De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Spreken met één mond

DEN HAAG-TWEEDE KAMER-VERHAGENDe regering spreekt met één mond. Dus als de staatssecretaris van Europese Zaken, PvdA’er Frans Timmermans, iets heeft gezegd, kan de minister van Buitenlandse Zaken, CDA’er Maxime Verhagen, eigenlijk niks anders meer zeggen. Zelfs als hij iets anders zou vinden dan die staatssecretaris, want anders spreekt de regering niet met één mond.
Heel misschien was dat er vandaag de oorzaak van dat minister Verhagen niet wilde reageren op de uitslag van de Duitse verkiezingen. De officiële verklaring luidde dat nog niet duidelijk is welke politieke signatuur de nieuwe regering van de Bondsrepubliek krijgt. En hij wil niet de indruk wekken dat hij zich mengt in de formatie van die nieuwe regering.
Een opmerkelijke reactie van de minister, want hoezo niet bekend welke regering de Bondrepubliek krijgt? CDU en FDP willen dolgraag samen regeren – er is geen enkele reden om aan te nemen dat ze dat niet gaan doen.
Dat vindt ook staatssecretaris Timmermans, want die had zondagavond geen enkele last van terughoudendheid toen hem om een reactie werd gevraagd. Volgens Timmermans zal de uitslag vooral sociale gevolgen hebben. ,,De FDP heeft een forse verlaging van de belastingen beloofd. Als die in een nieuwe coalitie met de CDU worden uitgevoerd, kunnen er zeker in de vroegere Oostduitse deelstaten harde klappen vallen”, zei de sociaal-democraat tegen het ANP.
Of dat nou een reactie is die CDA’er Verhagen voor zijn rekening zou willen nemen, is zeer de vraag. De rechtsbuiten van het CDA heeft zelf ook een voorkeur voor regeren met de liberalen in plaats van de sociaal-democraten. Toch maar even nagevraagd, bij Buitenlandse Zaken, of de minister zijn mond misschien dicht houdt, omdat de staatssecretaris al iets heeft gezegd.
Niks van waar, luidt daar de reactie van een woordvoerder van de minister. Timmermans heeft vooral een reactie als gegeven als cosmopoliet en als PvdA’er. Tsja, als cosmopoliet en PvdA’er is Timmermans kennelijk geen staatssecretaris die namens de regering spreekt?
 
Wilco Boom

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


2 reacties op “Spreken met één mond”

 1. bas zegt: 29-09-09 om 09:34

  Het geeft wel aan hoe zot het systeem is.

  De zuster van de PvdA regeerde in Duitsland met de zuster van het CDA. Dan zijn er verkiezingen, en een van de partijen verlaat de regering. Natuurlijk zijn er leden van onze regering die dat betreuren, terwijl anderen daar minder mee zitten

  Want ook de PvdA is, historisch gezien, niet de voorkeurspartner van het CDA

 2. Jannenman zegt: 30-09-09 om 09:57

  Wilco,

  Wat is er zo erg aan als de regering eens niet met één mond zou spreken? Dus als diverse individuen, deel uitmakend van de regering, zouden zeggen wat zij echt vinden?
  mvg

Geef een reactie