De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Spindoctor Jack

jack.jpgJack de Vries, voormalig spindoctor van premier Balkenende en tegenwoordig staatssecretaris van Defensie, is tot nu toe vooral een zondagskind in de politiek. Natuurlijk, ooit ruimde hij als fractievoorlichter het veld omdat de toenmalige CDA-fractievoorzitter Jaap de Hoop Scheffer door interne partijtwisten ten val kwam. Maar hij keerde heel snel terug in de arena, toen als voorlichter van de nieuwe fractievoorzitter en latere premier Jan Peter Balkenende, wiens absolute steun en toeverlaat hij sindsdien is.

Maar goed, ook deze wonderboy, vanwege zijn kekke kuifje weleens de ‘jonge Colijn’ genoemd, heeft nu een echte schram op zijn neus. Oorzaak is de voorgenomen benoeming van een imam als geestelijk verzorger in de krijgsmacht. Deze imam, Ali Eddaoudi, heeft lang geleden de premier als een deurmat onwaardig omschreven en schreef ook dat christenen nog steeds met de islam in oorlog zijn.

De Tweede Kamer is hier woedend over en eist dat de benoeming niet doorgaat. Een probleem, want hij is al in dienst, alleen nog niet geïnstalleerd als geestelijk verzorger. Een streep door de rekening van De Vries dus, die echter zijn reputatie als spindoctor weer volledig weet waar te maken en binnen enkele uren de zonzijde van de kwestie al heeft ontdekt.

Als mediakenner en -gebruiker is De Vries natuurlijk toegetreden tot de groeiende schare twitteraars. In zijn jongste ‘tweet’  van hedenavond laat hij zich weer eens als spindoctor kennen. Daarin schrijft hij met gevoel voor zelfspot dat ‘de imamdiscussie twee dagen de JSF-discussie naar de achtergrond heeft gedrongen.’ Die discussie betreft de aanschaf van nieuwe straaljagers voor de luchtmacht, waarschijnlijk de Amerikaanse JSF, voor de vervanging van de huidige F16′s. Politiek een ingewikkeld dossier, want coalitiepartner PvdA overweegt tegen te stemmen.

Grappig overigens dat hij het heeft over de JSF-discussie. Officieel wordt op zijn ministerie al jaren gesproken over het ‘project vervanging F 16′. Maar goed, de voorkeur van De Vries voor de JSF is bekend.

Wilco Boom

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


10 reacties op “Spindoctor Jack”

 1. mavado zegt: 10-04-09 om 07:31

  @ De Tweede Kamer is hier woedend over en eist dat de benoeming niet doorgaat. Een probleem, want hij is al in dienst, alleen nog niet ge”installeerd als geestelijk verziorger

  Een geestelijke verzorger voor de moslims. Arme, arme mensen wat hebben ze aan zulke vuilnisbakken voor hun ziel. Ik zag dat de priester de auto’s aan het zegenen was, wat een flauwe kul en katholieke onzin. Gewoon sturen die kerel, want hij is misschien nog wel de beste van de allerslechtste. Geen enkele Iman voor de moslim deugd, of is dat nog niet duidelijk aangetoond wereldwijd. En er is geen verschil tussen een katholieke geestelijke verzorger en een zogenaamd islamitische geestelijke. Wat weten zij nu van Allah (een afgod) of een drie-enige God die ook niet bestaat. Allemaal mensen gemaakte religie. Die ene waarachtige God is de God van Israel en Zijn Naam is YHWH, geopenbaard in Yahshua (Jezus de Christus) Hij heeft zich toen duidelijk gemanifesteerd toen Hij in 6 dagen tijd Israël de overwinning gaf over zijn vijanden. Die God hebben ze daar nodig. Jammer dat over die grote overwinning niet meer zoals toen, met verbazing gesproken wordt.

  De 6 daagse oorlog was een oorlog die zich in 1967 in het Midden-Oosten afspeelde. Israël vocht tijdens deze oorlog tegen de Arabische landen: Egypte, Jordanië en Syrië. Deze Arabische landen kregen hulp van Irak, Koeweit, Saoedi-Arabië, Soedan en Algerije. Israël had tijdens deze korte oorlog dus vele vijanden. Toch duurde de oorlog slechts 132 uur en 30 minuten. De oorlog werd op twee grote fronten uitgevochten. Deze fronten waren het Egyptische front, waar vier dagen werd gevochten en het Jordaanse front, waar 3 dagen werd gevochten. Op deze beide fronten duurde de oorlog dus minder dan 6 dagen. De oorlog tussen Israël en Syrië nam echter wel de volle 6 dagen in beslag. De gevolgen van de 6 daagse oorlog waren groot. De Arabische landen kregen een vernederende nederlaag te verwerken. De soldaten hebben dus de echte ware God nodig en iemand die in contakt staat met de Schepper en onderhouder van alle dingen, om deze soldaten te helpen in hun moeilijk tijden. Sterkte voor hen die daar zijn en behouden thuis.

 2. bas zegt: 10-04-09 om 09:07

  Afijn, de voorspelbare reactie staat er

  Wat mij zo verbaast, die imam is door de AIVD of welk deel van de Geheime Dienst dan ook gescreend, en vervolgens komt er een heleboel rotzooi vande man naar boven dat ze niet kenden

  Hoe heette die staatsecretaris van Leefbaar Nederland die in het volksleger van Desi Bouterse heeft gestreden? Ook zo’n geval van miskleunen.

  Natuurlijk kan de imam niet benoemd worden met zijn denkbeelden. Maar volgens mij, moet ook door het screeningsgebeuren eens de stofkam gehaald worden.

  Geheime dienst betekent toch niet dat niet geheime bronnen genegeerd worden??

 3. Esther zegt: 10-04-09 om 09:24

  Hij heeft wel meer schrammetjes op zijn neus en vooral door zijn personeelsbeleid. Elke keer als hij speeekt over het personeelstekort bij Defensie, is dat een regelrechte belediging van het Defensie-personeel. Jack de Vries vergeet er elke keer bij te vertellen dat het personeel een contract tot het 35e levensjaar krijgt. Pas op je 34e levensjaar krijg je te horen of je mag blijven of dat je weg moet. Dat is weinig respectvol beleid en regelrechte leeftijdsdiscrimatie (die door de Tweede Kamer is goedgekeurd!). Als personeelslid krijg je vervolgens ‘visitekaartjes’ die je kan uitdelen om nieuw personeel te werven, lees: je mag zelf je opvolger werven, maar zelf word je ontslagen.

 4. Jeroen zegt: 10-04-09 om 10:44

  Goeie genade, waarom moeten sommige mensen overal, te pas en te onpas hun bekeringsdrang botvieren? Zoek toch een hobby!

 5. marjo zegt: 10-04-09 om 10:49

  dit moet niet kunnen gewoon wegsturen die man of imam hoe ze hem ook noemen ,zien ze dan zelf niet waar ze mee bezig zijn ,eens zal al zijn kennis binnen de krijgsmacht zich tegen ons keren als we dan ook al moslims binnen de krijsmacht halen ,is het niet meer zo moeilijk in de toekomst voor toekomstige terroristen lijkt mij ,om iets tegen nederland te beginnen .op die manier halen we ons toch echt de rotzooi zelf in huis

 6. Jesse zegt: 10-04-09 om 12:46

  Beste Wilco Boom,
  Als de NOS de intentie heeft een serieus weblog te zijn (en die potentie heeft het) dan begrijp ik niet waarom reacties zoals die van mavado hier geplaatst worden. Naast dat het een onbegrijpelijke reactie is, is deze compleet irrelevant als bijdrage aan het onderwerp.
  Mvg,
  Jesse

 7. WEL WEER HEEL ERG DOM OM ZO IEMAND VOOR DEZE FUNCTIE AAN TE NEMEN!!!! FOUTE BEDANKT. HET PRETTIGE IS ZOALS IK HIERBOVEN LEES DAT DE MAN NOG NIET BENOEMD IS. OPLOSSING JE GEEFT DE MAN EEN ZOGENAAMDE PILAAR FUNCTIE EN ZEKER ZONDER DE MOGELIJK AAN ENIGE INFO TE KOMEN. HIJ MAG THUIS WERKEN EN OP ZIJN EIGEN PC INFO VERSTUREN, NET ZOALS HIJ NU AL DEED. ALS HIJ DAN WEER IETS NEGATIEFS SCHRIJFT KAN HIJ ALS NOG ONTSLAGEN WORDEN EN ZEKER GEEN BONUS MEEGEVEN. ZO KAN DE MAN WEINIG KWAAD. DAARNA WORDT EREEN GEZOCHT DIE BEHOORLIJK NEDERLANDS SPREEKT EN OOK EEN NEDERLANDSE MINIMAAL HBO OPLEIDING HEEFT EN GOED GESCREEND WORDT “VOORAF” EN DIE GAAT MAN DE GEESTELIJKE VERZORGER WORDEN VOOR DE MILITAIREN MET HET ISLAM GELOOF.
  ER WORDT TOCH AL VEEL GELD VERSPEELD, DUS DEZE ENE MAN DIE THUIS ZIT HEEFT EEN TIJDJE GELUK MET ZIJN INKOMEN, MAAR MOET WEL DE UREN BESTEDEN AAN ZIJN FUNCTIE DUS KAN IN DIE TIJD GEEN ANDERE DINGEN GAAN DOEn.

 8. mavado zegt: 10-04-09 om 16:58

  @Jesse zegt: 10-04-09 om 12:46

  lees het nog een keer Jesse – U spreekt totaal niet over het onderwerp waar het over gaat, namelijk de geestelijke dingen o,a een Imam.

 9. mavado zegt: 10-04-09 om 17:03

  @ Jeroen zegt: 10-04-09 om 10:44
  Goeie genade, waarom moeten sommige mensen overal, te pas en te onpas hun bekeringsdrang botvieren? Zoek toch een hobby!

  En Jeroen waar is jouw bijdrage aan het onderwerp.juist helemaal niets
  Alleen commentaar op iemand die een taal spreekt, waar u dan niet van houdt. wederleg de dingen dan eens, zonder dat u lelijke en onvriendelijke losse en zotte taal gebruikt. Geeft u dan eens uw zienswijze over de dingen.

 10. mavado zegt: 10-04-09 om 17:06

  bas zegt: 10-04-09 om 09:07
  Afijn, de voorspelbare reactie staat er

  Bas heb je soms Franse wijn op, want je bent voor mij als hoogbegaafde niet te begrijpen, spreek de taal van het volk eens en je zal geeerd worden. Eenvoud Bas in gewone taal.

Geef een reactie