De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Blijven we nou, of gaan we weg?

uruzganNog steeds geen duidelijkheid over Afghanistan. Vorige week liep het debat daarover helemaal uit de hand. Kamer boos, minister bijna afgetreden, premier die zijn collega’s opriep om niet meer over Afghanistan te praten (en minister Verhagen die 10 minuten later vrolijk het tegendeel deed). Kortom: het was weer ouderwets gezellig in de coalitie.

Intussen is het in de echte wereld compleet duister of Nederland straks nog steeds aanwezig is in Afghanistan.

Militairen weten niet waar ze aan toe zijn. De coalitiefracties hebben de puinhoop van vorige week gezien en ‘wachten nu op wat het kabinet gaat doen.’

Vandaag werd een motie aangenomen, met steun van PvdA en ChristenUnie. Als we daar de Haagse beleefdheden vanaf pellen, staat in die motie dat het kabinet het natuurlijk niet in z’n hoofd moet halen om een vervolgmissie in Uruzgan te plannen.

Uruzgan wordt het dus niet. Maar kan het een paar provincies verderop wel?

Jawel, zegt de ChristenUnie. We hebben die militairen niet om op de Veluwe te gaan zitten.
ChristenUnie.

Neenee, zegt de PvdA; deze motie betekent dat we ook in de rest van Afghanistan niets moeten willen.
PvdA.

Toch fijn, zo’n eensgezinde coalitie.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


9 reacties op “Blijven we nou, of gaan we weg?”

 1. Goedendag,
  Bij deze vind ik dat de jongens en meiden daar weg moeten ze zijn er lang genoeg geweest, en zelfs de Russen hebben het niet kunnen winnen hou er toch mee op of moeten er nog meer sneuvelen voor het oog van het nederlandse volk
  maar zie eens wat wij niet allemaal over hebben voor het buitenland ha ha een lachertje laat de heren daar zelf maar eens het voortouw nemen, dan doen ze het in hun broek maar ja wij hebben niks te vertellen, want ze hobbelen wel achter Obama aan dus wordt er wel weer verlengd denk ik het is huilen met de pet op.

 2. Jannenman zegt: 06-10-09 om 22:00

  Daar heeft de gristenunie helemaal gelijk in; we hebben die militairen niet om op de veluwe te zitten. We hebben ze om ons land te verdedigen tegen invasies van vreemden. Tijd dat ze dat eens doen.

  Kabinet moet aftreden. Sterker nog, het had er nooit moeten zitten.

 3. Had-je-me-maar zegt: 06-10-09 om 22:22

  Ik denk nog graag terug aan de tijd dat er nog dienstplichtigen in de Krijgsmacht waren. Geen politicus die er aan dacht om Nederlandse militairen uit te sturen op een opbouw/vechtmissie. Hier en daar een VN-missie, en dat was het dan. Sinds wij een beroepsleger hebben is de houding in de politiek verandert. Het uitsturen van militairen wordt door de politiek steevast begeleid met de opmerking: “zij hebben er zelf voor gekozen om militair te worden.” Dit gegeven is dus een reden, voor sommige politici, de Nederlandse Krijgsmacht te gebruiken voor eigen politiek gewin. Of de Krijgsmacht is toegerust voor deze missies is voor de dames en heren van ondergeschikt belang. Als er een militair sneuvelt dan worden de krokodillentranen weer van stal gehaald en er wordt een politiek toneelstukje opgevoerd. Het eerste toneelstuk was Sebrenica. Voor Premier Kok de uitgelezen mogelijkheid zichzelf, voor de internationale politiek, te profileren. Nog dagelijks lijden oud militairen en de weduwen van Sebrenica door de idiote beslissing om daar onderbewapende militairen heen te sturen. De gevolgen zijn ons bekend. In plaats van lering te trekken van het gebeuren in Sebrenica koos men ervoor, in het kader van, “geef Jaap een mooie baan”, mee te doen aan een, mijns inzien, foute oorlog tegen Irak. De oorlog in Afghanistan was te begrijpen vanwege de aanwezigheid van de Taliban en Al Queeda. Onze Premier was weer haantje de voorste om troepen aan te bieden voor een missie in Afghanistan, en vanwege de signalen die door de Regering werden uitgezet toen deze missie ten einde liep, was er geen opvolging van de Nederlandse missie in Uruzgan. Dit leidde tot een besluit tot verlenging. In dat zelfde besluit stond ook een einddatum. De NAVO heeft dus ruim de tijd gehad om voor opvolging van de Nederlandse missie te zorgen. Dus stoppen in Augustus 2010 en in December 2010 alle Nederlandse militairen terug in Nederland. En geen nieuwe missie in Afghanistan. Als Verhagen zich internationaal wil profileren gaat hij zelf maar naar Uruzgan, de tijd is rijp om als volk te voorkomen dat deze situatie zich nogmaals voordoet. Geen misbruik van de Krijgsmacht voor politiek gewin.

 4. André zegt: 06-10-09 om 23:07

  Met alle respect: ik vind deze discussie zo raar. We hebben gezegd dat we weggaan in 2010. En daar moeten we ons aan houden. We hebben onze bijdrage geleverd, dat hebben we goed gedaan en dan is het klaar. We hebben de missie verlengd en nu gaan we gewoon weg. Ruim 20 mensen hebben er het leven gelaten en wij hopen en bidden dat er tussen nu en de einddatum geen nieuwe slachtoffers bijkomen. Ik snap Verhagen en Middelkoop wel. Aan hen wordt natuurlijk gevraagd of we alsjeblieft willen blijven. En als je al je spullen daar al hebt en je weet er de weg en de mensen vinden je inmiddels een beetje aardig. Maar het is gewoon niet goed. Dit is nu precies waarom mensen balen van de politiek; er is een keiharde toezegging dat we weggaan en als het moment nadert gaat de politiek lopen draaien. De één zegt dit, de ander dat. Doe dit nu gewoon niet. Mannen als Wilders spinnen hier garen bij. Een man een man, een woord een woord. Voor de militairen is dit politiek bedrijven ook frustrerend.
  Gratis advies voor meneer Verhagen: Zeg tegen uw buitenlandse vrienden dat de regering een belofte gedaan heeft om weg te gaan en dat u zich daar aan hebt te houden. Zeg in Nederland: dat u onder druk gezet wordt om door te gaan en dat dit best lastig is en dat er ook best wel goede argumenten zijn om te blijven, maar dat de regering ondanks alles voet bij stuk houdt. We gaan weg. Is dit nu zo moeilijk?
  En die 2 kamerleden uit de regeringscoalitie met hun ingediende motie? Ach ik heb ze vandaag op de radio gehoord; wat een draaikonten. Waarom is een motie ineens op twee verschillende manieren uit te leggen? Wat is dat voor een motie? Iedereen valt over jullie heen en dat is volkomen logisch. Het enige wat je moet doen is ervoor zorgen dat de regering zich aan de afspraken houdt.
  Werk aan de winkel en wees eerlijk en oprecht en trek dat door in alle beleidsterreinen. Daar win je veel meer stemmen mee.

 5. Marcase zegt: 06-10-09 om 23:17

  Ik ben twee keer in Uruzgan geweest, en ik vind nog steeds dat ‘we’ moeten blijven. Het opbouw werk begint nu echt te lopen, de BG en SF Dets worden steeds effectiever en we hebben een goede en sterke band opgebouwd met de locale tribes en ANA – anders dan wat de meeste Nederlandse pers en bepaalde politieke mensjes verkondigen.
  Vertrekken is echt pure kapitaal vernietiging: zowel in materieel opzicht als in mensenlevens – Nederlandse EN Afghaanse.
  Ik weet dat het moeilijk is uit te leggen, maar een stabiel Afghanistan is GEEN ver-van-mijn-bed show, maar een wezenlijke bijdrage aan de wereld veiligheid, en dus ook de onze hier in Holland.

  Ik ben militair, dat betekent dat ik geen persoon, geen burger ben, maar een wapen – een politiek instrument. Zoals Michiel de Ruyter ooit eens zei: ge hoeft mij niet te vragen, doch te gebieden.

  Maar het zou toch leuk zijn als de regering, U mijn baas, de verschillende ideologische oogkleppen af zou zetten en af gaat op de pure feiten, de ‘ground truth’, en dan de juiste beslissing maakt in het belang van ons land en haar volk, en niet die van de eigen (krimpende) achterban of hoe het overkomt op het acht uur journaal.

 6. Larie zegt: 07-10-09 om 09:15

  De Britten geingen weg, de Russen gingen weg, wij gaan ook weg.

 7. bas zegt: 07-10-09 om 14:05

  Marcase

  Dus jij vindt dat er gewoon NL soldaten in Afghanistan moeten blijven, en gaat er eentje dood, dan vieren we een feestje?

  Vind ik prima, maar eignelijk heb ik liever dat je dan Afghaan wordt

  Ik schaam mij dat er Nederlanders in Afghanistan lopen te schieten. Dat er ook op hen geschoten wordt, dat boeit mij minder

 8. Jannenman zegt: 07-10-09 om 18:20

  @Marcase:
  Ze hebben je goed gehersenspoeld. Stel jezelf de vraag eens wat jij daar doet in een soevereine staat. Jij komt daar niet op voor ons volk, voor mijn belangen, maar voor de belangen van de mondiale machthebbers. Dalijk heb je spijt, zoals ook de knapen die naar Srebrenica werden gestuurd (ook een soevereine staat – jugoslavië). Je hebt daar niets te zoeken.
  De wereld wordt er niet veiliger van, want jij maakt daar allemaal boze mensen. Terrorisme is een excuus om mondiaal macht uit te oefenen door westerse machthebbers die zichzelf verrijken. Waar zijn die terroristen dan? Hoe wil je in godnaam dit verdedigen terwijl ons land wordt overlopen door vreemden, mogelijk terroristen (de aivd schat het aantal allochtonen in NL die oorlogsmisdaden hebben begaan op 1000) en jij daar bent om zogenaamd ons volk te verdedigen?
  Leg dat eens uit, want ik zal dan wel heel erg dom zijn.

 9. Sytse zegt: 13-10-09 om 11:16

  Laten we asjeblieft weggaan uit Afganistan! Het is natuurlijk belachelijk dat in ons land duizenden Afgaanse asielzoekers verblijven, terwijl onze militairen sneuvelen voor hun land! Laat ze terug gaan naar hun land om hun land te bevrijden, c.q. op te bouwen. (Dit geldt m.i. ook voor asielzoekers uit Irak)

Geef een reactie