De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Vraag het Den Haag

foto_bram_vraag_aan_dh_2041Gerard Daal vraagt:
 
Ik las in de krant dat u vertrekt als verslaggever in Den Haag. Vindt u dat niet jammer in deze interessante politieke tijden?


 
Bram Schilham geeft antwoord:
 
U heeft gelijk, de politiek is op dit moment bepaald niet saai! Het politieke landschap zou de komende twee jaar ingrijpend kunnen veranderen. Verschillende partijen moeten zich beraden op de manier waarop ze hun positie op z’n minst kunnen handhaven.

Ondertussen staat de coalitie nog steeds onder druk door de gevolgen van de economische crisis; in augustus staan er taaie onderhandelingen over de begroting op het programma en in het najaar moet de definitieve beslissing vallen over de AOW-leeftijd.
 
Toch heb ik besloten na ruim 14 jaar Haagse journalistiek mijn blik te verleggen naar de wereld buiten het Binnenhof. Letterlijk “de wereld”, want ik ga voor de NOS veel in het buitenland werken als speciale correspondent voor alles wat te maken heeft met klimaatverandering en energiepolitiek. Belangrijke onderwerpen, die de komende jaren alleen maar aan belang zullen winnen. 

Afscheid nemen van politiek Den Haag valt niet mee na zo’n lange periode, maar het vooruitzicht om in december in mijn nieuwe baan te beginnen is ook verfrissend. De nationale politiek is boeiend, maar er is zo veel meer dat journalistieke aandacht en uitleg verdient. Ik vind het vernieuwend dat de NOS nadrukkelijk kiest voor een journalistieke investering in een onderwerp dat een steeds belangrijker rol gaat spelen in de wereldpolitiek.
 
Natuurlijk kun je met het maken van zo’n stap wachten tot de Haagse politiek in rustiger vaarwater is. De vraag is of dat ooit nog gebeurt. Kiezers zijn al jaren op drift en laten zich niet meer “uit gewoonte” kluisteren aan een traditionele partij.

Politieke nieuwkomers zullen zich blijven aandienen, na het succes van nieuwe, onconventionele partijen en bewegingen in de afgelopen jaren. Dus een logisch moment om Den Haag te verlaten zal zich niet zo snel aandienen.

Dan maar de sprong in het diepe en ik krijg zonder twijfel een goede en deskundige opvolger die het politieke nieuws voor de NOS van context en achtergrond voorziet. Ik zal dat op mijn beurt doen in mijn nieuwe portefeuille, vanuit binnen- en buitenland.  

Bram Schilham

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


15 reacties op “Vraag het Den Haag”

 1. Dat vinden mijn vrouw en ik bizonder jammer. U gaf altijd een verstandig en helder commentaar en u zag er steeds keurig gekleed uit en verder ook verzorgd : complimenten ! We gunnen dhr Schilham natuurlijk zijn nieuwe baan van harte en begrijpen best dat hij eens wat anders wil en dan nog wel een baan in het buitenland. Een fijne en gezonde tijd elders toegewenst en graag zien wij u in de toekomst nog vaak op de nederl. t.v. ! Veel succes en “”tot ziens”"…! Met vr. groeten en hoogachting, fam. Zaadstra, Sneek.

 2. Jammer, heel jammer dat dhr Schilham vertrekt ! Een deskundig journalist die geknipt was voor Den Haag ! We zullen hem gaan missen. Gunnen hem de nieuwe baan van harte. Weer een uitdaging en nog wel in het buitenland. Graag zien wij u geregeld terug op de ned. tv.
  Een fijne tijd t.z.t. in het buitenland en pas goed op uzelf. Goede gezondheid en tot ziens. Met vr. groet, hoogachtend, fam.Zaadstra, Sneek.

 3. R. Aldus zegt: 03-07-09 om 22:12

  Jammer dat U uit Den Haag vertrekt; vond U altijd een objectieve zeer bekwame, verslaggever én een gentleman.
  Bedankt en veel succes in Uw nieuwe, uitdagende functie en zal U ook daarin met belangstelling volgen.

 4. arno zegt: 03-07-09 om 23:06

  Heel jammer.
  Was een prima verslaggever,kort en duidelijk.

 5. Rob zegt: 04-07-09 om 02:16

  Beste heer Schilham,

  Jammer dat u de politieke verslaggeving verlaat, goed dat u een ‘nieuw pad’ inslaat. Uw verslaggeving is altijd objectief, zo kwam het althans op mij over, en op een deskundige en plezierige manier gebracht. Ik wens u en uw opvolg(st)er veel succes!

 6. Marcus zegt: 04-07-09 om 13:04

  Mooie uitdaging ;) veel succes en plezier toegewenst!

 7. Piet Noppers zegt: 05-07-09 om 16:24

  Jammer! Goed dat je bij de NOS blijft, succes met je nieuwe uitdaging!

 8. Jaap zegt: 09-07-09 om 19:36

  Breedveld! Schiham weg!.
  Wat blijft er nog over. De goede journalisten verdwijnen of moeten weg.

 9. Marcus zegt: 14-07-09 om 10:33

  @Jaap gelukkig hebben we Ferry Mingelen nog…

  Gaat hij nu wat vaker bloggen hier? ;)

 10. tjeerd heistra zegt: 15-07-09 om 10:07

  Chapeau Bram voor de wijze waarop jij tot op de dag van vandaag als politiek commentator voor de NOS het nieuws tot ons brengt.Heel veel sukses in december met de nieuwe verslaggeving,en we kijken er naar uit!

 11. In de NCRV gids heb ik gelezen, dat het klimaat jouw item wordt.
  Het is een goed idee, om planetarium Johannes Post, Rijksstraatweg 101,
  2988BJ te bezoeken.
  Daar draait in de koepel van het planetarium de film “Final Frontier”
  Een openbaring voor mensen die zich met het thema klimaat gaan bezig houden! http://www.planetariumrotterdam.nl
  Je bent welkom!!

 12. Jacques v Dommele zegt: 19-07-09 om 13:07

  Ik wens je veel succes met je nieuwe baan

 13. dolphgandy zegt: 30-07-09 om 07:28

  Teveel eer voor Schilbram; flets en nietzeggende commentaren zijn de belangrijkste kwaliteiten waarop hij kan bogen! Een bijrol als correspondent in Sesamstraat lijkt mij meer geschikt voor deze tamme journalist. Het kabinet zal hem missen!

 14. Ave zegt: 04-08-09 om 13:49

  Ave Schilham, hopelijk komt er nu een rechtse correspondent om tegenwicht te bieden aan Links Hilversum ;) . Succes in je nieuwe baan

 15. Mme. Cremer M-J. zegt: 15-09-09 om 21:11

  Geachte Heer Schilham,
  In Uw vocabulaire kwam ik tegen het woord KlAUWEN.
  Hebt U in Uw opleiding geleerd dat mensen “Klauwen” hebben? Voor mij is het alleen de katachtige dieren die klauwen hebben, dat zijn toch niet: wij mensen?
  Jammer voor zoveel niet toepasselijk taal gebruik.
  Met vriendelijke groeten,
  M-J. Cremer Driessen.

Geef een reactie