De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Hollandse rekenkunst

biljetten_anp-3226127Het is bijna Prinsjesdag en de traditionele koopkrachtcijfers liggen op straat. Volgend jaar gaan we d’r een beetje op achteruit. Oud, alleen en arm? Of juist jong, samen en veelverdiender? Voor iedereen gelden andere getallen.

Een voorproefje staat hier, op Prinsjesdag volgen de complete cijfers. Nog even geduld dus, al is de trend inmiddels wel duidelijk: we hebben straks minder te besteden.

Dat is nooit een leuke boodschap om te brengen, dus het kabinet is nu al druk bezig verdedigingslinies te formuleren.

En daar moeten we het eens over hebben. Minister Donner weet het al, en vanuit de andere ministeries klinken dezelfde geluiden:  JA, het gaat volgend jaar een beetje slechter, maar NEE, dat is niet zo heel erg. Dit jaar ging het namelijk verbazend goed. Terwijl wereldwijd de crisis zijn duizenden verslaat, gaat het heel veel Nederlanders voor de wind.

Daarom moeten we de hele crisisperiode bij elkaar nemen. Voor de meeste Nederlanders geldt dan: in 2009 flink wat geld erbij, in 2010 een beetje geld minder. Dus gemiddeld mogen we al met al niet mopperen.

Andersom gebeurt dat niet zo gauw:  als we er wat bijkrijgen, hoor je geen minister die zegt dat dat extraatje niets voorstelt omdat het vorig jaar slechter ging.

De vraag is dus: is dit typische Hollandse rekenkunst, of een realistisch verhaal van het kabinet? Zeg het maar.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


25 reacties op “Hollandse rekenkunst”

 1. Jannenman zegt: 27-08-09 om 20:28

  2009 was het jaar waarin ik de helft van mn spaargeld verloor. Ik kreeg er verder niets bij maar mocht wel meer betalen voor diverse zaken.
  Maar dan zal ik wel tot de weinige verliezers horen. Hoewel, als ik zo hoor wat anderen zeggen in mijn omgeving, zou ik gaan denken dat de overheid weer een l*lverhaal op hangt.

 2. Adri zegt: 27-08-09 om 20:37

  Ja, zo kan ik ook leuk met een cijfertjes-voorspelling voor de dag komen.

  Ten eerste moeten we eerst nog maar eens afwachten hoe het daadwerkelijk gaat uitpakken. Zou niet de eerste keer zijn dat er toch een paar variabelen niet zijn meegenomen in de calculaties.

  Ten tweede zie ik geen categorie ‘mensen die hun baan verliezen’ in die tabel.
  Me dunkt dat voor die groep het minnetje toch wel behoorlijk flinker zal zijn.

  Ten derde vertonen alle politieke beloftes en voorspellingen toch wel heel sterke overeenkomst met de reklame voor een merk ontbijtkoek. Happen maar jongens, happen!

 3. Bij de meeste prepensioeners en gepensioneerden heeft geen indexering
  van het pensioen plaats gevonden dit jaar.Omdat ze geen ww premie betalen heeft afschaffing daarvan geen winst opgeleverd.De invoering van het eigen risico ziekenfondswet ad 155 Euro per persoon kan ook niet als inkomstenverbetering beschouwd worden. Veel ziektekosten zijn
  niet meer aftrekbaar.Gemeenten,Energiebedrijven en oliemaatschappijen
  doen zich niets tekort evenals de banken,voor het redden van deze laatste groep zal de rekening nog aan de burger gepresenteerd worden.

 4. Ed Harms zegt: 27-08-09 om 22:43

  Da’s inderdaad geen kunde maar kunst…

 5. Dirk Pieter zegt: 28-08-09 om 10:55

  Ik ben het op zich eens met iedereen hier die zegt dat de berekeningen weer erg creatief zijn. en ik geloof ook niet dat we het in 2009 zo goed gedaan hebben.
  Echter als ik het vergelijk met bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, dan doen we het inderdaad wel minder slecht.
  Maar goed het is voor een groot deel toch allemaal onzin, alsof de Haagse politiek de wereldwijde economische crisis op zou kunnen lossen…..

 6. bas zegt: 28-08-09 om 11:23

  koopkrachtcijfers tot achter de komma

  Als het meezit, krijg ik dit najaar een opdracht van 30% van mijn jaarinkomen, zo niet, dan niet

  Volgens mij is dat de werkelijhheid, en als er bij meneer Janssen 0,23 % van zijn inkomen afgaat – of bijkomt, is at volgens mij de onnauwkeurigheid in het voorspellen

 7. Gerrie Vis zegt: 28-08-09 om 11:25

  Haagse rekenkunstenaars kunnen je met droge ogen vertellen dat waneer je al 25 jaar de minima kort houd ze er ondanks de stijging van de lasten op vooruit gaat. Dit klopt niet het is het zelfde verhaal als van Colijn in de jaren ’30 ( collega van JPB) die hield ook van die praatjes van ga maar rustig slapen. Voor de minima zijn de kosten inmiddels zo gestegen en dreigt door overheveling van rijksregelingen naar de gemeente een enorme kostenstijging waardoor de mensen die nu krap rond komen volgend jaar maar een halve maand rondkomen.

 8. pardoen zegt: 28-08-09 om 13:12

  waarom de banken wel worden geholpen en niet de pensioenen, nou een voudig alle jongens met geld en bestuurders hebben hun poen op de bank staan, en de pensioenen die uit worden gekeerd voor de regerings zakken vullende jongens en meiden komt uit de staatsruif.

 9. Marco zegt: 28-08-09 om 13:33

  Volgens schattingen zijn er ongeveer 700.000 ZZP’ers in Nederland. De regering heeft er geen flauw benul van, evenals de ZZP’ers zelf trouwens, wat de crisis met hun inkomen gaat doen.

 10. Douwina Pluim zegt: 28-08-09 om 16:14

  We zouden eens moeten beginnen om ‘s lands economie niet langer afhankelijk te laten zijn van groot-graaiende bankiers/managers en beroepsgokkers, de aandeelhouders.

  Tevens lijkt me het zeer zinvol om de veroorzakers van deze crisis al hun bezittingen af te nemen en de aan de staat te laten toevallen, hier kun je toch vele miljarden binnenhalen, inplaats van burgers, die niks met deze crisis van doen hebben, te laten bloeden. Gewoon kaalplukken!!

  Het is niet de eerste keer dat Donner liegt dat het gedrukt staat.

 11. Altijd wat hier zegt: 28-08-09 om 16:39

  Dit alles is puur intimidatie van de overheid uit.
  “Maak de mensen bang voor alles wat nog ons weg komt,
  dan hebben we ze mooi in de tang en kunnen we doen met de bevolking
  wat WIJ willen.”
  Het maakt overigens ook niet uit op welke partij we willen gaan stemmen,(2011)
  want of je nu op CDA gaat stemmen of je stemt op PVDA,ze dekken elkaar
  toch,ze werken allemaal onder 1 dak.
  Amerika is zo goed als zeker al bankroet(9biljoen aan (staats)schuld)en geloof
  me,er volgen nog meer landen waaronder Nederland.
  Ja,de NWO is in volle bezigheid,maar ik laat mij niet gek maken,en al HELEMAAL
  niet mij te laten intimideren,door een klein handjevol rijken der aarde.

 12. Gerard zegt: 28-08-09 om 18:00

  Anno 2009 breekt de politicus zijn hersens met het zoeken naar de juiste woorden voor een geloofwaardige verklaring naar de camera.
  Waar de idealen en de belangen van de kiezer gebleven zijn … Joost mag het weten!

 13. Dom volk... zegt: 28-08-09 om 18:21

  …gaan jullie snel weer aan het werk: mijn terras leggen? Of ga eens een vak leren, niemand heeft jullie commentaren nodig.

 14. Ted zegt: 28-08-09 om 19:13

  Zolang ze jaarlijks nog ruim 20 miljard kunnen stukgooien aan Defensie (moordinvesteringen) en Buitenlandse Zaken (heulen bij foute regimes’s), valt het wel mee met het geldgebrek.
  Deze morale superieuren hebben vreemde prioriteiten

 15. Douwina Pluim zegt: 28-08-09 om 19:25

  @Dom volk…

  Heb je zelf twee linker handen soms?

 16. Daar ben ik niet me eens, wat dom volk zegt. Ik ga het volledig mee over eens met de publieke mening over de kabinet. En geloof me, de recessie zal wel meevallen op de portemonnee van de gemiddelde Nederlander. Maar de gebrekken rondom het kabinet komt tot Licht.

 17. Rob zegt: 28-08-09 om 21:04

  Misschien een mooi moment om de veel waardevollere rijkdom van het innerlijk boven te laten komen. Tv uit, vakantie in eigen land en in de tent, genieten van de kleine dingen en vooral niet zoveel zeuren. In Afrika maken ze hun speelgoed van afval en daar genieten ze er meer van dan sommige kinderen hier met een psp, ds en wat al meer. Ook al moeten we wat inleveren, we zijn nog steeds rijk. Nou ons innerlijk nog! Laat maar aanhouden die crisis, dan worden we hopelijk snel weer wat creatiever en socialer.

 18. MakeMyday zegt: 28-08-09 om 23:19

  Ooit heb ik eens in gedachten mij afgevraagd hoe het zou zijn als:

  Kerk en staat nu eens voorgoed uit elkaar werden getrokken.

  Het ambtenaren-apparaat eens flink op de schop zou gaan.

  Een regering rechtstreeks door het volk wordt gekozen.

  Steeds vaker krijg ik afkeer van dat geneuzel der partijen in Den Haag.
  Dat politieke polder-gezeik waarmee men burgers een rad voor ogen draait
  Die commissie-stiekem en kamertjes-handjeklap waar je nooit iets over hoort of ziet en dus een gruwel is in de volksopinie.
  ‘s zondags op je voorste kerkbankje zingen van “voorwaarts christen-stijders” om daarna gewetenloos doorgaan met aanschaf van de JSF.
  Stem VOOR Europa want anders gaat het licht uit!

  Steeds meer neig ik naar een zaken-regering die de BV Nederland zou moeten gaan leiden naar betere tijden. ik denk daarbij bv aan captains-of-industry die in het verleden al hebben bewezen dat zij een grote onderneming kunnen leiden, maar tevens oog hebben voor de samenleving als geheel. De juiste man op de juiste plaats, en het maakt mij persoonlijk geen ene reet uit of dat een vrouw of een allochtoon is!

  @Marco: begrijp je ongenoegen,hoop dat het geen ZZW’s worden!
  ( W staat voor WERK )
  @Janneman: Oud hollands rekenen leert mij dus dat jij die andere
  helft spaarcentjes nog over hebt. Een ieder interen op
  zijn/haar tegoeden in de komende jaren, al die miljarden
  aan spaargeld is nog bijna het enigste dat ze kunnen
  verkloten!
  @Dom volk: Laat zelf eens je handjes wapperen, lui varken!

 19. Jan-B zegt: 28-08-09 om 23:31

  Na het zuur opnieuw het zuur dus. Ik krijg er een rotsmaak van in mijn bek. Weer een jaar aan de Rennies.

 20. Zomaar een burger zegt: 29-08-09 om 00:16

  He, Dom volk ga eens lekker naar en bij een ander land afzeiken. Wij alszijnde van de generatie trouwe webbewoners toloreren, dit soort uitlating niet. Want ook als is het een vrije uiting van jouw mening. Doe je dat ook niet in een kroeg, of heb jij wel het lef voor.

 21. Jannenman zegt: 29-08-09 om 16:01

  He verdorie, ik wilde net doen alsof ik me niet aangesproken voelde door dom volk, maar het lukt niet ;p

 22. Jan-B zegt: 29-08-09 om 21:29

  … Wij alszijnde van de generatie trouwe webbewoners…

  Ben jij een spin?

 23. Brian zegt: 31-08-09 om 09:17

  Onze overheid bepaalt al sinds Paars hoe mijn gezinsleven wordt vorm gegeven. Natuurlijk, er is vrijheid, maar als je je niet houdt aan hun ideaal dan betaal je gewoon dubbel zo veel belasting. Het wordt tijd dat we weer gaan zien dat kinderen onze toekomst zijn, dat we die dus ook moeten verzorgen en opvoeden. Daarom zou de overheid de gezinnen juist moeten beschermen. Niet door de kosten van een kinderdagverblijf te vergoeden, maar door ouders in de gelegenheid te stellen er zelf voor ze te zijn. Dat is op langere termijn niet in kapitaal uit te drukken.

 24. willem zegt: 03-09-09 om 23:17

  Het gaat vaak om kleine verschillen. Ik merk ook nooit zo veel als het goed gaat. Ik huur twee parkeerplaatsen voor 1 auto. A;s ze mij koten gaat er eentje weg. Is dat niet genoeg dan ga ik wat minder naar de kroeg. Uiteindelijk betaal ik de rekening niet. Ja ik weet niet goed voor de economie maar die is echt niet van mij. En verder gewoon niet meer uitgeven als je loon, bij mij geen crisis (meer).

 25. willem zegt: 03-09-09 om 23:19

  En vooral geen nieuwe dingen nodig gaan hebben die gisteren niet bestonden zoals digitale pakketen, eredivisie-live en die digitale fotoos kunnen niet eens in een schoenendoos.

Geef een reactie