De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Spindoctor Jack 2

jack1Hij is de moeder aller spindoctors in de Nederlandse politiek: CDA-politicus Jack de Vries. Tegenwoordig staatssecretaris van defensie en voorheen de allerbelangrijkste adviseur van de toenmalig CDA-fractievoorzitter Jaap de Hoop Scheffer en premier Jan Peter Balkenende.

Toen en nu was communicatie zijn grote kracht. Verbaal begaafd, begiftigd met een grote sociale antenne en altijd bereikbaar voor wie - althans in zijn ogen – belangrijk is op het Binnenhof. Zijn Blackberry is zijn onmisbare technische hulpmiddel. Een handig apparaatje, zo groot als een pakje sigaretten, waarmee je kunt sms’en, kunt internetten, kunt twitteren en ook zo iets ouderwets als telefoneren kun je er uitstekend mee doen. Onmisbaar dus, voor de doorgaans goedlachse Jack de Vries.

Maar woensdag ging het even mis. In het zoveelste spoeddebat over de Joint Strike Fighter, de straaljager die het kabinet wil kopen om de verouderde F16 te vervangen, trad er tijdens de spreektijd van De Vries plotseling een aanhoudende storing op in de geluidsinstallatie van de Tweede Kamer. Uitgerekend toen het ging over de mogelijke geluidsoverlast van de JSF, bleek de blackberry van De Vries de boosdoener.

Uit dat ding, zei Kamervoorzitter Gerdi Verbeet, anders gaat er een emmer water overheen! En daarmee ontnam zij de staatssecretaris diens levenslijn met de rest van de wereld. Dat was even slikken, voor de ‘great communicator’ van het CDA.

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


9 reacties op “Spindoctor Jack 2”

 1. Marco zegt: 16-04-09 om 11:20

  En zoals wel vaker bij spindocters is de vorm belangrijker dan de inhoud.

 2. Tim zegt: 16-04-09 om 13:59

  Als een volleerd spindoctor trekt hij het kabinet uiteraard ook wel over de streep om de JSF alsnog aan te schaffen…. oh wacht, we hebben er al een paar honderd miljoen aan uitgegeven zonder ooit een definitieve beslissing te nemen, dus eigenlijk is dat belsuit al lang genomen. Wat slordig nou…dan kunnen we hem net zo goed meteen maar bestellen toch ?

  Great communicator…. wij hebben daar andere namen voor, maar goed. Dat is net zoiets als Christiano Ronaldo mystiek te noemen (gisteren, Man U – Porto) ipv menselijk, terwijl het gewoon een hele menselijke chagerijnige arrogante talentvolle op geld beluste voetballer is. Niets mystiek aan hoor, heel menselijk.

 3. Peter zegt: 16-04-09 om 16:51

  Wat een enorm onzinnig artikel….
  schoolkrantniveau

 4. John van Dokkumburg zegt: 16-04-09 om 17:55

  Het is miz niet zoiets als de techniek die iemand in zijn vak begaaft maakt maar indien zo , het is het oor dat er iemand naar luisterd , een sjaggeraar ? , ik ben eens bij een opticien geweest voor m,n nieuwe lenzen . Deze man vond zichzelf heel bekwaam en dacht mij in te kunnen pakken met zijn aanhoudende algemene praten en aandachtvragende “”goede bedoelingen “” . Die sfeer beviel me niet , hier gaat het niet om de klant maar om de man zelf en toch , want dat proef ik hier ook een beetje .. succes , zijn doel bejagen met frutsels die niet verder kijken dan de reeds uitbesteedde bijdragen maar crisis of niet , politiek is vooruitkijken en dus , wees eens niet de rijkste van de wereld maar met een nuchtere hollander overdenk je denk ik wat verder .

 5. bas zegt: 16-04-09 om 21:17

  Greet communicator

  Dat doet mij denken aan een aantal personen uit de, recente, geschiedenis die allemaal niet deugden

  En eigenlijk is dat ook logisch: superieure communicatieve vaardigheden gaan namelijk gepaard met opmerkelijk weinig correcties door de ouders – vanwege die vaardigheden

  en weinig ouderlijke correcties leiden tot een gevoel van grootsheid, van gelijk moeten hebben – en dus tot te weinig zelfcritiek

  Dit denk ik ook bij De Vries te zien

  In alle eerlijkheid, denk ik dat hij, bijvoorbeeld, er diep van overtuigd is dat de JSF komt. Waarom? welnu, omdat hij dat wilt.

  Ik vind hem eng

 6. Michael zegt: 17-04-09 om 00:09

  En die JSF gewoon niet kopen,60 miljoen voor zo,n inmiddels al weer verouderd concept,weggegooid geld.
  Toch behoorlijk ambivalent zoveel geld uitgeven voor iets wat alleen vernietigen kan.

 7. Wie is toch die “spindoctor” in het geel naast die man met stropdas?
  Is dat niet de man van de 60 van Texel en van vele andere hardloop-blogs? Hij is pas een great communicator!

 8. Mike zegt: 17-04-09 om 22:38

  Nou, nou, wat een geweldig verhaal. Communicatie, Blackberry, storing, emmer water, uitroepteken. Het is me allemaal wat in dat waanzinnige, onvoorspelbare en mysterieuze politiek bedrijf.

  Gelukkig zitten de NOS verslaggevers er, met hun volle kritische vermogen, bovenop. Zodat zij dit alles kunnen openbaren aan niets vermoedende zielen als ik. Nu maar hopen dat de auteur niet wordt verstoten en geboycot door de regering en haar paladijnen. Dat kan immers gebeuren met de brengers van onwelgevallig nieuws…

 9. Jaap zegt: 10-07-09 om 12:23

  Wat lul je nou Wilco. Come on. Hij is de moeder aller spindoctors in de Nederlandse politiek: CDA-politicus Jack de Vries. Doe je huiswerk. Lees de dossiers en zijn comentaar op de zaak Spijkers. Wilco..

Geef een reactie