De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Dansende JP verdwenen

Het Amsterdamse bedrijf Guppies in the Dark lanceerde laatst een iPhone applicatie met de minister president dansend  op een vrolijk deuntje.  Inmiddels is het filmpje er niet meer. Verdwenen onder de Delete-knop van Apple.De cartoon afbeelding van de premier is te besturen via touch bewegingen op het iPhone beeldscherm. Volgens de maker van de applicatie Guppies in the Dark is het niet de bedoeling om de premier belachelijk te maken. Het vrij onschuldige iPhone programmaatje stond in no time in de top 10 van populaire iPhone applicaties.

jeepee1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kamerleden Mei Li Vos van de PvdA en Boris van der Ham van D66 konden er wel om lachen.

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Verdwenen
Enkele dagen later was de populaire gratis JeePee iPhone applicatie ineens verdwenen uit de App Store van Apple. Volgens de ontwikkelaar van de applicatie door klachten vanuit Nederland.

Het is volgens Apple niet toegestaan om iPhone applicaties te maken waarin publieke personen belachelijk worden gemaakt.

Verboden
Zo zijn er eerder al eens iPhone programma’s verboden voor publicatie in de App Store waar president Obama springend te zien was op een trampoline.

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

En een spelletje van een Pakistaan met de titel: MyShoe. Een spel waar je op de iPhone schoenen kon gooien naar Bush. Geïnspireerd op het schoen-incident met president Bush. De ontwikkelaar van de applicatie is boos op Apple omdat ze de publieke opinie in Pakistan probeert te censureren.

myshoe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij het zien van de JeePee iPhone applicatie hebben ze bij Apple in Amerika waarschijnlijk gedacht Who is that guy? en zo verscheen de JeePee iPhone applicatie gewoon in de App Store. Een telefoontje uit Nederland was vervolgens genoeg: Do you know who JeePee is? The prime minister of the Netherlands. Genoeg voor Apple om snel op de delete knop te drukken.

jeepee2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De ontwikkelaar van de JeePee iPhone applicatie lanceerde vervolgens een alternatief een JeePee desktop versie voor op de computer, gewoon direct gratis te downloaden via de website van de JeePee software ontwikkelaar.

gup

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ondertussen kwam ook naar buiten wie de JeePee iPhone applicatie uit de App Store had laten verwijderen. De NCRV heeft de RVD gevraagd of zij met Apple contact hebben gehad over de JeePee iPhone applicatie en dat is door de RVD bevestigd. Vlak daarna heeft de RVD de ontwikkelaar van de JeePee software een aangetekende brief gestuurd waarin alle activiteiten met de afbeelding van JeePee verboden worden. Dus ook de desktop applicatie.

app-censored-1

 

 

 

 

Afgelopen zondag stuurde minister Verhagen vanuit New York, waar hij samen met de premier was, een Twitter bericht waaruit blijkt dat Balkenende zelf de JeePee iPhone applicatie wel kan waarderen.  Communicatie foutje tussen de MP en de RVD?

tweet

Tags: ,

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


6 reacties op “Dansende JP verdwenen”

 1. Robbert zegt: 01-10-09 om 17:53

  Belachelijk dat de RVD dit heeft verboden. Moet het internet straatje schoon geveegd worden voordat de premier naar Europa vertrekt? Dan heeft de RVD de komende tijd nog veel te doen. Er staan op het internet honderden afbeeldingen en filmpjes van de premier die vaak ook nog eens veel erger zijn dan dit onschuldige dansende JeePeetje.

 2. Nick den Daas zegt: 01-10-09 om 22:21

  Dat de iPhone applicatie uit de App Store van Apple verdwijnt is niet zo vreemd. Dat is beleid van Apple en daar is weinig aan te doen. Misschien kan de ontwikkelaar van de applicatie de tweet van Maxime Verhagen naar Apple sturen zodat de iPhone applicatie alsnog in de App Store verkrijgbaar is? De RVD censuur van de desktop applicatie is niet helemaal consequent. Als ze dat verbieden moeten ze alle afbeeldingen laten verwijderen van het internet. Vraag me ook af of ze het wel kunnen verbieden. Waar staat dat je geen dansend poppetje mag maken van de minister president?

 3. bas zegt: 02-10-09 om 09:36

  De RVD is censuur

  Deze instelling is toch altijd bezig met het tegenhouden van het bekend worden van nieuws?

 4. Jonas zegt: 05-10-09 om 01:00

  De censuur van de Rijksvoorlichtingdienst is volstrekt belachelijk. Jammer dat het nieuws in blogvorm gebracht is. Dit is een regelrechte cartoonrel in wording. Gaat de RVD nu ook afbeeldingen van Balkenende die gemaakt zijn door cartoonisten verbieden? Zo niet dan kan het JeePee desktop programma weer online. Er is dan geen enkele aanleiding om JeePee te verbieden. Daarbij is er nog altijd het bericht van Maxime de twitteraar: de MP kan JeePee wel waarderen. De eerste presidentiele goedkeuring van een Balkenende parodie!

 5. Aad zegt: 12-10-09 om 16:20

  Had het verhaal over de iPhone app al gelezen maar dat de RVD dit soort dingen tegen gaat houden is regelrechte dictatuur.

 6. Jannenman zegt: 13-10-09 om 23:57

  Ik vind het maar een dom dingetje
  Maar dat past dan wel weer bij hem

  Niet de moeite waard om over te rellen, te veel eer.

Geef een reactie