De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Grimmig klimaat? Wat vindt u?

Premier BalkenendePremier Balkenende hekelt het grimmiger wordende klimaat in Nederland. “De politiek wordt overmoedig, ongenuanceerd en met groot gemak worden grote woorden gebruikt”, zei de CDA-leider tijdens een congres van de christendemocraten in Utrecht. Volgens Balkenende  wordt er te hard, te stevig en te verbeten gedebatteerd en dat leidt tot meer polarisatie.
“Een klimaat waarbij het vanzelfsprekend wordt om weg te lopen uit een democratisch debat. Het Binnenhof is in de greep van het populisme”, aldus Balkenende, die vindt dat de CDA-campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen over zekerheid, stabiliteit en een duurzaam Nederland moeten gaan.

Met zijn opmerking over het weglopen tijdens een debat verwees Balkenende misschien naar Geert Wilders die met zijn fractie uit de Kamer wegliep tijdens een debat over de plannen van het kabinet om de crisis aan te pakken. De premier refereerde wellicht ook aan een artikel in de Volkskrant van zaterdagochtend. Hierin beschuldigen wetenschappers, in een onderzoek in opdracht van de overheid, de PVV-leider van “islamofobie en systeemhaat tegen de overheid”. Volgens de wetenschappers ondermijnt Wilders de sociale cohesie en de democratie in Nederland.

Wilders reageerde in dezelfde krant “ziedend“. ”Ze zijn knettergek geworden. Wat een idiotie. Wij zijn democraten in hart en nieren. Democratisch gekozen en we gebruiken alleen democratische middelen. Dit is de zoveelste schandelijke en ziekelijke poging van de elite ons te demoniseren en de PVV en om al onze kiezers proberen de mond te snoeren!”, aldus Wilders in een sms aan de Volkskrant.

Wat vindt u? Wordt het politieke klimaat in Nederland steeds grimmiger?

> Wellicht ten overvloede: inhoudelijke reacties (on topic graag) zijn welkom zolang zij met fatsoen zijn geschreven en de discussie bevorderen, ze worden gemodereerd, en, zoals bekend: gescheld wordt niet geplaatst.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


251 reacties op “Grimmig klimaat? Wat vindt u?”

 1. J. Smid zegt: 31-10-09 om 20:47

  Balkenende heeft helemaal gelijk! Wilders is een naar gezwel in onze samenleving. Jan-Peter werkt zich uit te naad om de boel op te bouwen en Geert breekt de boel in een rapper tempo af! Laat JP het alstublieft toch in Europa proberen. Daar kunnen ze wel een capabel iemand als hem gebruiken.

 2. WHC Carton zegt: 31-10-09 om 20:53

  Balkenende is zelf begonnen met polariseren en op de man spelen, toen hij tegen Wouter Bos zei: “U draait en u bent oneerlijk.” (dat ging over de AOW-discussie in de laatste Kamerverkiezingscampagne). Laat JP eerst de balk uit z’n eigen oog verwijderen voordat hij aan anderen de splinter verwijt. Vandaag nam het CDA congres het AOW-voorstel aan dat Bos destijds tijdens de campagne al opperde, waarop Verhagen toen riep “Met Bos bent u de klos.” Het CDA is een achterbakse en oneerlijke club die zelf pas kleur bekende nadat de overheidsfinancien hen dwongen.

 3. Ik vind in zijn algemeenheid dat de mensen grimmiger , maar ook onverschilliger worden , sneller geirriteerd raken . Dat dit niet alleen Geert Wilders te verwijten is , is m.i. duidelijk . Persoonlijk vind ik dat deze man zijn gelijk elke keer iets te nadrukkelijk probeert te halen . Zou hij iets genuanceerder zijn , meer overleg met de totale Nederlandse Samenleving (incl. de normale moslimorganisaties)dan zou ik hem niet elke hoeven te vergelijken met een of andere extremist . Met alle respect , maar is het in het verleden in Duitsland ook niet zo begonnen met ene Adolf? Gelukkig kunnen we wel als en met mede-nederlanders nog steeds onze nuchterheid bewaren .

 4. P.de Vries zegt: 31-10-09 om 20:57

  Het is maar net hoe je denkt en waar je zelf staat. De politiek wordt grimmiger in antwoord op een steeds grimmiger wordende maatschappij. iets wat in mijn ogen door de politiek en de TE grote tolerantie in dit land zelf veroorzaakt wordt.
  de sfeer en mentaliteit in dit land zijn zwaar achteruit gegaan. voor mij een van de redenen om te gaan emigreren. En hoewel de heer Wilders dingen misschien af en toe wat genuanceerder kan zeggen, heeft hij op de grote lijnen wel degelijk gelijk. Maar de geschiedenis( Pim fortuyn) herhaalt zich. de linkse elite staat anders denkende gewoon niet toe in deze links-monarchistische dictatuur.

 5. Rik zegt: 31-10-09 om 20:57

  Het klimaat is veranderd, in de richting van ‘GeenStijl’-stijl. Tendentieus, grover en ongefundeerder. Veel waarom?-daarom! en minder nuance.
  Voorbeeld hiervan zijn reacties op polls/nieuwsberichten bij volkskrant, telegraaf en GeenStijl.

 6. jasper zegt: 31-10-09 om 21:00

  Tja, de reactie van geert is ook weer symptomatisch.
  De man schopt alleen maar en scoort daar in de onderbuik
  bijzonder goed mee. Vul in zijn uitingen eens joden in ipv moslims en hij begint verdacht sterk op iemand anders te lijken…..

  Helaas Jan Peter, de bevolking wordt dommer, ongenuanceerder
  en minder tolerant. Dat mag je je als (meestal) regeringspartij
  sinds de tweede wereldoorlog ook wel een beetje aantrekken.

  Geert is niets meer dan een walgelijk symptoom van een verrottende maatschappij.

 7. F. de Vries zegt: 31-10-09 om 21:01

  Het kabinet o.l.v. Balkenende doet er zelf weinig aan de oorzaken van het grimmiger worden van het klimaat weg te nemen. De ene zaak na de andere kan nauwelijks bespreekbaar gemaakt worden: Irak, AOW, steun aan falende banken. Dit maakt de Nederlander er niet vrolijker op. De premier moet nog maar eens goed in de spiegel kijken en dit projectiegedrag achterwege laten. Hetzelfde geldt overigens ook voor zijn kabinetsleden en een deel van de tweede kamer want het is ook weer te gemakkelijk om alles bij onze premier neer te leggen. Brussel zal hem derhalve ook goed doen!

 8. Henk zegt: 31-10-09 om 21:01

  Hij heeft idd gelijk. JP vergeet alleen dat hij daarin de spil is met zijn “pappen-en-houden” politiek. Zachte heelmeesters maken… en figuren als Wilders kunnen daarin als stinkende wond uitstekend gedijen. Neem nou alleen al dat gedraai om dat voorzitterschap. Transparante politiek was zijn toverwoord een kabinet of -tig geleden. Nou wees dan es transparant naar het electoraat en zeg nou gewoon: “ik zit jullie stem de hele rit uit”! en zeg keihard “nee” tegen een baantje van een instituut waar datzelfde electoraat een aantal jaren terug ook al voluit “NEE!!!!!” tegen zei en stop es met sneren naar anders denkenden. Vind je het gek dat het “klimaat grimmiger” wordt…

 9. Grimmig niet, wel gepolaliseerd, maar dat kan nuttig zijn. Terug naar roots en echtheid. Verdenk de publicerende wetenschappers ook wel van een eigen agenda, ze doen nu net zo hard mee aan het verscherpen van het debat. Ik schrok van het artikel in de VK, want wordt ondertussen bang dat onwelgevallige opvattingen toch de mond gesnoerd worden. Ik ben sociaal liberaal maar moet denken aan mevrouw H D’Ancona die in 1995 Bolkensteijn op die manier aanviel. Het lijkt een strategie, na 70 jaar nog eens de 2-de WO uitvechten. Wordt van die mentaliteit een beetje bang ja..

 10. Cor zegt: 31-10-09 om 21:05

  Ja, het wordt grimmiger, maar daarmee overdijft JP net zo als zijn politieke tegenspelers. Het parlement bemoeit zich met d ehaarvaten van de samenleving, die Wilders met zijn platvoers taalgebruik, het best vertolkt. De overdrijvingen zijn slechts bedoeld om aandacht te trekken, wat ze nog lukt ook. Wanneer gaat men weer eens besturen en beleid maken?
  Voer een verstandig beleid, met duidelijke regels en normen en waarden voor alle inwoners. Dat neemt Wilders de wind uit de zeilen. Wilders heeft dezelfde rechten als wie dan ook.

 11. Martien Emonts zegt: 31-10-09 om 21:06

  Absoluut mee eens. Het is al lang een maatschappelijk cultureel verschijnsel (vooral in de media) om zonder enige rem maar te zeggen wat je denkt. We raken steeds meer gewend aan aan domme kroegpraat waarbij het eigenbelang de plaats inneemt van de alcohol. Je moet vandaag de dag wel heel extreme taal uitslaan om de aandacht te krijgen waar je recht op meent te hebben; die wordt dan ook klakkeloos en zonder enige gene verder uitgedragen. De opleiding voor journalisten lijkt het meest te lijden te hebben van de achteruitgang van de scholing in Nederland.

 12. J.Smeets zegt: 31-10-09 om 21:10

  Ik vraag me af wie nu de oorzaak is van dit grimmige debat. Als de regering een onderzoeker als Van Donselaar aantrekt, een man die elke niet-linkse politicus sinds de jaren zeventig heeft gestigmatiseerd, wat kan je dan nog verwachten. Wilders en zijn fractie-leden zijn op demcratische wijze in de Tweede Kamer gekozen. Het is dit opzicht uniek in de Nederlandse politieke geschiedenis dat een zittende partij een voorwerp van onderzoek is naar democratie ondermijnde activiteiten. Balkenende heeft gelijk met zijn vlucht naar Brussel; dit is een absolute blamage

 13. Igor de Groot zegt: 31-10-09 om 21:12

  Jan Peter Balkenende verblijft voortdurend in het buitenland om reclame voor zichzèlf te maken, laat ondertussen Wouter Bos de rotzooi opruimen in Nederland. Balkenende wil de eerste president van Europa worden, daarom is hij zo zoetsappig tegen Merkel en Sarkozy. Het Nederlandse volk interesseert hem geen malle moer, hij laat het in z’n eigen sop gaar koken. Geen wonder dat de mensen bij het CDA weglopen en voor Wilders kiezen of D’66. Ja, Balkenende is zèlf schuldig aan het grimmige klimaat in de Nederlandse politiek. Hij noemde indertijd Wouter Bos een draaikont, maar als er ìemand een draaikont is, dan is hij dat zèlf. Jan Peter projecteert z’n eigen slechte karaktereigenschappen op z’n opponenten. Hij is zèlf hoogmoedig, arrogant, ijdel, trots, etcetera. Van Christelijke deemoed, van bescheidenheid, valt bij hem niets te bespeuren. Hij wil op zeer egocentrische wijze carrière maken, en likt daarom naar boven (de hielen van Obama, Merkel, Sarkozy, Beatrix) en trapt naar onderen (de mensen die het gehuichel van Balkenende beu zijn en op zijn tegenstanders gaan stemmen). Met Jan Peter heb ik het wel helemaal gehad. Een Farizeeër is het, een Schriftgeleerde, geen ware volgeling van Christus.

 14. Jos zegt: 31-10-09 om 21:15

  Wilders geen populist? Hij roept niet anders. Als het gaat om allochtonen, is ie er als de kippen bij om ze nog verder in de stront te duwen. Gaat het debat over andere zaken, dan heeft ie geen standpunt.

  Democratie is ook luisteren naar anderen, maar hij roept alleen maar dat allochtonen de oorzaak zijn van alle ellende in ons land. En dat noemt hij democratisch?

  Wanneer het gaat om werkelijke oplossingen, heeft wilders ze niet. Wanneer was het ook weer? In 2002 was de slogan: hij zegt wat wij denken. Nou, hij zegt helemaal niet wat ik denk.

  Xenofobie is een fenomeen dat snel, heel snel van tafel moet worden geveegd in ons land. En in een echte democratie is voor figuren als wilders en zijn aanhang, wat mij betreft, geen plaats.

 15. evelyne zegt: 31-10-09 om 21:16

  Ik vind ook op dit moment een vrij groot deel eerste kamerleden erg onprofessioneel. Ongeacht welke ideeen je hebt, als minister moet je dingen op hoog niveau kunnen bespreken.
  Ik vind het danook verbazend dat Balkenende niemand wegstuurt, er zijn weleens eerste kamerleden voor kleinere dingen op non-actief gezet.
  Een aantal jaren lang hebben een paar eerste kamerleden met grote mond alle nieuws bepaald in Nederland, maar of ze nou om de inwoners geven?
  Balkenende moet alleen niet vergeten dat de grimmigheid in Nederland een andere is dan die van de eerstekamerleden met grote mond:
  Nederlanders willen hem echt wat duidelijk maken, zij hebben steun in de rug nodig.
  Laat Balkenende blijven, en gooi de rotte appels er eens een keertje uit, daar heb je als minsterpresident de macht toe en ook de plicht toe, want dit dient niet het gezameklijk landsbelang.
  Balkenende: Trek eens een duidelijke streep, want dat hebben ze nodig!!

 16. R.M. zegt: 31-10-09 om 21:19

  Balkenende moet zichzelf en ons niet langer in de waan laten dat hij blijft en snel vertrekken naar Brussel. Vervolgens nieuwe verkiezingen, want volgens mij is het disfunctioneren van dit kabinet, en de nog net op een hand te tellen voorgaande kabinetten-balkenende, de reden dat het klimaat steeds ‘grimmiger’ wordt. Als je als kamerlid je stem, en dus de stem van het volk, niet op een normale manier duidelijk kan maken aan deze regering, dan moet het maar op een grimmige manier. Want op een normale manier valt er in dit land op dit moment gewoon 0,0 te bereiken.

 17. Visbeen zegt: 31-10-09 om 21:21

  Tja, als je zeven jaar lang een sullige idioot als premier hebt gehad, die alles maar op zijn beloop gaat, geen maatregelen neemt tegen tuig van de richel en godsdienstanaten die ons land kapot maken, als je de burgers voor de gek houdt en landverraad pleegt mbt het referendum over de Europese grondwet, dan moet je niet vreemd staan kijken dat mensen verbaal meer druk gaan uitoefenen en sterker hun gevoelens van ongenoegen laten blijken. Op een overheid geleid door een onnozele, gereformeerde christengriezel en zijn geestverwanten bij CDA, CU en PvdA kun je als burger niet vertrouwen, zoveel is duidelijk.

 18. Koos zegt: 31-10-09 om 21:25

  Bij economische achteruitgang denken veel mensen volgens mij alleen maar aan zichzelf en stemmen op vreemde partijen. Voor de tweede wereldoorlog op de NSB en nu op partijen als van de heer Wilders.
  Het is toch maar makkelijk om bevolkingsgroepen in de maatschappij de schuld te geven van problemen die er zijn.
  Wanneer Balkenende gevraagd wordt voor president van Europa moet hij zeker gaan, want dat is een eer voor Nederland. Het is toch maar zielig hoe Bos hierover spreekt, Balkenende mag niet weg, want dan kan het kabinet niet verder, alsof er geen andere verstandige personen zijn die premier kunnen worden en voor de kabinetsbesluiten staan.

 19. evert zegt: 31-10-09 om 21:27

  daar heeft deze vent het zelf naar gemaakt ,met zijn gelieg en gedraai.

 20. John zegt: 31-10-09 om 21:29

  Jammer dat de PVV leider en andere volksvertegenwoordigers die de grens van goed fatsoen overschrijden tijdens een debat niet duidelijker tot de orde worden geroepen. Hoe kan het onfatsoen van mensen, die de nederlandse bevolking vertegenwoordigen,en tijdens het debateren daarbij anderen uitmaken voor “knettergek” worden getolereerd?De “stuiptrekkingen” van de PVV leider zijn niet anders dan die van het Vlaams Blok, de aanhangers van het front National of het BNP in Engeland. Het zijn de symptonen van een veranderende maatschappij waarbij de overheersende cultuur moet wennen aan een steeds meer multiculturele samenleving.

 21. Johan zegt: 31-10-09 om 21:33

  Ik heb groot respect voor onze minister-president.
  Beste stuurlui staan aan de wal / zitten achter de computer.
  Reagerend op de vorige reactie, laten we de discussie zuiver voeren over feiten, maar laten we woorden als ‘godsdienstanaten’ en ‘gereformeerde christengriezel’ niet gebruiken in een discussie. De christenen zijn niet altijd het goede voorbeeld geweest, maar als natie hebben we ook veel aan hen te danken. Ik betreur dat door hun gedrag het leven naar Gods Woord en geboden niet meer als heilzaam wordt gezien.

 22. Roelof zegt: 31-10-09 om 21:35

  Als ik bovenstaande reacties lees heeft JP helemaal gelijk. Zoals gewoonlijk weten we in Nederland allemaal precies hoe het niet moet, maar als er gevraagd wordt hoe dan wel, zwijgen we als het graf. Als ik de oppositie soms hoor blaffen met figuren als de leiders van de VVD en de SP voorop, denk ik wel eens: als je het zo goed weet reik dan aan hoe het wel moet. Maar daar hoor je nooit iets van. Nee, commentaar leveren is zo gemakkelijk. Structureel meedenken is wat anders. Afkraken wat gedaan wordt ja, maar mee bouwen aan herstel? Mij niet gezien, lijkt men te denken. En af en toe nog een trap naar links of rechts over zaken die in het geheel niet ter zake doen? Wat zij we er goed in. Steek eerst de hand in eigen boezem. Balkenende, Bosch en Rouvoet, ga zo door en trek je van dat zootje ongeregeld die altijd commentaar hebben, niets aan.

 23. Joop zegt: 31-10-09 om 21:36

  Of Balkenende nu wel of niet een weldaad is voor ons land kunnen we over zoveel jaren duiden.
  Ik hoop van harte dat de kiezers gaan inzien dat we ons verworven democratie niet aan Wilders kunnen toevertrouwen.

 24. Henk zegt: 31-10-09 om 21:38

  Balkenende moet zijn biezen pakken, en achter de geraniums gaan zitten.
  Het is tijd voor verandering, tijd voor Wilders!

 25. Wilma Eijeriks zegt: 31-10-09 om 21:41

  Jan-Peter heeft wat mij betreft zijn best gedaan en of hij de meest geschikt persoon is om het nieuwe Europa te leiden, daar wil en kan ik niet over oordelen. Ik zou liever Wouter Bos als interim premier hebben dan Maxime Verhagen. Waar zijn vice-premiers anders voor. Alleen maar om Balkende te vervangen bij het vragenuurtje op tv. Wouter Bos heeft het stuur van de BV Nederland toch al in handen. Ben zelf geen PvdA stemmer, maar Wilders heeft wel gelijk, maar schoffeert mensen, die een bepaald geloof aanhangen en we hebben in Nederland nog steeds vrijheid van godsdienst evenals vrijheid van meningsuiting. Moslims zijn vrij hun eigen partij op te richten.Ze zijn onderling sterk verdeeld en dat is koren op de molen van de PVV.

 26. Nathan zegt: 31-10-09 om 21:42

  Ik denk dat ze (en ook JP zelf) eens de hand in eigen boezem moeten steken. Als we het namelijk hebben over een steeds grimmiger wordende samenleving geldt dit ook voor de groeiende intolerantie naar anders denkende. En het beperken van vrijheden en het voortrekken van de rijken. Er zou gekeken moeten worden naar een stelsel waarbinnen iedereen zich kan bewegen zonder een meteen een christelijke vinger met de boodschap dat hij/zij zich moet gedragen zoals de christelijke partijen dit willen.

 27. Jannenman zegt: 31-10-09 om 21:43

  Weet je, ik ga niet eens meer in op die onzin, leugens en valsheid en stem gewoon pvv.

  Ik heb hier inmiddels -tig keer de discussie gevoerd en elke keer weer blijken de roepers hun woorden niet te kunnen verdedigen en toch plaatst de redactie weer iets dat al een kant op stuurt en uiteraard zijn er dan genoeg mensen die weer allerlei niet onderbouwde zaken gaan roepen en tegelijk honderdduizenden, zoniet miljoenen andere mensen schofferen.

  Heb er even geen zin meer in om weer te wijzen op waar al die redeneringen fout zijn.

 28. Visbeen zegt: 31-10-09 om 21:48

  Met godsdienstfanaten bedoelde ik eigenlijk moslims, maar eerlijk is eerlijk: Balkenende en kornuiten (Donner, Rouvoet, Klink, Hirsch Ballin, om maar een paar enge zijstraten te noemen) kunnen er ook wat van…

 29. Roel zegt: 31-10-09 om 21:53

  Balkellende ziet de kritiek op zijn eigen gedraai toenemen. Als (cda)premier heeft hij bijna alle partijen gehad. Van vvd, lpf, d66 tot cu en pvda. Ongekend in de naoorlogse politiek.
  Grimmiger werd het ook in 1984 toen ene elco Brinkman (cda) weigerde de pc hooftprijs uit te reiken aan hugo brandt corstius omdat die zich vaak kritisch uitliet over het kabinet lubbers.
  Vlug naar Brussel al dan niet als ´president´ vam europa.

 30. Wim zegt: 31-10-09 om 22:01

  De taal wordt inderdaad grimmeriger en veel op de persoon gespeeld i.p.v. op de feiten waar het over gaat. Iedereen heeft recht van meningsuiting maar vele meningen, o.a. van Wilders, voor kennisgeving aannemen en zo weinig mogelijk aandacht in de pers aan schenken.
  Persoonlijk vind ik dan Balkenende, zeker in deze tijd, samen met Bos en Rouvoet het karwei af moet maken. Het zou me bijzonder tegenvallen als hij naar Brussel zou vertrekken hoe mooi die funktie ook is. Ook in Brussel telt de mening van de “grootste”landen het zwaarst

 31. Joebel zegt: 31-10-09 om 22:02

  Ja en Balkenende doet er weer eens hard aan mee.

 32. Jan zegt: 31-10-09 om 22:04

  Er is zich inderdaad veel meer grimmigheid en wantrouwen aan het ontwikkelen. In een democratie is een gezond en inhoudelijk debat waarin vooral de verschillen in standpunten naar voren komen onontbeerlijk. Helaas wordt zo’n debat door een aantal mensen uit de weg gegaan onder het mom van we worden gedemoniseerd en iedereen is tegen ons. Als je de gemiddelde reacties van Wilders stemmers leest op de Telegraafsite dan rijzen de haren je te bergen. Als dit de toekomst van het politieke debat is dan moeten wij ons in Nederland grote zorgen gaan maken. En als ik in de schoenen van Wilders zou staan dan zou ik me ook heel grote zorgen maken over wat uitspraken allemaal los kan maken aan haat gevoelens naar anderen.

 33. Jannenman zegt: 31-10-09 om 22:05

  Ik zal er even 1 zin uithalen redactie. Ik moet me ontzettend inhouden want ik word hier (het geheel, stuk vd redactie alsook een boel reacties) pisnijdig van.

  “Het Binnenhof is in de greep van het populisme”, aldus Balkenende, die vindt dat de CDA-campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen over zekerheid, stabiliteit en een duurzaam Nederland moeten gaan.”

  Deze zin is zo simpel om te doorzien en toch doen jullie het niet. Goed kijken wat hij zegt.
  Hij insinueert (zo komt het ook over) dat andere partijen geen zekerheid zouden willen, geen stabiliteit en geen duurzaam NL. Denkt u nu werkelijk dat andere partijen, welke dan ook, ONzekerheid willen? INstabiliteit? Een NIET duurzaam NL????
  Hij schildert zichzelf ontzettend goedkoop af als de betere keuze en tegelijk duwt hij Wilders ff de stront in, want die zou populistisch zijn. Nou beste Balkenende, knul, jouw uitspraak is superpopulistisch. Want iedereen zal denken “hee, dat wil ik ook, zekerheid, stabiliteit en duurzaamheid!”
  Het is dan ook de opperste valsheid. Een techniek die niet eens wordt doorzien door nos journalisten blijkbaar. Dat is beneden niveau (jaha, niveau wezen sommigen op) en BESCHAMEND.

  Zoals gezegd, ik laat het hiet maar bij, maar mn bloed kookt.
  En dan vinden jullie het gek dat Nederland verhard????

  Ik ben genoeg keren bedonderd!
  Dus je kunt kiezen, of je verandert iets en dan neem je op zn minst de woorden van anderen serieus en je LUISTERT eens, of er komt op een gegeven moment echt stront aan de knikker.
  En dan moet je niet meer zeuren, want dat heb JIJ dan gedaan.

 34. Hans zegt: 31-10-09 om 22:06

  Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. De waarheid ligt in het midden, nee nit geert en zeker geen JPB. Alternatieven? Weinig tot geen. Iedereen moet zichzelf redden de staat blijkt al decenia machteloos om er een fatsoenlijk land van te maken.

 35. j smits zegt: 31-10-09 om 22:10

  Balkenende heeft samen met de pvda de democratie om zeep geholpen, daarom ik diep respekt voor Wilders de man van het volk .Ik zal nooit meer cda of vda stemmen .Vandaag was de laatste druppel van dit kabinet .

 36. muriel zegt: 31-10-09 om 22:11

  nu jp naar brussel wil is het klimaat ineens grimmig aan het worden???wel vreemd dat hij dat nu pas opmerkt……

 37. Piet zegt: 31-10-09 om 22:11

  Reactie kan kort zijn: de premier heeft HELEMAAL gelijk! Het lijkt erop dat het doel (welk doel trouwens??? Heeft vaak helemaal niets met het belang van de samenleving te maken!) alle middelen en alle woorden heiligt. En als ik de reacties hier lees (‘die vent’, ‘gelieg’ enz.) dan denk ik dat ook hier wel erg grote woorden worden gebruikt. Een beetje meer respect en fatsoen zou Nederland goed doen!

 38. Jos zegt: 31-10-09 om 22:12

  zielig hoor, om te gaan kwaken: ”het is tijd voor wilders”. Ja, het is tijd voor wilders om zijn mond eens definitief te houden. Want wat biedt dat heerschap nou werkelijk voor oplossingen? Niets, nada, nul komma nul, net als Fortuyn 7 jaar geleden.

  Er wordt gezegd: het moet anders. Maar ze komen vervolgens niet verder dan de perverse opvattingen van de nsb: alles wat niet arisch is, deugt niet, en stuur ze maar met een lekke rubberboot de zee op.

  Dat soort meningen is toch zo ontzettend achterhaald. Waarom moet ik wilders stemmen als ik vind dat het cda het niet goed doet? Zolang ik een eigen mening heb, zal wilders mijn stem nooit krijgen. Zijn partij voor de xenofobie evenmin.

 39. Henk zegt: 31-10-09 om 22:13

  Er is geen respect en fatsoen meer in dit land. Het is fout gegaan bij de opvoeding. Kinderen worden niet meer met normen en waarden vertrouwd gemaakt omdat de ouders zich daar ook niets aan gelegen laten liggen.
  Dit vind je dus ook terug in de tweede kamer. De ontzuiling en secularisatie is eveneens het begin van het einde van alle fatsoen.

 40. stef zegt: 31-10-09 om 22:15

  Balkenende heeft de boel verziekt, zich als het nodig was niet vertoond. Achterbaks opgesteld en onze samenleving met een enorm probleem opgezadeld.
  Deze man zou op de brandstapel thuishoren.
  Het is hoog tijd dat Geert Wilders schoon schip gaat houden.
  Het zijn niet de kutmaroccanen, maar het is de oprukkende islam dat onze grootste vijand is.

 41. Yusuf zegt: 31-10-09 om 22:17

  Hallo dhr Balkenende
  Wat zegt je? waar is het manteliteit van VOC? Ben je iets wijzer geworden of heb je cursus gehad over de geschiedens?-ik moet zegen dat ik u iets anders had verwacht, namelijk we moeten door gaan aan de oude gewoonte.

 42. H.Wateren zegt: 31-10-09 om 22:18

  Ja wel de samenleving is wel degelijk grimmiger geworden en de meest aannemelijke reden daarvoor is de “politiek” die het heeft toegestaan dat er een vloedgolf van andere culturen is toegelaten waaronder ook nog eens een zeer vijandelijke sekte die er op uit is om de hele wereld te domineren. Als er te veel ratten in een ruimte zijn dan wordt het rommel en dat zien we nu dan ook in Nederland.Het is vreemd dat er nu pas geconstateerd is dat men ” grimmig ” wordt, dertig jaar te laat.

 43. Mathijs zegt: 31-10-09 om 22:19

  Het CDA, PVDA, VVD, D66 en Christenunie zijn verantwoordelijk voor opkomende grimmigheid.
  Een samenleving heeft cement nodig. Het cement dat we hadden was onze gezondheidszorg, onze energie, onze pensioenen, ons openbaar vervoer, onze woningbouw, kortom; onze eigen gezamelijke markt.
  Sinds de laatste kabinetten Lubbers, Paars en Balkenende 1 t/m 666 is alles wat we samen deelden verpatst aan de vrije markt.
  Nu zijn we overgeleverd aan het kapitaal. Overgeleverd aan het mondiaal casino dat verantwoordelijk is voor honderdduizenden werkelozen omdat bedrijven overgeplaatst moesten worden naar oost-Europa en India en ons spaargeld en pensioenen vergokt zijn.

  Balkenende huilt slechts krokodillentranen.
  Onze democratie is aan vervanging toe. dat betekend dat we weer moeten gaan nationaliseren en het heft weer in eigen handen moeten nemen.
  (Sorry Europa)

  Er zit niks anders op ben ik bang. Wat willen we anders? Wilders?
  O ja, over die kutmarokkanen van Wilders: Vroeger moesten dit soort raddraaiers een paar jaar in een internaat zitten. We gaan dus weer internaten bouwen (goed voor de werkgelegenheid) om onze rotjochies een vak bij te brengen.

 44. Will zegt: 31-10-09 om 22:20

  De toon in Nederland is harder geworden. Personen als Wilders dragen zeker bij aan de verdere verloedering van Nederland door het zaaien van haat en angst bij de Nederlandse bevolking. Alhoewel ik zelf geen aanhanger ben van het CDA en Jan Peter Balkenende, moet ik toegeven dat onze huidige premier in zijn rol is gegroeid in de afgelopen jaren. De wijze waarop in Nederland de crisis wordt bestreden, krijgt zelfs van nadenkende tegenstanders waardering en ook de positie in het AOW-debat (een niet populaire maatregel nemen die wel noodzakelijk is) toont lef. Dus misschien is de premier inderdaad de Nederlandse politiek ontgroeit waar partijen groeien die geen verantwoordelijkheid willen nemen (PVV, SP) en alleen maar blaten dat zij het er niet mee eens zijn zonder met geloofwaardige en betaalbare alternatieven te komen, steeds meer de boventoon voeren.

 45. Ruben zegt: 31-10-09 om 22:21

  Het zoeken naar een schreeuwerig alternatief als Wilders komt omdat de gevestigde orde (CDA, PvdA…) niets uitvoert behalve lastenverzwaringen. De burgers zijn ontevreden en het enige wat Balkenende weet uit te brengen is dat hij toch vooral niets ziet in daadkracht en gewoon met politiek gemodder door wil gaan. Tja, zo wordt het volk steeds onrustiger.
  Laat ik duidelijk zijn, zaken als Fitna en kopvoddentax raken mijns inzien kant noch wal, maar in het partijprogramma van de PVV staan veel plannen waar ik zeer voor ben, en met Wilders aan de macht verdwijnt het slappe nietsdoen in de politiek hopelijk eens een keer.
  Overigens vind ik bovenstaande vergelijkingen van Geert Wilders met Adolf Hitler ook niet genuanceerd en ze lijken mij een onderdeel van de polarisatie waar Balkenende het over heeft.

 46. Thomas zegt: 31-10-09 om 22:22

  Grimmig? Als dat zo is dan stond hij er met zijn neus bovenop en is hem dat enigszins te verwijten. Nu het te grimmig word trekt hij aan zijn stutten……. dag Balkenende. Nu een echte president!

 47. jasper zegt: 31-10-09 om 22:22

  Beste Jannenman,

  Wat een mooi voorbeeld van wat ik bedoel ….
  Heerlijk discussie vermijdend ongenuanceerde onzin roepen…

  Dank je,

 48. Jasper zegt: 31-10-09 om 22:23

  In de V.S. is politiek al jaren veel persoonlijker en directer. Kijk alleen al naar alle vuige verkiezingscampagnes aldaar. Media is zo verschrikkelijk belangrijk geworden. Mensen zijn alleen nog maar geïnteresseerd in oneliners en extreem korte televisiebeelden. Het probleem met kornuiten als Geert Wilders is dat ze elke keer als ze wat zeggen de grens van ‘interessant blijven’ steeds verleggen. Als Wilders iets zegt als ‘dit is de slechtste begroting ooit’ dan moet hij de volgende keer nog iets veel aanstootgevenders melden.

  Als politici dus via media als maar ‘stoerdere’ taal gaan uitkramen komt het totaal niet meer overeen met hun politieke agenda die burgers toch niet lezen. hiermee creëer je zeer pijnlijke facade-politiek.

  Burgers zijn te passief geworden. de media beperkt burgers teveel tot hap snap journalistiek die lekker makkelijk is. Vervolgens vindt er een soort politieke socialisatie plaats die niet meer synchroon loopt met de werkelijke stand van TAL van zaken in Den Haag. (en dus niet alleen de JSF, Hypotheekrente aftrek en EU-presidentschap)

  Ja, politiek wordt grimmiger, maar wellicht de oorzaak bij de media en de burgers; en die hebben immer altijd gelijk in een constitutionele democratie.. TOCH?;)

 49. Patrick zegt: 31-10-09 om 22:25

  De pot verwijt de ketel. Ik zag al iemand verwijzen naar het debat met Bos. Ook wilde hij geen helder antwoord geven op de vraag wat hij had gevraagd van de welvarende in onze samenleving. Code Tabaksblad? Laat me niet lachen, het is nl om te huilen.
  Maar het zijn ze allemaal. Het gaat ze echt alleen om de zeteltjes, ook Wilders. Want geluisterd wordt er niet naar de kiezer. De kiezer spreekt, hoor je bij de campagnes en direct na de verkiezingen is het, de kiezer heeft gesproken. Daarna moeten we ons bek houden. Nee, heren politici, zo werkt het niet.

  Maar hoe het ook is, ik denk dat Balkenende wel een goede is voor de postitie van Europees President. Dat gun ik hem ook wel. Hoewel ik geen CDA fan ben, helemaal geen fan van de grote partijen en de PVV, denk ik wel dat Balkenende oprecht is.

 50. balkenende heeft gelijk,het elkaar afzeiken, zoals nu gebeurt, met soms hele grote woorden lost niets op ,niet de crisis,niet de gigantiese problemen waar dit land de komende jaren voor staat,samen de schouders er onder ,ook de oppositie, laat zien en dat geldt voor elke partij, wat je land je waard is,een land van melk en honing, maar hoe gaan we daar mee om? heb uw naaste lief als uzelf,dan komen we al een heel eind .succes lands-bestuurders

 51. Balkende is een gevaarlijk man. Een kopie van Bush. Een gevaarlijke Narsist. Nu is hij zielig omdat hij te maken krijgt met ongekende kritiek op zijn big spenders gedrag. Deze man heeft de staatshuishouding verwoest. Vele levens van jonge onschuldige jonges die niet wisten waaraan ze bogonnen in Afganistan opgeofferd
  (met als afscheidsrede “”eigen verantwoordelijkheid”"). We nemen afscheid van een man die terecht de Musolinie van de lage landen genoems mag wordten. Iemand die miljoenen mensen in de financiele ellende heeft geholpen. Die een ongekende resessie heeft veroorzaakt. Deze man krijgt geen straf maar een ere functie bij de Europese unie. Onbegrijpelijk. Iemand die het achter de ellebogen heeft. Kortom een ware verschrikking. Een echte democraat he. We mogen dus kiezen voor een Europese president. Vergeet het maar. Al die honderduizenden mensen die nu zonder uitkering zitten. Voor niets slavenarbeid mogen doen via de leer werk contracten, Een schande voor nederland een schande voor de Europese Unie. Balkende vertrekt als een schandvlek voor Nederland. En Nederland in een onbestuurbare chaos achterlatend. Dat is het ware karakter van een Narsist. Ja met Geert wordt het nog erger echter we moeten eerst van deze Zeeuwse Gek af. Hij vindt het nog raar ook na honderduizenden Nederlanders met een fallicement achterlatend. Tienduizenden gezinnen die verwoest zijn en alleen nog met hulp van jeugdzorg overeind kunnen blijven. Een man die tienduizenden dakloos heeft gemaakt. Natuurlijk hij heeft het niet alleen gedaan. Ik hoop spoedig dat zijn handlangers ook van het toneel verdwijnen. Deze man heeft het wantrouwen in de overheid gevoed en er voor gezorgd dat Nederland een onverdaagzame samenleving is geworden. Waarschuw de mensen in Europa voor deze diabolische, narsistische persoonlijkheidskenmerken.

 52. gertjan zegt: 31-10-09 om 22:31

  redactie, als je mensen om een mening vraagt moet je die ook doorplaatsen.
  OOK als daar het debat grimmiger door wordt….. jullie behoren toch objectief te zijn, dan moet je mijn mening niet censureren. maar dit land is toch al een bananenrepubliek geworden, wat dat betreft lijken jullie wel op jullie collega’s in rusland.

 53. leumas zegt: 31-10-09 om 22:31

  grimmiger?….idd…de boetes voor verkeersovertredingen zijn torenhoog….zelfs mijn zoon van 16 krijgt met gemak een boete van 100 euro voor een rem die iets minder functioneert…..maar als je de politie nodig hebt…komen ze te laat of doen er nix aan….kijk daar haalt Geert Wilders zijn stemmen vandaan….de normen en waarden van onze minister president zijn hoge boetes….?

 54. Jan zegt: 31-10-09 om 22:34

  Het lijkt me belangrijk om de macht van de politiek niet te overschatten. Ondanks het gekrakeel in de Tweede Kamer blijven de meeste Nederlanders gewoon doorwerken aan een prettige samenleving door hard te werken, met respect met elkaar om te gaan, naar elkaar te luisteren en op tijd elkaar te helpen. Politici hoeven niet te roepen dat ze alles wel even zullen veranderen, want dat kunnen ze niet waarmaken. Niet omdat ze incompetent zijn, maar omdat ze daarvoor een meerderheid in het Parlement nodig hebben. De meeste mensen in Nederland zitten helemaal niet te wachten op grote veranderingen. Ze wachten hoogstens op politici die wat meer bescheidenheid en respect voor elkaar tonen.

 55. gertjan zegt: 31-10-09 om 22:36

  The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not.
  - Thomas Jefferson

  When the people fear their government, there is tyranny; when the government fears the people, there is liberty.
  - Thomas Jefferson

 56. ruud zegt: 31-10-09 om 22:37

  Als men vanavond naar het programma “Rondom 10″ heeft gekeken, dan moet het zijn opgevallen dat mensen die ernstige problemen ondervinden in hun wijk, zich nog nauwelijks durven te uiten. Daar zaten mensen hun woede en angst te verbijten en hun woorden “in te slikken”, kennelijk omdat zij beducht waren voor de reacties van de buurt waarin zij (nog) wonen en bang om als “de laatste der Mohicanen” ook de wijk te worden uitgepest. De buurt of wijk waarin zij jaren hebben gewoond was veranderd in een grimmige, angstaanjagende omgeving en zij voelden zich verdreven en alleen gelaten en willen daarom zelfs gaan verhuizen. Dat is pas een grimmig klimaat! Dus laten we de zaak niet al te zeer omkeren en de “grote woorden” de schuld geven van een grimmig klimaat of de politiek overmoedig en ongenuanceerd noemen. Hard en stevig en verbeten debatteren is niet levensbedreigend, jaagt mensen niet hun wijk uit en boezemt geen angst in om ‘s avond nog over straat te gaan.

 57. Jan Arieson zegt: 31-10-09 om 22:37

  Nederland is verziekt door de journalistiek. Zelf woon ik al 20 jaar niet meer in Nederland. Dat geeft een objectieve kijk. Als ik af en toe programmas zie als van Barend en enz. bekom ik het gevoel dat de journalist bscoren wil. En maar doorgaan tot de geinterviewde een foutje maakt en dan vol …… Puur amusement. Vergelijkbaar met de spelen in de arenas in Rome. Hoe krijg ik mijn krant vol. Hoe … Ik vind het walgelijk. Doch mijn Nederlandse bekenden vinden het helemaal niet zo erg. Die zijn het gewendt zo gehard, dat het het niet meer opvalt. Hier kan ik Balkenende wel begrijpen. Eigenlijk vind ik dat de Nederlandse journalistiek zich eens moet afvragen of het wel zo verstandig is om elke dag over ene Wilders te schrijven en niet over al die mensen die wel wat in hun mars hebben. Ik heb 10 jaar in Oosterrijk gewoon. Elke dag schreven die journalisten over de populist Haider. Maar ja schrijven over integer politiekers is niet zo economisch voor de krant. Dan maar lekker Haider, Le Pen, Wilders etc elke dag op de voor pagina. Zo zie je maar weer dat alles om geld draait. ook voor die journalisten. Aks ze niet schrijven wat de mensen graag horen willen zijn ze hun baan kwijt. Een voorstel. Probeer 1 maand niet over Wilders te schrijven. Daarna kijken hoe het met zijn populariteit staat. Schaam jullie.

 58. Brian zegt: 31-10-09 om 22:38

  Balkenende heeft groot gelijk…
  In de politiek wordt iedereen veel grimmiger tegen elkaar. Het lijkt wel of dat stelletje in Den Haag niets liever doet dan elkaar zwartmaken en uitschelden; feiten verzwijgen of verdraaien… kleine dingen uitvergroten en andere dingen verzwijgen…
  Misschien moet de gehele (!!) politiek zich hier eens op bezinnen (behalve de SGP; heb altijd wel het gevoel dat die mensen het eerlijk menen…, ook al vertegenwoordigen ze een hele kleine minderheid in de samenleving…)

 59. JP verlaat snel zinkend schip om te incasseren waar t grote geld zit..
  top man, verlaat maar snel ‘t grimmig klimaat wat je eigen partijpolitiek heeft gecreerd.

 60. Wieke Hoeben zegt: 31-10-09 om 22:40

  Ja, klopt, grimmiger en harder tegen elkaar. Eén van de oorzaken zie ik in een uitblijven van een algemeen sterven. Sterven aan een epidemie of ander natuurgeweld. Teveel muizen in de doos en dus agressieverhoging en grimmigheidstoename.

  Nog een symptoom naast het symptoom van de sfeer in Den Haag: de kerken zijn onbezocht, omdat er te weinig is om bang voor te zijn.
  We eisen een gezond leven van minstens 80 jaar, ongeacht ons gedrag en we eisen geluk. Nee, we zijn niet blij met geluk, met de dag of met een gezond lichaam, we zijn woedend en ontevreden, omdat we meer willen, nog meer en dan nog meer en weer even anders; grimmig en hard.

  We worden er niet aardiger op met zijn allen en niet alleen in Den Haag. Klopt.

 61. floris zegt: 31-10-09 om 22:42

  verharding? nee hoor, ik merk er helemaal niks van, maar ik kijk ook geen tv, ik vind mensen op straat eigenlijk vriendelijker dan in de jaren 90. Verharding? misschien op tv, maar in de echte wereld zie ik alleen verbeteringen.

 62. Will zegt: 31-10-09 om 22:42

  Henk vindt het tijd voor Wilders.

  Maar willen wij echt een land waarin mensen gestigmatiseerd worden vanwege de enkele omstandigheid dat zij een bepaald geloof aan hangen? Waarin 99% goedwillende moslims worden afgerekend omdat 1% van de aanhangers van deze religie zich misdraagt? Een land waarin haat de boventoon voert? Een land waarin een partij zich voornamelijk uit in beledigende sfeer? Een land waarin een partij alleen problemen ziet, maar geen oplossingen aandraagt? Een land waar vrijheid van meningsuiting is beperkt? Een land dat heel erg gaat lijken op Duitsland in de jaren dertig? Een land dat politiek geïsoleerd gaat worden en als een paria zal worden behandeld?

  Ik vraag het mij af. Er is nog tijd voor intelligente mensen om de grimmige sfeer om te keren en weer te werken aan een land waar iedereen zich thuis voelt en de rechten van iedereen zijn gewaarborgd. Artikel 1 van onze grondwet is mij zeer lief. Dat is de geschiedenis van Nederkand en daarop moeten wij trots zijn. Dan kan Balkenende veilig naar Brussel.

 63. Balkende heeft nogalwat haait gezaaid door mensen zonder baan zonder geld te zetten dus het niet raar dat mensen deze man niet aardig vinden.
  Mede gelet op het opruiende en opjuttende zoniet haatzaaiend karakter van PVDA-CDA ultra-liberale extremisten (aanhangers van de veelgekritiseerde Friedman die achteraf gezien volstrekt onterecht een Nobelprijs heeft ontvangen, Friedman is een radicale pendant van Carl Marx toveren hun ideeën echter naar voren uit de zelfde christelijke (hoed) achtergrond.) Vraag de Amerikaanse daklozen hoe ze over Friedman denken. Deze politieke extremisten die zelf heel goed de weg naar de subsidie en de extreem hoge salaris kraan (en schade advocatuur) erg goed kennen. Gokken er op dat via hun connecties en toekomstige bonussen ze zelf niet in de bijstand belanden. En wel mogen ze liegen echter niet mogen bedriegen, maak het verschil maar. En daar belabberde tot zeer slechte diensten voor terug leveren sterker nog de economische neergang is volledig aan hen te wijten.)

  En in haar propaganda van slachtoffers daders wil maken. Over misbruik van belasting geld gesproken. Het ultraliberalisme wil de bevolking terug hebben in de staat zoals die was in de achttiende eeuw en haar eronder houden met de technologie van de 21e eeuw. Dat is het voorlopige einddoel. (Elke dag Balkende kost de belastingbetaler gemiddeld 250 miljoen euro totdat de bevolking en de staat volkomen failliet is) Daarmede een nieuw kabinet met de onmogelijke opgave op te zadelen om de staat weer financieel vlot te trekken.. (tikkenteller staat aan) En de gemiddelde Nederlander met een schuld van 200.000 in 2015 euro of meer opzadelt. Betaal het maar terug! Overigens zijn ultra liberale extremisten praktisch in alle partijen vertegenwoordigd (het geloof in het private gouden kalf dat zelf de markt op loopt en zichzelf verkoopt en zich ten gelde maakt leugen en bedrog hierbij al decennia sociaal geaccepteerd en wordt via (propaganda) communicatie literatuur aangemoedigd.). Dit kaartenhuis moest een keer in elkaar storten. Echter via het stemhokje krijg je de ultra liberalen niet weg.
  Inzicht dat verder gaan op deze manier het land in een destructieve chaos zal brengen. En daarvoor loopt Balkende nu weg. Het nu nog te goed met onze bestuurder gemiddeld 7000 euro per maand om van inzicht te veranderen.

 64. jvannuijs zegt: 31-10-09 om 22:46

  Mee eens. Voorbeeld: kamerlid Bosma (PVV) die de minister vragen stelt over een liedje van Kinderen voor Kinderen uit de vorige eeuw waarin “Allah Akbhar” wordt gezongen. Dat vindt hij niet kunnen.

  De journalistiek laat Wilders zo goed als ongemoeid. Interviews geeft hij niet en aan discussie op tv of radio doet hij niet mee. In andere landen zou hij daar niet mee wegkomen. Toen presidentskandidaat Obama al maanden geen interview aan Bill O’Reilly van FOX had gegeven zette die een klok op zijn bureau en elke uitzending werd het aantal dagen dat Obama niet bij FOX was geweest even vermeld. Binnen een paar weken had O’Reilly Obama in zijn programma.

 65. Ruud Lagrand zegt: 31-10-09 om 22:47

  Het klimaat hier in NL is en wordt nog steeds verziekt door bepaalde bevolkingsgroepen. Met zie zgn Islamisering heeft dat niets te maken. En wat Wilders betreft… Alleen al het feit dat die man zoveel voet aan de grond krijgt geeft aan dat er iets structureel mis is in dit land.

 66. Henk Jan zegt: 31-10-09 om 22:48

  Johan heeft het helemaal helder in beeld, die snapt het tenminste. Kan gewoon niet beter gezegd worden. Superr!

 67. Kai zegt: 31-10-09 om 22:50

  Grimmiger? Nou, dat kan inderdaad door de grimmiger wordende maatschappij zijn. Maar zo erg is dat nou ook weer niet. Er zijn altijd wel dingen die beter kunnen. Welke dingen beter kunnen? Dat bepalen de politieke partijen. Maar tot nu toe ben ik met alles voldoende tevreden. Trouwens, Nederland doet het al helemaal niet slecht: Nederland staat op de achtste plaats http://www.prosperity.com/rankings.aspx

 68. R.H. van der Burg zegt: 31-10-09 om 22:53

  Denkt die megalomane tuinkabouter Balkenende nu echt dat hij met zijn opmerkingen het politieke klimaat in Nederland kan veranderen? Dit toonbeeld van een compleet gebrek aan moreel en politiek leiderschap heeft ervoor gezorgd dat de PVV van een eendimensionaal politicus als Wilders zo’n opgang in de peilingen maakt. En klinken moralistische opmerkingen over “normen en waarden” niet erg ongeloofwaardig uit de mond van een notoire billenknijper als Balkenende? Wat een zegen voor Nederland zou het zijn als hij van het politieke toneel zou verdwijnen en er na 7 jaar Balkenende eindelijk weer eens een echte premier zou komen.

 69. Wesley Amzand zegt: 31-10-09 om 23:02

  Een grimmiger wordende politieke klimaat kan een fictie zijn. Hooguit neemt de turbulentie van de dynamiek toe binnen het politieke krachtenveld. De gevestigde politieke partijen verliezen steeds meer en meer terrein en zijn aan erosie onderhevig. Dit proces schijnt niet te stoppen. De oorzaak hiervan? Geen eenduidige oorzaak, maar de hand in eigen boezem steken kan geen kwaad. De gevestigde politieke partijen maken zich sinds jaar en dag schuldig aan bestuurlijke inteelt. Dit gesloten en besloten systeem heeft er toe geleid dat bestuurlijk vernieuwingen zijn uitgebleven. In het staatsrechterlijk en bestuurlijk systeem, maar ook in politieke partijen die een reflectie zijn van het eerste. Het voorgaande in combinatie met gemis aan politiek leiderschap creert verwarring. De PVV als afleidingsmanoeuvre gebruiken of als zondebok afschilderen, kan gezien worden als een zwaktebod. De redenering van Balkenende is kort door de bocht. De gevestigde politieke partijen hebben geleidelijk aan veel terrein verloren (kiezers) en het ziet er electoraal slecht uit. Wie zou het tij kunnen keren? Van der Laan is door Bos aangetrokken om Wilders te bestrijden, maar wat is het effect tot nog toe geweest? Gesteld dat het politieke klimaat grimmiger geworden is, dan is het kabiner daar mede debet aan. Continu vinden er politieke gevechten plaats buiten het zicht van de kiezers, om uiteindelijk om de gunst van de kiezers te vragen.
  Als JPB weer van de partij mocht zijn bij de volgende Tweede kamerverkiezingen als lijsttrekker van het CDA, dan kan hij het niet meer hebben over het gezin, waarden en normen. De praktijk is weerbarstiger dan de theorie. Ook dat zal JPB hebben ondervonden. Het zou zijn geloofwaardigheid aantasten.
  Verder wordt pas nu duidelijk waarom JPB niet in vorm was tijdens de laatste algemene beschouwingen. Hij had het te druk met lobbyen en miste de voorbereiding. Nergens is vastgelegd dat de primus interpares en formateur van het kabinet niet tussentijds mag opstappen om een hoger doel te dienen. Ook Nederland valt onder het dienen van dat hoger doel en kan profijt hebben van de overstap van JPB. Het tussentijds opstappen van JPB kan een toegevoegde waarde hebben, maar het zal pas achteraf meetbaar kunnen zijn qua prestaties. Vanuit deze optiek bezien is het mede in het belang van Nederland dat Balkenende naar de EU vertrekt. Het past eveneens in de lijn en traditie van JPB. Geen enkel kabinet van JPB heeft de rit uitgezeten. Dat hoeft niet aan JPB te liggen. De politieke instabiliteit is de afgelopen decennia kennelijk toegenomen en de dynamiek van het politieke klimaat kan turbulent genoemd worden. Als het vertrek van JPB naar de EU leidt tot een kabinetscrisis en verkiezingen, dan zouden verborgen agenda’s weleens zichtbaar kunnen worden. Hij bewijst zichzelf een dienst en wellicht ook het CDA. Mocht het vertrek van JPB leiden tot een kabinetscrisis, dan zijn verkiezingen onvermijdbaar. Door het vertrek van JPB naar de EU strijkt het CDA een verkiezingsbonus op en niet uitgesloten moet worden dat het CDA weer de grootste partij wordt. De PvdA wordt gemarginaliseerd naar het zich laat aanzien en het CDA krijgt weer volop ruimte om op zoek te gaan naar andere coalitiepartners. Als een gemarginaliseerde PvdA dan zou willen meedoen met het CDA in een nieuwe coalitie, betekent die keuze de definitieve ondergang van de PvdA. Dit moment (een eventuele overstap van JPB) is niet alleen van belang voor het CDA, maar vooral voor de andere coalitiepartners PvdA en in mindere mate de CU. JPB is geen sterke en/ of opvallende politiek leider. Sarkozy en Merkel hebben iemand nodig die ze makkelijk naar hun hand kunnen zetten. Bovendien zijn partij politieke lijnen doorslaggevend in dit proces. De Christendemocraten zullen de kandidaat leveren. Dat gegeven zorgde ervoor dat Tony Blair bij voorbaat kansloos was. JPB is afkomstig uit een een klein europees land en is geen uitgesproken figuur. Houdt van compromissen, maar compromissen kunnen soms alle kanten uitwaaien of met alle winden meewaaien. Het niet durven maken van keuzes kan de katalysator zijn van de toegenomen grimmigheid in het huidige politieke klimaat. Een grimmigheid, gebaseerd op de subjectieve politieke beleving van de primus interpares.

 70. David zegt: 31-10-09 om 23:04

  De wereld verandert, dat is niet tegen te houden.
  In periodes waarin dingen minder worden, zal men die frustatie geuit zien worden. Wilders en zijn gedragingen zijn daar een symptoom van, niet de oorzaak.
  wat de oorzaak is valt over te speculeren, maar ik betwijfel of men het ooit metelkaar eens zou worden. in mijn optiek is de vergrote armoede, een cultuur van softheid onder mom van tolerantie (die dus ook weg vrij baant voor intorantie van mensen zoals wilders), en het wegvallen van de verzorgingsstaat door acties uit de politiek.
  persoonlijk geef ik daar de kabinetten balkenede deels de schuld van.

 71. Vernon zegt: 31-10-09 om 23:08

  Het is maar waar je het mee vergelijkt. Is het nu grimmiger dan 8 jaar geleden tijdens de opkomst van Fortuin? Ik durf het niet te zeggen. Het is wel grimmiger dan tijdens “paars”. Maar toen vond men het ook niet goed, want toen was er niets te kiezen.

  Wat Balkenende natuurlijk eigenlijk dwars zit, is dat hij nu zelf het mikpunt is van toenemende kritiek. En ja, die kritiek is soms grimmig. Maar daar heeft hij zelf aanleiding toe gegeven. Door geen heldere visie te hebben, door grote problemen niet op te lossen maar voor zich uit te schuiven, en nu de laatste dagen weer door te draaien over een eventuele gang naar Brussel. Dus die man moet niet zeuren, maar de mensen een keer geven waar ze om vragen: duidelijke antwoorden.

 72. R.H. van der Burg zegt: 31-10-09 om 23:12

  En dan zo’n figuur als Wilders: waar haalt deze ajatollah/pseudo-rabbi de ongelooflijke arrogantie vandaan om anderen menen te moeten voorschrijven wat zij moeten geloven en niet? Welke “autoriteit” heeft deze eendimensionale politicus op religieus vlak? 0,0%, als je’t mij vraagt. En dan de obscure zionistische clubjes in de VS, waar deze Bush-aanhanger donaties voor zijn eigen fanclub zit te verzamelen. Want een partij kun je de PVV toch niet noemen? Dat dit gezwel in Nederland zo welig kan tieren, lijkt mij het zoveelste bewijs van een compleet gebrek aan leiderschap van “onze Grote Roerganger” Balkenende.

 73. René zegt: 31-10-09 om 23:12

  Beetje jammer dat de “oude” politiek nog steeds denkt dat ze goed bezig zijn.
  Zal dus niet snel meer goedkomen in Nederland.
  Ik ben geen PVV’r, maar de reden waarom ze dadelijk de grootste partij zijn is te danken aan de arrogantie van de PvdA en het CDA (en natuurlijk ook de VVD).

  Noem eens één ding op wat de laatste 10 jaar echt goed is gegaan, waarvan je zegt: “goh, wat heerlijk en geweldig was dat zeg, daar kunnen we jaren mee voorruit!”!

  Nee hè, dat kunnen we niet en volgens het CDA is dat altijd de fout van de onruststoker.
  Trouwens wat heeft het CDA reeds beloofd ik het geheim voor die nieuwe hoge positie? Extra troepen voor Afganistan en extra geld voor de arme landen? Niets is gratis nml. in dat wereldje!

 74. Balkende bedoelde vast het volgende

  Political language. . . is designed to make lies sound truthful and murder respectable, and to give an appearance of solidity to pure wind: George Orwell

 75. Van dit soort preken word men grimmig.
  Eerst een beleid uitdenken, dan uitvoeren en wanneer het niet werkt de grote onschuldige uithangen.
  Het CDA is een mengelmoes van kerkgangers welke denken dat je met de bijbel in de hand een politiekbeleid kunt uitvoeren zonder zonden.

  Als voorbeeld het gehannes met Afghanistan, de AOW en het kontegedraai naar de EU in Brussel/Straasburg.

  Ophoepelen en nieuwe verkiezingen uitschrijven met duidelijke programma’s welke regeerbaar zijn en worden.

 76. Wij zijn altijd trouwe aanhangers van het CDA geweest.

  Maar in het geweld van de AOW plannen raken allerlei kleine schraapplannen van Donner snel op de achtergrond

  Wij kwamen er door stom toeval achter dat er een voorstel ligt om de AOW partnertoeslag per 2011 af te schaffen voor een naar (onze mening)wel erg kleine doelgroep: ouderen van voor 1950, met een – niet werkende of weinig verdienende – partner, die daarnaast ook nog eens 10 jaren of meer jonger moet zijn. Dit levert – alweer volgens de berichtgeving – enkele tientallen miljoenen per jaar op.

  Ons gevoel van onrecht wordt gewekt als we zien hoe daarnaast aan banken miljarden worden gespendeerd en het tevreden houden van multinationals binnen onze grenzen door de fiscus.

  Ons bezwaar geldt niet de afschaffing van de partnertoelsag zelf. Hierover kun je debatteren, maar dat willen we niet, immers in 1996 is dat door de toenmalige regering vastgesteld. Het niet sociale in dit voorstel ligt in het feit dat er in 1996 is aangekondigd dat de partnertoeslag gaat verdwijnen in 2015. Hier heeft genoemde groep zich dus bijna 20 jaar op in kunnen stellen.
  Nu wordt met een pennenstreek beslist dat deze toeslag verdwijnt in 2011 voor die doelgroep. Deze kan zich hier niet meer opnieuw op instellen, toekomstplannen die gemaakt zijn kunnen naar de prullenbak en een gezamenlijke oude dag is er niet bij.
  Partners dienen te gaan solliciteren, hoewel ze vaak al een groot gedeelte van hun leven buitenshuis gewerkt hebben en hun leven in dienst hebben gesteld hebben van de opvoeding van hun kinderen.

  Als deze partners 65/67 jaar worden is de oudstlevende partner minimaal 76/77!

  Dit voorstel levert veel pijn en verdriet op ongeveer 2600 ouderen, men gaat een onzekere tijd tegemoet en als het pensioen te laag is dan kan men naar de bijstand!

  Dit is het zoet wat Balkenende een paar jaar geleden beloofd heeft.

  Het CDA: De partij van normen en waarden.

  Het gezin de hoeksteen van de samenleving.

  Snel nieuwe verkiezingen!

 77. RENE zegt: 31-10-09 om 23:19

  De partij van meneer Wilders is een democratisch verkozen partij, die regelmatig wordt verketterd vanwege haar opstelling aangaande opvattingen van met name de islam tegenover de niet islamitsche westerse samenleving.
  Ik verwacht binnen 2 kabinetsperiodes dat er naast de huidige partijen een democratisch verkozen Nederlands-islamitische partij aan de verkiezingen meedoet. Ik ben zeer benieuwd hoe het Nederlandse politieke landschap zal reageren op een islamitisch gekleurd verkiezingsprogramma dat zich afzet tegen onze westerse culturele en morele waarden.

 78. Grootste leugen en bedrog is dat we niet voor een europese president mogen kiezen. Deze wordt aangesteld. Hoezo demcoratische Europa
  zeg maar gerust de dictatuur Europa (zoalng de leiders hun zakken mogen blijven vullen : krijgen ze ook eigen winkels?)

 79. Laat bestuurders eens gewoon SAMEN voor het beste voor ons land gaan. Geen zieltjes gewin. Positief meedenken, met redelijke alternatieve komen en als het nodig is:maatregelen nemen.

 80. waarheid zonder liefde is geen waarheid
  liefde zonder waarheid is geen liefde

  als iedereen in alle lage van de bevolking dit toepast, zijner geen politici zie liegen, grote worden gebruiken. dan zijn er geen bankiers die alleen aan marges denken, en stopt het respectloosheid.

  citaat bijbel….. voor alle islamfobes… Liefde drijft de vrees uit. Dus het is niet hun of zij … maar heb ik genoeg lief!!!

 81. Joebel zegt: 31-10-09 om 23:30

  Wie naar een ander wijst, wijst met drie vingers naar zichzelf!
  Ze zien daar in Den Haag nog steeds het ware monster niet! Met dank aan Komrij.

 82. Robert Vos zegt: 31-10-09 om 23:36

  In de eerste plaats moet er een verbod komen op politieke partijen die een geloof aanhangen.Politiek en geloof scheiden heet dat.Mensen met een geloofsovertuiging kiezen zonder zich politiek te intresseren blind voor zo’n partij,is gevaarlijk (zie CDA-CU-GP.Verder lees ik dat het weglopen van de PVV uit de kamer ondemocratisch is,nou deze mensen die dat beweren zijn niet echt helder,als besluiten bijvoorbaat zijn dichtgetimmerd door het voltallige kabinet moet je als oppositie partij een duidelijk signaal afgeven om aan dit soort schijndebatten geen deel van uit te willen maken,dit zouden ook andere partijen eens moeten doen.
  JPB is in mijn ogen een schijnheil die eens in een échte spiegel moet kijken om te kunnen constateren wié hier nu echt voor een grimmig klimaat heeft gezorgt.Ik ben van mening dat het elitaire taalgebruik in de tweede kamer zijn langste tijd gehad heeft en dat er voortaan maar eens duidelijke taal gebezigt mag worden,dat begrijpen onze “leiders” toch ook?

 83. Fouad zegt: 31-10-09 om 23:36

  Wat Belkenende doet is de wereld op z’n kop. Hij was zelf een van de allereerste parlementariers die met grote woorden begon te smijten. Maar wat nog stuitender is, is het feit dat een minister-president nooit weg mag komen met louter de constatering dat het klimaat bot is, terwijl hij nota bene al die tijd premier van dit land is geweest. Wat heeft u er zelf aan gedaan om dit te verhelpen meneer Balkenende? U ziet, het kan ook netjes!

 84. Marc zegt: 31-10-09 om 23:37

  Dat de sfeer in Nederland grimmiger wordt, heeft Balkenende onder andere aan zichzelf, maar zeer zeker ook aan zijn voorgangers te danken. De linkse politiek die Nederland teistert sinds de jaren 70, heeft van toen af aan het land weggegeven. Alles moest kunnen, iedereen was welkom. Het kon niet gek genoeg. En nu is de koek op! De nieuwkomers hebben de schatkist tot bijna op de bodem leeggeschraapt, met toestemming van links.
  De enige juiste vraag die naar aanleiding van dit gegeven gesteld moet- en kan worden is, teneinde een goede kosten-baten analyse te kunnen maken is: “wat kost een allochtoon en wat brengt hij op?”. In de context van de hedendaagse samenleving een hele legitieme vraag in mijn ogen.
  Ik ben dus blij dat nu eindelijk het beestje eens bij de naam wordt genoemd en dat we bij de verkiezingen op iemand kunnen stemmen die zich niet bezighoudt met oeverloos genuanceer.
  Ik zou zeggen: ‘Mijnheer Wilders, ga zo door!’ Enneh,.. mijnheer Balkenende, misschien wordt u de eerste voorzitter van de Europese Unie, maar vergeet niet dat u ook de eerste Minister President zal zijn die vroegtijdig wegloopt! Niet echt een voorbeeld voor de burgers in het land zoals het er momenteel naar uw eigen zeggen voorstaat.
  Marc

 85. R.H. van der Burg zegt: 31-10-09 om 23:37

  “De politiek wordt overmoedig, ongenuanceerd en met groot gemak worden grote woorden gebruikt”, aldus onze “Grote Roerganger” Balkenende. Kan deze uitspraak ook niet als een boemerang op deze uitspraak van onze megalomane politieke windhaan zelf terugslaan? Wat een lelijk taalgebruik overigens.

 86. Nico zegt: 31-10-09 om 23:39

  Het is te hopen dat snel ingezien wordt dat Balkenende echt gelijk heeft. Wilders is een gevaar voor de democratie. Dat moet echt gestopt worden.

 87. Azoicum zegt: 31-10-09 om 23:42

  Lang geleden op Balkenende gestemd.’Tacktisch’ dacht ik als staatsburger na de moord op (make one’s) Fortuin. Slaap lekker meneer de president. 10.000 Burgerslachtoffers is een statistiek. Staat en religie zijn gescheiden. Is daar geen internet spelletje voor?

 88. Melchior zegt: 31-10-09 om 23:42

  Wat een kortzichtigheid van Balkenende! Het gemak waarmee Wilders als extremist wordt bestempeld terwijl tal van imams veel radicaler zijn is werkelijk stuitend en getuigt van een groot gebrek aan kennis van hoe de islam werkelijk in elkaar zit. Lees bijvoorbeeld maar eens het artikel in de Elsevier van deze week over een moslimdissidente die haarfijn beschrijft hoe de islam doordrongen is van geweld. Ook veel linkse mensen zeggen tegenwoordig dat het goed is dat Pim Fortuijn ervoor gezorgd heeft dat zaken over integratie weer benoemd mogen worden maar blijven tegelijkertijd hangen in politiek correct geklets gebaseerd op verouderde jaren ’70-ideeën over de maatschappij. Dat Wilders geen standpunten over andere kwesties zou hebben is evenmin waar. Zo noem ik de AOW-leeftijd, het inkrimpen van de overheid, zelfs links te noemen ideeën over dieren, de Antillen en ga zo maar door. Dat de regering een wetenschappelijk onderzoek naar Wilders heeft laten verrichten waar natuurlijk het standpunt van de regering onderschreven wordt is uiteraard te doorzichtig voor woorden. Dat wordt nog wat als Balkenende president van Europa wordt!

 89. Eric peter zegt: 31-10-09 om 23:43

  waarom moet Wilders en pvv toch altijd vergeleken worden met extreem rechts, nsb, etc. ? We vergelijken pvda toch ook niet telkens met Jozef Stalin ? ondanks dat de pvda genoeg communisten pur sang kent (banken nationaliseren is de natte droom van elke communist). Ter Horst roept op niet te schelden maar ipv kritiek vanaf de zilijn , deel te nemen aan de democratie. Doe je dat vervolgens (pvv) dan is het niet goed en moet de linkse elite gemobiliseerd worden om een democratisch gekozen partij aan te vallen. Als we dan toch aan het vergelijken zijn en spreken van polariseren, kijk dan eens wie in nederland beveiliging nodig heeft en voor zijn leven vreest ! Niet de bestuurders van pvda-cda in ieder geval. Die polariseren allen omdat ze aan voelen komen dat men zetels verliest, en goed ook. Als we ons nu eens focussen op het weer op orde brengen van Nederland en samen de crisis te lijf gaan, zou dat veel meer opleveren. Verder il ik nog kwijt dat Balkenende niet echt consistent overkomt op het volgende. Hij hekelt de ‘zesjes cultuur’ maar tegelijkertijd is het kabinet er als de kippen bij als er ergens maar ook even de schijn wordt gewekt dat en goed of meer dan een ander verdient. Bonussen mogen nergens meer (dus ook niet de bescheiden bonussen voor personen die gewoon veel betekenen voor hun organisatie) ,provisie is taboe (eigenlijk gewoon bedrijfsomzet voor het intermediair, maar mag ook niet volgens de politici), artsen zouden teveel verdienen, apothekers worden gepakt, maar als je Bos heet mag je wel bonussen geven aan je vriendjes (Zalm). Logisch dat veel burgers het zat zijn.

 90. Matthijs zegt: 31-10-09 om 23:47

  Ik lees ‘zij zijn schuldig’, ‘die zijn schuldig’ enz. Ik ben het er mee eens dat de maatschappij er grimmiger op is geworden. Politieke partijen zullen en kunnen hier amper invloed op uitoefenen of voor een nieuw maatschappelijk niveau zorgen. Waarom? Er is geen duidelijkheid meer in de politiek, de volksvertegenwoordiging is een grote polarisatie, er is geen structuur, mensen volgen degene die het hardste schreeuwt. Wil je een nieuw maatschappelijk denken dan start dat bij de opvoeding van je eigen kinderen – de normen en waarden (waar JPB het vaak over had). Het is opvallend dat de premier dit zegt over de gehele maatschappij en dat onderbouwd met Haagse voorbeelden. Maar goed.. De maatschappij.. Ieder zo zijn eigen verklaring. Ik denk dat Nederland er groffer op is geworden door de snelle veranderingen en daar zijn de meeste Nederlanders vaak niet zo vatbaar voor. Hoe meer verandering in de maatschappij (en dat kan alles zijn), hoe meer mensen er gaan klagen. Wilders profiteert daar van. Ieder heeft dezelfde rechten. Fatsoen, respect, gedrag, gewoonte.. jegens eenieder leer je echter alleen van jongs af aan. Politiek Den Haag verandert er niet op.. welke partij er ook in de regering zit.

 91. Albert Richie zegt: 31-10-09 om 23:48

  Balkenende en Verhagen hebben in de vorige tweede kamer verkiezingen Wouter Bos op een haar na geëlimineerd van het politieke veld met een keiharde negatieve campagne Amerikaanse stijl. Continu hebben ze de man weggezet als een draaikont en een leugenaar. Een groot deel van de mensen die dat hebben geloofd zitten nu bij Wilders.

  Een oproep als deze zou geloofwaardiger zijn als hij vooraf werd gegaan met een verontschuldiging aan het adres van de heer Bos.

 92. Rini zegt: 01-11-09 om 00:07

  Balkenende zegt zelf kort na het begin van zijn tweede ambtstermijn dat hij het niet belangrijk vindt wat de Nederlander zegt of vindt. Schrikt hij dan nu opeens wakker? Hij draagt er zelf het meeste aan bij door de mening van de bevolking te negeren en passief in de kamer rond te hangen.
  Wat Wilders beweert wordt vrijwel altijd vertekent weergeven door linkse krantjes net als de Volkskrant. Daarmee toont de Volkskrant aan dat ze het niet helemaal begrijpen.
  Wilders waarschuwt voor iets wat straks niet meer terug te draaien is en het is op dit moment de linkse garde die ondemocratisch bezig is en o.a. geen gelijkheid voor mannen en vrouwen willen. Dit zorgt inderdaad voor veel verwarring. Ieder gaat dan denken dat zijn of haar mening juist is en wil die dan, desnoods met geweld, de ander opdringen.
  Daar wordt een land grimmig van.
  Als men met Wilders gewoon politiek correct om zou gaan zou het er anders uit zien maar men heeft nu eenmaal graag een zondebok.

 93. koala zegt: 01-11-09 om 00:12

  “Democratisch gekozen en we gebruiken alleen democratische middelen.” Aldus Wilders. Hetzelfde geldt voor Hitler rond 1933. Het enige verschil is dat Hitler verstand had.

 94. a.derksen zegt: 01-11-09 om 00:17

  Lekker makkelijk om altijd maar weer af te geven op Wilders. Deze coalitie moet zich zelf maar eens een spiegel voor houden. Ze zijn namelijk corrupt. Bankdirecteuren gewoon hun gaan laten gaan, vervolgens de hardwerkende kleine man voor de ontstane problemen laten opdraaien,werkelijk waar een grote schande. Lekker makkelijk om de aow leeftijd maar te verhogen. Zelf de hele dag op hun luie krent zitten hangen en de burger mag werken tot hij er dood bij neer valt. Kotsmisselijk wordt ik van Bakellende en co.Hopelijk verkast hij zo snel mogelijk naar Brussel. Ik hoop dan dat er nieuwe verkiezingen komen, dan zal blijken dat Nederland het zat is en zal schreeuwen om “verlosser” Wilders.

 95. Nico zegt: 01-11-09 om 00:21

  We plukken helaas de vruchten van de jaren zestig. Toen is alles losgeslagen, nu proberen we alle negatieve effecten te keren: Soa’s, onbeschoft en onverschillig gedrag. Individualisme en egoisme staan haaks op gemeenschappelijkheid en het goede zoeken voor de grotere groep. Echter, op alle niveaus zitten helaas de ”slimme” criminelen. Denk aan die bankiers die bonussen voor zichzelf opeisen, denk aan dure zorgmanagers in de thuiszorg en alle rijke zwartspaarders die in het buitenland hun geld hebben weggezet.
  Goed fatsoen begint bij persoonlijke integriteit en respect die zich vervolgens verbreden tot familie en vriendenkring en de samenleving.
  Ik ben blij met alle christenen die dit land hebben opgebouwd en die vandaag de dag nog de kaalslag van al het ”gekanker” (goed nieuws als mensen massaal het woord ”kanker” niet meer in de mond nemen) nog enigszins weten te keren. Hoogste tijd dat Jezus terugkeert om wereldwijd orde op zaken te stellen!

 96. Jannenman zegt: 01-11-09 om 00:28

  @Jos: Fortuyn is vermoord… (beschamend om zulke dingen te zeggen)
  @Jasper: Opportunist. Eens kijken wat jij zegt als je 50 bent (want nogmaals, meer dan 50 % aanhang van Wilders is 50+ en daar begint de verloedering van ‘normen en waarden’, bij snotneuzen die niet weten dat ze beter kunnen luisteren naar ouderen. Die hebben meer levenservaring knul.) Beschamend ook dat jij verwijt dat iemand boos wordt die alles is afgenomen door de grote multikul. En ik ben niet de enige, snotneus. Totaal respectloos weer (is niet de eerste keer he jasper) en vooral niet ingaan op de feiten.

  Multikul geeft altijd ellende. Het grote voorbeeld de VS, zoals in de jaren 80 en 90 steeds werd genoemd is en was toen al kapot. Nogmaals, 1 op de 4 gevangen ter wereld zit in een VS gevangenis. Raciale scheiding is enorm en gangs zijn er nog steeds. Heel mooi, die multikul. Het werkt alleen nooit en dat is zo logisch als maar zijn kan. Culturen onderscheiden zich per definitie. Er was ook vrijwel niemand die het wilde, tot de centrumpartij opkwam, reactionair omdat toen al de problemen duidelijk waren en zogenaamde ‘goede’ mensen ineens onszelf, onze eigen cultuur als slecht bestempelde. De media namen het klakkeloos over, want ach en wee, de joden in WO2 is toch wel heel erg.
  MAAR NIET MIJN SCHULD

  MIJN huis, maar het wordt vergeven door anderen, voor ‘globalisme’. Een mooi woord dat een leugen is en alleen dient om opportunisten te bedienen en machthebbers totale controle te geven.

  Ziek ziek land.

 97. Jannenman zegt: 01-11-09 om 00:33

  Laten we de discussie eens omgooien:

  Balkenende is hersenloos, corrupt, speelt in op onderbuikgevoelens en voert een genocide. Hij is ook totaal verrot (dat zegt men hier allemaal van Wilders redactie, dus laat dit dan ook maar staan).
  Pechtold, idem dito. Halsema idem dito.
  Die partijen moesten allemaal verboden worden want ze zijn anti democratisch, eng en gevaarlijk en ze liegen nog ook.

  Nederland is een asociale beerput geworden en dat is mede een gevolg van multi cultuur. Culturen hebben namelijk geen gezamenlijke normen en waarden.

 98. westerink zegt: 01-11-09 om 00:39

  geert wilders zaait alleen haat, en het is aan ons om dat anders te doen.er bestaan ook moslims die een voorbeeld voor ons zijn, we kunnen nog wel wat van ze leren respect voor ouders bijvoorbeeld, want als geert wilders aan het bewind komt dan worden ook moslims die wel mee doen in onze samenleving de dupe en hoelang duurt het voor de christenen aan de beurt zijn.

 99. Jannenman zegt: 01-11-09 om 01:04

  westerlink… jij snapt het niet.
  Jaar of 4 a 5 geleden zei aan palestijns leider in een intervieuw op tv dat het westen ziek is. Ouderen worden uitgespeeld tegen jongeren, mannen tegen vrouwen, kinderen tegen hun ouders en JA die man heeft gelijk. JA moslims doen DAT nog goed.
  Maar moslims worden in ons land ook op dezelfde wijze uitgespeeld! Die ouders raken ook hun kinderen kwijt. Die mannen en vrouwen worden OOK uitgespeeld. Het is allemaal dezelfde ziekte. Multikultuur is slechts één van de leugens.
  Jij snapt het niet want ik ben niet tegen moslims. Ik kom op voor moslims in HUN land, waar het westen HEN aanvalt, maar ik kom ook op voor MIJN land.
  Het is allemaal verdeel en heers politiek.

  Het zijn de zogenaamde linkse lui (ze zijn niet eens links) die opkomen voor moslims, maar ze wel dwingen tot conformeren aan de mondiale eenheidskul. DAAR zijn die mensen ook boos om. Precies dezelfde reden dat ik boos ben op die idioten hier.
  Het is een waan dat de wereld dan vrij is van ellende, van oorlog bv als alles hetzelfde is en ze noemen dat multicultuur
  Dommer wordt het niet, wel lelijker

 100. J. Muijsers zegt: 01-11-09 om 01:05

  Het is niet Wilders die het gedrocht van het anti islam denken veroorzaakt heeft, maar het zijn de zittende politici die het veroorzaakt hebben. Zij hebben stelselmatig de klachten van de mensen in de wind geslagen
  Klachten over het tegen de wil van de mensen invoeren van het generaal pardon, het systematisch ontkennen van de onveiligheid op straat veroorzaakt door wat een vooraanstaande pvda-er noemt kut marokanen Cohen ter Horst, Vogel , Hamer enz maar nu Balkenende zijn de veroorzakers van de ellende. Zij moeten in januari voor de rechter en niet Wilderts. Hier wordt evenals in het oude Griekenland de boodschapper van het slechte nieuws gedood.

 101. Tukker zegt: 01-11-09 om 01:26

  Er is maar 1 persoon verantwoordelijk hier voor en dat is Balkellende zelf.
  Door zijn toe doen is Nederland zwaar achteruit gegaan, deze man had nooit hier aan de macht mogen komen.
  Alles waar onze voorouders voor hebben gevochten en gewerkt is door deze persoon binnen 2 kabinets tijden geheel vernietigd.
  Van mij mag ie vandaag nog op hoepelen.

 102. Fl. Sneep zegt: 01-11-09 om 01:27

  Grimmmerig misschien niet, populistisch wel. Door de wisselwerking tussen de steeds meer ongenuanceerde meningen van de maatschappij en het inspelen van de politiek hierop, zullen genuanceerde uitspraken in de politiek ook zoek zijn. Democratie is een mooi systeem, maar als we als bevolking dommer worden, moeten we niet klagen dat de politiek hierop inspeelt en zegt wat we zogenaamd willen horen. Willen we bijvoorbeeld Wilders niet, dan zullen we als bevolking onze stem moeten laten horen.

 103. R.H. van der Burg zegt: 01-11-09 om 01:41

  Ik heb geen behoefte aan een ayatollah Wilders die het Palestijns-Israëlische conflict op dezelfde wijze voor zijn eigen politieke doeleinden misbruikt als – pakweg – Al Qaida! Het is frappant: Wilders is in meer opzichten een perfect spiegelbeeld van de extreme Islam! Ongelooflijk, de megalomane arrogantie, waarmee lieden als een hersenloze Wilders menen te moeten voorschrijven, wat het “ware geloof” is. Deze vent is nog dommer dan George W. Bush!!! En democratisch? Ook al is de PVV democratisch in de Tweede Kamer gekozen, je kunt toch moeilijk beweren dat deze fanclub van Geert Wilders democratisch is georganiseerd?!? Noord-Korea kan hier nog iets van leren!

 104. vriendelijkheid zegt: 01-11-09 om 01:49

  Ik vind dat de samenleving hier in het oosten niet zo grimmig is als in het westen. Ik denk dat het ook komt door verschil in mentaliteit. Hier begroeten we elkaar nog als we elkaar tegenkomen op straat, in het trappenhuis, of de wijk. Het maakt niet uit hoe iemand eruit ziet, het gaat tenslotte om het karakter van ons allemaal. En om eens met een lach op je gezicht iemand te begroeten, krijg je zelf ook leuke reacties terug is mijn ervaring. Ook kan men dan makkelijker een gesprek voeren en kom ik tot de mening dat er niet alleen maar kwaadaardigen rondlopen, maar dat er ook een grote groep is die het niet met de nederlandse politiek eens is. Deze groep wil ook dat er veranderingen komen. En door met deze mensen te praten, kom ik tot de conclusie dat de eerste veranderingen bij jezelf moeten beginnen en dan verder uitbouwen.
  En elkaar gewoon recht aankijken zonder iedereen in hokjes te plaatsen, daar bereik je veel meer mee.
  De huidige samenleving is behoorlijk egoistisch en eigengericht en iedereen moet zich naar iedereen aanpassen en dit kan niet altijd. Als je samen leeft, moet je vaak verder kijken dan in je eigen huis. En niet meteen een vooroordeel hebben, maar je verdiepen in de ander. Ja en dat gaat niet van vandaag op morgen dat heeft tijd nodig om het te veranderen.
  Vroeger had je sociale controle van de mensen die bij je in de buurt woonde en dat noemt men nu betutteling, maar ik vind dat we naar zo iets weer terug moeten, omdat je dan samen de problemen in de samenleving kunt aanpakken. En of het Wilders is of Halsema of Balkenende of wie dan ook we moeten het met elkaar doen.
  Zonder de vinger naar een ander wijzen, want iedereen heeft zijn/haar fouten, maar eerlijk zijn naar jezelf en naar anderen.
  Oftewel verbeter de samenleving en begin bij jezelf!

 105. Henny zegt: 01-11-09 om 02:05

  Als de Nederlandse samenleving verhard, populistisch en ontevredener wordt kan dat volgens mij alleen maar komen door het door de Heer J.P. Balkenende en zijn regering, sinds 2002 gevoerde beleid!

 106. MikeDB zegt: 01-11-09 om 02:39

  Wat betreft het genoemde ‘onderzoek’:

  Eén van de ‘wetenschappers’ (Jaap van Donselaar) heeft een jaar geleden al hetzelfde beweerd in een ‘onderzoek’. Toen in opdracht van de Anne Frank Stichting. Erg serieus werd dat toen niet genomen. Daar was ook geen enkele aanleiding toe. Zelfs met zijn eigen (al zeer subjectieve) criteria om ‘extreem-rechts’ te duiden, moest Van Donselaar rommelen om maar naar de gewenste uitkomst te kunnen schrijven.

  Nu heeft hij blijkbaar hetzelfde rapport nog maar eens uitgeprint voor Guusje ter Horst. Het roept vooral de vraag op waarom iemand die net in een rapport had geconcludeerd dat Wilders extreem-rechts is, de opdracht kreeg om te onderzoeken of Wilders misschien extreem-rechts is. Het moeten voor Ter Horst wel heel spannende maanden zijn geweest. Wat zou de conclusie van dat onderzoek toch worden?

  En eigenlijk zegt dat ook wel weer genoeg over het niveau van de ‘mainstream’ politici. Het is alsof ze smeken om ‘grimmigheid’. Als reactie op de bijna onvoorstelbare intellectuele leegte en botte weigering verantwoordelijkheid voor wat-dan-ook te nemen.

 107. Rudolf zegt: 01-11-09 om 02:39

  He Balkenende!!!

  Mede dankzij jou,zijn honderd duizende Gehandicapten in awbz instellingen gekort in hun zak en kleed geld.
  In mijn geval ben ik 100 euro p/m gekort(ik moet van net 300 euro rond komen,en daar moet ook nog het ziekenfonds van af van 110 euro).JE Moet je Rot samen!!!!Dat de zwakste groepen gepakt worden!want wij kunnen niet STAKEN!!!Wij zijn klompleet weerloos!Ik vindt dit schandalig!!!!en dan raar staan te kijken dat heel veel mensen in problemen zijn gekomen.
  Laat het maar heel Erg grimmig worden!!!!!!!ik word kost misselijke van
  JOU en het CDA!!!!EN NIEMAND MAAKT ZICH HIER DRUK OM,WANT ACH WIJ ZIJ TOCH MAAR GEHANDICAPTEN(in awbz instellingen)!!!!!!!!!

  Ga alsjeblief heeeeeel Gouw weg naar Europa!!!!!

  Geen Groeten Van Rudolf!!!!

 108. Jos zegt: 01-11-09 om 02:47

  Domme, domme mensen. Geert Wilders vergelijken met Adolf Hitler. ik raad jullie aan eens wat geschiedenisboeken te gaan lezen. Wilders heeft op veel punten gelijk, alleen zou hij het zo nu en dan best wat minder kunnen brengen. En hoe komt het dat Wilders momenteel zo populair is, is dat geen gevolg van het wanpresteren van voornamelijk linkse politici van de afgelopen jaren. Ik begrijp het best dat mensen het zat zijn. Er is niemand in de kamer die zegt wat hij daadwerkelijk vindt. Ik zou weleens in het hoofd van Balkenende willen kijken. Respect voor wilders, het wordt tijd dat meer mensen voor hun mening uitkomen, zonder continu te draaien. En tot slot, het mooie is, al die mensen die kritiek spuwen op Wilders, hebben jullie het nog niet door? De media en de partijen maken Wilders al tijden zwart, en iedere keer komt hij er weer sterker uit. Word toch wakker mensen!

 109. wout zegt: 01-11-09 om 03:10

  JanPeter heeft gelijk. Het wordt steeds onaangenamer in deze samenleving. Nou is het te gemakkelijk om Wilders de schuld te geven. De maatschappij verhardt, mensen worden onverdraagzamer en meer egoistisch. Het is deze onderstroom die Wilders in het zadel plaatst. Ik vind dat het de verkeerde kant opgaat met deze samenleving. Ik ben geen Balkenende-fan, maar dit is wel een correcte, fatsoenlijke man.
  Overigens zal Wilders nooit MP worden, onmogelijk, godzijdank. Heeft zichzelf volkomen geisoleerd en met die 30 zetels blijft hij niet meer dan een erg grote, uiterst pijnlijke splinter in de marge.

 110. Loose Ends zegt: 01-11-09 om 03:13

  Wat kun je verwachten als je zelf de V.O.C. mentaliteit propagandeert?

 111. Francis zegt: 01-11-09 om 03:33

  Het publieke debat is gebaat bij meningen die duidelijk uiteengezet zijn en welke steunen op duidelijke argumentatie. Ik lees hier over het algemeen alleen tendentieuze onzin, en ik vermoed dat dit het grootste probleem is wat dit land op het moment plaagt. Hiermee doel ik op het feit dat menig ‘poster’ een mening verkondigt die gebaseerd is op een mix van half gelezen ‘feitjes’ en het bekijken van een journaal of twee. Het zou dit land (waarover hier zo vaak in deze vorm over gesproken wordt) waarschijnlijk goed doen als haar burgers zich de moeite zouden getroosten om zichzelf te verdiepen in uiterst complexe materie, en nadat ze deze meester gemaakt hebben met een duidelijk onderbouwde mening komen, welke mogelijkerwijs iets kan bijdragen aan het democratisch proces. Mijns inziens is het op fora als deze echter vooral schreeuwen en ik heb gelijk. Nu komen de harde woorden: “De domheid lijkt te regeren, en dan zeker op basis van ons constitutioneel model, dat wil zeggen, middels afvaardiging”. Dat gezeur over hoe het land naar de knoppen gaat, alsjeblieft zeg, we wonen in een paradijs en sommigen zeuren over bepaalde ongemakken alsof het gelijk staat aan het leven in de hel, ronduit bedroevend vind ik het.

 112. TFWC zegt: 01-11-09 om 03:39

  Ik heb nog een krantenknipsel met een advertentie van het CDA (fortuyn tijd) met daarop in koeienletters “HOE OM TE GAAN MET ALLOCHTONEN?” met een fotootje van onze JP. Wilders is niet mijn ding, maar JP is een hypocriet summa cum laude.

 113. jan zegt: 01-11-09 om 04:34

  Nederland begint steeds meer op italie te lijken.

 114. Bert zegt: 01-11-09 om 04:46

  En dit is dan het effect van alle kabinetten Balkenende met het grote niets, alleen nu OAW tot 67 jaar, het land in de Oorlog gerommeld, maar verder het hele grote niets, niks en noppes, Heel veel tekst al die jaren met als resultaat : NIETS , een soort pratende lege doos.

 115. Niek van Aurich zegt: 01-11-09 om 04:48

  Beste Redactie,

  JP Balkenende heeft wel gelijk, maar heeft het voor een groot deel aan zich zelf te danken. De afbraak van de zorg, woningbouw en AOW, maken de mensen grimmiger. Ontevreden mensen zoeken graag geen zondenbok. Heer Wilders speelt daar handig op in.

  Met vriendelijke groet,

 116. Bas zegt: 01-11-09 om 05:02

  @Marc

  Ik begrijp niet goed wat je bedoelt met je opmerking dat linkse politiek Nederland teistert sinds de jaren zeventig. Het is een beetje een rare bewering als je kijkt naar de kabinet-samenstellingen ná het kabinet-Den Uyl dat in 1977 viel. Even een historisch overzicht van de kabinetten vanaf 1977 tot 2007 (de huidige regering Balkenende IV):

  - 1977-1981: CDA-VVD (Dries van Agt)
  - 1981-1982: verschillende rommel- en vechtkabinetjes van CDA, PvdA en D66 (Dries van Agt)
  - 1982-1986: CDA-VVD (Lubbers I)
  - 1986-1989: CDA-VVD (Lubbers II)
  - 1989-1994: CDA-PvdA (Lubbers III)
  - 1994-1998: PvdA, VVD, D66 (paars I, premier Wim Kok)
  - 1998-2002: PvdA, VVD, D66 (paars II, premier Wim Kok)
  - 2002-2002: CDA, LPF, VVD (Balkenende I)
  - 2003-2007: CDA, VVD, D66 (Balkenende II/III, laatste periode zonder D66)

  Dit opgesomd hebbend, laten we nu eens even een top 3 maken van de partijen die de meeste regeringsdeelnames hebben gehad in de periode 1977-2007, 30 jaar dus (ruwweg, even afgezien van de rommelkabinetjes her en der). En wat blijkt?

  1. VVD: 24 jaar
  2. CDA: 16 jaar
  3. PvdA: 13 jaar

  Marc, je schreef dat de “linkse politiek Nederland teistert sinds de jaren zeventig”. Als je kijkt naar de kabinetssamenstellingen sinds 1977 kun je dat volgens mij moeilijk volhouden. Sinds 1977 domineert de rechtse politiek, zie de regeringsdeelname van de VVD. Oké, paars stond onder leiding van PvdA-premier Wim Kok, maar hij voerde toch vooral een puur VVD-beleid uit van deregulering en vrije-marktwerking.

  Verder schrijf je de volgende zin: “Alles moet kunnen, iedereen is welkom”. Interessante zin. Dat ‘Alles moet kunnen’ komt niet uit de jaren zestig, maar uit de jaren tachtig. “Lekker jezelf zijn”, zei Ed Nijpels. Ga lekker graaien en trek je niets van anderen aan. Duh…

  En ja, ‘iedereen is welkom’. In de Gouden Eeuw hadden wij onze extreme welvaart juíst te danken aan immigranten. Duh…

 117. M. social zegt: 01-11-09 om 05:22

  Als er herverkiezingen komen en wilders wint verzeker ik je dat de vvd en delen van het cda echt wel in zijn om een streng neoliberaal beleid te voeren, en de crisis bij werkende en studerende mensen te leggen, zodat de bedrijven ‘genoeg spelingsruimte’ hebben. Mensen moeten meer gaan praten over de gevaren die Wilders met zich meebrengt en daar een antwoord op verzinnen! geen racistisch nederland!

 118. J. Smid zegt: 01-11-09 om 06:34

  Dit reactieblog is behoorlijk populair en grimmig;-)Ik kan concluderen dat den Nederlander in ieder geval mondig is!

 119. Arthur zegt: 01-11-09 om 07:32

  Ik vind het gewoon onfatsoenlijk van JPB om in een soort afscheidsrede de schuld maar effe bij het NL-volk te leggen. Zelf is hij, met kabinetten en regeringspartijen absoluut medeschuldig aan het grimmiger klimaat. Wel vind ik dat we met Wilders nog verder van huis zijn en dat deze “”meneer”" zich vaak erg beledigend en polariserend uitlaat, maar hij heeft ook niet altijd ONGELIJK.
  Als JPB niet snapt dat de Nederlandse bevolking het spuugzat is en zijn ondemocratische gedrag, het uitmelken van de bevolking (terwijl er op grote schaal gegraaid wordt), de privatiseringen etc.etc niet langer accepteert. De meeste Nederlanders zijn de negatieve effecten van veel vreemdelingen ook zat, en men snapt kennelijk niet dat er een grens is aan wat een bevolking (welke dan ook) kan hebben aan immigraties, zeker als daar erg negatieve effecten bij te voorschijn komen.

  Tja; DAN is hij de juiste man op de juiste plaats in Europa, wat precies in het sfeertje van JPB past.
  Nee; niemand is blij met het grimmiger klimaat, ook niet in het dagelijkse bestaan, maar e.e.a is voor een groot deel te wijten aan het jarenlange ontkennen van wat er werkelijk leeft onder de Nederlanders en door de economische crisis nog eens versterkt. De regeringen van JPB namen de democratie niet erg serieus. Wilders is te grof voor woorden en JPB heeft zijn steen bijgedragen.

 120. Oplossing zegt: 01-11-09 om 07:38

  Ik heb een oplossing voor dit probleem. Laten we alle extreme zaken uit onze maatschappij een hoger tarief qua belasting betalen. Dus iedereen die het niet zo nauw neemt met de mensen rechten. Extreme Moslims, Extreme Christenen, Extreme Dierenactivisten, Extreem Links , Extreem rechtes en vooral de Wilders aanhangers. Gezien de peilingen zullen we meteen alle problemen rondom de crisis hebben afgedekt.

 121. truusje zegt: 01-11-09 om 08:08

  Wilders durft te zegggen wat heel nederland denkt! Dat bleek wel bij het stemmen! Dat nederland grimmiger wordt heeft grotendeels te maken met de slappe regels in dit land! er moeten zwaardere straffen komen, en buitenlanders die zich herhaaldelijk misdragen moeten worden uitgezet!
  Hoe vaak gebeurd het niet dat iemand die een inbreker in zijn huis treft die inbreker aanvalt en dan zelf wordt aangeklaagt!!!!!! BELACHELIJK!
  Ik vind dat je op zo’n moment wel het recht in eigen handen mag nemen, ze hebben met hun poten van andermans spullen af te blijven! Dan moeten ze er zelf maar voor gaan werken!
  Dit is nog maar 1 voorbeeld wat de grimmigheid veroorzaakt, het rechtsyteem klopt van geen kante!

 122. ikke zegt: 01-11-09 om 08:19

  De verkiezingen komen er aan,en wilders is een extremist.
  Dit komt niet omdat Wilders zo nu en dan ongefundeerde meningen ventileerd over de islam.
  Nee dat komt omdat hij zo nu en dan pijnlijk gelijk heeft.
  Pim fortuyn bracht het allemaal wat olijker over, maar zijn boodschap was nagenoeg hetzelfde.
  Toen heeft jpb er niet van geleerd, en schijnbaar nog niet.
  Dat hij niet begrijpt dat het beleid van de laatse , pak em beet 30 jaar, de voedingsbodem is voor partijen als lpf en pvv, doet hem nog naiefer overkomen dan hij er al uitziet.Maar dat hij een partij als de pvv de kans geeft om te schermen met de zelfde punten als Pim Foruyn, dat geeft het echte falen aan van de jaren dat jpb heeft “geregeerd”.
  De kans is daarmee groot dat hij de eerste minister president van europa wordt, grote landen willen immers geen leider met ruggegraat die iets in de melk te brokkelen heeft, en veel zwakker kandidaten zonder schandalen zul je ze wel niet vinden in europa.
  Dus Wilders gaat veel stemmen halen, maar wel dankdoor, en niet dankzij jan peter balkenende, en de laatstgenoemde gaat naar europa als het gezicht van europa, en daar is dan ook alles mee gezegt.

 123. Dennis zegt: 01-11-09 om 09:00

  Grimmig klimaat? Absoluut. Ben mede daarom ook uit Nederland vertrokken. De kille kruideniersmentaliteit gaf me teveel koude in het hart

 124. jasper zegt: 01-11-09 om 09:11

  @janneman

  Ik zou me gaan aanmelden voor dat uri-geller gedoe….
  Hoe kun jij mijn leeftijd nou weten…. Knap hoor….
  Ik ben er niet van gediend om op een inhoudelijke discussie
  aangesproken op mijn persoon.
  Maar goed, als dat jouw niveau is dan pas ik me wel aan.

  Buiten dit om doe je naar mijn idee niet veel meer dan allerhande zaken
  zeer gekleurd ten jouw faveure interpreteren.
  Alles ligt aan de multikul. Tssss, denk eens over je eigen rol.
  Wordt jij nu dan niet verzorgd door diezelfde welvaartsstaat?
  Nou, zeg dan dankjewel, ipv de schuld voor je eigen ellende lekker
  simpel te zoeken bij de medezwakken van deze samenleving.

  De mens is een zwak wezen, ben ik van overtuigd, en zoekt altijd
  een externe oorzaak, ook jij dus.
  Overstijg dat nou eens en wordt wat genuanceerder.
  Denk na.

  Jasper

 125. Jan Pieter Balkenende heeft zelf schuld aan het door hem gehekelde politieke klimaat. Balkenende draagt immers bij aan internationale misdaden:

  http://jdk.lawyers.nl/publicat.....balkenende

 126. De Nederlander is een meelzak je kunt blijven slaan hij gaat toch nooit staan zegt: 01-11-09 om 09:22

  Hoe meer mensen door krijgen dat ze voortdurend genaaid worden door de elite, hoe grimmiger de sfeer.

  De politiek is een poppenkast bedoeld als maskerade. Geef mensen het idee dat ze iets te kiezen hebben. Kies Wilders of Balkende of Bos, ze hebben al lang besloten belasting op leven in te voeren.

 127. vok zegt: 01-11-09 om 09:36

  Een grimmig klimaat,is nog zacht uitgedrukt.Als je ziet hoe de politiek verandert is sinds 1950,kan ik concluderen dat het idee voor volk en vaderland opgegaan is in persoonlijk gewin,ter eigene glorie met de economie als heilig kalf.
  Welzijn van het volk en welvaart komt er achteraan en wordt steeds verder
  afgebroken.Het poldermodel is ingeruild voor een graaicultuur.
  Vertrouwen in de politiek is tanende in Nederland.

 128. Emma zegt: 01-11-09 om 09:51

  Ik denk dat hij wel gelijk heeft. Maar om nou Wilders daar geheel de schuld van te geven, dan geef je hem te veel krediet. Hij is denk ik meer het gevolg, er is blijkbaar een groot gevoel van onvrede, en ik heb het idee dat mensen het idee hebben niet gehoord te worden dus gaan ze steeds harder schreeuwen? Het is goed dat Balkenende zoiets signaleert, maar het benoemen, hoewel vaak goed, heeft hier niet zoveel zin. En om dan naar Wilders te wijzen dat is weer politiek spel en werkt mijns inziens averechts.
  Hoe het klimaat verbeterd zou kunnen worden weet ik niet precies. Goed voorbeeld doet goed volgen lijkt me een goed begin. En je zou misschien kunnen beginnen met wel naar Wilders te luisteren. Ik ben het totaal niet eens met de manier waarop hij zijn ideen brengt, en ook niet met al zijn ideen. Maar om er vanuit te gaan dat hij nooit gelijk heeft is weer een volgende, dat weet je nooit.

 129. Grubbor zegt: 01-11-09 om 09:51

  En praat me niet over die Guusje ter Horst. Na de 100-dagen-tour van het (hopelijk ook echt laatste) kabinet Balkenende presteert zij het om meteen weer de gemeentelijke belastingen opnieuw in te voeren. Het is wel duidelijk naar wie deze regente gedurende die 100 dagen heeft geluisterd… En dan maar klagen over de kloof tussen burgers en politiek.
  Curieus overigens dat hele gedoe rond Balkenende: door de economische crisis staat Nederland “in brand”, maar de premier bekommert zich over een baantje in Europa (op kosten van de Nederlandse belastingbetaler wordt daar achter de schermen door diverse ambtenaren die hiervoor speciaal naar Brussel zijn gestuurd, druk voor gelobbyd; zo gaat dat bij politici). Het ego van Balkenende is stuitend groot. Hoezo geen nieuwe verkiezingen?!?

 130. Was natuurlijk lachen voor Balkenende. Pim Fortuin vermoord Balkenende
  rook zijn kansen. De ene zijn dood is de ander zijn brood. De propaganda machine van het CDA werd opgetuigd en de bevolking werd een rad voor de ogen gedraaid. Arbeid macht frei riepen de nieuwe nazi’s in koor. De bevolking alleen iets waard als stemvee. Verder failliet, zonder geld, zonder goed functioneren bankwezen, een slechte onderhoudstatus aan de wegen, half verhongerd achtergelaten. Deze despoot had het goed begrepen. Een volk wat uitgeput en half verhongerd is dat klaagt niet. Het gevangeniswezen werd opgetuigd. Ambtenaren kregen de instructies om de bevolking te terrorisren. Nederlanders werden tegen elkaar opgezet en het CDA diskrimineerde moslims nog harder dan Wilders. En toen kreeg Wilders de schuld, Bijstandsmoeders kregen de schuld, werknemers werkten niet hard genoeg. De economie storte inelkaar, de staat kreeg een mega schuld. Wat denkt u dit is fantasie uit een horor movie dit is echt gebeurt. En Balkenende wil president worden van Europa. Dat zal een grimmige sfeer worden in Europa
  een hele grimmige sfeer.

 131. Wieke Hoeben zegt: 01-11-09 om 10:19

  Elke zeven jaren. Elke zeven jaren, stierven we bij bosjes. Elke zeven jaren was er kommer en kwel. Eén op de drie mensen, een derde van allemaal ging hemelen, elke zeven jaren, zo was dat, gewoon, duizenden jaren, altijd al tot de antibiotica.
  We zijn het vergeten.
  Die vreselijke oude tijd.
  “O, wat zijn we grimmig en hard tegen elkaar” roept een minister president … verwend, verwend.

 132. Grubbor zegt: 01-11-09 om 10:22

  En ondertussen worden de Nederlandse burgers en bedrijven steeds verder uitgekleed door een kleptomane overheid die maar niet met zijn grijpgrage vingers uit de portemonnees van de “belastingbetaler” kan blijven. Wie houdt de onverzadigbare geldzucht van de Nederlandse staatsmaffia eens in toom? Wanneer valt in deze communistische heilstaat eindelijk eens het IJzeren Gordijn?!?

 133. Deze man staat garant voor de verspilling van uw zuur verdiende belasting geld. Echter laat Wilders hiervan nu niet profiteren.
  Balkenende is ee nare man die weer niet de waarheid verteld. Er is niemand in nederand die positief over hem denkt. Dat is een fantasie.
  In dit weblog wordt hij verguist. Echter over VOC mentaliteit gesproken.
  De oude politiek voldoet niet meer dat is duidelijk. Laten we nu maar aannemen dat Wilders inmiddels ook deel uitmaakt van de oude politiek
  gepokt en gemazeld binnen de VVD. We hebben in Nederland gewoon nieuwe politieke partijen nodig. Want wat er nu is, is nog boter nog vis.
  De beste oplossing is dat de PVDA in tween splijt. Het rechter gedeelte gaat naar het CDA en de PVV. En het linker gedeelte voert gewoon een ouderwets sociaal programma uit. Het Zelfde binnen het CDA. Het rechter gedeelte sluit zich aan bij de VVD en de PVV. En het CDA wordt gewoon weer een normale christelijke partij. Dan heeft de bevoling weer keuze.
  Dan roep ik medeburgers op om nieuwe politie partijen te vormen met duidelijke meningen. Zodat ook mensen met pensioen en in de bijstand weten waar ze aan toe zijn. Schaamt u zich niet richt gewoon een nieuwe politieke partij op links of rechts maakt niet uit. Alle oude politicie,
  Burgemeesters en wethouders moeten geloost worden. Met Cohen in Amsterdam etc.. gaat het toch niet verder. Deze zijn te vercorrumpeerd geraakt en verslaafd aan de macht. Dus alle oude politicie laten verdwijnen van het toneel en ruimte aan nieuw en realistisch elan.
  Laten we Balkende maar tijdelijk lozen naar de EU langer dan een jaar daar geef ik hem niet. Want de Europeanen zijn niet gek.

 134. Mevrouw Janen zegt: 01-11-09 om 10:28

  Doe er dan %$#$%@ krachtterm wat aan!!!
  iedereen wordt toch hardstikke doodziek van al dat geouwehoer en gezever.
  Aan het werk schiet op!!!

 135. De waarneming van de premier lijkt me wel juist. De reacties bevestigen dat in het algemeen ook. En meer dan dat.
  De premier heeft het helaas niet over zijn eigen bijdrage terwijl hij toch al jaren in een invloedrijk positie is. Blijkbaar maakt dat geen verschil.
  Ik mis relativering. In persoonlijke contacten merk ik niets van grimmigheid. Geconstateerde maatschappelijke veranderingen zijn niet beperkt tot Nederland.
  Het valt me op dat hij net als Obama steeds naar links en dan naar rechts kijkt. Leest hij het tegenwoordig ook van een monitor voor?

 136. Had-je-me-maar zegt: 01-11-09 om 10:50

  “Een klimaat waarbij het vanzelfsprekend wordt om weg te lopen uit een democratisch debat.

  Goed gezegd, Balkenende, dat geld ook voor het niet houden van een tweede referendum over het Verdrag van Lissabon.
  Elk persoon in de Tweede Kamer en het Kabinet die voor het verdrag heeft gestemd heeft landverraad gepleegd.

 137. Marc zegt: 01-11-09 om 10:57

  @Bas
  Dag Bas,
  Ook de oppositie bedrijft politiek! Maar eerlijk is eerlijk,.. Nu je het zo opsomt heeft er minder links geregeerd dan ik veronderstelde! Daar heb je dus een punt.
  Maar de gouden eeuw,.. Je doet nu precies wat moslims vandaag de dag ook nog doen,.. Namelijk in het verleden leven! Naar mijn idee moet je gebeurtenissen uit het verleden plaatsen in de context van die tijd.
  Groet,
  Marc

 138. Jelle zegt: 01-11-09 om 10:58

  Ja, het klimaat wordt grimmiger. De politiek geeft het voorbeeld, helaas!
  Dat spiegelt zich af op de maatschappij…steeds meer mensen staan er alleen voor, men laat steeds vaker zomaar iemand vallen….sociaal??
  De politiek geeft aan, de maatschappij volgt…!

 139. Rob zegt: 01-11-09 om 10:59

  Zou grimmig misschien iets te maken kunnen hebben met onbetrouwbaarheid van kabinet zelf. In 1995 afgesproken dat partnertoeslag verdwijnt per 2015. Ruim v.t.v. bekend echter nu wordt “ineens” besloten dat van 2011 de partner minimaal 55 jaar moet zijn. Onder het vaandel van crisis wordt van alles doorgedrukt! Hetzelfde gaat gelden voor aftrek hypotheekrente. Zodra er een voet is vastgesteld hebben politici een handvat om daar aan te gaan sleutelen. Eerst aanpassing doordrukken en eenmaal geaccepteerd dan weer veranderen. In het kader van compromissen sluiten laten politieke parijen hun idealen varen om toch maar te kunnen blijven regeren. Als ik mijn huishoudboekje zou behandelen als het kabinet Nederland denkt te moeten regeren was ik jaren gelden al failliet verklaard. Prestigieuze projecten waarbij Nederland voorop moet/wil lopen kosten teveel gemeenschapsgelden. Indien kabinet AOW premie gebruikt waar die voor bedoeld is dan is er geen tekort, in tegenstelling zelfs een overschot. Dit overschot zou gereserveerd dienen te worden voor de komende jaren. Helaas heeft een slimmerik bedacht om AOW premie in Algemen Middelen te storten en daar alles uit te betalen. Weg overschot naar onnodige zaken (zoals bv. Noord-Zuid lijn, Betuwe lijn, JSF enz.). Kabinet zou eens voor een spiegel moeten gaan staan en zich afvragen of zij het werk echt wel voor de burgers doen of meer voor eigen glorie!!.

 140. paulV zegt: 01-11-09 om 11:02

  De maatschappij is onverschilliger geworden. Een erfenis van de houding “alles moet kunnen”, ” de school moet opvoeden” en ” man en vrouw moeten werken”.
  We hebben een hele generatie zonder voldoende(ik zeg niet geen) respect naar zijn medemens en zonder voldoende normen en waarden. De politici zouden eerst moeten beginnen naar zichzelf te kijken. ZE zullen eerst weer eens naar hun kiezer moeten gaan: letterlijk. Ga weer eens folderen, verklein de afstand. kweek begrip.
  nieuwe partijen? nee de bestaande moeten zich vernieuwen

 141. willemijn zegt: 01-11-09 om 11:03

  Mooi dat er zoveel mensen zijn die een mening hebben, de een weldoordachter dan de ander. Ik heb me al jaren geleden afgekeerd van politiek en actualiteit, simpelweg omdat ik de domheid en idiotie niet meer kan verdragen. En zo’n Wilders, daar word ik gewoon bang van. Wat een nare man, zeg. Psychoanalisten smullen daar wel van.
  Het nadeel van mijn houding is dat je bent overgeleverd aan degenen die nog wel politiek bedrijven. Mijn stem geven is nog alles wat ik doe. En de keuze is zo beperkt. Is het ooit anders geweest?

 142. Roger Moonen zegt: 01-11-09 om 11:07

  Wanneer de premier de mening van anderen niet zint dan noemen we die anderen maar gewoon ‘grimmig’. Deze minister-president presteert het een van de kortste kabinetten te leiden en de mening van de bevolking volkomen te negeren. De sociale zekerheidsstaat wordt steeds verder afgebroken, Afghanistan wordt ‘gedemocratiseerd maar daar zie ik niets van terug, en de besluitvorming rond Irak blijft een grijs gebied. Volgens mij is Balkenende op de vlucht voor de uitkomsten van het Irak-onderzoek. Of laten we het anders formuleren: de Nederlandse slachtoffers in Afghanistan en Irak zijn ruilhandel geworden voor mooie posten bij internationale organistaties.

 143. Anne zegt: 01-11-09 om 11:12

  Drie wetenschappers hebben dit geconcludeerd in een aan de Tweede Kamer beloofd onderzoek over radicalisering, dat is in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken uitgevoerd.
  Het is dus een onderzoek in opdracht van de overheid over de overheid. Dat is de slager zijn eigen vlees laten keuren.
  Bovendien: hoe kun je dit wetenschap noemen: met welke vaststaande feiten en getallen werken zij? Het gaat over meningen!

 144. Marinus zegt: 01-11-09 om 11:13

  Met het onderzoek naar het democratisch gehalte van de beweging van Wilders begeeft de regering zich op glad ijs. Want waarom alleen een onderzoek naar politieke bewegingen? Er zijn legio religieuze gezelschappen waar elke vorm van democratie afwezig is. De godsdienst waar Wilders zich tegen afzet blinkt toch ook niet uit in het ondersteunen van de democratie, te weten het toekennen en respecteren van de rechten van minderheden. In de tv-serie De weg naar Mekka wordt dit duidelijk.

 145. anita zegt: 01-11-09 om 11:16

  Wat U niet wilt dat U geschiedt , doet dat ook een ander niet. Dat kan toch niet zo moeilijk zijn ,toch??

 146. Paul Bernard zegt: 01-11-09 om 11:22

  Het CDA en – Balkenende voorop – hebben zelf actief bijgedragen aan een maatschappelijke situatie waarin de meestal terechte frustraties van burgers te lang zijn genegeerd. Zeker Balkenende heeft dit te gemakkelijke terzijde geschoven onder de noemer van “het nemen van verantwoordelijkheid”. Daarin heeft hij zelf het slechte voorbeeld gegeven met het ontwijken en vooruitschuiven van beslissingen, het aangaan van dubieuze samenwerking en het verschuilen achter anderen. Hij heeft kortom te weinig visie, consistentie, lef en leiderschap getoond. Dat hij desondanks al zo lang premier is zegt iets over het gebrek aan kwaliteit in de politiek en onder onze bestuurders.

 147. Hofman zegt: 01-11-09 om 11:24

  Balkenende heeft gelijk. Ik vind Nederland ook minder prettig worden (ook in persoonljke contacten). Maar waarom komt hij niet met oplossingen en een positive insteek i.p.v Wilders weer een steek onder water te geven zodat di zich weer kan profileren?

 148. Hanneke tanneke zegt: 01-11-09 om 11:28

  Geen wonder dat het klimaat grimmiger wordt; het onderwijs is qua kwaliteit achteruit gegaan , en de zorg? je lijkt goed verzekerd maar elk jaar wordt er iets in je polis verandert of gaat de premie omhoog,we betalen meer belasting dan ooit(waar blijft dat geld toch?),de rijken worden steeds rijker, en de gewone man kan puin ruimen.Ik denk dat veel mensen het zat zijn dat ze in de afgelopen jaren steeds meer hebben moeten inleveren en weinig meer loon erbij krijgen , steeds vaker de eindjes aan elkaar moeten knopen en zich afvragen waarom kon ik vroeger wel hiervan rond komen er waarom nu niet meer.
  Helaas zijn wij de grootste groep ,helaas worden we als niet belangrijk gezien ,waar het grote geld zit zit ook de macht en daar durft men niet aan te komen.
  Het toppunt is toch wel de aow grens werken tot 67e.De gewone man moet wel ,de groot verdieners kunnen wel eerder stoppen , dus wie pakken ze ermee?Er zijn genoeg alternatieven , belasting rekenen voor grote multinationals en misschien iedreen die boven een bepaalde loongrens komt en een goede pensioen krijgt geen aow geven die hebben ze dan niet nodig.
  En dan verbaasd het JP dat het klimaat zich verhard ? Hij is er met zijn regering de oorzaak voor.Een Christelijk Sociale regering die iets voor het volk zouden moeten beteken maar ze alleen maar hard onderuit haalt.

 149. Annie Verweg zegt: 01-11-09 om 11:30

  Snel door de reacties kijkend zijn er twee dingen die me opvallen in deze discussie:

  1) Het gaat om de personen en niet zozeer om de idealen die zij voorstaan, terwijl de idealen toch de kern zouden moeten zijn.
  2) De achterliggende problemen worden nauwelijks benoemd. De achterliggende problemen zijn naar mijn mening dat Nederland, net als veel andere landen, in een sociale, ecologische en economische crisis verkeerd of daar op zijn minst hard naar op weg is.

  Aan deze problemen kunnen wij, de ‘gewone burgers’, iets doen. Nederlanders zijn gewend verzorgt te worden, wij zijn op het gebied van beleid en politiek behoorlijk passief, en vanuit die houding is het denk ik niet eerlijk om alleen naar bepaalde personen in de politiek te verwijzen. Draag zelf oplossingen aan, in plaats van toe te kijken hoe ons land polariseerd.

  De gematigde politiek is niet in staat de radicale veranderingen die onze maatschappij nodig heeft door te voeren. Aan de andere kant is xenofobie ook niet de oplossing, want het zijn niet de immigranten die de problemen veroorzaken. Wij samen hebben de problemen veroorzaakt, en samen kunnen we er ook uit komen.

  Een goed begin van de oplossing is beginnen met het maken van sociaal en ecologisch verantwoorde keuzes met je portemonnee. En luister naar elkaar. Waarom is de sfeer grimmig? Waarom voelen we ons machteloos? Waarom kiezen we voor extremen? Welk probleem zit hier werkelijk achter?

 150. De reacties op deze neutrale weblog van de nos zijn veelbetekenend. Ik heb hierover een boek geschreven en een idee uitgewerkt hoe we er in Nederland met elkaar uit kunnen komen. Daarbij heeft iedere burger een eigen verantwordelijkheid. Maar onze politici hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid en zij moeten het voortouw nemen. Zij zijn verantwoordelijk voor de gezagscrisis, JPB in het bijzonder. Lees ‘De kloof voorbij – een visie op de toekomst van Nederland’.

 151. paul zegt: 01-11-09 om 11:39

  Grappig dat juist de premier hierover klaagt. Dit grimmige klimaat, zo daarvan al sprake is, is onder zijn leiding ontstaan. Door zijn gebrek aan leiderschap, kordaatheid en durf heeft deze uiterst laffe en problemen ontkennende minister-president onze samenleving gemaakt tot wat zij is. En nu dan ook nog met je vingertje gaan wijzen naar anderen. Laat hem alsjeblieft naar Brussel gaan (waar hij zo wordt gewaardeerd omdat hij geen ruggengraat heeft, zo buigzaam is en geen enkele duidelijke mening kan verkondigen).

 152. Jack the snipper zegt: 01-11-09 om 11:41

  J.P.B. Gebruikt precies de woorden die Uit europa zijn komen waaien.
  Mogelijk heeft zijn mening te maken met die BAAN in europa als President!
  Vanuit Brussel zijn in het verleden al vaker deze woorden gebruikt die bedoelt waren voor Pietje stoney wilders. en afgelopen week waren het de wetenschappers die dit hebben aangetoond dat Pietje stoney wilders de maatschappij uiteenzet.

  In ieder geval J.P.B heeft zijn brilglazen eindelijk eens laten poetsen waardoor hij dingen opeens helder kan inzien.

  WIlders is een ZIEKTE in onze samenleving nog erger dan de mexicaanse griep. Hij zet alle groepen uiteen. hij zorgt ervoor dat onze investering in onze immigranten voor niets is geweest.

 153. Na het lezen van al deze fanmail over Balkenende. Constateerd ik dat
  de premier de volgende strafbare feiten heeft gepleegd. A. de moord op onschuldige jongens in Afganistan. B. Het bewust tegenwerken van een parlementair onderzoek over Iraq. Ik roep dan alle strafrecht advokaten op om klachten tegen de man te formuleren. Dus strafklachten. Dat Berlosconie zich voor de strafrechter moet verantwoorden lijkt me evident. Dat Balkenende dit ook zal moeten doen lijkt me onontkoombaar.
  Dus laten we inderdaad maar wat gevangenissen openhouden. De volgende straf lijkt me passen 4 jaar gevangenisstraf voor wanbeleid sinds 2002
  verkiezingsbedrog en het terug laten batalen van alle salarissen van het kabinet Balkende terug tot 2002. De staatssecretaris van financien de jager vervolgen voor het plegen van financieel terrorisme jegens de bevolking. Journalisten onderzoekt u de criminele ambstinstrukties eens waamee de belastingdienst geinstrueerd is en u zult gepleegde strafbare feiten door ambtenaren ontdekken. Ze worden terroristisch geinstrueerd.
  De criminele ambtsinstrukties voor uitkeringsambtenaren. Daarin staat letterlijk het terroriseren van de bevolking hoofdoel is. Het vervalsen van werkeloosheidsstatestieken. In werkelijkheid hebben we in nederland al 1.5 miljoen werkelozen. Via de trukkendoos zijn vele werkelozen echter niet geregistreed. Hangend zijn vertrek uit Nederland naar Brussel als president lijkt me een strafzechterlijk onderzoek naar alle kabinetten Balkende op zijn plaats. Nederland wees waakzaam UW kabinet bedriegt, liegt en belazerd u waar u bijstaat. U wordt financieel geterroriseerd. UW vermogen en bezit worden u afgepakt. Wees Waakzaam
  want met Balkenende staat uw persoonlijke vrijheid op het spel. Ook als president van Europa. Das nie wieder: laat het nooit meer gebeuren!!!!!!!!!!!

 154. Jasper zegt: 01-11-09 om 11:50

  @Jannenman
  jasper en Jasper zijn in deze blog iemand anders.

 155. Helena zegt: 01-11-09 om 11:53

  Als ik uitsluitend op deze stelling afga, “Het politieke klimaat in Nederland wordt grimmiger”, dan ben ik het zowaar een keer eens met Balkenende. Alleen wordt niet alleen het politieke klimaat grimmiger, maar het leefklimaat in het algemeen. Intolerantie troef; het gevoel van “wij” en “zij” viert hoogtij. Individuen en groepen mensen komen op voor wat in hun ogen het beste is voor henzelf. Dat is niets nieuws, want de mens wordt nu eenmaal geboren, en opgevoed, met een besef van mijn en dijn. Het probleem is echter dat dit ook nog eens gevoed wordt door alle overbodige betuttelende regels en regeltjes die hun opgelegd worden door de regering, betutteling die zich zelfs uitstrekt tot achter de voordeur. De “normen en waarden” waar deze regering de mond van vol heeft schijnen vooral te gelden voor het gepeupel, maar niet voor de politiek, en dit zowel op nationaal als op lokaal vlak. Verworven vrijheden worden beperkt en inmenging in de persoonlijke levenssfeer wordt steeds frequenter. Dat wordt steeds voel- en zichtbaarder en daarvan worden zelfs de meest tolerante mensen recalcitranter, egoïstischer, harder en grimmiger door. Aangezien Balkenende al jaren deel uitmaakt van de regering/het politieke wereldje zou dit hem niet moeten verbazen. Verbaast hem dit wel, dan heeft hij al die jaren met oogkleppen op gelopen.

  Balkenende is als premier de manager van Nederland. Maar is het niet zo dat managers de grote lijnen uitzetten en verder delegeren? Managers moeten ook wel weten wat ze willen en daarnaar handelen. De B.V. Nederland is in naam een democratie, wat dus wil zeggen dat “het volk” regeert. “Het volk” wordt echter systematisch buitenspel gezet. Het volk mag zijn vertegenwoordigers in het een deel van het parlement, de leden van de Tweede Kamer, direct kiezen, maar daarmee houdt de democratie in Nederland wel op. Beloftes aan de kiezers worden met groot gemak aan de kant geschoven voor partijpolitiek. Dat zegt genoeg over de betrouwbaarheid van de politiek/politici. En de wil van het volk wordt in bepaalde opzichten zelfs gekwalificeerd als “niet gewenst”! Waar is dan het democratische gehalte van onze “democratie”? En vindt onze manager het dan gek dat het klimaat verhardt en grimmig wordt? Ik niet, dus ben ik nou zo slim, of….

  De oplossing? Ik zou het niet weten. Maar ik ben dan ook geen politicus. In elk geval niet die van Wilders met zijn oneliners, populisme, demagogie en xenofobie. Zijn xenofobe “oplossing” van deze problemen kan de situatie alleen maar verergeren. Wilders heeft de mond vol van vrijheid van meningsuiting. Totdat het in zijn straatje te pas komt om anderen die het niet met hem eens zijn de mond te snoeren. Die zijn dan “knettergek” of willen hem en zijn partij alleen maar demoniseren. Hij heeft in één opzicht gelijk: hij is democratisch gekozen. Hij noemt zichzelf graag democraat. Mooi woord, maar van de betekenis van de woorden “democratie” en “democraat” heeft hij duidelijk zelfs geen dun flintertje kaas gegeten.

 156. Hans Bezemer zegt: 01-11-09 om 11:58

  Veel klassieke politieke partijen hebben nog steeds hun wortels in een tijd, waar kiezersgedrag meer op traditie gebaseerd was en derhalve maar weinig fluctueerde. Het regentengedrag vindt daar dan ook zijn oorsprong. Inmiddels zijn we een paar decennia later en de wereld is grondig veranderd. Politieke correctheid is zo ongeveer een scheldwoord geworden, het afstraffen van regentengedrag wordt inmiddels de beroemde “kiezerskloof” genoemd en we zijn nog maar een stap verwijderd van de introductie van “uitleggen=FAIL” dogma.

  Daarom komt – natuurlijk van “normen&waarden” CDA – de kreet “verruwing van de samenleving”. Toch heeft diezelfde politiek dat aan zichzelf te danken. Nuance heeft de burger namelijk maar weinig gebracht: geen democratisering (elk geslaagd referendum wordt onmiddellijk gevolgd door verscherping van de regels of zelfs het afschaffen ervan), geen verantwoordelijkheid afleggen (“de regels komen uit Brussel”, het excuus van een politiek die zelf verantwoordelijk is voor de verkwanseling van onze soevereiniteit), geen aanpak criminaliteit (alsof dat geen verruwing van de samenleving is!).

  Het is daarom dan ook niet verbazingwekkend, dat grote groepen zich afkeren van deze partijen en gaan naar partijen, die WEL (lijken te) luisteren. Of daar dan ook wat van terecht komt is een andere zaak. De oplossing wordt ze dus eigenlijk gewoon AANGEDRAGEN: vergeet je ideologie en ga LUISTEREN wat de burger wil en DOE het dan gewoon. Dan is er niks uit te leggen en zeker geen kiezerskloof. En de nuance komt dan ook wel weer terug. Niemand schreeuwt als hij kan fluisteren.

 157. willem zegt: 01-11-09 om 12:00

  Toch niet gek dat de mensen de grote politieke partijen beu zijn.
  eerst de dure euro,daarna het grote graaien aan de top,optieregegeling
  voor de top en als het daardoor mis gaat bij de banken dan mag ons
  gemeensschapsgeld daarvoor gebruikt worden,maar voor de gewone man/vrouw
  is er de rekening of ontslag wegens bedrijfseconomische resultaten.

 158. Johannes Hermans zegt: 01-11-09 om 12:03

  De regering begrijpt nog steeds niet, dat het electoraat niet naar de strohalm ‘Wilders’ grijpt omdat hij recht is, maar omdat wij een hekel hebben aan de afzetterij van de overheid.
  Ik woon in Heerlen, mijn parkeerkaart viel in de auto op de grond en de parkeerwachter kon er niet snel genoeg bij zijn om een bonnetje van 66 euro te maken. Dat is pure afzetterij met dramatische gevolgen voor dit parlement. De kiezers pikken het niet meer.

 159. Laten we inderdaad de gevangenissen maar openhouden dan kan al dat bestuurlijk gespuis er in. Walgelijk als ik dat allemaal lees.
  Dus extra 4000 cellen voor prominente PVDA, CDA, VVD, en PVV ers
  en een paar voor corrupte Euro parlementariers. Nau ja dan zijn ze gelijk van de straat hebben we er geen last meer van. En laten we die Europese president dan maar eerlijk kiezen.

 160. Gerald zegt: 01-11-09 om 12:24

  Zo zie je maar dat kennis niet noodzakelijk is voor een mening, ook voor mij niet :)

  Natuurlijk krijg je een slecht debat als het moeilijk is de feiten te achterhalen omdat de media vaak vol zitten van meningen i.p.v. feiten.
  Als ik de Wilders aanhangers zo lees dan is een stem voor Wilders vooral een stem tegen de rest. We moeten met z’n allen het PVV programma er op na lezen want ik lees aanhangers die vinden dat er harder gestraft moet worden, de boetes te hoog zijn, de belastingen omlaag moet en het voorzieningen niveau omhoog. Dat kan dus niet allemaal samen.

  Wat er in dit land is, is wat we met z’n allen, en vooral degenen voor ons er van gemaakt hebben. Wij kiezen voor veel goede en betaalbare voorzieningen en daarmee kiezen we voor hoge belastingen. In veel buitenlanden zijn de belastingen lager maar is het onderwijs en/of gezondheidszorg veel duurder en er zijn (bijna) geen uitkeringen. Dat is een keuze.

  Met straffen hetzelfde, relatief soft t.o.v. van andere landen, meer gericht op behandeling, 2e kans etc. In de VS wordt je als je te hard rijdt met zwaailichten de weg af gehaald en de boetes zijn fors. Grote mond en je kunt even de cel in. Veel Nederlanders vinden dat mooi maar als ze dan zelf 100 euro boete moeten betalen dan is het Leiden in last…

  Nederland is een geweldig land. Natuurlijk zijn er problemen, we dobberen ook maar wat mee in de wereld. De meeste problemen die we hebben zijn niet zo gemakkelijk op te lossen en sommige, zoals de krediet crisis, liggen helemaal niet binnen onze macht om op te lossen. Het verzwijgen van die problemen lost zeker niets op, het verketteren van mensen die de problemen benoemen of een andere mening hebben evenmin. Mensen moeten zich realiseren dat er geen simpele oplossingen zijn, het gaat om keuzes maken. AOW vanaf 65 = meer belasting of premie, geen “buitenlanders” (mensen met een Nederlands paspoort en een turkse opa zijn geen buitenlanders) meer die onze baantjes inpikken = zelf echt de handen uit de mouwen.

  Tot slot, politici zijn geen zakkenvullers zoals zoveel zeggen. Dat salaris stelt niets in vergelijking met de prestatie die verwacht mag worden van ze. Mensen vinden het niet gek dat dat ene jongetje waarmee zo op school zaten die zo goed kon voetballen nu miljoenen verdient. Dat ene jongetje of meisje dat zo super slim was en die nu voor maximaal 168.000 per jaar onze problemen moet oplossen zou dat niet verdienen? Natuurlijk, het is een heel goed salaris maar dat verdienen ze ook, nog minder en je krijgt alleen maar idioten. Meer hoeft ook niet want een stukje idealisme hoort bij een politicus. Dat vind ik tenminste, maar ik weet niet zoveel dus dat telt allemaal niet :)

 161. Ton zegt: 01-11-09 om 12:28

  Balkenende heeft volkomen gelijk. Het debat lijkt meer op een grimmige confrontatie van vooringenomen meningen dan een constructieve manier om goede oplossingen voor relevante vraagstukken te vinden.
  Maar Balkenende zou er goed aan doen ook zijn eigen gedrag eens nader te beschouwen. Hij geeft bijvoorbeeld zelden een direct helder antwoord op vragen. Als we gaan hebben over integriteit is Balkenende het voorbeeld van hoe het niet moet. Of zijn dit wel geoorloofde spelletjes in de Haagse, Brusselse of wereldpolitiek?

 162. Waar blijft de strafrechterlijke vervolging alle leden van het kabinet voorop. Niet naar Europa maar naar de gevangenis met deze terroristen.
  Er liggen plannen klaar om u volstrekt financieel te terroriseren.
  Ook graag een strafrechterlijk onderzoek naar de Jager. Ambtenaren worden getraind om de bevolking te terroriseren. Ook Sociale ambtenaren worden van terroristische ambtsinstrukties voorzien. Journalisten lees deze eens. Het gaat om het terroriseren van de bevolking en ze financieel uit te kleden. Deze terroristen willen we toch ook niet in Europa!!!!!!!! JP over my dead body Minister president van Europa
  Strafrecht advokaten formuleert u straf aanklachten voordat u te laat bent. Genoeg te vinden en te bedenken. Voor Balkende moord met voorbedachte rade op onze jongens in Afganistan!!!!!!!!!!!

 163. Ruben zegt: 01-11-09 om 12:30

  @ Helena
  Prima gezegt

  “Ik niet, dus ben ik nou zo slim, of….” is neem ik aan als grapje bedoeld

 164. yvonne W. zegt: 01-11-09 om 12:32

  Helemaal mee eens. Dat is ook de reden waarom ons gezin, vrouw, man en zoon, verleden jaar zijn geemigreerd. We hebben er nog geen minuut spijt van gehad. In mijn brief aan JPB waarin ik aangaf dat wij het land gingen verlaten door het verziekte klimaat gaf hij letterlijk:

  “Geachte mevrouw …..
  In uw brief van 10 april 2008 met bijlage schrijft u mij dat u en uw gezin voornemens zijn te emigreren. U wijdt dit aan het gegeven dat u zich niet langer welkom voelt en het klimaat in
  Nederland. Het spijt mij oprecht dit te vernemen en ik betreur het dat u dit besluit hebt genomen. Wel wil ik u en uw gezin alle goeds toewensen bij het opbouwen van uw nieuwe bestaan in het buitenland”.

  Ik dank u voor uw schrijven.
  Met vriendelijke groet,

  DE MINISTER-PRESIDENT,
  Minister van Algemene Zaken,
  Mr.dr. J.P. Balkenende

 165. Nee_EU zegt: 01-11-09 om 12:46

  Balkenende is zelf de oorzaak met zijn foute oorlogen en geheime Bilderberg-bijeenkomsten.
  Heulen met de EU dictatuur, likken en slijmen bij Merkel en de snuifkabouter Sarkozy.
  Verder natuurlijk de ‘gleichgeschltete’ pers, reetharen die de leugens de wereld in jagen in ruil voor subsidie

 166. Jannenman zegt: 01-11-09 om 12:47

  Maakt mij niet uit welke Jasper wat zei. Op enig moment verharden zaken dermate dat elke jasper risico loopt. Dat is het gevolg van GEEN onderscheid maken waar wel onderscheid is.

  Voor een boel mensen zal NL nog steeds mooi en goed zijn ja, maar dat betekent niet dat je je kop maar in het zand moet steken als anderen al lang de dupe zijn van jouw mooie leven. Dat is lelijk en vals. Het getuigt ook niet bepaald van naastenliefde, waar dit soort mensen zo prat op gaan.

  Ik zal het anders zeggen; volgens elk redelijk moraal systeem zou ik geweld mogen gebruiken voor hetgeen mij is afgenomen. Dat heb ik niet gedaan, maar diegenen die wijzen naar wilders en indirect naar mij wél.
  Tijd om je te schamen.

 167. Gerald zegt: 01-11-09 om 12:49

  Je zou toch zeggen dat als je tegen de oprukkende Islam bent dat je dan zeker voor de missie in Afghanistan bent, daar wordt met scherp geschoten.

  Ik ben zelf gelukkig van na de oorlog. Als ik nu weer beelden zie van de burgeroorlog in Bosnië dan is het niet zo moeilijk voor te stellen dat zoiets hier ook zou kunnen gebeuren, zeker met de toon die tegenwoordig aangeslagen wordt. Soms vraag ik me af of er een tijd komt dat we degene met een andere mening zo weinig gunnen dat we alles kapot maken zodat niemand meer iets heeft. Zullen onze kinderen ook oud worden zonder oorlog?

  Dat gaat ook op voor Europa. Een tijd geleden was er een documentaire over de oprichting van de voorloper van de EU. “We legden allemaal onze problemen op tafel en we keken dan hoe we die samen op konden lossen”, dat was het idee. Nu is het “hoe krijg ik hier zoveel mogelijk voor mijn land uit”. Dat gezeur over Nederland betaald teveel etc. Natuurlijk, want we zijn hartstikke rijk. Heel goed dat ze van mijn geld de economie in Roemenië op poten zetten. Dat geld komt dan wel weer terug als zij hier op vakantie komen of onze bloemen kopen ofzo. En die Europese president, dat moet gewoon de meest geschikte persoon worden, al komt hij/zij uit Mozambique of Uruguay.

 168. gertjan zegt: 01-11-09 om 12:52

  een beetje wilders en het volk de schuld geven, hoe kort door de bocht wil je het hebben. wilders profiteert alleen van het slechte presteren van dit fascistische kabinet met zijn wereldvreemde capo’s. echt een waardeloos slecht mens die cda pop, 9/11 was een inside job. geen probleem bakellende stuurt wel troepen. de cia kan het opium transport niet alleen meer af in khandahar? geen probleem bakellende stuurt wel luchtmachtpersoneel. een grote europese en wereldregering zou amerika goed uitkomen straks bij hun wereldwijde monetaire afperssysteem, ook geen probleem bakellende pleegt graag landverraad en het onze soevereiniteit op. ik kan hier nog wel even doorgaan, de lijst is werkelijk waar zo groot geworden echt onvoorstelbaar. mensen die man is zo corrupt en hij is nog maar een klein poppetje in dat grote amerikaanse horror poppenhuis.

 169. Wim Schott zegt: 01-11-09 om 13:09

  Naar mijn bescheiden mening zijn “heftige” reacties onverkort uitgelokt mede door zijn eigen introverte gedrag van iemand nooit echt wat te zeggen heeft. (evasive behaviour).Hij vertoont geen kleur, emotie of enig sociaal contact met degenen die met hem in debat willen gaan. Zijn grootste kwaliteit is dat hij binnen het clubje dat het kabinet vormt elke rimpel gladstrijkt vóórdat die de kant bereikt. Wanneer hij zometeen vertrekt naar “Europa”, vlucht hij naar een wat grotere magnetron met “gebakken lucht”. Het zij zo. Dan zal het zwarte gat hier thuis in Nederland alleen nog zichtbaarder worden. Ik wil hierbij meteen stellen dat mijn mening is gebaseerd op wat ik heb kunnen waarnemen uit allerlei media en niet op direct contact met enige betrokkene.

 170. In reactie op Gerald die stelt dat men niet zozeer voor de idealen van de PVV stemt maar vooral vooral tegen de rest…Er zijn alternatieven, das een opluchting hè? ;-)

  Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Transition Towns Nederland, het gaat in de eerste plaats om het bouwen van een samenleving waarin olie tekort of te duur is, maar als je verder kijkt gaat het om het herstellen van sociale structuur in je directe omgeving, en om het verminderen van je ecologische impact, en dat zonder het verliezen van welzijn.
  Het zijn geen praatclubjes, maar het gaat echt om plannen maken en DOEN. Niet meer afwachten en moddergooien, gewoon handen uit de mouwen, aanpakkken en grip op je eigen omgeving terugkrijgen. Je hoeft niet 20 jaar gestudeerd te hebben, een bobo in politiek of bedrijfsleven te zijn. Het vraagt alleen een open houding en respect voor diversiteit aan ideeën. Een beweging voor gewone mensen die genoeg hebben van meekijken aan de zijlijn.

  Zijn er meer van dit soort initiatieven in Nederland?

 171. anton zegt: 01-11-09 om 13:22

  Balkenende verzint voor zichzelf en de buitenwereld een geldig excuus om zogenaamd zonder gezichtsverlies te kunnen af treden, om hiermee de weg vrij te maken voor de overstap naar de EU. Hij weet drommels goed en ook de CDA top dat wanneer er verkiezingen komen het CDA een gevoelige klap krijgt.

 172. Frank Penson zegt: 01-11-09 om 13:23

  Op zich is de droge constatering dat het in (niet alleen !) onze Nederlandse samenleving aan alle kanten mijns inziens behoorlijk ontspoord is, volkomen juist. In plaats van het haastig aanwijzen van deze of gene als hoofd-zondebok (dat heeft nog nooit iets opgelost maar wel altijd ge-escaleerd) lijkt het mij een levensnoodzakelijk gegeven eens goed na te denken hoe dit klimaat dan ooit kon ontstaan. Want, laten we eerlijk zijn, het is van links tot rechts, van voor tot achter en van onder tot boven goed mis gegaan. Tijdgeest,zegt u ? Onzin. Populisme ? Dat is er altijd en overal geweest. In het oude Griekenland en Rome, de Mideeleeuwen, Beeldenstorm, Franse Revolutie, Marcos in de Philippijnen, Duitsland 1860-1945, Chavez in Venezuela, Bush, Bush, Balkenende, Thatcher, Berlusconi, Ceaucescu, Jeltsin … eindeloos.
  Dat is het dus ook niet. Wat volgens mij deze klimatsverandering (waar balkenende nu op doelt) wel heeft teweeggebracht: protectionisme avn politieke coterieën, bestuursculturen, regelingen als het Vogelmeer-arrest waardoor ambtenaren vrijuit gaan als zij de meest flagrante wetsovertredingen begaan zolang dat “dienstorders” zijn (waar hebben we dat ook weer meer gezien ?), volkomen willekeur in wet- en regelgeving, achterkamertjes-gedoe, graai-en-snaaiwerk tot in de hoogste kringen, exorbitante zelfverrijking (dat is zelfs een doodzonde in het klassieke kapitalisme !), ongeloofwaardigheid van ambtsdragers en handhavers (geen wonder dat het respect voor bijvoorbeeld eerrlijk politiewerk zo verwaterd is), falend onderwijs, puinhopen in het openbare leven … Ja, dan wil de onderbuik zich wel roeren, en terecht. Als je de mens alleen maar rommel en onhygienische dingen voert, krijgt-ie diarree.
  Hoog tijd voor revolutie dus, maar dan wel een sanitaire in bestuur, cultuur, journalistiek, media, politiek en “hoe ga ik met mensen om aan wie ik bij hoog en laag beloofd heb dat ik de goede dingen voor hen zou doen”.
  Heel, heel veel sterkte, moed en wijsheid daarbij.

 173. Jannenman zegt: 01-11-09 om 13:26

  grappig redactie: je nodigt uit tot een grimmige discussie, laat de meest valse beschuldigingen toe van zgn ‘globalisten’, zgn ‘goede mensen’, maar modereert dan op het woordje ‘smoel’.

  Knap hoor.

  @de mens die opmerkte dat het italiaanse richting op gaat. Politieke moorden (fotuynm van Gogh) zijn toch echt in NL gebeurd. En nog steeds doen lui van waaruit het geweld kwam alsof de anderen geweld zouden gebruiken. Uh ja, op enig moment wel ja.

 174. Jannenman zegt: 01-11-09 om 13:49

  @Gerard:
  Je ziet blijkbaar het verschil niet meer tussen wat van de een is en wat van de ander is. Wat men in Afghanistan doet moet men zelf weten. Ik ageer tegen islam (ea) in NL, omdat dat mijn land is.

  @Ton: Je vooringenomen mening is niet constructief.

  @Jasper: “Jasper zegt: 21-10-09 om 17:04
  Het is gewoonweg niet te geloven dat een stelletje van die grijze oude mannen in blauwe en zwarte maatpakken niet bereid zijn ” > zelfde stijl.
  (wetenschappelijke reply niet geplaatst door moderator)

  @Gijs: ‘neutrale ” > het is nog lang niet neutraal.

  “xenofobie ” > subjectief (xenofiel)
  “extreem” > relatief
  “Wilders is een gevaar voor de democratie. Dat moet echt gestopt worden.” > ondemocratisch

 175. David zegt: 01-11-09 om 13:49

  De heer Wilders heeft VOLKOMEN gelijk. Alleen de linkse kerk bewierookt zichzelf, Balkenende incluis. Mensen die WO2 erbij halen : De moslims in ons land zien veelal de holocaust als een leugen. Er ksn en mag nooit een parallel worden getrokken tussen toen en nu. Overigens brachten de Joden voorspoed, cultuur, wetenschap en ontwikkeling. Wat brengen de moslims ons : illegale belwinkeltjes? Word toch eens wakker.

 176. Jannenman zegt: 01-11-09 om 13:51

  JPB “De politiek wordt overmoedig, ongenuanceerd en met groot gemak worden grote woorden gebruikt” > overmoedig en ongenuanceerd zijn grote woorden.
  ‘overmoed’ > subjectief
  ‘ongenuanceerd’ > is dat wat main stream is. Wat uitzonderlijk is, is de nuance.

  “Volgens Balkenende wordt er te hard, te stevig en te verbeten gedebatteerd en dat leidt tot meer polarisatie” > Nee leugenaar, polarisatie is een direct gevolg van multicultuur. Daarom heet het multi. En omdat dat per definitie asociaal is (sociaal slaat op ‘in de groep’) verhard alles. Dat zou een socioloog toch moeten weten.

  “Een klimaat waarbij het vanzelfsprekend wordt om weg te lopen uit een democratisch debat” > Ja, we gaan allemaal naar jouw onzin zitten luisteren, waar jij NOOIT luistert. tuurlijk.

  “populisme” > in een democratie kan populisme nooit fout zijn. Balk is dus tegen democratie.

  “over zekerheid, stabiliteit en een duurzaam Nederland moeten gaan.” > Ja, dat wil niemand, alleen het cda. Tuurlijk.

  “islamofobie” > is een woord van islamofielen. Elke gezonde groep beschermt zijn groep. Zoniet > einde groep.

  “systeemhaat” > klopt, als het systeem mij naar het leven staat, haat ik dat systeem. Los daarvan vond ik altijd al dat dat systeem niet deugde. Bomen groeien nu eenmaal niet tot in de hemel.

  “Volgens de wetenschappers ondermijnt Wilders de sociale cohesie en de democratie ” > sociaal slaat op de groep, niet op alle groepen. Dat is asociaal. Als meerderheid van de mensen tegen democratie is en democratie daarmee stopt, is dat een democratisch besluit. Democratie werkt sowieso niet, tenzij betreffende wetenschapper vindt dat zijn mening de democratie is.

 177. Pukkie zegt: 01-11-09 om 13:55

  Het klimaat wordt bepaald door deze regering. Het is elke keer hetzelfde. De “premier”weet niet wat excuses maken inhoudt. Geef eens een keer toe dat jezelf fouten hebt gemaakt door dit klimaat te maken en vooral in stand te houden. De achterkamertjes zijn gebleven en religie voert helaas de boventoon i.p.v. gewoon verstand/

 178. Jannenman zegt: 01-11-09 om 14:00

  @Frank Penson:
  Idd, je moet kijken naar patronen. Waardoor ontstaan dingen. Wat is de essentie. Wat wil de mens. Hoe gedragen mensen zich in groepen. Wat leert de geschiedenis (en dan bedoel ik niet weer alleen maar roepen over WO2). Het is niet 1 persoon, balkenende of wilders. Het is het ‘systeem’, in alle opzichten, zowel economisch, politiek, wetenschappelijk ook, want die laatste vergat je.
  En ook dan wijs je uiteindelijk ‘zondebokken’ aan, omdat objectieve weging ook leidt tot een oordeel. Zondebok impliceert dat schuld daar wordt gelegd waar het niet hoort. A priori vanuit gaan dat schuldigen zondebokken zijn is niet wenselijk, want dan doet men het morgen weer.
  Wie schuld heeft mag gestraft worden.

 179. paulo zegt: 01-11-09 om 14:02

  Dat grimmige klimaat veroorzaken de regeerders in Den Haag zelf! Waar komen de grimmige kreten als uiterst rechts, populisme en racisme vandaan? De heren controleren niet eens in woordenboek of geschiedenisboek wat die woorden betekenen. Tijdens Fortuyn gingen ze ook zo tekeer. De baasjes zijn gewoon bang voor de kiezers. Laat die zo snel mogelijk maar weer spreken. Maaer ik vrees dat er weldra weer een nieuwe reeks baantjesjagers klaar staat.

 180. J.J. Verloop zegt: 01-11-09 om 14:03

  Ik ben al lang kotsmisselijk van politiek Nederland en dan vooral onze regering in Den Haag. De burger wordt met name het laatste decennium constant voorgelogen over bijvoorbeeld “euro”, “Irak” “koopkracht”, “kredietcrisis” en “AOW” De rekening komt vooral terecht bij de groepen Jan Modaal, Piet Minimumloon en Mien Bijstand (waartoe ik zelf overigens absoluut niet behoor). De samenleving groeit steeds verder uit elkaar vooral met dank aan Haagse maatregelen. En dan maar klagen dat de samenleving verhardt…

  JP zal binnekort voor al zijn hielenlikken naar de wereldleiders wel beloond worden met een topfunctie in Brussel. Met de Duitsers zeg ik dan: Gehen Sie mit Gott, aber gehen Sie!

 181. Ineke zegt: 01-11-09 om 14:08

  Naar he, meneer Balkenende, dat dankzij internet nu ook het gemuilkorfde klootjesvolk een podium heeft gekregen. Slachtoffers van de multiculti (de mensen dus die bestolen zijn, verkracht, mishandeld, bespuwd, uit hun huizen gepest, vermoord of wiens kind werd ontvoerd en dit alles zelf moeten betalen) ja, die zijn nu eenmaal minder politiek correct dan degenen die veilig in een witte buurt hun zakken tot aan de rand aan deze ellende vullen. Overigens wordt tegen PVV-ers, zoals ik er ook een ben, aanhoudend haat gezaaid. En toch radicaliseren we niet, we willen alleen geen tweede Libanon in Nederland.

 182. ellen zegt: 01-11-09 om 14:40

  laat jp.aub heel snel vertrekken,dan nieuwe verkiezingen.
  hij heeft er een zooitje van gemaakt,het is grimmig,aan wie zou dat nou liggen.
  kijk eerst naar jezelf jan peter balkenende,dan naar een ander!
  jan peter,het beste jongetje van de kal,kontenlikkerij,dat is het.
  en als er iemand een draaikont is,dan is het jan peter wel!!!!!!!!

 183. j smits zegt: 01-11-09 om 14:42

  Na al de reatie’hier ,word ik alleen maar bevestigt dat ik er goed aan gedaan heb dat ik Wilders stem En Wilders blijf steunen
  Hij is nog de enige die opkomt in Den Haag voor democratie en ons cultuur behoud ,En van ons mooie land houd Krijg steeds meer diep respekt voor onze Wilders die met gevaar ons land verdedigd .Hulde voor deze man Nooit zak ik meer respekt voor cda of pvda hebben die ons land verstoten heeft voor hun eigen ik .

 184. Jammer dat de NOS censureerd het is toch het beste dat alle leden van de kabinetten hun salaris tot 2002 terugbetalen en dat er vervolging wordt ingesteld op alle leden van de kabinetten 2002 – 2009 inclusief staatssecretaris de Jager. Deze lieden hebben bloed aan hun handen.
  U weet best wel waarom!

 185. Grubbor zegt: 01-11-09 om 15:19

  Het is toch godgeklaagd: dankzij o.a. de kredietcrisis en economische recessie verkeert de Nederlandse economie “in zwaar weer”, maar is onze “Grote Roerganger”, dit toonbeeld van een gebrek aan leiderschap, die tuinkabouter Balkenende vooral bezig met een Europese topfunctie. Blijkbaar is Nederland te klein voor dit opgeblazen ego! En beweer niet dat dit Balkenende “overkomt”, want door zijn toedoen zitten enkele ambtenaren op kosten van de Nederlandse belastingbetaler te lobbyen voor dit baantje voor deze politieke windhaan. Hier wordt je toch kotsmisselijk van!

 186. Balkenende heeft misschien ten dele gelijk, maar dat probleem vloeit voort uit het ontkennen van de onvrede die de overheid zelf heeft opgewekt bij de burgers. Niets doen of negeren van bepaalde problemen heeft Geert Wilders als tegenreactie doen opstaan. Niet alles wat Geert Wilders zegt is wijsheid maar hij heeft wel een punt. Door hem als racist te bestempelen is te kort door de bocht. Dan zijn heel veel Nederlanders opeens racisten geworden en dat zijn we beslist niet.

  Vergelijk het maar met een gezin met pleeggezin; daarin zijn eigen kinderen met pleegkinderen vermengt. Het ene pleegkind past zich makkelijker aan/is maakelijker om mee om te gaan, dan het andere. Als die moeilijkere factoren de sfeer naar beneden halen en de ouders spelen stommertje, krijgen de eigen kinderen vanzelf een aversie tegen pleegkinderen.

  Zo is het ook met de samenleving in het groot.Ik run een website westlanders.nu in het Westland en daar praktiseert de overheid ook struisvogelpolitiek als het hierom gaat.

  Een zwaluw maakt nog geen zomer en 1 struisvogelpolitieke gemeente maakt nog geen Geert Wilders. Dat doet het systeem gezamelijk; het wordt tijd voor een andere aanpak. Het is een collectief probleem. Wie krijgt de kans hierin?

 187. Jens Bos zegt: 01-11-09 om 15:38

  Ter illustratie van een uiting van splijting in de samenleving, waarvan ik de oorzaak bij neo-liberale (eigen belang eerst)zoek, eerder geplaatst in een andere forum:

  U schrijft:

  “Zelf ben ik van mening dat iets simpels als iedereen vanaf 1945 werkt per direct tot z’n 67ste al een aardig middel is om de onvrede onder de jongere generaties weg te nemen. Misschien zelfs de minst pijnlijke manier.”

  Vandaag in één van de gratis krantjes, “brief van de dag”:

  “De foto van Klijnsma die een ‘tikkie als compliment’ krijgt doet de aap uit de mouw komen. Een zaal vol babyboomers of bijna- babyboomers beslist dat er wel langer doorgewerkt kan worden. Natuurlijk onze hippies zouden de in hun weelde opgebouwde eeuwige jeugd verliezen!”

  Wel werken, …..niet werken, wat moeten die ouwetjes nou?…..beste oplossing afschieten boven 65!

  Nee, toch maar niet, ik schreef al dat juist de liberale vrije markt de zwarte Piet zou moet zijn en niet de ouwetjes, het ruecksichtlose volgen van de liberale vrije markt religie heeft ons met de ellende van te weinig werk opgescheept (1,5 miljoen uitkeringsgerechtigden) de enige oplossing ligt bij de politiek want die hebben ook de foute (economisch liberale) keuzes gemaakt.

  Kopenhagen dreigt weer te mislukken, weer een kans gemist?, wanneer wordt de politiek wakker en gaat ze die kansen pakken, nooit? Liever alles bij het oude laten, opdat we elkaar behoudens de absolute top dan maar opvreten en verdrinken?

  Met vriendelijke groet,

  JB

 188. bas westra zegt: 01-11-09 om 15:44

  Balkenende heeft wel een punt. Alleen moet hij, als hij eerlijk zou durven zijn, Bos een keer z’n excuses aanbieden voor het feit dat hij hem voor een leugenaar heeft uitgemaakt. Het is laf omdat, onterecht, richting Bos te doen en Wilders niet aan te pakken. Als er één politicus is die keihard aangepakt moet worden is het Wilders wel. En dan zwijgt het CDA, Balkenende incluis. De grimmigheid in de samenleving heeft een forse ontwikkeling doorgemaakt sinds Fortuyn. Zeggen wat je denkt en doen wat je zegt (wat iets anders is dan vrijheid) betekent in de praktijk dat hufterig en onbeschoft gedrag de norm worden. Wilders is daar de exponent van. Zijn idee van vrijheid is dat hij alles mag zeggen en iedereen beledigen en dat anderen “respect” voor hem en zijn kiezers moeten hebben. Anders begint-ie te jammeren dat hij wordt gedemoniseerd. Wilders is een kankergezwel in de samenleving. De PVV is een partij van, voor en door hufters en asociale klootzakken. De beste manier om hem aan te pakken:
  - geen aandacht meer aan besteden in de pers;
  - keihard aanpakken in de politieke arena en zijn leugens doorprikken;
  - zijn beveiliging stop zetten (hij durft alleen maar een grote bek op te zetten omdat-ie, godbetert van onze belastingcenten, 4 kleerkasten om zich heen heeft staan). Het is een domme, bange, laffe man die het niet waard is om ook maar enige aandacht aan te besteden.

 189. Als ik het goed begrijp is Balkenende met een terreur campagne jegens de bevolking gestart. Ik begrijp dat Balkendende niet het slachtoffer is van een slechte jeugd. Hij zal natuurlijk wel gepest zijn op de lagere school. Dat is nog geen reden om een welvarend land als Nederland te vernietigen. Ook als je gepest bent op de lagere school dan
  is dat nog geen reden voor destructief beleid. Ik ben al jaren geemigreerd. Dat belooft niet veel goeds voor Europa.Obama heeft tot nu toe alle tijd genomen om de wetten van Bush te ontmantelen en daarom hebben we weer economische groei.Ook verbeterd Obama de sociale wetgeving en een ziekte kosten verzekering. En dat zal een nieuwe Nederlandse regering met de Wetten van Balkendende moeten doen. Ik zal het congres maar eens aanschrijven om extra US troupes achter de hand te houden. Drive them out the holes and round them up. Want zo gaan we in the US met terroristen om. Jammer dat Balkenende een slecht voorbeeld aan Bush heeft gehad.

 190. j smits zegt: 01-11-09 om 16:16

  Bas westra.Dank zij dit kabinet is het een rotzooi geworden, elke dag wel schietpartijen ,moorden, en straffen is uit den boze.Er lopen meer criminelen vrij rond als ze vastzitten Politie mag niets doen ,want marokanen zijn zielig Nou ik heb geen medelijden die gene die onze maatschappij verziekt onderleiding van cda en pvda En dat onze oudere door dit kabinet vertrapt word zijn wel de mensen die dit land opgebouwd hebben en nu met andere woorden een pil en een kist mogen bestellen .Dus nee ik heb geen respekt voor dit cda en pvda di zijn eigen mensen discrimineerd en vernederd Het enige wat we nog mogen is ons geld aan de buitenlanders schenken of gelukszoekers of voor aan in de rij als kleinste land met ontwikkelingshulp .Waar men van weet dat de helft voor wapens gebruikt word dus reden genoeg op onze enige nederlander in den haag te stemmen WILDERS

 191. stikvoort zegt: 01-11-09 om 16:36

  Balkenende probeert gewoon nu een mist om zich heen te bouwen ,nu gauw vertellen dat het klimaat grimmig is, dat hebben hij en de gehele coalitie zelf veroorzaakt er hebben nog nooit zoveel leugenaars in een regering gezeten , wat mij betreft is het tijd voor wilders

 192. Ineke zegt: 01-11-09 om 16:48

  bas westra – fijn om te weten dat mijn gezin bestaat uit ‘hufters en asociale klootzakken’. Goed, we hebben allemaal een studie afgerond, nooit een beroep gedaan op welke welzijnsinstantie dan ook, zijn niet crimineel, nooit werkloos geweest en maatschappelijk zeer betrokken. En dat is hartstikke fout begrijp ik nu. Dat kan best, maar toch blijven we PVV-ers, we willen namelijk niet medeschuldig zijn aan het verkwanselen van het erfdeel van onze jeugd.

 193. edje zegt: 01-11-09 om 17:10

  Nederland is wat mij betreft een prima land. Mensen moeten eens wat minder naar de ander kijken en genieten van alles wat binnen hun eigen mogelijkheden ligt!
  Politiek en het besturen van een land kunnen we beter overlaten aan mensen die hiervoor geleerd hebben en snappen dat politieke besluitvorming niet zomaar iets roepen is, maar dat de processen die hieraan ten grondslag liggen, complex en tijdrovend zijn.
  Grimmig is wat mij betreft de beeldvorming en deze zou zich eens wat meer moeten richten op wat wel goed is in dit land en dan vooral ten opzichte van de rest van de wereld!!!!!!

 194. Jens Bos zegt: 01-11-09 om 17:15

  PVV is ondemocratisch het weglopen bij het beraad over de crisis is een kopie van het gedrag van de NSDAP in ’32 in Berlijn, waar zou GW DAT geleerd hebben? (Mein Kampf?)

  Dergelijke richtingen mogen nooit de bovenhand krijgen, dan gaat het pas echt fout, politiek gaat over het ALGEMEEN belang, dus PRATEN, neemt niet weg dat de politiek ook weer moet leren luisteren, naar hun baas, HET VOLK. Dat is het enige goede dat de PVV en haar voorzaten ons hebben gebracht, er wordt nagedacht over de splijtzwammen in de samenleving, en die gedijen zeker niet uitsluitend in politiek religieus gebied.

  Sociaal- economisch ligt m.i. de belangrijkste voedingsbodem voor alle breuklijnen.

  Weg met neo-liberale politiek, sociaal gerichte sturing is wat we nodig hebben…lijkt me.

  JB

 195. Jens Bos zegt: 01-11-09 om 18:35

  Aanvulling op mijn vorige posting:

  Over onvoldoende werkgelegenheid voor de massa….te veel mensen buiten het arbeidsproces…, dit leidt m.i. tot een neerwaardse druk op de inkomens, waardoor via gebrek aan inkomen en kansen spanningen ontstaan langs alle breuklijnen in onze samenlevingen. Hier zijn bijvoorbeeld volgende situaties in te vullen!

  · Autoch/allochtoon vs. alloch/autochtoon
  · jong vs. oud (45+)
  · gezond vs. ziek
  · werkloos vs. werkend
  · beginnend vs. gevestigd
  · zitten blijven waar je zit vs. mogelijkheden tot verkassing (met als gevolg vaak psychische problemen, meer WAO gevallen, zie ook hoge –betaalde- uitval bij ambtenaren)
  · arm vs. rijk
  · hufterig vs. sociaal
  · barbarisme vs. cultuurbehoud
  · ieder voor zich vs. solidariteit met de (nog) zwakkeren

 196. Helena zegt: 01-11-09 om 18:36

  @ Jannenman (16.49)
  Het lijkt me dat:
  - de redactie bij het modereren een (= deze) reactie over het hoofd heeft gezien,
  - u gezien uw reactie wel in het zielige straatje van Wilders past,
  - u met uw reactie het bewijs van het gelijk van Balkenende levert.

 197. Jens Bos zegt: 01-11-09 om 18:38

  @ Edje,

  zaak is dat zo te houden, nu is sprake van afbraak politiek…er komt niets nieuws in de plaats voor hetgene dat afgebroken wordt.

  JB

 198. Annie Verweg zegt: 01-11-09 om 18:49

  De sfeer in Nederland wordt grimmiger, ook de toon in deze discussie is hard en sommigen laten zich behoorlijk ongenuanceerd uit. Ik denk dat de sfeer in Nederland niet alleen grimmiger wordt door de overheid, maar ook door de mensen zelf. Nederlanders zeuren snel, zeker als je aan hun portemonnee komt. Het eeuwige gezeik van verwende Hollanders was voor mij een reden om uit Nederland te vertrekken, en mogelijk niet terug te komen, zeker als men de idiote ideeën van een zieke geest de overhand laat nemen. Als je nadenkt, dan geloven jullie toch niet echt wat de PVV verkondigd??

 199. Grubbor zegt: 01-11-09 om 19:00

  Waar haalt ayatollah Geert Wilders de arrogantie vandaan om als een autoriteit op geestelijk gebied op te treden? Deze man geeft blijk van een uiterst bekrompen mentaliteit en levensvisie, van “spruitjeslucht”. Het is triest dat veel mensen de fanclub van Wilders als een serieuze partij schijnen te beschouwen. En over kosten van allochtonen voor de Nederlandse samenleving gesproken: de beveiliging van parasiet Wilders kost meer dan die voor een gemiddelde allochtoon. Laat hijzelf voor de kosten hiervan opdraaien. Hij haalt toch genoeg donaties op bij obscure zionistische clubjes in de VS? Waarom moet de Nederlandse belastingbetaler deze eendimensionale haatzaaier subsidiëren? Laat hem naar zijn geliefde Israël gaan: dan mag hij de godganse dag tegen de Klaagmuur staan te swaffelen!

 200. Adri zegt: 01-11-09 om 19:34

  typische politieke taktiek van de laatste tien jaar:

  flink wat viezigheid over een politieke tegenstander rondstrooien om te verbloemen dat je zelf óf iets heel vies hebt gedaan óf op het punt staat het te gaan doen
  zéker als die tegenstander er beter voor schijnt te staan

  in dit geval: de minister president die zijn land en post verlaat om zich te gaan verbeteren

  ongehoord opportunisme van de bovenste plank

 201. bartvandongen zegt: 01-11-09 om 19:41

  wel eens nagedacht, beste PVV-aanhangers, waarom Geert Wilders en consorten een tijdje geleden zo’n punt maakte van de “kutmarokkanen” in Gouda? Omdat hij daarmee over de ruggen van anderen kan scoren! En hebben jullie een idee waarom de partij van “law and order”, de PVV dus, de mond dicht hield bij de rellen met hooligans in Hoek van Holland? Omdat er geen Marokkaan bij betrokken was en omdat het blanke autochtone tuig dat daar aan het matten was tot zijn achterban/aanhang behoort. Het is en blijft heel simpel: de PVV is de partij van, voor en door hufters, middelvingeropstekers, bumperklevers en korte lontjes. Kortom, de beweging van mensen die vrijheid verwarren met schelden, beledigen en knokken.
  Maar de onnozele, naieve aanhang laat zich weer in de luren leggen! Weet je nog hoe het ging met het LPF-schorum dat in 2002 de Tweede Kamer binnen marcheerde? Een half jaar lang ruzie trappen en rotzooi schoppen om vervolgens 2 jaar met wachtgeld, dat wel natuurlijk, in de vergetelheid te verdwijnen. En ondertussen maar kankeren op die “zakkenvulllers” in Den Haag. Hoe dom kan je zijn om je voor de tweede keer in de luren te laten leggen door de ueber-psycho Wilders.

 202. Adri zegt: 01-11-09 om 19:44

  neen hoor annie, wij geloven wat de gevestigde partijen allemaal zeggen

  dat zijn goudeerlijke, integere politici, hebben alleen het beste voor met het land etc

  helemaal niet uit op mooiere posten in het bedrijfsleven, in europa, bij de vn

  tuurlijk

 203. Peter zegt: 01-11-09 om 20:01

  Gezien alle reacties wordt de grimmigheid wel bewezen. Als niets meer gemodereerd wordt zullen de uitersten nog wel wat verder doorschieten. Diep Triest!

  Vergeet niet dat, wie het land ook regeert, wij een consensus democratie zijn. Ook de PVV zal onmogelijk haar doelen halen, naar het midden schuiven, en verzuipen in de kritiek. Dit geldt overigens voor alle partijen.

  Wie nu 50 en werkloos is en denkt dat hij onder een PVV bestuurd land nog ooit werk gaat vinden komt bedrogen uit. De huidige regering werkt ook niet, maar vergeet dat bijvoorbeeld het afschaffen van ministeries en departementen (zie pvv.nl) geen reet oplost. Ja, onnodige zaken schrappen, maar geen essentiële zaken. Als er straks nog maar 1 iemand zit bij de sociale dienst om te telefoon op te nemen loopt die telefoonrekening natuurlijk flink op! En waar ga je die van betalen? Juist, van de de uitkering die maar niet kunt krijgen! Bestuur is essentieel!

 204. Grubbor zegt: 01-11-09 om 20:13

  Ayatollah Wilders, de “hoeder van de joods-christelijke beschaving”… Door wie heeft hij deze functie gekregen? Door hemzelf misschien? En wat is die beschaving eigenlijk? Al sinds het Oude Testament ruziën met naburige “stammen”? De Kruistochten, de Inquisitie?!? Laat deze arrogante pseudo-rabbi toch snel naar zijn geliefde Israël emigreren, zodat hij van orthodoxe joden en christenen kan “genieten”.
  Heb medelijden met alle potentiële kiezers die de fanclub van deze parasiet willen steunen en zijn haatzaaierij willen laten subsidiëren.
  “Een democraat in hart en nieren”, aldus de hoogeerbiedwaardige goeroe Geert Wilders himself. Wat een flauwekul, zèg. Je kunt niet eens lid worden van zijn fanclub, laat staan deze demagoog afzetten.

 205. Annie Verweg zegt: 01-11-09 om 20:14

  Dat ook ik het niet eens ben met de huidige gang van zaken in de politiek lijkt me wel duidelijk uit mijn vorige reacties. Maar om alle frustraties te richten op één bevolkingsgroep is onzinnig en zal zeker geen oplossing bieden.

  Wat doen jullie om Nederland leefbaar te houden? Wat is jullie bijdrage in eigen omgeving?

 206. j smits zegt: 01-11-09 om 21:22

  Dan mag de pvda de beveiliging betalen van Wilders door hun moet hij beveiligd worden in ons land Door mensen die het verdomme om aan te passen of de taal te leren En de gene die hier wil wonen zal zich aan moeten passen .Wilders is prima voor ons volk (merendeel )dan en van ons mag hij het proberen in ons land dus prima .Het volk beslist pvda heeft al miljarden verslonden cda weet alleen achterkamertjes politiek Nou wij houden daar niet van .En slechter dan cda en pvda kan het niet dus wilders kom op en laat zien wat je kan . En dat je geen lid kan worden van de pvv prima toch ,wij geen moeite mee , de cda en pvda dat zijn partijen, verschrikkelijk het ergste wat nederland ooit is overkomen is deze pvda .Die hebben hun achterban belogen en bedrogen nog elke dag .Dan is het leuk om lid te zijn ,dan maar geen lid van de pvv ,die kun je niet op draaien en liegen betrappen .

 207. bartvandongen zegt: 01-11-09 om 21:30

  Als je Wilders moet geloven zijn zelfs Auschwitz en Dachau nog door de moslims gebouwd. Ooit een moslim een atoombom zien gooien? Ik niet. Ooit een Christen dat zien doen? Wel eens gehoord van Hiroshima en Nagasaki? Is iedereen zijn geheugen kwijt soms? Vernietingskampen en atoombommen zijn in elkaar gezet door de mensen van de “hoge cultuur”, de mensen van de Verlichting, die zo goed geworteld zijn in de Grieks-Romeinse en joods-christelijke tradities. In een cultuur die Bach, Beethoven, Goethe, Schiller en Kant heeft voortgebracht, heeft industriele vernieting van miljoenen mensenlevens plaats gevonden. Kennelijk is het hebben van een “hoge cultuur” geen garantie om niet in barbarij te vervallen! Maar toch is het allemaal de schuld van de moslims volgens de mislukte HAVO-scholier uit Venlo.
  WO2 heeft aan 50 miljoen mensen het leven gekost. En ondertussen maar blijven hameren op die “achterlijke” moslimcultuur die tot niks in staat is. Je mag blij zijn dat ze achtergebleven zijn in ontwikkeling; Scheelt een hoop mensenlevens.
  En als moslims zo crimineel zijn: weet iedereen wel die dit roept dat er in Amerika per 100.000 inwoners 7 keer zoveel mensen in de gevangenis zitten dan in Marokko? Dus als onze mislukte HAVO-scholier uit Venlo nog een keer iets onzinnigs beweert over criminele moslims moet-ie eerst zijn huiswerk maar eens doen. Maar zoals bij elke dictator geldt ook voor hem: totaal niet geinteresseerd in feiten alleen maar z’n eigen bekrompen gelijk. De angst en de haat van deze dictator hebben z’n bewustzijn zo vernauwd dat ie elk besef van realiteit is verloren. Dus blijf maar lekker achter hem aan lopen, recht de afgrond in.

 208. Jannenman zegt: 01-11-09 om 21:37

  Een belediging aan Wilders is een belediging aan zijn electoraat. Een bloemlezing van wat de ‘goede’ burgers HIER allemaal geschreven hebben over Wilders en diens aanhang: (dit is ook meteen mijn reactie op Helena, want waar ik uitgescholden wordt, reageer ik soms)

  (111 = aantal. Geen 1 = 1)

  overmoedig
  ongenuanceerd 111111
  te hard
  te stevig
  te verbeten
  weglopers
  populisten 1111
  islamofoob
  systeemhaters
  ondermijnend voor cohesie
  anti democratisch
  polariserend 11
  —- bovenstaand eerst uit redactioneel stuk… —-
  gezwel 11
  afbrekers
  extremistisch 11111
  Hitler 1111
  symptomatisch 11
  onderbuik
  dom 111111
  intolerant 11
  walgelijk
  stinkende wond
  platvloers
  domme kroegpraat
  inhoudsloos 11
  xenofoob 1111
  ondemocratisch 11111
  nsb 11
  onfatsoenlijk 11
  schofferen
  haatzaaiend 11111
  pervers
  verloederend
  onverantwoordelijk
  facade
  stigmatiserend
  beledigend 111
  1 dimensionaal 111
  ayatollah 111
  Haider
  obscuur 11
  zionistisch 11
  geen partij, maar fanclub 111
  gevaar vd samenleving 11
  al qaida (?)
  megalomaan
  arrogant 11
  hersenloos
  Bush
  Noord Koreaans
  onderstroom
  racistisch
  ongefundeerd
  schreeuwers
  geestesziek 11
  ziekte
  oneliners
  demagogie
  hufterig/ hufters 11
  onbeschoft
  jammerend
  kankergezwel
  asociale klootzakken
  grote bek
  bang
  laf
  waardeloos
  nsdap
  idioot
  bekrompen
  parasiet
  middelvingeropstekers
  bumperklevers
  korte lonten
  anti vrijheid
  schelden
  knokken
  onnozel naief
  schorum
  ruzie makend
  rotzooi schoppend
  kankeren
  über psycho

  Dingen als “kwaken, blaten, enz” niet meegeteld.

  Waar zaken waar zijn, dus volgend uit een logische redenering, kan er wmb veel gezegd worden, maar die ontbreekt doorgaans. Verder zijn gebruikte woorden ronduit scheldwoorden, bedoeld om de ander in een kwaad daglicht te stellen, subjectieve bepalingen of relatieve bepalingen zonder kader.
  Zo spreken is totaal zinloos, tenzij men uit is op oorlog.

 209. Jannenman zegt: 01-11-09 om 21:56

  Onzin bartvandongen:
  “Als je Wilders moet geloven zijn zelfs Auschwitz en Dachau nog door de moslims gebouwd” > is niet beweerd door Wilders, dus een leugen van jou.

  barbarij slaat op voor betreffende cultuur wreed ogende zaken (barborum) en geeft dus uitsluitend aan dat culturen verschillen. Iets waar jij blijkbaar voor bent.

  Waar je het westen aanvalt middels atoombom en vernietigingskamp, die enkel efficiëntie illustreren, passeer je de essentie van de Islam; de profeet mohammed, die zich persoonlijk schuldig maakte aan genocide, afhakken van handen en hoofden, wat toch echt iets is dat wij inmiddels barbaars vinden. Zelfs de toenmalige VS die atoombommen gooide vond dat, alsook het Duitse volk in de tijd van de vernietigingskampen. Dat in deze laatste toch zaken zijn gebeurd die alles behalve net waren, is niet relevant; het is niet de essentie van onze cultuur, waar de daden vab Mohammed essentieel zijn voor moslims. Significant verschil.

  “mislukte havo scholier uit Venlo” > argumentum ad verecundiam. Maar ik vind het niet erg dat jij mee wilt praten hoor, al heb je maar havo. Het zegt niets over of je redeneringen waar zijn of niet…

  Arabieren hebben voor hun tijd hoogstaande culturen gehad, moslims niet. Islam is gesloten en staat verandering niet toe. Dat is niet per se slecht, maar stellen dat dat leidt tot wetenschappelijke en technische vooruitgang is incorrect.

  De VS is juist het voorbeeld van multicultuur zoals dat altijd werd aangehaald. Criminaliteit daar laat zich deels duiden door dat gegeven. Deels ook door afnemende vrijheid, door grotere staatscontrole.
  In Marocco is geen multicultuur van die orde, dus geldt dat niet.
  De VS is niet het voorbeeld voor multicultuur, maar het voorbeeld tegen multicultuur.

  Had je misschien toch door moeten leren.

 210. Verdienen we een leugenaar als Minister President?

 211. Annie Verweg zegt: 01-11-09 om 22:35

  zozo janneman, je lijkt nogal zeker van je zaak.

  mag ik je er op attenderen dat de westerse cultuur nog dagelijks in barbarij vervalt? niet in eigen land natuurlijk, tegenwoordig doen we dat heel ‘ontwikkeld’ in landen aan de andere kant van de aardbol. elke dag betalen mensen met hun leven zodat men in westerse landen hun huizen kunnen vullen met goedkope spullen.

  en dan de zogenaamde achtergebleven islam. ten eerste denk ik belangrijk onderscheid te maken tussen land en religie. landen waar de islam de grootste religie is lopen lang niet allemaal achter, sommigen lopen zelfs prominent voorop. iran is een van de meest ontwikkelde landen op het gebied van gezondheid en biotechnologie. dubai is een staaltje moderne bouwkunde waar geen land tegenop kan. turkije is dusdanig sekulier dat zelfs wij nog iets te leren hebben van hoe zij staat en religie scheiden.
  bovendien heeft de islam net als alle andere grote religies een heel scala aan stromingen, de een conservatief en wellicht als ouderwets te bestempelen, en andere buitengewoon progressief en meegroeiend met de tijd. nogmaals: daarin is de islam niet anders dan de andere religies met veel aanhangers.

  verder mis ik opbouwende argumenten in deze discussie. ok, we kunnen nu veilig stellen dat de sfeer grimmiger wordt in Nederland. maar wat gaan we er aan doen? liever denk ik na over hoe het nu verder moet, dan dat ik zoals sommigen ga zitten brullen als een kind in een kinderwagen dat zn snoepje niet krijgt…

 212. bartvandongen zegt: 01-11-09 om 22:46

  die Jannenman toch. We moeten kennelijk blij zijn met de efficiency van het Westen omdat de atoombom en vernietingingskampen daar zijn uitgevonden. Bravo!. En wat die Arabieren betreft met hun hoogstaande cultuur: Dat was grotendeels ook nadat Mohammed de islam had verspreid. Wel eens in Cordoba of Sevilla geweest? Toen was Mohammed al heel lang dood.

 213. Erik zegt: 01-11-09 om 22:55

  @Jannenman,

  Barbaarse religieuze handelingen vergelijken met zeer ‘zwarte’ oorlogsgeschiedenis is zwaar belachelijk. U vergelijking wordt nog belachelijker door te stellen dat een kwart van de wereldbevolking de barbaarse handelingen van Mohammed als essentieel beschouwen. Er zijn excessen, maar die zijn zeer zwaar in de minderheid! U zwetst maar wat. Als u dit soort zaken pretendeert dient u daarbij ook een adequate academische bronvermelding te plaatsen. Maar zelfs zonder bronvermelding zou u moeten weten dat dit kant nog wal raakt.

 214. rolosoft zegt: 01-11-09 om 23:22

  Balken(ellende)heel veel lullen als een sprekende pop maar geen daadkracht. Mede schuld aan alle doden in Irak en Afghanistan. Natuurlijk is Wilders niet de ideale opvolger maar heeft op vele punten gelijk. Nog steeds kunnen personen met dubbele paspoorten en asielzoekers en oost-europianen crimineel zijn zonder dat ze uit het land worden gestuurd. Eigenlijk heb ik nog wel tig voorbeelden. Wij hebben leiders nodig met daadkracht.

 215. Jannenman zegt: 02-11-09 om 01:17

  @Annie:

  Als je nu eerst eens leert lezen?
  Ik stelde dat cultuur een bijbehorende moraal heeft. Aangezien moraal subjectief is, zijn afkeurende geluiden a la ´barbaren´ (barborum, latijn, het grondvest van onze cultuur en in die zin voorbehouden aan onze cultuur’, subjectieve bepalingen. Daarmee neem ik een cultuur/relatief standpunt, dat hier wetenschappelijk correct is.
  Jij argumenteert dan dat wij barbaren zouden zijn en wijst op een economisch gegeven. Dat zijn weerlegt niet mijn redenering, het heeft er zelfs niets mee te maken.
  Zo te zien bent u nogal etnocentrisch.

  In plat Nederlands, als u vindt dat u teveel spullen heeft, geef ze weg, maar blijf van mijn spullen af.

  2e alinea : Klopt, sommige Islam landen lopen in, maar dat is eerder omdat wij achter zijn gaan lopen. Technologisch is China binnenkort koploper, gezien gentech en overname electronica. Dat is allemaal gevolg van verlichting, verstoring maatschappelijke rollen, economisch model icm politiek, multicultuur, slecht onderwijs, e.a.
  Islam verandert onder druk van westerse cultuur. Oorlogen worden ervoor gevochten, momenteel in Irak en Afghanistan. Dat is voor mondiale monocultuur, globalisme. Sommige Islam landen doen er vooralsnog hun voordeel mee, maar het is inherent instabiel.

  @Bartvandongen:
  Efficiëntie is een direct gevolg van wetenschap en technologie. Als je dat niet wilt, waardeer je dus ook het andere niet.
  Cordoba was 80 jaar na de dood van Mohammed en voorbordurend op enerzijds culturen die al waren, aangevuld met de strijdlust van Mohammed
  Dat was trouwens tijdens de eerste kruistochten, toen de moslims al diep europa in trokken.

  Hoogstaande arabische culturen zijn voor mohammed. Het is vergelijkbaar met de christelijke middeleeuwen; religie is anti wetenschappelijk, omdat god(en) geloof vereist, dat antoniem is van weten. Daarmee zeg ik (opnieuw) niet dat dat per se slecht is. Goed of slecht zijn afhankelijk van doel in deze. Van uitgangspunt dus.
  Islam is daarin nog meer rigide dan christendom, omdat mohammed het geloof zo heeft opgezet dat afwijking onmogelijk is volgens de letter. Zijn leven, beschreven in de hadith, is daarin ook leidraad. Dat op zich is weer tegenovergesteld aan christendom. Jezus was de lijder, de pascifist, de submissieve. Mohammed was de moordenaar, de aanvoerder van legers, de dominante.

  @Erik.
  Dat was dan ook mijn vergelijking niet, maar die van bartvandongen.
  Vwb koran en hadith:
  Hatelijke verzen zijn recenter in de koran. Recentere verzen hebben voorrang op oudere. Bij twijfel dient men de hadith te raadplegen.

  Wat voor bron zou je willen? Mbt koran en hadith, zie internet. Voor variatie in interpretatie, daar is weinig ruimte voor. Leven van Mohammed, zie internet.

  Beetje raar om te suggereren dat mijn woorden kant noch wal raken, als je zelf totaal niets bijdraagt. Je zegt zelfs dat ik zwets. Grappig. De waarheid bevalt je niet dus.

 216. L.s.,
  Oprotten e neem je zootje mee! JPB zit mij al heel lang in de weg.
  hans willems

 217. T. Schaapherder zegt: 02-11-09 om 08:37

  Ik vind de woorden over een grimmig klimaat vrij ironisch klinken. Balkenende is ten slotte toch lid van de partij die verantwoordelijk voor het legaliseren van discriminatie in 2007, toen ze ambtenaren toestonden om homohaat te uiten zonder daarvoor ontslagen te worden.

  Je krijgt wat je zaait. Het CDA zaaide met hun fundamentalistische broertje het CU haat en polarisering, terwijl de ruggegraatloze PVDA er goedkeurend bij stond te knikken. Het mag geen wonder heten dat ze een grimmig klimaat geoogst hebben.

 218. Nancy zegt: 02-11-09 om 08:46

  De laatste jaren, sinds de CDA weer aan de macht is, wordt Nederland steeds minder tolerant de ene na de andere domme regel wordt ingevoerd en mensen wordt angst aangejaagd omdat een politieke partij die gegroeid is uit een controlemechanisme als de kerk nu eenmaal dol is op macht en controle… sinds ze in zee zijn gegaan met de Christenunie wordt dat alleen maar erger… maar blijkbaar hebben jullie Nederlanders behoefte aan bangmakerij en daar speelt Wilder handig op in

  Daarnaast wordt steeds vaker het idee “vrijheid van meningsuiting” (dat eigenlijk alleen maar zegt dat je niet vervolgt kan worden om je mening) gebruikt om alles te mogen zeggen en vervolgens bescherming te eisen van de belastingbetaler bijvoorbeeld door mijnheer Wilders… beetje gebrek aan ballen wat mij betreft OF je hebt een mening maar denkt even na voor je die, volgens mij in het geval Wilders alleen voor de stemmen, lees het geld, ventileert en vervolgens neem je dan zelf verantwoordelijkheid en legt die niet bij ons of je houdt je mond dat kan ook zou mooi zijn.

  Eerst worden mensen bang gemaakt en vervolgens moeten zo ook nog eens helemaal betutteld en in de watten worden gelegd zodat ze lekker afhankelijk van je worden en niet meer zelfstandig en voor jezelf hoeft te denken neem nu die discussie over de AOW wordt lekker allemaal bij de werkgevers gelegd sorry hoor maar de werknemer heeft hier volgens mij veel meer verantwoordelijkheid… Is toch zielig al die mensjes die hun hele arbeidsleven alleen maar denken aan met pensioen als je zo denkt met je niet opkomen voor AOW op 65 maar moet je een andere baan zoeken :-D

  Als buitenlander, die in Nederland woont en belasting betaalt maar natuurlijk niet mag stemmen, hoop ik trouwens dat JPB braaf in Nederland blijft wij Europeanen kunnen zijn bekrompen visie missen als kiespijn

 219. Realiseer wel dat ment Wilders we heel veel gevangenissen krijgen
  wie betaald dat dat is erg veel belastinggeld jouw geld. De economie donderd verder naar beneden dus je komt in een leer werk traject 40
  uur slavenarbeid zonder poen met psychologische terreur. We hebben een change
  nodig in Nederland. Wilders doet het uiteindelijk ook voor zijn eigen portomonee en op staatskosten. Het is iemand die nog nooit gewerkt heeft
  en altijd heeft te weten profiteren van jouw geld. Ik geeft oe Balkendende en Bos hebben ook nog nooit gewerkt voor hun geld en zijn
  ook grote profiteurs die eerst hun eigen zakken vullen. We hebben een andere goede politieke partij nodig en ik zou het kwartje van kok ook afschaffen, alsmede parkeerbeleid en rekening rijden.

 220. Tim zegt: 02-11-09 om 09:42

  Puur een gevoel maar als de politiek eerlijker was, en je niet iedere dag in de zeik genomen werd, zou het ook een stuk makkelijker zijn om “grijzer” te blijven. Wat JP is een direct gevolg van zijn eigen falen om het goede voorbeeld te geven. Hij denkt wel dat hij het keurig doet, maar zijn volk denkt anders. En als hij niet naar zijn volk luistert is dit het resultaat. Als hij wel zou luisteren, zou er niet zo´n massa mensen op extremere partijen hoeven stemmen. En ja, dat neem ik hem kwalijk. Het is onder zijn premierschap dat dit vorm heeft gekregen en komt direct door onvrede.

  Ik snap wel dat hij graag als de keurige nette Christen gezien wil worden, maar de hoeveelheid mensen die liever een wat minder nette premier met oplossingen groeit gestaagd. Daar moet hij toch maar eens goed over na gaan denken.

 221. Tim zegt: 02-11-09 om 09:51

  Overigens laat ik graag de hele “islamisering” uit dit verhaal weg. Natuurlijk is het een hot topic, maar ook los van dat werd de sfeer al grimmiger, ook voor de mensen die niet bang zijn daarvoor of minder radicale oplossingen vragen. Het hele politieke bestel is gewoon ziek van binnenuit door kortzichtigheid. Het heeft zijn beste tijd gehad, en ik vrees dat er extreme dingen nodig zijn om mensen weer gefocussed te krijgen op wat ECHT belangrijk is als je een land wilt besturen namelijk: Het volk dat er woont dienen en zorgen dat er weinig reden tot onvrede is. Het is niet alleen de Islam, het is de afbraak van “sociale” vangnetten als ziektekosten, lage woonkosten of vergelijkbare huurmogelijkheden, gereguleerde energiekosten, gezondheidszorg en bejaardenzorg, scholing etc etc etc

  Marktwerking heeft laten zien hoe snel je dat kan afbreken en tot een discutabel level kan laten zakken. Ook dat brengt onvrede. En dan terwijl je volk al ontevreden is, en zich bedreigt voelt door landen om ons heen (islamisering maar ook de stroom oostblok arbeiders etc etc), ze ook nog eens verkopen aan een “groter geheel” was gewoon niet slim. Dan voelen mensen zich verraden. Gelukkig blijven we een nuchter volk, maar ook dat heeft limieten blijkt al weer.

 222. Erik zegt: 02-11-09 om 10:14

  @Jannenman

  Internet is geen bron; mits u verwijst naar wetenschappelijke tijdschriften. Om met bij elkaar gegooglede feiten te komen is natuurlijk verre van correct wanneer men het over ‘waarheid’ heeft. Wanneer u dan toch internet wilt gebruiken plaats dan op z’n minst waar u het vandaan heeft.

  Gezien alle reacties wordt de grimmigheid wel bewezen. Als niets meer gemodereerd wordt zullen de uitersten nog wel wat verder doorschieten. Diep Triest!

  Vergeet niet dat, wie het land ook regeert, wij een consensus democratie zijn. Ook de PVV zal onmogelijk haar doelen halen, naar het midden schuiven, en verzuipen in de kritiek. Dit geldt overigens voor alle partijen.

  Wie nu 50 en werkloos is en denkt dat hij onder een PVV bestuurd land nog ooit werk gaat vinden komt bedrogen uit. De huidige regering werkt ook niet, maar vergeet dat bijvoorbeeld het afschaffen van ministeries en departementen (zie pvv.nl) geen reet oplost. Ja, onnodige zaken schrappen, maar geen essentiële zaken. Als er straks nog maar 1 iemand zit bij de sociale dienst om te telefoon op te nemen loopt die telefoonrekening natuurlijk flink op! En waar ga je die van betalen? Juist, van de de uitkering die maar niet kunt krijgen! Bestuur is essentieel!

 223. Helena zegt: 02-11-09 om 10:26

  @ Jannenman

  In dit blog wordt gevraagd of de lezers vinden dat het politieke klimaat grimmiger wordt. Zij geven daar antwoord op en alle reacties zijn dus per definitie subjectief. Als ik dol op klassieke muziek ben en een ander vindt het bagger, moet ik me dan aangesproken voelen? Dan heb ik hooguit meelij met die ander omdat ik vind dat die ander een heleboel moois mist.

  Ik heb niets met Wilders en ik ben bang dat, als hij het in Nederland voor het zeggen zou hebben, de hele maatschappij zou verharden en intoleranter zou worden. Dat is mijn mening – dus subjectief. Dat u er een andere mening op na houdt wil niet zeggen dat een ander, dus u, intolerant of hard zou zijn.

  Uit uw lijstje men kwalificaties van Wilders waar u zich aan stoort licht ik er twee uit: “oneliners” en “beledigend”. Het woord “oneliners” heb ik gebruikt in een eerdere reactie. Wat is daar mis mee? Hij gebruikt ze vaak en graag. Ik ben het (meestal) niet eens met de strekking, maar in het debat is het wel één van zijn sterke punten. En het woord “beledigend”: ik volg regelmatig de debatten in de Tweede Kamer en ik vind alleen al de houding waarin hij in de bankjes hangt ongeïnteresseerd en dùs beledigend. Lees wel: ik vind = subjectief. In uw lijstje staan inderdaad een paar kwalificaties die ik (te) ver, vind gaan, maar om die op mijn vingers na te tellen heb ik geen twee handen nodig.

  Dat u zich aangesproken voelt… heeft dat te maken met verhitte gemoederen in het vuur van het debat? Zo ja, dan kan ik daar begrip voor opbrengen. Maar als u dit ècht meent, sorry Jannenman, dan vind ik dat op zijn zachtst gezegd een beetje belachelijk. Maar ook dàt is subjectief.

 224. Annie Verweg zegt: 02-11-09 om 10:35

  Het echte probleem achter het versoberende klimaat in Nederland is een economie die op instorten staat, de sociale structuur wordt afgebroken, en de natuur waar wij afhankelijk van zijn verdwijnt als sneeuw voor de zon. De politiek maakt bang en luistert niet. Logisch dat een extreme partij de aanhang dan ziet groeien. Op dit forum komt veel onbegrip en gevoel van machteloosheid naar boven.

  Een extreme verandering van politieke koers én van de inwoners zelf is nodig. Een zondebok kiezen en daar de frustratie op uitleven lost niets op. Het probleem zit in onze eigen consumptiemaatschappij, een korte film die een prachtige spiegel vormt is The Story of Stuff, http://www.storyofstuff.com/, duurt ca. 20 minuten, Engels gesproken. Kijk, denk na, en zie oplossingen. Je kunt echt zelf nu bijdragen aan de oplossing, en dat voelt toch veel beter dan zitten morren achter de computer?

 225. Jannenman zegt: 02-11-09 om 12:12

  Ultimi barborum

 226. Ricardo zegt: 02-11-09 om 13:21

  Ook deze opmerkingen van de premier kunnen gezien worden als vrij opportunistische en daarmee tamelijk populistische retoriek. Mocht de heer Balkenende naar Europa gaan dan zul je zien dat er geen verkiezingen komen, waarmee oa. aangetoond wordt dat in de politiek ook op deze manier de normen al aardig vervaagd zijn. Het is maar wat je het belangrijkste vindt. Die verruwing is overigens een maatschappelijk gegeven, in die zin lijkt de Tweede Kamer juist weer wel een echte volksvertegenwoordiging.. Bovendien heeft die verruwing mi. ook veel te maken met een te zwakke voorzitter. Zij zou makkelijk krachtiger kunnen optreden tegen ordinaire opmerkingen die inhoudelijk niets toevoegen. Daar kun je inmiddels zelfs een lijstje van maken, dit aan de fracties toezenden en sneller afhameren. Het is nu juist ook een probleem dat het CDA momenteel zo’n fletse en visieloze bestuurderspartij is waar machtspolitiek het hoogst haalbare lijkt te zijn. Laat men ook vanuit dit CDA weer eens wat duidelijkere en scherpe debatten aandurven, de nietszeggendheid is nu vaak hemeltergend. Ook dat roept agressie op..

 227. Erik zegt: 02-11-09 om 13:37

  @Jannenman

  Hoe kunt u ons nou barbaars noemen?
  الرياح لا يمكن في

 228. Bert zegt: 02-11-09 om 13:45

  U ziet dames en heren hoe gevaarlijk een grote aanhang van het volk naar CDA en PVDA tot gevolgen kan leiden.
  De heer Balkenende heeft eerst met consorten een enorme tijdbom weten te ontwikkelen, en nu die af dreigt te gaan, rent hij weg met enig gekerm ‘ het wordt grimmig in Nederland ‘
  Balkenende, Bos, Donner BEDANKT ! voor die grote maatschappelijke rotzooi welke jullie nu weer achterlaten.

 229. Brian zegt: 02-11-09 om 15:24

  “Robert Vos zegt: 31-10-09 om 23:36
  In de eerste plaats moet er een verbod komen op politieke partijen die een geloof aanhangen.Politiek en geloof scheiden heet dat.Mensen met een geloofsovertuiging kiezen zonder zich politiek te intresseren blind voor zo’n partij,is gevaarlijk (zie CDA-CU-GP) ”

  @ Robert Vos:
  Heil Hitler!! Groepen mensen verbieden naar hun hun levensovertuiging te handelen kan niet. Scheiding van kerk en staat: Ja! Scheiding van politiek en geloof: Nee!! Het wordt van jou ook niet gevraagd je overtuiging thuis te laten.
  Daarnaast stemt men niet zonder politieke interesse op een Christelijke partij. Integendeel ! Kijk dus uit met stigmatiseren AUB.

  Daarnaast: Balkenende heeft gelijk. En niet hij is daarmee begonnen, het is een proces dat al jaren aan de gang is, maar wel steeds erger wordt. Den Uyl en van Agt mochten elkaar ook niet, maar bleven zich wel waardig uitdrukken.

 230. Brian zegt: 02-11-09 om 15:28

  Jannenman zegt: 01-11-09 om 21:56

  @Janneman, Ben ik het toch een keer helemaal met je eens!

 231. Jannenman zegt: 02-11-09 om 17:06

  @Erik;
  Wat is dat voor onzinnige opmerking “internet is geen bron”? Ik verdacht je al van een inzinnige vraag toen je academische bronnen vroeg. We hebben het over een religie; het heilige boek is openbaar, alsook de hadith, over het leven van mohammed. Daarnaast zijn er bergen, niet ter discussie staande geschiedkundige feiten over mohammed zelf en over wat er allemaal gedaan is in naam van de islam.
  Het staat je helemaal vrij om een koran aan te schaffen, als boek, of gratis te lezen op internet. Er is geen mysterieuze, alleen voor wetenschappers toegankelijke codex, maar als jij te lui bent om te lezen en je eigen grijze massa in beweging te zetten, zie de Duivelsverzen van Salman Rushdie, zie ook “what the west needs to know”. Dan krijg je min of meer hapklare brokken over de islam en nog door academici ook.

  Nogmaals benadruk ik dat Mohammed geen Jezus was. Het zijn 2 opponenten; een tegenstelling kan niet groter zijn dan hier. En zij zijn de basis voor 2 grote religies die in het westen vaak als zelfde worden gezien door meelopers, maar die nooit een letter uit de koran hebben gelezen.

  @Helena,

  Het interesseert mij verder helemaal niet wat jij vindt. Jij viel mij aan dat ik een zin had getikt die ik niet had moeten tikken. Je smeekte de redactie bijna om hem te censureren en de redactie heeft gelukkig de wijsheid om te zien dat die ene zin sloeg op alle onterechte aantijgingen. Mijn lijst geeft dat ook duidelijk aan, dus jouw verzoek was vals.
  We hebben een soortgelijke discussie eerder gevoerd en ook toen had je geen argumenten. Nu verzand je in een rechtmatiging van alles omdat het subjectief zou zijn. Als dat zo is, dan hoef je ook niet te ageren tegen Wilders en aanhang, want dat valt dan in ultimo ook onder dat kopje.
  Ik gaf aan waar redeneringen niet aanwezig zijn, ook nu weer en er dus geen discussie is en geen conclusies kunnen volgen. Dat mogen vooral de mensen met subjectieve bepalingen zich aanrekenen. Ik kan ze stuk voor stuk weerleggen en aansturen op inhoud, maar dan worden mensen extreem (!) vals en lopen weg. De meesten zijn nu alweer vertrokken, waardoor de tijd die ik hierin stop feitelijk om niet is. Men luistert toch niet, alleen naar het eigen geblaat.
  One liners > zeggen niets over waarheid. Het is strijdig om Wilders enerzijds te beschuldigen van one-liners en tegelijk niet te luisteren naar de uitleg, die er wel degelijk is. Ik kan ook wel zeggen van balkenende dat “De politiek wordt overmoedig, ongenuanceerd en met groot gemak worden grote woorden gebruikt” een one-liner is, maar dat is de discussie NIET aangaan. Dat is simpelweg de ander in een kwaad daglicht stellen met een foute rechtvaardiging om vervolgens niet meer te luisteren. Als jij dat wilt goed, maar verwacht dan niet dat ik naar jou luister.

  Beledigend > idem. Dat is ook een subjectieve bepaling tot op bepaalde hoogte. Als ik jou zou uitmaken voor “domme teef”, dan is dat met als duidelijk doel om jou te beledigen. Als ik jou betitel als “dom”, dan kan dat een conclusie zijn van een logische redenering en dan wordt het al wezenlijk anders. De woorden in het lijstje (dingen die mensen hebben gezegd over Wilders en diens aanhang) zijn van de eerste categorie. Vrijwel nergens staat een redenering waaruit een negatieve betiteling kan worden geconcludeerd. Dat IS vals gedrag en beledigend.
  In ultimo kan alles een belediging zijn, maar hee, dat is dan mede een gevolg van multicultuur. Culturen onderscheiden zich immers door verschil in moraal. Uiteindelijk is een andere cultuur per definitie beledigend. Nietzsche (academische bron Erik), zei al, doelend op verschillende culturen; “zij begrijpen elkaar niet”. Waar begrip in een coherente cultuur al moeilijk is, is het in een incoherente (multi) cultuur al helemaal een onmogelijkheid. Dat is vragen om belediging.

  @Annie ‘verweg’.
  Het gaat helemaal niet om een ‘zondebok’. Het gaat om erkennen van processen die vastliggen in de natuur en in het verlengde daarvan cultuur. Sociologie beschrijft die laatste en gaat in ultimo over de mens in groepen. Groepen zijn niet te mengen zonder ellende. Dat is niet een fantasietje van iemand, maar keihard feit.
  Wat je er verder allemaal bijhaalt aan economie is hierin niet direct relevant, hoewel de menging van de groepen wel deels daarom plaatsvindt. Het komt niet over bij de meeste mensen om alle koppelingen te benoemen. Jijzelf hebt ze blijkbaar ook niet door.

 232. Henkie zegt: 02-11-09 om 17:13

  @Jannenman

  Je poging intelligent over te komen mislukt TELKENS WEER!!!

  Tja, niet gek als het ook telkens “ten koste” van anderen moet gebeuren!! (is namelijk erg dom, en agressief)

 233. keuleniscool zegt: 02-11-09 om 17:45

  Hij wil zijn mede regerings genoten van de moslim partij ( = de PvdA )
  nog ff in bescherming nemen …

 234. Jannenman zegt: 02-11-09 om 21:31

  Dank voor je ‘bijdrage’ Henkie

 235. PVDA, CDA, VVD, PVV zorgen ervoor dat u in de schulden blijft.
  De propagandafilms worden op uw kosten gemaakt. De staatsschuld loopt naar de 100 miljard zodat (ook de bancaire) de heren kunnen doorgaan met oppotten op uw kosten. Laat u er niet inluisen door kwasi wetenschappelijk onderzoekers het is allemaal extreem rechts. Balkende heeft bloed aan zijn handen, Bos ook de VVD ook. Wees niet meer gevoelig voor de propaganda van deze financiele wellustelingen. Als u op zwart zaad zit schaffen ze op uw kosten hun derde of vierde nieuwe auto weer aan. En laten hun derde huis bouwen elders.

 236. PVDA, CDA, VVD, PVV extreem rechts goedbeschouwd ja dus. PVDA, CDA, VVD
  ers vermoorden mensen zeg maar euthanasie met onderandere de F16 maar tja daar krijgen we de beelden niet van te zien. De PVV wil ze het land uit dus een pot nat. En ze gaan door met het leegkloppen van uw zakken
  in de openbare ruimte zals ze dat sjiek noemen.

 237. Marcus zegt: 03-11-09 om 13:26

  Ik ben geen CDA-er of Balkenende-fan, maar hier heeft hij natuurlijk gewoon gelijk. De speech is doordacht uiteraard, en misschien heeft hij ‘t niet eens zelf geschreven.

  Maar die woorden zijn waarheid als een koe.

 238. Erik zegt: 03-11-09 om 14:07

  @jannenman

  het gaat niet om geheime wetenschappelijke codexen, maar om een wetenschappelijk onderzoek die de vergelijking zou kunnen ondersteunen. Daarnaast weet u, net als ik, dat mensen die een bepaalde religie aanhangen niet allemaal een zelfde waarheid hebben omtrent hun geloofsbeleving. We kennen in Nederland ook nog kleine groepen supergrefo’s die zeer intolerant jegens vrouwen en homo’s zijn. In de Islam is dat niet anders. Dat de ‘kleine’ groep daar relatief gezien groter is dan hier is evident, maar het blijft een minderheid. U stelt dat moslims altijd de letterlijke leer van Mohammed gebruiken.
  Overigens was Salman Rushdie natuurlijk zelf een Shiitische moslim die ook voor zichzelf kon denken. Overigens zit daar ook weer een verschil. Als wij hier in Nederland vaak praten over moslims, dan komen ze altijd uit het midden-oosten; wat voor een deel logisch is. Maar de Indiërs, zoals Rushdie, worden zelden genoemd. Evenals Indonesië. Dit zijn natuurlijk seculiere staten, maar het laat zien dat de grootste moslimstaten wel degelijk zeer gematigd (kunnen) zijn. ( en ja, ook daar bestaan excessen)

 239. Dan zegt: 03-11-09 om 19:04

  Het Volk vraagt om verstaanbare taal, de politici reageren als rasechte populisten en volksmenners en gaan inderdaad kroegtaal en gekeif inzetten in de discussie.
  De taal van het Volk is gewenst door het volk en leidt uiteindelijk tot de teloorgang van de façade van fatsoen, moraal, esthetiek en wantrouwen in de politiek.

  Althans, ik heb geen vertrouwen meer in politieke leiders die sterren zijn in gebruik van straattaal en grofheid.

 240. Jannenman zegt: 03-11-09 om 21:36

  In Indonesië worden regelmatig aanslagen gepleegd tegen hindoes en christenen.
  Rushdie heeft zich afgekeerd van de Islam, omdat de islam inherent intolerant is. NOGMAALS Jezus en mohammed zijn opponenten
  Lul maar steeds over de feiten heen. Ik geef je bronnen en je hebt ze niet eens bekeken.

  Tegen een muur praten heeft meer zin. Einde discussie dus.

 241. Jannenman zegt: 04-11-09 om 23:01

  Het mag geplaatst worden moderator, anders had ik het niet getikt.

 242. http://www.rtl.nl/components/a.....geduwd.xml

  De ware Balkenende over grimmig gesproken deze man schuwt geweld dus niet. Pas op hij bedreigt, gebruikt geweld, intimideerd, chanteerd
  en doet vooral wat hij anderen verwijt hoe noemen we zoiemand ook al weer?

  Persoonlijke instructies van de premier? och och och wat zijn we weer
  bezig.

  http://www.telegraaf.nl/binnen.....ml?cid=rss

 243. Jannenman zegt: 06-11-09 om 00:23

  @Dan: Beweer je nu dat als men de taal van het volk spreekt, dat ondemocratisch is en dus wanneer men de taal van het volk niet spreekt, dat wél democratisch is?

  Taal:
  “De politiek wordt overmoedig, ongenuanceerd en met groot gemak worden grote woorden gebruikt” > vertaald: Jullie zijn löllen.

  “Balkenende, die vindt dat de CDA-campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen over zekerheid, stabiliteit en een duurzaam Nederland moeten gaan.” > vertaald: Ik ben geen löl.

  Jij vindt dat fatsoenlijk, moreel superieur en esthethisch verantwoord?

  Ik heb 10 keer liever iemand die tegen me zegt dat ik een löl ben, dat is in elk geval eerlijk.
  Veel mensen begrijpen misschien de moeilijke woorden niet, maar voelen goed aan dat ze worden bedonderd.

 244. Jaap Roeten zegt: 10-11-09 om 18:17

  Prachtig dit , maar ff een puntje van orde, ik vindt , dat er ook meer gediscussieerd moet worden over ons Koningshuis, waar onze eerste Minister ook een soort van hoeder van is !!!!!

  Zo zie ik net dat er 2 manne worden gezocht in een wit busje , door de Kmar.

  Niets nieuws toen onze oude koningin nog leefde zijn wij al tot aan de voordeur gekomen voordat we werden gestopt door medewerkers van de Kmar, met doorgeladen wapens !!! en we werden vriendelijk , geëscorteerd naar de poort , de zelfde poort , waar wij met 5 !!! man waren binnen geklommen !!!!, en dat met een gellende Mercedes die op het gras VOOR, het hek stond , daarna er nooit meer iets van gehoord, kon ook niet , want onze namen werden geeneens opgenomen !!!.

 245. Geert Wilders is een facist,bedreigd de rechtstaat, ontregeld de cohesie,heeft overeenkomsten met de NSB,is geen democraat etc.etc.Uitspraken gedaan door vooraanstaande Nederlanders zoals Pechthold,Eberhard van der Laan,Herman van Veen, etc.etc.En passant worden ca. 2millioen kiezers(peilingen) eveneens van een etiket voorzien.!!Wat bezielt deze 2 mill. kiezers.? Wat zijn hun argumenten,ideeen,gdachten,ervaringen,opvattingen dat zij op de PVV van Wilders zullen stemmen.Een onderzoek io. van Mevr.G.ter Horst aan 3 wetenschappers komt niet verder dan facisten,ontregeling rechtstaat etc.etc.Uitspraken waarvan we met grote regelmaat kennis kunnen nemen via TV en Media.Een onafhankelijk en terdege onderzoek naar de beweegredenenvan deze 2 mill. potentieele kiezers zou zeer verhelderend werken,en althans in eerste instantie,recht doen aan deze kiezers.!!Of is men wellicht in bepaalde politieke kringenin het Haagse gewoon bang voor wat er dan voor argumenten boven water zullen komen,met wellicht enorme politieke konsekwenties waar niet meer omheen kan worden gefietst.Tot op heden worden een aantal zeer importante onderwerpen nog altijd als politiek niet correct onder het vloerkleed geveegd.Dat kan dan niet meer.!! Of rommelt Den Haag nog wat verder en voort tot de kamerverkiezingen om dan vervolgens nog harder te worden geconfronteerd met de realiteit.!

 246. quint zegt: 12-11-09 om 13:56

  ik denk dat de hoofd reden dat 2 miljoen mensen op PVV stemmen te maken heeft met het feit dat Wilders duidelijke taal gebruikt en problemen bespreekbaar maken ipv maar afschuiven op commissies en onderzoekers.

  Voor wat betreft zijn standpunten ben ik met hem eens, maar het “islamesering” gaat mij een beetje ver. hierin worden alle problemen geplaatst, terwijl nederlanders dezelfde fouten maken als moslims(zie ook Volkert van der G. dat was toch een nederlander?

  veranderingen vanuit de politiek moeten betrekkingen hebben op alle inwoners in nederland en niet per bevolkingsgroep. de nederlandse normen en waarden zijn er voor iedereen en mag niet verschillen bij een katholiek, moslim, jood, gereformeerde enz

 247. Het grootste gebrek in het Nederlandse politieke debat is het gebrek aan humor en relativering. Wilders natuurlijk, maar Balkenende en Bos net zo goed. Prima als er scherp gedebatteerd wordt, en speel het vooral op de man, maar met een knipoog graag. Al die harde zure woorden, wat hebben we eraan? En over serieuze zaken, gewoon serieus inhoudelijk debat.

 248. Martien zegt: 17-11-09 om 12:52

  Tjonge, tjonge, wat een reacties !
  Ik heb ze niet allemaal gelezen, maar …. poeh !!!
  Mijn gevoel / mening ??
  Ik kan niet anders constateren, dat hetgeen wat Balkenende stelt,
  enkel en alleen maar veroorzaakt wordt door hemzelf en zijn hudige
  maatjes in politiek Den Haag. De arrogantie druipt er regelmatig van af.
  Kijk maar eens naar een willekeurig debat op Politiek 24.
  Ik heb het al eens eerder gesteld: als ik ze zo bezig zie, dan denk
  (vind) ik dat Nederland geen democratie meer is. Vindt je het dan gek, dat er protest, in welke vorm dan ook, komt !!

 249. Lucas zegt: 19-11-09 om 15:21

  @ Janneman

  Zozo Janneman, en deze verharding komt allemaal door JPB? Deze discussie is ook duidelijk grimmiger geworden, ook de “populistische uitspraken van JPB?” (dit in reactie op je eerste ‘serieuze’ post)
  Verder wil ik in het midden laten of hij wel of niet populistisch is, maar als een politicus retoriek gebruikt, vind ik het wel een heel grote sprong van je om daar meteen populisme aan te plakken ik had een betere reactie van je verwacht (zeker gezien je latere posts, waarin je blijk geeft van zoveel analytisch en argumentatief vermogen).

 250. Michael zegt: 02-12-09 om 13:27

  Fantastisch taalgebruik, vooral van de kant van Wilders. Maar daar bereik je uiteindelijk niet zoveel mee wanneer het regeringssysteem vele veranderingen vermijd.

 251. rangdangdoodle zegt: 12-12-09 om 12:07

  links lijkt wel een moeder die rechts de puberende zoon wat sociaals wil bijbrengen maar de puber is potdoof en verwijt zijn moeder hem het leven zuur te maken(demoniseren).het is tijd voor de harde hand van vader

Geef een reactie