De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Live op Politiek 24: Donner en de Wajong

donner.jpgHet zag er vorig jaar even naar uit dat het tussen minister Donner van Sociale Zaken en regeringspartij PvdA over de Wajong even venijnig zou worden als eerder over het ontslagrecht. De PvdA ontstak in grote woede, toen uitlekte dat Donner de uitkering voor jonggehandicapten onder de 27 van 75 naar 70 procent van het minimumloon wilde verlagen. Maar Donner bond in om de steun voor een aantal andere wijzigingen in de Wajong niet te verspelen. Dinsdag bespreekt de Tweede Kamer die wijzigingen.

In Nederland leven op dit moment bijna 170.000 jonggehandicapten van een Wajong-uitkering van 75 procent van het minimumloon. Donner vreest dat hun aantal in 2050 zal stijgen naar ongeveer een half miljoen. Om dat te veranderen moet er volgens Donner meer gedaan worden om jongeren ondanks hun handicap toch aan het werk te krijgen.

Hij wil jonggehandicapten daarom vanaf 2010 niet meer definitief keuren op hun 18e, maar een tweede keuring invoeren als ze 27 worden. Pas dan is volgens hem duidelijk, of een handicap alle toegang tot de arbeidsmarkt blokkeert.De vakbeweging, gehandicaptenorganisaties en een deel van de Kamer zijn kritisch over Donners plannen, vooral omdat hij nog te weinig zou doen om werkgevers te bewegen jonggehandicapten in dienst te nemen.

Het Kamerdebat over de Wajong begint dinsdagmiddag om 15.30 uur.  Daarvoor houdt de Tweede Kamer vanaf 14 uur het wekelijkse mondelinge Vragenuur. De daarin te behandelen vragen worden rond 13 uur bekend gemaakt.

p24twitter2.jpgHet is allemaal live te zien op Politiek 24, het digitale themakanaal van de NOS. Updates over onze live-programmering via Twitter.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


2 reacties op “Live op Politiek 24: Donner en de Wajong”

  1. Jellie Schreuder zegt: 07-04-09 om 22:27

    Ik ben het deel met hem eens er wordt veel te weinig gedaan om deze jongeren goed te scholen. Waar we nu de rekening van gepresenteerd krijgen. Deze jongeren kunnen vaak meer dan hen nu wordt bijgebracht. Dat is een gevolg van de bezuinigingen op het onderwijs in het algemeen maar dat geldt zeer zeker voor jongeren in dit onderwijs. Ik heb mijn zoon die autistisch is op zo,n school. Ik heb hem van ellende naar een huiswerk instituut gebracht waar hij in een paar maanden tijd veel heeft bijgeleerd. (2 Jaar rekenen heeft ingehaald). En dat in een uur individuele begeleiding per week. Ik ben er een grote voorstander van om te kijken naar wat men wel kan dan in plaats van wat ze niet kunnen en deze jongeren daarin volop te stimuleren scheelt een hoop geld.

  2. jan bakker zegt: 08-04-09 om 07:19

    staatssecretaris Jetta Kleinsma noemt het net in het radio 1 journaal “een werkelijk briljant idee, dat de mentor of begeleider van een scholier die na de zomervakantie de school verlaat eensbij die leerling informeert wat hij na de zomervakantie gaat doen”(letterlijke quote(!))Dit in het kader van een plan in het kader van de werkloosheidsbestrijding. Hoe ver staan de politici van de praktijk, als een uiterst praktisch mens als Kleinsma zich al verwondert over een doodnormale gedachte die ieder weldenkend mens dient te hebben??!!

Geef een reactie