De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Jan Peter for President

eurolanden_balkenende_anp-8Corfu. Schrijft u even mee? Zonovergoten parel in de Ionische zee. Eenvoudige vissersdorpjes. Noeste zeebonken boeten nijver hun netten en serveren tussen de bedrijven door een glaasje raki aan de argeloze toeristen. Tot zover de voorrondes voor het Nationaal Dictee. En nu het waarom:

Corfu 1994. Lubbers was kandidaat om voorzitter te worden van de Europese Commissie. In een tumultueuze (spelt u ‘m goed?) vergadering praatten de regeringsleiders over de verschillende kandidaten. Kohl schijnt gescholden te hebben. Major en Mitterrand bemoeiden zich ermee. Lubbers’ kandidatuur sneefde.
 
Ik moest denken aan die vergadering nu er in Den Haag (en Brussel) steeds meer over die andere kandidaat gesproken wordt: Jen Peeter for President. Het is een ander baantje, maar de benoeming gaat nog vrijwel op dezelfde manier. De regeringsleiders praten achter gesloten deuren en kiezen daar hun president.
 
Toen, in Corfu, was Lubbers overigens wél openlijk kandidaat. En nu komt het aardige: omdat hij moeilijk over zichzelf kon gaan zitten vergaderen, mocht Wim Kok als vice-premier het woord voeren. Lubbers was er niet bij. Helmut Kohl heeft Kok toen duidelijk gemaakt dat Lubbers geen kans had op het voorzitterschap. Exit Lubbers.
 
(Quizvraag: wie werd het wel? En wat zegt het over de functie dat bijna niemand dat spontaan weet?)
 
En stel nou, stel nou, dat Balkenende wel kandidaat is? Wie gaat er dan straks over hem vergaderen? Omdat hij er zelf niet bij kan zijn, als kandidaat? Juist: de vicepremier. Wouter Bos. Die moet dan dus in Brussel uitleggen hoe geschikt Balkenende zou zijn. En in Nederland hoe graag hij wil dat Balkenende blijft. Succes!
 
Jeroen van Dommelen

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


38 reacties op “Jan Peter for President”

 1. SBD zegt: 29-10-09 om 16:46

  Als we toch bezig zijn met een spelletje (en dat is exact wat ze met ons flikken) en een quiz…

  Wie zei tijdens het debat over het verdrag van Lissabon in de tweede kamer,
  “De mening van het volk is niet nodig en daarbij ongewenst” ?

 2. Maar daarom is Balkenende ook geen kandidaat. Hij netwerkt subtiel achter de schermen en wacht netjes tot hij wordt gevraagd als compromisfiguur voor Blair en Juncker.

 3. Benjamin zegt: 29-10-09 om 16:53

  Antwoord: Jacques Santer.

 4. Wouter Bos zal Balkenende geen moment missen. Sterker nog, wannneer er geen nieuwe verkiezingen komen is er maar een man die JP op kan volgen… Of zien jullie Rouwvoet al op de G20 staan?

 5. Giorgos zegt: 29-10-09 om 19:12

  als we dan toch beginnen met een quiz.. tot welk land behoort corfu en wat is de favoriete drank van dat land? en juist niet van de aartsrivaal…

  (antwoord Griekenland en Ouzo, niet Raki, dat is bocht)

 6. bas zegt: 29-10-09 om 20:57

  Als Bak Ellende zou zeggen ‘Vragen ze mij, dan ga ik niet’ dan was er duidelijkheid dat hij GEEN kandidaat is

  Dat heeft hij – na herhaaldelijk uitgenodigd te zijn geweest – niet gezegd, en dus is hij WEL kandidaat – in elk geval hoopt hij op die benoeming

  Duidelijk, toch? Goed, het klopt natuurlijk niet – maar zo werken dergelijke niet democratische organen (en mensen)nu eenmaal

 7. Abraham de Kruijf zegt: 29-10-09 om 21:16

  Als de heer Balkenende voorzitter van de Europese raad van regeringsleiders wordt, wie van het CDA gaat hem dan in Nederland opvolgen als minister-president? De heer Wijffels, stel ik voor. Hij kent het kabinet. Is mede-architect van het regeerakkoord wat hij dan zelf mag uitvoeren. Als hij deze keer deze kans voor een politieke functie oppakt. Hij verstoort de samenstelling van het kabinet niet. De drang om nieuwe verkiezingen te houden kan wegebben. Dat geeft het CDA rust. Hij heeft de politiek van dichtbij meegemaakt. Heeft een deel van de wereldpolitiek geproefd bij de Wereldbank. Is sinds kort deeltijd-hoogleraar ‘duurzaamheid en maatschappelijke verandering’, aan de Universiteit Utrecht. Is een financieel topdeskundige. Precies wat Nederland nodig heeft. En hij hoeft maar anderhalf jaar, tot de volgende verkiezingen. Hij kan duurzaamheidscenario’s neerzetten. Beleidsterreinen die hem niet zo bekend zijn kan hij samendoen met de vice-premiers die al een ruime ervaring hebben opgebouwd. Hij kan ons land klaar stomen voor het volgende (CDA-)kabinet. Als de heer Balkenende niet de voorzitter van de Raad van Regeringsleiders wordt dan kan Nederland de heer Wijffels als Europees Commissaris Duurzame Ontwikkeling presenteren.

 8. Marco zegt: 29-10-09 om 21:58

  Dus, als ik het goed begrijp is de enige reden waarom JP een kans maakt dat niemand hem kent. De enige bijdrage van die andere gedoodverfde kandidaat is dat iedereen hem kent.

  Jaja, snapt u hem nog?

 9. SORRY… herstel:

  in derde zin / laatste woord: … verdwijnen … helaas WEGgevallen!

 10. Hans zegt: 29-10-09 om 22:35

  @ Roltrap: Die kans is (helaas) nihil. Cda nog steeds grootste partij, dus leverancier. Zitten we ineens met Verhagen als mp…

 11. Doortje Messing zegt: 30-10-09 om 00:10

  @Roltrap:

  Maxime ‘tweet’ Verhagen. Ambitie voor 2 heeft die man.

 12. Had-je-me-maar zegt: 30-10-09 om 00:18

  Nu wij, het plebs, door de politiek buiten spel zijn gezet over de invoering van “Het Verdrag van Lissabon, wat eigenlijk de Grondwet is zonder vlag, wat niet gezegd mag worden”, verwacht ik toch een wat hogere amusementswaarde bij de klucht rondom het Presidentschap van de EU, waar het plebs, traditiegetrouw, ook weer niets over te zeggen hebben.

  Daarom stel ik voor om de cavia`s van Fred Oster weer van stal, in dit geval uit de kooi, te halen en in een live uitzending, uitgezonden in alle landen van de Europese Unie, uit te laten maken wie de President word.

  Een uitzending met de grote sterren van de BBC en de Nederlandse omroepen, veel muziek, dans en komedie.

  Met als grote finale, de caviabak.
  Ik zie ze al staan, de families Blair en Balkenende, de cavia aanmoedigen om door het goede poortje te waggelen.

  En voor de verliezer liggen er een aantal commissaris baantjes gereed, ter compensatie van het mislopen van een kluchtbaan.

 13. Jonathan Eilander zegt: 30-10-09 om 00:38

  wanneer wordt bekendt wie de president van de EU wordt
  en krijgen we in Nederland ook nieuwe verkiezingen als het Balkenende wordt

 14. Eva L. zegt: 30-10-09 om 00:51

  Heel Europa aan de VOC mentaliteit, hmmmm……

 15. Elke keer schaam ik me weer rot als ik beelden zie van de Nederlandse vertegenwoordiging op internationale bijeenkomsten. Balkellende for president? Ik heb nog steeds de illusie dat er internationaal-politisch gezien voldoende intelligentie is om die kans voorgoed uit te sluiten…

 16. ik hartelijk gelachen om de caviaas zie het al voor me nouja een ding is duidelijk dit kabinet moet zo snel mogelijk weg wezen als bak-ellende naar brussel vertrekt van mij mag ie als ie maar niks te vertellen heeft dit in verband met zn voc mentaliteit. dus wat mij betreft nieuwe verkiezingen als het niet die gek van een wilders wordt laat die maar in zn roeibootje zitten

 17. Dagloner66 zegt: 30-10-09 om 09:29

  de NL jounalistiek is verworden tot een stelletje kritiekloze, hysterische groupies.
  Balkenende vlucht voor het Irak-onderzoek, maar niemand die daar wat ovewr zegt.
  Zelfs in de DDR moest de Volkskammmer nog toestemming geven.

  Maar ja, dan maar op Wilders stemmen in de hoop dat de PO opgeheven wordt, de propagandafabriek van het oorlogszuchtige Bilderbergtuig.

  \

 18. Martien zegt: 30-10-09 om 10:15

  Alle gekheid op een stokkie, maar we zitten er wel mee !!!
  Hoezo Nederland nog een democratie ??
  Kunnen we ze uit Den Haag allemaal niet naar Brussel laten vertrekken ?

 19. Laane zegt: 30-10-09 om 12:07

  Ik denk dat Balkenende meer in zijn mars heeft en meer goodwill heeft in Europees verband dan we denken.

  En Obama zal genieten met Balkenende als President.

  Ja toch?

 20. Chris zegt: 30-10-09 om 12:20

  Ik zou het een slechte zaak vinden.
  In Nederland is Balkenende democratisch gekozen. het CDA werd in 2007 de grootste partij en mocht daarmee de premier ‘leveren’.
  Een vertrek van Balkenende naar Brussel zou betekenen dat Balkenende ‘lak’ heeft aan de keuze van de kiezer en dat hij zijn democratisch toegewezen functie inruilt voor het ondemocratische presidentschap van de EU.

 21. Chris zegt: 30-10-09 om 12:21

  Volgens mij moet de klok v/d website nodig verzet worden…

 22. Dirk Pieter zegt: 30-10-09 om 12:46

  Ik begrijp de meeste reacties niet op dit forum.

  Volgens mij is Balkenende een prima kandidaat. Hij is de langst zittende regeringsleider binnen de EU, kent de fijnere kneepjes van het vak en heeft niet de bedoeling om een heel groot stempel te drukken op zijn ‘presidentschap’, anders dan bijvoorbeeld Blair en Juncker die een veel meer uitgesproken mening hebben welke lang niet altijd goed zou zijn voor Nederland.

  Een groot gedeelte van het commentaar dat ik hier lees gaat over het feit dat de persoon die de functie gaat vervullen niet democratisch gekozen wordt. Natuurlijk leverd dat geen schoonheidsprijs, echter wat als er wel verkiezingen zouden zijn. Dan zou iedereen in Europa op de afgevaardigde van zijn of haar land stemmen, ergo we eindigen dan met de kandidaat van het grootste land als ‘president’. Ook niet echt handig dus.

  Laten we met zijn allen inzien dat we als klein land niet zonder Europa kunnen, en laten we er trots op zijn dat wij een kandidaat voor deze functie mogen leveren!

 23. Ferry zegt: 30-10-09 om 14:16

  Het kandidaat zijn van Balkenende voor een dergelijke functie lijkt mij symptomatisch voor het gemiddelde gehalte aan Europese politici’s. Dat alleen vast te stellen is een droevige constatering. Buiten dat mocht straks blijken dat die commissie over de Nederlandse inbreng en deelname aan de oorlog in Irak op dubieuze gronden is gebaseerd, treedt hij dan gelijk weer af>?

 24. wij nederlanders moeten er trots op zijn dat JP MINISTERDAR BALKENENDE
  GENOEMD WORD ALS EERSTE PRECIDENT van europa. ik ben geen cda liefhebber maar wel trots

  gerard

 25. Tim zegt: 30-10-09 om 15:20

  Dat maakt hem dus 2x Judas. Eerst voor een land verkopen aan een EU verdrag die de meerderheid niet wilde, vervolgens door de poten te nemen en anderen zijn verantwoordelijkheden in de schoenen te schuiven. Fijne kerel toch, echte VOC mentaliteit ook om zo opportunistisch te werk te gaan en overal je slaatje uit te slaan. Of bedoelde hij dat niet?

 26. hans zegt: 30-10-09 om 18:58

  De keuze van de ‘president van europa ‘is al lang beslist ,zoals u weet regelen de illuminati dat,als u daar nog nooit van heeft gehoord raad ik u aan even op you tube te kijken.
  Balkenende is een stroman die hoopt op een hogere positie waar hij weer stroman zal zijn.
  Lieve mensen let aub op dat onze vrijheid steeds verder wordt ingekort .
  Laat u aub niet langer bedonderen!!!!!

 27. Zowel Balkenende als Blair zijn ongeschikt, ze hebben in het verleden de leugens van Bush geslikt en de waarheid van juiste onderzoeken niet willen geloven.
  Het CDA wil Balkenende nu kwijt, want hij kan het beloofde zoet niet waarmaken, er moet nog veel zuur geslikt worden in de portemonnee.
  ING en ABN/Fortis gaan nog veel geld kosten en weinig opleveren.

 28. Adri zegt: 31-10-09 om 17:18

  Opportunisme ten top.

 29. Jacques Engel zegt: 01-11-09 om 10:18

  Balkenende is de langst zittende prfemierminister, maar hij heeft in die periode wel de meeste van zijn kabinetten zien/laten sneuvelen. Is dat ook al een bekwaamheid? Laat die opgeblazen pinguin alsjeblieft naar Brussel vertrekken. daar kan ‘ie minder kwaad dan hier.

 30. Jasper zegt: 01-11-09 om 20:07

  Wees niet bang jongens, Balkenende gaat niet weg. Het is een politiek spel.

  Je kan geen kandidaat worden als je vooraf zegt dat je het niet wilt! Daarom zal hij straks als kandidaat gevraagd worden, en dan luiden de woorden; “nee, ik ga niet naar Brussel” Heel Nederland met de bek vol tanden en JP gaat punten scoren! Het zal mij niets verbazen. Overigens zijn nieuwe verkiezingen wellicht een keer nodig, maar elke premier wordt in deze tijden volledig de grond ingetrapt!

 31. Kees zegt: 01-11-09 om 20:22

  Juncker is de langst zittende minister president in de EU, die zit in Luxemburg sinds 1995 en is zelfs al twee keer “President van Europa” geweest.

 32. Ronald zegt: 05-11-09 om 02:36

  De belangrijkste competenties voor de functie is als ik het goed begrepen heb, weinig charisma, onbekend, een slappe rug en in diverse talen goed kunnen “ja knikken”
  De belgen zijn geloof ik ook trots als ze een blijkbaar een nog slappere kandidaat kunnen leveren.
  De functie klinkt mij meer in de oren als onzichtbare maar overbetaalde werkeloosheid.

  Die Belgen zal JP toch aardig dwars zitten denk ik zo, zo met de knieval voor de belgen in het westereschelde dossier nog vers in het geheugen.
  Hij heeft al behoorlijk gezichtsverlies geleden door de zuiderbuurtjes het afgelopen jaar.

  Dan nog de omgang van de WAO verhoging, hij en Bos voelen zich blijkbaar te hoog verheven om daar donderdag over mee te debatteren.
  Het is volgens mij een van de zwaarste beslissingen (zeker sociaal) in de afgelopen 10 jaar.
  Net als het verdrag van lissabon zo’n plan dat door de strot geramd is en vervolgens dood gezwegen.

  Het spijt me maar ik kan niet trots zijn op deze premier..

 33. quint zegt: 11-11-09 om 12:34

  Als JP europese president wil zijn moet ie lekker zelf weten. Iedereen die een betere baan kan krijgen gaat ervoor, ongeacht de consequenties voor anderen, want het is tenslotte zo tegenwoordig: ieder voor zich, god voor allen.

  Ik denk wel dat JP niet beter in europa zal doen, want als hij gekozen wordt n.a.v zijn werk methode nu, dan zal ie stom zijn om die te gaan veranderen. Voor mij is een europese president niet belangrijk, want hij wordt tenslotte door zijn vriendjes gekozen en niet door de bevolking. Toen we massaal tegen de europese grondwet keerden, kozen de slimmerikken in Brussel voor het verdrag van Lissabon. Eigenlijk komt het op neer dat Brussel zegt: het boeit ons niet wat de bevolking zegt, wij doen wat wij willen, maar wel spreken over democratie.

  Als ik zeg dat de rijke en groot verdieners in moeten leveren om de armen te helpen, word ik voor gek verklaard.

  Als ik zeg dat straffen harder moeten worden, word ik vergeleken met een dictator.

  Dus voor diegene die eens zijn met de bovenstaande: zij zorgen ervoor dat Nederland zijn identiteit verliest in het grote europa, met als uiteindelijk resultaat dat Nederland afhankelijk wordt van de arme oost-europese landen.

  Tsja wie ben ik……..

 34. Hans zegt: 11-11-09 om 14:52

  Waarom rept iedereen over de president van Europa? De functie is voorzitter van de Europese Raad. Dat klinkt heel anders. Deze voorzitter mag de vergadering van regeringsleider voorzitten in plaats van dat het voorzitterschap om de zes maanden van land rouleert. Niks president van Europa. Gewoon een man zonder ambities, zonder stem, zonder charisma die notulen op kan stellen. Prima baantje voor Balkenende, maar helaas… Laat die Belgen lekker blij zijn met Van Rompuy. Krijgen we daar de volgende regeringsimpasse.

 35. a.derksen zegt: 14-11-09 om 23:53

  Laat JP maar gauw vertrekken naar Brussel, hopelijk krijgen we dan nieuwe verkiezingen!!

 36. Misschien is Wouter Bos wel heel blij dat hij van hem af kan :-) Toch denk ik niet dat Balkenende het wordt. Hij had ‘anti-Europese’ oorlogzuchtige neigingen in Irak, en vergeet niet dat Nederland NEE zei tegen de grondwet (nu het verdrag van Lissabon waardoor deze functie gecreëerd werd). Dat wordt je niet in dank afgenomen in Brussel.
  Blair wordt het zeker niet. Dat vind ik wel jammer… http://amberjanecomments.wordp.....president/

 37. @ Dirk Pieter- je zou mensen kunnen vragen (opleggen) te stemmen op een kandidaat met een andere nationaliteit. Dat zou pas goed zijn voor de Europese integratie. En een interessant debat opleveren- op deze manier is het net het Eurovisie Songfestival. Iedereen (op de Britse conservatieven na) is voor zijn eigen kandidaat hoe slecht die ook is.

 38. Gelukkig is Balkende gebleven om Nederland te behoede voor pijnlijke problemen op moraal vlak….

Geef een reactie