De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Haagse rust

bramknop-204-weblogs.JPGNu de onderhandelingen over de crisis achter de rug zijn, is het zo stil in Den Haag. Kunnen we binnenkort nog spannende politieke onderwerpen verwachten, vraagt Joop Bakker. Parlementair verslaggever Bram Schilham geeft antwoord.


Het politieke voorjaar blijft enerverend. Deze week leek de binnenlandse politiek misschien een beetje stil te vallen, maar dat komt vooral doordat veel hoofdrolspelers bezig waren met internationale zaken: de Afghanistantop in Den Haag, de G20 in Londen en de verjaardag van de NAVO in Straatsburg.
 
Ondertussen werkt minister Bos van Financiën achter de schermen aan de Voorjaarsnota, waarin de stand van zaken rond de lopende begroting wordt beschreven. Dit is een politiek gevoelig stuk, omdat ministers die dit jaar te veel geld dreigen uit te geven, moeten aangeven hoe ze dat gaan oplossen. Bezuinigen dus, in eerste instantie op het eigen budget. Ministers met financiële problemen beginnen meestal met de stelling dat ze het geld nergerns anders kunnen vinden en dat anderen moeten bijspringen. Uiteindelijk mondt de discussie over de Voorjaarsnota uit in onderhandelingen binnen het hele kabinet. Dat gebeurt over een week of twee, dus dan is er weer volop werk aan de winkel in Den Haag: bronnen raadplegen over hoe de onderhandelingen lopen, er achter komen in welke uitgaven gesneden gaat worden, posten bij het ministerie van Algemene Zaken waar de onderhandelingen worden afgerond.
 
Verder moet de Tweede Kamer een besluit nemen over de aanschaf van twee JSF-testtoestellen. Politiek vuurwerk, want het CDA hecht er zeer aan dat voor dit vliegtuig wordt gekozen, maar de PvdA twijfelt. De ChristenUnie heeft geopperd om niet twee maar één JSF te kopen. Kan spannend worden als de discussie binnen de coalitie hoog oploopt.
 
En dan komen de Europese verkiezingen op 4 juni er aan. Die worden ook interessant voor de binnenlandse politieke verhoudingen. Alle partijkopstukken roepen om het hardst dat die verkiezingen vooral over Europa (moeten) gaan, maar ze zullen allemaal komen opdraven op de campagneavonden in de laatste weken voor de verkiezingsdag. De vraag die velen bezighoudt: lukt het Geert Wilders om zijn virtuele koppositie in sommige peilingen om te zetten in een materiële overwinning op 4 juni? 
 
Haagse rust is altijd stilte voor een nieuwe storm, al dan niet in een glas water.

Bram Schilham

Wilt u ook iets weten over de Haagse politiek of over de werkwijze van de Haagse redactie van de NOS? Vraag het politiek verslaggever Bram Schilham van de NOS.Stel uw vraag hieronder, via het reactieformulier

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


5 reacties op “Haagse rust”

 1. M Kraak zegt: 03-04-09 om 14:59

  Op één of andere manier is zo’n experiment met ‘Geert W’ riskant maarja over Tsjechië waar iedereen zich zo druk over maakte hoor je ook nauwelijks iets dus het zal wel loslopen. Dus als hij nou (met zijn handtas) op de tafel slaat en alleen continue roept “I want my money back” zal het ook wel goed gaan. Zie wat het heeft opgeleverd met ‘Maggie’. Beter dan Lubbers ‘mag het niet een beetje meer zijn’.
  En jazeker het rommelt mbt tijdelijke WW, WW/AOW/WIA/Zorg en alle dingen die daarmee uit elkaar gaan vallen zoals huizenprijzen, koopkracht etc.

 2. Tim zegt: 03-04-09 om 15:16

  JSF – F-35 Lightning II. Het eerste vliegtuig voor Nederland dat onzichtbaar zijn oefenrondjes boven de Waddenzee kan gaan draaien. Waar we voorheen onze speeltjes nog op radar konden volgen, gaan we ze nu daar niet meer op zien (stealth) en om dat te kunnen doen geven we er zo een miljard meer aan uit dan aan het alternatief, de Saab Gripen dat uiteraard ook een uitstekend toestel is maar… niet Amerikaans. Oh, zei ik al dat de kosten voor onderhoud van die 85 bijna niet vliegende toestellen ook veel hoger is dan we nu aan onze F-16’s kwijt zijn ?

  Dat ding is nog niet eens af, elke testvlucht geeft problemen sinds 2006. Het electronisch systeem is zo ingewikkeld dat we er ongetwijfeld Amerikaanse hulp voor nodig hebben om ze in de lucht te houden (afhankelijkheid). En we hebben een financiele crisis waar we volgens mij dat geld veel beter in kunnen steken want als het oorlog wordt, dan ligt ons zielige landje met drie kernbommen aan flinters zonder dat er een toestel van de grond is gekomen. Mannen en hun speeltjes….zucht…

 3. Ruben zegt: 04-04-09 om 17:20

  Saab Gripen is nu okay, maar is zeker niet het vliegtuig van de toekomst. De JSF is dat wel, en al dat geneuzel over een alternatief is onzinnig omdat wij geen straaljagerbouwers zijn. Co Colijn is dat ook niet, dus laat die minister doen waarvoor hij op dat ministerie is gezet.

  Immer toepasbaar: “congressen kopen geen straaljagers…”

 4. Ruben zegt: 04-04-09 om 17:37

  @ Bram: Is het niet een beetje hyperig om te suggereren dat de spanning hoog gaat oplopen over deze 2 testtoestellen? Er is een verschil tussen debat en hoog opgelopen spanning. Geen van de coalitiepartners heeft nu een belang om het kabinet op te blazen, en er moet een belang zijn om (let wel) straaljagers aan te wijzen als reden voor een vertrouwensbreuk.

 5. marjo zegt: 06-04-09 om 16:01

  en rustig sliepen ze verder daar in den haag,hun welverdiende rust na al dat gefeest

Geef een reactie