De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Live op Politiek 24: Karl Marx revisited

marxVeel hadden we de afgelopen jaren niet meer van hem gehoord. Ooit was hij het symbool voor een alternatieve economische orde voor het kapitalisme. Maar sinds de val van de Berlijnse Muur twintig jaar geleden leek Karl Marx zo dood als een pier. De kredietcrisis bracht hem weer een beetje tot leven. Woensdagmiddag is hij zelfs weer onderwerp van een Kamerdebat, nota bene op fractievoorzittersniveau.

De Tweede Kamer debatteert woensdag over een nieuwe economische orde in Nederland. Is de kredietcrisis een onvermijdelijk gevolg van het kapitalisme en moeten we zo’n crisis daarom eens in de zoveel jaar voor lief nemen. Of is er een variant van het kapitalisme denkbaar waarin zo’n crisis toch kan worden voorkomen. En zo niet, moeten we dan niet af van het kapitalisme en op zoek naar een andere economische orde, groen en/of socialistisch.

p24twitter1Het debat over de economische orde is woensdag vanaf 14.30 uur live te volgen op Politiek 24, het digitale themakanaal van de NOS. Updates over onze live-programmering via Twitter.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


6 reacties op “Live op Politiek 24: Karl Marx revisited”

 1. bas zegt: 10-06-09 om 12:08

  De maakbaarheid van de samenleving waanzin komt dus weer terug

  Mensen spannen zich in – niet opdat ze er niets van terug zien, maar opdat ze er beter van worden

  20 jaar geleden zaten in de zomer vele DDR staatsburgers in ik meen hongarije van wege het failliet vna het communisme. Een paar maanden later, in november viel de muur

  En wat doet Nederland? Een overleg over de vraag of we wellicht toch socialistisch zouden moeten worden.

  Dames, heren politici, de huidige economische tegenwind is een gevolg van onvoldoende toezicht op een systeem dat voor het oveirge behoorlijk goed draait

  Verbeter het toezicht, en ga over tot de orde van de dag

 2. John van Dokkumburg zegt: 10-06-09 om 18:49

  Wat ik Rutte hoor zeggen is dat de markt het beste voor ons consumenten zal zijn .. precies ja , consumentisme .. hij weet waarschijnlijk niet dat dit een symtoom is om een gebrek te verbergen . Dit gebrek heeft met menselijke waarden te maken .

  Infeite gaat het leven alleen om universele waarden , normen zijn eisen die iemand aan iets geeft en verbind dit niet direct aan waarden maar heeft veel meer met (het aangaan van zekerheden te maken .. en dat te wegen moeten we ons eerst resulteren in de vraag : wat is uw leven (nu) waard , hoeveel staat hier de – eigenwaarde in het spel en van foute nationale economische aansporing ?

  Als de markt maar raak kan filosoferen over wat voor mij waardevol is of aardig en plezierig kan zijn wij ongelukkiger zouden worden ? ( als we dat niet al zijn ) Worden wij infeite niet gedwongen overal aan mee te doen .. omdat het uiteindelijke belang een verkopen van een product is maar dus niet de mens die naar hogere zaken van samenleven word gevraagt ? Deze onbewustheid of slaafsheid is namelijk onze vorm van kapitaal ..

  Een kapitaalbeleving in samenhang met de levende , de zin van de mens over alle van nature of in het onbewuste begin en neiging reeds aan de mens onderworpen zaken, worden door (de in eigenbelang in rijkdom overlevenden overlevers) niet anders uitgedrukt dan in waardes die in het systematische beheer ondergeschikt zijn geworden en blijven : het eigen belang , en dit belang heet en streeft naar : GENOT .. En wie mij hiervanuit een samenleving kan opbouwen die kleurt iets in van domheid met die zaken die de mens al reeds geneigt is te doen .. en dit heet normeloosheid en waardeloosheid .

  Samengevat ,
  Ik zou niet meer willen dat wij de hele dag in dat klimaat (geest van oplossingen) zo met elkaar om gaan , maw , wie dit vrije kapitaal blijft verdedigen dmv het blinde marktkapitalisme is niet (meer) een eerbiediger van keuzevrijheid, maar een promoter van de toverij en verkoper van leef onwerkelijkheden boven de werkelijkheid te stellen . Leven is na een keuze tbv een zeker genoeg ( maw basisvoorzieningen), -infeite niet meer te schatten dus niet nuit te drukken – als zijnde nodeloos en onbetaalbaar – geworden , en laat zich werkelijk ook niet meer in universele waarde uitdrukken immers , de een vind een auto belangrijk ( om te overleven)n de ander koopt niet omdat het risico/gevaar van onbedoelt kwetsen voor mens en/of natuur hiermee word vergroot . – : uw ordeloze (marktwerking) is eeuwig een onwerkelijke vrede (met onszelf en de community) en word nooit vrede met onszelf.

  Er moet van beginselen worden uitgegaan willen we de samenleving leefbaarder maken en niet van het belang van de kicks in een dag .. dan word men verandwoordelijk voor zijn eigen daden .. en wie of wat daaroverheen gaat of toelaat zijn onwerkelijke super(pri)maten .

 3. John van Dokkumburg zegt: 10-06-09 om 19:15

  - Een verbetering van mijn punt met beginregel : Als de markt maar raak kan filosoferen

  Als de markt maar raak kan filosoferen over wat voor mij waardevol is of aardig en plezierig kan zijn , dit onrust verwekt en wij in het algemeen daar niet gelukkiger (ontlast en opener) door worden. ( als we dat niet al zijn ) infeite worden we gedwongen overal aan mee te doen omdat het gaat om het uiteindelijke belang om te verkopen (van een product) maar niet voor de mens die naar hogere zaken van samenleven word geleid . Deze reclame makerij machine( het volstrekt valse evangelie en bijzonder slecht voor een vrome geest ) is uit onbewustheid of slaafsheid en is namelijk onze vorm van een vals , fout te maken) gierig en kleinzielig , kaalvretend kapitaal ..

 4. John van Dokkumburg zegt: 10-06-09 om 19:33

  Ok , voor wie het dan nog niet weet , wat mij betreft mag dit kapitalistische motiveren voor school / carriere , also ook de ( kapitalischtische )toon van meedoen maar wel op eigen benen staan zijn waarden die in dit totalitaire denken totaal tegenstijdig met elkaar is ) dit – tegenpolige – onbarmhartige denken zal moeten opdonderen want er moet een geestelijke herstel in een -totalitaire – eensgezindheid komen.

 5. Daisy zegt: 18-06-09 om 18:00

  @John
  Haha, wat een onleesbare stukken! Het idee van een filosofisch betoog is dat je een ander kan informeren/beinvloeden en zaken duidelijk maken. Dit gaat niet als er halve zinnen, vergeten haakjes, idiosyncratisch jargon worden gebruikt. Ik neem aan dat voor de schrijver alles perfect duidelijk is… helaas voor niemand anders…

 6. N.Nooij zegt: 23-06-09 om 22:33

  Ik ben zelden zo’n voorstander geweest van geleide economie als in deze tijd. Het vrije markt-kapitalisme is in feite de oorzaak van alle ellende. Laten toch vooral de sociaal-democraten duidelijker uitkomen voor de aloude socialistische beginselen en samen met de S.P. een dam opwerpen tegen het rechtse vrije markt denken. De eerste stappen zijn al gezet, denk aan de contrôle op de banken, maar er moet nog veel meer gebeuren. Tegen liberalisering. Spoorwegen, posterijen, gas, water electriciteit, het zijn zaken, die bij de overheid thuishoren.DOEN !!

Geef een reactie