De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Live op Politiek 24: het rookverbod

peukenZelden zal er met zoveel passie aan een sigaret zijn gelurkt als afgelopen dinsdag in café Victoria in Breda. Het etablissement werd door het Gerechtshof in Den Bosch vrijgesproken van overtreding van het rookverbod in de horeca. Een tegenvaller voor minister Klink van Volksgezondheid die donderdagavond in de Tweede Kamer moet uitleggen wat die vrijspraak voor de handhaving van het rookverbod betekent.

Klinks rookverbod in de horeca wordt in de wet vooral gemotiveerd met de bescherming van het horecapersoneel dat recht heeft op een rookvrije werkplek. Café Victoria opereert echter zonder personeel, zoals dat met honderden andere kleine café’s ook het geval is. De vraag is nu, of de uitspraak over café Victoria ook op al die andere café’s zonder personeel van toepassing zal zijn. Eind mei dient bij het Gerechtshof in Leeuwarden een soortgelijke zaak rond het Groningse cafë De Kachel. Het debat met minister Klink begint donderdagavond om 19 uur.

Dondermiddag vanaf 13.30 uur debatteert de Kamer met staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken over de herindeling en samenvoeging van gemeenten. Na het spoeddebat over het rookverbod is er vanaf 21 uur ook nog een spoeddebat over de verkoop van het energiebedrijf Essent aan een Duitse energiegigant.

p24twitter2Het is allemaal live te zien op Politiek 24, het digitale themakanaal van de NOS. Updates over onze live-programmering via Twitter.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


11 reacties op “Live op Politiek 24: het rookverbod”

 1. dikke dennis zegt: 14-05-09 om 14:39

  Verbieden die handel en geen uitzondering maken op kleine of grote cafe’s. Ik vind het maar een hoop gezeur om dat hele rookverbod. Sterker nog mensen die zwaar astma hebben of bronchitis kunnen zich niet op plekken begeven waar veel gerookt wordt. Voor deze mensen wordt het toch weer mogelijk om uit te kunnen gaan. En als de eigenaar achter de bar staat is hij in principe ook personeel. Ik vind het hooguit een stomme uitspraak van Den Bosch dat ze dit toestaan.

 2. bas zegt: 14-05-09 om 21:33

  Natuurlijk heeft de rechter gelijk. Het rookverbod is ingebed in de ARBO wetgeving, en die is niet van kracht waar geen personeel werkt

  Maar, persoonlijk vind ik het ook simpel: waar gerookt wordt, of mag worden, daar ben ik niet welkom.

  Ik hoop dat het aantal rookkroegen minder wordt – door faillisementen, door boycots, maar eigenlijk doordat Klink en consorten een goede wet maken.

  Richting de NOS wil ik wel even kwijt, dat ik vind dat jullie in dit onderwerp alle journalistieke regels aan jullie laars lappen: blijkbaar roken jullie, en zijn jullie het ‘dus’ met die rookkroegbazen (staat geheid niet in de Van Dale ;) ) eens.

  En dat moet het hele volk door de strot geduwd worden, blijkbaar

 3. John van Dokkumburg zegt: 15-05-09 om 09:36

  Dit rookverbod is net zoals andere wetten , een idee van even goed ( en het beste partijtje spelen , een idee geven dat ze gezondheid belangrijk vinden .. helaas vind de minister de geestelijke toestand vooraf aan een probleem helemaal van ondergeschikt belang .. dat is in deze oppervlakkige regel zo en in heel de politiek gebeden . helaas en zo niet alles wat deze minister wil of doet is van ondergeschikt belang aan de structurele problematiek . Hij verjaagd de mensen gewoon van hun identiteit , en dat moet de minister dan ook maar aan zichzelf gaan doen .. goedewil vermorseling en daar kun je niets meer tegenover zetten ! Verlies van eenvoud word ( komt terug in bedrog) en dat moet weer duur terugbetaald .

 4. John van Dokkumburg zegt: 15-05-09 om 09:50

  ik zal getemperd beginnen , ik wil heel graag weten wat de voordelen en/of nadelen van een cafe zijn en dan gaan we pas ook ander beleid bedenken en misschien zijn er dan toch ook mensen die verstandig worden en dan juist wel of niet meer naar een cafe willen gaan met of zonder een opdracht .

 5. bas zegt: 15-05-09 om 14:34

  John

  Ik zit maar naar je schrijfsels te turen, en heb geen flauw idee van wat je bedoelt

  Ik zie een haakje openen, dat nergens gesloten wordt, zinnen die met twee puntne afgesloten worden – of zijn het geen afsluitingen, de volgende zin begint zonder hoofdletter, ik weet het niet.

  Wellicht is het elitair om te verzoeken om correcte zinnen, maar in dit geval zou ik je gewoon graag begrijpen.

 6. marjo zegt: 20-05-09 om 14:42

  ik ga er maar vanuit dat de personen die hier zo heftig reageren niet rokers zijn of wel die die gestopt zijn (en dat zijn meestal de ergste )ik ben niet roker maar ik vind deze wet ronduit belachelijk ,als je kijkt naar een land als spanje daar hebben ze al 3jaar een wet en die is voor iedereen bevredigend daar hoeven geen cafe s of restaurant falliet te gaan zoals dat hier in nederland gebeurd daar kan iedere cafe eigenaar zelf uitmaken of er gerookt word of niet ze moeten het wel op de deur aangeven wat dus ook gebeurd en er zijn genoeg cafe s waar niet gerookt mag worden en ik vind als je astma patient bent dan ga je natuurlijk niet naar een cafe waar gerookt word dat is toch logisch dat zou ik zelf ook niet doen maar om dan maar te zeggen nu kunnen die ook eindelijk eens naar het cafe is pure onzin het is maar de vraag of ze dat uit zich zelf wel zouden doen en dat heeft niks met wel of niet roken te maken, ik vind het hier in nederland steeds meer ondemocratischer worden,dat er in openbare gebouwen niet mag worden gerookt ben ik het mee eens dat is in ieder land zo maar om het gehele uitgaans leven van de mensen op die manier kapot te maken vind ik onvolwassen en ze hadden er aan moeten denken dat hier door het toch gebeurd dat er vele cafe s moeten sluiten ook deze mensen proberen hun eigen boterham te verdienen ,dus dan maar in in uitkering is dat dan beter en een juiste oplossing ,nee geef mij dan die democratische oplossing maar zo dat het voor iedereen op een volwassen manier geregeld word ,dan houd dat gezeur ook eindelijk eens op hierover.eigenlijk is dit de grofste discriminatie tegen mensen wat ze wel en niet mogen doen leven wij soms inmiddels in een dictatuur of wat is dit toch voor iets onzinnigs ,in mijn ogen hebben ze hier niet goed overna gedacht om tot een oplossing te komen en zijn ze alleen maar ingegaan op de schreeuwende meute inplaats van tot een volwassen oplossing te komen

 7. Tim zegt: 20-05-09 om 16:26

  Ik heb het al lang geleden opgegeven. Dus rook maar lekker, en blijf erin.

  Alleen geef niet-rokers dan ook even een voordeeltje bij de ziektekosten premie alsjeblieft, en stop met die onzinnige “wij helpen je van je roken af, hier is gratis een programma” acties. Mensen willen toch niet stoppen, hadden ze het al lang gedaan.

  En gaarne voorrang voor niet-roker longkanker patienten bij behandeling. Dank u !

 8. Revolt zegt: 21-05-09 om 02:59

  Roken moet mogen. Geen pruilmond die me dat verbied. Ik hoop dat ze de tabaksartikelen nog duurder maken dan kopen we straks allemaal illegale rookwaar en loopt Bakellende met pruilmondje te roepen dat we normen en waarden moeten handhaven…

  Van roken krijg je geen longkanker…lol. Allemaal doctrine. Uranium in je drinkwater das pas erg. (Nu via Duitsland in de EU gebracht)

 9. dirk zegt: 24-05-09 om 10:13

  in een land waar je tabaksreklame verbied heeft de MEDIA daar geen inkomsten meer van, daar tegenover staan de farmaceuten die daarmee eenzijdig de MEDIA gekocht heeft, en dus HUN censuur er op drukken, zelde heeft zo? de afstand politiek en volk van elkaar afgestaan, neem het feit dat nog steeds niet aangetoond is dat roken dodelijk zou zijn, maar wel? antie rook middelen beweze dooden heeft veroorzaakt, ook word beweert dat invoering rookverbod in andere landen probleemloos zou zijn? laat je nakijken, in Groot Brittannie gaan per week 36 pubs dicht.
  crisis zegt U? bij elke crisis loopt de ,,natte,, horeca ALTIJD beter.
  waarom nu niet?

 10. John zegt: 05-06-09 om 14:17

  Ik ben zelf roker geweest en mij maakt het niet een bal uit of er gerookt wordt in de horeca of niet. Waar ik wel een groot probleem mee heb is dat de mensen die dit rookverbod in de horeca wilden, zoals astma patienten en mensen van niet- rokers organisties zich nu niet in de horeca laten zien!Deze mensen die graag wilden dat de horeca rookvij moest worden zorgen er voor dat horeca gelegenheden failliet gaan en dat vindt ik beneden alle peil! Dus niet- rokers en astma patienten maak nu dan ook gebruik van hetgeen jullie gekregen hebben: Een rookvrije horeca!!!

 11. Nico Danenberg zegt: 09-06-09 om 14:07

  Er hangt bij ons een bord op de deur waarop staat: “Hier wordt gerookt”.
  Kunt U kiezen. De ventilatie is uitstekend.
  Ik verplicht U tot niets.
  Doe dat dan ook bij mij niet.
  Dag.

Geef een reactie