De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Kabinet naar de Matthäus

bramknop-204-weblogs.JPGVraag: Hoe lang bestaat de traditie al dat het kabinet op Goede Vrijdag naar de Matthäus Passion gaat? Moeten ze er verplicht heen? Bram Schilham geeft antwoord.


Sinds de jaren ’50 bezoekt een kabinetsdelegatie de uitvoering van de Matthäus Passion in de Grote Kerk in Naarden. Ook dit jaar gebeurt het. Premier Balkenende vertelde er over in het wekelijkse gesprek met de minister-president, dat deze week vanwege de Goede Vrijdag op donderdag plaatsvond. 
 
Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.
 
Alle ministers en staatssecretarissen en hun partners krijgen een uitnodiging, ze mogen zelf bepalen of ze gaan. Voor sommigen betekent het jaarlijkse uitje een kortstondige vlucht uit de dagelijkse Haagse hectiek. Anderen gaan voor het celebrity-element van de Naardense traditie. De meesten die op de uitnodiging van de Nederlandse Bachvereniging ingaan, doen dat omdat ze liefhebber zijn. Zoals minister Ronald Plasterk van Onderwijs. Hij zingt de Matthäus Passion regelmatig zelf, als gastzanger bij de Oratoriumvereniging Excelsior in Amsterdam.     
 
De traditie overleefde de periode waarin er geen partijen met een christelijke signatuur regeerden. Ook bewindslieden van de paarse kabinetten uit de jaren ’90 maakten op Goede Vrijdag de gang naar Naarden. Toenmalig premier Wim Kok liet zich niet onbetuigd, al was het voor hem wel een opgave. Een lid van het koor van destijds zag Kok tijdens de uitvoering regelmatig vechten tegen de slaap. Zelf wond hij er geen doekjes om. In een interview bekende Kok: “Ik ben niet behept met zitvlees, dus makkelijk is het nooit”.

Wilt u ook iets weten over de Haagse politiek of over de werkwijze van de Haagse redactie van de NOS? Vraag het politiek verslaggever Bram Schilham van de NOS.Stel uw vraag hieronder, via het reactieformulier

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


7 reacties op “Kabinet naar de Matthäus”

 1. mavado zegt: 09-04-09 om 23:28

  @ Zoals minister Ronald Plasterk van Onderwijs. Hij zingt de Matthäus Passion regelmatig zelf, als gastzanger bij de Oratoriumvereniging Excelsior in Amsterdam.

  Als ik zie waar Plasterk allemaal zijn goedkeuring aan heeft gegeven en het eens is met ongezonde levenstijlen en festiviteiten van mensen in dit land, dan kom ik maar tot één conclusie, we hebben hier een zingend mensen misleidend duiveltje die christelijke liederen zingt.Dat noem ik nog eens een bedrieger.Een tweede Judas die de Heere verraadde met een kus.

 2. bas zegt: 10-04-09 om 09:11

  @ Mavado

  Plasterkj houdt van zingen, en het is bekend dat hij niet geloving is

  Prima toch? Of zou je hem liever satanische liederen horen zingen?

 3. Jeroen zegt: 10-04-09 om 10:46

  Geachte moderator, is het niet verstandiger om, voor de zuiverheid van de discussie, slecht Nederlands schrijvende fundamentalistische commentatoren te weren van dit forum?

 4. M Kraak zegt: 10-04-09 om 13:30

  Net zoals ik tegen politieke partijen ben met geloofsachtergrond ben ik ook hier tegen. Als je het mooi vind, prachtig maar hou het uit de politiek. De woorden waarop ik reageer zijn; celebrity-element, kabinetsdelegatie, traditie, Grote Kerk in Naarden.
  Het stuk wordt tientallen keren vertolkt (waarschijnlijk beter) dit weekeinde in allerlei plaatsen. Daar hoef je niet voor naar Naarden.

 5. mavado zegt: 10-04-09 om 17:11

  bas zegt: 10-04-09 om 09:11
  @ Mavado

  Hij mag van mij geestelijke liedjes zingen met engelen vleugeltjes en gevouwen handjes, maar een christen is hij dus niet, indien ze dit mochten denken.

 6. mavado zegt: 10-04-09 om 17:17

  @ Jeroen zegt: 10-04-09 om 10:46 Geachte moderator, is het niet verstandiger om, voor de zuiverheid van de discussie, slecht Nederlands schrijvende fundamentalistische commentatoren te weren van dit forum?

  Jeroen van mij mag u blijven hoor, maar wederom heeft u het niet over het onderwerp en ik wel.En wel vriendelijk blijven in uw schrijven, want anders geeft u zich zelf bloot,van wat u werkelijk bent. Gaat u trouwens nog naar de kerk om het zingen te beluisteren, want uw soort heeft zijn juist degene die in deze tijden een traan laten van berouw.

 7. Ad van Loon zegt: 23-04-09 om 22:33

  Graag het woord “live” weghalen, een voluit Nederlands woord plaatsen graag, m. vr. gr Ad van Loon.

Geef een reactie