De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De portefeuille van Verhagen

ISRAEL-VERHAGEN-BEZOEKAfgelopen woensdagavond tijdens een schorsing van het debat over de missie in Afghanistan ging het bijna mis. Crisissfeer in de wandelgangen, ministers met verhitte koppen bij elkaar. Wat was er aan de hand? Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken had zojuist tijdens het debat nadrukkelijk zijn voorkeur uitgesproken voor een nieuwe missie na 2010 in Uruzgan. Dat was niet de afspraak, zeiden PvdA en ChristenUnie en zij bereidden een motie voor, onder het toeziend oog van hun fractievoorzitters.

Strekking van die motie: het kabinet moet zelf het besluit nemen natuurlijk over een eventuele nieuwe missie, maar Uruzgan…dat willen we niet. Verhagen kreeg er lucht van en werd WOEDEND: de Tweede Kamer legt zo vooraf beperkingen op aan het kabinet. Dat is tegen de gulden regel: het kabinet regeert en de Kamer controleert.

Verhagen probeerde achter de schermen te voorkomen dat die motie er zou komen.

PvdA-fractievoorzitter Hamer en Arie Slob van de ChristenUnie zaten voor overleg bij elkaar toen de telefoon ging. Iemand uit het kabinet aan de lijn: “Hij dreigt pertinent met aftreden”. Het was hoe dan ook te laat: de motie was al geschreven, de woordvoerders Van Dam en Voordewind liepen er al mee terug naar de plenaire zaal.

De motie is ingediend en de minister ontkent nu dat hij gedreigd heeft met opstappen.

Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.

Jokt Verhagen? Dat is een groot woord. Hij heeft het dreigement om op te stappen in elk geval niet gedaan in het bijzijn van premier Balkenende of vice-premier Bos, die ook door de gangen liep. Ja, waarschijnlijk was het dus minister van Defensie Van Middelkoop die zich door Verhagen bang had laten maken. Maxime Verhagen is een emotionele man, die regelmatig roept: “Zo heb ik er geen zin meer in”.

Hij werd geconfronteerd met de politieke werkelijkheid in Nederland en moet dat straks gaan uitleggen aan Hillary Clinton. Hij trok het gewoon even niet… die portefeuille.

Dominique van der Heyde

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


16 reacties op “De portefeuille van Verhagen”

 1. Marco zegt: 02-10-09 om 21:36

  Het is ook moeilijk, twee landen vertegenwoordigen: Israël en Nederland, en wel in die volgorde…

 2. martin zegt: 02-10-09 om 21:52

  Volgens mij heeft de regering vorig keer gezegt dat ons jongens en meiden in 2010 naar huis komen. En toen als de Amerikanen het vroegen had deze minster het moeten zeggen dat wat de mensen van Nederland van hun regering hadden gehoort. NEE

 3. Sébastien zegt: 02-10-09 om 22:00

  Bij zijn aantreden zei Verhagen dat dit ministerschap een “beloning” zou zijn voor zijn “tropenjaren” als fractievoorzitter tijdens de vorige kabinetten-Balkenende.

  Zullen we onze eigen conclusies trekken?

 4. amdh1234 zegt: 02-10-09 om 22:15

  Beetje te simpel, NL heeft dankzij die missie een sterke positie om zaken te doen met de VS. Waarom denk je dat we ineens officieus bij de G20 aanschuiven?
  Of dit een terechte motivering is om weet ik hoe lang daar te zitten is iets anders. Maar de onderhandelingspositie van NL (het NL-belang) tov andere landen is wel iets waarvoor Verhagen op moet komen.

 5. Hans zegt: 02-10-09 om 22:19

  Och, het is niet de enige minister die vermoeid is. Het hele kabinet zit erdoor, de ene blunder wordt vrolijk op de andere gestapeld. Dit krijg je als er geen leider is. Helaas, een kabinet met ook goede ideen gaat nu ten onder aan personele problemen.

 6. Dan zegt: 02-10-09 om 22:44

  Sharon zei, toen hij nog kon spreken: Israel bestuurt Amerika, en zij weten het…

  De VS bestuurt Nederland (en wij weten het)

 7. Had-je-me-maar zegt: 02-10-09 om 23:16

  Verhagen heeft gejokt???

  Dat wordt dan biechten, 50 Euro in het collecte zakje en tien “wees gegroet Maria`s”. Dat zal hem leren, de schelm!

 8. Rob zegt: 02-10-09 om 23:28

  Waarom botert het plotseling niet meer tussen MV en JpB.

  Is het toeval dat de notulen over het Westerschelde dossier uit de ministerraad worden gelekt? En is het toeval de MV in de kamer de minister president schoffeert? Wie is hier als vanouds weer afwezig als crisismanager?

 9. John van Dokkumburg zegt: 03-10-09 om 01:04

  Ik hekel in whateever de opositie , simpel omdat zij een dood schaap voor blijvend scheer verkopen . Een lands oppositie is net zo lang overleden totdat zij een betere oplossing voor een probleem geeft , andere ratio is er niet en zo blijft het ! Oppositie moet ophouden met leeghoofdig zanniken want dat is minstens waar het het besturen om gaat . Zanniken is nooit gelijk een bestuur in de vorm van een rede , nee het is onbeschoft en het korte termijn gefrons , leeg en leeg met alle ratio.

 10. Dan zegt: 03-10-09 om 10:59

  het is overduidelijk, onze soldaten vermoorden Afghanen om onze minister en MP in een goed blaadje te laten komen bij de VS.

  Daar zakt mijn broek van af.
  Als dit de NOrmen en Waarden zijn dan WEG MET HET FATSOEN!

 11. bas zegt: 03-10-09 om 11:15

  Als de Tweede Kamer wacht totdat de regering een beslissing neemt, wordt achter de schemren geroepen dat we niet kiunnen maken om niet te gaan.

  Heel Nederland (op 10 % na, wellicht) heeft een mening duie uiteenloopt tussen dat we nooit hadden moeten gaan, tot dat het genoeg is

  Maxime, don’t let the door hit you on the way out.

 12. simon zegt: 03-10-09 om 22:19

  Er is ons belooft dat onze jongens en meiden in 2010 naar huis zouden komen punt. Dan voer je dat besluit dus uit.Onze krijgsmacht is in vergelijking met b.v franrijk/duisland slechts een kleine en heeft er een zware taak opzitten.En dan voor diegene die het niet zo scherp zien onze soldaten vermoorden geen afghanen,maar proberen dat Taliban tuig zoveel mogelijk buiten de deur te houde!

 13. sjoerd zegt: 05-10-09 om 00:30

  verhagen hoeft helemaal niets aan hillary clinton uit te leggen. hij dient verantwoording aan het kabinet en aan de 2e kamer af te leggen.hillary clinton en/of obama zijn niet respektievelijk de bazin en/of baas van de wereld. zij dienen in eigen land de zaak op orde te krijgen en eerst de hand in eigen boesem steken.

 14. Tim zegt: 05-10-09 om 10:20

  Maxime is een kleine jokkebrok, foei Maxime

 15. Klaas Luchtmeijer zegt: 05-10-09 om 14:53

  Tja, als je zo met de grote mensen en landen wilt meedoen als deze minister, verander dan je naam in Maximaal Behagen. Er zijn heldere afspraken gemaakt over Afghanistan, dus, Verhagen, respecteer die. Overigens mijn respect voor “onze” mensen die ver weg hun werk doen. Fijn dat de PvdA nu wel eens de hakken in het zand zet, dat werd ook wel eens tijd.

 16. keuleniscool zegt: 07-10-09 om 23:55

  Verhagen steunt de extreme agressie van de joden , die de laatste 60 jaar steeds erger is geworden….
  Logisch dat de terreur van de Palestijnen en alle er om heen liggende landen toeneemt …
  Als zoon van een terrorist mag ik dat zeggen .
  Mijn vader en mijn tante Anna waren echte terroristen ,
  en dit reeds in 40-45
  tenminste volgens joodse normen .
  Na de oorlog kreeg mijn tante van generaal Eisenhouwer een oorkonde , wegens haar organisatie van een der piloten-ontsnappings-lijnen in 40-45.
  Dit is vergelijkbaar met de Palestijnse vrijheidstrijders ,
  die door de joden terroristen worden genoemd .
  Alleen eerlijk en gemeend praten is de weg naar vrede !
  En dat kan Verhagen niet bevatten , jammer !

Geef een reactie