De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Inkoppertje

wilco31Wie kaatst kan de bal verwachten, leert een oudhollands spreekwoord. En dat het echt zo is, moest vandaag PVV-Kamerlid Hero Brinkman aan den lijve ondervinden.

 

Na berichten over wangedrag in de Telegraaf en de Volkskrant, maakte Brinkman gisteren in een speciale persverklaring bekend dat hij zich onder invloed van drank te buiten was gegaan in het perscentrum Nieuwspoort, het vaste trefpunt van politici, journalisten en voorlichters in het gebouw van de Tweede Kamer.

Slecht nieuws voor Brinkman en slecht nieuws voor de PVV, een partij die altijd pleit voor een harde aanpak van wangedrag in alle soorten en maten.

Goed nieuws voor de Nederlandse Antillen, waar kort na het bekend worden van Brinksman’s verklaring meteen de vlag uitging. Brinkman heeft de Antillen de afgelopen jaren herhaaldelijk afgeschilderd als een corrupte boevenbende en wil dat de eilanden uit het koninkrijk worden gezet. Tot woede van de lokale poltici.

Voorzitter Pedro Atacho van de Antilliaanse Staten (het parlement) snapt nu plotseling waar de uitlatingen van Brinkman vandaan komen. ,,Voor mij is het gedrag van de heer Brinkman nu begrijpelijk, nu ik heb begrepen dat hij een alcoholist is. Iemand die zelf normafwijkend gedrag vertoont, beschuldigt anderen ook daarvan”, zei Atacho vandaag tegen persbureau ANP.

,,Ik begrijp nu dat hij anderen ook van normafwijkend gedrag beschuldigt en ons de hele tijd een boevenbende noemt. Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten. Maar ik kan niet anders dan medelijden met hem hebben en kan hem aanraden naar de AA te gaan, zodat hij de dingen wat helderder kan zien”, adviseert Atacho.

Tijdens een parlementaire bijeenkomst vorig jaar in Aruba stal Brinkman volgens de Statenvoorzitter een kristallen wijnglas met inhoud. De PVV-er ontkende volgens het ANP later de diefstal te hebben gepleegd. ,,Een kenmerk van een alcoholicus is dat hij onder drank alles vergeet. Terwijl een politicus juist een voorbeeldfunctie moet hebben.”

Geen groter vermaak, dan leedvermaak – nog zo’n oudhollandse zegswijze die niet aan waarheidsgehalte heeft ingeboet.

Wilco Boom

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


21 reacties op “Inkoppertje”

 1. Helena zegt: 24-09-09 om 19:19

  Ik dacht destijds dat de pot de ketel verweet dat hij zwart zag. Nu blijkt maar weer dat als de wijn in de man is, de wijsheid in de kan is. Maar… ik zet nu toch mijn vraagtekens bij het spreekwoord dat zegt dat kinderen en dronken mensen de waarheid spreken….

 2. Dan zegt: 24-09-09 om 20:06

  precies wat je kon verwachten de PVV, een bende

 3. Jannenman zegt: 24-09-09 om 20:07

  Totaal niet relevant wat die leeglopers in Aruba daarvan vinden en heel erg flauw om dat op die manier weer in het negatieve te trekken.
  Als Brinkman zich dermate heeft misdragen dat het vermeldenswaardig is, moet die barman gewoon aangifte doen bij de politie. Dat is niet gebeurd en dus zal het allemaal wel meevallen. Foute journalistiek.
  Of er ooit een glas wijn is gestolen is al helemaal niet relevant. Ik acht het inkomen van Brinkman dermate hoog dat dat me onzinnig lijkt. En nogmaals, als dat zo zou zijn, moet men gewoon aangifte doen bij politie.

  Als hij zich, in functie zijnde, zou verlagen tot crimineel gedrag, dan mag hij van mij opstappen uit de partij. Dat is blijkbaar niet het geval, dus hou eens op met dit ‘zwartmaken’.

 4. Dan zegt: 24-09-09 om 21:04

  Dus wie nog een drank en agressieprobleem heeft kan nog altijd terecht bij de PVV voor een politieke carrière.

  Proost

 5. Ruben zegt: 24-09-09 om 22:21

  Whahaha! Ja die zat er aan te komen. prachtig.

  Naar mijn mening zij lui als Brinkman (mishandeling), Graus (mishandeling van zijn zwangere vriendin!) en Van Velzen (vandalisme) een schande voor de volksvertegenwoordiging. Dit zijn geen kleine aangelegenheden en tonen hoe het schijnbaar is gesteld met de dame en heren die het volk vertegenwoordigen en zo over normen, waarden en fatsoen spreken.

 6. Ellard zegt: 24-09-09 om 22:39

  Misschien wordt Brinkman net als Jan Pronk ook geheelonthouder. Je weet het maar nooit

  Ik ben net als Wilco geen fan van de PVV. Het verschil tussen ons beiden is dat ik geen met gemeenschapsgeld betaalde journalist ben. Het lijkt mij dat Wilco objectief over de politiek moet berichten. Bovenstaand blog is niet objectief. Dan de Antillen. Is het nu zo dat het daar geen rommel is omdat Brinkman te veel drinkt?

 7. En zo iemand moet gaan regeren……of in een regering gaan zitten??
  Als Wilders een beetje serieus bezig is zal hr.Brinkman zijn biezen moeten pakken.
  Knap misplaatst, agressief gedrag en dommer dan dom……
  E.-

 8. luckybee zegt: 25-09-09 om 08:40

  Ik ben geen alcoholist en toch ben ik ook van mening dat de Antillianen, een boevenbende is en leugenaars zijn.Ze houden nog steeds vol dat wij ze verslaafd hebben. verdomd de Jamaicanen spreken allemaal engels en de Haitianen Frans. Alleen onze slaven spreken een taal dat wij niet kennen.Papiamento afkomstig van de Ladino de taal van de Sefardische Joden, en niet uit Afrika.Ra ra ra hoe kan dat.In Indonesie onze vroegere belangrijkste handels posten, vind je nergens een neger of negerin; zelfs Barack Hussein Obama valt daar als enige neger op.En wij Calvinisten waren de grootste neger slaven handelaren?

 9. Jannenman zegt: 25-09-09 om 10:26

  Ver uitstellen van toestaan van reacties is niet uitnodigend voor de discussie (zoals de nos wil) en in praktische zin een óók een vorm van censuur.

 10. Gerben zegt: 25-09-09 om 10:35

  Ook ik vind het prachtig dat meneer Brinkman met zijn grote mond zich zo belachelijk maakt, maar als nederlander schaam ik me dood.

  Overigens kan ik me in het stuk hierboven niet onttrekken aan leedvermaak van de NOS. En dat vind ik niet echt passen bij deze omroep waarvan ik verwacht dat hij iets verder boven de partijen moet staan.

 11. Arthur zegt: 25-09-09 om 10:56

  Een mooi en verdiend koekje van eigen deeg voor Brinkman, hem op terechte wijze door de Antillen uitgereikt.
  Als we evt dit soort taferelen in de regering gaan krijgen, als PVV onverhoopt tot regeren komt, is iets wat we met vreze tegemoet kunnen zien.
  Nog eens dergelijke schandelijke vertoningen a la LPF???
  Nee; dank U, niet nog eens zo’n vertoning!

 12. Dan zegt: 26-09-09 om 08:59

  Ik overweeg serieus om op de pVV te gaan stemmen.
  Ik wil wel eens zien hoe Wilders omgaat met zo’n positie.
  Waar haalt hij de ministers vandaan? Bij Stormfront en uit de Whitepower beweging?
  Wat wordt zijn buitenlandbeleid?
  Hoe gaat hij het economisch beleid vormgeven?
  NL wordt een karikatuur in de wereld zoals nooit eerder vertoond.

  Lijkt me lachen. In ieder geval zal het degenen de ogen openen die hem serieus steunen.

 13. Jannenman zegt: 26-09-09 om 16:18

  Nou, wat Brinkman heeft gedaan is bijna net zo erg als 2 politieke moorden. Wat zeg ik, erger nog…

  Je kunt moeilijk verwachten dat na decennia lang alle goede mensen kapot te hebben gemaakt aan die zijde, er nu nog heiligen over zijn. Heiligen gaan trouwens niet meer helpen tegen de ziekte die heerst.

 14. Ruben zegt: 26-09-09 om 20:13

  @ Janneman:

  “Als hij zich, in functie zijnde, zou verlagen tot crimineel gedrag, dan mag hij van mij opstappen uit de partij. Dat is blijkbaar niet het geval, dus hou eens op met dit ‘zwartmaken’.”

  Feit is dat hij zich heeft verlaagt tot dit soort gedrag, iemand een mep geven mag niet ongeacht of je onder invloed bent of niet. Dit mogen we sowieso geen zwartmaken noemen, het is immers van behoorlijke invloed of je op zo iemand wenst te stemmen of niet. Daarnaast verwacht ik niet dat jou oproep daar enige vorm van invloed op kan uitoefenen gezien een blog geen ‘zuivere’ vorm van journalistiek is maar een bijzaak (zelfde geld voor de fantastische colums van Freriks).

  @ Dan:
  Inderdaad je vraagt je af waar hij mee op de proppen komt als hij zoveel zetels/ministersposten moet vullen. Hij heet er nu immers al twee met een dubieuze achtergrond.

 15. Jannenman zegt: 28-09-09 om 10:33

  Waar staat dat dat hij iemand geslagen heeft? Is de politie er geweest? Zijn er getuigen gehoord? Is er pv opgemaakt?
  We hebben het hier over een voorval in een perscentrum Nieuwspoort te Den Haag, een plaats waar altijd journalisten zijn. De bulk der journalisten staan met camera’s en pen in de aanslag om JUIST de pvv te grazen te nemen als ze 1 voet verkeerd zetten. WAAR is het bewijs dat hij geslagen heeft? Dat wil ik zien!!!!

  En tot die tijd moeten mensen die suggereren dat iets onbetamelijks is gebeurd, inclusief de sensatiehoernalist die dit blog schreef, gewoon hun smoel houden.
  Liegen is namelijk NIET netjes.

  BEWIJS wil ik. Dat MOET er toch zijn als hij geslagen heeft, juist op die plek!

 16. Ferry zegt: 29-09-09 om 10:19

  Kennelijk en van oudsher blijft het moeilijk om de waarheid over je vrienden te accepteren. Wat ik lees is dat het PVV kamerlid Brinkman zelf met een persverklaring kwam waarin hij zijn wangedrag erkend. En wat er verder onder wangedrag verstaan moet worden maakt mij niet uit. In ieder geval moet dat wangedrag dan wel zodanig ernstig geweest zijn dat een persverklaring noodzakelijk werd. Dat Janneman als kennelijk erkend PVV aanhanger dat niet wil accepteren is op zich al kenmerkend voor het gehele gedrag en de wijze van politiek bedrijven door de PVV. Zie dan vooral dat soort kwetsende en volstrekt belachelijke opmerkingen van 28-9 om 10:33. Wat ik ernstiger en zorgelijker acht is dat de ziekelijke wijze waarop Wilders c.s. politiek wenst te bedrijven een norm gaat worden op basis waarvan wij in onze samenleving met elkaar om gaan. Stel de PVV komt aan de macht, mag het volk dan gelijk ook woorden gaan gebruiken als sensatiehoernalist? De kamerdebatten geven ettelijke vorbeelden van nieuwe manieren om elkaar te bejegenen.
  Idioot is dat zo iemand als Wilders na zijn rotte vis uitspraken wel de MP een hand gaat geven. Waarvoor? Omdat het zo een prettig en aangenaam, warm en vriendelijk debat was? Doe niet zo hypocriet denk ik dan. Ga lekker naar huis na afloop van een debat en niks hand geven. Aan de andere kant zou ik als MP en overige kabinetsleden die hand gewoon weigeren.

 17. wilco boom zegt: 29-09-09 om 12:43

  @Janneman,
  Geachte heer Janneman,

  Aangezien u mij, de sensatiehoernalist (leuke grap!) persoonlijk aanspreekt in uw reactie het volgende: ik heb niet geschreven noch gesuggereerd dat de heer Brinkman iemand heeft geslagen. Dat heeft hij zelf ongevraagd ontkend in de reactie die hij vorige week donderdag eigener beweging heeft gepubliceerd. In diezelfde reactie heeft de heer Brinkman, nog steeds ongevraagd, toegegeven dat hij zich in Nieuwspoort in dronken toestand heeft misdragen en dat hij een drankprobleem heeft, zoals u nog steeds kunt nalezen op de website van zijn partij, de PVV. Overigens ben ik met u van mening dat liegen niet netjes is.

  Vriendelijke groet, Wilco Boom

  PS: zekerheidshalve hierbij de letterlijke tekst van de heer Brinkman, dan hoeft u het niet op te zoeken: “Ik heb enorme spijt van het feit dat ik me dinsdagnacht in Nieuwspoort in dronken toestand heb misdragen. Daarom heb ik excuses aangeboden aan de barmedewerker van Nieuwspoort die zich door mijn gedrag geïntimideerd heeft gevoeld. Ik hecht er wel aan te benadrukken dat ik hem niet geslagen heb. Ik erken een drankprobleem te hebben en ga er hard aan werken om dit snel tot het verleden te laten behoren”.

 18. Jannenman zegt: 30-09-09 om 00:20

  @Ferry,
  Er zit niets in je reactie dat de moeite is om op te reageren. Het heeft ook niets met het onderwerp te maken.

  @Wilco,

  Netjes dat je reageert. De grap is niet van mij en niet netjes van mijn kant. Aan de andere kant vond ik je artikel niet goed, maar dat bleek al wel uit mijn woorden, denk ik. Dat je het brengt als nieuws, is ok, want het is nieuws, maar wat men daarvan vindt op Aruba is totaal niet relevant. Het staat niet in verhouding qua formaat en soort en de reactie an sich van daar is ongepast.

  Wat Brinkman precies heeft gedaan weten we niet. Dwz, ik weet dat niet en ik zie hier niemand die het wél weet. Het kan dus zijn dat de man wat ongepaste dingen heeft gezegd. Waarvoor hij dan terecht en heel netjes excuses maakt. Het kan zijn dat hij te veel heeft gezopen, maar dat gaat mij en andere derden niets aan, tenzij het gedrag zou zijn dat in strijd is met de wet. Ik verkeer in de veronderstelling dat men in een café alcohol mag nuttigen en zelfs in een mate waarin sprake is van dronkenschap.
  Of er dan is geslagen weten we niet, dus gaan we er vanuit dat er niet is geslagen. Het is net zo onzinnig om aan te nemen dat hij wel heeft geslagen als het aannemelijk is dat Balkenende Yomanda heeft verkracht.
  Dat hij het ongevraagd ontkent, kan vanalles betekenen.

  Het probleem is hier (en zo gaat dat vaak) dat jij ‘A’ zegt. Je artikel stuurt een bepaalde kant op, waarna anderen zich geroepen voelen er nog een schepje ‘B’ bovenop te doen. Dan word ik pissig, want dat is niet netjes. En dan zeg ik ook dingen die niet netjes zijn.

  Ik ben niet blij met wat Brinkman heeft gedaan. Dat hij iets gezegd heeft dat niet netjes is, vind ik op zich geen probleem, want dat is deels een subjectief iets. Ik kan niet beoordelen of ik dat fout vind of niet, want ik weet niet wat precies is gezegd. Dronkenschap in die functie, al is het in een privé situatie, is gezien de ogen op de pvv, politiek niet slim. Zijn excuses zijn ook niet slim en, toegegeven, voer voor speculatie.
  Helaas is de situatie zo dat alles van de pvv vlekkeloos moet zijn. Dat is praktisch gezien onmogelijk. En daar wil ik dan toch even op wijzen.

  mvg,

  Jannenman.

 19. Ferry zegt: 02-10-09 om 10:28

  @Janneman,
  Ik was al bang dat je het zou begrijpen. Gelukkig niet dus.

 20. jbosch zegt: 11-10-09 om 17:03

  het grote verschil tussen pedro atacho en brinkman is,dat brinkman aan zijn persoonlijke problemen wil werken en dat nog steeds niet is gebleken dat de antillen aan hun financiele chaos werken.dat is dan dag en nacht verschil.

 21. Rien Bazen zegt: 03-03-10 om 15:42

  Beetje laat maar toch:
  Nederland had tot 1872 een Afrikaaanse kolonie, Elmina. Daar zijn voor het Ned-Indische leger recruten gemonsterd voor gevechten in Ned. Indie. Niet allen zijn teruggekeerd. Er zijn plekken in Indonesie te vinden met gemengd Afrikaans/Indonesich bloed…
  Dit in antwoord op:
  luckybee zegt: 25-09-09 om 08:40 HIERBOVEN.

Geef een reactie