De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Misschien een pakket euro’s?

fotopers-2Door Dominique van der Heyde

De Surinaamse president Ronald Venetiaan had er duidelijk zin in: “ik heb eigenlijk wel tijd tot zes uur”, zei hij. Het was op dat moment net twaalf uur geweest…

Venetiaan ontving maandag in Paramaribo breed lachend de Nederlandse fractievoorzitters. De verwachting was dat er wederzijds enkele beleefdheden zouden worden uitgewisseld, zonder al te veel inhoud dus. Maar de president kwam met een waarschuwing: de relatie tussen Nederland en Suriname dreigt te verslechteren. Nederland denkt vooral aan zichzelf. De voormalige kolonie wordt door veel Nederlanders gezien als “ver-van-mijn-bed-show” en dat terwijl zoveel Surinamers wel op Nederland gericht zijn, aldus de president.

De miljarden die Suriname van Nederland kreeg na de onafhankelijkheid zijn bijna op. Het land kan redelijk goed op eigen benen staan met olie en goud in de grond, maar het wil toch de aandacht van Nederland vasthouden. Geen neo-kolonialisme, maar wel een voorkeursbehandeling. En wat daar mee gemoeid is liet Venetiaan zich ontvallen toen hij het kado van de Nederlandse delegatie ging openmaken: “wat zou er in zitten? Misschien een pakket euro’s?” De fractievoorzitters lachten er maar wat schaapachtig om.

Na afloop sprak Venetiaan uitvoerig met de meereizende Nederlandse journalisten. Daarbij bleek dat het land nog een verzoek heeft uitstaan: een bezoek van Koningin Beatrix aan Suriname. Zij is hier als vorstin nog nooit geweest en dat steekt de Surinamers. Er is alleen wel een goede reden voor: Desi Bouterse. De in Nederland wegens drugshandel veroordeelde ex-couppleger loopt hier vrij rond. De Koningin zou hem in dit land, met slechts 430.000 inwoners, zomaar tegen het lijf kunnen lopen.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


1 reactie op “Misschien een pakket euro’s?”

  1. Jannenman zegt: 20-10-09 om 13:22

    Het is ook altijd hetzelfde gezeur. Men wil zelfbestuur, maar ook een dot geld uit Nederland.
    Ja dat wil ik ook wel, of wij in onze regio. Alles zelf mogen bepalen EN een zak geld.
    Zo werkt dat niet meneer Venetiaan.

Geef een reactie