De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Oververhit op Politiek 24

bos21Weet u het nog? Minister Aart-Jan de Geus die in 2002 door Kamervoorzitter Erica Terpstra tot de orde werd geroepen omdat hij zonder colbert het woord wilde voeren? Een minister in hemdsmouwen, dat kon echt niet, vond ze.

De Geus was ‘not amused’.  Hij had zijn jasje uitgetrokken omdat hij dacht dat hij dan beter zou functioneren. Maar als de mores van de Kamer het voorschreven, nou goed, dan voldeed hij wel aan het verzoek.

In de plenaire zaal van de Tweede Kamer is de informele dresscode sindsdien niet meer geschonden. Leden van het kabinet, te gast bij het parlement, gaan netjes gekleed. Voor de heren onder hen betekent dat: jasje, dasje.

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

In de kleine, benauwde commissiezaaltjes waren ze echter nog tamelijk vrij in hun kledinggedrag. De mouwen opgestroopt, de das wat losser, een knoopje extra open. Wat maakte het uit; geen hond die het zag. Dachten ze.

Tot gisteren. Het Kamerlid Anouchka van Miltenburg – net als Terpstra van VVD-huize – wees de ministers Verhagen en Koenders er in een debat in klein gezelschap op dat zij – ondanks het warme weer – toch echt representatief gekleed moesten gaan. “Want alles wordt tegenwoordig op tv uitgezonden.”

Met dank aan de digitale zender Politiek 24 zitten de heren bewindslieden nu dus oververhit bij commissiedebatjes.

Tenminste… Vandaag zagen we alweer een overtreder: minister Bos, slechts gekleed in een overhemd, de manchetten los, in de Troelstrazaal. En voorzitter Stef Blok, alweer VVD, liet het lopen.

Bos is overigens een recidivist.. In 2000, toen hij nog consequent dasloos door het leven ging, wilde hij als kersverse staatssecretaris van Financiën zonder jasje zijn belastingplannen verdedigen in de deftige Eerste Kamer. Het kwam hem op een reprimande van plaatsvervangend Senaatsvoorzitter Van Eekelen te staan (en die is toevallig ook van de VVD).

Inge Hoogendoorn

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


15 reacties op “Oververhit op Politiek 24”

 1. bas zegt: 02-07-09 om 15:53

  ik ben geneigd de inhoud belangrijker te vinden als de vorm. Ikzelf zit met korte broek aan voor de computer, en gun dat eigenlijk iedereen

  Maar ik kan mij ook wel iets voorstellen bij een idee van respectabele kleding – respect uitstralen en respecteerbaar zijn

  De logische oplossing zou gewoo nzijn om de airco in de kamer wat harder te draaien, maar dat zal wel niet mogen vanuit stroomkosten en zo

  Stja, dan zou ik de arbowet hanteren: gezondheid van mensen is namelijk een hoog goed. – Dus bij temperaturen boven de 25 graden mag het jasje uit, en boven de 30 de das af. Boven de 35 graden wordt de vergadering geschorst

 2. Douwina Pluim zegt: 02-07-09 om 16:32

  De VVD, de partij Van Vrije Dieven mag zich wel eens over iets anders druk maken, dan dit geneuzel over colberts en stropdassen.

 3. Douwina Pluim zegt: 02-07-09 om 16:34

  Respect zit ‘m niet in de kleding, maar waar ze voor staan. Van mij mag een kamerlid ook een spijkerbroek aan hebben

 4. Alexander Bouwens zegt: 02-07-09 om 17:10

  Hebben ze soms nog nooit van airco gehoord?
  Daar zal wel op bezuinigd zijn.

 5. Helena zegt: 02-07-09 om 17:27

  Ik heb nooit geweten dat Erica Terpstra ooit Kamervoorzitter is geweest….

 6. @Alexander Bouwens: Geven ze eens een keer niet uw zuurverdiende centen uit, is het wéér niet goed.

 7. Hans zegt: 02-07-09 om 21:25

  Wie het echt belangrijk vind of er met dit weer een jasje aan gehouden moet worden, moet maar eens een echte baan gaan zoeken.

 8. Toch blij dat de kamer zich met dit belangrijke probleem bezig houdt.

 9. WJM zegt: 03-07-09 om 02:52

  Leuk, zo’n verwijzing naar http://www.nos.nl/politiek24/, maar vervolgens is daar niets te vinden (en zoekbaar is er al helemaal nix).
  Met name omdat volgens het uitgebreidere artikel in Tubantia/Twentsche-Courant haantje Pechthold zijn onkunde weer eens moest etaleren, door een vergelijk te maken tussen Koenders in Gaza, met jasje, en Koenders hier, zonder jasje (‘als het daar kan kan het hier ook’).

  Hint: verdiept u zich eens in het begrip ‘heat-index’, haantje Pechthold, en bespaar de rest van NL uw gestaag groeiende onkunde.

  (of ga anders solliciteren bij StatiqCooling, ook daar snappen ze het niet helemaal (maar het is wel altijd leuk om je in de media af te kunnen zetten tegen boze aircogassen, terwijl het nota bene prima gaat met onschuldige gassen als propaan/isobutaan (sterker nog, het gaat 25% efficienter dan het huidige R134!))
  (ook hier weer een hint: ‘eco-koelkast Greenpeace’!)

 10. Marcus zegt: 03-07-09 om 06:47

  @Helena ja joh, ze hebben meerdere vervangers.

 11. Helena zegt: 03-07-09 om 09:36

  @ Marcus:
  Uiteraard, maar wees dan consequent en noem haar dan “plaatsvervangend Kamervoorzitter”. Van Eekelen wordt in de laatste zin van dit blog wèl “plaatsvervangend Senaatsvoorzitter” genoemd, al bestaat de “Senaat” als deel van de volksvertegenwoordiging in Nederland niet, maar heet die Eerste Kamer. Die benaming is voor iedereen duidelijk en als zodanig acceptabel. Het gaat mij echter om de juiste informatie en een ondervoorzitter kan wel de Kamer voorzitten, maar is niet de Kamervoorzitter.

 12. Wim van den Hout zegt: 03-07-09 om 11:04

  Het wordt tijd dat we de kamerleden eens gaan vervangen door gewone normale burgers. Dan zijn we meteen verlost van dit soort bekakte lieden als bij de VVD.

 13. kandijk zegt: 11-08-09 om 00:18

  in onze cultuur onderscheidt zich een persoon met authoriteit door zijn /haar uitstraling o.a doordat zij zich niet gedragen en kleden als jan met de pet. Ik vindt dat zo blijven moet. Dus heren regering en kamerlieden ;ga er niet bijlopen of zitten als “het volk”

 14. Ferry zegt: 14-08-09 om 23:54

  Bij de VVD loopt de eigen partijleider inmiddels ook alweer jaren braaf rond met een stropdas. Goed dat die ene VVD voorzitter net ff afwezig was toen Bos er was. Ergerlijker is overigens dat allerlei verder nietzeggende en betekenis hebbende partijen kennelijk hun wil aan het ganze volk kunnen opleggen. Verwondering en uitspraken over de macht en invloed van de Christen Unie kun je vervolgens gelijk wel uit je hoofd laten.

 15. jaco zegt: 11-09-09 om 23:39

  De Vrouwen in de politiek moeten eens wat netter gekleed gaan. Daar erger ik me mateloos aan. Slobbertruien, casualkleding, etc. Bah.

Geef een reactie