De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Waarom stemmen Europeanen niet tegelijk?

bramknop-204-weblogsKunt u mij uitleggen in het kader van de Europese gedachte, dat het niet mogelijk zou zijn om één verkiezingsdatum te hebben? Bram Schilham geeft antwoord op deze vraag van Bas Zwiers.
 
De vragensteller heeft gelijk: het getuigt niet van een grote eenduidigheid dat de verkiezingen voor één parlement op vier verschillende dagen worden gehouden. Hier zie je dat Europa een verzameling is van landen met hun eigen tradities, waar ze aan willen vasthouden. Want ook op het gebied van stemmen zijn er tradities. Nederland stemt traditiegetrouw op woensdag. Voor veel landen is zondag de vaste verkiezingsdag, maar dat is in Nederland met z’n christelijke traditie ondenkbaar.
 
Nederland stemt op donderdag 4 juni, net als het Verenigd Koninkrijk. De donderdag is voor ons land een ongebruikelijke dag van de week voor een stembusgang. Waarom Nederland niet vasthoudt aan woensdag, terwijl andere landen wel hun zondag-stemdag respecteren, heeft een typisch Europese reden. Er is een afspraak is gemaakt in Brussel dat de verkiezingssdata voor het europarlement niet te ver uit elkaar mogen liggen. Volgens de Europese Verkiezingsakte moet de stembusgang in alle lidstaten in dezelfde week worden gehouden op donderdag, vrijdag, zaterdag of zondag. De afspraak leidt tot allerlei praktische complicaties. Zo is er op donderdagavond dus al een uitslag in een paar landen, maar die zegt nog niets over de einduitslag en zou die in theorie kunnen beïnvloeden. Tot 1999 mocht om die reden de uitslag per land nog niet openbaar worden tot zondagavond. Tegenwoordig mag dat wel, omdat geheimhouding van de uitslag weinig zin heeft: er worden zeer betrouwbare exit-polls gehouden die precies aangeven hoe er is gestemd.  
 
De conclusie ligt voor de hand dat we het als klein land met een woensdag-traditie hebben afgelegd tegen een aantal grote zondag-landen. Gek toch, dat veel mensen het geloof hebben verloren dat het in Europa ooit nog wat wordt met de eenheid, duidelijkheid en logica. 

Bram SchilhamWilt u Bram Schilham ook een vraag stellen over politiek of de werkwijze van de Haagse redactie van de NOS? Dat kan via reactieformulier hieronder of per e-mail (vraaghetdenhaag@nos.nl).

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


6 reacties op “Waarom stemmen Europeanen niet tegelijk?”

 1. Joost zegt: 02-06-09 om 23:37

  “Gek toch, dat veel mensen het geloof hebben verloren dat het in Europa ooit nog wat wordt met de eenheid, duidelijkheid en logica.”

  Nee, helemaal niet gek. Er wordt een Europees parlement gekozen, maar ik als Europeaan (zo moet ik toch denken!?), kan niet vrij kiezen op de kandidaat van mijn voorkeur. Ik wordt verplicht om mijn keuze te maken uit een fractie van de kandidaten, namelijk de kandidaten uit het land dat in mijn paspoort genoemd wordt. (Ook al zo’n merkwaardig fenomeen, Het Nederlands Paspoort, waarom niet Europees? ).

  Wat nu als de kandidaat waar ik vertrouwen in heb uit Duitsland of Frankrijk komt!
  Door deze dwang, komen er mogelijk mensen in dit parlement die bij vrije keuze mogelijk helemaal niet in het parlement zouden voorkomen.

  Daarnaast voorkom je met een vrije keuze dat kandidaten zich sterk gaan maken voor hun “eigen” land, zodat een éénwording verder weg is dan ooit. Voor een sterk land Europa hebben we alleen die mensen nodig die ons land het beste kunnen besturen.
  En als kandidaten alleen voor hun eigen landje gaan, dan staan de grote landen veel sterker, want niet ieder land heeft evenveel inspraak in de unie.

 2. Erwin Teusink zegt: 03-06-09 om 09:45

  Bespottelijk dat onder druk van fundamentalisten de stembusgang op zondag niet mogelijk is in een land waar 80% nooit naar de kerk gaat en 60% atheistisch is.

 3. Ferry Janssen zegt: 05-06-09 om 00:19

  Dat is juist het grappige, men spreekt steeds over een Europa. Er is niet een Europa maar gewoon verschillende landen die toevallig op het zlefde plat liggen. Democratisch gaat Nederland gewoon achteruit, want wat er ook wordt gestemd de afwijkende mening tegen Europa mag niet men wordt gebrainwasht. Een europa is een droom van politici die denken dat hoe groter alles is hoe beter het werkt.
  Maar al deze politici staan ver van de werkelijkheid, ze kunnen niks regelen zelfs een verkiezing niet op een dag.

 4. Michael zegt: 07-06-09 om 15:44

  De verdeeldheid lijkt zo weer eens goed te worden misbruikt, zoals steeds vaker lijkt te gebeuren om zaken voor elkaar te krijgen. Vier verschillende dagen vind ik oneerlijk en invloed van de eerste uitslagen is onvermijdelijk. Mag ik op de wijze van tot stand komen ook stemmen? Nogmaals ik heb geen biljet ontvangen en merk nu dat de verkiezingen voorbij zijn?

 5. IK BEN EEN VAN HET REACTIE EIGELIJK TOEN EN IK GELEZEN DEZE GROOTE BLANGRIJSTE DAT IEMAND EGEN RECHTLIJK OM TE STEM TOCH BEZONDERHIED IK VINT HET GOED ALTIJD DAAROM IK HOOPIG OOK VOGES IK EN VOGES IEDEEREN KAN EEN PLEKTJE MOOI TE VINDEN OOK OVER REGIREIN DUS GEWOON NORMAAL OVER NEDERLAND OOK BUITENLAND WAAROM IK ZO ZEGT HEEFT VINT IK LEAK ALTIJD OVER DEZE PERIOETEIT EN HET IDEE ZO MOETEN VOLGEN IK BEN DE EENIG OOK VAN TOEKOMST GERAAG EN TOT ZIENS

 6. Emiel Jordens zegt: 27-11-09 om 08:58

  Jullie zijn allemaal sukkels als jullie gaan stemmen, doe het gwn niet :)

Geef een reactie