De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De week van Jack de Vries

HOOGEVEEN-FOKKER-DE VRIESWat hebben een leger-imam en de Joint Strike Fighter met elkaar te maken?

Op het oog heel weinig, maar het zijn allebei hoofdpijndossiers van CDA-staatssecretaris Jack de Vries van Defensie. En over beide onderwerpen staan hem deze week pittige debatten in de Tweede Kamer te wachten.

Een opmerkelijke bijkomstigheid is nog dat hij in het geval van de imam zijn eigen partij tegenover zich vindt en steun krijgt van coalitiepartner PvdA. Terwijl in het geval van de nieuwe straaljager het CDA hem steunt en de PvdA juist niet. Het wordt kortom de week van Jack de Vries in de Tweede Kamer.

Het begint allemaal dinsdag, als De Vries de confrontatie aan moet over de benoeming van leger-imam Ali Eddaoudi. Die heeft zich bij een deel van de Kamer onmogelijk gemaakt met een aantal opvattingen over het westen in het algemeen en premier Balkenende in het bijzonder (‘een deurmat onwaardig’). In elk geval VVD, de PVV én het CDA vinden dat de imam ontslagen moet worden. Maar De Vries heeft vrijdag aangekondigd dat hij die wens naast zich neerlegt. De imam heeft volgens hem afstand genomen van de omstreden passages, is verder ook uitstekend gekwalificeerd, onder andere als geestelijk verzorger in gevangenissenen, en bovendien al in dienst bij Defensie, luidt de redenering van De Vries kort samengevat.

Maar zijn partijgenoten pikken dat niet. Zij zijn nu van plan voor een motie van oppositiepartij VVD te stemmen om de benoeming te verijdelen. Het is nog even de vraag of die motie wordt aangenomen. Cruciaal is de positie van de derde en kleinste regeringspartij, de ChristenUnie (CU). Als die tegen is, wordt de motie verworpen en dan is daarmee de kwestie van tafel, althans in de Tweede Kamer.

Maar als de CU voor stemt, wordt het leuk. Dan is er een Kamermeerderheid voor het wegsturen van de imam, terwijl De Vries vorige week al heeft gezegd dat hij zo’n motie aan zijn laars gaat lappen; of zoals dat op z’n parlementairs heet: dat hij de motie niet gaat uitvoeren.

Natuurlijk komt de oppositie, VVD of PVV, dan met een motie van wantrouwen tegen De Vries, waarna het CDA kleur moet bekennen: imam weg en De Vries weg of buigen voor De Vries? Hoge CDA-bronnen gokken er op dat de CU de motie zal verwerpen, zodat deze pijnlijke situatie zich niet zal voordoen. Mocht dat toch wel het geval zijn omdat de CU voor stemt (dat beslissen ze dinsdagmorgen in de fractievergadering), dan zal de fractie De Vries niet laten vallen. Het dualisme kent z’n grenzen bij het CDA. Men noemt dit een ‘geregisseerd conflict met de Kamer’. De conclusie is dus dat de staatssecretaris woensdag linksom of rechtsom gewoon aan het debat over de JSF-testtoestellen kan beginnen.

En dan wordt het weer spannend, maar dan vooral vanwege de opstelling van de PvdA. Die heeft grote twijfels over de kwaliteit van de toestellen, is bang dat ze te duur zijn en dat ze te veel herrie maken. De PvdA vindt bovendien dat staatssecretaris De Vries zich arrogant opstelt. In het regeerakkoord is afgesproken dat er ‘in 2009 besluitvorming plaatsvindt over de contractondertekening voor de definitieve aanschaf van tetsttoestelen’. Er zijn PvdA’ers die vinden dat je het begrip ‘besluitvorming’ zo mag uitleggen dat je ook kunt besluiten om ze NIET te kopen.

Maar dat zien ze bij het CDA dus heel anders. Daar roepen ze binnenskamers dat het destijds is opgeschreven met de intentie om de tetsstoelen te kopen en dat de PvdA dus niet moet zeuren. Ze vinden ook dat het CDA de PvdA in een aantal dossiers al vergaand tegemoet is gekomen. Ze gaat het eigen woningforfait omoog, komt er toch een onderzoek naar de Nederlandse rol inzake de Irak-oorlog en wordt het ontslagrecht niet beperkt. ,,Het moet een keer ophouden. We zitten hier hard in”, zegt een hoge CDA’er dreigend.

Ondertussen zijn ze er bij de PvdA nog niet uit. ,,De Vries heeft tot woensdag de tijd om ons te overtuigen’, zegt Kamerlid Angelien Eijsink.

Hoe loopt dit af?
Het is een gokje, maar het meest voor de hand liggende scenario is dat de PvdA instemt met de aanschaf van de twee testtoestellen – en er dus een Kamermeerderheid voor is. De Vries belooft plechtig dat de aankoop van de testtoestellen niet betekent dat de JSF automatisch de opvolger wordt van de huidige F16-vloot en dat besluit wordt uitgesteld tot de volgende kabinetsformatie.

Daarmee is een politieke tijdbom gedemonteerd en heeft De Vries laten zien dat hij niet alleen een uitstekend spindoctor was, maar ook een echte politicus begint te worden.

Wilco Boom

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


3 reacties op “De week van Jack de Vries”

 1. bas zegt: 20-04-09 om 21:18

  mogen die miniletters wat groter?

  Zo lees ik dit niet

 2. Tim zegt: 21-04-09 om 09:15

  1 + 1 = 3

  Dus wat wordt het derde ding dat De Vries voor zijn beurt gaat doen ?

 3. P.W. HAL zegt: 21-04-09 om 10:54

  tetsttoestelen MOET zijn: testtoestellen,”neit” MOET zijn: niet! Als De Vries een echte politicus begint te worden is hij nu nog steeds een beginneling.

Geef een reactie