De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Haagse Tamils

jorisblogZe stonden er vanmorgen weer. Al een paar weken bivakkeert een groep Tamils voor de Tweede Kamer.Ze willen onafhankelijkheid, omdat de regering op Sri Lanka geweld tegen hen zou gebruiken. De Nederlandse regering moet daar wat aan doen, via de VN. Vanmorgen was de groep groter en luidruchtiger dan op andere dagen. En dat terwijl het binnen juist uitgestorven is: de Tweede Kamer is met reces. De politici en ook veel Haagse journalisten hangen eventjes hijgend in de touwen, na een nogal hectisch voorjaar. Financiële crisis, JSF crisis. Nu even niks. 

Binnen dus nauwelijks mensen, maar buiten op de stoep lijkt het groepje Tamils elke dag te groeien. En daarmee komt ook de vraag op: ‘Moeten we daar wat mee?’
Zo’n reces is de gelegenheid om eens wat dieper over de dingen des levens na te denken: is het nieuws dat ze daar staan?

Het is vanalles: bewonderenswaardig, omdat ze het volhouden; triest, omdat over het conflict in Sri Lanka weinig naar buiten komt, en treurig, omdat ze staan te roepen tegen een leeg gebouw. Maar is het nieuws?

Betrokkenen zelf zullen het te weinig vinden, maar de NOS heeft voor de zaak best aandacht: het conflict in Sri Lanka haalt regelmatig de uitzending. Maar de Tamils in Den Haag halen de uitzending niet.

Maar toch zijn die demonstranten bijzonder. De meeste acties zijn na één of twee dagen voorbij. Een handjevol mensen voor het gebouw van de Tweede Kamer, en dan heb je het wel gehad. De Tamils blijven staan.

Stel dat ze het bijvoorbeeld een jaar volhouden? Dan is hun volharding al bijna nieuws. Stel dat er klappen vallen. Dan worden die klappen het nieuws.

Maar het simpele feit dat ze daar staan? Misschien zet het passanten aan het denken, maar bij de NOS merkt u daar niks van.

Totdat u dit weblog las. Heeft het ze toch nog wat opgeleverd.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


12 reacties op “Haagse Tamils”

 1. Mvk zegt: 27-04-09 om 19:10

  Mooi toch, laat ze daar staan zolang ze niemand in de weg staan. In Sri Lanka is er al jaren geweld dat nauwelijks nog de media haalt (want er zit immers geen olie in de grond) hetgeen nog maar eens bewijst dat geweld niets oplost. Dat geldt met name voor de Tamils. Zij zijn het immers die het geweld koesteren. Laat deze demonstranten hun leiders er toe aanzetten het schil van 50000 burgers op te geven, zich over te geven en het geweld te stoppen. Kan de Sri Lankaanse regering eindelijk het land opbouwen. De internationale gemeenschap kan er dan op toe zien dat Tamils gelijk worden behandeld. In ene spiraal van geweld heeft de Sri Lankaanse regering altijd wel een excuus om dat niet te doen.
  Overigens heeft hier niemand een peperdure en overbodige JSF bij nodig. Gewoon toezicht is voldoende.

 2. bas zegt: 27-04-09 om 21:34

  Volgens mij levert het weinig op dat ik het lees

  Ik vind het prima dat die mensen langs de weg staan, maar het moet niet op de weg worden

  en verder? Waarom zou ik ze meer aandacht schenken

 3. Brian zegt: 28-04-09 om 09:19

  Weinig nieuws onder de zon, klinkt net als de Palestijnen: Eerst van alles en nog wat aanvallen, oorlogje starten, en vervolgens janken..

 4. luckybee zegt: 28-04-09 om 10:05

  Ik geloof dat de Tamils helemaal niet in Srilanka thuis horen.Ze hebben vaak geprobeert het eiland te veroveren, de bekendste was Rama met zijn apen leger van Hanoeman.Maar zo te zien wisten de singalezen (Budhisten) al deze aanvallen te verslaan.Om de vrede te bewaren zeg ik aan de Tamils terugtrekken naar het vasteland van India, bij de andere Tamils, en niet in de naam van Shiva en Durga Srylanka te willen veroveren.Dat loopt mis.

 5. Sita zegt: 28-04-09 om 13:25

  Nou misschien wordt het eens tijd dat de Tamils in Den Haag ook eens het nieuws halen dan?

 6. guido zegt: 28-04-09 om 15:49

  zolang het vreedzaam blijft en niemand er last van heeft mogen ze daar zolang als ze willen blijven staan,………
  wel vraag ik me af wat hun verwachtingen zijn, wanneer heeft Nerderland ooit een vuist gemaakt bij de VN voor dit soort protesten?
  vind ook niet dat dit in het nieuws hoort.

 7. marjo zegt: 29-04-09 om 01:12

  raar dat die mensen altijd op de verkeerde plaats staan moeten ze niet eigenlijk in srilanka zijn want daar gebeurd het toch allemaal wat hebben wij er nou mee te doen,dat ze er maar lekker staan blijven tot ze een ons wegen zou ik zeggen mij staan ze niet in de weg

 8. Henk-Jan zegt: 29-04-09 om 20:53

  luckybee ik denk dat je beter de geschiedenis over Sri Lanka moet leren. Srilanka zat vroeger vast aan het onderste gedeelte van India. In het onderste gedeelte van India wonen de Indiaase tamils. Na een zeebeving is er een stukje losgeraakt en een eiland geworden, namelijk Ceylon oftewel nu Sri Lanka. Het waren de tamil die vroeger en nu in Sri Lanka wonen. De Singalezen komen ergens uit Noord-India vandaan. Zij hebben gevestigd in Sri Lanka en het volk is uitgebreid. Vroeger waren er ook twee statenin Sri Lanka, een voor de Singalezen en een voor de Tamils. Maar nadat de kolonieën (Portugezen,Nederlanders en Engelsen) het land hadden leeggeplunderd, hebben de Engelsen uiteindelijk 1 staat van gemaakt en de macht in de handen gegeven van de Singalezen. De Singalezen hebben hier misbruik van gemaakt en hebben de Tamils onderdrukt op allerlei gebieden. Tamils die hierdoor in opstand kwamen werden gestraft. Vreedzame acties en onderhandelingen door de Tamils voor gelijke rechten, werd er geen gehoor aan gegeven. Onderdrukking op Tamils zette door op gruwelijke manieren. Hierdoor zijn tamilgroepen in opstand gekomen, en een hiervan zijn de Tamil Tijgers. Zij hebben in het verleden op vreedzame manier geprobeerd om een einde te maken aan de onderdrukking van hun volk. Hun standpunt is: geef gelijke rechte voor de Tamil of een eigen staat voor de Tamils. Maar met geen van de beide standpunten ging de Singaleze overheid akkoord. Hierna brak de burgeroorlog uit.

 9. Henk-Jan zegt: 30-04-09 om 19:17

  De Tamils horen wel in Sri Lanka thuis. Vroeger zat Sri Lanka vast aan India en in Zuid India woonden de Tamils. Na een zeebeving kwam Sri LAnka los van India. Dus woonden in Sri Lanka ook Tamilse burgers. Later kwam er een man ergens uit Noord India naar Sri Lanka met nog een paar mannen. Zo kwamen er dus singaleze mensen naar Sri Lanka. Zij kregen ook koninkrijken in Sri Lanka. Later kwamen die vervelende Europeanen om handel te drijven naar Sri LAnka. En aangezien ze in Sri Lanka thee konden krijgen, hadden ze arbeiders nodig. En toen haalden ze Tamilse mensen uit Zuid India.

  Dit Tamils uit India halen wijst er op dat er dus ook Indiaase tamils in Sri Lanka gingen wonen. En hierdoor denken veel mensen dat Tamils uit India naar Sri Lanka zijn gekomen en dat er daarom Tamils in Sri LAnka wonen. Maar dat is dus niet zo. De oorspronkelijke bewoners zijn de Tamils!

 10. Vaak worden groepen demonstranten in Den Haag over het hoofd gezien of genegeerd. Zo stonden protestanten tegen het Nederlandse 1-f beleid van oktober 2008 tot en met maart 2009 bijna dagelijks op het Plein. Door reguliere media werden zij niet opgemerkt. Ook de NOS heeft niet over hen bericht. Dat is logisch. De NOS is er voor het grote nieuws.

  De NOS-redactie maakt iedere dag een nauwkeurige selectie van het wereldnieuws. Wat buiten die selectie valt zijn de alledaagse gebeurtenissen achter het nieuws.
  De vijver waarin de NOS en haar correspondenten vissen is ontzettend groot. De bakken vol nieuws die zij leveren zijn van hoge kwaliteit. Daar wordt ook goed op gecontroleerd. Alleen de grote vissen die aan alle eisen voldoen worden geïmporteerd naar het Journaal. De kleine vissen halen óf het plaatselijke binnenlands nieuws óf zij worden teruggezet in de vijver. Het Nederlandse lezerspubliek zal pas van hun bestaan horen als die kleine vissen groot zijn.

  http://www.VersPers.nl vangt kleine vissen. Die vormen namelijk de context en het historisch perspectief van het wereldnieuws. VersPers publiceert deze zodat lezers van relletjes weten voordat oorlog uitbreekt. Of bekend zijn met politieke partijen voor de verkiezingen.

  In dit kader volgt VersPers nu ook de Nederlandse Tamils op het Plein in Den Haag. Zij zijn interessant omdat het wereldnieuws uit Sri Lanka op hen direct impact heeft. Wat gaan zij doen als de LTTE daadwerkelijk wordt verslagen?

 11. rik zegt: 10-05-09 om 13:40

  Vandaag bericht 2000 burger-tamils gedood in het safe-zone gebied.
  DAAROM zijn er tamils in Den Haag,om deze geweldadigheden te stoppen.
  De Sri-Lankaanse regering heeft gezegd dat er geen zwaar geschut meer ingezet zou worden.Alleen zijn deze woorden niets waard.Daarom ook zoveel doden en wat volgt nog??? Dit is toch ook genocide zoals dat gebeurde in Servie?? En daar had iedereen een mening over.Dit zijn ook mensen met een bestaansrecht.

 12. fam sivaguru zegt: 20-05-09 om 20:50

  ik wil even zeggen dat ik het fijn vind de uitleg van henk jan! morgen gaan we weer naar den haag! moeilijk hoor!

Geef een reactie