De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Live op Politiek 24: straaljagers kopen

jsfAl zo’n tien jaar gaat het in de Nederlandse politiek over nieuwe straaljagers. De F-16 is aan vervanging toe en sindsdien hebben diverse kabinetten geprobeerd de Tweede Kamer er van te overtuigen dat de JSF, ook wel de F-35, de geschiktste vervanger is. Maar tot op de dag van vandaag wordt er in de Tweede Kamer getwijfeld, vooral bij de PvdA. Woensdagmiddag is er opnieuw een Kamerdebat en van staatssecretaris De Vries van Defensie mag de kogel nu eindelijk wel eens door de kerk

Of dat ook gebeurt, is echter nog steeds onzeker. Strikt genomen gaat het woensdag over de aanschaf van twee testtoestellen á 113 miljoen per stuk en staat het de Tweede Kamer daarna nog steeds vrij het hele JSF-project af te schieten. Maar intussen is iedereen er van overtuigd, dat er met de aanschaf van de testtoestellen eigenlijk geen weg terug is, omdat ook de laatst overgebleven concurrent van de JSF, de Zweedse Saab-Gripen, er dan de brui aan zal geven. Het debat over de JSF begint woensdag om 15.15 uur en zal tot laat in de avond duren.

Woensdagochtend vanaf 10 uur overlegt de Kamer met minister Rouvoet van Jeugd en Gezin over de aanbevelingen van het VN-kinderrechtencomité. Daarin gaat het over de manier waarop in Nederland de kinderbescherming werkt, maar ook over bij voorbeeld de leeftijd waarop kinderen meerderjarig worden die in de wereld van land tot land verschilt.

p24twitter7Het is allemaal live te zien op Politiek 24, het digitale themakanaal van de NOS. Updates over onze live-programmering via Twitter.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


4 reacties op “Live op Politiek 24: straaljagers kopen”

 1. Ted zegt: 22-04-09 om 10:05

  Weet iemand wie er van CDA/VVD/PVV/TON/SGP afwezig waren gisteren bij de stemming over die imam?
  De stemming was 69 tegen en 70 voor, maar bovenstaande partijen hebben 73 zetels, ze hadden dus kunnen winnen.

 2. Eugene ( uit venlo ) zegt: 22-04-09 om 20:19

  Hallo heren….
  Ik zou het graag eens willen zien dat een van de kamerleden aan Jack de Vries de vraag zou stellen hoe hij nou eigenlijk kan bepalen dat die JSF het beste toestel is?
  Is Jack de vries een testpiloot of geweest?
  Heeft hij ooit minimaal in een F16 gevlogen ?
  Politici kunnen geen eindoordeel vellen over dat toestel!
  Dat kan alleen een piloot die ONPARTIJDIG is,en die een aantal vliegmissies vliegt met de JSF en de Saab Grippen waarbij de toestellen tot een maximum worden belast qua prestaties die nodig zijn in een gevechtsmissie.Pas daarna kunnen de waarden worden gemeten hoe de 2 verschillende toestellen hebben gereageerd op bepaalde handelingen.Daarna kan men nog een second opinion vragen aan een andere piloot c.q. deskundige.Pas daarna kun je over gaan tot de vraag welk toestel!En dan de volgende stap is een redelijke prijs!
  Maar het word eens hoog tijd dat Jack de vries eens word geconfronteerd met die vragen,maar dan staat hij met de mond vol tanden!
  Heren politici die dit lezen:
  Wie stelt de vraag aan de vries?

  ( Ik heb het idee dat de vries teveel veramerikaniseerd is!)

  groet van een belastingbetaler!

 3. J.J.Th. Desmet zegt: 23-04-09 om 17:22

  Een nogal simplistisch, zo niet dom commentaar, alsook onbenullige vragen die de anonieme schrijver hierboven stelt.

  Eerstens de anonimiteit waarin de vragensteller zich wenst te hullen.
  Kennelijke geen vertrouwen in eigen domme commentaar en derhalve bevreesd dat zij/hij met eigen stommiteiten wordt geconfronteerd.

  Het is niet erg dat vragensteller geen verstand heeft van het onderhavige onderwerp, maar dan komt het mij voor dat zij/hij zich hiervan beter kan onthouden, immers onnozele mensen zijn er genoeg. Het hek is van de dam als zij zich ook nog van commentaar gaan bedienen.

  De materie is complex, maar het staat vast dat de Regering van ons Koninkrijk moet anticiperen op hernieuwde (lucht)bewapening.

  Dat het Kabinet hierover al jaren bezig is ontgaat de uiterst “slimme” vragensteller kennelijk.

  Dat de Partij van de Arbeid het in beginsel eens was met participatie van JSF (immers, men heeft ingestemd met het Regeeraccoord) wordt thans te gemakkelijk terzijde geschoven.

  De paradox is dat diezelfde partij het juist eens is met verdere participatie aan het JSF programma, alsook de aanschaf van twee testtoestellen. Echter, de implementatie van hun woorden kan men thans en ineens niet meer zelf niet meer steunen omdat binnen niet al te lange tijd verkiezingen plaatsvinden en men wellicht wat metertjes pluche zou kunnen verliezen.

  Na de verkiezingen draaien zij weer om als een blad aan de boom!

  Ik hoop dat mevrouw Hamer en cs “de hamer” op haar neus krijgen. Een buitengewoon slechte fractievoorzitter die haar partij steeds meer en meer op verlies zet.

  Alle geneuzel ten spijt alsook het stompzinnige commentaar van schrijver hierboven, let op: de JSF komt er toch…

  J.J.Th. Desmet

 4. John Dolstra zegt: 05-06-09 om 14:35

  Ik denk dat er geen weg terug is. Er is inmiddels zoveel geld uitgegeven aan onderzoek naar de JSF, dat wanneer we de JSF niet aanschaffen er bijvoorbaat al een enorme som belastinggeld is weggegooid. Het bedrijfsleven is al druk bezig met de komst van de JSF zoals laatst op TV te zien was, meer dan 10.000 mensen houden zich hiermee bezig. Deze mensen zouden alles voor niets hebben gedaan als de JSF er niet komt. De bovenstaande schrijver heeft gelijk als hij zegt dat naar de burger toch niet wordt geluisterd de JSF komt er toch en dan kan Nederland zich deels weer meten met andere machten. Dit is wel nodig want lessen uit het verleden leren ons, dat als je het leger niet op een bepaald niveau houdt het, dit het land zeer kwetsbaar kan maken en wij ook niet de middelen hebben om missies in het buitenland uit te voeren. We moeten mee met de tijd, anders verliezen we de strijd.

Geef een reactie