De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Reageer op de Troonrede

troonDe gevolgen van de economische crisis zullen nog lang worden gevoeld. Dit zei koningin Beatrix in de Troonrede. De koningin begon in haar toespraak tot de Staten-Generaal onmiddellijk over de wereldwijde economische crisis, die ook Nederland treft.

Ze riep alle Nederlanders op om hun verantwoordelijkheid te nemen. “Er rust een verantwoordelijkheid op ons allen, jong en oud, burger en bestuurders, werknemers en werkgevers. De regering spreekt de hoop uit dat iedereen zich daarvan bewust is en ernaar wil handelen”, aldus de Koningin.

Koningin Beatrix maakt ook duidelijk dat het niet verantwoord is om de rekening van de crisis door te schuiven naar de jonge en toekomstige generaties. “Jongeren dreigen nu geen werk te vinden, straks tijdens hun werkzame leven ook de lasten van een collectieve voorzieningen. Dit mogen wij niet laten gebeuren”.

Wat vindt u van de Troonrede? Laat uw mening horen.

De  Haagse redactie

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


174 reacties op “Reageer op de Troonrede”

 1. J.Bangma zegt: 15-09-09 om 14:00

  Goedemiddag, ik heb niet direct een reactie op de inhoud van de troonrede maar wel op het aantal.Er werd gezegd dat dit de dertigste
  maal is dat deze door de koningin werd uitgesproken,maar dat moet volgens mij de negenentwintigste maal zijn,want er werd ook nog bijgezegd dat de koningin volgend jaar op 30 april 30 jaar koningin is
  en zij heeft volgens mij,voordat zij de troon betrad geen troonrede uitgesproken.
  met vr.gr.
  J.Bangma

 2. Simone Duursma zegt: 15-09-09 om 14:06

  Geachte redactie,
  Dit is geen reactie op de Troonrede, maar een algemene vraag.
  Naast de Gouden Koets loopt/liep een man, waarschijnlijk een beveiligingsman in burger, met in zijn hand een langwerpige tas/hoes. Weet u misschien wat daar in zit? Lijkt me sterk dat daar een draagbare AED in zit…

  Ik zou het heel fijn vinden als u de vraag zou willen doorspelen naar iemand die hem kan beantwoorden.

  Hartelijk dank voor uw moeite,
  Vriendelijke groet

  Simone Duursma

 3. M.J. Hofstra zegt: 15-09-09 om 14:15

  Geen reactie op de troonrede, maar wel op prinsjesdag:
  Ik heb net 5 minuten zitten kijken en als oud luchtmacht dienstplichtig militair erger ik mij aan de zeer matig tot slechte staat van het marcheren van onze krijgsmachtonderdelen. Het wordt tijd dat het onderdeel exerceren weer vaker wordt gegeven binnen onze krijgsmacht. Neem een voorbeeld aan de marsen op het rode plein in Moskou. Dat is pas marcheren.

 4. J.Bangma zegt: 15-09-09 om 14:21

  Antwoord aan Simone Duursma,
  Er is tijdens het commentaar bij de rit van de Gouden koets verteld dat er in de tas van de beveiligingsmensen een scherm zit wat zij kunnen uitdoen bij eventuele calamiteiten richting Gouden koets

 5. frikandel van nell zegt: 15-09-09 om 14:23

  Ja wat moet ik er van zeggen. ik hou het kort. ik weet dat niet iedereen het met me eens zal zijn maar, ik heb het niet gevolgd

  Xxjes

 6. Een gemis in de troonrede:
  OOK WIJ IK EN MIJN FAMILIE ZULLEN ONS UITERSTE BEST DOEN OM EEN AANTAL MILJOENENTE BEZUINIGEN > MET NAME KLEDING FEESTEN VAKANTIES VLIEGREIZEN ETC> ETC>

 7. Geachte redactie,

  Naast alle financieel-economische misere en waarschuwingen, heeft in het bijzonder het volgende stuk indruk gemaakt: “De regering heeft grote waardering voor de militairen die deze zware taken uitvoeren, zoals in Afghanistan. Wij denken met respect aan degenen die hierbij het leven hebben gelaten of gewond zijn geraakt.”

  Super!

 8. Geachte redactie,
  Verschillende malen werd gesproken over de dertigste keer dat de troonrede door de Koningin werd uitgesproken. Volgens mij moet het zijn de 29e keer!

  Vriendelijke groeten,

  Anneke Pronk

 9. Hallo Simone,
  Die tas waar de beveiligingsman mee liep is een uitklapbaar kogelvrijscherm. Dat zei de presentator ook tijdens de uitzending.
  Groetjes

 10. Metha Smit zegt: 15-09-09 om 14:38

  Even een reaktie op het intervieuw van Marieke de Vries op het Beukplein in Amsterdam.(14.35uur) Zij vrooeg een aantal mensen uit de samenleving naar hun reaktie op de troonrede.Maar in bijna al haar vragen lag haar eigen meining besloten. Ooit van open vragen stellen gehoord Marieke? Niet NOS waardig!!

 11. Pieter zegt: 15-09-09 om 14:54

  De Koningin begon haar rede met de volgende zin…
  “De huidige tijd vraagt om vastberadenheid en bereidheid tot verandering.”
  En ook later zegt ze nog eens:
  “De heroverwegingen hebben tot doel fundamentele keuzes te maken met het oog op een economisch en sociaal krachtig Nederland.”

  Wat een schril contrast met de rest van het verhaal. Nu is natuurlijk de troonrede zelden een tekst waar de vonken van afspatten, maar ik had wel duidelijkere keuzes willen zien. Niks geen “green deal” of een andere deal met de boodschap “aanpakken”. Nee er ligt alleen een verantwoordelijkheid op ons waar we ons allemaal bewust van moeten zijn. Dat klinkt eerder dreigend dan aansporend.

  Er is wél gezegd… “….de AOW-leeftijd te verhogen naar 67 jaar, de kosten van de zorg te beheersen en eigenaren van huizen met een waarde boven 1 miljoen euro zwaarder te belasten.”

  Misschien dar je die AOW-leeftijd met wat moeite een “fundamentele keuze” kunt noemen, maar de rest, ach kom, dat zijn toch geen fundamentele beleidswijzigingen?

 12. Pauline Smolders zegt: 15-09-09 om 15:02

  Een mooie troonrede, naar mijn mening. Vond inderdaad ook het betuigde respect voor onze troepen zeer op zijn plaats. Jammer wel dat de extra beveliging nodig was, maar die betonnen bloembakken zagen er gelukkig nog vrij vrolijk uit.

 13. een kleine reactie op de weer zeer mooi verpakte troonrede.
  volgens mij komt het op het volgende neer.

  harder aanpakken.
  minder te besteden.
  lonen bevriezen.

  en we moeten ons voorbereiden op verandering.
  volgens mij voospeld dat niet veel goeds.
  minder privacy
  verbieden van het vrije woord.
  verplichten van arbeid.
  vermindering vrije pers.
  gecontroleerd/beperkt inetrnet.
  doodstraf heringevoerd in europa.
  een iddentificatie chip voor iedereen.(voor je eigen veiligheid).
  dit alles staat in het verdrag van lissabon.
  het is geen gis werk maar het staat er mooi verpakt in beschreven.
  en ons kabinet kan wachten tot het van kracht gaat.
  meerdere keren in het openbaar uitgesproken.

 14. Een goede troonrede! Hij was simpel, helder en duidelijk! En hij was niet te lang. Ik vind dat de Minister-president een compliment verdiend voor de wijze waarop hij de troonrede heeft geschreven en de koningin voor hoe zij het heeft voorgelezen. Ik denk dat er goede chemie nodig is tussen Staatshoofd en Minister-president om zo troonrede te schrijven.

 15. Akkie zegt: 15-09-09 om 15:11

  Interessant toch, een oproep aan het hele volk om de lasten te dragen en dan zelf voor de familie stichtingen om de belasting te ontduiken vanuit je, door de belastingbetaler betaalde, werkpaleis… Dat steekt.

 16. Mickey zegt: 15-09-09 om 15:20

  Op 30 april 1980 is Bea tot koningin gekroond en nog hetzelfde jaar las ze voor de eerste keer de troonrede, dus dan kom je nu in 2009 echt op 30 troonredes uit (je kunt het desgewenst m.b.v. een telraam controleren).
  Wat een verschil overigens met de passie waarmee doorgaans de Amerikaanse State of the Union wordt uitgesproken. Maar ja, dan leest de president, min of meer, zijn eigen verhaal voor. Geeft toch een heel ander effect dan wanneer iemand als een soort van buikspreekpop van de regering fungeert.

 17. Ted zegt: 15-09-09 om 15:23

  Schaf de Publieke Omroep af.

 18. Mickey zegt: 15-09-09 om 15:24

  @ferdi
  Mooi pleidooi om vooral niet op onderwijs te bezuinigen.

 19. Ted zegt: 15-09-09 om 15:35

  Eelco Brinkman krijgt zelfds zendtijd op de NOS, daarom nokken met die corrupte huichelachtige meelullers bij de omroep
  Jullie tijd loopt ten einde, ik mag deze shit mede betalen maar de helft wordt toch niet geplasatst. Spuug mooi in de hand die je voedt.

 20. Thomas zegt: 15-09-09 om 15:39

  M.J. Hofstra, militairen hebben wel beteren dingen te oefenen dan het nutteloze marcheren.

 21. Györun zegt: 15-09-09 om 15:46

  Die rekening moet inderdaad niet doorgeschoven naar onze kinderen, of zelfs naar ons.
  Die rekening moet terug naar de bonusvreters en de Madoff’s, naar de banken en andere ‘financiele intsellingen’ die inmiddels hier en daar al weer bonussen beginnen uit te delen.
  Zij staan aan de bodem van de crisis, zij profiteerden van de steun, en zij staan nu weer te lachen aan de zijlijn.
  Bedankt politiek, om het zo weer duidelijk te verwoorden “Ken uw plaats burger, en betaal de rekening”.

 22. Jan zegt: 15-09-09 om 15:55

  We worden weer genaaid door het gerotzooi van de amerikanen en bankiers.
  De gewone man moet de rekening betalen.

 23. Nick zegt: 15-09-09 om 15:58

  Bezuinigen…ja goed idee!

  Laten wij beginnen bij “Het Koninklijk Huis”.

  We moeten wel met de tijd meegaan.

 24. johan van tuuren zegt: 15-09-09 om 15:59

  respect voor onze troepen o.k., maar graag daar weg per 1-01-2010. arrogant en opportunistisch te denken een cultuur van eeuwen te veranderen in 10 jaar!! en dan nog met geweld; daar zijn de afghanen ook niet blij mee.en dat terwijl we vroeger de Taliban steunden tegen de Russen, jaja.( over hypocriet gesproken) en als we toch zo “democratisch-opbouwend” bezig zijn waarom dan geen troepen naar pakweg Birma, NoordKorea, China, Zimbabwe etc. etc. Ga eerst eens gewoon in dialoog. dit kost onnodige mensenlevens en het leidt tot niets. Wegwezen daar zo spoedig mogelijk.

 25. Aad zegt: 15-09-09 om 16:01

  Weer bezuinigen, ik werk reeds 41 jaar, lever in gedurende vele jaren op veel fronten.Nu gaan de huren nog steeds fors omhoog,alimentatie stijgt elk jaar, de belastingen landelijk maar ook per gemeente blijven fors stijgen,brandstoffen met de belastigen daarop zijn absurd.Vele BTW en andere belastingen zijn nog niet voldoende? Bezuinig door afschaffen prinsjesdag,JSF, minder ontwikkelingshulp,lagere belastingen,waterschap,transportbelasting van energie,belasting op honden maar niet op andere dieren, geen belasting op vaartuigen,het discrimineren van huurders t.o.v. eigenaren van woningen, ook wij willen aftrek van leningen als huurder terug,een goede woning is ook een genot.dit topje van de ijsberg is het begin van echt kijken naar de samenleving.

 26. Mr MM zegt: 15-09-09 om 16:09

  Heel goed Nick, laten we inderdaad beginnen met het Koninklijk huis, dan maar geen mooie reizen en fantasche huizen..scheelt sowieso in een paar jaar ook vele mijoenen..kunnen nu mooi gebruikt worden en dan wordt die jurk maar een keer 2 maal gedragen!! De NLders hebben het dit jaar ook grotendeels gevoeld. Hoelang duurt het dan dat de leningen weer worden terugbetaald door die ongure banken die hun zakken maar vullen en niets los laten qua kredieten aan bijvoorbeeld startede ondernemers….

 27. Jannenman zegt: 15-09-09 om 16:20

  @ferdi:
  1984 is er al even. Het volk accepteert al decennialang klakkeloos de woorden van de machthebbers. Ze spreken ze zelf intussen…
  Vrijheid is er voor hen die netjes in de pas marcheren.
  So watch your step.

 28. buitenlander zegt: 15-09-09 om 16:31

  IK GA van deze country way….way way…heel ver weg hier willen ze je melken non stop…ben pas na integratie gaan leren over nl..en vindt zeer weinig aan .

  non stop betalen ze brengen je in de schulden dat je hier niet meer weg komt…….

  dat is politik den haag …same werken ze met NEW WORLD comunisme.

 29. croissant zegt: 15-09-09 om 16:31

  Er wordt gepraat over snel handelen (bezuinigen) en tegelijkertijd over uitstellen tot na de verkiezingen, want men wil de mening van de burger. Gezien de deplorabele toestand van onze economie, lijkt het mij zinvol vóór eind 2009 verkiezingen te houden. We zijn dan dit zootje onbenul, dat zich kabinet durft te noemen, kwijt en kunnen er direct maatregelen genomen worden. Regeren is toch vooruit kijken?

 30. In Buitenhof waarschuwde prof. Flip de Kam voor de sterk oplopende staatsschuld waarover rente zou moeten worden betaald en de vergrijzing. Hij vertelde niet waar die miljarden vandaan kwamen, bij wie die geleend zouden zijn, of bijgedrukt door DNB, en ook niet dat Wouter Bos alleen al voor die stijging van de staatsschuld ca. 4 miljard euro aan rente moet betalen aan DNB, die hij weer als winstuitkering terugkrijgt van DNB; dus begrotingsneutraal op nul. Zouden Pauw en Witteman of Nova daarover vragen durven stellen? Gewoon drie dagen afwachten tot na Prinsjesdag. Misschien staan in de begroting dan ook de bedragen aan investeringen (rentevrij) in de banken en het bedrag aan leningen aan de banken en tegen welke rente. Vragen te over voor pers en politiek. Prof. vd Ploeg denkt nu na over wat geld is. Stop bezuinigingsplannen, omdat u vandaag geen brood kunt eten dat morgen gebakken wordt !

 31. M. de Hoog zegt: 15-09-09 om 16:44

  Het is gisteravond en vandaag weer duidelijk geworden dat ook de oppositie niet op 1 lijn staat waardoor verkeerde besluiten worden genomen/gesteund. De beste bezuinigingen zijn te halen uit het naar huis sturen (zonder wachtgeld uiteraard) van alle politici. Het Kabinet/Oppositie vervangen door een zakenkabinet dat ons door deze crisis moet leiden. Zij kunnen jaren lang puin van alle splinterpartijen opruimen. Dit zakenkabinet kan de beste voorstellen van links en rechts in 1 grote hoed gooien, en het beleid op baseren, zonder dat zij populistisch hoeft te worden.
  1. investeren in onderwijs en zorg
  2. nog heel weinig investeren in ontwikkelingshulp (geen enkel twijfelachtig bewind meer steunen)
  3. hypotheekrente aftrek boven 1 miljoen beperken (niet afschaffen) en afbouwen in de komende 25-30 jaar.
  4 aow binnen 12 jaar naar 67 waarbij 40 dienstjaren buiten schot blijven.
  5. immigratie drastisch beperken en Canadese eisen stellen aan immigranten.
  6. asielzoekers beter onder de loep voor zij worden geaccepteerd en opnemen voor maximaal 5 jaar.
  7. bijdrage Brussel conform overige landen.
  8. ambtenaren wachtgeld afschaffen en vervangen door ww
  9. commissies verbieden voor de regering, ze worden ergens voor betaald
  10. koningshuis kosten beperken tot eerste lijns. Inkomsten blijven gelijk, maar onderkomen, onderhoud etc. zelf betalen.
  11. verplicht werk door criminelen die de staat een deel terugbetalen van de kosten (tijdens en na uitzitten straf)
  12. de huurwoningplannen van de VVD, de bouw van windparken van GL, de taartvergroting van D66, de verbetering van de zorg van SP.

  Partijen, reken hiervan eens de bezuinigingen uit.

 32. Simone Duursma:
  Daar zit een kogelwerend scherm in, die om de koets heen gezet kan worden.

 33. pvv aanhanger zegt: 15-09-09 om 16:46

  als we de prinsjesdag nou eens afschaffen moet je kijken wat er dan bezuinigd word.

 34. M van Eekeren zegt: 15-09-09 om 16:46

  Waarom hoor ik niks over de opvang van onze soldaten die na hun missie door gedraait zijn, we sturen wel mensen weg maar opvangen ho maar.
  Inplaats dat je buitenlanders helpt, help dan onze jongens die uit gezonden worden naar landen die toch al corrupt zijn, en stop met het sturen van geld naar landen die dat gebruiken voor wapens en eigen gebruik.
  Stop met al die onzin.

 35. de burgers worden wat voorgelogen door deze politiek. de politiek heeft deze crisis veroorzaakt

 36. angela zegt: 15-09-09 om 16:48

  kan dan toch beter maar wel in de minder bedeelde landen leven.
  nederland is BATELEN VERHOGINGEN ZWIJGEN.zwoegen om een beetje een leuk leven te hebben maar ze verderelen het zo leuk voor je je zuur verdiende centen.Steletje kneuzen makkelijk praten neem er gelijk een glas champagne bij doen wij hard werkende burgers wel mee met een glas water!!!!!!!!!!!!

 37. Anton Kuijntjes zegt: 15-09-09 om 16:48

  Wat ik mis in de hele discussie die alleen maar gaat over datgene wat er vanaf 2011 gaat gebeuren, is het volgende: wat gaan we morgen doen om de economie op gang te trekken? We kunnen wel mooie plannen maken voor over ruim een jaar, omdat men er even van uit gaat dat de economie dan weer aangetrokken is, maar wie zegt dat we door niets te doen uit deze crisis komen? Prioriteit 1 moet zijn dat we er voor gaan zorgen dat het niet verder afglijdt. Als dat op orde is kunnen we gaan kijken waar we die bezuinigingen op door kunnen voeren. In die tussenliggende tijd is dat wellicht een mooie taak voor die ambtelijke commissies.

 38. Frank zegt: 15-09-09 om 16:49

  Bezuinigingen, misschien moet Maxima maar geen schoenen meer gaan kopen in Milaan, met een regeringstoestel natuurlijk!

 39. R.Vermunt zegt: 15-09-09 om 16:50

  Als bezuinigingsmaatregel draag ik voor het niet doorgaan met de aanschaf van de Joint Stright Fighters.

 40. pvv aanhanger zegt: 15-09-09 om 16:51

  maatregelen kunnen er nu al genomen worden. Ga met een groot gedeelte van de nederlanders naar den haag en bezet daar de boel. Het is altijd maar klagen op de maatregels van de regering maar echte actie word er niet ondernomen

 41. alting zegt: 15-09-09 om 16:51

  Als men nu eens op elke uitgave, inclusief subsidies, ontwikkelingshulp en immigratiebeleid, declaraties, enz. 20% bezuinigd en dat geld in bij een apparte overheidsbank zet, zijn we al heel ver heen de ergste werkingen van de credietcrisis. en men moet GEEN leeftijd stellen aan de AOW, maar aan het aantal dienstjaren! want als de ouderen onder ons langer door moeten werken, duurt het langer voordat de jongeren aan het werk komen. ze verschuiven het dus maar alleen, plus natuurlijk de medische kosten die er bij komen te kijken, want een oudere geneest lang niet zo snel als een jongere! er wordt niet opgelost, er wordt opgeschoven en mijn kinderen krijgen de rekening! bedankt regering van 2009 voor Uw belijdt. (en dat schrijf ik goed hoor!)

 42. Joshua zegt: 15-09-09 om 16:52

  Ik vind dit kabinet belachelijk! Als ik op mijn rekenig kijk dan zie ik toch ook wanneer ik in de min kom te staan! Nederland het regelland maakt er een puinhoop van omdat ze door de regels de mazen in de wet niet meer zien. ZO’n troonreden kan daar niks van goed maken. Mijn huur schiet elk jaar met een belachelijk bedrag omhoog, ik wil studeren maar ook het college geld is belachelijk hoog. Hoe kan ik in gods naam ooit mijn doel bereiken als deze regering het mij allemaal ontneemd! Als ik geen geld heb dan kan ik een ander dat ook niet geven. Dan hoor ik dat de schatkist verder dan leeg is, dan zal je wel in ontwikkelingshulp moeten schijden, hoe rot dat ook is. ALs ons land dan sterker is geworden kunnen we later die andere landen wel helpen!

 43. ik hoopt dat wilders aan de macht komt
  het linkse kabinet
  en ik hoop ook nog dat het kabinet valt
  ik weet zeker dat het goed gaat
  grensen hadden nooit open mogen gaan
  drugs alles wat niet goed is gaat de grens over geen cntrole
  geerd wilders heeft mijn stem voor 2011 en 2012
  en de kieser stem ik weet zeker dat wilders heeveel stemmen krijgt

 44. René Nienkemper zegt: 15-09-09 om 16:52

  Simone Duursma@Antwoord op jou vraag

  Meest opvallende verschijningen bij de rijtour van de gouden koets zijn de DKDB-ers (Dienst Koninklijke -en Diplomatieke Beveiliging) met hun zwarte koffertjes. Voor specifieke situaties kan de DKDB beschikken over verschillende uitvoeringen van de Heckler & Koch MP5 pistoolmitrailleur. Er bestaat een versie die is ingebouwd in een diplomatenkoffer. Doormiddel van een speciale verbinding is het mogelijk om het wapen volautomatisch af te vuren vanuit de koffer, staat op de site arrestatieteam.nl

  Trekker wordt bediend door het handvat van de koffer in te drukken.

 45. w.jansen zegt: 15-09-09 om 16:57

  Inderdaad: schaf koningshuis subiet af, geen aanschaf JFK’s, iedereen moet wachten met aanschaf van nieuwe zaken totdat je daar geld voor hebt. Geen enkele bonnetjes vergoeding meer voor ambtenaren en politici, iedereen betaalt zijn eigen etentje en lunch. Afschaffen provincies, alleen mooie woorden en totaal geen daden (zie jeugdhulpverlening), afschaffen waterschappen, alleen mannetjesjagers die daar zitten en geldverslinders. Wachtgeldregelingen afschaffen, gewoon de w.w. die voor iedere nederlander geldt!Ik kan nog wel even doorgaan, dan komen we niets tekort, maar houden we zoveel geld over, dat de totale staatsschuld in één klap kan worden afgelost!!

 46. Joshua zegt: 15-09-09 om 16:58

  Ja en niet te vergeten een kogelwerend scherm van GOUD, en dan een kogelwerend scherm voor hun mooie JACHT, niet te vergeten in het GOUD natuurlijk. Laat ze maar eens niks meer declareren daar in het kabinet, want als voedselbanken hier in Nederland de pan uit rijzen en zij, daar in dat kabinet, hun zelf lekker verrijken dan mag er toch echt iets goed fout zitten in ons land. Ons belastingsgeld, ziek! Komen er allochtonen naar NL, en deze krijgen best veel, wat is dan dicriminatie, er wordt onderscheid gemaakt waar NL’rs de dupe van zijn. Ook hun gun ik een goed leven, maar niet ten koste van de oudere en jeugdige en ons allen in dit land.

 47. marcel oude breuil zegt: 15-09-09 om 16:59

  Ten tijde van de crisis hoor ik alleen maar dat de hr Bos ontzettende goede deals heeft gesloten en de staatskas zal uitpuilen waar dagobert duck nog jaloers op zal zijn. Na Prinsjesdag krijg ik sterk de indruk dat ik dagobert duck ben en de zware jongens het kabinet van premier Balkenende die ons leeg gaan roven. Wat mis ik in godsnaam?

 48. zijn wij burgers al niet genoeg gepakt.ben zelf arbeidslos geraakt door dit kabinet met een mooie wao regels en herkeuring.ik als reuma patient kon wel weer werken.gedaan wat je gezegt wordt en nu zonder inkomen zittenomdat je doet watje gevraagt wordt van dit kabinet en dan willen ze ook nog dat je ze gaat geloven.soms wou ik dat ik de mogelijkheid had om te vertrekken naar een land dat de mensheid wel wil begrijpen en wat meer doet aan een goede gezondheid zorg en niet altijd de duppe teals groniche zieke zodat dit nu gebeurd WAT KOMT ER NOG MEER BIJDRAGEN NOG MEER WETTEN WAAR DOOR MENSEN DE DUPPE WORDEN????????pufffffwe worden er moe van

 49. willy. zegt: 15-09-09 om 17:01

  politiek gedraai eerst het zuur en dan het zoet
  21 jongens verloren in een wespenest die niet te winnen is.
  aow ers tot hun 67 jaar laten werken
  voedsel banken rijzen de pan uit,
  indicatie oude mensen komen de deur niet meer uit.
  medicijnen zelf betalen
  gezonheidszorg schrikbarend slecht
  waar blijft toch het zoet.

 50. Ik vind het beschamend te moeten constateren,dat daar waar van mensen met een minimum wordt gevraagd te matigen op het weinige wat zij al kunnen van hun inkomen, dat het koningshuis en de regering kosten nog moeite gespaard hebben prinsjesdag gepast sober te laten verlopen.
  Hiermeen zou het goede voorbeeld gegeven zijn, echter men vindt schijnbaar oude gewoonten en gebruiken handhaven zo vanzelfsprekend dat hierover niet gepeinsd wordt. Schande om in deze tijd met een gouden koets en pracht en praal op tv te verschijnen.

 51. Joop zegt: 15-09-09 om 17:01

  Als we de poppekast van Prinsjesdag zouden weglaten,dan wordt er al heelwat bespaard.
  Zeg niet,dit is traditie,want in Den Helder was de Toptoe voor Koninginnendag ook traditie en dat moest ook verdwijnen.
  Ik ben het er mee eens,dat de banken en aandelenhandel(dezakkenvullers) eindelijks een aparte extra belasting moeten betalen.

 52. alting zegt: 15-09-09 om 17:03

  doet mij denken, worden wij zelf inmiddels geen ontwikkelingsland? dan kunnen ze die ontwikkelingshulp voor 100% verantwoorden! is er zelfs te min! en als ik ga verhuizen, bijvoorbeeld naar de andere kant van de straat maakt mij dan toch ook een immigrant? ik dan een andere postcode en huisnummer!

 53. f toren zegt: 15-09-09 om 17:04

  zolang wij geregeerd worden door een stel mensen die in mijn ogen ver van de werkelijke maatschapij staan en er geen moer van begrijpen wordt het niks en zal het ook nooit wat worden we zijn een slap en in geslapen volk en slikken alles wat er door onze strot wordt gedauwd los eerst maar eens de problemen op in eigen land en dan de rest harder optreden van de politie de zorg het onderwijs en alle subsidies eens goed bekijken en mensen steunen die een verrijking zijn aan ons land en de rest buiten laten we hebben problemen hier genoeg bepaalde geld kranen dicht ze vullen hun zaken al jaren vriendelijke groet frank

 54. van druenen zegt: 15-09-09 om 17:05

  goede middag,

  Wat mijn bevreemd is dat de mensen met een uitkering van aow en wao het meeste inleveren de wao’ser kunnen geen ziekenkosten meer aftrekken maar krijgen een onkosten van 350,–euro en daar moeten ze het maar mee doen.En mensen met alleen een aow zitten al jaren ineen verdom hoek en zijn nu al weer de klos en verarme alleen maar meer.
  Dit volgens het kabinet niet waar maar dan wordt het eens tijd dat men daar eens een onderzoek naar doet we hebben toch amtenaren over die niets doen .

 55. teussink zegt: 15-09-09 om 17:05

  Het is moeilijk maar het kabinet komt eruit,maar waar ik mij mateloos aan erger is de manier waarop ene Mark Rutten zo’n debat ingaat respectloos brutaal tegen een ieder en Wilders ook, ze kunnen zich niet normaal uiten en gaan naar mijn mening elke vorm van wederzijdse wardering uit de weg.Je hoeft het hellemaal niet met elkaar eens te zijn mar praat normaal en ga normaal de discussie aan.De gespreksleider zou er ook een beetje op moeten toe zien dat het op een ordentelijke manier gebeurd.Ik hou ook van een strak en hevig debat maar zonder te schelden.

 56. j.j.van den ijssel. zegt: 15-09-09 om 17:05

  Uitspraak van Willem Drees in de Elsevier van 04-09-1982 ”Nederland is in vele opzichten(hierbij doelende op de instroom van achter de horizon)dingen gaan doen,die een menslievend karaker droegen,maar die voor het volk te bezwarend zijn geworden.Met zijn overbevolking en grote werkloosheid kon Nederland zich deze dingen niet veroorloven”Het is dus niet de vergrijzing maar de verkleuring waardoor Nederland nu in de problemen zit.

 57. Gekke Henkie zegt: 15-09-09 om 17:05

  Dat er aan het heilige huisje [ cda ] als de hypotheekaftrek afschaffen of korten en en het minder binnenlaten van ‘vluchtelingen cq asielzoekers” gesleuteld wordt en veel minder gelduitgaven op ontwikkelingssamenwerkeing dat geeft héél veel besparing dan hoeven we de pensioenleeftijd niet te verhogen vind ik uberhaupt een hot item die natuurlijk koren op de molen is van de oppsitie om een wig te slaan tussen de regerings partijen.laat men een relevant onderzoek doen hoeveel mensen voor hun 65 ste sterven en toch ook heel veel premie hebben betaald mijn vader was 59 toen hij stierf maar had 29 jaar bij zowiezo bij een bedrijf gezeten het was een kantoorbaan ook die blijken dan toch zwaar op een mens te werken buiten de discusie zware baan bij bouw etc .conclusie HANDEN AF VAN : ONDERWIJS , GEZONDHEIDSZORG, en vooral PENSIOENVERHOGING. Men praat over PIJNLIJKE besluiten dan kan ook gekeken worden om in zeer zelzame omstandigheid nog maar zelden
  mensen in nederland binnen te laten.Graag reactie van Voorstanders!

 58. klaartje zegt: 15-09-09 om 17:06

  Wat ik mis is de bijdrage aan europa te verminderen met minmaal de helft, hoeft europa niet te bezuinigen? alleen de aangesloten landen?
  Als er ergens geldverslinders zitten dan is het wel Brussel!!

 59. Harm Buitink zegt: 15-09-09 om 17:06

  Over de verslaggeving: mag het beveiligingsverhaal inmiddels als bekend worden verondersteld bij uw oplettende kijkers? Zodat dat niet keer op keer herhaald hoeft te worden?
  En: wanneer de man/vrouw in de straat om zijn/haar mening wordt gevraagd kan de verslaggever/geefster dan eens uitkijken naar mensen die behalve een mening, ook hebben nagedacht over de zaken waarover ze worden ondervraagd? Zodat de kijkers ook eens wat anders horen dan vrijblijvende, elkaar napratende, “wilders-teksten”?

 60. Paul Boer zegt: 15-09-09 om 17:07

  Wat zou de Koningin toch in haar handtasje hebben zitten?

 61. Brecht zegt: 15-09-09 om 17:08

  Beste Redactie,

  Nederland begeeft zich in zwaar weer we hebben te maken met een economische recessie en een klimaat crisis. Het Nederlandse volk verwachtte een daadkrachtige begroting. Maar wat krijgen we: een verhaal hoe erg het allemaal wel niet is maar waar is het beleid om deze economische recessie op te lossen?? En om de klimaat crisis op te lossen??? Geen maatregelen er gaan 20 commisie’s aan het werk!! Dus weer uitstel!!

 62. henri voets zegt: 15-09-09 om 17:09

  vraagje als wij iets moeten bijdragen waarvan ik ben ontslagen heb zelf iets van 894,00€ per maand. laat dan de ministers wat inleveren en de staatsschuld van 35miljoen € als wij alles moeten betalen zoals belasting, ziekenfonds, eten & drinken enz enz als wij burgers iets moeten afstaan dan jullie Dames & Heren van de staat ook . zorg eerts nu voor Nederland en hun inwoners en later de rest van de wereld . met vriendelijke groet henri

 63. Kruijer zegt: 15-09-09 om 17:09

  Ik ben helemaal voor Wilders, dichtgooien die grens! Openstaand kost ons jaarlijks onmenselijk veel geld!
  Een perfecte manier om onze staatschuld flink kunnen laten aflopen de aankomende jaren!
  Laten we eerst ons eigen haggie redden voordat we anderen weer kunnen helpen!!
  Ik zeg: DOEN!!!

 64. Wim zegt: 15-09-09 om 17:15

  Wat ik als burger hoor is dat wij de broekriem moeten aantrekken, als we dat zelf niet in de hand houden gaat de overheid dat regelen.

  Wat ik mis in het hele verhaal is wat de overheden en koningshuis gaat inleveren, want daar zijn miljoenen te halen.
  Salasrissen ( boven de norm),Bonnus regelingen, Onkosten vergoedingen, credidcards, wachtgeld regelingen ( die beter zijn dan die van werkend Nederland), gouden handdrukken, (plezier) reizen, en zelf opstappen uit een publieke functie geeft geen recht meer op enige financieele uitkering voor wat bereft het Koningshuis eens naar hun eigen vermogen en hun rendement kijken, en dan een aanvulling geven.

  Overige maatregelen zouden veel geld opleveren :
  Imigranten prima, maar zelf financieele draag kracht hebben, geen recht op bijstands uitkeringen, dus einde werk is lekker weg ( zoals dat in enige landen al geregeld is)
  Asielzoekers mogen geen goudzoekers zijn, dus opvangkampen, verplichte scholling en integratie spelen daarbij een balangrijke rol, in deze periode kan ook uitgezocht worden of het geen goudzoekers zijn.

  Invoer van bruiden regelegeving op een hoger nivo trekken, de huidige regeling is geen fluit waard.

  Geld voor ontwikkelings samwerking en andere projecten, eens goed gaan besteden, 10% van dat bedrag verdwijnt sowieso.

  Hypotheek rente aftrek voor een bedrag maximaal 3 a 4 ton hypotheekrente tegen 40% belastingafrek.

  Scholen en woningstichtingen moeten hun reserve’s aanspreken voor bouw en scholling mogelijk een samen werking tussen beide, waardoor er goed geschoold personeel op de markt komt.

  Enorme investeringen zoals km heffing laten voor wat het is, in Nederland is auto rijden al bijna het duurste land van de wereld.
  ( brandstof prijs; Wegen belasting en BPM regeling)

  De geldkraan nara de EU op een laag pitje zetten, wij betalen al jaren procentueel gezien het meeste en voldoen als een van de wenigen aan de norm.De EU kost zeer vel geld en leverd relatief weinig op.

  Dan zijn we qua bezuinigingen al een heel stuk verder.

  Als laatste zou ik alle pensioen bedrijven inlijven bij het ABP, 1 pensioen bedrijf voor heel werkend Nederland, dat voorkomt pensioen breuk en doordat het een overheidsinstelling is is winst maken geen oogmerk meer.
  Je zit bent altijd aangesloten en de hoogte van je premie bepaald uiteindelijk het resultaat.

  De privatisering van energie bedrijven heeft alleen maar gezorgd voor hogere rekeningen, maak er een staatsbedrijf van en de winst kan in de pot algemene middelen.
  Ook eigen voorzieningen voor “groene”energie moet eenvoudiger gemaakt worden, zodat meer mensen hier gebruik van kunnen maken, denk aan zonnepanelen en de kleine windmolens die ook in woonwijken gebrukt kunnen worden)

  Kortom er is meer onder de zon dan loonmateging en de AOW probelmatiek.

 65. Henry van Beek zegt: 15-09-09 om 17:15

  VISIE VERMIST. Dat wordt vooral duidelijk. In de troonrede, de speech van Wouter Bos en in de reacties van de fractievoorzitters. Het enige waar de volksvertegenwoordiging het over eens is, dat buiten de regeringspartijen niemand het met elkaar eens is. Met een staatsschuld van 360 miljard Euro en een direct financiëringsprobleem van 36 miljard Euro. Ik vind het toch zorgelijk dat de visie van een echte staatsman of staatsvrouw ontbreekt in de gehele volksvertegenwoordiging en bij de hele laag topambtenaren direct onder de ministers en kamerleden. Ik zou toch verwachten dat tussen 1 miljoen gestudeerde ambtenarenkoppie één klein groepje geniale wijsneusen zou zitten? Of toch anders tussen alle hoogleraren op universiteiten en hoge scholen. Niemand komt verder dan mogelijke maatregelen waarvan niet met zekerheid te stellen is dat het gewenste doel zal worden bereikt. Alle voorstellen zijn op basis van theoretische berekeningen is met economische modueles die beweren dat er 40 miljard Euro per jaar meer aan uitkeringen besteedt zal worden, want de werkloosheid stijgt met 8%. Ik geloof dat daarvan nu wel duidelijk mag zijn, dat deze modules hun waarde wel hebben verloren sinds de voorspelling een jaar terug nog was; dat de crisis Nederland voorbij zou gaan.

 66. Frank zegt: 15-09-09 om 17:16

  Waarom betaal ik , schlemiel met alleen A.O.W., het zelfde bedrag voor mijn ziektekostenverzekering, als iemand met een inkomen van b.v. 100.000,- euro?

 67. Henry van Beek zegt: 15-09-09 om 17:17

  Gezien de staatsschuldcijfers, geachte Kruijer. Ik denk niet dat die 100 miljoen echt zoden aan de Hollandse dijk zet.

 68. Paul Boer zegt: 15-09-09 om 17:18

  Ik begrijp iets niet! De (jeugd)werkloosheid neemt enorm toe en toch moeten ouderen langer werken. Zou het niet logischer zijn om mensen gewoon met 65 jaar met pensioen te laten gaan en zo plaats maken vor een nieuwe generatie werknemers?

 69. sjaak zegt: 15-09-09 om 17:20

  Werkelijk ik snap een paar dingen niet.
  Hoe kun je in vredesnaam ontwikkelingslanden helpen terwijl je je eigen land en burgers laat stinken.
  Als ik geen geld heb geef ik het dus niet uit. Wat nederland nou doet. Wij hebben geen geld maar geven het wel uit aan ontwikkelingshulp.
  Sorry hoor maar schaf dat nu eerst maar eens af en help je eigen land erboven op. Als die die weer goed op de rit is kun je weer gaan helpen.
  Dat ze de wao nou nog meer gaan verhogen is ook het verschuiven van het probleem Er komen zoveel werkelozen bij. Waaronder ook jongeren. Die dus goedkoper zijn voor de kleine bedrijven om aan het werk te houden.
  Dan kan je toch beter zeggen. Dat je de oaw mooi zo laat.

  En ach kinderbijslag maar weer eens bevriezen tja had ik wel verwacht daar wordt toch als eerste naar gewezen. Straks gaan we de heffingskorting ook nog stopzetten en dan moeten de moeders ook maar weer aan het werk. Maar ja werk is er haast neit want zijn al zo veel werkelozen.
  Zien ze nou niet in dat ze het de burgers die het al zo krap hebben het zo veel moeilijker maken.
  Wilders heeft in dat opzichte wel gelijk. De gewone man betaald wederom de rekening.
  En reken maar dat dit later niet terug gedraait wordt. Want ja het is voor de regering heel moeilijk om zich aan afspraken te houden.

 70. Herman Klijn zegt: 15-09-09 om 17:24

  De belastingbetaler moet weer opdraaien voor de probleem, veroorzaakt door de banken. Ik stel voor om de banken de winsten de komende 3 tot 5 jaar te laten storten in de overheidspot om het financieringstekort te reduceren. Het gevoel is nu dat bij winst de bonussen weer worden uitgekeerd. Geen winst (afgestort in de overheidspot) dus ook geen bonus.

 71. Marijke Ruitenberg zegt: 15-09-09 om 17:24

  Ik ben het eens met het kabinet om nu niet te bezuinigen.
  Ik ben het niet eens met het vooruitschuiven van maatregelen om te bezuinigen in 2010 en 2011. Omdat ondernemers en burgers nu niet weten welk zwaard van Damocles boven het hoofd hangt. Het gevolg hiervan is dat niemand onderneemt en durft te ondernemen. Dat noem ik een land lam leggen en daar wordt niemand beter van. Nu moeten we weten wat ons te wachten staat zodat we ons voor kunnen bereiden op wat komen gaat. Regeren is vooruitzien en juist het kabinet zou daarin het voortouw moeten nemen.

 72. Henry van Beek zegt: 15-09-09 om 17:27

  Geachte Paul de Boer… Goed argument. Ik weet zo snel ook het antwoord niet… Er moet alleen wel rekening gehouden met één aspect: de waarde aan kennis en ervaring van de oudere generatie.

 73. Door Gyorun (15:46) helder uitgesproken, en nog keurig ook. Ik hoor overigens niets over bezuinigingen bij het kon.huis. Laat ook zij een “veer” laten,Maar de verhoging vanwege de onkosten zal er al wel aankomen.

 74. Ergens hierboven lees ik:
  Schaf de publieke omroep af. Goed plan.

  Laat ons beginnen met de NOS .
  Wat een onbeschaafd en onnozel instituut.
  Heeft u het gehoord rond 16.40 op Ned.1
  Heer Karhof(f?) sloot de koninklijke uitzending af en leidde een korte samenvatting van de hoogtepunten van de dag in.
  Een compilatie: Werkelijk ONGEHOORD .

  Een en al minachting voor sprekers (zelfs voor HKH) , inhoud en luisteraars.
  Een ongekende hoeveelheid geluidstroep (men heeft de arrogantie dit ook wel achtergrondmuziek te noemen) werd er door het gesprokene en de beelden gesmeten.

  Op Politiek24 sloot men tezelfder tijd de uitzending af met een promootje van wat die zender allemaal doet.

  -Wij zijn er voor u tot het eind van de wedstrijd-, aldus , als ik het goed heb , verslaggeefstertje mevrouw NOS M. de Vries.

  Ook hier getuigenis van grenzenloze onbeschoftheid.
  Wie is er eindverantwoordelijk over wat men hier als ’achtergrondje’ had gekozen.

 75. Mijn reactie in zijn algemeenheid; Als er geld nodig is de komende jaren moet men dit niet alleen bij de belastingbetaler gaan halen maar zeker ook bij de veroorzakers van de crisis. Geef geld verstandig uit, wat heeft het ons gekost de afgelopen week in New-York?, waar we zonodig de betrekkingen vieren met deze stad. Hier hebben we geen bal aan, dit geld had beter besteedt kunnen worden dan aan een snoepreisje voor onze kroonprins. Verder gaat het in dit land zienderogen achteruit. Tegenstellingen; De golfbanen, waar welgesteld Nederland een balletje slaat, schieten als paddestoelen uit de grond terwijl de voedselbanken steeds meer mensen moeten voorzien. Tegenstrijdigheid allom, het feit dat er voedselbanken nodig zijn is al te gek om over te praten. Laat de regering eerst eens voor z’n eigen mensen zorgen die het verdienen, dat doet men niet door via allerlij wetgevingen zoals bv. wao leeftijdverhoging ed. het geld bij de werkende burger vandaan te plukken. Bespaar geld zoals bv; krijgsmacht weg uit de oorlogsgebieden, voorlopig geen nieuwe straaljagers, stop direct ontwikkelingsgeld aan dubieuze landen. Kortom, stop met het uitgeven van onnodig veel geld. De nieuw te bouwen Coentunnel zal zoals gewoonlijk het budget zeker met 100% overschrijden, let maar eens op. Ook dit komt op de schouders van de burgers terecht. Dan hebben we het niet over een paar millioen maar over 2.5 milliard!!!! De onrust groeit in dit land, de geldplukkerij die ons te wachten staat i.c.m. het steeds groeiende gevoel van onveiligheid gaan hier voor zorgen. Vroeg of laat gaat het echt fout.

 76. J. van Boxtel zegt: 15-09-09 om 17:33

  Wat ik in de troonrede gemist heb, is dat de heren, die deze krisis veroorzaakt hebben, nu mee moeten betalen door hun een hogere belasting te laten betalen, zodat ook weer een groot deel door de veroorzakers terug betaald wordt. De lasten van deze krisis mogen niet verhaald worden op de lagere inkomens.

 77. Sara zegt: 15-09-09 om 17:37

  bezuinigen moet, t’is niet anders maar ik denk wel:
  kan prinsjesdag niet gewoon voorgelezen worden zonder al deze poppenkast?Zou op zijn minst eens over nagedacht moeten worden in deze tijd.Al met al een peperdure dag die niets extra’s toevoegt aan de boodschap.

 78. Als proportionele jaarlijkse bijdrage aan het bestrijden van de zeer hoge (aan o.a. de financieel/economische- en milieucrisis gerelateerde)toekomstige lasten voor de overheid en (indirect) voor de burgers kan aan door deze overheid te stimuleren energiebesparing worden gedaan zonder dat daarvoor investeringen noodzakelijk zijn.
  Indien, ter verbetering van het rendement, beperkte investeringen gewenst zijn worden deze uit de enrgiebesparingsopbrengst betaald. Ondanks die beperkte investeringen is de terugverdientijd 0 (nul)jaren.
  Energiebesparing in o.a. de bestaande utiliteitsbouw (overheidsgebouwen daaronder begrepen)en zwembaden (waar meestal de lokale overheid de exploitatietekorten draagt) zullen bewezen leiden tot tientallen miljoenen euro’s netto besparing per jaar.
  Als bijkomend effect ontstaat er behoefte aan personeel waardoor ook de verhoogde werkloosheid(-uitkering) wordt bestreden. De daardoor stijgende opbrengst loon- en inkomstenbelasting doet ook een duit in de schatkist.
  In dit kader wijs ik op een zeer interessante internetsite van Connerga: http://www.connerga.com

 79. walter rausch zegt: 15-09-09 om 17:38

  Laten we hopen, dat Geert Wilders zsm MP wordt. Ik heb zelden zo een
  besluiteloos en bang kabinett gezien. Het roer moet om. De problemen
  moeten worden opgelost niet alleen maar vooruitschuiven naar de volgende
  generatie mijnheer Bos en c.s.

 80. C.D.Steijne zegt: 15-09-09 om 17:40

  Troonrede en Bos’rede samen zijn niet vaag of inhoudloos voor wie wil luisteren. Dit in tegenstelling tot het gekijf van de fractievoorzitters: egocentrisch en angstig voor de partijpolitieke gevolgen. AOW, immigratie en belastingen tegenover de veel grotere wereldsomvattende ramp van armoede, milieu- en energiecrisis.Kwam nauwelijks aan de orde.
  Als zonnepanelen rendement opleveren, moeten die niet met belastinggeld gesubsidieerd worden voor huizenbezitters(“rijken”). De energiemij’en
  moeten verplicht worden overal waar mogelijk panelen te plaatsen: geen kostbare teruglevermeters,alles in het net. Het rendement komt allen ten goede.Panelen behoren voortaan tot de bouwvoorschriften.
  Leve een zakencabinet met 2 derde meerderheidsteun van de volksvertegen-
  woordigingn voor “wetenschappelijk” uitgewerkte plannen voor crisis-
  bestrijding en milieumaatregelen.

 81. Monique zegt: 15-09-09 om 17:43

  Kijk hoe onze Bea en iedereen die tegenover haar zit netjes strak in het pak zitten; haren gekapt, manicure gehad, nieuwe kleding/hoedjes, koets/wagens opgepoetst etc.etc. Kortom, wat daar binnen zit heeft niets te klagen. Ik kan me zo kwaad maken als ik dat stelletje zakkenvullers bij elkaar zie!
  Waar halen ze het lef vandaan om tegen de hardwerkende mens, die de eindjes al aan elkaar knopen, waarvan velen al bij een voedselbank aan moeten kloppen, te zeggen dat er nog verder bezuinigd moet worden??? Laat ze eerst maar een bij zichzelf beginnen, met het koningshuis aan top!! Zet gewoon een bijstandsmoeder in de regering, die kan beter met geld omgaan dan deze knulletjes. Laat ze allemaal 1 jaar van plaats ruilen met een gewone burger (leuk voor een tv programma :-) ) en dan wil ik ze volgend jaar nog wel eens horen!!

 82. Ron zegt: 15-09-09 om 17:48

  Wat een gezeur hier. Vergeleken met de rest van de wereld zijn we steenrijk. Een beetje minder geld en wat meer fantasie kan geen kwaad.
  Ik pleit alleen voor een algeheel hoedjesverbod, zodat Prinsjesdag weer iets wordt voor grote mensen en geen carnaval voor kleuters.

 83. Meindert M zegt: 15-09-09 om 17:48

  Laat de koningin zelf dan ook haar verantwoordelijkheid nemen, en de monarchie afschaffen dan is Nederland binnen no time uit de schulden!Waarom geen verkiezingen hierover. Of staat het koningshuis ook buiten de democratie? Zal wel, want ze zijn ook niet democratisch gekozen destijds.

 84. Walter zegt: 15-09-09 om 17:58

  En wederom met een regering waarvan de PvdA deel uit maakt worden de armen armer en de rijken rijker. En straks voor de verkiezingen gaat Wouter “ben mijn comissariaatjes aan het veilig stellen” Bos weer huichelen in bejaardentehuis Avondrood alwaar hij met een stel dementerende bejaarden die niet meer weten waarop zij stemmen de Internationale gaat zingen.
  Stelletje prutsers!!
  Neem eens maatregelen waardoor de gewone man zijn baan behoud, geen aanschaf JSF, afschaffen Koninklijke familie en daarna het vormen van een republiek met een gekozen staatshoofd, afschaffen wachtgeld voor omlaag gevallen politici, invoering gekozen burgemeester, invoering referendum, zorgen voor meer inspraak in Brussel, maatregelen om te voorkomen dat zieken en bejaarden in verzorgingstehuizen niet 24 uur in hun eigen uitwerpselen liggen, aanpak corrupte ambtenaren( u weet wel, die ambtenaren waarmee Ad Bos naar Yab Yum is geweest), aanpak jongerenterreur oftewel stoppen met theedrinken en opsluiten in een heropvoedingskamp, ontslag voor wethouders, burgemeesters en bewindslieden welke een misdrijf hebben gepleegd (grootste voorbeeld Guusje ter Horst welke onder invloed een auto bestuurde), afschaffen speciaal onderwijs op grond van religie, vrije openstelling winkels 24 uur per dag en 7 dagen in de week naar behoefte winkeliers (invoeren zondagsluiting op religieuze gronden is een aantasting van de Grondwet welke Kerk en Staat scheid), aanpak hypotheekrenteaftrek al naar gelang inkomen.

 85. moekesgat zegt: 15-09-09 om 17:59

  iederen is bang voor zijn of haar hachtje. en dat is zeker te zien bij onze hoge functionarissen. dat zijn de mensen met hoge inkomens, dus die moeten ook het mest betalen. volgens de regels dus. alleen zijn het ook die zelfde mensen die die regels makenen dus wijzigen. iemand met een modaal inkomen, laat het iets meer of minder zijn, wordt sowieso al genaaid door de belasting, behalve de belastingdienst zelf. zijn er echt mensen die denken dat de ministers en hun gevolg, het koninklijk huis en de hoge heren met topfuncties een cent inleveren? HALLO! WAKKER WORDEN! als het zo ver is dat ze toch een cent moeten inleveren, declareren ze wel iets. een etentje met hun kinderen en kleinkinderen bij McDonalds twv 25000 euries! en het ergste is dat het goed gekeurt wordt! sterker…… het brengt een hele ministerie op ideeen! met z’n alles naar de efteling, want jan-modaal betaald!

 86. hans wanders zegt: 15-09-09 om 17:59

  Best en lief volk van Nederland.
  Ik ben Marriet Hamer en draag een een robe in blauw en rood( of is het roze?) Ik ben vooruitziend! Op naar een nieuw paars kabinet!

 87. hans wanders zegt: 15-09-09 om 18:01

  Nou ja een grapje, ik ben niet Marriet maar Hans

 88. cis zegt: 15-09-09 om 18:07

  Hallo mensen
  Laat je toch niet in de maling nemen door dit kabinet
  Ik heb een paar discussies gevolgd op de TV maar de regering durft niets te doen en zijn alleen bezig om de eigen club (pcda cda cu)bij elkaar te houden want ze vrezen het ergste als dit valt omdat ze dan aan de zijlijn staan en er niet meer naar hun geluisterd word maar het is belangrijk dat er een ander kabinet komt want deze zitten er alleen voor zelfbehoud
  Ik ben er zeker van dat ze deze periode uitzitten of er moet iets bijzonders gebeuren en het volgende kabinet zit met de problemen zo heeft de pvda altijd geregeerd die deelde uit als ze er zaten en dan moest de volgend club de zaak weer recht breien
  Nee de hele politiek is een groot circus en ze zijn echt niet bezig met de man op de vloer
  gr Cis

 89. J.van Ede zegt: 15-09-09 om 18:09

  Als Koningin Juliana in 1979 nog de troon rede gelezen heeft, en Koningin Beatrix komende april 30 jaar regeert, hoe kan het dan zijn dat ze nu al haar 30ste troonrede voorgelezen heeft?

 90. Waarheid zegt: 15-09-09 om 18:14

  nederland word met de jaar alleen maar slechter en de regering blijft maar smoesjes bedenken voor die dingen pff beter naar het buitenland gaan hoor je word hier dood gemelkt van je geld.. en ik ben nog maar ene student he en zie dit nu al in, die beatrix mag wel eens kleren van de hema aan, de gouden koets mag wel ff van roestvrijstaal zijn, al die ambtenaren hun lonen zowiezo halveren en alle kosten die de koningshuis maakt moeten hun gewoon uit EIGEN zak betalen, waarom moeten wij lijden omdat die beatrix een moooie jurk en goeden koets wilt pfff neem een voorbeeld aan frankrijk of belgie ofso die doen het nog heel goed vergeleken met nederland.. egt jammer wat er met deze land gebeurt, de land van schulden en uitmelkerij hier bestaat geen vrijheid joh we zijn allemaal slaven, sterker nog we zijn erger want slaven krijgen van hun baas nog een dak boven hun hoofd en voedsel, wij moeten het zelf maar regelen terwijl onze “bazen” (beatrix en die lelijke kabinet) ons nog uitmelken…. er moet echt snel verandering komen voordat deze land alleen niet woonbaar word..

 91. Ik vond de troonrede begrijpelijk en niet saai.
  Wat ik wel vind is dat de regering geen passage heeft opgenomen aangaande de pensioenfondsen die er een zooitje van hebben gemaakt waardoor alles ineens onbetaalbaar zou kunnen worden zoals de AOW! Doorwerken tot 67 jaar b.v.
  Ook dat de wereld van banken en speculanten, die tenslotte verantwoordelijk zijn voor hetgeen er nu gaande is, worden aangeslagen om mee te betalen, extra, zodat tekorten sneller op pijl zijn.

 92. Douwina Pluim zegt: 15-09-09 om 18:21

  Een gewone sprookjesvertelster is toch stukken goekoper dan die van vandaag die ons weer van alles op de mouw probeerde te spelden. Gewoon afschaffen die poppenkast.

  Een staatshoofd dat haar familieleden postbusfirma’s laat opzetten vanuit haar paleis om de belastingen te ontduiken, is niet mijn staatshoofd, dus weg er mee.

 93. kukeleku zegt: 15-09-09 om 18:21

  Duidelijk verhaal, nog geen beleidsplannen, maardat komt later wel.
  Laten we eerst met z’n allen wennen aan het idee dat we de buikriem straks flink moeten aanhalen.
  Ik heb er wel vertrouwen in. Wat moet dat moet.

 94. Simone Duursma zegt: 15-09-09 om 18:24

  @J.Bangma, dank voor uw reactie. In verband met werk, heb ik niet de gehele uitzending kunnen volgen. Dat deel van de uitzending waarin melding gemaakt werd van die beveiligingsmaatregel is derhalve gemist.

 95. t.a. weber zegt: 15-09-09 om 18:29

  Ik kan bijna niet naar de troonrede kijken. Na 29 of toch 30 jaar!is het tijd om deze poppenkast af te serveren.Op die manier wordt er al een bijdrage geleverd aan de enorme staatsschuld.In ieder geval zijn er weer heel wat uurtjes bij de couteriers doorgebracht…
  Wat is er met het geld gebeurd van die hele grote groep babyboomers die de AOW voor een kleine groep ouderen hebben opgebracht??En nu zeuren dat we de volgende generatie niet mogen opzadelen….is het niet de taak van de regeringen om vooruit te zien. Al die pracht en praal en dan dat vodje in de hand van de majesteit dat de troonrede moet voorstellen..

 96. ik heb wel ongenoegen over alles waar deze troonrede voor staat waarom moet de burger opdraaien voor een schuld die het kabinet zelf veroorzaakt door leningen aan banken aan een slecht beleid want dat is het al jaren als deze heren klaar zijn in dit kabinet gaan ze voor het grote geld wat ze nu rijkelijk hebben uit gedeeld aan banken en nem praart over bonnessen die er nog steeds zijn waar is de verantwoordig van ons koninglijkhuis zien we daar ook nog iets van nou voorlopig kost het exstra aan zaken als beveileging wanneer hou het op uitknijpen van de burger zorg scholen studie uitkering en ga zo maar door schande nem moet zich gedragen als grote mensen en elkaar niet af te zeiken normale bezuinegingen ben je rijker lever je ook meer in ben je minima blijf daar van af en ga ook eens de echte mensen helpen waar hun zaak terzielen is daar gebeurt echt niets die moeten het echt zelf uit zoeken leuk dat woutertje zijn mond vol heb maar doe iets lul niet zo veel.PRAATJES VULLEN GEEN GAATJES leugens leugens en nog eens leugens een DEMOCRATIE waar dan ik zien het niet ik zie een land wat meet met twee maten het wordt voor mij tijd dat ik eens ga kijken naar uitwijk mogelijkheden ik ben diep teleur gesteld in de regering van nederland een regering die zich al jaren schuldig maakt aan wanbeleid

 97. Pieter zegt: 15-09-09 om 18:41

  @J. van Ede en andere rekenwonders… :-)

  Als ze in 1980 de eerste troonrede las, dan las ze een jaar later de tweede.
  Twee jaar later de derde.
  Drie jaar later de vierde.
  Vier jaar later de vijfde, enzovoort…
  En dus negenentwintig jaar later, in 2009, de dertigste.

 98. Meindert M zegt: 15-09-09 om 18:42

  En die belachelijke hoedjes, het is een regelrechte uiting van arrogantie tegenover het nederlandse volk dat het financieel zwaar te verduren heeft.

 99. Pieter zegt: 15-09-09 om 18:42

  Er zijn mensen hier die ik het liever niet toevertrouw de miljoenennota uit te werken… ;-)

 100. kuipers zegt: 15-09-09 om 18:53

  wat is het toch een ellende bij de ministers.
  crisis en nogmaals crisis.
  ze hebben er zelf voor gezorgd dat we in deze ellende zijn gekomen.
  de banken, die ons allemaal deze ellende hebben toegebracht worden met miljarden euro`s uit de brand geholpen en de gewone normale hardwerkende burger kan dat dus financieel oplossen. ze vergeten wel dat er hier in nederland tig mensen zijn die hun eten gas water etc. niet kunnen betalen en worden dan letterlijk in de kou gezet ( kun je het niet betalen , nou dan sluiten we je toch gewoon af !!!! )
  bij de banken krijg je nul op je rekest.
  ik vind dat de banken de gemaakte schulden terug moeten betalen,en niet onze belastingcenten gebruiken.
  het is zo normaal om de gewone mens dat te laten betalen ,want daar zijn er toch zoveel van !! de rijke stinkers hebben ook genoeg,laten zij maar eens een maand in een huurwoning ziteen met 1500.00 euro,misschien worden ze dan wel wakker.
  het zijn in de regering een stelletje kinderen die niet met elkaar overweg kunnen.
  ik heb verder geen zin meer om verder te typen ,want dan zit ik hier over een uur nog .
  ik hoop dat de P.V.D.A. ook werkelijk eens wat doet voor de GEWONE MENS

 101. Meindert M zegt: 15-09-09 om 19:01

  En wat kan mij het bommen de hoeveelste poppenkast dit is. ik hoop de laatste.

 102. Beste Medelanders,

  Zoals de traditie dat toelaat staat onze Hare Majesteit aan het hoofde van het Koninkrijk. Iedere keer spreekt Hare Majesteit de troonrede uit met zorgelijkheid en preventief. Het is aan de politici van Den Haag om kordaat en adequaat om te gaan met deze uitspraken. Wij mogen ons afvragen waar wij met z’n allen zijn beland. Hoe diep is de diversiteit in het volk ingebakerd. Het punt is, dat een ieder heeft zich gedistantieerd van de feitelijkheden die aan de sociaal maatschappelijke en economische ontwikkeling toebehoren. Politiek Den Haag kiest duidelijk om de rijken nog rijker te maken en de armen of minder toebedeelden het leven zuur te maken. In 2002 heeft Prins Pieter van Vollehoven geciteerd, dat het Koninkrijk een fictie is. Vanuit verschillende standpunten moeten wij toekennen dat het volledig waar is. De vraag is. Hoelang zullen wij politiek Den Haag de macht verlenen om een mooi land als Nederland, langzamerhand in een minder solide land te positioneren. Hoelang zullen wij hun de macht verlenen om in misstanden toe te treden. Hoe lang zullen wij hun de macht verlenen om naar mogelijk corruptie toe te kijken. Hoe lang zullen wij hun de macht verlenen om duidelijk een groot verschil te behouden tussen hun salaris en uw salaris. Tot slot. Misschien zou het constructief zijn dat wij met z’n allen in een politieke re-integratie programma belanden zodat wij over 2 jaar bewuster worden van onze keuze, want alle politieke aangelegenheden zijn ook onze zorg.

 103. Een moedig besluit over de AOW leeftijd,kijken naar de toekomst dat gaat niet direct in maar pas over ruim 20 jaar.Hr. Niesen van omroep Max doet net of het morgen al ingaat.Bij P en W had de oppositie geen enkel voorstel om het anders te doen.Laten we maar blij zijn met deze regering die de verantwoordelijkheid willen dragen om uit deze crisis te komen.Veel sterkte dames en heren

 104. Cees zegt: 15-09-09 om 19:06

  Waar ik niemand over hoorde was dat “de vervuiler moet betalen”. De voorlaatste bankdirecteur van de ING verdiende 6,5 miljoen per jaar plus nog wat aan onkosten. De rest van de verantwoordelijken zullen ook niet zonder geld naar huis zijn gegaan. De regering pakt deze mensen niet aan hoewel we een “pluk ze wet” hebben voor alle criminelen met of zonder wit boord. Durft men niet of lopen ze dan later een commissariaatje mis!!

 105. Bernadette zegt: 15-09-09 om 19:06

  Natuurlijk gaan we bezuinigen, alweer !! Maar deze keer doen we het eens anders.Het Koningklijk Huis gaat leven op een minimum loon. Het verschil met hun huidige (kapitale) salaris stoppen zij in de staatskas.
  Dit zet misshien geen zoden aan de dijk maar levert toch wel wat op.
  We krijgen een zwaar jaar. Maar ik vraag me toch af wie ze met die “we” toch altijd bedoelen.
  Vast niet die mensen die dit jaar toch weer een dikke bonus zullen opstrijken.
  Maar onze chronische zieken en ouderen. Schandalig gewoon

 106. Jan zegt: 15-09-09 om 19:15

  Om geld binnen te halen,kunnen ze misschien eens na denken om de boten te belasten.De jachthavens liggen overal vol,we moeten wachten voor een brug die open staat,wat geld kost.Dus een bijdrage van boten bezitters zou beslist helpen.Voor onze auto moeten we ook belasting betalen toch!!!

 107. Paul zegt: 15-09-09 om 19:17

  De lijfeigenen (loonslaven) hebben de crisis niet veroozaakt, maar moeten wel betalen.
  Bos zei zelf dat het begrotings-tekort gemaakt is om de banken te redden. Banken zijn geen economische factor: Ze produceren niets, ze maken geld uit lucht, en blazen elke zeepbel op tot ie spat. En dat noemen ze een crisis.

  Ieder normaal denkend mens weet zo een lijstje bezuinigingen op te noemen die helemaal geen pijn doen:
  JSF,HSL,IRAK,AFGHANISTAN,ZKH,ING,ABN,INSTEEKHOE(R)ZEN,MASSAGE etc, etc.

  Waar komen ze mee ? Verhoog de AOW leeftijd !

  Dat belooft wat voor de plannetjes verzonnen door top-ambtenaren voor een riant salaris. We worden geregeerd door ambtenaren ! Wanneer hebben we die gekozen ? Hoezo democratie ?

 108. a de harder zegt: 15-09-09 om 19:18

  de troonrede was luid en duidelijk
  ik vind het alleen irritant hoe na die tijd de regeringspartijen en de oppositie elkaar als een stel kleine kinderen hoe het wel of niet moet
  de een weet het nog beter als de ander maar aan het eind van het verhaal zijn ze nog niet wijzer geworden i.p.v. elkaar de les te lezen zou men samen moeten werken want ik neem toch aan dat ze er voor de mensen zijn dus GEEN WOORDEN MAAR DADEN

 109. mrbb zegt: 15-09-09 om 19:25

  Hoorde Astrid Kerseboom zeggen dat in de koffertjes van de beveiliging een soort kogelvrijscherm zat. Het is echter waarschijnlijker dat de koffers dit was: http://world.guns.ru/smg/hk_mp5k2_cased.jpg

 110. Ans Koning zegt: 15-09-09 om 19:28

  Vandaag een toonbeeld van de arrogantie van de macht.
  Alleen maar stroop en meel om en in de mond! De crisis is al anderhalf jaar aan de gang en dan nu nog praten over denken en bestuderen? Wat zonde van de tijd en het geld! Aan de slag met maatregelen en daden, ook al zullen die niet prettig zijn, maar we willen een leidinggevende premier zien. Waar blijft hij? Wat wordt er allemaal verzwegen voor ons burgers? Dit gewouwel pikken we toch niet langer! Ik (71 jaar) ben zwaar teleurgesteld. Arme kinderen en kleinkinderen die na mij moeten leven in een land met slappelingen van regeerders.

 111. M.Tromp zegt: 15-09-09 om 19:43

  Zorgpremie ook 20 euro omhoog. Welke normale Nederlander kan dit nog betalen. Geen enkele werkgever zal het salaris laten meestijgen met deze zorgpremie. Pure diefstal. Geen lonen verhogen, maar belastingen wel verhogen. Het gaat echt tijd worden dat dit kabinet weg gestuurd moet worden. Veel praten en debateren en weinig uitvoeren. En wat er uitgevoerd wordt gaat ten koste van de burger. De zorgpremie stijgt werkelijk de pan uit. Schandalig.

 112. Frans zegt: 15-09-09 om 19:45

  Het zat er natuurlijk in, want zo is het altijd al geweest.
  Nederland bouwt iets op en de P v/d A Geeft het weer weg.
  Is ook niet voor niets “de weggeefpartij”.
  Maar wel weer over onze rug.
  Ik denk dat de tekorten ook weer door de banken terug betaald moeten worden, zoals de afspraak was bij het verstrekken van die lening.
  Als wij nu betalen en de Banken ook, vangt de staat dus dubbel.
  Hou ze dus in de gaten!!

 113. T.Labee zegt: 15-09-09 om 19:49

  En wie is hier nu de schuld van? Volgens mij zijn dat de banken, die haddem ze van mij gerust failliet kunnen laten gaan maar werden van alle kanten geholpen terwijl zij zelf niemand willen helpen en wie keken er toe dat was onze grote vriend Wouter Bos en Premier Balkenende zij zullen er wel voor zorgen dat Nederland een tweede wereldland wordt.
  Ook het koningshuis mag wel eens gaan matigen zij wil toch zo graag de moeder des vaderlands zijn, nou een moeder moet het goede voorbeeld geven en ook haar eigen kinderen tot de orde roepen want wat zij doen dat stijgt werkelijk de pan uit. De gezonheidzorg gaat helemaal naar de knoppen dank zij de managers die met hoge lonen weg komen voor de puinhoop die zij er van maken. Het is eem grote schande dat het zo ver heeft moeten komen met ons mooie rijke land.

 114. f.van Ingen zegt: 15-09-09 om 20:23

  we moeten allemaal bezuinigen houd dat ook in dat ik niet meer hoef mee te betalen aan de broodjes haring van een of andere minister.

 115. De keiharde dagelijkse werkelijkheid is voor velen allang niet meer te dragen. Nederland is verworden tot één groot luidruchtig pretpark. Willem Alexander en Maxima staan genant mee te housen met plaatjesdraaier nummer zoveel. Dat is de nieuwe generatie van ons swingende koningshuis. Ze hebben zich als konijnen voortgeplant en zijn verzekerd van mooie baantjes en woongelegenheid.
  Hoor je echter bij de “onrendabelen”, om wat voor reden dan ook, worden de laatste nog betaalbare huurwoninkjes afgebroken door megalomane woningbouwverenigingen dan zoek je het maar uit. Wetten, regels en procedures zijn het die ons regeren zonder enige vorm van medemenselijkheid.
  Geld is er alleen voor dat wat geld opbrengt.
  De pijnlijke en trieste realiteit mag letterlijk niet meer gehoord worden. De in stilte lijdende medemens kan er slechts het zwijgen toe doen.
  Het is oorlog. Luister maar.

 116. Irene Verbeek zegt: 15-09-09 om 20:27

  ja jan

  ben het geheel met u eens.

  Bezuinigen prima maar dan allemaal zeker ook de top
  en niet alleen de generatie die werkt of heeft gewerkt
  bezuinigen op bv.
  het gerotzooi van de amerikanen en bankiers en andere wanpresteerders.
  premies en bonussen terugvorderen met terugwerkende kracht
  als ik op mijn werk niet presteer vlieg ik er uit
  niets geen premie
  Voetbal- en andere vandalen alles laten betalen en geen publiek bij risico wedstrijden zijn we allen bij gebaat financieel dan.

  beetje minder geld naar buitenland en vredes missies
  en afschaffen Europa waar we toch niets te vertellen hebben en we zijn al binnen, hele probleem opgelost.
  dat is met zijn allen er aan werken niet alleen jan met de pet.

 117. pietje zegt: 15-09-09 om 20:33

  Ben het helemaal eens met een aantal sprekers, nl. dat het nu eens afgelopen moet zijn met het binnenlaten van bruiden en andere allochtonen die de Nl. samenleving niets bijdragen en alleen maar geld kosten en wat dacht U van de dubbele kinderbijslag in bijv. Marokko of Turkije. Wie controleert dat? Het kost ons land scheppen met geld, maar de politiek en in het bijzonder de linkse partijen wuiven al deze problemen weg en wonen zelf in mooie grachtenpanden, doen sociaal maar hebben hiermee o.a. gezorgd voor die grote tekorten waar we nu mee zitten Een ander heikel punt is het koningshuis.Waarom moet Maxima met 43 koffers op pad voor een bezoek van 3 dagen aan Turkije.Geef deze gewone mevrouw uit Argentinie eens een gewoon salaris i.p.v. 700.000 euro.En datzelfde bedrag krijgt ook W.Alexander. Hier hoeft dus niets van af. Gewoon privevermogen. Wel een verhaal oplezen over matiging en solidariteit, maar doet de majesteit en familie daar ook aan mee, of horen zij nu ineens niet meer bij het volk Afschaffen dus die monarchie! En wel m.i.v. direct. Overigens kan W.Alexander zich wel opwinden over foto’s die niet genomen hadden mogen worden en zal het ook altijd oorlog blijven tussen hem en de pers, maar toen Maxima pas in Nederland kwam en er heel wat gedoe om haar heen ontstond, vanwege haar vader, toen moest er dus wel even een charme-offensief van Maxima ingezet worden en dus was de pers wel nodig. Ik weet dat dit niets met de troonrede te maken heeft, maar dit zit me al zo lang dwars.

 118. Dan zegt: 15-09-09 om 20:45

  Onze koningin zei: We zijn allemaal verantwoordelijk voor het oplossen van de crisis..

  Ik vind dat wrang. Ik heb niet het idee dat ik verantwoordelijk ben voor de roekeloze beleggingen op de Amerikaanse huizenmarkt, terwijl er in de VS media al zo’n tien jaar werd gewaarschuwd voor de op handen zijnde crisis op de huizenmarkt gingen de banken en verzekeraars doodleuk door met die handel.

  Het geld zit in de VS en die moeten het terug betalen, ik hoorde Obama zeggen dat de banken in de VS weer flinke winsten betalen.

  Kunnen we ze svp de oorlog verklaren of zo?

 119. kotsmisselijk zegt: 15-09-09 om 21:00

  ik heb alleen genoten van mooie Astrid die overigens haar werk weer perfekt deed.
  En verder zou ik zeggen: luister naar de oplossing die werd aangedragen door Geert Wilders. Dat zou een goede oplossing zijn wat hij verkondigde !!

 120. Dennis zegt: 15-09-09 om 21:07

  In die tas zat een kopelvrij-scherm.

  Verder schijnt de enige oplossing van de regeringen van de afgelopen tijd te zijn om minder uit te geven. Volgens mij is het zinvoller om er voor te zorgen dat je meer binnen krijgt. Als een crisis iedereen treft, lijkt het me zinvoller om de belastingen te verhogen. Verder zou je in de trant van ‘de vervuiler betaalt’ de accijnzen verder verhogen. Zo zijn er meer voorbeelden denkbaar.

  Op die manier betalen we allemaal iets meer om te houden wat we (nog maar) hebben. Maar dan worden onze voorzieningen tenminste niet nóg verder uitgekleed. Ik word er misselijk van als ik zie hoeveel we als maatschappij de laatste decennia hebben ingeleverd. Maar goed, ik heb dan ook nooit op één van die partijen gestemd. Al heb ik ooit over de PVDA getwijfeld, maar dat was vroeger, toen de PVDA nog een linkse partij was.

  Mvg,
  Dennis

 121. Altijd wat hier zegt: 15-09-09 om 21:09

  Re:@Ferdi,
  Ik ben het helemaal met je eens.
  Het wordt tijd dat iederèèn eens wakker wordt,en weet hoe dit land
  gemanipuleerd wordt,overigens niet alleen Nederland maar ook de rest
  van de wereld.By the way,in deze tijd van recessie,iedereen moet inleveren
  iedereen heeft minder te besteden,waarom gaan de “uitkeringen”van Beatrix,WA & Maxima wel met ieder enkele tonnen omhoog?Waarom wordt daar niet op bezuinigd?Waarom moet de belastingbetaler voor de onderhoud van De Groene Draeck opdraaien,waarom moeten wij voor hun vakantie betalen etc. etc.??
  En de inkomens van de ministers en kamerleden;waarom moeten zij niet inleveren?Nee,die gaan ook gewoon omhoog volgend jaar en met meer procent dan de gemiddelde Nederlander.Ach nee,mallerd:)hoe kom je daarbij!het is alleen de Jan met de Pet waar ze het op voorzien hebben!
  Wij waren altijd al de Underdog,en als dat niet veranderd,zal het ook altijd wel zo blijven.Deze regering lacht zich kapot hoe ze ons in de tang hebben en hoe ze ons manipuleren.MENSEN DENK NA,EN WORDT WAKKER!!!

 122. robo zegt: 15-09-09 om 21:14

  35 miljard per jaar de staatschuld omhoog. Bos heeft lekker uitgepakt. Ik zou wel eens willen weten wat we van de banken binnenkrijgen. Welke bijdrage gaan die leveren om de staatschuld te verminderen, net zoals wij, in de vorm van de overheid (lees Bos), hun tekorten hebben opgelost.

 123. Daan Remmers zegt: 15-09-09 om 21:30

  Waarom moeten we solidair zijn met het oplossen van de problemen? Laat degenen die de crisis hebben veroorzaakt hem ook maar oplossen. M.a.w. laat de banken opdraaien. Om te beginnen kunnen de banken beginnen met het terug betalen van de lening die Bos namens ons, belastingbetales, verstrekt heeft met rente. Dat gaat om tientallen miljarden dus dat scheelt aardig wat in bezuinigen. En waarom gaat jan modaal met kinderen er 1 procent op achteruit terwijl dubbelyup met yup-vriendin(m.a.w. samen 3 keer modaal) zonder kinderen slechts 0,5 procent? Ik haal maar weer spandoeken van de jaren 80 tevoorschijn: Laat de rijken de crisis betalen!
  Daarnaast moet er bezuinigd worden op defensie. Stoppen met deelname aan het Vietnam van de 21e eeuw. Daarnaast wordt het tijd dat onze democratie daadwerkelijk een democratie wordt dus met een gekozen staatshoofd. Dan hoeven we ook niet de broers, zussen, echtgenotes, kinderen en andere aanverwanten te onderhouden.
  Investeer in onderwijs, duurzame industrie en energieopwekking. Hef belasting op gebruik van schaarse grondstoffen i.p.v. op arbeid.
  Schaf de hypotheekrente aftrek af, dat is verkapte subsidie voor banken. De aftrekbaarheid is enkel een middel om de huizenprijzen kunstmatig op te drijven en daarmee de hypotheekleningen en daarmee de te betalen rente over die leningen die vervolgens ook nog eens door alle belastingbetalers deels wordt opgebracht.
  Laat vooral niet topambtenaren op ministeries broeden op maatregelen want dan verandert er niets. Deze mensen denken niet in mogelijkheden maar in belemmeringen.

 124. Gertjan zegt: 15-09-09 om 21:35

  Ik heb vanmiddag nog even het debat gevolgd met de 4 heren en 2 dames ik moet zeggen AGNES en GEERT top, ik heb me vreselijk geergerd aan die vent op de achtergrond die blij mag zijn hier te zijn,die constant met zijn kop zat te schudden en schijnbaar meende zich er mee moeten bemoeien als geert in debat was, ergelijk hoop dat de NOS in het vervolg er op toeziet wat van lui er op de achtergrond zitten,vooral in deze crises tijd moet zo’n figuur zich juist inhouden,of als het hem niet bevalt oprotten.

 125. de megens zegt: 15-09-09 om 21:53

  waarom moeten ambtenaren niet doorwerken tot hun 65 maar mogen die al weg met hun 55ste en de koniging kan toch ook op die stoel gaan zitten zonder al die toeters en bellen scheeld ook enkele mijoenen.

 126. de analist zegt: 15-09-09 om 22:03

  We worden met zijn allen voor de gek gehouden. De reddingsoperatie van clown Bos zou in de toekomst bij verkoop van aandelen van de banken juist veel geld op gaan brengen, verder betalen de banken voor het geleende geld een hoge rente. Op termijn kan een en ander best eens financieel goed aflopen!! De ambtelijke top (de echte macht in dit land) gebruikt de huidige situatie om een aantal stokpaardjes als aow, hypotheekrenteaftrek inkrimpen ambtenarenapparaat er door te krijgen. De huidige regering is de weg compleet kwijt! Nog geen jaar geleden konden we volgens onze CDA premier best een stootje hebben. Tijd voor een andere koers zonder linkse speeltjes!!

 127. walt zegt: 15-09-09 om 22:05

  en waar worden al die belachelijke hoedjes van betaald???????? die worden zeker gedeclareerd.

 128. Dan zegt: 15-09-09 om 22:41

  1 stop met de deelname aan oorlogen
  2 stop met belachelijke EU subsidies voor landbouw (=2500 euro p/j per gezin van 4)
  3 laat goedkope import van landbouw uit Afrika toe en stop dan meteen met ontwikkelingshulp
  4 stop met de 20+ miljard aanschaf van de JSF
  5 verbied banken in de VS te beleggen
  6 stop met bonussystemen

  Als toch gevochten moet worden in de VS oorlogen vraag dan als fatsoenlijke huurlingen geld aan de VS.

  Schaf dure topzorg in de medische wereld af, dat kost honderden miljoenen en je redt er hooguit enkele mensen per jaar mee.

  Met bovenstaande is dan al gauw 30 miljard bespaard in 1 jaar.

 129. Eddy zegt: 15-09-09 om 22:59

  De oplossing voor de economische crisis ligt zoals gewoonlijk weer voor de hand.
  Regering, Geef elk gezin (let wel gezin) 5000 euro op een pas en laat die maar uitgeven. Als elk gezin dit doet komt de economie er met een klap bovenop en bespaart u vele miljarden die nu toch maar in de zakken van grote bankiers verdwijnen.

 130. DeadlyDad zegt: 15-09-09 om 23:17

  Geef het Volk brood en spelen , zo hou je het Volk zoet.
  Nee , je kunt het Volk beter oplichten door de “Rijke”

 131. DeadlyDad zegt: 15-09-09 om 23:27

  Geef het Volk brood en spelen , zo hou je het Volk zoet.
  Nee , je kunt het Volk beter oplichten door de “Rijke” mensen flinke bonussen te geven , slechte beleggers bestuurders miljoenen te geven voor hun zeer slecht finacieel beleid ( denk aan banken en gezondheidszorg).
  Er is toch iets erg mis in Nederland , laat de oudjes en de zieken maar creperen , wachtlijsten slechte zorg , dit zijn nog maar enkele voorbeelden.
  Bedenk wel…..dit zijn zaken waar wij als Volk al zeer flink voor betalen aan het Rijk!!!!Sigaar uit eigen doos dus en …….je wordt dubbel gepakt , kijk een naar je salaris-strookje wat je b.v betaald aan loonbelasting.
  En nog zoiets , accijns en btw – is toch btw op btw.

  Maak de brokkenmakers finacieel verantwoordelijk voor hun graaien en slecht beleid , m.a.w Terug vorderen die poen , laat ze boeten voor hun fouten!!!

  Nee die heren staan boven de wet , laat het Volk maar bloeden tzijn toch maar stomme Melk-koeien die hun mond houden.

  Het ergste is……we pikken dit nog steeds.

  Hou je taai en vooral je mond………..Volk.

 132. Adri zegt: 15-09-09 om 23:27

  @ de megens

  Om dezelfde reden dat ambtenaren zes jaar wachtgeld krijgen ipv gewoon ww.

  Wie gaan die bezuinigingsvoorstellen bedenken en uitwerken?

  Juist: ambtenaren.

 133. Peter zegt: 15-09-09 om 23:39

  Het kabinet en minister Bos hebben de banken een (wellicht onvermijdelijke verstandige) stevige financiele impuls gegeven in barre tijden. Maar is toen ook afgsproken dat bij beter weer voor de banken deze staatssteun (door de burger op te hoesten) weer netjes inclusief rente dooe deze banken (ING, ABN/AMRO, …) aan de staat wordt terugbetaald? Ik ben benieuwd naar het antwoord!

 134. evelyne zegt: 15-09-09 om 23:42

  Hoezo is het de verantwoordelijkheid van alle inwoners om deze financiele problemen op te lossen?
  De banken en de banken alleen, hebben volgens mij die verantwoordelijkheid.
  Zij zijn uit de brand geholpen, laat hen op termijn dan ook die miljarden weer terug betalen aan de staat.
  Ze ontvangen immers flink wat van alle trouwe terugbetalers van leningen, hypotheken en kwartaalkredieten.

  Inwoners van Nederland hebben altijd hard gewerkt, en hebben dat ook gedaan terwijl de bankiers ons graf aan het graven waren.
  Op de conferentie in Zwitserland geloof ik, kwam zelfs geen enkele bankier opdagen. Dat is schandalig, en omdat er niemand was, schuift de staat het nu maar door naar de werkende man/vrouw.
  (de bankiers zijn zo koppig namelijk)
  Heus, Nederland is op dit moment echt de enige regering niet die een hoge staatsschuld heeft. De VS heeft dat ook, en Engeland, maar daar
  stralen ze vertrouwen voor de toekomst uit.
  Ze hebben een budget om de economie te stimuleren, en dat heeft Nederland ook nodig.

  En laat de staat eens gaan bedenken hoe we meer geld kunnen verdienen door handel met het buitenland.
  De nederlandse staat moet de economie stimuleren, dat betekent producten betaalbaar houden voor de belastingbetaler.

 135. furie zegt: 15-09-09 om 23:49

  Wij moeten verantwoordelijkheid nemen? Ga weg! We zijn al helemaal leeggetrokken door die kabinetten Balkenende! Alles moeten we drie keer betalen! Wanneer is deze dieverij nu eindelijk eens afgelopen? 80 jaar hebben we gevochten voor eentiende penning, nu moeten we al de helft van ons inkomen afstaan! Lekker eerlijk allemaal dezelfde zorgpremie! De rijken merken de verhogingen niet, maar wij wel! Zij lekker stoppen met werken op hun 55ste en wij doorwerken tot 67! Chronisch zieken zijn een fortuin kwijt, onderwijzers krijgen een hongerloon, kinderbijslag bevroren! Alles maar afschuiven op hardwerkende mensen, alleenstaanden, ouderen, kinderen, zorgenden! Niks ik verantwoordelijk! Zij zijn verantwoordelijk voor dit asociale beleid, dat pakken van de kleine man, niet ik! Zolang het zo oneerlijk gaat help ik niet mee! Laten de rijken de crisis maar betalen want wij hebben al meer dan genoeg ingelegd!

 136. Mw. A. Bottema zegt: 16-09-09 om 00:51

  Hallo iedereen,

  De Troonrede: opvallende reacties van de oppositie: onverdraagzame leegheid, van Femke Halsema. Het gaat nu juist eens om die leegheid eens goed te ervaren. Beter dan leegheid in je maag…. En wat zijn we desondanks toch nog een ontzettend welvarend land. 20 miljard voedsel gooien wij jaarlijks weg….Wat is de koers? Onze identiteit in onzekere tijden is goed zeemanschap. Veel wijsheid en goede wind is gewen
  Graag even nog die leegheid voelen, Femke en dit geldt ook voor Alexander Pechtholt van D66. Want in die leegheid ontstaat iets nieuws!
  Ik besteed niet veel tijd aan discussie en gekrakeel, ik ben liever gewoon bezig! Veel succes in politiek Den Haag, morgen hoor!

  Groetjes,

  Nadyma

 137. kees zegt: 16-09-09 om 01:17

  Ik dacht dat Dhr Bos met een stalen gezicht had gezegd. De gelden aan de verzekeraars en banken gaan de burger niet betalen!!!!

  Wat zie nu? De hard werkende burger pakken ze!
  Dhr Balkende praat over respect en fatsoen en normen en waarden. Dhr alkende moet dhrr Bos hierop aanspreken. Men staat keihard te liegen. Zo komt er geen geloofwaardigheid in de politiek. Mensen gaan aan andere partijen denken en dus stemmen.
  Nederland is ziek, doodziek.

 138. Jip zegt: 16-09-09 om 02:37

  Oh oh oh wat hebben we het slecht met zijn allen.
  We hebben het nog nooit zo goed gehad, en zijn 1 van de rijkste landen ter wereld. En toch zeuren meerdere mensen hier over ontwikkelingshulp.
  Geld dat naar mensen gaat die niet eens een voedselbank HEBBEN.
  Ik heb liever dat mijn belastinggeld daarheen gaat dan naar jankende Wilders stemmers!
  En ooooh al het geld gaat naar hoedjes, allochtonen en de koningin:( Behalve het geld waarmee wij onze pc’s met breedbandinternet kopen natuurlijk…
  Dat ons hele volk in alle voorgaande k*t eeuwen niet jankend van zelfmedelijden van een brug is gesprongen is werkelijk een wonder.

 139. Klaas zegt: 16-09-09 om 04:54

  1. Afschaffen van koninginnen dag
  2. Afschaffen van prinsjes dag (troonrede)
  3. Verkopen van de gouden koets
  4. Alle gelden dat wat niet gebruikt wordt in gemeentes/provincies terug halen.
  5. Stoppen met ontwikkeling geld storten naar landen wat een bodem loze put is.
  6. toppen met wachtgelden uitbetalen.
  7. Geld terug halen vanuit bedrijven die zijn geholpen in deze crisis dat wannee zij weer winst maken.
  8. Bonussen van top directeuren terug halen, en niet eerst zeggen wat je nu in je zak hebt gestoken mag je houden, maar de volgende keer kan en mag het niet meer.
  9. alle gelden terug halen bij banken die geholpen zijn door de staat, zodra er weer winst zal zijn bij hen.
  10. ICESAVE ook zo iets, nee alles mag over een langere periode terug betaald worden. ga nou snel weg, en wij ook voor die kosten opdraaien.
  11. Regering toestel aan de grond houden voor het koningshuis, gezien dat het woord al zegt regering toestel.
  12. Een regering partij zoals de PVV uit de regering zetten, gezien dat zij absoluut op geen enkele wijze een bijdragen kunnen leveren aan Nederland, dan alleen maar woorden uit te kramen die nergens op slaan. Dit laatste zou ook heel wat opleveren om die staats schuld, die WIJ als NEDERLANDS (BURGERS) niet hebben veroorzaakt.
  13. iedereen uit Afghanistan terug halen is ook een behoorlijk geld besparing.

  Ik ben van mening als ik die nog mag geven hier in Nederland, dat er wel degelijk posten zijn waar miljoenen op bespaard kunnen worden zoals terug gehaald.

  Pure pure pure schande en te triest voor woorden om de Nederlandse bevolking naar de afgrond te helpen. Is dit nou een regering die zegt dat zij het niet meer weten waar zij het geld vandaan moeten halen, ik zou zeggen kijk eerst eens in jullie eigen buidel en aan de onzin dingen zoals een brief voor te laten lezen voor een paar miljoen euro’s. En dan ook nog dat de hele regering met een zogenaamde gezicht aldaar zitten toen die brief voorgelezen werd, en dan net doen als zij absoluut niet weten wat er in die brief staat beschreven.

  Dag in dag uit hoor je al een jaar lang het gezeur over de crises, en in dat jaar weet niemand vanuit de regering absoluut geen oplossing en of dat er eens duidelijk aandacht aan geschonken wordt. Nee eerst moeten ze maar eens nagaan dat of een buitenlander wel een bijdragen leveren aan Nederland, wat een ongelooflijke onzin en geld verspilling.

 140. Christiaan zegt: 16-09-09 om 09:57

  Prachtig verhaal. Eén opmerking, waarom moet dit weer net zoals de vele voorgaande jaren op een taal die weinig mensen zullen begrijpen. Te abstract, te formeel. Het is erg lastig te volgen, ik denk dat ik niet de enige ben van Nederland. Ik functioneer goed en heb geen beperkingen. Alleen doe het volgende keer eens in normaal Nederlands. Jip en Janneke taal zodat iedereen, dus ook jongeren, ouderen en kinderen de troonrede zullen begrijpen. Dank u.

 141. Jannenman zegt: 16-09-09 om 10:23

  Tijd voor een nieuwe (pvv) wind.

 142. evelyne zegt: 16-09-09 om 11:09

  Hoera voor Agnes kant van de SP !

  Vanwege de steun die de banken gekregen hebben van de staat, gaan de banken elk jaar een deel van hun winst terug betalen aan de staat.
  En dit zullen zij doen totdat de overheidskas weer op orde is.

 143. Arthur Hofman zegt: 16-09-09 om 12:54

  Het is heel goedkoop en populistisch om het geld van de banken terug te vragen. Zij hebben dit geld hard nodig om kredieten te verstrekken zodat bedrijven weer kunnen investeringen. Bovendien kunnen banken met behulp van overheidssteun hun dekkingsgraad verhogen, waardoor ze in de toekomst niet meer zo snel in de problemen komen.

 144. Irene zegt: 16-09-09 om 14:45

  Ik vind dat als we met z’n allen moeten bezuinigen dat ook moet gelden voor het koninklijkhuis. Het kan nooit zo zijn dat er mensen zijn in ons land die elke dag moeten worstelen met deze ellende, terwijl de koningin en de hare niets te vrezen hebben voor deze crisis. Ik vind dat het koninklijkhuis of afgeschaft of beteugeld moet worden. Onze belastinggelden worden gebruikt om straks de beveiliging van leden van het Koninklijkhuis te betalen in een Afrikaans land. Ik vind dat ze zelf genoeg verdienen, dus kunnen ze de beveiliging ook zelf betalen, omdat de keus voor een vakantiewoning ver buiten Nederland toch echt een eigen keus is.
  Ik vraag me stiekem af als leden van het Koninklijkhuis wakker liggen van het feit dat er minder te besteden is voor de zo nodige zaken zoals :
  Onderwijs en
  Volsgezondheid(schandalig).

  Is men zich ervan bewust dat er heel veel mensen, ja ook in Nederland zijn die niet te eten hebben, die afhankelijk zijn van voedselbanken.
  Men moet ophouden met steun aan andere landen, maar eerst kijken naar de eigen mensen in eigen land.
  Ik begrijp hier totaal niets van. Wie nu nog op deze regerings partijen zal gaan stemmen is echt van de zotte.

 145. Adri zegt: 16-09-09 om 15:19

  En sinds wanneer is populistisch vies dan? Populisme komt op voor de lagere klasse (het volk, de burger), ten faveure van de hogere klassen (de elite, de machthebbers).
  Of, andere betekenis in politieke zin: uitspraken gericht om zich populair te maken bij het volk.
  Toon mij een politieke partij die daar niet op uit is. Ze zijn nl allemaal gericht op de kiezer, de stemmer, de burger. Geen één die zich daaraan onttrekt.

  Dus populistisch, dat is alleen maar vies voor de elite. Daar behoor ik niet toe, ik ben straks Jan Met De Halve Pet.

  En goedkoop? In de zin van laag bedoelt u? Mensen die al met aanzienlijk minder moeten rondkomen hun laatste paar veren ook nog uitrukken? Dat is niet goedkoop?

  Die banken zijn in de problemen gekomen door hebberigheid, winstbejag op korte termijn, mét gebruikmaking van het geld van hun klanten. Ze behoren samen met de andere grootgraaiers in de managementlagen tot het grootste a-sociale tuig in een samenleving.

  Maakt overigens niet uit of je die banken geld terug vraagt, of anderszins een bijdrage laat leveren. Dat wordt nl weer doorberekend aan de gebruikers. En dat zijn wij dus ook weer allemaal. Zo werkt dat.

  Nog even en het is tijd voor een revolutie. Alle ingredienten ervoor zijn aanwezig. Ruimschoots.

 146. Dan zegt: 16-09-09 om 15:22

  @ jannenman,
  PVV scheet zul je bedoelen.

  Wat mij betreft hadden die banken gewoon moeten instorten.
  Dat is de enige manier waarop ze hun les leren, en natuurlijk die malafide beleggingsadviseurs incl bankmanagers laten terugbetalen en opsluiten.

  Als ik een bedrijf op deze wijze zou leiden zou het me ook niet anders vergaan.

  @ Arthur Hofman,
  Het is inderdaad populistisch om geld van de banken terug te vragen en het zal de economie helaas ook niet vooruit helpen maar dan moet de conclusie zijn dat een zuiver Kapitalistisch systeem zichzelf niet fatsoenlijk kan reguleren en dit soort crises in zich herbergt.

  Ik pleit dan dus voor staatsbanken met veel toezicht en aparte beleggingsbanken waar je dan ook niet moet komen zeuren als je geld daar “verdampt”.

 147. Meindert M zegt: 16-09-09 om 17:16

  “Uit de begroting van het koninklijk huis, die dinsdag op Prinsjesdag werd gepresenteerd, blijkt dat de toelage van koningin Beatrix volgend jaar stijgt van 813 naar 843 duizend euro. Kroonprins Willem-Alexander en zijn vrouw Máxima krijgen allebei zevenduizend euro meer. Zij ontvangen volgend jaar ieder 248 duizend euro”. Zij wel…Laat ze deze handel maar eens stopzetten.

 148. Vond het een nietszeggende troonrede. Nu weten we nog niet waar we aan toe zijn. Er is genoeg geld voorradig. Er moet op iedereen bezuinigd worden, dus ook op de bevolking met hoge inkomens. Weg met de bonussen van hoge ambtenaren die een bedrijf hebben laten springen en als klap op de vuurpijl nog een gouden handruk krijgen ook nog. Dit is toch te gek voor woorden. Doe daar eerst maar eens wat mee.
  Het koninklijke huis kan ook wel bezuinigen.

 149. Brian zegt: 16-09-09 om 22:09

  Frank zegt: 15-09-09 om 17:16
  “Waarom betaal ik , schlemiel met alleen A.O.W., het zelfde bedrag voor mijn ziektekostenverzekering, als iemand met een inkomen van b.v. 100.000,- euro?”

  Frank, dat is omdat de kosten van een operatie, of wat voor zorg dan ook voor jou net zo hoog zijn als voor iemand die veel verdient. Waarom moet iemand die wel voor zijn oude dag gespaard heeft meer betalen?

 150. Apathie zegt: 16-09-09 om 23:44

  Hoeveel mensen zijn er in Nederland?
  Als slechts 5% naar Den Haag toogt en schoon schip maakt is er ruimte voor een nieuwe (eerlijke?) regering.
  Maar nee,we blijven liever achter de breedbeeld-plasma Lingo kijken en
  ons daarvoor kapot werken,want dat kost minder moeite…(???)
  Als het je niet genoeg boeit om er echt wat aan te doen houd je mond dan.
  Wat een slappelingen zijn we toch!
  Een dom volk (ja,ik reken mijzelf mee,)krijgt wat het verdient/stemt/toelaat.
  En Wilders heeft het beste met ons voor en alles is de schuld van de buitenlanders,pfff.Simpele zielen zijn jullie,zeg.
  IK denk dat van veel tv kijken je ogen en oren pas echt dicht gaan zitten.

 151. Jannenman zegt: 17-09-09 om 01:26

  @Dan:

  VVD : volkspartij voor vrijheid en democratie: Ze komen amper op voor ‘het volk’. Ik ben niet voor democratie. Vrijheid denken ze allemaal te geven.

  CDA : Scheiding religie en staat?

  PvdA : Zou socialistisch (afgeleid van sociaal) moeten zijn, maar verraadt haar eigen volk. Arbeid is ook niet heilig.

  D66 : Ik ben tegen democratie. Ze konden hun gekozen burgemeester niet eens waar maken.

  Klein gristelijk : Komt nog deels op voor het volk, maar ja… scheiding van religie en staat?

  Dat zijn de partijen die geregeerd hebben en blijkbaar niet goed.

  Dan zijn er nog :
  Partij voor de dieren : Nieuwe voorstel wet Verburg mede onder druk van deze zotten : Onbedoeld een dier doodmaken kan een gevangenisstraf opleveren van 6 maanden en een boete van 32 duizend euro. Met opzet een dier doden kent nu die straf al.
  Amoebes zijn dieren. Als ik over straat loop trap ik onbedoeld zo een paar honderd mieren plat. In elk menselijk lichaam zijn allerlei dierlijke cellen. De menselijke afweer doodt die cellen vaak.

  GL : Ik ben ex GL, was actief tijdens de oprichting van die partij. Het is nu een partij voor allochtonen en een handvol idioten.

  SP : Dat is een optie, maar durft niets ondernemen tegen allochtonen.

  Ik ben niet echt gek op Wilders, maar heb er wel respect voor, omdat hij in elk geval eens iets durft zeggen over o.a. die allochtonen, met gevaar voor eigen leven. Daar heb ik nou respect voor. Verder komt hij uit VVD, liberalen, waar ik niet echt gek op ben.

  Wat mij betreft kan er niet snel genoeg een huwelijk plaatsvinden tussen PVV en SP > nationaal socialisme. Maar dat zal niet gebeuren, want dat is niet in het belang van de mondiale elite.

  En wat ga jij nu stemmen knul?

 152. Tim zegt: 17-09-09 om 09:25

  Het zal misschien populistisch zijn om geld terug te vragen bij de banken maar:

  1) Ze gebruiken het niet waarvoor ze het gekregen hebben. Ipv leningen aan middenstand te verstrekken (en risico´s nemen, daar zijn ze bank voor) potten ze het op en gebruiken het om hun eigen risico te verlagen. Maw: bedankt Den haag en Nederland. Wij redden het nu wel, succes met de rest van die sloebers.

  2) Ze blijven keer op keer mensen extraatjes toeschuiven terwijl de hele wereld in moet leveren. Brengt me bij mijn grootste ergenis:

  De enigen die erop vooruit gaan zijn de bankdirecteuren en het koningshuis. Wat zijn we dan aan het doen vraag ik je.

  Maar goed, ik ben met handen en voeten gebonden door een hypotheek, een baan en een gezin met drie kinderen dus een demonstratietje Malieveld zit er ook niet in. Maar onze dames en heren politici verdienen er wel een, Ban de Bom stijl….

 153. rik zegt: 17-09-09 om 10:21

  Hare Majesteit zou zich eens uitdrukkelijk moeten afvragen waarom zij en
  haar hele Familie niet zelf hun uiterste best doen flink te bezuinigen op onnodig dure uitgaven. Het begint er al jaren op te lijken dat deze
  fijne Familie Rijker en Rijker wordt en ons Nederland steeds armer.
  Verder lijkt het meer dan wenselijk te zijn dat er een Onderzoek komt hoe een Directeur van de Staatsloterij mevr. Yvonne van Oort de helft van het salaris van de Koningin kan verdienen???
  Er werd alleen gesproken over de 380 miljard Schuld , bedragen over wat
  er nog in de Schatkist zit hoor je niet….stevent ons fijne Nederland
  rechtstreeks af naar de Ondergang?

 154. Brian zegt: 17-09-09 om 10:42

  “de burgers worden wat voorgelogen door deze politiek. de politiek heeft deze crisis veroorzaakt”

  Als een politicus de waarheid vertelt wordt hij weggestemd. Daarom volgen ze slaafs de wil van de grote kortzichtige meute, en worden ze zelf ook dom en kortzichtig.

 155. Arthur Hofman zegt: 17-09-09 om 11:01

  Ik snap dat mensen door de crisis emotioneel worden en geld van banken en koningshuis willen, maar dit gaat ons niet verder helpen. Banken moeten behalve geld uitlenen ook reserves opbouwen die er nu niet zijn. Het koningshuis dankt zijn kapitaal aan beleggingen uit de 19e eeuw niet aan belastinggeld. Het koningshuis kost de Nederlandse burger slechts € 7 per jaar. Laten we het gezond verstand zegevieren en maatregelen nemen die echt zoden aan de dijk zetten, zoals investeringen in nieuwe industieën en bezuinigingen op de sociale zekerheid. Verlenging van de AOW-leeftijd is zowel op de korte als op de lange termijn noodzakelijk.

 156. Walter zegt: 17-09-09 om 11:44

  Ja, ja, Balkenende vertrekt niet naar Brussel.
  Dan ben ik benieuwd hoe zijn politieke Euro-vriendjes hem gaan belonen voor het kiezersbedrog rondom de Europese Grondwet welke niet grondwet mag worden genoemd.
  Wie gelooft deze aartsleugenaar nog?
  Heeft ons land een foute oorlog in gelogen om Jaap een baantje te geven, heeft gelogen omtrent de Catshuisbrand.
  En deze non-moraalridder gaat ons aanspreken op ons moraal?

  Hij mag weg, maar dan wel terug onder dezelfde steen alwaar hij eens onder vandaan is gekropen.

 157. Jannenman zegt: 17-09-09 om 12:28

  Tim, uiteindelijk gaat het om wat we zelf produceren en vooral ook exporteren, want daar zit je winst.

  Onze centjes vliegen, afgezien van de bedragen naar onze rijken, naar China. De miskleun van het vrije markt model, waar ze in de vs en europa zo geil op waren, want het was zo’n grote afzetmarkt. Ja, dat klopt, maar ze zijn niet dom. Dus ze exporteren meer dan ze importeren. En ze zijn zelfs zo slim, dat ze flink bezig zijn met gentech. Ze voeren het al jaren uit en het is een nieuwe groeimarkt voor hen… en een supergrote. Terwijl men zich hier nog afvraagt of het wel ethisch ok is om die techniek te gebruiken.
  Wat dit betreft, uitsluitend deze sector lopen we nu al zeker 6 jaat achter op China. Maar daar hoor je Bos niet over. Die man denkt dat we lucht kunnen exporteren of zo.

 158. Brian zegt: 17-09-09 om 14:34

  Arthur Hofman zegt: 17-09-09 om 11:01

  Helemaal mee eens !!

 159. evelyne zegt: 18-09-09 om 00:34

  @ Arthur,
  Volgens mij heb jij verstand van bankzaken, veel meer dan ik.
  Ik denk ook dat de AOW naar 67 moet gaan, als we als oudje 10 jaar lang in een verzorgingshuis opgevangen willen worden (ik moet er zelf niet aan denken, zou liever wat hulp aan huis hebben, maar goed, iedereen zijn wensen en soms kan het niet anders).
  Nu heb ik een vraagje : zou het niet prachtig zijn als er morgen een paar rijke bankiers zeggen :
  Wij zijn echt zo rot niet, we willen wat terug doen voor de samenleving. Wij helpen bv Marco Borsato uit de financiele problemen.
  Een groot deel van de nederlandse samenleving draagt Marco namelijk een warm hart toe. Dit zou nou eens een prachtig gebaar zijn.

  En Janneman,
  Onze centjes zijn inderdaad nog wel “ergens”, maar niet meer in onze eigen handen. Deze “niet-teruggekomen centjes” bevorderen nu groei in andere landen.
  Het probleem is, dat als je op dit moment goed nadenkt over de opbouw van je eigen land, dat ze dat dan protectionisme noemen, en NEE dat mag niet van Europa.
  Dus, als alle EU landen nu niet meer nadenken over handel en regulatie in hun eigen voordeel, zal er niet veel gaan verbeteren ook.
  Denk maar aan die autofabrikant, Sarkozi mocht die van de EU niet naar eigen land halen, terwijl Sarkozi gewoon werkgelegenheid voor zijn mensen wilde creeeren. Dat moet een minister president toch kunnen doen voor zijn landgenoten, of ben ik gek?

  Landen die nu oproepen om niet over te gaan tot protectionisme, hebben volgens mij een tweede agenda (zijn ze stiekum toch beter af).

 160. Wies zegt: 18-09-09 om 13:47

  Wat er ook moet gebeuren is , dat mensen met welvaartsziekten,hogere ziektekosten premie moeten gaan betalen.
  Omdat de medicijnen die zij daarvoor slikken erg duur zij.
  Mensen die, zoals ik , gezond leven en eten, kunnen voor de kosten opdraaien!

 161. Ben zegt: 18-09-09 om 19:08

  Een goede bezuiniging zou zijn:
  Stoppen met de onkostenvergoedingen voor alle politieke ambtsdragers en de onkosten die ze maken gewoon laten declareren en de declaratie op internet publiceren.

 162. J.P. (niet Balkenende) zegt: 18-09-09 om 21:01

  J.P. (niet Balkenende) zegt: 15-09-09 om 22:05
  Voor mijn hypotheek moest de hypotheekverstrekker onkosten maken. Ik heb m’n hypotheekverstrekker gevraagd wat van hun personeel te ontslaan, zodat ze deze onkosten recht trekken. De rest van hun personeel doet een donatie zodat de balans weer in evenwicht komt.

  Een sprookje denkt u? Niet in Den Haag.

  De miljarden van de belastingbetaler zijn in de banken gestopt. Nu moet dezelfde belastingbetaler nogmaals dit bedrag ophoesten om de balans weer in evenwicht te krijgen.
  Laat de banken 80% van hun winst (en winst maken ze zeker) inleveren! Net zolang totdat hun schuld afbetaald is. (Dat mag best 30 jaar duren, moet ik ook voor mijn hypotheek.)
  Krijgen onze Nederlands kindertjes tenminste normaal onderwijs en kunnen we onze ouderen dankbaarheid tonen door ze goed te verzorgen.

 163. DeadlyDad zegt: 21-09-09 om 01:34

  Als ik het allemaal zo lees , heb ik het idee dat we bijna allemaal hetzelfde denken.
  Dus tijd voor de graaiende directeuren , managers en huidige regering om op te stappen.
  Sinds Bak-Ellende aan de macht is , zijn er nog nooit zoveel regeltjes bedacht om ons Nederlanders te pesten en in een keurslijf te plaatsen.
  Waarom??…rookbeleid?,samen kwamen we er al uit , nee dan liever ondernemertje pestten.
  Heeft u een auto?? , mooi zo , kunnen we je nog verder leegtrekken.
  Bent u ziek , verrek dan maar , u draagt niets meer bij aan de maatschappij.

  Komop mensen…..voedselbanken in een welvarend land als Nederland!!…hoe diep kunnen we zakken!!!

  Laatste tijd op vakantie geweest ( als je dat kon betalen) en? , voelde je je daar niet veel vrijer , worden regeltjes daar ook zo patinerend toegepast?
  Tjonge..nog even en we betalen zelfs neuk-belasting met een ambtenaar die toekijkt of je het wel op de juiste manier doet, zo niet…..Betalen ( maar geen les krijgen).

  Beter……..gratis openbaar vervoer , onderwijs , boetes in percentage v/h inkomen v/d overtreder , ziektekosten ook in percentages naar inkomen.
  Dit zijn slechts enkele voorbeelden , ik ben er van overtuigd dat u er ook wel een antal kan bedenken.

  Weg met die betutelende regering!! , graaiende directeurs en managers , bah , normen en waarde mr Bak-Ellende , waar ben je nu als het om deze zaken gaat???Roomser als de Paus ben je , zolang je maar kan grabbelen v/h nederlandse volk.

  sry moest het even kwijt…..en u?

 164. DeadlyDad zegt: 21-09-09 om 03:20

  O ja nog even dit;

  Vanaf de jaren 1970 begon de economische ontwikkeling, mede als gevolg van enkele oliecrises, te stagneren. De overheid bleek minder dan verwacht in staat de economie te sturen, de begrotingstekorten en staatsschuld liepen in hoog tempo op, en de belastingen en sociale premies waren zo hoog geworden dat de economische ontwikkeling enstig werd verstoord en de werkloosheid steeds verder steeg.

  Stukje geschiedenis heren/dames politici , leer daarvan en kopieer dit vooral niet, zal moeilijk zijn als je het zelf goed hebt ( trouwens ook door jullie ouders die krom hebben moeten leggen om jullie een goede opleiding te geven)Ik waar zijn jullie idealen nu?.Ik daag jullie allen uit om een jaartje aan de “onderkant”v/d de maatschappij te gaan leven en dan pas te gaan regeren.
  En nee , ik heb het niet slecht , maar ben wel begaan met mensen die het minder hebben.

  Tussen 2008 en 2011 wordt ongeveer acht miljard euro extra uitgegeven aan uitkeringen voor werkloosheid en bijstand. De begroting voor 2010 besteedt bijzondere aandacht aan de bestrijding van de jeugdwerkloosheid.

  En hoe komt o.a de jeugdwerkeloosheid……juist……..door een zeer slechte opleidingsvorm , geen begeleiding van leerlingen….bomvolle scholen daardoor geen aandacht meer voor het individu.

  Als de welvaart achteruitgaat en de staatsschuld stijgt, wordt het bovendien moeilijker om de kosten te dragen van een vergrijzende bevolking .

  Deze vergrijzende bevolking heeft nu juist voor onze welvaart gezorgd en nu zegt u…stik maar ouwe lul??We geven je een spuitje want je gaat nu pot verteren??….daar hebben die ouwe grijzen verdomme jaren voor moeten werken.

  De regering acht het niet verantwoord deze rekeningen door te schuiven naar de jonge en toekomstige generaties. Jongeren dreigen nu geen werk te vinden, straks tijdens hun werkzame leven ook de lasten van een vergrijsde bevolking te moeten dragen, en daarna niet meer te kunnen rekenen op goede collectieve voorzieningen.

  Enne wie heeft er in het verleden dan voor de oudjes gezorgd????
  Juist de toenmalige jongeren die de ouderen van nu zijn!!
  M.a.w zegt u dus als regering dat de mensen die nu zo tussen de 45 en 65 zijn , weet los je oude dag even lekker zelf op..ik graai alleen maar jullie premies en als jullie oud zijn kun je stikken.

  AOW-leeftijd te verhogen naar 67 jaar.
  Ja ben je tenminste lekker naar de klote als je met pensioen gaat , snel een spuitje geven dan maar??

  Het matigen van de loonontwikkeling draagt bij aan meer werkgelegenheid en aan een eerlijke verdeling van de lasten van de economische recessie tussen werkenden en niet-werkenden, tussen de collectieve sector en de marktsector, tussen hogere en lagere inkomens en tussen jong en oud.
  De regering roept sociale partners op tot een verantwoorde loonontwikkeling. Indien dit niet gebeurt, zal de regering haar eigen verantwoordelijkheid nemen.

  Hahahahaha , sinds wanneer??
  Bovendien is dit een verwachtingpatroon echter nog nooit wezenlijk aangetoond , correct me if i,m wrong.

  De economische recessie heeft ook morele tekortkomingen blootgelegd in het functioneren van markt en maatschappij. De regering heeft gebreken in de financiële sector binnen en buiten Nederland benoemd en vertaald naar voorstellen voor striktere normering en beter toezicht.
  Bindende afspraken worden gemaakt over begrenzing van te hoge beloningen en bonussen.

  Was dit niet al een taak v/d regering , cq overheid???Falend beleid heeft dit veroorzaakt…………slaapkoppen!!

  Overhead kappen….stuur de overtollige ambtenaren naar huis zonder wachtgeld regeling.

  In deze moeilijke tijd acht de regering het van belang te blijven werken aan een samenleving waarin mensen zich met elkaar verbonden weten, in vrijheid elkaar respecteren en samen verantwoordelijkheid dragen.
  Goede opvoeding en goed onderwijs liggen ten grondslag aan verantwoordelijk burgerschap.

  En voor een goede opleiding is de regering verantwoordelijk……een puinhoop hebben jullie er van gemaakt..en nu hebben jullie het over goed burgerschap , bah , wentel het maar weer af op ons burgers.

  De regering zal de maatschappelijke weerbaarheid in ons land bevorderen door meer ruimte te geven aan burgers en organisaties en goed met hen samen te werken. Ook met medeoverheden en de publieke sector is goede samenwerking geboden. Vertrouwen in maatschappelijke organisaties, democratie en rechtsstaat is daarbij van onmisbaar belang.

  Eigenlijk zeg je dus als regering……wij hebben hierin gefaald!!!!

  Leden van de Staten-Generaal,
  Ons land staat voor een uitzonderlijke, maar geenszins onmogelijke opgave.
  Met vastberadenheid en met de bereidheid tot verandering kunnen wij de kansen benutten voor een economisch en sociaal krachtig Nederland. De regering doet daartoe een beroep op alle Nederlanders en een ieder die in Nederland woont. Er rust een verantwoordelijkheid op ons allen, jong en oud, burgers en bestuurders, werknemers en werkgevers. De regering spreekt de hoop uit dat iedereen zich daarvan bewust is en ernaar wil handelen.

  Geldt dit dan ook voor het geldverslindende Koningshuis??( slechts 7 euro per inwoner kost dit hoorde ik een goede rekenaar zeggen , toch nog een aantal zken vergeten in de berekening denk ik zo) willen we het koningshuis behouden….laten we hun dan ook delen met de zorgen van het volk , we geven ze 4 euro , ook het koningshuis moet bezuinigen!!!, laat ook hun de finaciele zorgen voelen.
  Waarom hebben we eigenlijk nog een koningrijk??? Onze regering draagt Nederland toch ook uit in het buitenland? en vertegewoordigd Nederland toch ook??? over overhead gesproken!!!

  En nee ik ben niet negatief ingesteld , maar onze generatie is al teveel gepakt , ik ben 48 heb economische groei en bezuinigingen meegemaakt en ben van mening dat onze generatie het zwaarst gepakt wordt in al die jaren en dat is begonnen met de voordeur-delers wet.

  Op naar een betere toekomst voor onze kinderen en dat ze vooral ook voor ons mogen zorgen met hun afgedragen premies , net zoals wij deden voor onze ouders.

 165. Inhoudelijk is deze troonrede samen te vatten in één woord: uitstel.

 166. Brian zegt: 22-09-09 om 10:33

  DeadlyDad zegt: 21-09-09 om 01:34
  “Als ik het allemaal zo lees , heb ik het idee dat we bijna allemaal hetzelfde denken.
  Dus tijd voor de graaiende directeuren , managers en huidige regering om op te stappen”.

  Inderdaad hebben de managers, directeuren, politici zitten graaien bij het leven. Daarnaast een zeer geldverslindend monster gemaakt van onze overheid. Het moest toch allemaal groter?
  Echter, het grootste probleem is dat er niemand meer werkt hier in Nederland. Maar wel wilden we elk jaar loonsverhoging! Ook wij als werknemers hebben boter op ons hoofd. Mischien wel het meest. Eerst willen we graag Oost-Europa erbij, 140 miljoen arbeiders die voor 5 euro per uur hard willen werken, en vervolgens staken om loonsverhoging.
  Kom op mensen, nu eerlijk zijn, en ook de verantwoording dragen. Niet alleen de politici de schuld geven, hoe terrecht ook. Maar we doen zelf ook mee. Een politicus die de waarheid voor houdt, en die wordt afgemaakt. We zijn allemaal schuldig!!

 167. DeadlyDad zegt: 22-09-09 om 15:47

  Eerst willen we graag Oost-Europa erbij, 140 miljoen arbeiders die voor 5 euro per uur hard willen werken, en vervolgens staken om loonsverhoging.

  Uhh , wij als werknemers hebben hier niet om gevraagd hoor!! , Dat zijn waarschijnlijk de werkgevers geweest , dus wij als werknemers hebben geen boter op ons hoofd!!De werkgevers wilde immers zeer goedkope arbeidskrachten hebben.

  En geloof me….er is een catagorie werknemers die echt wel hard en veel werken!

  Niet bedoeld om je af te zeiken Brian , maar klopt niet helemaal je verhaal.

  grtttzz

 168. Adri zegt: 23-09-09 om 11:33

  Laat dat wij maar weg Brian. Even vergeten dat de meerderheid tijdens het referendum over Europa NEEN heeft gestemd?

  Dat ging niet alleen over de overheveling van macht naar Brussel, maar óók over uitbreiding van het het aantal aangesloten landen. En dat vonden veel mensen dus duidelijk al te veel.

  Daar was ik er 1 van, dus voor dat soort ongein wens ik geen verantwoordelijkheid in de schoenen geschoven te krijgen.

 169. michael zegt: 23-09-09 om 18:25

  @janneman tsja waar moet je op stemmen geen enkele partij vertegenwoordigt een heel land slechts een beperkte groep , de laksheid ligt hem ook in de bevolking zelf die nergens over nadenkt totdat ze ergens door geraakt worden , wij gaan naar een ver land toe om daar democratie te gaan brengen terwijl 3/4 van wat bestuurd hier niet eens geinteresseerd is in democratie of daar slechts een goed betaalde boterham uit wil halen, en 60% van wat mag kiezen niet eens geinteresseerd is in democratie , laat staan stemt , zie europa verkiezingen

 170. michael zegt: 24-09-09 om 13:55

  Leuk maar we hebben met deze rommel al te maken, het is dus al te laat. Ik voel mij niet verantwoordelijk voor de crisis, maar eerder de banken die nog steeds niets aan hun bonus doen en vrolijk alles doorberekenen en verder gaan met leningen. Het geld op de arme burger halen vind ik ontverantwoordelijk en schofterig. Laat ze lekker aftreden ofzo en laten we het geld bij de banken terughalen, zij hebben niet het eeuwige leven ofzo.

 171. Jesse Vielsma zegt: 25-09-09 om 04:11

  Ze zouden meer geld moeten pompen in volksvoorlichting. Helemaal op het gebied van overheidsbijdragen. De overheid is hierin de laatste jaren helaas in gebreken gebleken.. Gelukkig zijn er instanties zoals het Voorlichtingscentrum Overheidsbijdragen die dit soort gaten weten op te vullen. Zij hebben namelijk een informatiemap overheidsbijdragen uitgegegeven waar meer dan 140 bijdragen in staan. Dit boekje is gemakkelijk aan te vragen via hun site (www.overheidsbijdragen.nl).

  Hopelijk zullen dit soort initiatieven de overheid doen inzien dat ze hun werk op dit gebied een stuk beter kunnen doen!

 172. Ik hoop dat de hypotheekrenteaftrek onaangetast blijft. Als de hypotheekrenteaftrek komt te vervallen of wordt aangepast, zullen heel veel huishoudens hier de gevolgen van merken.

 173. kleinduimpje zegt: 21-09-10 om 18:00

  Betreft tolerant zijn

  Onze koningin heeft makkelijk praten met het tolerant zijn.
  ze moet is verplicht in een minder modaal buurtgaan wonen.
  en met de volgende troonrede zal ze het woord niet eens durven zeggen.

  Tolerant zijn het begrip dat al lang vervlogen is, ik vraag me af waar we met onze Mekka land na toe gaan. met een regering die geld weg brengt
  naar het buitenland. de schatkist is leeg, Ja gek he’ nederlanders verkopen al hun bedrijven naar het buitenland. en het meest erge wat ons landje doet. De arme mensen nog armer maken. Goh wat denken we, en leven we toch met elkaar. wat zijn we toch tolerant met elkaar. eigen bijdrage verhogen. hoezo diefstal, wat erg. Hoe zou dat nou komen. De werkgevers nog meer macht geven. en je kan als werknemer nog geen oprechte ziekmelding meer durven veroorloven. Omdat ze bang zijn hun baan te verliezen ofwel de hypotheek niet meer kunnen opbrengen of hun gezin niet financieel niet te kort willen doen.
  Geloof me de werkgever hedendaags maakt zwaar misbruik van de halfjaarlijkse contracten.

  Ik word gefrustreed van onze koningin met haar kijk op nederland.
  ze had moeten zeggen we gaan het land aanpakken en de rotte appels sorteren. Geef de politie meer macht. Ze worden tegenwoordig uitgelachen. Je hoord ze tegenwoordig respectloos toegeroepen naar de politie heej dikke, en ze lachen. Politie overgroot deel straalt ook niet echt ambtelijke macht uit. ik zie er ook veel lopen, en denk als die achter mij aan moet rennen, die gaat dat nooit bijhouden. alleen maar hopen via het portofoontje te zeggen (ze zijn die richting in gegaan + profiel omschrijving.

  Ik moet wel zeggen weet niet waar het ambtelijke bestuur mee bezig is.. maar ik heb niks tegen forse dikke mensen maar je moet begrijpen dat het
  niet echt uitstraald.

  Het politiek. waar in hemels naam zijn ze mee bezig laat Geert wilders
  toch zijn ding doen. 1.5miljoen mensen geven een stem om de andere wakker te schudden. mensen worden bang. zij worden bang voor ons. wij voelen ons niet meer thuis, zij voelen zich ook niet meer welkom. allemaal omdat er extreem rechtse het verzieken voor de oprechte.
  Ik heb op geert wilders gestemd niet omdat ik racist ben. en ben niet met alles eens wat de heer wilders zegt. maar wel dat er iets gedaan moet worden. aan doelgroepen die hun rechten 100% kennen maar plichten niet. ik hoor marokanen zeggen,. waaronder ook vrienden we worden niet geaccepteerd. vind je het gek “zij en wij” zien hun landgenoten steeds in het nieuws negatief negatief. dan krijg je actie op reactie.
  en nee nederlanders zijn ook geen heilige of van welke afkomst ze zijn.
  Je hoord mensen om je heen zeggen nou degene die op wilders gestemd hebben zijn 100% racist. NEE NEE NEE WORD WAKKER, DOE JE OGEN OPEN. we zijn de nederlanders die het zat zijn dat hier in nederland alles zo maar kan en mag. de fransen hebben nederland paar jaar geleden al gezegd
  met de wetgeving regels en wat dan ook dit het mekka land is, voor allerlei doelgroepen die slechte dingen van plan zijn.

  Politiek zoals het verleden en het heden, zullen altijd op macht uit zijn. of het nou pietje klaasje jantje japie is. sommige partijen zijn er alleen maar voor de rijkedie de rijke achter zig hebben en geen enkele kijk hebben op de arme als het hen maar goed gaat.

  Ik ben niet erg met politiek bezig, omdat ze het op een of andere manier toch wel doordrukken. die euro heb ik persoonlijk nooit goed gekeurd. kwartje van kok is er ook nog steeds als voorbeeld. Ik stemde altijd op een sociale partij. en heb nu voor het eerst naar rechter kant gestemd. omdat ik vind dat nederland zijn ogen moet openen.
  ik heb geen respect voor het politiek. het politiek wat nodig is om ons land draaiende te houden. dat besluiten maakt van enkel en alleen hun perspectieve gedachten met achterhoudend dat zij een flinke beurs op zak hebben en zomaar besluiten neemt om iets duurder te maken opdat voor hen het maar een paar eurotjes zijn. en de arme burger 5 euro al te veel kan zijn met een opvoedende gezin.

  Neem eigenbijdrage Straks betaal je een fortuin aan je zorg. mensen sluiten liever geen verzekering meer af. je krijgt dadelijk mensen die denken fuck you ik ga echt niet zoveel betalen ik laat me tanden er wel uitrotten. en de rijke die met zijn brede witte glimmende tanden maar lachend toe kijken en zeggen god kerel moet je hem zien, dat is toch schandalig. die arme stakker. en die arme stakker die dan door zijn rottende tanden niet aangenomen word voor werk. ik noem maar een voorbeeld.

  Ja tolerant tolerant Gooi je baby in de prullen bak tolerant je hoort steeds meer je ziet steeds meer. waar gaan we naar toe.
  Verkoop drugs slik drugs om door het leven te komen. shiet een jongetje dood voor een sneeuwbal. tolerant jep dat zijn we. Drugs doet gekke dingen met je. zoals baby’s doden. of welke andere gekken dingen het met zich mee brengen. De politiek moet drugs nog zwaarder aanpakken voor dat iedereen zo hyper word en elkaar neerschieten voor niks..

  Als slot

  voor het opvoeden van je kind moet een examen komen.
  want het blijkt dat niet elke stel geschikt is of in staat is om een kind te opvoeden. kijk om je heen kinderen zijn tegenwoordig de baas, bij veel gezinnen. Ze zijn tegenwoordig STRONT Verwend. Als je ze gedag zegt kijken ze je aan (Van wat moet jij nou mafkees) Dan zeg je tegen hen ben je je tong kwijt. en worden boos op je. Respectloos steekt het maatschappij elkaar aan. heej zij groeten niet meer waarom zou ik dat dan nog doen. Een glimlach is nog steeds minder spier inspannend dan een
  afkeerende boosachtige blik. Dan vind de moeder waarop ik reageer (leer jij ze geen gedag zeggen. als iemand gedag zegt. Ja lekker maatschappij leven we.

  Kortom ik ben geen doem denker wilde alleen even kwijt dat het TOLERANT zijn wat onze koningin in haar jaarlijkse terugkerende woord met de jaar erger word in al zijn facetten.

  Groetjes Kleinduimpje

 174. Geert Siekmann zegt: 20-09-11 om 08:53

  Als de koningin een koningin voor het volk is dan zou ze eigenlijk moeten weigeren om een dergelijke troonrede voor te lezen!!
  Maar dat zal wel te veel gevraagd zijn.
  Ik ben epilepsiepatient en in dat kader ben ik dus ook extra getroffen.
  Kloot Rutten Ik hoop dat je trots op jezelf bent.

Geef een reactie