De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Fractieleiders overleven snoepreis

fotohalsemahelmVan hot naar her zijn ze gesleept de afgelopen week. Busje in, busje uit. Speech zus, gesprek zo. Vliegtuig in naar het binnenland, hobbel de hobbel landen op een voetbalveldje en hup weer verder, wiebelen in bootjes. Veel, héél veel beleefd luisteren en dan weer snel door.  Met in het kielzog tien opdringerige parlementair journalistenWaar was die reis naar Suriname nou eigenlijk goed voor?

Om te beginnen voor de relatie tussen beide landen. Nederland heeft weer interesse voor Suriname en wil de jongere generaties helpen om het land verder op te bouwen. Ook voor alle oud-Surinamers in Nederland (335.000) is het van belang om daar de aandacht op te vestigen: de toekomst van het prachtige, maar ook nog steeds wankele Suriname.

De reis was ook goed voor de Nederlandse politieke verhoudingen. PVV en SP zullen er zeker anders over denken, want hun fractievoorzitters waren niet mee, maar er is duidelijk wat veranderd door deze reis.

Om klein te beginnen:  Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren beantwoordde geduldig en met gevoel voor humor ieders plagerige dierenvragen. Bij het bezoek aan een goudmijn excelleerde ze als goed geïnformeerde natuurbeschermer.  Ze heeft punten gewonnen bij haar collega’s.

Dan Mariette Hamer. Zij kwam uitgeteld aan in Suriname, na een slopende AOW-week en gezaag aan haar stoelpoten door fractiegenoten. Aan het eind van de week had Hamer al haar strijdbaarheid terug. Het zoeklicht moet nu maar eens richting Wouter Bos. Immers: niet Hamer, maar Bos is leider van de PVDA. Juist hij moet nu aan de bak om de PVDA weer in de lift te krijgen.

fotogerdiparaplu1CDA-fractievoorzitter Van Geel benadrukte in elk interview dat hij gaf dat hij toch eigenlijk een bestuurder is. Dus niet echt een politicus. Solliciteert Van Geel naar een plek in de Europese commissie?

En tenslotte: het roti-akkoord. Alexander Pechtold, Mark Rutte en Femke Halsema hebben elkaar diep in de ogen gekeken de afgelopen week.  Zij willen graag meeregeren na de volgende verkiezingen. ‘Het nieuwe motorblok’, zo noemde één van hen de combinatie. D66, VVD en GroenLinks met CDA óf PVDA, daarover zijn ze het nog niet eens. PVV en SP hebben dan de korjaal gemist.

Dominique van der Heyde

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


27 reacties op “Fractieleiders overleven snoepreis”

 1. Erwin zegt: 26-10-09 om 17:37

  Is dit een bericht uit de toekomst, gezien het tijdstip wel….

 2. Erwin zegt: 26-10-09 om 17:38

  het is wintertijd, wakker worden het is nu 16.37 h

 3. peter stijnen zegt: 26-10-09 om 17:39

  Regeren is toekomst, maar je moet de huid niet verkopen voor de beer geschoten is!

 4. Erwin zegt: 26-10-09 om 17:43

  ff on topic, geef mij die pvv en sp maar, hebben hun rug tenminste recht.

 5. Rens zegt: 26-10-09 om 18:29

  Tsja……het zal allemaal wel….ik zie het nut er niet van in….zouden ze zelf ook iets betaald hebben uit hun eigen portemonnee.
  Maar ja….als het eten maar goed was.

 6. Mark zegt: 26-10-09 om 18:41

  Het was inderdaad een snoepreisje, dat wij hebben betaald.
  Maar dat is niet erg, want ze werken zó hard en verdienen zó weinig….

 7. Jannenman zegt: 26-10-09 om 18:53

  Compleet van de zotte.

 8. topi zegt: 26-10-09 om 19:01

  Begrijp het nou toch eens een keer! Deze reis was natuurlijk ter voorbereiding van de overgang van de “nederlandse” antillen naar een andere heerlijke tropische bestemming voor onze oververmoeide haagse stoelenverwarmers. Als straks de antillen naar Venezuela zijn gegaan moeten ze toch ergens anders ons geld kunnen uitgeven!

 9. Gertjan zegt: 26-10-09 om 19:01

  Gaat GroenLinks met het roti-akkoord, nu een rechtse regering met VVD, D66 en CDA mogelijk maken? Dat zal het linkse deel van de partij niet accepteren.

 10. Een heel goed idee om de banden met Suriname weer aan te halen. En investering, geeft tenslotte rendement.

 11. k. plop zegt: 26-10-09 om 19:34

  Wat een tendentieuze titel zeg.
  Zit ik op telegraaf.nl?

 12. Betty zegt: 26-10-09 om 20:18

  “Overleven” ???
  Waren ze gecrasht ofzo? Bijna verdronken? Hebben ze een aardbevingen meegemaakt? Zijn ze bedreigd met een pistool?

  Ach welnee, ze zaten gewoon roti te eten onder een klapperboom. Sorry hoor, maar mag deze berichtgeving een beetje normaler aub?

 13. Jaap zegt: 26-10-09 om 20:18

  Geen slecht idee, Alex, Mark en Femke. Wel graag met het CDA. Enne … Mark moet wel een beetje dimmen, want zo’n grote mond als de laatste maanden, dat past hem niet.

 14. Indra zegt: 26-10-09 om 20:42

  Deze surinaamse- van- oorsprong is te los van haar oorsprong om enig nut te zien in dit bezoek; ik wil uit de bijstand..en weer aan het werk of weer terug in de Wao / Wia..
  Wat doen die mensen daar, ik wil het niet hebben;

  ojee Marianne Thieme in Suriname ? pff die zal wel hebben moeten afzien…er is daar veel dierenleed, weet ik nog..

  Femke en Marianne niet meer doen hoor, nu ga ik waarschijnlijk Pechthold stemmen…van die verwacht ik nog wel dat ie meegaat op zo’n reis…
  en die heeft mijn homovriendjes tenminste het huwelijk gebracht…

 15. arie zegt: 26-10-09 om 20:50

  Is de verslaggeefster bevangen door de hitte of een zonnesteekje wellicht. Ze maakt in ieder geval totaal niet duidelijk wat dit snoepreisje de nederlandse belastingbetaler nu heeft opleverd/gekost !!!

 16. Ab Biesenbeek zegt: 26-10-09 om 20:50

  vindt u ook niet dat de SP en de PVV steeds meer op elkaar gaan lijken?

 17. Jannenman zegt: 26-10-09 om 21:09

  Goed kijken wat er staat:
  D66, welke een elitaire partij is die democratisch zegt te zijn in naam. Dat is strijdig. In de praktijk is d66 extreem rechts.
  Vvd
  Groen Links, dat eindelijk met de billen bloot gaat. Groen links is natuurlijk al lang niet links meer, maar een allochtonenpartij. Wij kwamen wel op voor minderheden, wo allochtonen als linksen zijnde, maar dat impliceert niet dat die minderheden links zijn. Eindelijk laat Femke haar ware aard zien…
  En dan maakt het niet meer uit met wie ze samen zouden gaan, cda of pvda. GL heeft dus schijt aan links en moet opnieuw de naam wijzigen.
  Effectief zou dat een zeer rechts kabinet worden.

  Dan liever PVV, dat centrum is en SP, links. Dat is tenminste niet een verzameling liegende zakkenvullers.

  As i predicted 10 years ago.

 18. ferrie zegt: 26-10-09 om 21:28

  en nu gebruind tot hun 67ste werken

 19. Soerin Jankie zegt: 26-10-09 om 22:05

  Wat ik hierin mis is dat de Voorzitter van ons Parlement Gerdi Verbeet, heeft nagelaten om aan te dringen op naleving van de Toescheidingsovereenkomst. Dat is een Verdrag waarin de rechten van Nederlanders van Surinaamse origine die tegen hun wil met de onafhankelijkheid van Suriname werden opgezadeld worden gewaarborgd.
  Ondanks de garantie van toenmalig Minister Pronk van dezelfde PvdA dat de daarin toegekende rechten onvervreemdbaar waren, blijkt nu Gerdi Verbeet in te stemmen met de wens van de Surinaamse regering om dit verdrag op te zeggen.
  Hoewel de Surinaamse rechter heeft beslist dat Suriname aan dit verdrag is gebonden weigert Suriname de rechterlijke uitspraak te respecteren.
  En heeft de Surinaamse regering aan Nederland gevraagd dit verdrag te beeindigen zodat de uitspraak van de Surinaamse rechter niet hoeft te worden nageleefd.
  Nederland werkt dus mee aan sabotage van rechterlijke uitspraken door Suriname als wordt ingestemd met beeindiging van dit verdrag. Zie ook http://www.surinaamsenederlanders.eu. Daarin is de wetsgeschiedenis van de Toescheidingsovereenkomst terug te vinden.

  Mr. Soerin Jankie

 20. TimA zegt: 26-10-09 om 23:28

  @Ab: Mja. De “oplossingen” die ze aandragen zijn compleet tegenovergesteld, maar hun wijze van in de publiciteit komen is precies hetzelfde: vooral heel hard schreeuwen over de problemen en over hoe de overige partijen (die dus wel compromissen moeten sluiten om het land draaiende te houden) alles fout doen.

  En tsja. Daar vallen nou eenmaal een heleboel mensen voor. Triest maar waar. De hordes mensen die vorige keer nog op de SP stemmen, en nu op de PVV gaan stemmen, geven wel aan hoe slecht het eigenlijk gesteld is met onze democratie. (tenzij al die mensen een paar jaar terug oprecht geloofden in een socialistische welvaartstaat en nu allemaal echt een kapitalistisch-free-for-all als ideaal zien. Maar iets zegt me dat dat niet het geval is.)

 21. SBD zegt: 27-10-09 om 02:56

  Mischien volgend jaar maar een groot deel van onze belastingen niet betalen en besteden aan ons eigen snoepreisje?

  Oh nee. dat pakken ze ons op voorhand al af…

 22. Mark zegt: 27-10-09 om 03:00

  Snoepreizen,wachtgeldregelingen,weken en maandenlange afwezigheid i.v.m. zomer en kerst reces (lees vakantie), allerlei mooie financiële regelingen enz.enz. Al deze opvreters uit Den Haag beslissen dat wij allemaal door moeten werken tot ons 67ste jaar. De nederlandse pensioenfondsen (de rijkste instellingen ter wereld) barsten van het geld. Het kost de werknemers en werkgevers handenvol geld. Er is geld genoeg in Nederland oftewel er wordt door iedereen heel veel, veel te veel, belasting betaald. De belastingdruk en prijzen zijn in Nederland idioot hoog. Het is zowel voor de (kleine) ondernemer en werknemers financiëel haast niet meer te doen. Heel veel geld gaat naar totaal nutteloze projecten zoals bijvoorbeeld de Betuwelijn, Joint Strike Fighter enz.enz. Het kost allemaal tientallen miljarden euro’s. Er is genoeg geld maar ons belastinggeld wordt gewoon verkeerd besteedt. Wij Nederlanders klagen wel (en vaak terecht) maar zijn totaal niet solidair meer met elkaar. Dit weten de heren en dames in Den Haag maar al te goed en maken hier dankbaar gebruik (lees misbruik) van. De boel eens goed platgooien in verschillende sectoren voor een langere tijd zou helpen, te beginnen met het transport over de weg en water. Daarbij moeten de werkgevers en werknemers de handen ineen slaan en elkaar zoveel mogelijk steunen. Er is een gezamenlijk belang, alleen dan krijg je Den Haag op de knieen. Misschien dat het dan voor werknemers en werkgevers weer wat leuker wordt om in Nederland te werken en te verblijven. 120.000 mensen verlaten jaarlijks Nederland (gek he?!) vaak zijn dit goed opgeleide,gemotiveerde en ondernemende mensen die het bureaucratische en kleine denken in Nederland zat zijn. Hier zit er nog één sterk over na te denken om dezelfde stap te maken, Nederland is letterlijk en figuurlijk verstikkend geworden. Als het sociale,economische en politieke klimaat niet veranderd, is Nederland er over vijf of tien jaar heel erg beroerd aan toe!

 23. Bert zegt: 27-10-09 om 03:13

  Groen Links = Groen Rechts, Femke kreeg niet voor niks een belangrijke VVD prijs enige jaren geleden.
  Wandtgeltjes wijsheid : Zo de wind waait, waait mijn hoedje !

 24. Jannenman zegt: 27-10-09 om 04:23

  Hoezo hard schreeuwen? Ik hoor alleen geschreeuw van andere zijde. Ze komen nooit met deugdelijke argumenten, maar als je de discussie wilt aangaan Tima, be my guest.

  Wat jij blijkbaar niet begrijpt is dat er al heel lang een gapend gat ligt bij nationaal socialisme, betekenend; opkomen voor de groep en sociaal zijn binnen die groep. Het zijn de a-sociale ‘globalisten’ die een mondiale monocultuur willen, wat dus betekent dat geen enkele cultuurmeer mag bestaan. Daar zijn veel mensen niet blij mee en ik moet het eerste steekhoudende argument waarom dat zo goed is nog horen. En daar zijn mensen over de hele wereld niet blij mee, omdat mensen gek genoeg nogal hechten aan hun identiteit.
  PVV is niet extreem rechts, maar een middenpartij (nationaal socialisme kan onmogelijk rechts zijn. En dus kunnen PVV en SP goed door 1 deur, als SP eenmaal de barriere over kan stappen dat dat eng zou zijn en Wilders wat wil opschuiven naar het sociale, maar dat doet hij al.

  Die kapitalistische free for all mensen zitten vooral in D66 en GL, in mindere mate in VDD en zelfs in pvda tegenwoordig. Ook cda ziet er wel iets in, maar daar komen de christenen nog wel van terug.

 25. bas zegt: 27-10-09 om 10:30

  Er is wel een lijn te vionden tussen (een deel van) de VVD, D66 en (een deel van) Groen Links

  Dit zijn namelijk alle drie partijen die van het individue uitgaan, in tegenstelling tot de andere partijen:
  CDA, CU en SGP zien de mens alleen als lid van een kerk
  PvdA en SP zien ons als vakbondslid, of als uitzuigende werkgever
  en de PVV ziet ons toch vooral als een groot volk
  Rita verdonk, tenslotte, ziet ons helemaal niet meer staan :)

  Helaas heeft de VVD een grote conservatieve vleugel, die heel dicht tegen het CDA aanzit, en GroenLinks heeft, bijvoorbeeld in Nijmegen, een uitgangspunt dat nagenoeg gelijk is aan dat van de Communistische Partij Nederland in de jaren tachtig, dus het zal niet lukken

  Maar, wie uitgaat van de mens, van de verschillen en de eigen kracht, die heeft in de praktijk keuze uit 3 partijen

 26. Dagloner66 zegt: 27-10-09 om 13:38

  GL, D66 en de VVD zijn gewoon ordinaire belangenbehartigers voor het bedrijfsleven, het schijnheilige GL maakt reklame voor Toyota, de EU-nationalisten van D66 nemen het het op voor het koopsom-geboefte en de VVD likt iedereen waar ze tegenop kunnen kijken.
  Het zijn marionetten, zeker geen Volksvertegenwoordigers, ruggengraatloze slijmballen en gevaarlijk oorlogszuchtig.

 27. Bert zegt: 27-10-09 om 21:40

  @ Sagloner66 ;

  Helemaal juist !, GL, D66 VVD een heleboel beeldvulling, veel tekst, maar totaal geen daadkracht, geen concrete pragmatische oplossingen, tijdverspilling en verspilling van algemene middelen voor het betalen van salarissen aan dit gezelschap.

Geef een reactie