, dat zijn met name de banken, bouwbedrijven(bouwfraude)en bij de overheid zelf
  +++++++++++++++++++++++
  Wie gaat dat betalen? Ja juist WIJ.

 127. A. Stuijt zegt: 26-03-09 om 14:33

  Een deltaland kan niet vaak anders dan ook een deltabeleid voeren. Ook in dit geval. Nu leert ook ervaring met het omgaan met crises dat alleen achteraf zichtbaar wordt hoe het ook anders had gekund. Maar ook, dat als een traditie diep is geworteld in een organisatie – zo zullen we ons parlement maar opvatten – juist in tijden van crisis strak de hand gehouden moet worden aan de traditie in het aanpakken. Maar niet in de voor te stellen maatregelen: die moeten uiteraard helemaal slaan op de crisis. Maar om in crisistijd 95 % van de gebruikelijke deelnemers uit te sluiten van het gebruikelijke proces om zaken te behandelen, kán dodelijk zijn voor de organisatie! Leert mij ruim 50 jaar begeleiden van organisaties in crises.
  Wat deze coalitie nu doet, is het slechtste crisismanagement in mijn waarnemingen sinds 1960. Dit kan alleen al daarom niet goed zijn, zelfs al worden op zich goede maatregelen voorgesteld. Ik vrees dus voor onze democratie, op elk niveau daarvan, als gevolg van dit jammerlijke voorbeeld.

 128. Jurgen zegt: 26-03-09 om 14:34

  Banken, grootverdieners, durfkapitalisten en andere graaiers zijn de oorzaak van de crisis. De steunmaatregelen gaan voor het grootste deel gelden om banken, de bouw en andere bedrijven overeind te houden.

  De gewone man, die part nog deel heeft aan dit financiele debacle, gaat naar de 0-lijn. Geen loonverhoging (wel hogere prijzen natuurlijk omdat anderen zich daar natuurlijk niet aan houden), geen extra zaken en daarnaast wordter nog twee jaar van je leven gestolen. Om daarnaast in 2011/2012 en daarna nog eens extra gepakt te worden. Het is duidelijk..de gewone man is het slachtoffer terwijl deze NIET de schuldige is.
  Als het grootkapitaal straks weer gaat verdienen, zal ik nog jaren moeten inleveren. Wedden dat de bonussen dan weer enorm izjn, bomen tot de hemel groeien en de auto’s niet luxer kunnen?? ik voel me gepakt en het voelt niet lekker.

  Als ik dan die kindertjes, die politiek partijtje spelen, hoor zeggen dat ze graag 2 jaar langer werken, dan denk ik, ga eerst eens werken voordat je zoiets doms zegt. Deze uitspraken geven mij geen hoop voor de toekomst.
  Ik werk in het onderwijs. Met 67 nog lesgeven aan pubertjes van 15 a 16 jaar….. waanzin.

  Het hervormen van de financiele wereld, streng limiteren van salarissen en verbieden bonussen zijn de eerste maatregelen. Hypotheekrente afhankelijk maken van inkomen en prijs van het huis is maatregel twee. Niet aanschaffen van de JSF is maatrgelen drie en we houden zelfs geld over. Simpel

 129. Evert zegt: 26-03-09 om 14:41

  De rekening komt in de toekomst te liggen bij volgende regeringen en generaties. Uiteindelijk zal toch ook de renteaftrek aangepakt moeten worden, AWBZ, aanrechtsubsidie, etc. Bij de WAO is ook veel te laat ingegrepen omdat men niet durfde. En toen het eindelijk wel gebeurde, moest het harder dan wanneer men het op tijd had gedaan. Zachte heelmeesters ….

 130. Bert zegt: 26-03-09 om 14:46

  Mail aan van Geel
  Geachte heer,
  Gisteravond met verbijstering U aangehoord U zei tegen Jongerius niets te willen weten van lastenverzwaring.

  Twee langer arbeid verrichten is de meest pregnante vorm lastenverzwaring heer van Geel waarvan acte!!

  Welke groepering zal daar op termijn de minste hinder van ondervinden? Juist de kapitaalkrachtige want die hebben voldoende vermogen om zelf hun arbeidsduur te bepalen.

  Een weinig Christelijk standpunt. Bovendien heeft het verhogen van de AOW leeftijd geen enkel direct effect op de huidige crisis.

  Wat wel effect zou hebben is geldstromen ombuigen vooral geldstromen welke pure kapitaal vernietiging met zich meebrengt.

  Enkele voorbeelden uit heden en verleden welke mede onder CDA toezicht plaats vinden/vonden.

  Kosten JSF 5.7 miljard ( kunnen we mooi rondjes meevliegen)
  Kosten Afghanistan 580 miljoen minus 18* 12460,68*11= 2.467214,64 zijnde besparing AOW- uitkering gesneuvelden (Goed bezuinigd JP)
  Kosten bij doorzetten noordzuidlijn 10 miljard (moet deze gemeente niet onder curatele)
  Kosten bouw Caucescau-achtige gemeentehuizen na herindeling gemeenten ??? miljard
  Kosten lantaarnpalen 1500 euro per stuk en maar volplanten die snelwegen.

  En zo kunnen we nog wel even doorgaan met het opsommen van geldverkwistende nutteloze zaken. Maar laten we ophouden met azijnpissen.

  Enkele ideetjes:

  Geleidelijke afschaffing hypotheekrenteaftrek over de jaren richting een aftrekdrempel van ongeveer 400.000???

  AOW premie heffen bij pensioeninkomsten boven 40.000 ???

  Afschaffen kinderbijslag boven 50.000 euro inkomsten???

  Afschaffen AOW voor mensen met pensioenen hoger dan 50.000???

  Koppeling AOW aan het aantal arbeidsjaren 40 jaar arbeid levert volledige AOW op???

  O nee dat vraagt politieke moed sorry verkeerde voorstellen bij de verkeerde persoon. Succes bij de verkiezingen

  P,S. Hulp nodig bij regeren laat het even weten.

 131. henk zegt: 26-03-09 om 14:48

  Je kan ook voor het Belgische model kiezen, eindeloos doormodderen en dan toch nog geen regering.
  Stel je voor de al de plannen via overleg tot stand waren gekomen, een eindeloos proces met ongeveer dezelfde resultaten.

 132. Het is meer dan jammer dat de boeven die dit veroorzaakt hebben… ( de banken )er zo vanaf komen, waarom moet de burger dit straks gaan betalen, ik als kleine ondernemer, ben eigenlijk twee keer aan de beurt wat betreft de crisis, dat is nu omdat er meer mensen de hand op de knip houden en straks wanneer in 2011, ik als burger, het gat kan gaan opvullen wat de banken hebben veroorzaakt. waarom is dat laffe stelletje in Den Haag, Woutertje en die bak Ellende, niet zo doortastend dat ze een regeling gaan opzetten betreffende de financiële wereld, cq banken, pensioenfondsen, dat de winstmarge de eerste 10 jaar teruggestort wordt in de pot van de overheid en laten ze dan, de burger is gewoon laten genieten van het zoet, wat ons al een tijdje is beloofd.
  Hypocriet is het wel dat iedereen zegt dat niemand de crisis heeft zien aankomen, op een enkeling na die de kamer in 2007 al heeft geïnformeerd, omtrent de deze nadering van het onheil, helaas was een ieder toen nog bezig met zakken vullen, dat is dezelfde rede dat in de tweede kamer de wachtgeld regeling nog niet is afgeschaft, omdat er natuurlijk in de toekomst nog gretig gebruik van moet worden gemaakt, men is toch wel van het potje gerukt, als de gewone burger toch zou denken dat een ex minister elke maand 4 keer moet gaan solliciteren, nee gewoon 6 jaar rustig je hand ophouden, laatst is er weer 9 miljoen euro verdeeld onder 84 ex ministers. Den Haag als dit zo doorgaat krijg je waar je recht op hebt en dat noemen ze revolutie, zie geschiedenisboekjes, of lagen jullie toen ook te slapen.

 133. d.d.gonlag zegt: 26-03-09 om 15:19

  de veroorzakers van deze crisis vervolgen en niet alles afwimpelen op de
  kleine man zoals de mensen met AOW of eenklein pensioentje.

 134. Pierre Hoendervangers zegt: 26-03-09 om 15:23

  Pierre zegt 26/03/2009 om 14.25 uur
  Reagerend vanuit het Belgische land hebben wij twee belangrijke voorstellen om de crisis te lijf te gaan.
  HET EERSTE PLAN : Maak de AOW leeftijd flexibel. Die door willen werken kan dat en zij krijgen dan in evenredigheid een hoger AOW pensioen. Voor mensen met een zwaar lichamelijk beroep : EEN LIMIET STELLEN AAN JE MAXIMALE ARBEIDSTIJD. BIJVOORBEELD 40 JAAR ALS MAXIMUM. Dus niet allemaal tot 67 jaar werken maar de persoonlijke pensioenleeftijd afstemmen aan ieders persoonlijke omstandigheden.Dit roept niet zoveel verzet op en is een aanpak op maat. De besparingen zijn waarschijnlijk even groot of mogelijk groter.
  2 HET TWEEDE PLAN : Denk Europees en streef naar samenvoeging van kleinere landen. Dat bespaart veel geld!!! Dit zou voor Nederland en België als een geschenk vanuit de hemel zijn. Immers België en Nederland zijn afhankelijk van EXPORT EN als EUROPESE DOORVOERLANDEN VAN PROMINENT BELANG. De besparingen door samenvoeging zijn gigantisch. Een Overheidsapparaat met EEN President aan het hoofd. betekend al een miljarden besparing. In België is dit heel goed bespreekbaar. Nederlanders beschouwen de Belgen al eeuwen als goede Zuiderburen. Effectueert dat en laat Antwerpen en Rotterdam samenwerken en niet elkaar beconcurreren. De huidige crisis vraagt om creativiteit en dit is thans onze kans !!! Graag Uw mening daarover ! Met vriendelijke groet van een Belgische Nederlander.
  Pierre Hoendervangers

 135. Liberaal zegt: 26-03-09 om 15:23

  Op zich goed dat er eindelijk iets besloten is, maar het resultaat is deprimerend! Vooral de WW moet aangepakt worden. Mensen die kunnen werken, maar steeds een baan weigeren verplichten te gaan werken en werklozen moeten alle mogelijke (toegestane) banen aannemen, ongeacht opleiding!

 136. Johan zegt: 26-03-09 om 15:43

  Neem de volgende bezuinigingsmaatregelen:
  1.

 137. Erwin zegt: 26-03-09 om 15:45

  Als de regering geld nodig heeft laat ze het dan weg halen bij de generatie die het heeft, de vuttende, pre-pensionado’s van de baby-boom generatie en niet bij de door hen genaaide generatie die hun sexuele strappatsen, hun graai gedrag en hun ongegeneerde egocentristische hedonisme aan den lijve hebben ondervonden.

 138. Joost vanuit Achterhoek zegt: 26-03-09 om 15:46

  Neem de volgende bezuinigingsmaatregelen:
  1. Schaf kinderbijslag voor in buitenland verblijvende kinderen AF
  2. Schaf hypotheekrenteaftrek woning boven 600.000 AF
  3. Schaf verschil studiefinanciering intern-extern wonende AF
  Deze faciliteiten zijn oncontroleerbaar en er wordt op grove wijze misbruik van gemaakt.

 139. Jurgen zegt: 26-03-09 om 15:48

  Wat ik net nog vergat te zeggen, de “gewone” man laat zich dit allemaal maar gebeuren. Een beetje gemopper, ingezonden stukjes en wat opzeggingen hier en daar. Dat was het dan wel. Het is tijd dat we in Nedewrland eens laten merken wie er in dit land de BAAS is. dat zijn niet de streepjespakken en driedelig grijs. Wanneer komt er nu eens een massabeweging die segt “dit pikken we niet”…En ik doel absoluut niet op GW. Het is tijd voor een Oost-europeese omwenteling. Weg met deze kliek van graaiers en minkukels.

 140. Joost vanuit Achterhoek zegt: 26-03-09 om 15:50

  Overigens nog even dit: Wilders is wel een politicus met ballen maar hij lijkt mij in alles teveel op Herr Hitler.

 141. de grenadier zegt: 26-03-09 om 15:56

  Zolang Balkenende en zijn boevenbende er blijven zitten veranderd er weinig tot niets, je wordt door dat zooitje ongeregeld voorgelogen waar je bij staat, alles maar doen om in het zadel te blijven zitten, stelletje huichelaars, en over 2 jaar komen de verkiezingen en waarop stemmen de mensen dan weer??, ja hoor op het zelfde als daar waar ze de laatste keer ook op gestemd hebben, en maar klagen dat er niets veranderd.
  Geert Wilders had gelijk toen hij de tweede kamer verliet, met dat zooitje leugenaars zou ik ook niet willen werken, democratie????? ja ja Sweet dreams, ik ben zelf Christen maar ik schaam mij voor partijen als het CDA en de CU, leve Geert Wilders, leve de PVV.

 142. Bram zegt: 26-03-09 om 16:08

  Weer een gemiste kans van het kabinet om werkelijk iets te doen. ‘We’ gaan bezuinigen in 2011. Zo kan iedereen problemen oplossen. Ik hou dit ingedachte als de volgende verkiezingen er zijn. GEEN CDA EN PVDA meer. Twijfel tussen D66 en PVV.

 143. Wie durft dan wel een beslissing te nemen? We staan voor een ongekende crisis. Als deze effect toeslaat, heb ik niet de behoefte te leven onder een nieuw verkapt (nationaal) socialisme als communisme. Blijkbaar hebben we niets geleerd van het verleden. Dank je wel opa en oma voor de goede raad.

 144. Jos Deknopper zegt: 26-03-09 om 16:12

  Vanuit de belgische situatie: bravo, kabinet Balkenende! Gelijk Het Laatste Nieuws hier schrijft vandaag: … Nederlanders doen het!
  Bij ons blijft het door premier Van Rompaey gevorderd dringend ingrijpen geblokkeerd in de dubbele bezetting N/F van zijn kabinet, met politieke partijen waar in Wallonië een machtsstrijd tussen 2 blokken alles beheerst, en in ‘t noorden het één manoeuvreren is voor poll-positie in ek verkiezingen. Nederland wint een half jaar in deze kapitale tijdsperiode.

 145. Mw. de Vries zegt: 26-03-09 om 16:14

  Kan iemand mij uitleggen welke voordelen het “crisis-pakket” voordeel heeft voor de burger? 1. Windmolenpark in zee? 2. Afschaffing vliegtaks? (of dat we weeklijks vliegen…)3. sloop premie voor oude bestelauto’s? (overgrote gedeelte van Nederland rijd geen bestelbus…) 4. Bevriezing en/of loonmatiging? (overgrote gedeelte van Nederland moet aan alle kanten de touwtjes aan elkaar knopen, lasten stijgen vele malen sneller dan de salarissen…) en ga zo maar door! Nee, een algemene lasten verlichting van 20-30% dat zou nou de burger eens helpen! Door deze maatregel krijgt de burger weer de gelegenheid geld uit kunnen geven waardoor de economie weer wordt gestimuleerd! Voorheen werden dit soort uitgaves meestal gefinancieerd d.m.v. een lening waardoor men gelegenheid kreeg een auto te kopen, huis te verbouwen, vakantie te nemen maar nu dat de banken op slot zitten moeten de burgers het doen met het inkomen wat zij verdienen. Voor een gezinshuishouding is het vandaag de dag bijna niet meer mogelijk om naast je vaste lasten iets leuk te doen want alles is schrikbarend duur. Maar nee dat zal dit kabinet niet doen de burgers voor 1 keer tegemoet komen, ze zetten liever nog verder het mes op de keel… Dit kabinet heeft geen flauw idee hoe het met Nederland is gesteld.. Terecht dat de heer Wilders vanmorgen met zijn partij de Tweede Kamer heeft verlaten want de coalitie heeft al getekend en er is verder geen onderhandeling meer mogelijk en/of het aanhoren van eventuele oplossingen door de oppositie…Jammer, dit land gaat echt totaal de verkeerde kant op en zie het somber voor de toekomst in.

 146. mona lisa zegt: 26-03-09 om 16:15

  Het is vast al gezegd, maar dit alles lijkt meer op een nieuw coalitieakkoord dan een crisispakket. Geen wonder dat het zo lang duurde….. Ik hoopte eigenlijk dat de crisis voorbij zou zijn voordat de witte rook uit het Catshuis/Torentje zou opstijgen. Buitengewoon vreemd is dat de lobbyisten er kennelijk in geslaagd zijn de vliegtaks onschadelijk te maken. Zo verdwijnt een groot deel van het vrij besteedbaar inkomen toch nog naar het buitenland. Zeer spijtig voor het milieu ook.

 147. Emile Michel Hobo zegt: 26-03-09 om 16:16

  Mogelijk dat ik massel heb, dat dit nog gelezen wordt omdat het onderaan staat, maar goed.

  Een kabinet hoort zich met oplossingen op landelijk niveau binnen de grenzen van de mensenrechten bezig te houden. De maatregelen die nu genomen worden zijn voor een belangrijk gedeelte oplossingen op een lokaal niveau. Wat lokaal nodig is dient niet landelijk besloten te worden, maar lokaal.

  Eigenlijk is het raar dat door het kabinet iets gezegd wordt over de oplossingen die ze aandragen, want over het algemeen hebben ze hier niets te zeggen. Ze horen juist te vragen: „Wat hebben jullie nodig?”, en dat hebben ze niet gedaan.

  Ook zijn een aantal van de oplossingen die ze kiezen dwangmatig, in plaats van dat ze mensen op elk niveau begeleiden naar bijvoorbeeld werk op eigen niveau. Het systeem zit verstopt of bestaat niet meer. Er moet eerst weer eens een systeem komen in plaats van een globale schoffel. Dan kunnen we weer verder spreken en verder met Nederland.

  Het kabinet heeft gefaald. Ik stel voor dat het ontslagrecht wordt uitgebreid, waarbij het kabinet als eerste wordt ontslagen. Anders dan dat mogen mensen van mij alleen nog maar het werk doen dat ze ook in zijn volledigheid uit wensen te voeren.

 148. Peter zegt: 26-03-09 om 16:32

  Geen investeringen in onderwijs en onderzoek en geen verhoging van de AOW leeftijd. Het lijkt erop dat de grijzen aan de macht zijn in Nederland. Emigreren lijkt me (als jongere) een goede optie.

 149. Bram zegt: 26-03-09 om 16:34

  Wilders ballen? Er zijn weinig mensen zo laf als hij. Kan geen enkel zinnig ding zeggen, alleen oneliners die scoren bij het dom electoraat. Iedereen denkt het beter te weten dan het kabinet, dat zegt al genoeg lijkt me. Ongeacht de partij, ik heb respect voor dit kabinet dat aan zo’n dom volk leiding moet geven.

 150. Niek van Aurich zegt: 26-03-09 om 16:46

  Beste NOS redactie,

  Persoonlijk vind ik het optreden van dit kabinet uiterst ondemocratisch. Het politbureau heeft gesproken en er kan niets meer aan worden veranderd. Ik ben niet te beroerd om 4 jaar op de nullijn te zitten. Maar laten ze dan ook de hypotheekrente boven 500.000 niet meer aftrekbaar maken. Iedereen wat inleveren, van rijk tot arm en niet alleen de armen. Van de AOW leeftijd moeten ze afbijven. Mensen zijn echt op als ze 65 jaar zijn.

  Met vriendelijke groet,

  Niek

 151. hoekstra zegt: 26-03-09 om 16:54

  wilders for president want met die slappe hap wat er nu zit mooi niet ,stelletje boeven zijn het .

 152. mona lisa zegt: 26-03-09 om 17:45

  Ach schei toch uit. Makkelijk scoren weer, die Wilders. Hij hoefde niet eens meer na te (laten) denken over een one-liner. Zo’n Politbureauscenario speelt hem wel heel erg in de kaart. Waarom hangt het CDA trouwens zo aan handhaving van de volledige hypotheekrenteafrek?

 153. wim zegt: 26-03-09 om 17:50

  Ben nu vrij van m’n werk, m’n werkdag zit er weer op. Aan de reacties hier te lezen, zit óf de helft thuis zonder werk en is uitkeringsgerechtigd óf heeft het op het werk niet druk genoeg en krijgt van de baas de ruimte om in de baas z’n tijd te klagen over van alles en nog wat op internet óf hebben een dagje of ochtend/middag vrij.

  In ieder geval, in vele gevallen, moet iedereen gewoon werken en dan kun je overdag geen berichten sturen in de baas z’n tijd!!

  Ga werken mensen!! En als je je baan verloren bent, ga solliciteren of onderneem iets anders, ga studeren maar vergooi je tijd niet door maar oneindig lopen te klagen.

 154. jack zegt: 26-03-09 om 18:14

  weer is de werkende mens de lul

 155. ge rijn zegt: 26-03-09 om 18:45

  Aan de ene kant de jongerenwerkloosheid bestrijden met 250 miljoen en aan de andere kant de ouderen 2 jaar door laten werken, dat begrijp ik niet goed. Moeten die jongeren nóg 2 jaar langer wachten om die plaats van een oudere in te kunnen nemen. Investeren moet je volgens mij vooral in de jongere genereaties doen. Die zijn de toekomst.
  Zal wel met de vergrijzing en de pensioenkosten te maken hebben maar het lijkt mij geen goede politiek, of het moet uiteindelijk de bedoeling zijn de pesioenleeftijd op te trekken naar 75 jaar. Dan hoef je bijna geen pensioenen meer uit te keren maar krijgen we een economie die gerund wordt door bejaarden. Mooie concurentiepositie hebben we dan.
  Er is volgens mij ook een eenvoudiger die kan bijdragen aan de oplossing van dit probleem.
  Hef het rookverbod weer op. Rokers leven immers gemiddeld 10 jaar korter. Je bereikt ongeveer hetzelfde en ze kiezen er ook nog zelf voor.
  En het levert nog meer op dan het kost ook.

 156. Sabine zegt: 26-03-09 om 19:24

  Het optrekken van de pensioengerechtigde leeftijd naar 67 zat er natuurlijk al langer aan te komen. De graaicrisis is een mooie gelegenheid om dit in één keer zonder al te veel gezeur door te drukken.

  Ik denk dat mensen alleen goed samen kunnen leven als er een minimum mate van solidariteit is (en voor de negativo’s onder ons: gedeelde smart is halve smart).
  Ik probeer de solidariteitsgedachte te beleven, maar het is wel wat zuur dat de huidige pensionados met dikke VUT-uitkeringen (en leukbetaalde bijbanen, want een beetje werken wil nog wel, ze zijn tenslottte vrij jong met pensioen gegaan) de geneugten van onze voorbije rijke periode nog lang kunnen nabeleven, terwijl dit voor de mensen zonder opgebouwde substantiele pensioenen of andere spaarpotten en de mensen die nu jonger zijn moet worden opgebracht.
  De verdeling van de lasten in het plan van aanpak van ons kabinet getuigt niet van solidariteit. Waarom geen beperking van de hypotheekrenteaftrek? De zwakste schouders blijven de zwaarste lasten dragen en dat hoort niet. Daar staat tegenover dat je moet doen wat je kunt om je eigen geld te verdienen en dus gewoon aan het werk moet als je dat kunt. En als dat tot 67 is (ik ga er al een tijd van uit dat dat 70 zal zijn als ik er aan toe ben) dan is dat gewoon zo. Maar ook dan niet de mensen die het zwaarste werk doen dat tot het eind laten doen.

  Solidariteit, daar draait het om.
  En dat kweek je ook wanneer wij met elkaar, laten zien dat we gegraai en immoreel gedrag niet meer pikken. Ik verwacht daarin ook positieve rol van onze overheid (en dan bedoel ik dus niet dat we blij moeten zijn als een paar mensen vrijwillig een misplaatste bonus teruggeven).
  Onze minister-president is toch van de normen en waarden? Daar gaat deze crisis uiteindelijk ook over en over niks anders.

 157. piet zegt: 26-03-09 om 20:07

  Het ergste is we hebben ze zelf gekozen eens kijken of we daar de volgende keer weer in trappen laat ze eerst maar eens laten zien dat ze de jeugd aan een redelijke baan kunnen helpen voordat ze aan de aow tornen
  en over de nederlandse bank maar niet praten die bonussen nog het hardst dus PAKKEN WE JAN MET PET altijd al zo geweest denk maar aan een zekere meneeer KOK WAT VOOR BONUS KRIJGT DIE VOOR AL ZIJN COMISSARIATEN

 158. Penthouseboy zegt: 26-03-09 om 20:54

  Waarom wordt het instituut “geld” niet over de hele wereld niet afgeschaft. Zorg ervoor dat mensen de primaire levensbehoeften (eten, drinken, medische zorg, huis, educatie, werk) hebben. Ze verdienen dan wel soort air miles. Als iets kapot is, wordt alles automatisch gemaakt of men krijgt iets nieuws. Wil men iets speciaals, dan krijgt men dat alleen door betaling van deze punten. Geen “Lenen.nl” meer, geen oorlogen om geld of olie. Natuurlijke energiebronnen zoals zonne-energie kan eindelijk eens goed ontwikkeld worden. Én, geen Kredietcrisis meer. Misschien wel erg idealistisch maar mij lijkt het dat je deze kant toch uit moet. Alles wordt namelijk ook onbetaalbaar.

 159. feik zegt: 26-03-09 om 20:57

  Wie stopt ie ellendige balkelende nou eens !! En wanneer komt Wilders nou eens aan de macht ?

 160. Romeo zegt: 26-03-09 om 21:10

  Ruim 20 jaar betaal ik reeds, solidair, VUT, nu FPU premie voor de vitale Vutters. Bedankt hoor ik niet, nee, als dank mag ik 2 jaar extra werken. In die tijd heb ik ruim €15.000,- betaald!!
  Laten we deze vitale vutters en gepensioneerden met een goed pensioen eerst maar eens fiscaliseren, verder de hypotheekrenteaftrek voor hypotheken boven de €500.000,- beperken en als dat allemaal rond is eens verder kijken of die verhoging van de AOW naar 67 echt nodig is.
  Daarom is de ophef van diverse jongerenorganisaties ook VOLLEDIG onterecht en zelfs MISPLAATST. Het ware asociale gedrag zit bij die generatie die goed voor zichzelf zorgt en dat zijn dus niet de 50 minners! Donner, goed gedaan jochie!

 161. Arno zegt: 26-03-09 om 21:21

  Een 100% goede oplossing bestaat nooit. Hoe dan ook zullen we dit met z’n allen voelen en moeten dragen. Een deel van de oppositie zou zich moeten werkelijk moeten schamen.

 162. conrad zegt: 26-03-09 om 23:59

  Ook ik mis het JSF-project wat ettelijke miljarden bespaard, ook moet de toekomstige winst van banken direct retour belastingbetaler. Verder de hypotheekrenteaftrek schrappen voor huizen vanaf 500.000 euro, stoppen met geld overmaken naar de Antillen en saneer de grote hoeveelheid hulpverleningsinstanties die vaak langs elkaar heen werken.Ook direct invoeren: een grens aan de salarissen van mensen in de publieke sector die uit de Alg.middelen worden betaald.

 163. Jan zegt: 27-03-09 om 00:42

  waar durven de z.g.n. leiders van ons land over te praten ?
  effe goed nadenken, wat is ook al weer de oorzaak van deze crisis ?
  juist ja door de manier van onjuist handelen bij diverse banken
  heel simpel toch, daar de centen terughalen zo veel als er nog is en hoe halen ze het in hun hoofd om te zeggen eerder gemaakte afspraken over bonussen bij banken kunnen niet teruggedraait worden ? bij een normaal bedrijf zouden er geen bonussen meer betaald worden als er iets dergelijks goed mis zou zijn maar hier kan dat blijkbaar wel, niet zo moeilijk natuurlijk als de overheid er geld in stopt van … ja van wie eigenlijk ? nee Jan met de pet kan het gelach weer gaan betalen en Jan is toch al zo dom, dus laat hem ook maar iets langer werken in de toekomst want ja het geld moet toch maar weer ergens vandaan komen he !
  gewoonweg schandalig zo niet schofterig te noemen is er dan niemand in onze regering die zegt “laten we eerst eens de veroorzakers van deze crisis aanpakken” en niks bonus uitkeren maar malus regeling treffen bij banken beboeten zo veel als maar mogelijk is.
  loop eens een bank binnen en kijk goed om u heen, waar in welk bedrijf zie zulke mooie marmeren vloeren en noem maar op, allemaal van u en mijn centen.
  met dank voor plaatsing.
  wie weet wordt er iemand wakker ?
  m.vr.gr. Jan

 164. syllie zegt: 27-03-09 om 01:39

  waarom, moeten wij, normale, hardwerkende burgers, opdraaien voor die vieze, vuile graaiers, in streepjespakken……..er moet wat concreets gebeuren, waar blijf je Balkie??????????????????????

 165. Carla zegt: 27-03-09 om 02:25

  Vind het een grof schandaal dat de banken en pensioen fondsen er zo goed van afkomen.Hun hebben dit alles veroorzaakt en worden er niet voor afgestraft wat ze gedaan hebben. Laat hun er maar opdraaien want hun hebben wat nu speelt ook veroorzaakt. Er moet een wet komen dat dit nooit meer mag gebeuren, en daarbij waarom mogen hun met ons geld zo maar beleggen zonder toestemming van de belasting betaler, ook daar zou een wet voor moeten komen , vind dat dat niet zo maar mag beleggen zonder toestemming van de mensen.Ontsla de directeuren maar en zet de onder directeuren maar in hun plaats er neer, maar dan wel met goede afspraken, ook de aandeelhouders moeten maar eens aangepakt worden die die zijn hier ook mede aan schuld, die zouden zich ook diep moeten schamen. Dat hele beleggen moest afgeschaft worden en zeker als het met ons geld gebeurt. En wat het kabinet aan gaat het zijn watjes, dat ze de bankieren enz niet durven aan te pakken , nee ze durven wel de belasting betaler aan te pakken, vind het een grof schandaal allemaal. Word tjd dat ze in Den Haag ook maar eens gaan optreden zoals de Amerkaanse president dat doet ,daar neem ik me petje voor af .En dat ze ons tot onze leeftijd van 67 willen laten werken,vind ik een afstraffing voor wat de bankieren en anderen gedaan hebben mar die komen er ongestraft vanaf , dat vind ik nog t ergste van alles,wij worden afgestraft als we wat fout doen maar hun niet foei kabinet foei

 166. renate zegt: 27-03-09 om 05:10

  Natuurlijk zijn er geen oplossingen die iedereen tevreden stellen. Maar dat de lagere inkomens toch weer aan het kortste eind trekken, vind ik wel abnormaal. Ik hoorde Van Geel zeggen dat de zorgtoeslag weer bij de verkeerden terecht komt en dat die óngebreideld’groeit. Hoe kan dat nou? Je moet alles openleggen als je hiervoor in aanmerking wil komen, giro-afschriften, tegoeden, etz. En als na afloop van een jaar blijkt dat je inkomen gestegen?? is, omdat je minder lasten kon aftrekken bijvoorbeeld, of dat de verhoging van de aow ad 6.50 per maand vorig jaar, een inflatiecorrectie toch, je inkomen verhoogd heeft, moet je daar direkt voor bloeden.
  Hoezo ongebreidelde groei, meneer Van Geel? U roept maar wat.

 167. Rian zegt: 27-03-09 om 08:37

  Publieke omroep: één zender afschaffen. Het gelul wordt zo gereduceerd en de ‘lol’ aan de commerciele omroepen overlaten. Er is in dit land gewoon teveel pers. Onderwerpen worden met veel moeite gezocht. Om nog maar niet te spreken van al die regionale shit; het zoekgeraakte hondje van de buurvrouw komt al breed uitgemeten op tv.

 168. Dennis zegt: 27-03-09 om 08:53

  Lekker overlopen naat Triodos of ASN. Ik in ieder geval naar Triodos. Pak ze flink, de graaiende ING´s ABN´s en Fortissen van deze wereld, en beloon de kleinere banken die misschien minder rente leveren , maar betrouwbaar en milieu- en mensvriendelijk belggen. Heel makkelijk, een website helpt daarbij: http://www.overstapservice.nl

 169. Ton zegt: 27-03-09 om 12:48

  Ik denk dat veel mensen het al moeilijk genoeg hebben om het tot de 65 jaar vol te houden. En als je dan je baan verliest omdat je vaak ziek bent dan mag je terwijl je in de zestig bent nog gaan solliciteren en dan zijn je kansen op werk natuurlijk ook geweldig. Of moet ik dan directeur van de bank worden of alsnog de baan van Donner overnemen die man houd het vast wel vol tot de 70. Ondertussen zitten er naturlijk jongeren te wachten om ook werkervaring te krijgen maar dat kan niet laat eerst die oudjes eens werken de 67. De wereld draait door.

 170. Kees zegt: 27-03-09 om 13:38

  Er waren vele manieren geweest om te bezuinigen. Nu moeten oude mensen opdraaien voor het behoud van de hypotheekrenteaftrek van rijkelui. Hou op met ‘dat moest toch een keer gebeuren’. Dat het vaak is voorgesteld, wil niet zeggen dat het moet of ethisch te verantwoorden is. Oud is oud en we horen voor onze oude mensen te zorgen.

 171. Hans zegt: 27-03-09 om 16:49

  Laat ik, en met mij vele anderen, gedacht hebben dat de maatregelen bedoeld waren om mensen weer geld te laten uitgeven. Met de dreiging van bezuinigingsmaatregelen in 2011 zal daar, vrees ik, niet zoveel van terechtkomen.
  Die bezuiningen kunnen n.l. ook betekenen dat er ingeleverd moet worden op pensioenen of anderszins belastingen/lasten omhoog gaan. De overheid beschouwd meer inkomsten gegeneren ook als een vorm van bezuinigen.

 172. Cees zegt: 27-03-09 om 17:37

  Het is erg gemakkelijk om de lonen op de nullijn te houden, maar dan moeten rijk,provincies en gemeentes ook de kosten niet verhogen.
  Helaas doen ze dat wel dus gaat onze koopkracht fors achteruit.

 173. Murat turk zegt: 27-03-09 om 21:55

  Dag mensen van Nederland
  Ik zie alleen geklaag en gezeur waar zijn jullie in Allahse naam meebezig. Ik ben een Turks afkomstig heb veel ergere meegemaakt. Ik ken wat een brood waard is, ik denk jullie zijn gewend voor het lekkere makkelijke leven en als jullie het moeilijker zien aankomen dan zijn jullie bang en paniekerig. Jullie hebben geen vertrouwen aan uw eigen land geen vertrouwen aan uw zijde. Ik denk dat jullie belangrijkste de grootse problemen vergeten en erg druk met de crisis mee bezig..!!
  Het grootse probleem is nabij.!

 174. J Vrolijk zegt: 27-03-09 om 22:24

  Ik ben nu 44, maar dit is het meest schandalige beleid wat ik tot nog toe heb meegemaakt. Ik hoop het ook nooit weer mee te maken. Ik kan het niet anders vertalen of opvatten als het kapot maken van de burgers en de zwaksten eerst. Asociaal.

 175. Jammer dat het kabinet geen echte maatregelen durft te nemen.
  Mijn voorstellen:
  - geen aanschaf JSF (speeltjes zijn te duur en overbodig)
  - afschaffen ‘aanrechtsubsidie’ (wie niet wil werken krijgt niks)
  - pensioen op 67 (conform veel landen om ons heen)
  - subsidie op isolatie van woningen en groene stroom (direct effect)
  - grootschalige investeringen in OV (verhogen netspanning, meer rails)
  - investeer in andere voorzieningen zoals scholen en betaalbare woningen
  - investeer in kinderopvang (meer vrouwen aan het werk)
  - investeer in de kwaliteit van het onderwijs (voor een toekomst met slimmere ministers en andere bestuurders)

 176. Paula T. zegt: 01-04-09 om 10:39

  Pensioen pas op 67 – nou, niet in Spanje en Frankrijk en Italie, en ook nog eens anders voor vrouwen (veelal 60) en mannen. In Scandinavie is het variabel, vanaf 61. Eerst iedereen (mannen EN vrouwen) in Europa gewoon keurig 65 (tenzij je een heel zwaar beroep hebt).

 177. Ruben zegt: 06-04-09 om 07:11

  Ik hoorde ze nog zeggen “NA HET ZUUR KOMT HET ZOET!!!!!!!!!!!
  WAAR BLIJFT MIJN ZOET?
  Of ben ik gewoon lieve zoete gerretje?

 178. Alfred zegt: 08-04-09 om 17:21

  Mag de stelling dat de politiek niet de oplossing maar het probleem is nog worden betrokken? Zo ja, dan bij deze. Fiat en interest zijn de oplossing van het probleem van de politiek (hoe houden we touwtjes in handen?) en de negative effecten van die zogenaamde oplossing zijn voor ons; zo was het, zo is het, zal het ooit anders worden?

 179. het word tijd dat deze regering op stapt,en dat wilders op de stoel van balk ellen de komt,en dat hij alle graaiers en kapitalisten in nl,er uit schopt,weg sturen over de grens buiten scheveningen .het leven is duurder geworden ja ja,na de euro is alles wel +5keer duurder geworden,als dank aan onze regering.maar mijn loon is het zelfde gebleven.en alle bedrijven en zaken doen toch lekker mee,en nu maar klagen over de krisis.ze zijn met elkaar de oorzaak hier van.

 180. Revolt zegt: 21-05-09 om 02:53

  Weg met deze leugenaars! Banen zat maar daar mag ik niet op solliciteren van het werkbedrijf…geen ervaring in de zorg…wel ervaring in het leger maar te oud en niet fit genoeg…nee blijf maar lekker solliciteren in je branche “de industrie”…
  Die is echter massaal kapot of naar China en Oost Europa.

  Ik stem niet meer maar als ik stem wordt het Wilders. Niet dat ik wilders zo geweldig vind maar de PVV wel en bovendien zou ik ze daar wellicht dwars mee kunnen zitten. Alles is goed behalve establishment en graaiers. Nog nooit in mijn leven zo’n zooitje wereldvreemde policlowns bij elkaar gezien.
  Alles dat ik ze wens mag ik hier niet schrijven….

 181. Waterval zegt: 27-05-09 om 10:43

  maatregelen? welke maatregelen?

 182. Edward zegt: 11-06-09 om 16:47

  Ze zouden jullie allemaal eens een paar jaar naar Afrika moeten sturen! lekker in een kleihut met niks te vreten. Stelletje zeikerds!

 183. Marcel zegt: 16-06-09 om 12:39

  hoezo naar afrika??..volgens mij zit half afrika al hier!…voor de rest sponsort nederland afrika met ons belastinggeld!…
  dus stoppen met geld weggeven aan het buitenland en eerst eens kijken naar nederland, want als het bij ons slecht gaat, dan staan ze in het buitenland ook niet te springen om ons te gaan sponsoren…kunnen wij ook doodvallen!!…dus maatregel 1 : niets meer naar het buitenland…2 : ook geen kinderbijslag naar het buitenland…3 de grenzen dicht voor asielzoekers…4 : tuig wat hier het land kapot maakt er uit zetten…hebben we gelijk weer meer woonruimte voor ons eigen volk, want die moeten jaren wachten op een huis, want alochtonen gaan hier voor!…vind het niet zo vreemd, dat wilders steeds meer aanhang krijgt…

 184. Stefan zegt: 25-06-09 om 10:08

  Laten we de Nederlandse deeltijd WW eens onder de loep nemen. Na een veel te ingewikkelde werktijdverkortingsregeling die op dat moment absoluut niet aansloot bij de economische ontwikkelingen (te vroeg). kwam onze regering met een regeling die erg eenvoudig uit te voeren was. Voorwaarde om de deeltijd WW als werkgever toe te passen is eenvoudig. Als werkgever hoef je slechts overeenstemming te bereiken met de vakorganisaties over het toepassen van de regeling. Op van de deeltijd ww-regeling zouden medewerkers minder inkomsten ontvangen voor het gedeelte dat ze in de WW zaten. Dit zou de bekende sleutel op de deur moeten zijn voor vakbonden om er op toe te zien dat niet meer mensen in de deeltijd ww zouden komen dan strikt noodzakelijk. Zij zouden immers ervoor zorgen dat zo min mogelijk ‘leden’ te maken krijgen met een inkomensachteruitgang. Dit mechanisme kennen ze in andere landen zoals Duitsland ook. Echter ons polderlandje heeft weer besloten dat er enkele vrijheidsgraden zijn. Zo mag de werkgever een loonaanvulling geven en de ww rechten repareren door een werktijdgarantie voor na de deeltijd ww periode af te geven. Hierdoor is er voor de vakbonden geen enkele belemmering meer in te stemmen met de deeltijd ww en de deuren open te zetten met als gevolg dat hele bedrijven de deeltijd ww ingaan. Je moet je afvragen of bedrijven die een werkgarantie en een loonavulling kunnen geven echt het financieel zo slecht gaat dat ze gebruik mogen maken van de deeltijd ww.

 185. Tim zegt: 25-06-09 om 15:59

  “Je moet je afvragen of bedrijven die een werkgarantie en een loonavulling kunnen geven echt het financieel zo slecht gaat dat ze gebruik mogen maken van de deeltijd ww.”

  Vakantietijd he, dan is het altijd rustiger :)

 186. Ronald zegt: 21-07-09 om 11:52

  Beste lezers van het NOS-forum,

  Hoe is het toch mogelijk dat er een crisis is?
  Denken jullie werkelijk dat het slechts veroorzaakt is door wat slecht terugbetaalde hypotheken??
  En dat het pompen van miljarden euro’s in de maatschappij, de economie weer uit de slop zal halen?
  De eerste vraag die je jezelf als goed oplettende burger zou moeten stellen, is de vraag waar bestaat de crisis uit?
  Misschien ben ik gewoon een simpele boer, maar ik stel me dan de vraag, waarom drukt de overheid niet gewoon wat geld bij?
  En wat schetst mijn verbazing…het geld is niet van de overheid, maar gewoon van het bankensysteem, gerund door privepersonen!!!
  Als je me niet kunt geloven, check ‘s wie de baas is bij de National Federal Reserve Bank (de gelddrukker van Amerika).
  (Het is net als kanker, het luistert niet meer naar de rest(in dit geval de wereld) en opereert
  nog slechts voor zichzelf en put het lichaam(de aarde) volledig uit)
  Kortom de overheid moet geld lenen van een bank, en wij als burger betalen het terug via de belastingen….
  Kortom, wij betalen uiteraard via de belasting ons eigen geld terug, in de crisis die veroorzaakt is door de banken zelf!!!!
  En wat zie ik op de televisie….. de gouveneur van de staat California in Amerika, heeft zichzelf een dikke maand geleden flink falliet verklaard.
  Nou waren ze natuurlijk (eigenlijk heel Amerika) al heel lang falliet, echter ze beginnen het gewoon nu pas toe te geven.
  Amerika is al tientallen jaren falliet.
  En het pompen van geld in een systeem dat niet gezond is, heeft geen zin. Dit is net als de medische wetenschap.
  Wat ze doen is symptoombestrijding. Want in welk intervieuw dan ook, laten ze je niet zien dat het niet het symptoom is dat ze moeten bestrijden, maar de wortels dienen uit te trekken, die veroorzaakt hebben dat we nu in deze situatie zijn beland. Naar mijn inziens, hebben ze zo’n intervieuw nooit gegeven.
  ( en naar mijn mening, zijn de hypotheken, niet de wortels van dit probleem…)
  Dus dit is het eerste deel van het probleem. Het tweede deel gaat erover wie de baas is in de wereld. Dat zijn echt niet de wereldleiders, en zeker niet onze goede vriend J.P. Balkenende. Nee, het bankensysteem is natuurlijk de baas. Omdat, aangezien de overheid altijd het geld dient te lenen dat ze uitgeven, staan ze dus in dienst van het bankensyteem. Want waar regeer je over, als je geen geld hebt om de dingen uit te voeren a.d.v. je gemaakte beleid.
  Omdat dus de wereld draait om geld en de overheden afhankelijk zijn van de banken, zijn de uiteindelijk de banken de baas en niet de overheden…
  En als je denkt dat de overheden dit goed via allerlei wetten en regels hebben ingedekt, opdat er hierdoor geen problemen (corruptie/machtbelangen) zouden kunnen ontstaan, vraag je af, hoe we dus in deze situatie zijn beland.
  Uiteraard is in werkelijkheid de probleemstelling vele mate groter en uitgebreider dan wat ik nu kort uiteengezet heb hierboven, maar ik wilde ook nog tot slot een stukje invoegen aangaande mijn idee over de oplossing.
  Mijn idee hierover is: het defragmenteren van de macht. De macht terug naar het volk. (Ik weet, deze kans is uitermate klein, ik weet!!)
  Ik ga een voorbeeld geven…..stel je voor dat Amerika zich werkelijk falliet zou verklaren…wat denken jullie, als goed oplettende burgers, wat er gaat gebeuren dan??……….totale chaos……….en dat kan natuurlijk niet……dus nog liever een systeem in stand houden, dat al is het ziek op zichzelf, dan dat dit scenario waarheid wordt. Maar ja, hoe kom je bij het systeem dat wel werkt? Dan zal je toch echt eerst het oude systeem moeten loslaten, ipv zoals het nu gebeurd, het alsware krampachtig vast proberen te houden.
  Maar goed, hoelang zullen de mensen deze leugens van de overheden nog accepteren als zoete koek en wanneer zullen de mensen ‘s opstaan uit de slaap van hun geest?

  Groet,
  Ronald, waakzaam opdat het moet!

  P.s. Geloof vooral niets wat ik hierboven geschreven heb, maar ga zelf op onderzoek uit!!!! Alleen zo,
  kun je achter waarheid komen, door dus te gaan onderzoeken!!!!

 187. joop zegt: 21-07-09 om 17:14

  beste mensen.30 jaar terug begon het gedonder al.ik heb in dit land altijd gestemt op de sp.na mijn hart en spierziekte kon ik niet meer werken ,dan de vrouw halfe dagen werken omdat mijn uitkering natuurlijk lager was ik was het niet met mijn vrouw eens dat ze ging werken omdat we kleine kinderen hadden,oke dan maar.na 1 jaar ging mijn vrouw voor niks werken omdat de regering vond dat er een wet moest komen mer de mooiei woorden VOORDEURSREGELING of te wel tweeverdieners ( meer belasting,geen huurtoeslag,enz.daarna was het steeds maar de riem van je broek strakker aantrekken en de kinderen voor de deur laten spelen omdat er niet meer in zat.mijn vrouw is voor 5 jaar geleden helaas na 40 jaar samen te zijn geweest gestorven na 1 maand aow te hebben gehad
  mijn inkomen ging naar 806 EURO, daar ik al vroeg in de wao zat heb ik voor straf geen pensioen op kunnen bauwen.LEVEN DE LOL ACHTER EN VOOR HET GLAS GAAN ZITTEN,DOOR DE OVERLIJDINGS UITKERING kon ik gelukkig naar een land waar ik meer bestaansrecht heb. heren in haagse torentje jullie moesten ook maar eens zo moeten leven met lichameleke (en door jullie geesteleke)gesteldheid.DUS IK MOEST MIJN LAND VERLATEN OM NOG TE KUNNEN LEVEN,IK DANK JULLIE ER HARTELIJK VOOR.

Geef een reactie