De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De Eerste Kamer en de crisis

heemskerk_204De Eerste Kamer houdt vandaag de algemene beschouwingen. Dat is dé gelegenheid voor de Senaat om over de hoofdlijnen van het regeringsbeleid te praten. Net als in de Tweede Kamer voeren de fractievoorzitters het woord en het kabinet antwoordt bij monde van de premier. Voor de Eerste Kamer zijn de algemene beschouwingen zo’n beetje het belangrijkste debat van het jaar: het gaat over “de politiek” in het algemeen en er is relatief veel belangstelling van de media. Tegelijk is het debat voor veel ministers en staatssecretarissen niet de populairste bezigheid. Ze moeten de hele dag in de zaal zitten, en de enige die aan het woord komt, is de minister-president. Het is niet de bedoeling dat bewindslieden al te opvallend iets anders doen.

Alleen ministers en staatssecretarissen die echt niet kunnen, mogen het debat laten schieten. De nieuwe Eerste-Kamervoorzitter, Van der Linden, begon de vergadering vandaag met de berichten van verhindering. Een paar bewindslieden zijn in het buitenland en enkele ministers en staatssecretarissen moeten tussendoor af en toe naar de Tweede Kamer. Over de staatssecretaris van Economische Zaken liet Van der Linden een niet alledaags zinnetje horen: ook die is er niet, maar zijn bericht van verhindering is “niet aanvaard”.  
 
 Zet Javascript en Flash aan om deze Flash video te zien.
De betrokken staatssecretaris, Heemskerk, is met een handelsmissie naar Turkije. Volgens Economische  Zaken was die missie al heel lang gepland en is het voor Nederlandse bedrijven van groot belang om te profiteren van de economische mogelijkheden in Turkije. De staatssecretaris vindt in deze crisistijd zijn afwezigheid te billijken. Maar de Eerste Kamer vindt de missie geen goede reden om niet bij de beschouwingen te zijn en heeft dat de staatssecretaris ook laten weten. Volgens de Senaat was deze datum al maanden bekend en zijn er nog wel meer bewindslieden die eigenlijk andere bezigheden hadden. Maar die zijn -na een aanmaning- uiteindelijk toch komen opdraven. Het zelfbewustzijn van de Eerste Kamer groeit en daar passen lege stoelen achter de regeringstafel niet bij.

Albert Simons

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


5 reacties op “De Eerste Kamer en de crisis”

 1. Jannenman zegt: 13-10-09 om 16:45

  Misschien ben ik gek, maar hoe kan iets een debat zijn als er maar 1 mag spreken? Dat heet toch een monoloog?

  Blij dat ik daar niet hoef te zitten. Ik zou binnen een half uur liggen slapen, vermoed ik.

 2. marjo zegt: 13-10-09 om 20:48

  tja janneman ooit was nederland een democratie maar het is inmiddels gebleken dat het niet meer zo is want hier krijgen de mensen gewoon alles door de strot geduwd graag of niet ze kunnen er toch niks tegen beginnen ,die eerste kamer kunnen ze voor mij ook afschaffen is daar de crisis tenminste voorbij,en als balkellende er moet spreken valt toch zowiezo iedereen in slaap van de stoel vallen zullen ze niet want ook daar zijn ze inmiddels aan de pluch geplakt

 3. Jannenman zegt: 14-10-09 om 12:23

  misschien helpt de Zweedse band. Er schijnen er wat 2e hands op de markt te komen binnenkort.

 4. bert zegt: 20-10-09 om 11:56

  Fijn, dat het niveau van deze discussie zo hoog is. Als je daaraan meedoet, zou je dan in ieder geval goed willen spellen: het is ‘sowieso’ en ‘pluche’. Het komt zinnen ook ten goede als er af en toe een leesteken (komma of punt) wordt gezet.

 5. Jan zegt: 26-10-09 om 17:37

  Ceremonie moet er zijn.
  Wat is een land of etentje of familie of viering of vergadering zonder ceremonie ?
  Het is ook een vorm van respect, niet alles hoeft een praktisch effect te hebben.
  Je zit toch ook, net als hier niet thuis horenden, waar ze een ander gebruiksritueel hebben, smakkend met de smoel open te eten ?

Geef een reactie