De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Fractievoorzitters in de jungle

fractievoorzitters_204Door Dominique van der Heyde “Dominique, waarom heb je geen cameraploeg bij je?” Frits Wester en ik moeten het telkens uitleggen: dat een cameraman ongeveer 1000 euro per dag kost en dat we het bezoek van de fractievoorzitters aan Suriname op zích niet genoeg nieuws vinden.

Ik doe even Sacha of Philip na om het te illustreren: “Dames en heren, goedenavond. Mariëtte Hamer, Femke Halsema en de andere fractievoorzitters hebben zich per korjaal – een typisch Surinaamse rivierboot – naar een huttendorp in de binnenlanden van Suriname laten vervoeren. Zij deden dit om meer inzicht te verkrijgen in de gewoonten en leefwijzen van de daar woonachtige Marrons, de afstammelingen van slaven.

Vervolgens zou er een Journaal-filmpje starten, met de volgende tekst:
“Fractievoorzitters in de jungle. Het is een raar gezicht. (Beeld fractievoorzitters in boot.) Maar ‘t bezoek heeft een goed doel: hier aan de Suriname-rivier sponsoren een Nederlandse zorgverzekeraar, Menzis en een woningcorporatie, Woonbron, een luxe resort. De opbrengsten uit het toerisme gaan rechtstreeks naar de lokale bevolking. Ouderen krijgen professionele hulp aan huis en er is een crèche geopend. Vanwege het toerisme hebben enkele tientallen lokale Marrons werk gevonden.”

(Hier volgt een ondertitelde quote van een dorpshoofd. Naam: kapitein Mens.)  “We vinden het een grote eer dat de delegatie van Nederlandse politici hier naartoe is gekomen. Roger van Boxtel is een goede vriend van ons.”

img_0132204De voorzitter van de Tweede Kamer, Gerdi Verbeet speelt haar rol als ‘koningin van de delegatie’ fantastisch. (Beelden van Verbeet die een liedje zingt met de kinderen in het dorp) En ‘s avonds nemen Alexander Pechtold en Mark Rutte een duikje in het warme water van de Suriname-rivier. Zij zitten met hun hoofd alweer een beetje in Nederland, want VVD en D66 hopen dat t kabinet snel valt. Ze dromen over meeregeren (beelden dobberende Rutte en Pechtold ) en het sneller invoeren van een hoge AOW-leeftijd. (Beeld zonsondergang langs rivier, even laten staan).

‘t Is leuk, maar geen nieuws.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


12 reacties op “Fractievoorzitters in de jungle”

 1. Had-je-me-maar zegt: 23-10-09 om 14:45

  Wat wel nieuws is en niet leuk, is dat er een paar politici op kosten van de Nederlandse belastingbetaler lekker op vakantie zijn, terwijl in Nederland de economische en sociale problemen zich opstapelen.

 2. Gerben zegt: 23-10-09 om 15:14

  @ had-je-me-maar

  ga de politiek in als het zo’n makkelijke baan is. Dik salaris, fijne werktijden en nog snoepreisjes ook! Wat wil je nog meer?

  Nee dit is een goede reis, met een grote surinaamse minderheid in nederland is het niet meer dan logisch dat er zo’n reis plaats vindt.

 3. Indra zegt: 23-10-09 om 16:51

  Kunnen de Surinaamse kamerleden niet naar de Marons en de Nl kamerleden naar de schilderswijk, Almere(PVV probleem) en kanaleneiland?

  Dit is geen poging tot cabaret; bah, laten ze iets doen aan mijn situatie…en al die anderen , die uit de Wao zijn geschopt en in de bijstand vastzitten…

 4. bas zegt: 23-10-09 om 19:09

  Ik neem toch aan dat ze hun eigen vakantie uit eigen zak betalen?

 5. Ronald zegt: 24-10-09 om 02:37

  Ten eerste …. Een “dik” salaris is een rekbaar begrip.
  Of je blij moet zijn met een horde journalisten aan je hol(met of zonder camera man) op een werkbezoek, is ook nog maar de vraag.
  Wat ik ervan lees is dit zeker geen vakantie, eerder zo’n vervelende teambuilding sessie op de hei die je baas zo broodnodig vindt.
  Om eerlijk te zijn heb ik nog nooit afgunstige blikken voor die “snoep reisjes” gehad
  Om eerlijk te zijn spreekt mij een sessie op de hei in suriname mij ook beter aan dan een dagje koningshof in veldhoven!
  Was ik nou toch maar kamerlid geworden(alsof dat zo makkelijk is)want voor zo’n reisje…. daar doe je het toch allemaal voor..?

 6. marjo zegt: 24-10-09 om 17:35

  hoop maar dat er genoeg krokodillen in het water zitten en dat het bootje met deze profiteurs groep snel mag zinken

 7. David zegt: 25-10-09 om 20:14

  Heel goed dat kamerleden naar Suriname gaan. Zou het liefst willen dat iedere Nederlander in staat wordt gesteld om het land te bezoeken, eventueel door een kleine subsidie van de overheid. Prachtig land en hele leuke mensen.

  Snap alleen niet dat er niet een lokale cameraman ingehuurd kan worden, dat doet Hanna Draaibaar toch ook? Zou het sowieso door haar laten doen wat dat levert een betere en meer kritische reportage dan bovenstaande sfeerimpressie.

 8. Had-je-me-maar zegt: 25-10-09 om 23:08

  @ Gerben

  Dan wordt het nog druk voor de dames en heren als er reisjes moeten worden gemaakt naar de landen van alle minderheden in Nederland.

  Het liefst dan morgen naar Sudan of Ethiopie.

 9. Ferry zegt: 26-10-09 om 00:40

  Natuurlijk is dat voor 1000 euro geen nieuws. Wel die fotoos van Willem-Alexander waarover dan krokodille tranen geplengd werden vooral door van die engerds die zich met het koningshuis bezighouden zoals in RLT-Boulevard. En het is nieuws, maar gelukkig ontging jullie dat, omdat GW er niet bij was (tenminste ik zie hem niet). Was ie er wel bij dan was het ook nieuws. Kun je nagaan hoe ziek jullie zijn.

 10. keuleniscool zegt: 26-10-09 om 12:53

  Als ik de foto,s zie ,
  zie ik een gezellig uitstapje met verrekt weinig werkers….
  Hoezo werkbezoek ?

 11. J.H.Bruijnjé zegt: 27-10-09 om 11:26

  Zo’n reisje laat zien:Dat met uitzondering van SP en PVV de fractieleiders met een natte vinger te lijmen zijn..
  Wij rubriceerden dat soort klanten bij onze verkoopafdeling als “etertjes”(met éen t!).
  Dat bij dit schoolreisje de jongens Rutte en Pechtold de uitslovertjes zijn (zwemmen.)
  Dat de deelnemers hun eigen belangrijkheid zwaar overschatten.(waarom geen camera ad €1000?)Maar dat wisten we al.
  Dat alle gehuil over kosten (wanneer in de Kamer)niets anders ,dan krokodillentranen zijn.

 12. J.H.Bruijnjé zegt: 27-10-09 om 11:29

  Vraag:Waarom your comment etc”.niet in het Nederlands? Spreek je moers taal!

Geef een reactie