De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Live op Politiek 24: pelsdierenverbod

bontmutsenSoms is het beter even te wachten. Dat moeten althans Krista van Velzen (SP) en Harm-Evert Waalkens (PvdA) hebben gedacht. Ruim een half jaar geleden brachten zij hun initiatiefwet over een verbod op nertsfokkerijen in de Tweede Kamer. Nadat alle fracties toen het hunne erover hadden gezegd, krijgt de Kamer dinsdagmiddag hun antwoord.

Nederland telt nog zo’n 200 nertsenfokkerijen waar zo’n 1200 gezinnen van leven. Vooral om redenen van dierenenwelzijn willen Van Velzen en Waalkens deze fokkerijen verbieden. In hun voorstel krijgen eigenaren en werknemers tien jaar de tijd naar iets anders om te zien zonder verdere compensatie.

De PvdA en de SP kregen vorig jaar steun van D66, GroenLinks en de PvdD maar hebben ook de steun van de ChristenUnie en/of de PVV nodig om hun verbod voor elkaar te krijgen. Beide fracties eisten vorig jaar compensatie voor de fokkers, oplopend tot in totaal een paar hondede miljoen euro. Dinsdagmiddag vanaf 15.30 uur moet blijken, wat Waalkens en Van Velzen daar op hebben bedacht.

De Tweede Kamer begint dinsdag zoals gebruikelijk vanaf 14 uur met het mondelinge Vragenuur. Dinsdagavond vanaf 19.30 uur bespreekt de Kamer een initiatiefvoorstel van het het SGP-Kamerlid Van der Staaij. Hij wil dat de Tweede Kamer voortaan over Europese verdragen met tweederde meerderheid beslist.

p24twitter3Het is allemaal live te zien op Politiek 24, het digitale themakanaal van de NOS. Updates over onze live-programmering via Twitter.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


8 reacties op “Live op Politiek 24: pelsdierenverbod”

 1. bas zegt: 26-05-09 om 11:57

  Ik vind het dragen – of fokken – van bont zeer onfatsoenlijk

  maar, een wet om onfatsoen te verbieden, dat gaat mij te ver

  Ook omdat dan schaars, duur belastingeld moet naar mensen die, als het een beetje meezit, vanzelf wel stoppen – door de economie gedwongen, door de ouderdom of door de schaamte

 2. erwin zegt: 26-05-09 om 12:15

  hypocriete gelegenheids wetgeving. Ik zie werkelijk niet waarom je het vel van een koe wel mag gebruiken en dat van een muskusrat niet. Waarom veel mensen hun katten buiten laten lopen en de vogelstand naar de verdommenis helpen ,die zelfde mensen zich druk maken om een paar pelsdieren.

 3. marjo zegt: 27-05-09 om 17:45

  erwin mischien is dat omdat muskusrat niet bij de meeste op de menukaart staat en rundervlees wel????

 4. Erwin Teusink zegt: 28-05-09 om 11:08

  @ Marjo, muskusrat wordt in Belgie geserveerd als “waterkonijn”. Verder mogen ze met klemmen worden gedood omdat ze de dijken beschadigen.
  Zo hypocriet zijn we nu.

 5. Tim zegt: 29-05-09 om 11:01

  Konijnenbont, lekker warm…. en we eten ons suf aan konijnen met de kerst.

  Zodra iets een functie heeft, mag het van mij. Nu ben ik wel van mening dat het doden van veel van deze dieren onnodig is (puur om de luxe). En ik denk dat de streep daar getrokken moet. Dus pelsdieren is wat vergaand. Een dier dat wordt gedood om een andere (goede) reden moet de pels van gebruikt kunnen worden. Om ze ervoor te fokken gaat me te ver.

 6. marjo zegt: 29-05-09 om 17:35

  bah jakkes blij dat ik geen konijn lust

 7. Erwin Teusink zegt: 30-05-09 om 11:25

  @ Tim, ik vind dat een beetje vreemde redenatie. Als het luxe is ,mag het niet, als het geen luxe is mag het wel?
  Vegetariers kunnen je vertellen dat vlees eten ook een luxe is. Ik vind dit onzin maar het is een mening. Voor het dier zelf maakt het geen moer uit waarvoor het gedood wordt.Of het voor het vlees of voor het bont is, is om het even.

 8. sjefke zegt: 13-07-09 om 15:20

  Hypocriet!Bont moet mogen(als het wel op een humane manier gebeurd)wel eten wij kalfjes uit kisten die nooit het daglicht hebben gezien,we eten varkens die op elkaar gepakt zitten,kippen die met velen in een stal zitten,en dan nog maar te zwijgen over de legbatterij en de mishandeling van dieren.Leer mogen wij wel dragen onder het mon van “slachtafval” hypocriet hypocriet!!!!

Geef een reactie