De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

PVV van Wilders helpt ‘multi-culti’s’ van de NPS

aaaaa.jpgVrijwel onmiddellijk nadat Geert Wilders en zijn PVV-fractie het grote Kamerdebat over de economische crisis van donderdag hadden verlaten, begonnen bij de andere partijen de bange speculaties. Wat zou het effect zijn van deze zelden vertoonde actie? Nog meer zetels bij de Politieke Barometer of De Hond? Of zouden PVV-kiezers ook vinden dat hun volksvertegenwoordigers gewoon altijd hun werk moeten doen, ook al is dat soms vechten tegen de bierkaai.

Eén effect werd echter donderdagnacht na het debat al onmiddellijk duidelijk, toen de Tweede Kamer begon aan de wekelijkse stemmingen. Niet alleen stemmingen over het crisisdebat, maar ook over zaken die de dagen daarvoor waren behandeld. Zoals de Mediawet, waar het PVV-Kamerlid Martin Bosma zich nogal duchtig had geweerd tegen de in zijn ogen te linkse publieke omroep. Vooral de ‘multi-culti’s’ van de NPS moesten het in onvervalste PVV-stijl ontgelden.

Bosma kondigde in het debat dan ook aan sympathiek te staan tegenover een voorstel van zijn collega’s van het CDA, de VVD, de ChristenUnie en de SGP om het budget van de NPS volgend jaar met een overigens bescheiden bedrag te korten. Toen het voorstel donderdagnacht in stemming werd gebracht, bleken vijf fracties (CDA, VVD, ChristenUnie, SGP en Verdonk) voor met in totaal 71 zetels. De PvdA, de SP, GroenLinks, D66 en de Partij voor de Dieren waren met in totaal 70 zetels tegen. Maar omdat de negen leden van de PVV-fractie al een tijdje waren vertrokken, werden zij geacht tegen te zijn, zodat het voorstel donderdagnacht met 71 tegen 79 zetels alsnog werd verworpen.

Je hoeft natuurlijk geen groot rekenwonder te zijn om te weten, hoe die stemming uitgepakt was als de PVV-fractie er wel was geweest.

Toof Brader

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


18 reacties op “PVV van Wilders helpt ‘multi-culti’s’ van de NPS”

 1. Jan zegt: 27-03-09 om 20:04

  Beetje lullig van de 2e kamer om midden in de nacht, na een debat waar de uitslag al van vaststond nog vóór het debat was begonnen, er nog even wat stemmingen door te drukken! Doet me denken aan m’n oude chef, die stelde stemmingsvragen ook vlak voor de middagpauze dan wilde mensen aan de lunch en werd er niet meer goed nagedacht. Dit lijkt daar wel een beetje op. Iedereen al gapend in de bankjes, murw geluld door de regeringspartijen, nog even wat dagelijkse zaakjes erdoor drukken. Bah! Verder zal ik de fracties oven uit de droom helpen, Wilders (de PVV dus) heeft hier weer garen bij gesponnen. Dit weglopen is pure zetelwinst voor hem en zijn partij!

 2. Erwin zegt: 27-03-09 om 20:18

  De minachting van het electoraat en met name de kleine man door de regenten van CDA en PvdA, wordt op een zeer effectieve wijze door Wilders te kijk gezet. De gewone burger krijgt de lasten van de door de super-rijken en rechtse politiek van VVD en CDA veroorzaakte crisis.
  Zij zijn bang en voelen zich geminacht en vluchten naar die rattenvanger. Ik houdt mijn hart vast voor de Europese verkiezingen in juni.

 3. Dirk zegt: 27-03-09 om 22:31

  Beste Jan, de stemmingen zijn er niet doorgedrukt, het is raadzaam om eerst je in de problematiek te verdiepen voordat je een oordeel geeft. De kamer heeft zelf gevraagd om de stemmingen, dus niks murw geluld door het kabinet. niks er doorgeduwd. En bovendien als de heer Wilders zelf ballen had getoond, zoals hij de MP regelmatig verwijt die niet te hebben, was hij niet weggelopen, behoorlijk zwak en kinderachtig, en geen goede vertegenwoordiging van zijn achterban, waarvoor hij tenslotte werkt en voor gekozen is.Een goede democraat loopt niet weg, ook al vecht hij tegen de bierkaai. Dit doet zijn partij geen goed!!!

 4. Het is een ordinaire stunt van Peroxide Pim. Dit is nu eenmaal hoe onze parlementaire democratie werkt. Als je een meerderheid bezit in de Tweede Kamer, dan krijg je de wetten erdoor. Wilders weet dat tijdens het debat, maar ook ervoor en erna. De woorden van Pieter van Geel waren geen volslagen verrassing, hoewel de toon uitermate victorieus was.

  Wilders weet ook dat hij op het onderwerp economie weinig in de melk te brokkelen heeft. Wat kan Wilders ons nu uitleggen over de macro-economie? Dat elke Nederlander € 400,- moet krijgen?

  Hij moet tijdens een brainstormsessie gedacht hebben: “Hoe krijg ik met minimale inzet en spreektijd toch zoveel mogelijk aandacht?” Weglopen is dan inderdaad een handige truc. Hij heeft nu echter bij het volgende debat over de economie een probleem, want wat dan te doen? Is er een overtreffende trap?

  @Jan: Ik denk dat de agenda van de Tweede Kamer al vast stond. Je hoort aanwezig te zijn bij de stemmingen als je mee wil stemmen, daar krijgen alle negen parlementariërs van de PVV hoofdelijk voor betaald. Laat ze eens gaan werken, dat langharig, werkschuw tuig!

 5. luckybee zegt: 28-03-09 om 07:05

  Wat moet Wilders met de SP (Communisten), (Groenlinks (Maoisten) of D66( Turkenpartij)?Het zijn toch tegenstanders van hem?Weg gaan uit deze debat is de beste oplossing.Je kan niet met je tegenstanders coalieren.Zie Stalin contra Churchil en Rooseveeld.bonje is dan voorgeschreven.

 6. Ted zegt: 28-03-09 om 09:59

  de agenda voor de stemmingen worden samen met de Kamer bepaald, dus Wilders-fans, laat die korkodillentranen maar achterwege.
  Hijn valt gewoon keihard door de mand, dit kost hem zetels.
  Wilders heeft bij de VVD ook altijd trouw het kabinet gevolgd, zoals de JA stem voor de JSF en het Verdrag van Nice, die de uitbreiding van de EU regelt met Roemenie en Bulgarije, en nu schijn t hij daar ineens tegen t ezijn

 7. bas zegt: 28-03-09 om 14:19

  Wellicht ene gekke opmerking, maar had Rutte zijn plan – tegen dejeugdwerkeloosheid – ook door de regeringsfracties omarmd zien worden als Wilders was blijven zitten?

  Het zou best kunnen van niet, we zullen het nooit weten, maar ik denk dat die pertijen wel erg geschrokken zijn van het weglopen. Ook dat kan dus – wellicht – op het conto van Wilders gezet worden

 8. Martijn zegt: 28-03-09 om 21:38

  Ongelooflijk laf dat Wilders het debat heeft verlaten. Hij heeft zijn achterban in de steek gelaten en dat is parlementarier onwaardig. Het feit dat na het debat nog stemmingen zijn gehouden, tja, dat is zijn eigen schuld.

 9. Jeroen van den Boezem zegt: 30-03-09 om 08:25

  Typisch dat praten over zetelwinst. Daar lijkt het immers over te gaan tegenwoordig in onze politiek, niet over wat het beste is voor ons.

  Als je er niet bent, kun je niet meepraten of meestemmen. Ik begrijp trouwens dat ze er sowieso niet zo vaak zijn, de kamerleden van de PVV. Hoe kijken de PVV stemmers hier tegenaan?

 10. dercks zegt: 30-03-09 om 12:10

  Meneer Toof U liegt. Niet verrassend natuurlijk, maar wel een feit. Als je afwezig bent geldt je stem NOOIT automatisch voor of tegen. Onzin. Lariekoek. Schokken voor iemand op een nieuwsblog. En waar meneer toof staat precies die motie. In de beraadslagingen niet te vinden: http://www.tweedekamer.nl/imag.....183566.pdf

 11. Piedro zegt: 02-04-09 om 19:26

  @ Jeroen van den Boezem

  Het stoort mij, als hoogst waarschijnlijke PVV stemmer, niet dat de PVV niet altijd aanwezig is en ik vind het fantastisch dat ze weggelopen zijn dus met die actie vertegenwoordigt hij mij dus wel degelijk (@ Dirk zegt: 27-03-09 om 22:31)
  Als de PVV soms denkt zijn tijd beter elders te kunnen besteden dan is dat hun eigen afweging. Als dat resulteert in nog duidelijkere standpunten over o.a. immigratie, integratie, EU, milieu hoax etc dan hebben ze zeer zeker mijn zegen.

 12. europeaan bestaat niet zegt: 02-04-09 om 22:38

  Meedoen aan een schijndebat is pure minachting voor de democratie (en het Nederlandse volk) en Wilders had volkomen gelijk (hij vroeg het niet voor niks meteen aan die arrogante regent van het CDA) en die sukkels van de andere oppositiepartijen waren te laf om de PVV te volgen, maar ja het pluche plakt zo lekker…

  ps. geniale tekst van zijn niet gehouden toespraak staat op http://www.pvv.nl

 13. europeaan bestaat niet zegt: 02-04-09 om 22:45

  Trouwens, PVV wil geen korting op budget van linksfascistische NPS maar juist deze overbodige en geldverslindende multikulwaanzin helemaal opheffen, ook al omdat ze zich niet houden aan hun (neutrale) publieke taak.

 14. Wat een angstig links geneuzel van al die zelfbenoemde onderbouwde mensen die hier reageeren.
  ”Hij laat z’n achterban in de steek”
  en deze als tragisch onnozel dieptepunt;
  ”Hijn valt gewoon keihard door de mand, dit kost hem zetels.”
  Jammer van de spelfouten, dat op één, dan; door welke mand? Geklets in een lege ruimte om maar iets te klagen te hebben over de PVV. Bij alles wat er omtrent de PVV gebeurd weet men niet hoe snel ze moeten zeggen dat ‘dit zetels gaat kosten’. Vervolgens steeg de partij n.a.v. het gebeurde weer 3 zetels in de peilingen!
  De PVV laat niet, zoals al decennia wél gebeurd; over zich heen lopen door een meerderheidscoalitie, welke de democratische grondbeginselen over boord hebben gegooid. Als je niks kan bereiken, dan ga je weg, zo zou iedereen ‘t bijna doen, dat deed de PVV, slechts afspiegeling van hoe het Volk zou reageren op bepaalde situaties.

  Overigens is ‘t niet zo dat ( voor de hele anti- PVV club), jullie altijd maar moeten reageren negatief op PVV- acties. Meestal is ‘t toch nogal onnozel daarbij komt dat jullie jezelf een gigantisch bord voor ‘t hoofd houden, want het Nederlandse Volk kiest in steeds grote getale virtueel voor een beter Nederland o.l.v. de PVV.

 15. marjo zegt: 04-04-09 om 21:09

  wat een onzin je kon hier niet spreken van een debat en de uitspraak een democraat loopt niet weg voor een debat is ook uit de lucht gegrepen wel even het verstand gebruiken met dat gescheld en getier hier ,er was geen sprake van een debat omdast alles alvan te voren vast stond en er niks tegen in gebracht kon worden zo ver ik weet voer je een debat over punten waar over gedebateerd gaat wordenen besluiten worden genomen daar was hier al geen sprake meer van want alles was al van te voren bekokstoofd in het achterkamertje en dan over democraie hoefd al helemaal niet gesproken te worden want zoiets is niet democraties en dan kan femke schreeuwen wat ze wil maar ze weet zelf wel dat ze met haar uitspraak ongelijk had dus wel even bij de les blijven of zijn jullie hier ook al allemaal gehersenspoeld

 16. Jacqueline hartman zegt: 06-04-09 om 12:09

  Om te beginnen wil ik even zeggen dat je geen PVV-er hoeft te zijn
  om te zien dat wat de PVV deed door gewoon weg te gaan het enige verstandige was.
  Naar de voorstellen die de PVV doet wordt toch niet geluisterd.
  Als dan ook nog meneer van Geel arrogant zegt dat er niets veranderd
  kan worden,heeft het ook geen zin om te blijven luisteren.
  De PVV kreeg overigens wel steun en begrip van Verdonk en Pechtholt.
  Ik ben het met Sebastian eens dat er altijd negatief op PVV-acties
  word gereageerd.

  De PVV is de tegenpartij!
  Voor de jongeren: de tegenpartij is in de 70er jaren opgericht om een
  alternatief te bieden voor de toenmalige regering,dan kon men toch stemmen zonder de regering te steunen om zo een statement te maken.
  Het Nederlandse Volk kiest in grote getale tegen deze regering!!!!!!!

 17. Györun zegt: 07-04-09 om 15:21

  De Tegenpartij… een TV-show, en een stuk beter dan de real-life versie van Wilders & co. Jakobse en van Es waren tiepetjes van van Kooten en de Bie, één van hun meer succesvolle creaties! (“De tegenpartij! Die maakt iedereen blij!)

 18. André zegt: 07-04-09 om 22:11

  Als je nu gewoon eens rustig de reacties leest van mensen die meneer Wilders steunen, dan bemerk je dat dat allemaal leeghoofden zijn. Dit bevestigt mijn stelling dat het electoraat van dit clubje voornamelijk uit leeghoofden bestaat. De grootste leeghoofd is degene die trots is op het aantal zetels dat hij op basis van leeghoofden denkt te krijgen.
  Weg met Wilders, weg met de PVV.

Geef een reactie