De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Wederopstanding?

marijnissenJan Marijnissen kan het niet laten. Hij is alweer ruim een jaar SP-leider af. Maar om nou te zeggen dat hij zijn opvolger Agnes Kant rustig haar ding laat doen…  Deze week zegt hij in een interview met het blad Binnenlands Bestuur dat hij niet uitsluit dat hij de SP-kar weer gaat trekken. “Hans van Mierlo is na jaren ook nog eens teruggekomen, en zeer succesvol.” Ai! Weer zo’n pijnlijke opmerking.

Het is niet de eerste keer dat Marijnissen uitspraken doet waar Kant niet blij mee zal zijn. Eerder zei hij bijvoorbeeld: “Ja, ik vind, ze groeit steeds beter in haar rol. Uhm… het is ook niet niks: oppositieleider, leider van de SP-fractie.” En:  “Zij is niet wat ik ben. Soms doet ze dingen die ik niet goed vind en dan praten we erover, heel discreet.”

Marijnissen is een doorgewinterd politicus, die zich tegenover de pers niet zomaar iets laat ontvallen… Je kunt er dus vanuit gaan dat hij ook nu weer doelbewust heeft verklaard: “Op het moment dat er beroep op mij wordt gedaan, dan ben ik er natuurlijk”. Om er uit beleefdheid nog aan toe te voegen dat hij die kans buitengewoon klein acht.

De vergelijking met de comeback van Hans van Mierlo maakt het er niet beter op. Want Van Mierlo werd in 1986 teruggeroepen als leider, toen zijn partij – om het maar eens zo te zeggen - in een deplorabele toestand verkeerde.

Bij de verkiezingen in 1982 had D66 elf zetels verloren en vier jaar later zag het er naar uit dat ook de overgebleven zes zetels eraan zouden gaan. Van Mierlo – de verpersoonlijking van D66, zoals Marijnissen ‘mister SP’ is – werd van stal gehaald als joker. Hij moest het tij keren en deed dat met verve. Na zijn speech ‘Een reden van bestaan’ haalde de zaal opgelucht adem.

Het lot van D66 was altijd nauw verbonden met de charismatische Van Mierlo. In 1994 wist hij het recordaantal van 24 zetels binnen te halen. Na zijn terugtreden in 1998 ging het weer bergafwaarts, tot aan de karige drie zetels die Pechtold en de zijnen nu bezetten.

Dus… Wat wil Marijnissen nou eigenlijk zeggen in Binnenlands Bestuur? Ziet hij zichzelf ook als redder van ZIJN partij, die sinds de laatste verkiezingen 25 vertegenwoordigers in de Kamer telt, maar er in de peilingen aanzienlijk slechter voorstaat? Eén ding is duidelijk: als compliment voor Kant kunnen zijn uitspraken niet bedoeld zijn.

Inge Hoogendoorn

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


16 reacties op “Wederopstanding?”

 1. bas zegt: 08-10-09 om 17:01

  Natuurlijk mag de SP Marijnissen terugvragen, en dan mag hij de uitnodiging aanvaarden

  Maar om op die manier te gaan zitten vissen? Te schandalig voor woorden. Laat Kant haar ding doen, of val haar openlijk aan

 2. Had-je-me-maar zegt: 08-10-09 om 18:20

  Oh, Grote Leider, keer terug en voer Nederland aan in de richting van een Culturele Revolutie. Alle macht aan de arbeiders!

 3. Bart zegt: 08-10-09 om 19:56

  Dit is helaas de enige tegenpool tegen jaknikkers , graaiers, en de hemelfietserij van de PVDA.

 4. Jannenman zegt: 08-10-09 om 20:20

  Helemaal voor en nu eindelijk eens samen met Wilders aub.

 5. Jannenman zegt: 09-10-09 om 02:05

  Overigens vind ik niet dat Agnes Kant het slecht doet. Kunnen ze bij de pvda en GL niet aan tippen. En ook een beetje raar dat jullie in gaan vullen dat het voor haar pijn moet doen. Ze is nog jong en al komt Marijnissen terug, dat betekent niet dat er voor haar geen prominente plaats is, noch dat ze niet alsnog, en nog beter, later weer die plek in neemt.

 6. bas zegt: 09-10-09 om 09:28

  Agnes zal 40 tot 42 zijn, denk ik. Oud genoeg, in elk geval om nu door te breken, en anders gebeurt het niet

  Zou Marijnissen terugkomen, dan wordt het natuurlijk nooit meer wat met Agnes: dat is dan altijd de vrouw die het niet gered heeft

 7. Bart zegt: 09-10-09 om 13:18

  Het is natuurlijk fijn als de analyticus achter dit stukje in ieder geval het huidig aantal Kamerzetels van de SP goed opschrijft.

  Maar goed. Toen Marijnissen weg ging, had de SP rond de 17 zetels. Na een kleine dip is dat nu ook weer het geval. Het is moeilijk in te zien hoe Marijnissen zich daarmee als grote redder kan opwerpen, aangezien zijn opvolger het even goed doet.

 8. Zoals Bas hierboven verwoord, zoals Marijnissen dit nu doet is niet echt netjes. Het is een aanval in de rug van Kant. Zij kan weinig terugzeggen immers Marijnissen valt haar niet openlijk aan, maar ondertussen wordt er aan de grondvesten van haar partijleiderschap gemorreld.

 9. Eddy zegt: 09-10-09 om 18:16

  Ik denk dat blonde Geert het meest zal balen van een eventuele terugkeer van Marijnissen. Overigens denk ik dat voor zowel links als rechts Marijnissen acceptabel zou zijn als premier. Hem valt tegenwoordig als vanzelf een natuurlijk respect ten deel. Wat je van de rest bepaald niet kunt zeggen.
  @ Bart: Wat loop je nou te zaniken man. Verwacht je nu echt dat steeds de virtuele hoeveelheid zetels uit een peiling van het moment als maatstaf dient? Marijnissen liet een partij achter met 25 zetels. Punt.

 10. Jannenman zegt: 09-10-09 om 21:39

  Aan je woorden te zien ben jij expert op het gebied van respect Eddy…

 11. Ronald zegt: 10-10-09 om 10:17

  Jan heeft mij ooit naar de SP getrokken…. (ff dimmen)hij verdient alle respect voor zijn gevecht naar erkenning binnen het haagse.
  Agnes is(met haar fractie)zeker goed bezig en een giga kanjer met het hart op de juiste plek, maar heeft ze hét ook?
  Ze komt mij in de pers over het algemeen té “boos” en frussie over.
  Boosheid en frustratie uit onmacht?
  In ieder geval had/heeft Jan iets “cup a soup” natuurlijks van “kom maar op” over zich, ook in dit geval!
  Netjes of niet er moet een goed antwoord komen op de PVV.
  PS: Kan iemand Rob Oudkerk bekeren tot SP’er?kon wel eens een goed begin van zijn ideeen deze week.

  groetjes,

  Ronald

 12. Bert zegt: 11-10-09 om 12:12

  Helaas moet er tegen het gehele politieke blok met napappagaaien en jaknikkers mensen in verzet komen die iets boos en frussie uitstralen naar de gevestigde (wan) orde.
  Het kan toch niet zijn dat grote ontwikkelingen in dit land verzandden in een broddel discussie en beleid wat CDA en PVDA nu steeds tentoonspreiden, met alleen de AOW tot 67 er door heen drukken, en verder zich uinzetten als de gehele dienstbaarheid aan de graaicultuur en te hoge salarissen voor niet geheel gecompliceerde of belangwekkende banen in dit land.
  Dit voor verdere uitbreiding van een z.g. elite welgestelden, welke met woekerprijzen en winsten dit afhandig willen maken van de hard werkende mens, die nu met deze crisis de enorme pineut moet zijn.
  U ziet nu dat de focus alleen op de AOW is gezet, alle ander suggesties zijn inmiddels verstomd, Het verder leegschrapen van de samenleving zal als een veenbrand doorzetten.

 13. Jannenman zegt: 12-10-09 om 09:17

  Ik denk niet dat SP de PVV bijt. Zij kunnen elkaar juist aanvullen. Ik ben nog steeds ‘links’, maar zal dat nooit meer stemmen als ‘linkse’ partijen niet bereid zijn op te komen voor de eigen groep, Nederland voor Nederlanders dus. Nationaal socialisme is ook links, dat klinkt verdorven maar is eigenlijk de enige stabiele vorm van maatschappij als je culturele diversiteit waardeert.
  Overigens zie ik niet in waar Marx heeft gezegd dat alles hetzelfde moet worden. Proletatiërs moesten zich verenigen in hun strijd tegen het kapitaal, dat betekent niet dat ze zich moeten opmengen tot er geen verschil meer is (wat niet eens kan)
  Wilders een stukje naar links; sociaal binnen onze grenzen als groep (daar is hij al mee bezig zo te zien) en SP een stukje naar rechts; niet sociaal willen zijn voor de hele wereld (dat zijn zij ook niet met ons), erkennen van de grenzen van onze groep. Et voila.

 14. Sytse zegt: 13-10-09 om 11:05

  Agnes Kant is een regelrechte ramp voor de SP! Zij bakt er helemaal niets van. Laat Jan Marijnissen asjeblieft weer terug komen!

 15. arie zegt: 28-10-09 om 09:21

  Als Johan Cruijff bij AJAX terug zal komen, heeft daar toch ook niemand problemen mee? Maar waar gaat het over? Het belangrijkste van de SP is tegengeluid bieden aan al die ramkoers-voorstellen van de regering en tegelijkertijd met sociale alternatieven komen. Neem de verhoging van de AOW. Als je Donner hoort, lijkt het heel logisch dat 65 jaar 67 jaar moet worden. Immers als er nu 4 werkenden staan tegenover 2 AOW-ers en dat in de toekomst 2 werkenden tegenover 1 AOW-er is, dan lijkt het logisch. Maar als je dan leest dat vanaf 1970 tot 2007 het aantal AOW-ers is gegroeid van 1 miljoen naar 2.5 miljoen (meer dan een verdubbeling), maar de uitgaven aan AOW als % van het bruto binnenlands produkt slechts is gestegen va 4.1 naar 4.4, geeft dat te denken. Want dat is bij lange na geen verdubbeling, zoals Donner & Co ons doen geloven.
  Eén keer raden welke partij met deze cijfers komt…

 16. emiel zegt: 13-11-09 om 10:53

  Omdat agnes Kant en zo’n puinbak van maakt en Jan Marijnesen is weg gegaan, daarom heb ik mijn lidmaatschap van de SP opgezegt en dat zouden velen mij na kunnen doen. Misschien dat de SP dan wakker wordt. Helaas is het op plaatselijk niveu al niet veel beter. Ze beloven al een jaar een antwoordt en een oplossing maar helaas ook hier kan de SP zijn woordt niet houden. Jan waar ben je????????

Geef een reactie