De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Live op Politiek 24: te geheim voor Davids?

bagdad.jpgAls premier Balkenende gedacht heeft, dat hij met de instelling van de commissie-Davids eindelijk een tijdje verlost zou zijn van al die spoeddebatten over Irak, dan mooi niet. De minister-president moet woensdag en donderdag met minister Bos van Financiën in Londen zijn voor de G-20. Met de groten der aarde de economische crisis te lijf. Maar voor hij naar Londen vertrekt, moet hij eerst in de Tweede Kamer komen uitleggen, of Davids en zijn commissie nu wel of niet alles over de Nederlandse steun aan de oorlog in Irak mogen weten.

Het draait allemaal om het informatieprotocol dat de premier en Davids onlangs hebben afgesproken. Vier ministeries beloven Davids daarin alle medewerking bij het verkrijgen van relevante stukken. Maar wat te doen met rapportages van veiligheidsdiensten? En wat als daarin weer buitenlandse veiligheidsdiensten worden geciteerd? Mag Davids stukken bekijken die als staatsgeheim zijn gekwalificeerd en zo ja, mag hij daar dan ook uit citeren? Als er zich over dit soort kwesties tussen de commissie-Davids en de premier meningsverschillen voordoen, beslist uiteindelijk altijd de premier.

Een deel van de Kamer vertrouwt het niet en eist woensdag vanaf 10.15 uur uitleg over het informatieprotocol. Gelukkig komt het op de London Summit 2009 on Stability, Growth and Jobs woensdag allemaal pas wat later op gang. Al heeft de premier voor de zekerheid zijn CNN-statement over deze G-20 toch maar vast op het internet gezet.

Woensdagmiddag overlegt de Tweede Kamer vanaf 14.00 uur met minister Verhagen van Buitenlandse Zaken over Soedan.

p24twitter.jpgHet debat over het informatieprotocol voor het onderzoek van de commissie-Davids is live te volgen op Politiek 24, het digitale themakanaal van de NOS. Updates over onze live-programmering via Twitter.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie