De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Live op Politiek 24: spannende stemmingen

haagse-nieuweStemmingen zijn in de Tweede Kamer zelden spannend. Wie het voorafgaande debat een beetje heeft gevolgd, weet meestal precies hoe de hazen zullen lopen. Maar soms is het anders en houden een of meer fracties de kaarten tot het laatste moment voor de borst. Zoals dinsdag als de Tweede Kamer stemt over de legerimam van staatssecretaris De Vries van Defensie.

Het gaat allemaal om Ali Eddaoudi die door moslemorganisaties bij De Vries werd voorgedrageen om Nederlandse moslemmilitairen geestelijk bij te staan. De PVV, de groep-Verdonk, de SGP, de VVD en het CDA (samen goed voor 74 zetels) vinden dat De Vries de benoeming moet terugdraaien vanwege radicale uitspraken van de imam in het verleden; GroenLinks, de SP, de PvdA en D66 (samen 68 zetels) steunen de staatssecretaris. Dat betekent dat zowel de ChristenUnie (6 zetels) als de Partij voor de Dieren (2 zetels) de tegenstanders van Ali Eddaoudi aan een meerderheid kunnen helpen. Daar komt nog eens bij dat De Vries het afgelopen weekend heeft aangekondigd een eventuele meerderheid tegen zijn besluit te zullen trotseren. De stemmingen over de legerimam worden rond 15.30 uur verwacht.

Voorafgaand vanaf 14 uur houdt de Tweede Kamer het wekelijkse mondelinge Vragenuur waarvoor de vragen rond 13 uur bekend worden gemaakt. Rond 15 uur neemt Kamervoorzitter Verbeet afscheid van oud-PvdA-fractievoorzitter Tichelaar die commissaris van de koningin in Drente wordt.

Vanaf 17 uur overlegt de Tweede Kamer met o.a. minister Hirsch Ballin van Justitie over ‘de bejegening van publieke ambtsdragers‘, bij voorbeeld in het openbaar vervoer of het ambulancevervoer, waar de afgelopen maanden nogal wat voor chauffeurs bedreigende incidenten werden gemeld.

p24twitter6Het is allemaal live te zien op Politiek 24, het digitale themakanaal van de NOS. Updates over onze live-programmering via Twitter.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie