De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Opgeklopte zomergriep?

grafzerk1Wat wordt het zomeronderwerp dit jaar, de komkommer van 2009? Het was vlak voordat de Haagse politiek op vakantie ging een veelgehoorde vraag. Meest gehoorde antwoorden; de declaraties van ministers en de Mexicaanse griep.

Over de declaraties nog niks gehoord, maar de griep is een kansrijk onderwerp aan het worden. In twee brieven waarschuwde het kabinet deze week voor de gevolgen. Werkgevers moeten iedereen die maar even niet lekker is gelijk naar huis sturen en ziekenhuizen moeten voorbereid zijn op een volle bak, terwijl misschien de helft van het personeel zelf ziek thuis ligt.
Of erger nog…. want in één van die brieven schreef minister Klink dat we vooral moeten kijken naar het voorlichtingsfilmpje over het grieppandemie.

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Nou, dat doe je dan. En wat zie je; de overheid –  ja u leest het goed – de overheid schotelt ons een dramatisch filmpje voor met opvallend veel grafzerken.

Een stem buiten beeld vertelt dat er in het ergste geval in Nederland 80.000 (!!!) griepdoden vallen en dat er daarnaast 5 miljoen mensen ziek kunnen worden.

Zijn er nog wel gezonde mensen om al die begrafenissen in korte tijd te doen, vraag je jezelf af. Het kan “één van de ernstigste crises zijn, die een samenleving kan overkomen”, zegt minister Klink in het filmpje.
Toch maar even met zijn woordvoerders gebeld of dit de bedoeling is. Want worden de kijkers hier niet onnodig bang gemaakt?
Nou dat vonden ze op het ministerie bij nader inzien ook; het filmpje was nog gebaseerd op de verschrikkelijke en vaak dodelijke vogelgriep, de H5N1. Het scheelt meer één cijfer met de H1N1, de Mexicaanse griep. Maar het verschil is natuurlijk levensgroot.
Beraad op het ministerie en wat nu? Het filmpje mag blijven, maar er wordt nu wel duidelijk bij vermeld dat het een algemeen filmpje is, vooral gebaseerd op een uitbraak van vogelgriep. En dat de gevolgen van die griep niet overeenkomen met die van de Mexicaanse griep.

En dus gaat het filmpje niet meer over wat ons na de zomer mogelijk te wachten staat.
Maar toch blijft het filmpje op internet staan, want het feit dat iedereen zich ernstig moet voorbereiden op veel ziekteverzuim zit er goed in. Dat vinden althans de mensen rond Klink.
Normaal worden de media beschuldigd van het opkloppen van (zomer)nieuws. Dit keer deed de overheid een aardige poging, die wij van de media moesten afremmen. Je zou er koorts van krijgen.
Ron Fresen

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


20 reacties op “Opgeklopte zomergriep?”

 1. Frits zegt: 17-07-09 om 18:06

  Ik ben al het gepraat over die mexicaanse griep spuug en spuugzat. Al die angstzaaierij, daar wordt ik dus echt doodziek van. Vooral de overheid zit iedereen op te stoken en bang te maken. Als iedereen maar een beetje thuis gaat zitten rondhupsen omdat ze mogelijk ziek kunnen worden komen we ook niet verder. Begrijp me niet verkeerd, ik denk niet dat we niet ziek zouden kunnen worden maar ik denk dat paniek zaaien onder de bevolking niet de juiste manier is om een mogelijke gevaarlijke griepgolf aan te pakken.

 2. H.Z. van der Pol zegt: 17-07-09 om 21:24

  Af en toe een griepje is als een grote schoonmaak. De daarmee gepaard gaande koorts doodt veel ziektekiemen. Tegen van alles zo maar inenten kan wel eens de oorzaak zijn van het groeiende aantal mensen met allergieen. Ik laat me niet gek maken en ook niet inenten

 3. Tjeerd zegt: 17-07-09 om 23:25

  En als de overheid nu te weinig informatie zou geven en te laconiek omgaat met deze dreiging? En als dan (achteraf) blijkt dat het toch erger uitpakt dan waar de overheid voor gewaarschuwd had? Wat dan? Dan kunnen we met z’n allen weer afgeven op de overheid want dan hadden ‘ze’ ons toch weer beter moeten voorlichten en waarschuwen…

  Als het achteraf nou inderdaad mee blijkt te vallen, laten we dan gewoon blij zijn dat het niet zo erg was als verwacht.

  Want zeg nou zelf, wat is nu erger:
  Niet voldoende waarschuwen/informeren en toch een ‘ramp’
  of wél veelvuldig waarschuwen/informeren en geen ‘ramp’…

  Ik denk dat iedereen het antwoord wel weet!

 4. jan zegt: 18-07-09 om 00:22

  hou toch op over die griep, straks krijg je weer van die stumpers die zich gaan ziekmelden omdat ze weer niet lekker zijn.
  allemaal gezwets, gewoon doorgaan en alke dag 3 haringen + halve fles jenever en je hebt nergens last van

 5. ik vind het vreselijk hoe de menssen bang worden gemaakt ik weet wel dat inderdaad die griep zal komen maar mensen wat al zowiezo een griepspuit krijgen inverband met aandoeningen zoals longen etc ik lig daar echt van wakker dat ook nog eens gezegd word dat zoveel doden van die griep komt ik heb nou nog niet de griep maar ze maken de menssen dubbelziek daze eens goe nadenken hoe ze het overbrengen maar iedergeval niet zo en vervolgens word vanuit een andere hoek gesproken dat heeft iets temaken met hetjaar 2012 daar maken ze de menssen ook hartstikke nerveus ermee als het komt komt het tog maar geef de menssen de rust

 6. Bart zegt: 18-07-09 om 08:41

  Het nieuws volg ik in grote lijnen, echter de sensationele verwachtingen welke RTL en SBS journalisten koesteren voor de melding van een vogelgriep geinfecteerde met dodelijke afloop hier in Nederland blijft uit !.
  Het gegeven wat ik wel uit een medische uitleg mag vernemen dat er 1200 mensen in Nederland aan gewone griep overlijden wordt rustig genegeerd, die zijn niet zo schokkend als het gegeven dat er door een pandemie mijoenen zullen overlijden.
  Ook hier weer de hedendaagse geweldige sensatie die een bepaalde groep in spanning mag houden, er zijn ook z.g. deskundigen die daar in praatprogramma’s hun schepje boven op doen, en zelfs een beetje olie op het vuur gooien.
  Ik had liever dan nu ook een serum welke een breder spectrum van griepvirussen kan dekken, en niet die ene welke nu na 7 maanden nog niet echt in Nederland is geland.
  Nou SBS en RTL en andere sensatie junks, wacht maar op de pest – pandemie zoals in de 11 e eeuw in Europa mocht huishouden, dan piepen jullie wel anders.
  Wellicht dat je de mensen nog bang zou kunnen maken dan met de gewone griep in Nederland met zo’n 1200 doden ieder jaar !

 7. Er wordt heel veel gesproken over de mexicaanse griep, maar de Q-koorts heeft ondertussen al meer doden en zieken veroorzaakt dan de mexicaanse griep in nederland. Misschien is het handiger dat den Haag zich daar eens mee bezig ging houden. Of natuurlijk lekker op vakantie gaan en er vooral geen drama van maken van die hele griep ;)

 8. bas zegt: 18-07-09 om 12:03

  Gegeven dat ik in de vroege winter met een groep Amerikanen (zuidelijke staten) naar Uruguay (naast Argentinië, waar de griep groot is) ga, neem ik zeker de spuiten

  Maar paniek? Als het tegenzit wordt 1 op de 3 mensen ziek – en dus bij sommige bedrijven de helft of meer. Waarschijnlijk niet allemaal tegeljik – dat is in een normale griep epidemie ook neit het geval, maar waarschijnlijk wel zoveel dat sommige bedrijven minder productie zullen draaien

  Ziekenhuizen die afdelingen moeten sluiten, noem maar op. Volgens mij is dat toch bvest ongemakkelijk. Ongemakkelijk genoeg om je op voor te bereiden. Bijvoorbeeld door je medewerkers te vaccineren, bijvoorbeeld door na te denken of je wellicht ontslagen medewerkers (de economie zit in een lripfase) terug kunt halen

  Maar, als 1 op de 3 mensen ziek wordt, in plaats van ongeveer 1 op de 10 in een normale winter, met de mexicaanse griep die wat minder dodelijk is als gemiddeld, dan zal toch het gewone getal van 1200 oplopen tot 3000 of 4000

  Maar, die 1200 overledenen van de griep zijn voornamelijk bejaarden, die anders enkele maanden later aan een andere ziekte gestorven zouden zijn.

  Daarom weet ik niet of het reeël is om dat getal zo te extrapoleren. Ik denk dat het allemaal wel mee zal vallen, in aantal overledenen, maar niet in zieken

 9. Ik laat mijn leven niet regelen door de overheid zegt: 18-07-09 om 14:03

  Eèn en al bangemakerij is dit.Ik laat mij ook niet inenten.Nadat er na de campagne voor meisjes(Baarmoederhalskanker)is mislukt,weinig opkomst,overigens willen ze nu jongens inenten tegen baarmoederhalskanker…?maar dit terzijde,moeten ze het wel groffer aanpakken dus de(wereld)bevolking bang maken met de Mexicaanse griep.En stèl dat hier ook niet echt gehoor aan wordt gegeven,wat is het volgende ziekte/virus/bacterie etc.wat ze ons willen aanpraten?
  Sinds dat er in begin gezegd werd dat er in Mexico de varkensgriep heerst heb ik tig sites door gebladerd waarin ontiegelijk veel wetenschappers(sters)allemaal zeggen dat dit 1 grote HOAX is!!!!De Mex.griep zou zelfs in een reageerbuisje ontwikkeld zijn.Er wordt gezegd om de mensheid te reduceren,vanwege overbevolking.
  Er zijn vele sites die hier over berichten en waarschuwen o.a.:www.niburu.nl,
  http://www.wanttoknow.nl(beide nederlandstalig)Mensen,denk na,WORDT WAKKER!!!!En laat jouw/u leven niet leiden door de overheid.Leef je eigen leven.P.S.Er wordt gezegd”op vrijwilige basis”.Ja,nog wel.Totdat er(weer)een smoes verzonnen wordt dat het wèl verplicht is.

 10. Ik laat mijn leven niet regelen door de overheid zegt: 18-07-09 om 17:22

  Mensen,lees AUB deze link en oordeel dan zelf!!!!

  http://www.niburu.nl/index.php?articleID=21315

 11. H.Z. van der Pol zegt: 18-07-09 om 21:07

  Mensen lopen teveel achter elkaar aan.Elke ziekte dient bestreden te worden, net als een mankement aan een auto. onderzoek eerst eens de oorzaak of oorzaken van ziekte en laat je niet, zoals de regering doet door de pharmaceutische industrie inpalmen. wat denk je wel niet dat die 32 miljoen entingen kosten??? Wie betaalt dat? Ik neem het risiko wel!
  Ben tenslotte pas 61….Maar al was ik 90 liet ik me nog niet inenten.
  Je mag niet eens meer normaal overlijden tegenwoordig…..

 12. Jannenman zegt: 19-07-09 om 00:38

  Interessant dat er ook hier nu sprake is van complottheoriën a la Bilderberg groep en ik moet zeggen dat na de bmhk ‘vaccinatie’, met fout advies van de raad vd Gez zorg / Coutinho, opgevolgd door Klink, men die ideeën nu niet bepaald wegneemt bij mensen.
  Het inkopen van 30 miljoen vaccins voor een virus dat snel kan muteren en op dit moment een lage lethaliteit heeft is ws niet de beste zet geweest. En dat fimpje…. tja, het lijkt me dat Klink zich wil indekken ‘just in case’.

  Los daarvan: Er zal vroeg of laat een grieppandemie komen die veel slachtoffers zal eisen, zoals er zoveel ziektes om de zoveel tijd de nodige levens kosten. We zijn nog steeds deel van de natuur en ja Meneer vd Pol, van mij mag u normaal overlijden. Dwz, ik wens u wat u wilt met betrekking tot uw eigen dood. Ik hoop dat ik dat ook mag dan ;]

  Met de ontwikkelingen op gentech vlak is het een kwestie van tijd (decennia) tot ziektes worden uitgebannen. Dus wie dat overleeft gaat het nog moeilijk krijgen om een ‘vreedzame’ dood te bereiken. Hoewel, verhongeren is ook best wel vreedzaam.

 13. Adri zegt: 19-07-09 om 09:37

  @ Bas

  Tja, als dat wat er aan dood gaat slechts voornamelijk bejaarden zijn waar maken ‘we’ ons dan druk over. De rest zal dan een chronische ziekte hebben, en die kosten ‘ons’ ook al te veel geld. Opgeruimd staat netjes???
  Dan heb ik nog wel een paar suggesties voor de overheid:
  1. al wat een te dure ziekte krijgt en zelf de medicatie/operatie niet betalen kan: spuitje geven
  2. alle bejaarden die niet meer opbrengen voor de maatschapij: geen pensioen meer geven, die zonder geld kunnen dan fijn verhongeren. Da’s ook een zachte dood, tenminste volgens de criteria in de verpleeg/verzorgingshuizen vandaag de dag. Daar is versterving nl al een aantal jaren aan de orde.

  Laat die griep maar komen zou ik zeggen. Dunt het overschot lekker uit.

 14. Jannenman zegt: 19-07-09 om 16:28

  Goed punt Adri.
  Het mag duidelijk zijn dat de moraal is opgeschoven van waarde bij ouderen (daar is reeds in geinvesteerd, zij hebben hun leven geleefd en een grote ervaring) naar waarde bij kinderen. Ik ageerde daar ook al tegen in het stukje van Hans Laroes, over kinderleed in Sierra Leone en elders ook tegen unicef e.d.
  Een en ander valt te verklaren uit het feit dat we van gezinnen met veel kinderen, naar gezinnen met weinig kinderen zijn gegaan, waarbij de waarde van het kind toeneemt. Dat is op zich niet verkeerd. Wat wel verkeerd is, is dat we tegenwoordig leven in een maatschappij waarin oud niet meer telt en jong ‘in’ is. Dit is niet te onderbouwen, omdat jongelingen nog erg veel te leren hebben tov ouderen. Zij moeten nog maar bewijzen dat ze iets kunnen, ten eerste; oud worden.
  We zien dat terug in de hoeveelheid oudere stemmers voor Wilders, in de zorg, mn ouderenzorg, in de vanzelfsprekendheid van de waarde van het kind. Die niet is onderbouwd en ook niet te onderbouwen is. Niettemin vindt bijna iedere Nederlander het inmiddels erger als een kind iets gebeurt, dan wanneer een volwassene leed gebeurt.
  En dat dat een hellend vlak is zie je dan weer bv aan de reactie van Bas. Het zijn ouderen, dus het is niet erg als die doodgaan. Je ziet dat ook weer aan een verschijnsel als euthanasie, waar ik voor ben, maar in het licht van het verschijnsel waar ik het hier over heb, een gevaarlijk hellend vlak. Wanneer is iemand oud genoeg om af te danken? 70? 60? 50? 40? Ja, wie 40 is komt al niet meer aan de bak. 30 is al een probleem als je carriere niet geweldig is verlopen. Ook maar euthanaseren dan?
  20?
  Er ligt ook een belang voor ‘de staat’, jongeren zijn eenvoudig te hersenspoelen, ouderen niet. Jongeren zijn gewillige vechters, ouderen niet. Enz.

  Wat vind je hiervan Bas?

  Overigens Bas, de Spaanse griep trof vooral mensen in de leeftijdsgroep 20-40 ;]
  Je verwart de verzwakte ouderen die onder normale omstandigheden eerder het loodje leggen, maar die een ruime ervaring hebben met allerhande ziektekiemen, dus over een brede afweer beschikken, met jong volwassenen die weliswaar in de kracht van hun leven zijn, maar nog niet beschikken over dit arsenaal.

  Ik denk dat je er wijs aan doet de groep ouderen nog niet af te schrijven. Zij zijn in toenemende mate strijdbaar, intelligent, ervaren en in aantal ook niet te onderschatten. En ze bezitten doorgaans heel wat meer financiële middelen dan noobs.
  ;]

 15. bas zegt: 19-07-09 om 19:53

  Als er uitdrukkeljik om gevraagd wordt – Ik heb niet willen aangeven dat voor mij ouden waardeloos zijn – maar het is een gegeven dat wanneer mensen met een baan sterven, dit niet alleen voor hun naasten effecten heeft, maar ook, bijvoorbeeld, op het werk.

  Het is misschien niet netjes, maar mensen van 70 zijn economisch gezien minder relevant als mensen van 40. In andere opzichten zijn ze wellicht belangrijk, maar niet voor het voortbestaan van bedrijven.

  In mijn ogen is het voor bedrijven belangrijk om zich voor te bereiden op de komende Mexicaanse griep epidemie. Vanuit dat gezichtspunt gezien, is het relevant om aan te geven dat mijn verwachting – ik ben geen deskundige, maar nu deze griep weinig dodelijk is, geef ik hem toch – is dat er vooral mensne zullen sterven die niet werken – en dus zullen de bedrijven wellicht tijdelijk een probleem hebben, maar er zullen weinig mensen met baan sterven – en dus weinig opvolgproblemen komen.

  En Jannenman, de Spaanse griep was een andere als de Mexicaanse is. Daarom kan je niet zeggen dat wat toen gebeurde nu weer gebeurt.

  Maar ik vind het walgelijk dat ik zo ongeveer gedwongen werd het bovenstaande op te schrijven

  Een gezonde samenleving is ook qua leeftijdopbouw gezond opgebouwd. Helaas is onze samenleving niet geheel in evenwicht qua leeftijdopbouw: er zijn verhoudingsgewijs teveel ouderen en te weinig jongeren. Een probleem dat meestal aangeduid wordt als vergrijzing

  dat zal veel problemen gaan geven, de komende 30 jaar – immers de grote groep babyboomers zit nu tegen de 60, 65 en zal dus nog 30 jaar meegaan. Het probleem is, deze groep heeft altijd een numeriek overwicht gehad, en daarmee een onevenredig grote macht. Ik vrees het ergste

 16. Adri zegt: 20-07-09 om 21:55

  Ik heb je inderdaad de hoek ingedwongen. Maar het stond het er wel tussen de regels te lezen en ik ben dan nog wel niet bejaard maar wel werkzaam in die richting. En vanuit die achtergrond weet ik dat ouderen mét een zwakke gezondheid meer risico lopen op complicaties bij griep. Niet alleen ouderen overigens, dat geldt ook voor mensen – van welke leeftijd ook – met een chronische ziekte. En velen daarvan werken nog wel degelijk hoor Bas. Ik ben er zelf eentje van ;)
  Dus ik volg de berichten over die mexicaanse griep toch met iets andere ogen. Ten eerste voor mezelf, ten tweede vanuit mijn werk. De cliënten enerzijds en de vele vrijwilligers die ontontbeerlijk zijn om het werk mede uit te voeren anderzijds. Daarvan zijn het overgrote deel nl ook vutters en gepensioneerden.
  (hoezo maatschappelijk niet zo van belang meer? maar dat even terzijde want anders kom ik ruimte tekort)
  Om bij het topic te blijven: als het een komkommer zou blijken te zijn, dan moet de overheid zich indiep schamen, om mensen nodeloos bezorgd te maken. Overigens heeft dhr Jannenman gelijk waar hij zei dat tot op heden de groep 20-40 het meest ‘getroffen’ is, dat heb ik ook vanuit diverse bronnen meegekregen.

  Over komkommers gesproken: ik denk dat je je niet blind mee moet laten sleuren in die hype over ‘de’ vergrijzing. Ten eerste worden een aantal zaken niet meegenomen in dat verhaal. (en daar wil ik best wat meer over typen mocht je daar belangstelling voor hebben)
  Ten tweede is het ook bepaald niet sociaal dat juist die groep (de babyboomers) zo min weg wordt gezet en aan de kant wordt geschoven. Want dat zijn wel de generaties die heel hun werkzame leven betaald hebben voor het stelsel van sociale zekerheden in dit land. Waar ook de jongere generaties al evenzovele jaren volop van mee hebben geprofiteerd.
  En mijn excuses voor het lange verhaal maar hier kreeg ik nu eens ‘tiepdiarree’ van ;)

 17. bas zegt: 21-07-09 om 14:46

  Trek mij niet de bek open over de sociale kant van de babyboomers, want die wens ik collectief de H5N1, en niet de milde H1N1

  Die generatie heeft vroeg de macht gegrepen, regelingen voor zichzelf gemaakt, en toen ze niet meer nodig waren afgeschaft. Die generatie heeft zich laten kennen als de totaal egocentrisch, totaal ongeïnteresseerd in anderen

  Maar, we raken inderdaad off topic hiermee.

 18. Tim zegt: 22-07-09 om 09:44

  Ik zag persoonlijk die hele griepzooi als een grote grap, maar met een moeder die al jaren astma heeft en ieder jaar pretnison moet en een vader waar omgekeerde leukemie is ontdekt recent (en die met 69 nog steeds werkt), plus een kind van 3 en een gehandicapte zoon ben ik toch niet zo erg relaxed meer. Kunnen we wel makkelijk zeggen dat het “natuurlijke selectie” is. Dan ken ik er nog een paar. Dat is het dan ook als ik morgen mijn machetes van de muur haal en lukraak mensen op straat begin af te slachten. Tenslotte ben ik dan de sterkste, dus mag ik een andermans leven als “niet belangrijk” beschouwen ?

  Overigens ben ik het met Jannenman eens dat ouderen prima kunnen vechten. Weliswaar HOEVEN we niet zo nodig, want hebben we geleerd dat strijd niet altijd het gewenste effect heeft. Maar geef me iets om voor te vechten en ik trek je kop van je romp. Het is maar net wat voor keuzes ik heb. Probleem met de nederlandsche samenleving is dat we van elkaar vervreemd zijn en dus die motivatie niet meer hebben om ons in te zetten voor een enkel doel. Soms nemen we wel eens teveel ellende op onze schouders. Mensen bemoeien zich niet meer met hun buren. Sociale controle is nul(punt)niks. De reden waarom ik verkies in een dorp te wonen. Maar zelfs daar verdwijnt het. Het enige waar je dit land nog voor kan mobiliseren is een keer in de zoveel tijd een mislukt voetbaltoernooitje. En hoe vaker we dat verliezen, deste minder mensen daarvoor warm lopen. Komt misschien ook wel door de oubollige liedjes die eromheen gemaakt worden *grijns*. Ik zing nog wel steeds met trots het volkslied mee, al kuch ik wel hardop bij “Duitschen bloed” en iets met een koning van Spanje. Ik ben een batavier, geen landverrader :) .

 19. Adri zegt: 22-07-09 om 10:24

  Hier hoef ik verder niet meer op in te gaan, want je spreekt jezelf al tegen.
  Verder zag ik je in een andere blog iemand toespreken over het respecteren van mensen waar je het niet mee eens bent. Misschien een idee dat zelf ook te praktizeren?
  Einde discussie.

 20. Jannenman zegt: 07-08-09 om 04:24

  Oh ik vind dit toevallig weer. Was op zoek naar het strandding van Catrien, want dat is ook plots weer weg. (zoals dit dus ook ineens verdwenen was).

  @Bas:
  Ik snap dat je niet wilde aangeven dat ouderen minder waard zijn, maar het fenomeen is er, ook in ons en dat wilde ik even opmerken.
  Of het voor het bedrijfsleven een ramp wordt, betwijfel ik, muv bepaalde key sectoren met lastig van buiten inzetbare vervangers. De meeste arbeiders zitten tegenwoordig toch niets nuttigs te doen. En er zijn genoeg werklozen om even bij te springen als de nood hoog is.
  Slachtoffers Spaanse griep vielen hoofdzakelijk in de leeftijd 20-40 door (waarschijnlijk) een overreactie van hun afweer, die op dat moment erg goed werkt.
  Met de Mexicaanse griep ligt dat weer anders. Naast de altijd aanwezige zwakken (en dus een deel ouderen) grijpt het vooral jeugdigen aan. Waarschijnlijk door het ontbreken van de nodige afweer-identificatiestoffen. Hoe langer je leeft hoe meer je afweersysteem dreigingen herkent en voor die dreigingen (of soortgelijke zoals in dit influenza geval) paraat is.
  De grootste vrees blijft dat het virus nog muteert naar een boosaardiger vorm terwijl het de aarde overtrekt. Volgend jaar is iedereen ermee in aanraking geweest en hebben we allemaal anti stoffen tegen die soort. Een mutatie dan is minder kwalijk.

  Ik heb zo mijn bedenkingen bij de hele vergrijzing (what the problem is?) en baby boomers. Is een beetje laat nu om nog te reageren verder en ook wel wat off topic.

  @Tim: Sociale groep is kaput. Tis een wonder dat er überhaupt nog sociale voorzieningen zijn. NOu ja, zonder hebben we meteen burger oorlog, dus men zal dat langzaam doodbloeden, met dank aan ‘links’ dat de sociale groep moest uithollen door introductie van vreemden en daarmee hun andere en logischer, correcter en waarlijk linker stokpaardje om zeep hielp.

  Ik zing sowieso dat volkslied niet. Ik ben Menapiër, dat waren Galliërs die hier oorspronkelijk leefden en geen Germaan dus.

Geef een reactie