De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Heeft u daar een bon voor?

defensie027Bijna 70 stoelmassages voor minister Verhagen. 100 Euro per 40 minuten.

‘Insteekmappen’ voor minister Donner. Meer dan 1000 Euro. (Donner steekt kennelijk graag iets in.)

Een cursus Frans voor minister Hirsch Ballin. EUR 3425,60.


 
Naar aanleiding van een WOB verzoek zijn de uitgaven van het kabinet openbaar geworden. Wie nieuwsgierig is kan HIER terecht.
 
Een eerste snelle scan van de onderliggende bonnetjes levert een onbehaagelijk gevoel: wil ik dat allemaal weten? Niet echt.

Een minister werkt hard, mag van mij overal eten als dat een beetje binnen de marges van het normale blijft, en krijgt voor extra uitgaven elke maand een budget.
 
De enige vraag die ertoe doet is: zijn er uitgaven die binnen dat budget hadden gemoeten en toch van ons belastinggeld zijn betaald?
 
We zijn op de redactie aan het lezen. Als er onoirbare dingen tussen zitten, gaan we daar natuulijk over berichten.
Maar zo makkelijk is dat niet. Ministers en declaraties, noem die twee in één zin en het wordt journalistiek ingewikkeld.
 
Voorbeeldje, waarover we nu al problemen hebben: de jas van minister Van Middelkoop.
Die was niet betaald uit het budget wat hij daarvoor krijgt, maar door het ministerie. Dat hoort niet.
Die feiten hebben we keurig gemeld.
 
Maar volgens het ministerie wist Van Middelkoop van niets, en toen hij het te horen kreeg heeft hij z’n jas alsnog zelf betaald.
En als de NOS Van Middelkoop als voorbeeld opvoert, terwijl de man geen kwaad in de zin had, lijkt Van Middelkoop bij voorbaat schuldig.
 
Dit is zo’n onderwerp waarbij elk feit kan kloppen, maar de conclusies allang zijn getrokken. Moeilijk om daar goed over te berichten.
Vandaag gaan we een poging wagen.
 
Jeroen van Dommelen

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


19 reacties op “Heeft u daar een bon voor?”

 1. dick zegt: 07-09-09 om 14:50

  CDA gedrag: Meer dan 30 stoelmassages voor minister Verhagen. 100 Euro per 40 minuten.
  ‘Insteekmappen’ voor minister Donner. Meer dan 1000 Euro. (Donner steekt kennelijk graag iets in.)
  Een cursus Frans voor minister Hirsch Ballin. EUR 3425,60.

  JeePee zelf is blind gevaren op zijn specialiteit: verdampen die gegevens! Net als ie 3 of 4 (voor zijn positie erg gevaarlijke) dossiers verdampte.
  —-
  En natuurlijk Middelkoopje….moet gewoon 1000 Euri terugbetalen.

 2. Tim zegt: 07-09-09 om 16:06

  De eerste die ik google kost 17,50 per 20 minuten. Dus het was vast niet alleen de minister van die stoelmassage toch ?

 3. bas zegt: 07-09-09 om 16:24

  @ Tim 100 euro voor 40 minuten massage is inderdaad teveel – en ik denk te lang.

  Toch, genoeg bedrijven bieden een stoelmassage aan hun personeel aan, dus als anderen op BuZa die massage hadden, waarom de minister dan niet (Maar in dat geval was het een ministeriële uitgave: 200 mensen per week, keurig aanbesteed, en inderdaad, voor ca 20 euri per beurt)

  echter, in zijn algemeenheid, mensen maken foutjes, en dat een misiter een keer een verkeerd pasje gebruikt, bijvoorbeeld, dat kan

  En het is een rotbaan

 4. Tim zegt: 07-09-09 om 16:34

  Ik zat zo maar te denken, en dat is niet om te klagen maar meer een constatering:

  Ik heb zelf in de 5 sterren sfeer gewerkt, en ik weet dat sommige uitgaven (vaak op aanraden van mensen die er zelf financieel beter van worden dmv betalingen onder tafel) makkelijk te voorkomen zijn. Ook worden er voor sommige mensen duurdere tarieven gerekend dan voor anderen, maar omdat niemand de moeite doet op dat niveau om even te zoeken naar een goedkoper alternatief wordt het gewoon uitgegeven. je maakt iets stuk dat inkoop 25 euro kost, en er wordt 150 euro op je rekening gezet. Beetje dat principe. De portier weet een goed adres voor een taxi die vervolgens 25 euo duurder is dan een andere.

  Hoe gaat dat bij de ministeries. Wordt er gewoon maar klakkeloos aangenomen wat voorgeschoteld wordt ? Of kiezen de heren en dames gewoon bewust voor het duurste (van onze centjes) terwijl het helemaal niet beter is dan iets anders maar wel luxer ?

  Is het gemak, of ….tja gemak in de andere zin van het woord ?

  Dat Wouter Bos een duurdere kamer heeft dan een staatssecretaris…. dat is eigenlijk heel “gewoon” maar wordt ook door de ministeries zo gevraagd. Wil niet zeggen dat Wouter dat zelf zo regelt, want die doet de boeking niet.

 5. Bart zegt: 07-09-09 om 17:27

  Jawel meer dan 1000 euro voor insteekmapjes voor Donner, maar de grote tragiek is dat alle alternatieven en grondig doordachte maatregelen om een oudere werknemer tot zijn 67e jaar te laten werken, zijn mislukt , recent onderzoek wijst op leeftijddiscriminatie in het bedrijfsleven zowel ook bij de overheid voor het vinden van een baan,Dit doordat alle maatregelen en sancties naar het bedrijfsleven toe, voor behoud van werkgelegenheid voor die groep to 67 jaar , te lang in insteekmapje blijft liggen, en al meer dan 30 jaar een verborgen leed is voor ouderen.
  Ik ben ook benieuwd hoeveel duizenden euro’s er al uitgegeven zijn aan insteekmapjes voor de voorgangers van Donner.
  De meest gemakkelijke wetswijziging voor het verhogen van de OAW leeftijd naar 67 is dan ook een ongenuanceerde , ondoordachte maatregel, waar alleen de happy few wel bij zal varen.
  Wij zien Donner al met een insteekmapje herbergende weer een niet afgemaakt vraagstuk dit allemaal natuurlijk wegwuiven .
  Zo doen wij dat in dit land met minachting naar de gewone mensen, en de arrogantie van de macht.
  Alleen de gemakkelijke zaken worden behandeld, de moeilijk zaken stapelen wij op in insteekmapjes , dat al decennia lang , en schuiven wij door naar de opvolgende beleidsmakers.

 6. bas zegt: 07-09-09 om 20:15

  Bart

  Als Donner de AOW naar 67 weet te verhogen, dan sturur ik hem een felicitatie insteekmapje

  Volgens mij is je mening over de AOW leeftijdverhoging in dit onderdeel totaal off topic. Hier gaat het over bijzondere declaraties

  En als Donner graag met dergelijke mapjes werkt? Dan vind ik het eignelijk toch vreemd dat hij ze zelf moet kopen, en hanteren. Het lijkt mij meer iets voor een administratieve hulp

 7. Bart zegt: 07-09-09 om 23:00

  Beste Bas, ik weet niet waar Donner verder mee bezig is, dan een enorme berg insteekmapjes te vullen, Ik ken verder geen echte wapenfeiten van de genoemde heren, Noemen ze geloof ik doelmatig werken, rendement, daadkracht , slagvaardig.
  Zie deze ruimte toch als een protest stem ook al off topic .
  Groet,

  Bart

 8. Erik zegt: 08-09-09 om 00:16

  1000 euro “insteekmapjes”.
  Ik zie het al helemaal gebeuren, de secretaresse verschijnt onthutst en ietwat overspannen bij minister op kantoor, “Minister, komt u snel, de insteekmapjes zijn op!”
  In plaats van een bestelling te plaatsen bij de vinklisse oid, stapt de dappere minister op zijn fiets om per onmiddellijk naar de plaatselijke Bruna te fietsen en voor 1000 euro insteekmapjes aan te schaffen, “Zet maar op rekening van het Min. van Sociale zaken, oh wacht, weet u!, ik schiet het ook wel ff voor!”.
  Wanneer de minister terugkeert op kantoor, met de steekkar met insteekmapjes achter zijn fiets gebonden, slaakt er een zucht van opluchting onder het personeel. Gelukkig maar, en de minister redt de dag. Wat een integere held!

 9. ArendJan van Duijn zegt: 08-09-09 om 08:23

  Massage is de laatste jaren een vies woord geworden in fysiotherapeutenland….De werking van massage zou niet voldoende wetenschappelijk onderbouwd zijn.
  Onze Minister Verhagen is, blijkens zijn declaratiegedrag, er helemaal niet vies van, zie http://weblogs.nos.nl/denhaag/.....-bon-voor/
  en laat zich ,vanwege rugklachten, graag +/_ 70X masseren á 100 euro per 40 minuten.
  Dit gedrag zou mijninziens wat “gestuurd” mogen worden, Maar blijkbaar heeft Dhr verhagen geen tijd om net zoals het “stemvee” zich 6 weken ziek te melden en om na hooguit 3X weer naar huis gestuurd te worden met de boodschap “vooral blijven bewegen!”
  Trouwens 100 euro voor 40 minuten!!!
  Dat is tenminste een tariefsverhoging, en dat zonder kwaliteitsindicatoren!!
  Steek dat maar in je zak heer Eenhoorn!(voorzitter KNGF)
  En meneer Verhagen! Ik heb nog wel een concurerend tariefje hoor! Dat scheelt in deze tijden van recessie!

  ArendJan
  Fysiotherapeut

 10. dick zegt: 08-09-09 om 09:53

  Hahaha Erik!

 11. Fliegender Holländer zegt: 08-09-09 om 12:32

  Was er begin dit jaar niet zoiets ook aan de andere kant van de Noordzee?

 12. peter zegt: 08-09-09 om 12:58

  arendjan, doe jij ook stoelmassage’s? en waar woon je. ik neem aan dat als jij in utrecht woont en op en neer moet reizen naar den haag om deze massage aan de minister te geven 40 minuten en 1,5uur reistijd en reiskosten dat concurerende tariefje van jou wel eens vies tegen kan vallen. of ben jij net zo goed of zelfs beter dan de huidige masseur(m/v)van de minister. denk eerst ff na voordat je dit soort onzin opschrijft. zoals aangegeven helpt dit goed bij zijn klachten en geef ik hem gelijk dat hij het bij zijn huidige masseur houd. met je gezondheid ga je niet klooien met figuren die wel een goedkoper tariefje hebben.

 13. Onvoorstelbaar dat Eurlings van de week alle stoelmassages verbiedt toch. Ik geef massage in Amsterdam, waaronder stoelmassages en deze zijn bewezen goed tegen het ziekteverzuim. Zo kortzichtig om dit af te schaffen. Jiska http://www.jiskmassage.nl Amsterdam

 14. Tim zegt: 08-09-09 om 17:19

  @Peter

  Onzin vriend. Niemand is zo “goed” dat een verschil van 35 euro-100euro te billijken is. En uiteraard ga je niet een fysio vanuit groningen naar het binnenhof laten rijden elke dag. Elke idioot snapt dat dat niet acceptabel is. Daarbij, als het fysiotherapie is wordt er volgens mij door een beetje fatsoenlijke verzekering gewoon vergoed. Dus het is extra, het is te duur en wordt gedaan door iemand die er een slaatje uit slaat. Daarbij is stoelmassage tegen RSI, en ga je voor echte klachten naar een fysiotherapeut, manueel therapeur of wat dan ook.

 15. Tim zegt: 09-09-09 om 09:29

  Even van Jiska´s site: Stoelmassage 20 minuten € 20,-

  Ik bedoel maar….

 16. peter zegt: 09-09-09 om 15:52

  @ tim, ben ik dus niet met je eens. mijn vorige fiscaal adviseur wist mij een fiscaal voordeel van ca. euro 500 te geven. via via kreeg ik een andere adviseur, second opinion, die bezwaar maakte en dat leverde mij via een bezwaarschrift euro 1300 meer op. dit advies, 1 uur, kosten 180 euro extra, was dus te billijken. ik weet, niet te vergelijken, maar dat geldt ook voor een stoelmassage, wie dit geeft en wie ontvangt.
  en dat heeft niets met een idioot te maken. vraag ff aan jiska of dit ook de prijs is die ze rekent als ze op en neer naar maastricht moet omdat haar klant alleen haar wil. ga jij naar een arts in den helder als je zeker weet dat die in maastricht je geneest. is voor een ieder individueel en daar hoort ook een prijs bij. en wat betreft die fatsoenlijke verzekering, die vergoed de behandeling of die nou 30 euro of 100 euro is. dat is het gekke in ons systeem, mits het in aanmerking komt voor een vergoeding

 17. peter zegt: 09-09-09 om 16:16

  @tim, overigens sprak ik van utrecht en ik had het ook niet over elke dag, dus ik vind je nogal overdrijven, een beetje tussen euro 35 en euro 100. jij doet dus t zelfde dus wat is het bezwaar?

 18. Jannenman zegt: 10-09-09 om 19:59

  Is een stoelmassage niet gewoon een mooi woord voor ‘lapdance’ ?

 19. Tim zegt: 11-09-09 om 09:04

  @Mijn bezwaar is dat hij er maar een in Den Haag zoekt, tenslotte moet ik dat ook van mijn verzekering. Doe ik dat niet is het eigen kosten.

Geef een reactie