De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Politieke ‘lijders’

hamer2Leiderschap in politiek en economisch moeilijke tijden is een ondankbare taak. Het afbreukrisico is huizenhoog. Beeldvorming is allesbepalend. Van leiders wordt verwacht dat zij de populariteit van hun partij vergroten. Zo niet dan is Leiden in last. Mariëtte Hamer van de PvdA is deze week (weer) de pineut.

Hamers leidersschap staat ter discussie. Er wordt haar verweten dat ze als fractieleider de PvdA in deTweede Kamer niet goed over het voetlicht brengt. De partij staat op fors verlies in de peilingen. De ‘grote baas’, partijleider Wouter Bos roept in zijn weblog op om de discussie over Hamer te staken en weer aan het werk te gaan.

De kritiek op Hamer staat niet op zich zelf. De afgelopen maanden hebben veel politieke kopstukken in een vergelijkbare situatie gezeten.

Een politiek leider verdiende tot voor kort zijn reputatie op basis van kennis, ervaring, politiek gevoel en debattechniek. Nu wordt de leider vooral afgerekend op de opiniepeilingen die iedere maand worden gehouden. En bij tenminste vijf van de elf partijen in de Tweede Kamer staat het leiderschap daarom onder druk.

Binnen de fracties van PvdA, CDA (Pieter van Geel), SP (Agnes Kant) en VVD (Mark Rutte) ontstaat met regelmaat onrust over de kwaliteiten van de ‘eerste man’. De SP doet het slecht in de peilingen. Agnes Kant weet de hete adem van oud-leider Jan Marijnissen (als ik gevraagd word, ben ik beschikbaar) in de nek en heeft zich van de weeromstuit kandidaat gesteld voor de volgende verkiezingen.

Ook de VVD staat op fors verlies en het lot van Mark Rutte kan niet los worden gezien van de uitslag die de VVD maakt bij de gemeenteraadverkiezingen volgend voorjaar. Pieter van Geel is nooit een gezaghebbende leider van het CDA geweest. En sinds het gerucht dat hij tussentijds uit Den Haag wilde vertrekken om Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant te worden, is de waardering verder afgenomen. Ook het CDA staat slecht in de peilingen.

GroenLinks staat in de peilingen op winst, maar in die partij smeult nog steeds kritiek tegen Femke Halsema. Vooral het snelle afhaken bij de laatste kabinetsformatie wordt haar nog nagedragen. Verder weet GroenLinks niet echt te profiteren van de verhoogde aandacht voor duurzaamheid, klimaat en milieu.

Rita Verdonk is een verhaal apart. Zij kan geen kritiek krijgen uit haar fractie vanwege de uitermate slechte peilingen (nul zetels). Ze is het enige lid van de ‘Groep Verdonk’.

Eigenlijk weten alleen Marianne Thieme (PvdD), Bas van der Vlies (SGP), Alexander Pechtold (D66) en Geert Wilders (PVV) zich aan zulke kritiek te onttrekken. De SGP is een getuigenispartij waar eerbied voor het gezag met hoofdletters geschreven staat. De Partij voor de Dieren staat stabiel op twee zetels. D66 en de PVV staan al weer heel lang op forse winst in de peilingen. En dat is nog altijd het beste middel om iedere kritiek op de leider de kop in te drukken.

Hans Andringa

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


6 reacties op “Politieke ‘lijders’”

 1. Had-je-me-maar zegt: 08-10-09 om 22:09

  De enige die schuldig is aan “Hamergate” is Wouter Bos. De politieke leider die alleen maar een ja-knikkende voorzitter en fractie voorzitter onder zich duldde. Hij heeft hemel en aarde bewogen om te voorkomen dat Jan Pronk voorzitter werd van de partij. Dientengevolge staat er een fractievoorzitter met de uitstraling van een zwangere kerkuil op zondagmiddag en er komt geen zinnig woord uit haar mond. Om over de partijvoorzitster maar te zwijgen die als een schoothondje blaft als Wouter in haar staart knijpt. Als er dus al iemand weg moet vanwege de staat van ontbinding van de PvdA is dat Wouter Bos. Dus Wouter, incasseren die commissaris en andere zakkenvulbaantjes en aufrotsen. p.s. wel graag na de verkiezingen want de vijf zetels komen in zicht door jou aanpak. Gaat zo door.

 2. bas zegt: 09-10-09 om 09:23

  Sterke leiders dulden, zoals mij voorganger die duidelijk anoniem wilt blijven reeds aangaf, geen sterke onder-baasjes.

  Dat zie je bij bos, dat zie je elders. Daarmee volgt na elke sterke leider een periode van verval, waardoor ee nneiuwe sterke leider iets op te bouwen heeft.

  EEnander voordeel is dat hiermee een andere partij in staat is de fouten va nde voormalige sterke leider op te ruimen – zonder zich verplicht te voelen veel eerbied te tonen voor deze niet-geestverwant

  Eigenlijk is het dus een prima systeem, en het volgt geheel uit de menselijke natuur (die de PvdA – met haar maakbare samenleving – eigenlijk niet wilt erkennen :) )

 3. Jannenman zegt: 09-10-09 om 11:24

  Mee eens bas, maar gaat niet altijd op; Agnes Kant oogt sterk en doet het ook best goed.
  Misschien volgt dat dan toch nog de regel; ik zie Marijnissen als veel sterker dan Bos, dan kan de persoon ‘eronder’, ook sterker zijn.

 4. marjo zegt: 09-10-09 om 14:52

  ze kunnen beter allemaal vertrekken en opdoeken deze partij maar mischien lost het probleem zich van zelf op na de volgende verkiezingen als ze nog geen stem meer krijgen van een echte ned alleen nog van hun geimporteerd stem vee.

 5. Eddy zegt: 09-10-09 om 18:28

  Goede tekst Marjo. Met figuren als jij wordt het hier steeds gezelliger.
  Ga toch lekker emigreren meid.

 6. Een sterke leider kan alleen opstaan met een duidelijke richting en die is de PVDA al jaren kwijt. Een leider zet de nuezen in dezelfde richting, maar dan moet je wel weten waar je heen gaat en dat is nou juist het probleem in de politiek. CDA, Groen links, VVD en PVDA weten niet de richting waarin ze moeten lopen en daarom kun je geen leiding geven. Wouter Bos lijkt sterker omdat we in een financiele crisis zitten en hij minister van financien is. En als je verloren op de hei staat is iedere richting al snel de juiste, bij gebrek aan beter.

Geef een reactie