De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Effe dimmen!

koend_marijnDe doorgaans zo staatsmannelijke Jan Marijnissen, nog altijd de grote man van de SP viel vandaag lelijk uit zijn rol. In een debat tussen de Kamer en minister Bert Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking maakte de voormalige SP-fractievoorzitter de bewindsman herhaaldelijk uit voor ‘flapdrol’.

En hij deed dat niet openlijk in de interruptie-microfoon, maar vanuit de Kamerbankjes, zodat veel mensen het niet konden horen. En zodat het officieel niet aan de orde is, want wat niet in de microfoon is gezegd, is officieel niet uitgesproken.

In het debat verweten GroenLinks, dat geen grote woorden nodig had, en de SP Koenders dat hij te weinig opkomt voor de belangen van de ontwikkelingslanden. En dat de belangen van Wall Street en de Londense City bij hem wél in goede handen zijn. Dat zijn op zich zelf al lelijke aantijgingen voor de minister. Maar dat Marijnissen hem ook nog meende te moeten uitschelden, en niet eens de moeite nam om dat recht in z’n gezicht te doen (wat Wilders wel deed toen hij toenmalig minister Vogelaar voor ‘knettergek’ uitmaakte), was te veel voor Koenders.

Hij protesteerde bij Kamervoorzitter Gerdi Verbeet, maar zij weigerde in te grijpen omdat Marijnissen zijn uitspraak niet in de microfoon had gedaan en het dus formeel niet gezegd was. Trek je d’r maar niks van aan, was haar advies. Koenders stikte bijna in zijn verontwaardiging. Na afloop van het debat liep hij naar Marijnissen om verhaal te halen, maar die liet zich opnieuw niet van zijn beminnelijke kant zien: hij wuifde de arme Koenders weg alsof hij een lastige vlieg was.

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

SP-leider Agnes Kant verdedigde na afloop de opstelling van Marijnissen. ,,Koenders is ook een flapdrol. Hij staat hier mooie sier te maken en als hij dan wordt onderbroken door een een vraag van een SP-Kamerlid, wordt die weggezet. Koenders is een klein kind”, zei Kant tegen persbureau ANP. Zij vindt de kwalitificaties flapdrol en knettergek niet te vergelijken. ,,Flapdrol is een keurig Nederlands woord en in dit geval een terechte constatering”‘, aldus Agnes Kant.

Koenders snapt er niks van. ,,Er is toch respect tussen de Kamer en de ministers. Laten we netjes met elkaar omgaan en het bij feiten en argumenten houden.”

Wilco Boom

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


33 reacties op “Effe dimmen!”

 1. Yuundai zegt: 26-05-09 om 17:17

  Marijnissen is dus een OETLUL en mevrouw Kant een ZEIKTRUT

 2. Robin zegt: 26-05-09 om 17:23

  Laat ik het erbij houden dat ik zeer teleurgesteld ben in het gedrag van Marijnissen. Durf het dan tenminste ook in de microfoon te zeggen, en als iemand verhaal komt halen, wees dan tenminste een man. Jammer.

 3. Algy zegt: 26-05-09 om 17:40

  zegt vrij veel over Koenders dat hij zoiets zo hoog opneemt…Echt kinderachtig “jufrouw, ze roepen iets”. aan de andere kant natuurlijk flauw wat Marijneissen zegt, maar een beetje minister staat boven dat soort “vreselijke woorden” als flapdrol…

 4. G. Arartus zegt: 26-05-09 om 17:54

  Blijkbaar vindt Koenders dat hij respect verdien alleen omdat hij minister is. Respect moet je verdienen door je opstelling en je daden. Terecht vindt Marijnissen Koenders dan ook een flapdrol. En dat vind ik nog heel aardig verwoord.

 5. Patrick zegt: 26-05-09 om 18:07

  De Italiaanse praktijken beginnen meer regel dan uitzondering te worden in Den Haag.

 6. Bert zegt: 26-05-09 om 18:46

  Het moet toch niet gekker worden. Is er de discussie over overheidsambtenaren die belaagd worden, uitgescholden, geslagen en in hun werk worden belemmerd, gaat ook de tweede kamer flink de fout in. Ook in de tweede kamer heeft men blijkbaar geen respect meer voor de collegae kamerleden en ministers. Blijkbaar denken zij nu ook dat je ongelimiteerd mensen kunt uitmaken voor alles en nog wat. Het siert Marijnissen niet om Koenders uit te maken voor flapdrol. Dit soort taal hoort niet thuis in de kamer. En deze kamer is toch ook een voorbeeldfunctie voor de hele samenleving?? Dus… mag je de hulpverleners ook uitmaken voor wat je maar wil! Lang leve Wilders! Stimuleren van uitwas.. en dus een vrijbrief voor iedere nederlander om (ongestraft)maar te kunnen zeggen wat je maar wil.
  Sterker nog… politieagenten worden door de rechterlijke macht niet beschermd omdat het beroep nu eenmaal ‘risico’s’ met zich meedraagt. En dus is er naar de bevolking toe, en met name de respectloze bewoners van dit mooie land een vrijbrief om een agent gewoon voor z’n bek te slaan zonder verregaande gevolgen!!
  We kunnen er dus op wachten dat dit geweld met name richting politieambtenaren toe gaat nemen. Rechters vinden het niet nodig dit te betraffen met een verzwaarde straf.
  Kortom: een politieagent probeert een andere hulpverlener te beschermen, krijgt daardoor klappen en wordt de verdachte in bescherming genomen door de Rechterlijke macht… of moet dit nu met een kleine r geschreven worden?
  Men heeft blijkbaar geen idee wat politieambtenaren te verduren hebben, en nog erger, kan overkomen. De achterban denkt daar héél anders over denk ik. Die wil graag dat hun man of vrouw na de dienst heelhuids en gezond thuis komen.
  Het is toch logisch dat er veel minder belangstelling is voor het vak van politieambtenaar??
  En toch zullen zij er moeten zijn. Maar blijkbaar moet een rechter eerst persoonlijke ervaring opdoen, op het moment dat hij of ZIJ assistentie nodig heeft van de politie. En dan wordt het misschien duidelijk!
  Het respect hebben voor elkaar is een afgaande lijn in ons land. Als zelfs in de 2e kamer men elkaar ‘flapdrol’ mag noemen, hoe lang duurt het nog dat men met elkaar op de vuist gaat? Voorbeeld doet volgen. Gedrag beinvloed gedrag!
  Ben zelf politieambtenaar, en weet waar ik het over heb. Een rechter die dit soort uitspraken doet, heb ik niet hoog in mijn vaandel, en misschien moet ik mij wel laten uitschelden, slaan, schoppen of nog erger!? De uitspraak van deze rechter geeft aan dat zij door enige kennis niet wordt gehinderd! Lekker blijven slapen dus. Dan gebeurt je ook niets!
  Misschien een extra rondje rijden voordat ik naar de melding ga van een vechtpartij, of een hulpverlener die in nood is?? Never… nooit!! Ik sta voor mijn vak, en jammer dat de rechterlijke macht, de macht heeft, een vrijbrief te geven aan lui, lees criminelen, om ongestraft mij en mijn collegae ongelimiteerd te lijf te gaan! Hulde aan de (r)echterlijke MACHT!!
  Enne… mevrouw de voorzitter van de 2e kamer… als u dit leest, moet U het niet toelaten dat kamerleden of ministers worden uitgemaakt voor wat dan ook! Veel sterkte daarbij!!!

 7. sendie zegt: 26-05-09 om 19:02

  dit bewijst maar weer eens hoe (a)sociaal de socialistische partij is. wat een stelletje ressentimentele knakkers bij elkaar zeg…

 8. Gerard Nienhuis zegt: 26-05-09 om 19:12

  Een sterke kant van Jan Marijnissen is doorgaans dat hij zijn tegenstanders in een debat met heldere argumenten tegemoet treedt, soms hard, maar ook in goed en beschaafd Nederlands, en mede daardoor met overtuigingskracht. Dat geeft hem het gezag om ook met enige geloofwaardigheid zorg te uiten over het verlies aan beschaving. Zijn bejegening van Bert Koenders is ver onder het niveau dat we van hem gewend zijn. Dat hij daarna niet eens wil luisteren naar diens bezwaren is van een onbegrijpelijke kleinheid. Een eerdere vergelijkbare uitglijder was de uitspraak ‘effe dimmen’ tegen de kamervoorzitter, en vooral ook het onvermogen om toe te geven dat dat ongepast was, en dit terug te nemen. Met haar commentaar wekt Agnes Kant de indruk dat zij het leiderschap van de SP nog niet echt durft over te nemen.

 9. Thadeous zegt: 26-05-09 om 19:17

  Flapdrol, knettergek. Het komt op hetzelfde neer, namelijk gewoon persoonlijk op de man spelen. Geen mooie ontwikkeling. Normen en waarden, eh? SP ziet de PVV, en denkt, dat kan ik ook?

 10. Bart zegt: 26-05-09 om 19:50

  Marijnissen vertoonde dergelijke ongepaste strapatsen onlangs (februari) ook op een forum op de Radboud Universiteit: hij onderbrak andere sprekers, ontkende vaststaande feiten en schoffeerde de andere sprekers toen ze kritische vragen hadden bij zijn verhaal: een professor Europees recht zou geen idee hebben waar hij het over had toen het ging over het al dan niet bestaan van Europese sociale wetgeving.

  Misschien voelt dhr Marijnissen zich geestelijk niet helemaal in orde…

 11. bas zegt: 26-05-09 om 20:26

  Laf van Marijnissen dat hij zjin kwalificatie – die even hard is als knettergek – niet in de microfoon wilde uiten

  Dat Kant Koenders een flapdrol noemt, vind ik jammer. Ik heb op zich geen bezwaar tegen helder taalgebruik, maar vind dat een meningsverschil niet op de man gespeeld moet worden

  De SP laat zich niet van haar beste kant zien. Of ben ik naïef en is het beter te constateren dat de SP nog geen fluit heeft bijgeleerd?

 12. Jan zegt: 26-05-09 om 20:44

  Waar is het respect in de samenleving als het respect in de Tweede Kamer er niet meer is?

  Is iemand betitelen als Flapdrol (en veel eerder knettergek) noodzakelijk in een debat? Is dit wat dhr Rutte voor ogen heeft met een harder debat?

  Ik vind het ronduit schandalig hoe leden van de Tweede Kamer met Ministers omgaan. De rol (het ambt van Minister) en de persoon worden teveel met elkaar vermengd.

 13. Peer zegt: 26-05-09 om 21:24

  Er wordt wel eens meer iets gezegd wat niet zo gepast is. Hoogervorst stak als staatsecretaris of minister ooit zijn vinger in zijn keel na een wollig verhaal van Wouter Bos. Door te reageren zoals hij heeft gedaan maakt Koenders de zaak alleen maar groter. Het (weinige) publiek op de tribune en de kijkers thuis hebben niets meegekregen van wat Marijnissen zei, ook de journalisten niet. Koenders heeft daar zelf voor gezorgd door te reageren als een olifant zonder huid, terwijl een minister een dikke olifantenhuid nodig heeft. Bovendien heeft Koenders niets te zoeken bij het bankje van Marijnissen en zeker geen ruzie. Dat doe je in de kamer in de microfoon of anders buiten de kamer. Nu werd hij twee keer tot de orde geroepen door Verbeet. Dom, dom, dom.

 14. stan zegt: 26-05-09 om 21:30

  Wilco Boom is geen sp fan….

 15. Ik vind het laf en eigenlijk ook schandalig dat Verbeet niet heeft ingegrepen. Wat men ook van minister Koenders moge vinden, hij is een Minister (=dienaar van de Kroon) en dient derhalve met respect te worden bejegend. Het is idioot dat in de Kamer alles maar gezegd mag worden, zolang het niet in de microfoon is!

 16. Rob zegt: 26-05-09 om 22:09

  Nu meen ik maar te weten dat Flapdrol geen scheldwoord is maar een titel voor iemand van een kabinet dat zich gedraagt als Flapdrollen. Eén lid is dan een Flapdrol, daar helpt geen moedertje-lief aan.
  Je kunt het net als Koenders niet leuk vinden, maar hij is gewoon een Flapdrol, net zoals Marijnissen vandaag een Flapuit was.

 17. marc O. zegt: 26-05-09 om 22:44

  Shame on Mr Marijnissen. Als hij een vent is zou hij dit in de microfoon gezegd hebben. Maar goed, hij kan kennelijk wat slecht overweg met het feit dat hij minder in de spotlights staat… Beste Jan, grijp dan juist je kans en ren naar de microfoon om je punt te maken.. Nee Jan, niet op deze manier. Ik zou zeggen: ff dimmen beste Janneman…

 18. Estefania zegt: 26-05-09 om 22:46

  En het niveau blijft dalen…

 19. janssen zegt: 26-05-09 om 23:13

  marijnissen moet terug naar zijn werkbank!

 20. VEENSTRA zegt: 27-05-09 om 01:49

  Jan Marijnissen blaast zijn laatste politieke adem uit, zijn opmerking tegen de minister was totaal misplaatst en zeer dom, het sierde de minister dat hij niet wegliep uit de kamer hij staat daar ver boven susses koenders.

 21. Erwin Teusink zegt: 27-05-09 om 12:16

  Hoezo staatsman? Volgens mij een nogal ordinaire populist.

 22. Jan zegt: 27-05-09 om 14:18

  De mening van de schrijver ligt er wel duidelijk bovenop. Mag dat wel bij de NOS.

 23. marjo zegt: 27-05-09 om 14:36

  moet niet nodig zijn zulke woorden ,maar rob vind dus nu dat we een flapdrollen kabinet hebben met marijnissen als flapuit tja begint geloof ik steeds meer op de muppet show te lijken daar in den haag,dus daar hebben woorden als normen en waarden ook al geen zin meer,he he waar moet het toch heen met nederland als ze zich daar ook al als kinderen in de haren vliegen.

 24. Rob M zegt: 27-05-09 om 15:16

  Jan, het populaire, brutale jongetje uit de klas, die door Bert uit te schelden, de lachers op z’n hand heeft, en die de prop die hij ook nog wilde gooien toch maar snel in de prullenbak stopt. Bert, het verongelijkte jongetje, die als hij door de juf de klas wordt uitgestuurd nog snel tegen Jan zegt, “Ik zie je nog wel buiten, op het plein”
  En tot slot juf Bettie die niets hoort of ziet en het tenslotte allemaal niet meer weet, en daarbij het verkeerde jongetje straft.

  Ga je allemaal schamen.

 25. Tim zegt: 28-05-09 om 13:33

  Respect voor de ministers….yeah right ! Moet dat alleen omdat ze meer verdienen, of op basis van hun prestaties ?

 26. Bart zegt: 28-05-09 om 14:02

  Ook politici moeten tegen een stootje kunnen op straat, Dus Bert blijft gewoon een flapdrol !

 27. Frans zegt: 28-05-09 om 14:10

  Wat een walgelijk man is die Marijnissen. Dit zou niet getolereerd moeten worden. De voorzitter deed er niets aan, op zijn knietjes moet die worstmakende freak.

  Dr.F.Lebbes

 28. Luuk zegt: 29-05-09 om 09:23

  Als je eens in de kamer bent geweest, weet je dat t er n bende is. Op TV hoor je alleen de mensen waar de microfoon van aangezet wordt door die stuntelmuts maar iedereen praat er continue door mekaar heen. Af en toe wordt er eens iets uitvergroot door de media (denk aan de dwerg Hoogevorst met z’n kotsgebaar, “knettergek” van onze blonde psychopaat enz.). Het woord “respect” heeft allang geen waarde meer maar is n uitgemolken concept wat op armbandjes wordt verkocht. Dit hele schouwspel is gemaakt om ons het gevoel te geven dat er iets te kiezen valt terwijl de echte beslissingen (o.a. invoering Euro)in Bilderberghotels worden gemaakt door oorlogsmisdadigers (o.a. Henry Kissinger).

 29. Tim zegt: 29-05-09 om 10:55

  “die worstmakende freak”

  Kijk, nou doe je hetzelfde. Betekent dat dat alle worstmakers freaks zijn ? Dat is generaliseren, misschien zelfs discrimineren op basis van een groep. Foei !

  Volgens mij valt het onder vrijheid van meningsuiting zodra het zonder microfoon gebeurt. Het is geen godslastering…. dus het mag! Je kan het niet met hem eens zijn, dat is je recht. Maar meer commentaar dan dat brengt je op een zelfde niveau als Jan in deze zelf heeft besloten te hanteren. Daarbij, schelden doet geen zeer, behalve als je je aangesproken voelt (en dan heeft de spreker meestal een gevoelige snaar geraakt).

 30. Edmond V.O. Katusz zegt: 30-05-09 om 23:27

  Geachte Haagse Redactie,

  Zullen we nu weer een column doen over werkelijk belangrijke zaken? Het blad Privé (bestaat dat nog?) kan hier pagina’s aan wijden, maar hier liever niet. Bij voorbaat dank!

  Ik trof hier ook al en bericht over een Jan en Yolanthe, onze opperste chefs zouden zich over hen uitgelaten hebben. Dat ze dat doen moeten ze zelf weten, maar er hier een bericht over plegen gaat te ver.

  Heeft de redactie niet eens iets beter te analyseren. Bijv. de opmerkingen van Bos over de “maat” van de banken.

  Eindelijk toont Bos eens een beetje inzicht, te beperkt overigens en wat horen we er in de media over. Amper een fluitje, terwijl je je kunt afvragen of dat niet voor de gehele internationale bancaire sector zou moeten gelden. Hoe groter en meer internationaal de banken worden hoe meer ze losgezongen raken van de wereld van de gewone mensen en hoe makkelijker ze weer in dezelfde fouten vervallen. De volgende crisis in de lange rij kan opnieuw voorspeld worden zoals deze crisis ook al voorspeld is.

  Het is maar eenvoorbeeld.
  Van dat soort analyses zou ik wel eens iets willen zien.
  Mag ik horen Haagse Redactie!?
  Gegroet, Edmond V.O. Katusz

 31. Edmond V.O. Katusz zegt: 30-05-09 om 23:45

  @Luuk zegt: 29-05-09 om 09:23

  “blonde psychopaat” Ach, wat aardig, we hebben een psychiater in ons midden. Tot voor kort was de heer Wilders de enige politicus die het grote, levensgrote gevaar van de opdringende Islamisten wist te duiden. Gelukkig is de heer Rutte nu ook tot dat inzicht gekomen. Heeft even geduurd, maar we zijn er. Ik mag hopen dat hij nu niet “effe” gaat “dimmen”

  Over dimmen gesproken! Over beleefd zijn gesproken. Wie wel moet gaan dimmen is die verslaggever die hedenavond op politiek 24 via de televisie maar bleven doorhameren op het Holocaustprobleem en die drie, neen vier keer Rutte arrogant probeerde te verleiden om toe te geven dat het een “beetje dom” was hij had gedaan. Op zo’n superieur toontje van “geef het nou maar toe, jongen.” Dat vind ik eigenlijk veel erger een veel storender dan eens een opmerking als “flapdrol”

  Was deze verslaggever nu zo dom of was hij gewoon nogal onbeleefd of dacht hij dat hij journalistiek bezig was en een dappere doorvrager was die wel eens even een politicus in een hoek zou krijgen. Dat bereik je niet door dezelfde vraag maar steeds te herhalen, maar dat bereik je door doorvragen, dieper op de materie ingaan en met argumenten komen. Nu was het een buitengewoon vervelende herhaling van zetten. Rutte liet zich overigens niet uit het veld slaan en bleef ook keurig herhalen wat hij al lang had gezegd.
  Gegroet, Edmond v. O. Katusz

 32. Bart zegt: 31-05-09 om 19:08

  Als Bert Koenders de accenten bij Wall Street en London City blijft leggen, heeft hij toch niet echt begrepen welke taak hem wachtte als politicus, en de inhoud van zijn functie helemaal niet begrepen.
  Een beetje opmerking als flapdrol of oetlul is dan wel op zijn plaats lijkt me.
  Het kost de burger allemaal genoeg geld deze onzin in Den Haag.
  Ook zo’n Balkenende mag van mij naast Albert Verlinden van RTL Boulevard, gewoon zijn gevoelens uitten over zijn vrienden en vriendinnen in Volendam, i.p.v dat stiekeme SMS berichtjes heen en weer zenden.
  Laten wij dan wel zo snel mogelijk capabele lieden zien te verkrijgen welke dit land wel kunnen regeren.

 33. David zegt: 03-06-09 om 13:54

  Het is slecht gesteld met de professionaliteit van de Tweede Kamer. Noem mij conservatief, maar liever zie ik een minister zich behoorlijk gedragen, goed gekleed en behandeld worden met respect – door elkaar én door de media. De uitspraak van Marijnissen is misschien niet representatief voor de houding van iedere minister. Het maakt naar mijn mening wel deel uit van een zekere nonchalantie, die langzaak in de Kamer is gekropen.

Geef een reactie