De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

PvdA schiet weer in eigen voet

eigenvoetDeplorabel. Wat zegt mijnwoordenboek.nl er over? ‘Betreurenswaardig’, ‘meelijwekkend’, ‘miserabel’ of ‘beroerd’. Allemaal termen die ongetwijfeld door het hoofd van Diederik Samsom schoten toen hij vorige week een interne mail schreef voor zijn PvdA fractiegenoten in Den Haag.

Ja, als je op 14 zetels in de peilingen staat is dat ook beroerd als je de PvdA een warm hart toedraagt en het graag beter wil doen.

Maar de mail, die de fractiegenoten in een staat van optimale waakzaamheid moest brengen en scherper in het debat en de profilering, lekte uit. En werd gelijk in de media gezien als een poging om de positie van fractievoorzitter Mariëtte Hamer ter discussie te stellen. Samsom moest Hamer ooit nipt laten voorgaan in de strijd om het voorzitterschap van de fractie.

Vandaag, de day after de lekkage, toch maar even de stemming gepeild in de PvdA wandelgangen. Deuren gingen dicht, monden niet open. Ze zijn het zat daar. Net nou de aandacht even naar het CDA uitging – Balkenende en Verhagen (Uruzgan, en een eventuele enkele reis Brussel) – is het weer de PvdA die beroerd in het nieuws komt en dat nog zelf doet ook. En de AOW wordt al lastig genoeg voor Mariëtte Hamer en Wouter Bos.

Er was dus weinig waardering voor de goedbedoelde mail van Samsom. Want die werd zonder dat ie het zelf wilde onderwerp van gedoe.

Vanavond houdt hij een spreekbeurt in Castricum, voor de achterban die er nog wel warm voor loopt. Hij zal er zeggen dat ie volledig achter Hamer staat en dat ie het niet zo bedoeld heeft. Maar ja, het was toch weer een schot in eigen voet, terwijl het vizier van PvdA politici in een miserabele toestand toch ergens anders op gericht zou moeten zijn.

Ron Fresen

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


8 reacties op “PvdA schiet weer in eigen voet”

 1. Had-je-me-maar zegt: 07-10-09 om 20:24

  Ha, dat is opvallend, een sociaal-democraat die de dingen zegt zoals ze zijn. Maar het gaat nog erger worden voor de PvdA. Wat doet de PvdA-fractie met de AOW. Als men stemt voor verhoging van de AOW-leeftijd, dan zal de partij afglijden tot onder de tien zetels. Indien dat gebeurt gaat bij mij de vlag uit. Na de 80-jarige oorlog, de Duitse bezetting en de waternoodsramp 1953 is de PvdA de vierde grootste ramp die ons ooit overkomen is.

 2. Klaas zegt: 07-10-09 om 20:31

  Ach, mijnheer Samsom, u kunt dan wel weer een spreekbeurt houden over die lieve sociale PvdA en het imago op krikken. Maar dat zal niet meer gaan. We weten eindelijk massaal dat jullie met je toelatingsbeleid (iedereen erin als hij wil, hoe meer hier niet thuishorenden hoe beter)dit land sociaal en financiel naar de knoppen hebben gehokpen. Zonder liefde voor het land is er geen sociaal systeem die het kan uithouden.
  Ze zijn erg sociaal, die lui ? Kijk eens n de wijken waar ze hun eigen kleren blijven dragen, hun gedragen gewoontes en Marrokaans bewustzijn is de onze niet. Je kan een Turk wel uit Turkije halen maar Turkije niet uit de Turk
  Maar een dwaas heeft wel oren maar luistert niet helaas.

 3. Jan zegt: 07-10-09 om 20:43

  Heer Samsom schijnt niet te begrijpen dat hun stem verlies niet aan Wilders ligt maar aan hun eigen inspanningen voor al die lieden die elders thuishoren, Jullie hebben ons jaren een rad voor de ogen weten te draaien en dijkjes opwerpen, maar jullie hartstochten voor buitenlanders benevelen jullie verstand. 140000 nu dit jaar Nederland in terwijl nergens meer geld voor is. De draagkracht voor al hier lieden uit landen die anders zijn dan ons is er helemaal niet, alleen bij een paar fanatische jongeren en PvdA hardliners die van toeten nog blazen begrijpen. Jullie zetten volkomen onnodige volksverhuizingen in scene om hen maar van een uitkering en dergelijke te mogen voor zien terwijl onze ouderen verkommeren in de bejaarden tehuizen. U lijkt wel regelrecht van de pot gerukt, u tezamen met uw krankzinnige partijgenoten.

 4. bas zegt: 07-10-09 om 21:25

  Met de PvdA heb ik geen medelijden

  Met de mensen in het land die mede door de PvdA in de problemen zitten – de maakbare samenleving, de allochtonen problematiek, noem maar op

  Daar heb ik wel medelijden mee

  maar goed, nog even en er is geen PvdA, of, off topic, CDA

 5. Bart zegt: 07-10-09 om 22:29

  Dit wisten wij dus al een tijdje, salon socialisten en hemel fietserij, handig door het CDA als figuranten neergezet in het vrijblijvende clubje welke het land de illusie geven dat het geleid wordt.
  Werken tot je 67 e jaar , met de fata morgana en andere luchtbespiegelingen dat er meer dan de nu 3% -in de leeftijdgroep van 60 en ouder aan het werk kunnen ( en blijven).
  Maar zoals vele onderwerpen, als het te moeilijk wordt, draai je het hoofd om en beroer je een ander onderwerp, oudedags voorzieningen, en woningen voor Poolse en Roemeense gastarbeiders bijvoorbeeld, of het redden van Amerikaanse hypotheken verstrekt door de ING.
  Een de echt belangrijke zaken in Nederland ?, ………. die schuif je gewoon voor je uit PVDA , als land kunnen wij nu weer 50 jaar vechten voor de rechten welke in de laatste 3 kabinetten stelselmatig zijn afgebroken met volledige instemming van de PVDA.

 6. Iskander Noordman zegt: 07-10-09 om 22:38

  Niet dat ik een PvdA stemmer ben, maar neemt iemand het nog op voor dit soort standpunten in Nederland? Ik stem normaliter liberaal- de socialisten van de 19de eeuw: Lubbers wist al in de jaren tachtig dat Nederland ‘ziek’ was: het hoge aantal arbeidsongeschikten per hoofd van de bevolking. Dat kost ook geld, dat verhoogt ook de druk op hen die WEL nog aan het werk zijn, met nog meer uitval tot gevolg etc.etc. Men meent toch niet dat de ‘kosten voor buitenlanders’ daar iets aan veranderen, met de restrictieve immigratie-politiek die we al jaren voeren? Probeer maar eens legaal Nederland in te komen! Deze kosten me dunkt zijn daarbij een druppel zijn op een gloeiende plaat.. (Daarentegen:illegalen aanpakken? Goed idee!) Kortom: waar is de logica; waar begint het wijzen? Wie, net als ik, ooit of nu op dit moment in een achterstandswijk woont, kan daarin zijn eigen conclusies evengoed trekken in plaats van on-nederlands te lopen kankeren, met als enkel armoedig credo: ‘Nederland voor de Nederlanders’, ongevenaard! Het is prima dat zaken worden opgeschudt/ tegen het licht gehouden en bekritiseerd, de partij om wie het hier gaat, de PvdA, doet hier ook aan mee en (er)kennen fouten uit het verleden: logisch, vandaag IS niet het verleden, en dat is maar goed ook. Alles heeft m.i. te maken met het feit dat we aanlopen tegen het einde en de nadagen van een succesvol model, dat niet langer functioneert, en dat an-sich is geen slecht niuws, integendeel zou ik haast zeggen: de wal keert het schip- voordat we komen tot het nieuwe, altijd al zo geweest.. Iedereen voor nu weet toch dat Wilders (zijn opmerkingen intrinsiek) niet deug(en)t- niet moeilijk over doen: is dat vnl. stemmingmakerij en vuilspuiterij.. Maar goed, zolang het maar functionele vuilspuiterij is evengoed nog constructief: na de volgende verkiezingen zal hij uit een ander vaatje moeten tappen, en dat zou hij ook wel eens blijken te gaan kunnen. Kortom, zo negatief is het allemaal nog niet in ons perfect georganiseerd landje (vergelijk onze naaste buren). We gaan het zien, ben eens een beetje trots op Nederland zonder dat je daar een partij voor nodig hebt!

 7. keuleniscool zegt: 07-10-09 om 23:40

  De moslim partij ( = de PvdA ) is de weg echt kwijt…
  Vroeger , lang geleden , was dit de club voor de stoere werkers !

 8. Ronald zegt: 08-10-09 om 04:59

  Het word tijd dat men de bandenplak set eens uit de kast gaat pakken want het lijkt daar behoorlijk te lekken bij de PVDA.
  Het al dan niet opzettelijk lekken van “gevoelige” stukken zegt iets over de het respect en verhoudingen tussen mensen binnen een partij naar mijn mening.
  Het lijkt wel of men bepaalde personen WIL laten struikelen?
  Ik zag vanavond Rob Oudkerk, een door mij zeer gewaardeerde ex-politicus, een goed idee opperen.
  Stoppen en opnieuw beginnen met een goede basis van mensen die werkelijk weten hoe je principes en compromissen goed weet te balanceren.
  Hij was overigens een goeie geweest voor de partij leiding denk ik, Rob had mij en met mij vele nederlanders naar de PVDA getrokken denk ik.
  Wat een woordje Deplorabel al niet los kan maken….

  Groetjes,

  Ronald

Geef een reactie