De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Live op Politiek 24: Europa kiest

europees-parlementNiet iedereen lijk al in de ban van de Europese verkiezingen die in Nederland donderdag worden gehouden. Volgens peilers houdt de opkomst van kiezers niet over en blijft waarschijnlijk steken bij zo’n 40 procent. In een soort van laatste eindsprint bereikt de campagne voor de Europese verkiezingen woensdag ook de plenaire zaal van de Tweede Kamer.

Vanaf 14.45 uur debatteert de Tweede Kamer woensdag over wie straks na de Europese verkiezingen de nieuwe Nederlandse eurocommissaris moet worden. Met eerst Frits Bolkestein en daarna Neelie Kroes een positie die al tien jaar in handen is van de VVD. Als het aan het CDA ligt, zou dat straks weer een CDA’er moeten worden. Definitief beslist wordt er woensdag nog niet, maar wellicht liggen meer fracties hun kaarten alvast op tafel.

En helemaal aan het eind van de woensdag, rond 22.45 uur, begint de Tweede Kamer nog aan een spoeddebat over het verminderen van de Europese landbouwsubsidies, zoals bekend de grootste uitgavenpost van de Europese Unie. Het is een onderwerp waar vooral de beide regeringspartijen CDA en PvdA nogal over verdeeld zijn.

Tussendoor hopen de Europese lijsttrekkers ook zelf de verkiezingskoorts nog wat te verhogen met twee debatten die aan de vooravond van de Europese verkiezingen door de NOS zijn georganiseerd. Vanaf 19.00 uur treden de lijsttekkers van de kleinere partijen met elkaar in het strijdperk en vanaf 20.30 uur is het de beurt aan de zes grootste.

Voorafgaand aan die debatten presenteert het IPP, het Instituut voor Publiek en Politiek, vanaf 17.30 uur de uitslag van de scholierenverkiezingen die traditioneel op de ‘echte’ verkiezingen vooruitlopen.

p24twitterHet is allemaal live te zien op Politiek 24, het digitale themakanaal van de NOS. Updates over onze live-programmering via Twitter.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


4 reacties op “Live op Politiek 24: Europa kiest”

 1. bas zegt: 03-06-09 om 14:44

  Volgens mij is de politieke kleur van de betrokkene niet echt de hoofdzaak.

  Neelie Kroes doet haar werk goed, zeer goed, dat staat geheel buiten de discussie. Laten wij blij zijn dat ze nog wilt.

  Met een middelmatige commissaris, van de goede partij, zal Nederland minder gezag hebben dan met een goede van een niet-regeringspartij

  en waarom de VVD telkens hier goede mensen weet te leveren? Dat kan ik niet verklaren.

 2. Jan van Westland zegt: 03-06-09 om 22:14

  Een ding is duidelijk. Wie wil dat Europa een andere richting op gaat dan de huidige voortdurende uitbreiding met culturele verdringing en toenemende concurrentie op de arbeidsmarkt. Die ons over ons hoofd ondanks ons NEE tijdens het referendum wordt opgedrongen. Dan moeten we niet stemmen op de partijen die dit doorgeschoten kapitalistische multi-culturele Europa hebben gecreëerd. Dus wie het anders wil moet niet stemmen op de oude partijen die niet naar ons luisteren.

 3. Erwin Teusink zegt: 04-06-09 om 11:43

  @ Jan, en aan welke mono-cultuur had u gedacht? Met z,n half miljard lekker Nederlands babbelen? Heeft u een ander alternatief voor het kapitalisme dan het communisme? Ik ben benieuwd.

 4. Mik Mak zegt: 04-06-09 om 20:32

  Het gaat niet om politieke systemen zoals het kapitalisme en/of het communisme te beoordelen; de ijzeren-gordijn periode waarin we dit onderscheid maakten, ligt gelukkig ver achter ons.

  De euro-sceptici laten wel een signaal horen, dat begrepen dient te worden en dat er iets mee gedaan wordt. En proberen te begrijpen waarom er kritiek is, lukt helaas veel politici niet en hun kiesgerechtigden evenzo.

  Democratie is niet de slimste ‘griekse’ uitvinding, waarvan de mensheid veel profijt heeft gehad.

Geef een reactie