De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Wat vindt u van de kilometerheffing?

file1Na jaren van gesteggel en plannen maken, verraste het kabinet de autobezitter gisteren door in te stemmen met een nieuw plan voor kilometerheffing.

Weggebruikers gaan over een paar jaar betalen voor het gebruik van hun auto en niet langer voor het bezit ervan. En door de kilometerprijs halveren de files en gaat het milieu er op vooruit, schrijft het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Hierdoor gaat 59 procent van de automobilisten er in het nieuwe stelsel financieel op vooruit, zegt de minister en hij levert er op de site van zijn ministerie meteen een rekenhulpje bij, waar automobilisten kunnen zien wat de verandering voor hen oplevert.

Inmiddels steunt de transportwereld het plan, de werkgevers zijn positief en ook de ANWB ziet positieve elementen. Milieuorganisaties zetten kanttekeningen.

De NOS onderzoekt de voors en de tegens: zijn er voetangels en klemmen? Is het ministerie wel volledig in zijn voorlichting? Kloppen de berekeningen wel?

Rest de vraag: wat denkt u er eigenlijk van? Hieronder kunt u uw mening kwijt.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


232 reacties op “Wat vindt u van de kilometerheffing?”

 1. palmen zegt: 14-11-09 om 11:08

  we weten allemaal dat ze in dit land alleen maar geld willen verdienen aan de burgers! dit zal wel weer gaan gebeuren met de kilometersheffing, ze schotelen het altyd zo netjes voor maar achteraf blykt er toch weer ergens een addertje onder het gras te zyn. zo ook hiermee, let maar op!!!!!

 2. Brian zegt: 14-11-09 om 11:09

  Prachtig idee, hoef ik eindelijk niet meer te betalen voor de kilometers die ik helemaal niet maak!

  Het lijkt me ook volstrekt logisch, je betaalt naar het gebruik. Dat geldt toch ook voor gas, water, licht, etc… en dat vinden we allemaal volstrekt normaal.

 3. joep zegt: 14-11-09 om 11:10

  Niemand gelooft toch dat de regering autorijden goedkoper gaat maken ?
  De auto blijft een melkkoe. In slechtere tijden gaat de kilometerprijs gewoon omhoog om de staatskas te spekken. Als ze mensen die meer rijden meer willen laten betalen, dan kan je beter de accijns verhogen. Dan heb je dat ingewikkelde en dure systeem niet nodig.

 4. H.R. Reinders zegt: 14-11-09 om 11:13

  Onze regering gaat een wijziging aanbrengen in het gebruik v.d. auto. Er is volgens mij geen Nederlander, die gelooft dat hij/zij daar beter van wordt. Elke wijziging -waarin dan ook- ging ons meer kosten. De regering en het “beter maken” voor de burgers? Bestaat niet. Negatief? Realist door ervaring!

 5. Huib de Wit zegt: 14-11-09 om 11:17

  Indien het milieu minder wordt belast is het een vooruitgang. Op deze manier wordt de concurrentie met het OV eerlijker, omdat de autokosten per kilometer duidelijker in beeld komt. Ik hoop dat deze maatregel mag leiden tot het meer gebruik maken van het OV.

 6. Huib zegt: 14-11-09 om 11:17

  Waar het fabeltje vandaan komt dat 59% van de automobilisten er op vooruit gaat vraag ik me af. Uitgaande van mijn 20000 km per jaar met een heffing van 3 cent ga ik dus per maand 8 euro meer betalen. En mijn auto is bij afschaffing van de BPM ineens 42% minder waard. En hoe zit dat met vrachtwagen en bedrijfswagens, die gaan denk ik ook meer betalen wat weer doorberekend wordt naar de klant die het op zijn beurt weer doorberekend naar de consument. En tussen de invoering en de definitieve heffing zit een aantal jaren waardoor we dubbel betalen. Hoe zit het met o.a. alle Polen, Bulgaren en Roemenen die in Nederland wonen en werken maar wel nog steeds met hun buitenlandse kentekens rond blijven rijden en al die Nederlanders die net over de grens wonen en wel in Nederland werken? De enige die er beter van wordt is het misterie van Financien.

 7. J.M. van 't Riet zegt: 14-11-09 om 11:17

  Kan wat mij betreft niet snel genoeg ingevoerd worden.
  Vind dat de (prive)kilometer-vreters onder de lease-rijders maaar eens echt moeten gaan mee betalen aan de werkelijke kosten i.p.v. mooi weer te spelen van een ander z’n centen (euro’s)!

 8. Die 41 % die er wel op achteruit gaat, moet zeker maar weer gewoon slikken… De rechtvaardigheid hierin is ver te zoeken. Heb je een beroep waarin je veel de weg op moet, ben je weer genaaid.

  Eerst maken ZE je afhankelijk van een auto, erna knijpen ZE je steeds meer uit. De minister gaat er zeker vanuit dat iedereen een nieuwe auto kan kopen??? Ik ben al blij als ik een oude barrel kan rijden…

 9. Bos zegt: 14-11-09 om 11:30

  Het aantal (gratis geparkeerde) auto’s zal enorm toenemen.
  Ik zet een oude bestelbus voor de deur (van iemand anders). Goedkope opslagruimte.

 10. Stefan zegt: 14-11-09 om 11:38

  Ik ben 100% motorrijder maar zie dit plan als zeer succesvol !
  Onze Eurlings is er uiteindelijk in geslaagd om met zijn departement het juiste uit de boedel te halen wat als zinvol mag worden geacht. Ik verwacht een breed draagvlak en veel goed begrip van deze (weliswaar opgelegde) situatie.

 11. Danny zegt: 14-11-09 om 11:39

  Wat ik vind van de kilometerheffing is dat kleine zuinige auto’s meer moeten gaan betalen in tegenstelling tot nu. Ik vind dat hier nog steeds een belastingvoordeel aan moet blijven hangen.

 12. bob zegt: 14-11-09 om 11:42

  Als service monteur in de ict , zonder woonwerkverkeer , krijg ik voor mijn klanten bezoeken een amper kostende dekkende km vergoeding van mijn werkgever voor mijn middenklasser auto op diesel ouder dan 4 jaar.
  Vervolgens moet ik daar ruim 1100,– euro inkomsten belasting over betalen , omdat indertijd er geen onderscheid meer gemaakt kon worden tussen echt zakelijk en woonwerkverkeer.
  De wegenbelasting is 97,– / mnd en stijgt 7 % per jaar , dus nu 1146,–.
  Als dat ~ 9 c/km wordt bij 25000 km is dat nogeens 2250,– euro.
  Een verdubbeling dus!!!!

  Werken wordt zo flink afgestraft , en de file mijden gaat niet op voor de zakelijke rijder. Een Smart is daar ook geen oplossing voor en een dure elektrische auto ook niet.

  Conclusie: de ambtenaren kunnen met een gratis vergoeding met de trein naar hun werk , is dus echt woon-werk-verkeer!!
  En het echte bedrijftleven moet bloeden voor hun niet te vermijden werkverkeer.

  Zelf woon ik in het dure centrum van het land en als ik naar het noorden rij is er geen file , die gaat de andere kant op!
  moet ik dan toch spits heffing gaan betalen!!!!

  ik vind het schande dat de anwb daar aan mee werkt

 13. Renate zegt: 14-11-09 om 11:43

  Ik snap niet dat er weer een oplossing bedacht gaat worden waarvoor er weer aan de auto zelf gesleuteld moet worden; een kastje!!!!! Zijn we weer traceerbaar en kunnen we nog beter in de gaten gehouden worden. WAAROM NIET IN DE BRANDSTOFPRIJS. Lijkt me nog steeds VEEL simpeler. En misschien zijn al die mensen die over de grens wonen en in Nederland werken wel het slimste van allemaal.

 14. eric peter zegt: 14-11-09 om 11:46

  Jaja, goedkoper, niet dus. ik rij zo’n 80000 per jaar met een volvo S60 van 3 jaar oud. gaat me dus straks ? 750,- belasting per maand ?? kosten !!! Pure diefstal. en dat de files minder worden is puur koffiedik kijken. ga maar na, als je het mobiel bellen duurder maakt gaat iedereen ook niet weer terug naar de vaste telefoon. Dat van die nu met de opbrengst wegen aanleggen betekent dat er dus gelogen wordt. want het zou niet meer kosten dan nu. dan is er dus ook niet ineens meer budget voor wegen dan nu. Bovendien heeft de milieubeweging in Nederland het hoogste woord, dus dat wegen aanleggen gaat niet zomaar lukken ! Komt nog bij dat als enige land ter wereld hier zo nodig elke beweging van elke burger bekeken moet worden. Met een kastje dat ik helemaal niet wil in mijn auto. Komop ANWB, kom op voor de automobilist. kom op D66 laat er een referendum over houden.

 15. bas zegt: 14-11-09 om 11:46

  Nadat ik de wegenbelsting heb betaald, kost een km mij circa 11 cent (incl onderhoud en dergelijke)
  Wordt de wegenbelasting afgeschaft, en per km geïnt, dan is dat bedrag hoger – gaat naar doe 17 ct, begrijp ik, en dus is de motivatie om niet de auto te gebruiken 1,5 maal zo groot

  Lijkt mij alleen maar goed voor het milieu, en de filedruk. Ik reed vorig jaar 18.000 km, maar dat was voor mijn doen veel, dus zal ik er wellicht een beetje aan overhouden.

  Het grote probleem is, dat niet iedereen dezelfde alternatieven heeft. In Amsterdam heb je altijd wel op 100 m afstand een opstappunt voor openbaar vervoer. De auders van een vriend van mij wonen echter op 3 KM van de dichtstbijzijnde bushalte (1 bus per uur, op zondag halve dienstregeling). Daarom vind ik dat de heffing wel degelijk afhankelijk moet zijn van waar je rijdt

  Maar wat onredelijk is, is dat de aanschafbelasting ook in de KM-heffing opgenomen gaat worden.

  Mijn oude auto, 10 jaar oud, was ca 10 % te duur door die belasting. Natuurlijk was hij daardoor ook tweedehands te duur, en ik heb dus reeds belasting betaald – die ik straks nog een keer moet gaan betalen

  Aanschafsbelasting schrappen en opnemen in de KM heffing is dus stelen van de armen – die geen nieuwe auto kunnen kopen. Dat vind ik niet kunnen.

 16. eric peter zegt: 14-11-09 om 11:49

  Letop ~!! Er wordt geschermt met 3 cent. Maar dat is tot 9 cent !!!
  Rij je veel en met een middenklasser diesel, en moet je voor je werk rond de spit rijden, dan zit je al snel op die 9 cent ! Dat loopt al snel op naar 600-700 euro’s per maand ! Belachelijk !

 17. Henk zegt zegt: 14-11-09 om 11:52

  De 100 dagen die de regering nodig had om het land te bezoeken is, naar mijn idee, in de modder gevallen. Het kwartje van Kok en nu de kilometerheffing van Bos. En maar denken dat wij het niet door hebben dat de burger weer de klos is van Bos met deze heffing. Of het nu linksom of rechtom gaat er MOET geld komen om al speeltjes van de regering te bekostigen.

 18. v heemst zegt: 14-11-09 om 11:53

  Hedt is duidelijk dat we veel meer moeten gaan betalen. Uiteraard zullen de buitenlandse bestuurders niet worden belast.

  Ik weet het nu echt zeker, ik woon nabij de grens, en ga gewoon de grens over om te wonen. Ik blijf in Nederland rijden. Bespaart duizenden euro’s per 2 voor 2 auto’s en 1 motor. Uiteraard zal ik meer mijn inkopen doen in Belgie, dat loopt de staat helaas ook mis.

  Mijnheer Bos en anderen leden van het kabinet: Het gaat u goed

 19. pascal zegt: 14-11-09 om 12:01

  ik vind dit wel de grootste geld klopper rij die ooit is aangenomen .De regering is alleen maar bezig met hun eigen zakken te vullen

 20. Brian zegt: 14-11-09 om 12:11

  Ik denk niet dat dit de files helpt oplossen. Momenteel staan rijden ook alleen mensen in de spits als het niet anders kan. Voor mij is dit een ordinaire extra belasting heffing. Bepaalde openbare diensten horen wat mij betreft bij onze gezamelijke lasten. Zoals de Politie, Openbaar vervoer, Wegennet, zorg, defensie, energie. Dat soort zaken hebben we nodig om als maatschappij goed te kunnen functioneren. Ook als ik niet elke dag gebruik maak van het wegennet heb ik daar indirect toch baat bij. Alleen mensen die niet anders kunnen staan nu ook al in de file, daar verandert straks niets aan. Alleen mogen ze daar nu extra voor betalen. Dit is de omgekeerde wereld. De overheid moet zorgen dat er voldoende mobiliteit mogelijk is. Er wordt zat voor betaald immers.

 21. gerard zegt: 14-11-09 om 12:14

  Helaas woon ik 67 km van mijn werk af. Doordat ik tegen de files in rijdt doe ik hier circa 45 minuten over en de route is via het begin van de A1 en A6. Gemiddeld rijdt ik zo’n 40000 km per inclusief prive. Openbaar vervoer naar mijn werk is niet mogelijk (kleine 2 uur). M.a.w. de keuze zal zijn dat ik moet verhuizen..huis verkopen indeze tijd? .Verder geeft de wet de mogelijkheid om extra spitsheffing op te leggen zal ik ook hieronder vallen. Al met al gaat me dit heel veel geld kosten ( als je ook de waardevermindering van de huidige auto meeneemt etc) en alleen maar omdat je werkt. De particulier zonder lease auto gaat alles betalen. Ik denk dat dit dus geen oplossing is om de files te bestrijden….

 22. Brian zegt: 14-11-09 om 12:14

  Variabele kosten om het gebruik te belasten i.p.v. het bezit zijn al voldoende verwerkt in onze accijns.

 23. KJL zegt: 14-11-09 om 12:19

  Ga op een “bijna” virtuele kamer wonen bij je vrienden in Europa. Koop daar een auto met het buitenlandse nummerbord! We zijn toch Europeanen, JWB (woont dan wel niet “bijna” virtuele) doet het ook als onze nieuwe “president”.

 24. Lemetje zegt: 14-11-09 om 12:25

  Waarom wordt er voor de toerist geen kilometerheffing gerekent?
  Wij moeten ons in het buitenland blauw betalen aan tol en omgekeerd rijden zij bij ons gratis. Ik vind dat de buitenlandse toerist gerust ook een ‘zegel’ mag kopen om op onze wegen te mogen rijden. Als er dan een auto gehuurd wordt moet het achteraf verrekend worden bij de leasemaatschappij.
  Maar wij Nederlanders zijn weer te aardig voor ‘gasten’ en leggen ze idd geen strobreed in de weg. Het zal een volgend plan worden voor over 20 jaar als ‘ze’ erachterkomen dat eigenlijk wel veel toeristen rijden over onze wegen.

  Hoe zit het eigenlijk met mensen die een oldtimer rijden? Moeten die ook de heffing gaan betalen? De enkele keer dat ze met het karretje de weg op gaan?

 25. bas zegt: 14-11-09 om 12:30

  ze kunnen het in den haag altijd zo bedenken dat je als burger denkt dat je minder betaald maar onder de streep altijd meer. het is van de zotte. en wie gaat dat kastje betalen? en de inbouwkosten? dat zal de burger wel weer zijn. want denk maar niet dat de heer Bos de portemonnee trekt.

 26. Bernard Visser zegt: 14-11-09 om 12:34

  De gebruiker/vervuiler betaald, niets mis mee … voor de goede orde ik rijd ook auto. Wel mis ik een regeling voor hen die de BPM al hebben betaald. Tijdens het rijden van je huidige auto heb je dus feitelijk dubbele lasten. Ik rijd 12.000 km per jaar in een Daihatsu YRV. Dit zou dan 480 per jaar en omgerekend 40 euro per maand gaan kosten. Ik betaal nu 50 euro per kwartaal aan wegenbelasting … ik zit dit voordeel nu even niet. Bij een eerstvolgende aanschaf betaal ik pas geen BPM meer.

 27. Bernard Visser zegt: 14-11-09 om 12:34

  De gebruiker/vervuiler betaalt, niets mis mee … voor de goede orde ik rijd ook auto. Wel mis ik een regeling voor hen die de BPM al hebben betaald. Tijdens het rijden van je huidige auto heb je dus feitelijk dubbele lasten. Ik rijd 12.000 km per jaar in een Daihatsu YRV. Dit zou dan 480 per jaar en omgerekend 40 euro per maand gaan kosten. Ik betaal nu 50 euro per kwartaal aan wegenbelasting … ik zit dit voordeel nu even niet. Bij een eerstvolgende aanschaf betaal ik pas geen BPM meer.

 28. Frank zegt: 14-11-09 om 12:36

  Heerlijk gevoel van zekerheid krijg ik hiervan, ik heb een vaste baan buiten de plaats als vuilnisman, per dag krijg ik al genoeg geneuzel aan m’n kop en aan het einde van die dag kan ik daar nog voor dokken ook, want zelfs het openbaar vervoer zal wel weer duurder worden. Het gemiddeld gebruik van de 13 jaar oude auto die ik bestuur, is 1 op 16 (en ik rij gewoon 120 op de snelweg)… er zijn weinig huidige auto’s die dat halen, behalve de meer vervuilende diesel. (ja, zelfs een roetfilter dient vervangen te worden op tijd!) En geld voor een gloedjenieuwe auto als vuilnisman?! grapje zeker, de tijden dat het oh zo goed betaalde zijn voorbij dankzij commercialisatie. Bedankt regering, wanneer gaan jullie zelf weer eens rijden en betalen? zonder subsidies?

 29. Bernard Visser zegt: 14-11-09 om 12:37

  Geachte moderator .. ik had wat typefouten (netbook) gemaakt. Wilt u svp dit laatste berichten posten en de rest verwijderen? Dank u !!

  De gebruiker/vervuiler betaalt, niets mis mee … voor de goede orde ik rijd ook auto. Wel mis ik een regeling voor hen die de BPM al hebben betaald. Tijdens het rijden van je huidige auto heb je dus feitelijk dubbele lasten. Ik rijd 12.000 km per jaar in een Daihatsu YRV. Dit zou dan 480 per jaar en omgerekend 40 euro per maand gaan kosten. Ik betaal nu 50 euro per kwartaal aan wegenbelasting … ik zie dit voordeel nu even niet. Bij een eerstvolgende aanschaf betaal ik pas geen BPM meer.

 30. John zegt: 14-11-09 om 12:38

  Het wordt al heel positief voorgesteld met 3 cent per kilometer. Er blijken maar heel weinig auto’s voor dat tarief in aanmerking te komen. Ik kom met mijn middenklasse diesel al op ruim 10 cent per km. Dat is per dag ongeveer 9 euro bij een woon/werk afstand van 42 km. Per maand is dat 180 euro voor nog geen 20.000 km. En dan moet het tarief in 6 jaar ook nog eens bijna 2,5 keer zo hoog worden? Hier worden wij weer op de bekende manier zwaar gepakt. En dan heb ik het nog niet over de spitsheffingen, die ze daarnaast ook willen gaan doorvoeren. Kan er wel eens op neer komen dat je van 05:00 tot 11:00 en van 14 tot 20:00 uur ook de spitsheffing voor je kiezen krijgt en dan kan het zomaar 50 eurocent of een euro per km worden. En als Bos dan minder geld binnenkrijgt omdat er dan minder gereden wordt, dan gaan de tarieven weer verder omhoog, dat heeft hij zelf al aangegeven.

 31. Hans zegt: 14-11-09 om 12:39

  Dit zijn de zelfde politici die het hebben over graaicultuur bij banken. Misschien denkt Dhr. Eurlings dat de burger achterlijk is maar dit pakt voor de gemiddelde burger gewoon veel duurder uit als voorheen. Je zult maar iedere dag verplicht voor je baas in de file moeten staan om op je werk te komen. BPM afschaffen klinkt leuk maar de gemiddelde burger heeft een gebruikte auto en heeft dus helemaal niets aan de afschaffing van de BPM. Je zou trouwens wel gek zijn om nu nog een nieuwe auto te kopen, dan mag je nu de BPM nog betalen die je straks niet meer terug krijgt en je auto is bij inruil gelijk een stapel geld minder waard, dan ben je dus dubbel genaaid. Dit worden hele zware tijden voor de autodealers.

 32. Flohr J.J. zegt: 14-11-09 om 12:47

  Vorgaande reactie van Renate ben ik volstrek mee eens, gezien invoering van kilometerheffing veel kosten met zich mee brengt aan administratie en aanbrengen van hightech electronica.
  Conclussie is duidelijk kies voor tax in de brandstof, dat is eerlijker en gezien de financiëlecrisis kan de regering deze miljarden beter benutten.

 33. martin zegt: 14-11-09 om 12:51

  het simpelste is de belasting in de brandstofprijzen doen,dan hoef je ook geen kastje in de auto te monteren(wie betaald dat).
  maar de regering wil zijn of haar zakken vullen,dus voor de zoveelste keer is de burger weer de klos,maar blijven we het gedrag van de regering pikken?

 34. Ricardo zegt: 14-11-09 om 12:59

  Liever zag ik alle kosten via de brandstofaccijns geregeld worden, maar dit lijkt een redelijk alternatief. Mooi dat dit kabinet er toch nog tegen een redelijke prijs uitkomt. Het enige minpunt blijft misschien dat als de economie aantrekt de files ook weer toenemen en dus de kosten voor een deel van de automobilisten hoger worden. Maar dat wordt straks waarschijnlijk ook weer gecompenseerd door het steeds verder opheffen van knelpunten, een bewuster rijgedrag en dus minder verkeer.

 35. patrick zegt: 14-11-09 om 13:22

  pas echt leuk wordt het voor diegene die geen jonge auto kan betalen, en 30K per jaar rijd, voor zo iemand wordt autorijden 3x duurder. goed zo den haag

 36. Jannenman zegt: 14-11-09 om 13:39

  Ik wil geen kastje in mn autootje zodat de overheid kan zien waar ik ben, het zal dan ook vaak defect zijn.
  Uiteraard gaan we per saldo weer meer betalen.
  Wegenbelasting kan gewoon in de brandstofprijs; ockham, de simpelste verklaring is de beste en zo geldt dat ook voor oplossingen.

 37. Huib zegt: 14-11-09 om 13:43

  Enneh……als Den Haag in de gaten krijgt dat het niet genoeg gaat opleveren kunnen ze altijd nog na de tijdelijke maatregel ‘het kwartje van Kok’ ook nog ‘de 20 cent van Bos’ invoeren. Want wij als automobilist zullen altijd blijven betalen om de tekorten van de begroting op te lossen. En ik ben het inderdaad eens met Ricardo om het te verrekenen in de brandstof, dan is het eerlijker verdeeld. Moet eens kijken hoe die slurpbakken ineens verwijnen lost ook gelijk de parkeerproblemen op omdat iedereen ineens kleinere zuinige auto’s gaat rijden.

 38. Hans zegt: 14-11-09 om 13:47

  BPM wordt afgeschaft, daar komt een CO2 heffing voor in de plaats die auto’s in veel gevallen net zo duur of nog duurder maakt als dat ze nu zijn. Dan krijgen we rekeningrijden wat er voor zou moeten zorgen dat er minder mensen in de auto stappen, die vlieger gaat alleen niet op want de mensen die nu in de file staan zullen er straks nog steeds staan. Simpelweg omdat die mensen daar niet voor hun lol staan maar naar hun werk moeten. Het openbaar vervoer is in veel gevallen simpelweg geen optie dus die mensen zullen wel moeten. De vraag is wel of het nog wel zin heeft om nog te gaan werken want wie gaat die kosten betalen om van je werk naar je baas te rijden en terug ? De baas ?
  Het levert dubbel geld op voor de schatkist, auto’s blijven net zo duur als ze waren en je kunt weer eens een extra ordinaire graaitax op al die auto’s invoeren. Lang leve de politiek, maar die banken die overeind gehouden moesten worden zullen ergens van betaald moeten worden, door Jan de Arbeider dus zoals gewoonlijk.

 39. Wim Hilarius zegt: 14-11-09 om 14:23

  Waarom niet verwerkt in de brandstofprijzen. Geen dure apparatuur in auto’s en langs de weg. Bovendien de techniek zal wel weeer “gekraakt” worden, tot fraude leiden. Leidt tot veel administratie (= kosten)en ongetwijfeld tot talloze wanbetalingen. Zie de ziektekostenverzekeringen. Hebben we daarvan dan niet geleerd?
  Het “over de grens tanken” is dan een nadeel. Maar weegt denk ruimschoots op tegen de investeringen, fraude en wanbetalingen. Bovendien betalen buitenlanders dan ook meer.

 40. geert zegt: 14-11-09 om 15:14

  Als het rijden duurder wordt moet het ov goedkoper maar ook dat gebeurt niet. ik reis 3 keer per week met de bus en ht kost me €14,60 om 30 strippen af te stempelen voor een rit van 20 minuten per keer

 41. Eric zegt: 14-11-09 om 15:14

  Volgens mij wordt er van uit gegaan dat we minder gaan rijden door de kilometerheffing en dat er dezelfde inkomsten dienen te zijn. Per saldo kan het dus niet anders dat de kilometerprijs stijgt en dat terwijl we in Nederland in vergelijking met de rest van Europa al een bizar hoge prijs per kilometer betalen wanneer we alle belastingen en accijnsen bij elkaar optellen.

 42. Henk Vrolijk zegt: 14-11-09 om 15:33

  Dit is weer een megaproject.
  Dit kan Nederland gemakkelijk aan. Wij zijn meester in nieuwe electronische systemen die verder niemand in de wereld gebruikt.
  Kijk naar de sucessen van de A73 tunnels, Betuwelijn en HSL.
  Dus zal dit project ook met de nodige kinderziektes, “onverwachte” kostenverhogingen en 10 jaar te laat worden opgeleverd.
  En het is voor de politici gemakkelijk om te spelen met andermans geld.
  Wanneer zal de eerste politicus opstaan die zijn salaris teruggeeft als een project niet binnen de gestelde tijd en kosten wordt opgeleverd?

 43. de klein zegt: 14-11-09 om 15:39

  Als het rusiger wordt op de weg ga ik meer rijden, heerlijk lijkt me dat. Dus…..wordt het niet rustiger. Lijkt mij logisch, doelloos rondjes rijden doet volgens mij niemand. Voor de files maakt het niet uit. Met 3 cent de km zal 59% minder gaan betalen, 5 jaar later zal dat 6,7 cent zijn (of meer natuurlijk als dat “nodig” is) hoeveel zijn er dan voordeliger uit?
  Dat kastje is leuk gevonden, het hele land staat al vol camera’s, big brother is watching you. Als hij stuk is mag je dan niet meer rijden?

 44. T.L zegt: 14-11-09 om 15:47

  Mij familie (Ouders,broers en zusters kinderen)woont verspreid over het hele land. Een retourtje, 150 – 350 kilometer, gaat al gauw in de papieren lopen.Gevolg: sociaal isolement.Dagje uit: gaat niet meer. Gevolgen dus voor de woonboulevards,de pretparken etc.De mensen in de randstad komen er nog het gunstigst vanaf:Alles dicht bij de hand. Gevolgen ook voor de nu al dun bevolkte gebieden(Noorden Zeeland Limburg).Maar ook voor de randstad: nog dichter bevolkt!!!

 45. Jeroen Muijsson zegt: 14-11-09 om 15:51

  Wat nu als je twee auto’s hebt? Eén voor de stad en één voor de lange afstanden. Alle rekenhulpjes denken daar niet echt aan. De voordelen die ze voorspiegelen gaan ervan uit dat je steeds een nieuwe auto koopt en dus zou besparen op BPM. Heel veel mensen met niet zoveel geld rijden 2e hands. Dus de maatregelen treffen de minder draagkrachtige mensen. Zo ontstaat er nog meer een kloof tussen mensen met geld en mensen zonder veel geld. De verwachte teruggang van de files heeft er ook mee te maken dat de mensen die het niet meer kunnen betalen niet meer deelnemen aan het verkeer.

  Verder weet de overheid uiteindelijk precies waar iemand is. Handig voor alle opsporingsdiensten. Nu al wordt door de politie meer mobiels getapt maar belangrijker gepeild dan waar ook in de wereld. Dat kan straks nog gemakkelijker.

  En het administratieve apparaat wat dit gaat bijhouden? Hoeveel gaat dat kosten? Het is er nu niet. De belastingen blijven per saldo hetzelfde. Het wordt alleen anders verdeeld is het verhaal. Maar dat kan niet als je er een kostenverslindend controlesysteem op zet. Er is nu al honderden miljoenen uitgegeven aan testen en gedoe.

  Ik stem op de partij die hier tegen is.

 46. Rudi zegt: 14-11-09 om 15:52

  Als ik zo even snel kijk dan gaat het mij wel degelijk meer kosten dan wat ik nu betaal dus het is zoals gewoon inderdaad weer dat de regering ons weer meer geld aftrochelt. Dat ze dan is dat kwartje van kok er vanaf halen. Lijkt me wel zo eerlijk tegenover de burgers !

 47. ger zegt: 14-11-09 om 15:58

  Het is een a-sociaal, gevaarlijk, erg privacy schendend wetsvoorstel. A-sociaal, omdat het vooral mensen met lagere inkomens treft. De kilometerprijs ‘begint’ met 6,7 cent. Dit is zo’n 1000 euro per jaar als je 15000km rijdt.Je kunt op je klompen aanvoelen dat dit tarief zal gaan stijgen en daarbij komt dan nog een spitstarief. Leuk als je in de randstad woont. Mijn conclusie is dat de kosten voor de gewone man (cq. de meerderheid) fors gaan stijgen. Hij wordt zijn auto uitgejaagd, terwijl de hogere inkomens vanzelfsprekend evenredig veel minder last zullen hebben van deze kosten, omdat het niet aan inkomen gekoppeld is. Daarbij hebben vooral de hogere inkomens profijt van het afschaffen van de BPM. Zij kopen immers nauwelijks op de 2de hands markt, zoals de lagere inkomens wel moeten doen en straks nog veel meer.
  Erger en gevaarlijker nog is de privacyschending. Straks wordt van iedereen bij gehouden waar en wanneer iedereen met zijn auto is, 24 uur per dag. Dat gaat helemaal niemand iets aan vind ik. Ook geen inningskantoor. Dat de overheid niet bij de gegevens zal kunnen is grote onzin. Het inningskantoor wordt immers een overheidsinstelling. Voor de hand ligt dat dit volgsysteem voor allerlei doeleinden gebruikt zal gaan worden; koppeling aan justitie, politie en belastingdienst liggen voor de hand en er zijn nog veel meer mogelijkheden. Willekeurig wie kan straks op elk moment gevolgd worden. Gevaarlijk vooral, als zo’n systeem in verkeerde (politieke) handen komt. Big Brother is watching you wordt hiermee realiteit. Dit voorstel mag dus nooit ingevoerd worden. Ik hoop dan ook dat alle Nederlanders zich hier heel bewust van worden en dit voorstel met man en macht en heel veel protest de prullenbak in laten verdwijnen.

 48. gerard zegt: 14-11-09 om 16:08

  wat een waardeloos land zijn we geworden, emigreren is sowieso goedkoper nu, het betaald zich wel terug. voor veel jongen mensen gaat dit een serieuze optie worden nu. ze zien hun vrijheden en financiële zekerheden als sneeuw voor de zon verdwijnen, nederland zal nooit meer zo worden als dat het was.

  ik vertrek!

 49. Theo zegt: 14-11-09 om 16:19

  Dat het allemaal duurder zal uitvallen hoeft geen betoog . Maar hoe zit het met die provinciale opcenten? Daar heb ik nog niemand over gehoord.

 50. PAUL zegt: 14-11-09 om 16:22

  Ik zie alleen reacties van nederlandse autobezitters.
  Vraag: hoe gaat het met buitenlandse autokentekens (duits/pools/enz.)?
  Brandstofaccijns ipv. lijkt mij eerlijker (meer verbruik = meer betalen)
  - ok- grensverkeer (tanken) neemt toe maar oplosbaar dmv europese brandstofprijsgelijkstelling. Waarom kost euro 95 benzine in b.v. spanje ong. 50 euroct minder dan in portugal en daar weer ong. 50 ct minder dan in Ned. (vergeet duitsland niet)?.

 51. erwin zegt: 14-11-09 om 16:28

  1 veel te duur per km.
  2 wie gaat het gps kastjes betalen?
  3 wat als mijn werkgever mij geen flexibele werktijden gunt, en de overheid besluit het tarief te verdubbelen tussen 7.30 en 10.00, om files te vermijden.
  4 waar blijft het kwartje van kok?
  Etc….etc…. kortom, we worden weer eens massaal getild door een minister die zich zelf een luxe bezineslurper veroorloofd, incl. aangepaste achterbank vanwege zijn oh zo zielig slechte rug.

 52. erwin zegt: 14-11-09 om 16:29

  PS: om over privacy nog maar te zwijgen

 53. Willem zegt: 14-11-09 om 16:31

  Waarom toch zo ingewikkeld?? Een inclusieve bandstofprijs is toch veel handiger! En voor diegenen voor wie het nu duurder wordt, de veel rijders, zal het gewoion in de vergoedingen gecompenseerd worden. En op die manier betalen we er dan toch ook weer allemaal aan mee.

 54. Laane zegt: 14-11-09 om 16:33

  Dus de autobezitters gaan er 59% op vooruit?
  Wat leuk!

  Ik ben benieuwd wat ze met dat geld gaan doen. Meer rijden, dus meer vervuiling veroorzaken?

  Ik hoor mensen klagen over sociaal isolement.

  Ach, wat moeten wij, niet-autobezitters, dan wel niet klagen?

 55. RUUD zegt: 14-11-09 om 16:36

  Zorg eerst maar eens voor beter openbaar vervoer dat je als naar je werk gaat ook vervoer hebt(45.000Km per jaar).Werk onregelmatige diensten,of ik kom niet daar of niet naar huis. Je moet flexibel zijn maar je wordt aan alle kanten gepakt door onze geweldige regering.
  Wij mogen overal vignetten kopen/tol betalen, maar de buitenlandse auto’s rijden hier wel voor niets.

 56. Renate zegt: 14-11-09 om 16:38

  Nee hoor er staan niet alleen maar reakties op van NL autobezitters. Ik woon zelf sinds kort in Duitsland en werk nog in NL. Ik erger me kapot aan het kleinburgelijke van de NL regering; ze moeten steeds opnieuw het buskruit uitvinden. In Duitsland is de wegenbelasting sowieso veeeel lager, de brandstof iets duurder (en dan praat ik over diesel en LPG), maar wat de staat misloopt omdat ik m’n salaris in Duitsland voor het grootste deel besteed, daar praat men niet over. Ik sluit me aan bij de groep die lekker van 2 walletjes eet. BIG BROTHER IS WATCHING!!!!!

 57. Had-je-me-maar zegt: 14-11-09 om 16:43

  ger zegt: 14-11-09 om 15:58

  Ben ik het roerend mee eens!

  Vertrouw deze Overheid niet, burgers van Nederland!
  Als Bin-Laden een scheet laat, voert men hier in Nederland Wetgeving in die de privacy schendt, onder het mom van bestrijding terrorisme.
  De Wet op de identificatieplicht is ook alleen maar ingevoerd om iemand die geen legitimatiebewijs op zak heeft een boete in zijn maag te splitsen.
  Nog geen terrorist is opgepakt door deze Wet.
  Zo ook het rekeningrijden. Iets simpel als accijnsverhoging kan dan opeens niet om gebruik te belasten. Nee, er moet een kastje in je voertuig. Walgelijke mensen in dat Kabinet.

 58. SBD zegt: 14-11-09 om 16:46

  6 cent wordt 9 cent wordt 18 cent wordt 36 cent etc…kassa!

  Electronisch registreren. Net zo veilig als al die andere electronische technologien.
  Kastje gehacked, de rekening komt bij een ander terecht…

  Maar dit systeem komt er ongetwijfeld.
  De ‘overheid’ wil het.
  Zo zit onze democratie nou eenmaal in elkaar!
  Ongeacht wat de burger er van vindt!

 59. Henk zegt: 14-11-09 om 16:50

  Het is op z’n zachtst gezegd twijfelachtig óf er dan ook minder kilometers gereden gaan worden. En dat hiermee de files zullen afnemen zal hooguit bedoeld zijn om de milieubeweging gunstig te stemmen, want lijkt nauwelijks realistisch. Bovendien is de regering helemaal niet gebaat bij een afname van de files en dus afname van het aantal gereden kilometers!
  Maar waarom wordt er gekozen voor een dergelijke gecompliceerd, storing- en fraudegevoelig electronisch systeem! Je hoeft al helemaal geen hersenchirurg te zijn om nú al te kunnen voorspellen dat de kosten van de invoering van een dergelijk systeem, de eerste (zuinige) kostenprognose weer ruimschoots zal overschrijden. Verhoog simpelweg de accijns! Rij je veel, betaal je veel! Óók mensen die niet in NL wonen, maar wel met de auto hier rijden (en ja, dus ook de toeristen betalen mee!).
  Maar er loert nog een heel ander probleem om de hoek. In het jaar voorafgaand aan de invoering van dit systeem zal de autohandel instorten. Niemand zal nog een auto kopen waarover je BPM moet betalen, die het volgend jaar ineens niet meer betaald hoeft te worden. Iedereen wacht dus gewoon een jaar met het kopen van een nieuwe auto en zitten de dealers een jaar duimen te draaien! En wát te denken van de tweedehands automarkt? Die prijzen zullen ook kelderen. Bij inruil telt dan ineens de BPM (die jij nog wél hebt betaald!) niet meer mee en is je auto zomaar een paar duizend euro minder waard!
  Het gaat nog een hoop leuke discussies opleveren.

 60. jan zegt: 14-11-09 om 16:55

  Eindselijk komt de aap uit de mouw: automobilisten zijn er gewoon om de schatkist te vullen. We moeten natuurlijk niet minder gaan rijden omdat we per km betalen want dan ontduiken we de heffing. Wouter Bos maakt zich nu al zorgen dat het te weinig oplevert. Het gaat er dus helemaal niet om dat we minder rijden maar dat er zoveel mogelijk geld binnenkomt.
  Voor mij als oldtomerberijder gaat het autorijden ongeveer 1000 keer zo duur worden als nu. Reken maar uit: auto is 25 jaar, dus geen wegenbelasting. De BPM is allang afhgeschreven, dus mijn besparing is €0,00. Maar straks wel 12 cent per km betalen. Schandalige roofmethodes!!! Daarbij vergeleken is het kwartje van Kok een hele soepele maatregel geweest.
  En krijgen we een kastje van de regering of mogen we die zelf betalen? Weer een lasten vezwaring.
  En wat gaan al die meetpalen wel niet kosten? Dit wordt het zoveelste miljardenproject dat mislukt. En wie betaalt dat? wij natuurlijk. En wie strijkt die miljarden op? Het grootkapitaal van IT-bedrijven, consultants en dat soort jongens die met een gladde babbel van hun mislukking als een duurbetaald “succes” kunnen verkopen.
  In Duitsland is er zo iets geweest voor de vrachtauto’s. Wie streken miljaren op en presteerden niets? Siemens, Mercedes, Deutsche Bank, KPMG en nog wat van die megagraaiers.

 61. Henk zegt: 14-11-09 om 17:02

  Ha Jan,

  Wat een goed stuk! Zo had ik het nog niet gezien maar we worden inderdaad genaaid waar we bij staan. Wij eenvoudige jongens die net aan een 10 jaar oud autotje op de weg kunnen houden hebben niks aan lagere BPM want die betalen we niet. En die paar tientjes wegenbelasting voor onze kleine auto’s kost je ook de kop niet. Maar nu gaan wij dus meer betalen om de rijke stinkers elk jaar een nieuwe auto te laten kopen zonder BPM. Ja die lachen zich rot, 10, 20.000 euro korting en rijden maar. Feestvieren over de ruggen van de arme sloebers.

  En mogen buitenlanders hier dan gratis rondrijden? Laat die ook dokken, wij betalen ons blauw aan de franse tolwegen of de zwitserse en oostenrijkse vignetten.

  We moetebn maar een partij oprichten voor de gewone jongens. Want die weten precies hoe het is om altijd gepakt te worden.

 62. Pepita zegt: 14-11-09 om 17:13

  Op zich ben ik niet tegen maatregelen waarvan het autogebruik afneemt, ook als millieu bewust autobezitter (als er al zoiets kan bestaan). Wat mij meer dwars zit is de denivelerende werking die ervan uitgaat: minder rijke mensen zullen hun auto eerder moeten laten staan terwijl de gegoede burger de auto toch wel pakt als hij/zij er zin in heeft, simpelweg omdat hij/zij zich dat kan permitteren. In dat opzicht vind ik het verre van een goede regeling.

 63. j.schans zegt: 14-11-09 om 17:15

  Ik spreek de hoop uit dat, als ik en met mij velen minder kilometers gaan rijden het echt blijft dat je er voor beloond wordt.
  Momenteel wordt de conclusie getrokken door de voorstanders van rekeningrijden dat het goed is voor het milieu,voor de economie i.v.m. met het tegengaan van files.Prima zou je zeggen.
  Als het nu niet genoeg oplevert mag een ieder ntuurlijk weer snel meer gaan betalen voor de kilometerheffing.Eerst maar even het kwartje van Kok terug. Eerst zien en dan geloven

 64. Efje zegt: 14-11-09 om 17:21

  In al deze reacties zie ik volgens mij maar 1x iets over schending van de privacy. Dit zie ik als het meest gevaarlijk (ook anderen zouden misschien bij deze gegevens kunnen komen en daar misbruik van maken, of het kan gekoppeld worden aan andere systemen). Ik vind dit echt niet kunnen!!

  Wet op Privacy: kastje in elke auto, overheid weet áltijd van elke kilometer wat je doet. Kan dit zomaar? (bv. het kastje van energiebedrijven is hierdoor níet verplicht geworden).

  Maar ook:
  - Is het werkelijk goedkoper? Of is dit gebaseerd op de gestelde 15% minder autorijden?
  - CO2 heffing en andere heffingen: voor welke auto’s, hoeveel?
  - Is dit niet gewoon een ordinaire belastingverhoging?
  - De invoering gaat 4 miljard kosten: dit betaalt toch gewoon de belastingbetaler? En blijft het bij die 4 miljard (denk aan bv.Communicatiesysteem C2000 voor hulpdienstendat nog steeds niet goed functioneert en alsmaar meer kost e.d.)

  Hoe zit het met buitenlandse vrachtwagens, die in ons land rijden. Als die hier niet voor hoeven betalen, dan zou dit ook oneerlijke concurrentie zijn voor de Nederlandse vrachtwagens. Ook buitenlandse auto’s (bv. hier op vakantie) hoeven niet te betalen, lijkt mij ook oneerlijk.

 65. henk zegt: 14-11-09 om 17:33

  betalen naar gebruik is logisch. maar niet logisch is, dat het kilometertarief vast staat. wil het echt effect sorteren dat minder gereden gaat worden, zul je een gestaffeld tarief moeten invoeren: de eerste zoveel kilometer tegen een laag tarief, dan een aantal tegen een hoger, dan een band tegen een nog hoger, en de echte kilometervreters in de hoogste band, net als bij de belastingen zeg maar. wie minder verdient betaalt minder belasting. wie minder rijdt betaalt een lagere kilometerprijs.

 66. Ronald zegt: 14-11-09 om 17:36

  16 En het maakt, dat het aan allen, kleinen en groten, en rijken en armen, en vrijen en dienstknechten, een merkteken geve aan hun rechterhand of aan hun voorhoofden;
  17 En dat niemand mag kopen of verkopen, dan die dat merkteken heeft, of den naam van het beest, of het getal zijns naams.
  18 Hier is de wijsheid: die het verstand heeft, rekene het getal van het beest; want het is een getal eens mensen, en zijn getal is zeshonderd zes en zestig.
  Minister Camiel Eurlings zegt dat hij christen is ,maar bewust of onbewust bereid hij hiermee de komst van de antichrist voor.

 67. hanske zegt: 14-11-09 om 17:42

  Zwaar kut met deze regeling.Ook al zijn ze van plan om de bmp en de wegen belasting af te schaffen ,dan ben je nog altijd veel duurder uit .Dus oprotten met de gehele regering met hun kut wets voorstellen die nergens op slaan .

 68. Koos zegt: 14-11-09 om 17:48

  Ik rij in een Peugeot 107 en betaal nu al helemaal geen wegenbelasting meer. Ben benieuwt wat ik straks voor kilometerprijs betaal, het wordt voor mij vast en zeker duurder.

 69. Sowieso wel mooi dat werkend Nederland de prijs weer moet betalen. Het is niet alsof men er bijzonder veel plezier aan beleeft om keer op keer weer de files tijdens de spits in te rijden, maar er is vaak geen andere keuze. Bij het openbaar vervoer is de ratio tarief/kwaliteit al lang geleden zoek geraakt en nu mag dat vanzelfsprekend ook wel eens gaan gebeuren met autorijden. Het plezier wordt zo langzaam maar zeker uit het leven gehaald, nu je zelfs niet meer jezelf kunt verplaatsen van A naar B zonder er een fortuin voor uit te geven. En ohja. Nog een ander kleinigheidje: in combinatie met het biometrisch paspoort, dat nu zowel een gezichtstekening heeft (daarvoor zijn de foto’s nu zo ‘moeilijk’), een vingerafdruk (en over ±5 jaar een irisscan) is het natuurlijk ook wel gepast om iedereen traceable te maken met een verplicht GPS-kastje, gelijk met de OV-chipkaart. Tel dat op bij de bekendmaking van ruim 13.500 telefoontaps in een half jaar en de constante twijfelachtigheid van opslag van privacy en gebrek aan transparantie in dat systeem, en ik zou gaarne even terugverhuizen naar 1983.

 70. jos gillissen zegt: 14-11-09 om 17:56

  De overheid heeft zich naar de automobilist toe altijd als een zeer onbetrouwbare partner opgesteld. Kwartje van Kok is nooit teruggegeven , fileprobleem is niet opgelost , zelfs niet verbeterd en belasting op belasting wordt verzonnen om maar geld binnen te graaien.

  Nu een optie met een kastje waarbij alle gegevens geregistreerd kunnen worden. De uitspraak dat de overheid hier niets mee gaat doen is onbetrouwbaar. Dit is het instrument om in de toekomst snelheidsovertredingen mee te registreren.

  De km prijs zal de komende jaren tot ongekende hoogte stijgen er wordt nergens een maximum genoemd.

  De provinciale overheid mag en zal dus zeker een vervangende belasting invoeren. Dit wordt een ingezetene belasing.
  Hoe hoog ? Niemand die het weet.

  Dit rekeningrijden mag absoluut niet doorgaan !

 71. Weet iemand hoe het nou zit als ik dan bijvoorbeeld met de auto op vakantie ga naar Zuid Spanje? Moet ik dan ook gewoon betalen voor de gereden kilometers?

 72. Mick64 zegt: 14-11-09 om 18:04

  Dit kabinet is net zo geloofwaardig als het kwartje van Kok, dus uiteindelijk zal de overheid er beter van worden. De elite lachen zich 3 slagen in de rondte, geen dure bpm + btw, de kleine man wordt opnieuw ge-VOC-ed.

 73. frans123 zegt: 14-11-09 om 18:05

  Raadselachtig.Peperduur systeem dat eerst terugverdiend moet worden terwijl Europa niet meedoet. Veel goedkoper en effectiever is aanpassing accijns in europees verband.
  Of zou deze graaiende overheid al willen anticiperen op de introductie van de electrische auto’s?

 74. A. van Beveren zegt: 14-11-09 om 18:06

  De wijze waarop de kilometers gerigistreerd worden maakt het voor de overheid eenvoudig om allerlei kennis op te doen. De privacy verdwijnt. Het is of wordt een syteem waarmee de individuele burger doorlopend in de gaten kan worden gehouden. verder wordt het extreem eenvoudig om bonnen uit te delen voor bijvoorbeeld snelheid enz. Indien het echt om het milieu zou gaan dan is de goedkoopste manier de benzineprijs te verhogen. De vervuiler betaald dan immers zonder dat daarvoor enige techniek hoeft te worden aangeschaft en daarna te worden onderhouden. Van de 3 tot 6 a 7 cent per kilometer gaat ca 70% naar de aanschaf en onderhoud van de techniek. Naar mijn oordeel is dit slechts zoals eerder genoemd, een middel om de burger in de gaten te houden

 75. marianne zegt: 14-11-09 om 18:11

  Het principe betalen voor het aantal kilometers is wel eerlijk. De tarieven echter zijn natuurlijk makkelijk aan te passen, tenslotte moet er toch geld in het laatje komen.
  Verder moet het eerst maar eens gerealiseerd gaan worden, hoe lang gaat zo’n overgangsperiode duren? Eerst de vracht- en bedrijfswagens en dan komen de gewone auto’s aan de beurt dat is niet allemaal in 2012 al ingevoerd, hoe lang duurt het eer er in alle auto’s zo’n kastje zit?
  Dan wordt er eerst 3 ct per km geheven en dat loopt in een paar jaar op tot 6.7 procent. Eer de gewone man die weinig rijdt met zijn tweedehandsje kan meedoen is het tarief inmiddels al opgelopen naar die 6.7 procent. Het komt er dan op neer dat ik, als weinig kilometermaker met een opel corsaatje, dan mooi wel duurder uit ben dan wat ik nu betaal!
  Wie gaat trouwens die kastjes betalen? Daar moet de autobezitter ook zeker eerst een paar honderd euro voor neertellen?
  Deze regering is zo misleidend, op alle fronten. Mooie praatjes hebben ze met alles en er komt niets maar dan ook niets van terecht, ik hoop dat dit kabinet met hun denktankidentiteit heel snel opdoekt, ik ben ze spuugzat!

 76. ave zegt: 14-11-09 om 18:15

  De voorstelling van zaken is heel rooskleurig. De BPM vervalt, maar de autoprijzen stijgen straks. Immers, door de Bpm heffing hielden de autoimporteurs de prijzen laag om niet te verschil met de prijzen in bv. Duitsland of Belgie te hebben. Nu zien zij hun kans schoon om de prijzen extra te verhogen. Weg zogenaamd voordeel en wij zijn zo dom te geloven, dat de regeling kostenneutraal is.

 77. Ik begrijp niet, dat men amper kritisch is ten aanzien van dit systeem. Hoe luidde het bericht van 13 november 2009 ook alweer?

  “Alle voertuigen krijgen een GPS-apparaatje dat bijhoudt hoeveel, wanneer en waar er wordt gereden. De overheid kan geen reisgegevens ontvangen en kan geen auto’s volgen. Zo wil het kabinet de privacy garanderen. De informatie uit de kastjes wordt gestuurd naar een inningskantoor, waarvandaan de rekeningen worden verstuurd.”

  Er wordt dus precies bijgehouden wanneer men in de auto stapt en waar men naartoe rijdt. Met andere woorden: we raken daarmee een groot deel van onze privacy kwijt en we juichen het systeem nog toe ook? De staat houdt alle bewegingen van haar volk bij, zonder dat ze het hoeft te schaduwen. Nee, je geeft ze een kastje mee en ze houden het zélf bij. En natuurlijk kan de overheid zelf niet bij die gegevens. Uiteraard!

  En het wordt nog erger, want diezelfde overheid voert een dergelijk controlesysteem ook in bij het openbaar vervoer. Dat heet ov-chipkaart. Die kaart gaat per 1 januari a.s. precies bijhouden welke burger wanneer van waar naar waar reist. De staat kan dus ook hier weer precies haar burgers volgen.

  Kortom: de overheid houdt haar burgers scherp in het vizier en de burgers doen er niet eens iets tegen. Sterker nog, zij omarmen deze stappen. De voormalig Oost-Duitse Stasi zou jaloers zijn geweest op een dergelijk systeem. Mensen, word wakker en neem ook eens een kijkje op http://www.zeitgeistmovie.com.

 78. O.P. Gelicht zegt: 14-11-09 om 18:23

  Het verbaast mij steeds opnieuw dat de media aan politici een podium bieden zonder daarbij echt kritische en voor de hand liggende vragen te stellen ! Bij gebrek aan realiteitszin/fantasie/intelligentie kan een journalist nota bene éénvoudig putten uit bovenstaande reactie`s ! Dus daar kan het niet aan liggen. Zijn de media eigenlijk wel onafhankelijk ? Ikzelf denk al lange tijd van niet !

 79. twist zegt: 14-11-09 om 18:25

  Daar gaan we weer: het alziende oog van kastjes dat ons nu ook nog gaat achtervolgen waar we wel niet allemaal naar toe rijden. ..

 80. Victoria zegt: 14-11-09 om 18:28

  Ik dacht dat de ANWB er voor de automobilist is. Ik ben lid van de ANWB met de gedachte dat zij mij helpen, als dat nodig is. Een lidmaatschap is tegenwoordig ook niet weinig. Ik vind het belachelijk dat dezelfde ANWB – betaald door alle leden – een mening verkondigt, dat niet de mening is van vele van haar leden.
  En dhr. Eurlings betreft: niemand gelooft toch dat wij er op vooruit gaan. Meneer Eurlings misschien wel, maar ja: hij wordt gratis rondgereden…..

 81. dubbele twist zegt: 14-11-09 om 18:31

  …. voel je de ogen prikken in je rug?…

 82. jaap zegt: 14-11-09 om 18:33

  je wordt in nederland genaaid waar je bij staat!!!!!!! en het ergste is, je mot het nog lekker vinden ook!! let op mijn woorden…… door die rechtse pvda kliek en die cda limbo wordt je gewoon gepakt>>>>….

 83. Bert zegt: 14-11-09 om 18:35

  gaat het rijk subsidie geven aan mensen die een auto verkopen die ze ooit met bpm hebben gekocht?

  mogelijk dat dit wel en stimulans wordt voor mensen die te ver van hun werk wonen want dat is echt onnodige vervuiling.

 84. arie64 zegt: 14-11-09 om 18:36

  Ik kan me wel voorstellen dat er iets moet gebeuren maar ik vind de kilometerheffing niet terecht of ze moeten er ook rekening meehouden
  waar je woont. Ik woon in het oosten van het land, wil ik hier met het openbaar vervoer dan zal ik toch eerst de auto moeten pakken of een half uur fietsen en neem je dan de trein dan moet je bijna altijd in Zutphen op het station een half uur wachten (de ene keer de heenweg, de andere keer de terugweg) omdat de aansluiting met de Syntustreinen allerbelabberst is. Dus zijn we hier ook nog eens veel langer onderweg.

 85. tipo zegt: 14-11-09 om 18:38

  Uiteindelijk zijn we allemaal duurder uit. Als er minder gereden gaat worden, dan moet de schatkist gecompenseerd worden en stijgt de kilometerprijs. Als er meer gereden gaat worden, dan worden de milieudoelstellingen niet gehaald en stijgt de kilometerprijs ook.

  Trap er toch niet in.

  Er is niks geregeld op gebied van privacy behalve dat het CJIB het inningskantoor wordt. Hoe naief is dit kabinet?

 86. Fred zegt: 14-11-09 om 18:41

  Maak tolwegen, geef het kwartje van Kok terug, kan natuurlijk niet want deze regering heeeft alleen maar meer geld nodig.Wanneer er minder gereden gaat worden moet er weer een compensatie komen voor gemiste inkomsten btw en accijnzen.Dus binnen de kortste keren betalen we € 015- tot 0.20 per km.
  Welke garantie geeft deze regering. natuurlijk geen enkele,
  Probeer de burger zoveel mogelijk te pakken, aow.ziektekosten, waterschap, enz enz,

 87. major zegt: 14-11-09 om 18:52

  Waarom de kilometerheffing invoeren?

  Trek een lijn met de andere Europese landen dus schaf de wegenbelasting af en bereken de Europese standaardprijzen voor de brandstof!!!

 88. Chris zegt: 14-11-09 om 18:54

  Vanwege drie reden ben ik tegen het systeem:

  1. We hebben al een “wie rijdt betaalt” systeem, namelijk benzineaccijns. Grote auto’s zuipen meer -> betalen meer. Meer kilometers -> meer betalen. Simpel en doeltreffend. Waarom deze heisa?

  2. Privacy is gewaarborgd, ja ja. Dit is gewoon de kat op het spek binden. OV Chip + kilometerprijs voor auto’s = 100% Stasi / Big Brother. O ja, en het CJIB rijdt ook mee !

  3. Alle vergelijken worden met het “starttarief” berekend. Na 5 jaar is het tarief verdubbeld en is het alleen nog voor mijn moeder die 5.000km/jr rijdt in haar C1 goedkoper.

  Dit wordt het grootste technische fiasco uit de Nederlandse geschiedenis. Voor de zekerheid heb ik de FAQ van het ministerie uitgeprint om over 15 jaar te zien hoeveel er precies gelogen is.

  Bah!

 89. Erwin zegt: 14-11-09 om 18:55

  Camiel Eurlings heeft geweldig zijn best gedaan een plan waar veel scepticisme over bestaat goed te verkopen. De berekeningen die ten grondslag liggen aan zijn plan zijn schattingen, want de praktijk laat zich immers moeilijk voorspellen. Dus de praktijk zal ongetwijfeld weerbarstiger en ongunstiger uitpakken, maar hoeveel? Daarnaast: de technische realisatie zou ook wel eens veel duurder kunnen uitpakken. De praktijk bewijst dat bij megaprojecten namelijk altijd. En daarnaast geloof ik niet in een overheid die zulke absolute beloften doet als Camiel doet; vroeg of laat zoekt iemand een melkkoe en gaat de kilometerprijs toch omhoog. Op zich niet verkeerd om kilometers te gaan beprijzen, maar de omvang van de voordelen is m.i. zwaar overschat.

 90. Dr. Ing. R.R. de Haas zegt: 14-11-09 om 18:55

  Wat gaat dit idiote plan wel niet kosten?
  Goed voor het milieu? Lachen gieren brullen. De Nederlander wereldverbeteraar?
  Rond 2070-2100 zijn de olie reserves op, leven dan op een planeet met
  circa 20 miljard mensen waarvan er 12 miljard honger lijden.

  Onze planeet is alleen nog te redden met wereldwijde draconische maatregelen. Omdat wij mensen zijn en geen echte stap terug willen; lopen we met allen uiteindelijk richting afgrond. Nog z’n 2 a 3 generaties na ons weten wat welvaart is.

  Kilometerheffing is alleen de lege staatskas vullen. En Den Haag doet weer zogenaamd wat aan het millieu.

 91. huib zegt: 14-11-09 om 18:56

  En dan lezen we vervolgens dat o.a. de ANWB gematigd positief is maar het eerst nog eens zelf wil doorrekenen.
  Als die ervoor zijn moeten maar collectief het lidmaatschap opzeggen, halen we gelijk een stukje van de kosten terug.

 92. Jeroen zegt: 14-11-09 om 18:58

  Eindelijk na jaren van getouwtrek nu dan een pracht besluit van deze regering. Chapeau Camiel Eurlings. Straks hoef ik niet meer te betalen voor de kilometers die ik niet maak en het milieu zal er zeker beter van worden. Natuurlijk zetten veel autogebruikers er vraagtekens bij, maar dat hoort nu eenmaal bij het huidige zeer negatieve klimaat in dit land. De meeste beseffen wellicht niet dat met de kilometerheffing ook de wegenbelasting en de BPM zal verdwijnen en reken maar uit wat je per maand moet betalen voor de wegenbelasting. Nederland zal straks een “gidsland” voor andere landen zijn op dit gebied; met dank aan onze voortreffelijke minister Eurlings. Ik hou wel van dit soort doorzetters.

 93. bijllsma zegt: 14-11-09 om 18:58

  De invoeringskosten bedragen 4 miljard! En dan moeten we nog maar zien of al die voorspellingen uitkomen. Die 7,9 cent is in 2020 al mee dan 10 eurocent. Let maar op.
  Oplossing: Wegenbelasting afschaffen en dan GEWOON BRANDSTOFPRIJS VERHOGEN. Wie meer rijdt , meer betaalt….
  Invoeringskosten en kosten daarna: 0,00

 94. Roel zegt: 14-11-09 om 18:58

  We leven in het land van de meeste telefoontaps per inwoner, wereldwijd. Dat een ‘kastje’ in de auto het moet opnemen tegen een vrij eenvoudige maatregel als het doorbelasten van de kilometerheffing in de brandstofprijs lijkt me vrij eenvoudig.

  Door het toepassen van dit systeem is onze overheid in staat om van een ieder na te gaan waar hij of zij was, op welke tijd. Nu kan je je gsm nog uitzetten als je ergens heen wilt waarvan je niet wit dat een ander het weet. Dat is straks uit den boze. Nu weet ‘iedereen’ al waar ik ben. Gewoon omdat mijn gsm aan staat. En die geeft braaf door wat de afstand is tot welke gebruikte steunzender en is een kruispeiling zo gedaan. Of zou het mogelijk zijn om dat kastje van een loodmantel te voorzien? Wat doet een imsi catcher met een kastje voor rekeningrijden?

  Iedereen had koude rillingen bij het Stasi bewind, echter zijn de controlemaatregelen dezer tijden vele malen erger.

  Resistance is futile

 95. evert zegt: 14-11-09 om 19:00

  ik ga niks betalen. want dat kastje komt gewoon niet in MIJN auto klaar.

 96. evert zegt: 14-11-09 om 19:02

  STEM ALLEMAAL OP GEERT.

 97. Roel zegt: 14-11-09 om 19:14

  Ter afsluiting, het plaatsen van een reactie op de site van de staatsomroep levert mijn gebruikte ip adres op. Die kan worden opgevraagd bij mijn provider (die graag zijn scripts van buitenaf (!) in mijn router plaatsen wil [wat is het mac adres van de computer waarom ik dit schrijf?] Ik zal het u makkelijk maken. Mijn ip is te herleiden middels nslookup http://www.hw13.net en omdat ik niet teveel te verbergen heb, is een whois zo gedaan.

  Tot nu toe heb ik nog steeds mijn verklaring van geen bezwaar ;)

 98. Gerard Troost zegt: 14-11-09 om 19:18

  Goedkoper, ja ja, als je elke paar jaar een nieuwe auto koop ja. Maar als je net zoals wij dat niet kunt betalen maar toch voor privé zo’n 35.000 per jaar er door heen jaagt (geen ov mogelijk naar werk én mn vrouw werkt in de thuiszorg->rond de 100km per werkdag!)
  Vind dit wel weer een maatregel waar niet zoveel mensen van profiteren. Ow ja, nu betaal ik 1200 per jaar wegenbelastig = 3,4 cent per km… Straks het dubbele. Daar ga je dan als jong gezien (fijn die PvdA)!

 99. Dick zegt: 14-11-09 om 19:24

  Ja en natuurlijk staan we in 2018 met z’n allen nog lekker in de file. Dit lost het probleem echt niet op.

 100. f.s.meijer zegt: 14-11-09 om 19:25

  ikdenk dat we als auto mobilist gepakt worden waar bij zitten, ze laten hun melkkoe toch niet afnemen.

 101. John zegt: 14-11-09 om 19:26

  Het wordt nog erger. De kilometerheffing is een grote wisseltruc, waarmee de provinciale inkomsten uit de wegenbelasting naar de rijksoverheid gaan. Het is een erg logische gedachte dat het rijk dan de provincies compenseert voor de gederfde inkomsten, maar dat is een naief. De rijksoverheid houdt de extra inkomsten voor zichzelf en de provincie mag nieuwe belastingen gaan heffen. Dus de bevolking mag ook de gederfde inkomsten van de provincie gaan nog eens gaan ophoesten.

 102. philips2 zegt: 14-11-09 om 19:26

  Wie zal er tot 2012 nog een nieuwe auto kopen?
  Dan betaal je eerst de volle BPM en vervolgens ga je die weer betalen via de kmheffing. Of is daarvoor een overgangsmaatregel bedacht?
  Ik vrees dat anders de automarkt tot 2012 op slot gaat.
  Overigens geldt dat nadeel ook voor mensen die kortgeleden een (nieuwe) auto hebben gekocht. Ik betaalde vorig jaar bijna 18000 euro BPM en vanaf 2012 dus kmheffing.
  Voor de rest lijkt het systeem met de huidige kennis van zaken wel eerlijk.

 103. den zegt: 14-11-09 om 19:27

  Gelooft men echt dat deze nieuwe regeling effectief zal zijn tegen files voordelig voor het milieu EN tevens goedkoper dan de huidige regelingen??? Kom op zeg, iedereen weet dat als iets te mooi schijnt om waar te zijn dat het dan meestal vals is. Deze nieuwe regeling zal helemaal niet lijden tot een lastenverlichting, integendeel. De huidige regeling wordt op de schop gegooid omdat de overheid met deze nieuwe regeling meer geld uit de burgers kan knijpen.
  Tevens loopt de privacy ernstig gevaar met een Big Brother kastje in je auto. de Overheid zegt dat de privacy gewaarborgt blijft maar kom op zeg, anno 2009 geloven alleen nog maar idioten in het woord van de overheid. Feit is dat dat kastje registreerd op welke wegen er gereden wordt en op welke tijdstippen dat gebeurd, het is een klein kunstje om die gegevens op te slaan en de bewegingen van iedere automobilist te volgen.
  Nu al kunnen mensen opgespoord worden d.m.v. het peilen van hun mobieltje, die technologie bestaat en wordt ook gebruikt door de overheid. Dit kastje dat men wilt invoeren maakt het nog makkelijker om de mensen te volgen. Combineer dat met het elektronisch patienten dossier, de OV chip en een chip in iedereens paspoort, het feit dat Justitie in nederland koploper is in het afluisteren van mensen en het wordt duidelijk dat Orwells 1984 begint uit te komen in nederland. mensen WORDT WAKKER VOORDAT HET TE LAAT WORDT.
  Bovendien hoe zit het met burgers uit andere E.U. landen als die naar hier komen. Die hebben immers geen Big Brother apparaat in hun auto en ze kunnen dan gewoon gratis rijden in nederland

 104. Nel zegt: 14-11-09 om 19:31

  Ik ben niet tegen het bewuster omgaan met de auto. Juist prima in deze tijd van files, stank en fijnstof. Echter de inkomsten die de staat ontvangt door het autorijden, kan ze niet missen en dus zullen op de een of andere manier die inkomsten er toch moeten komen. Dat het rekeningrijden budgetneutraal wordt gepresenteerd aan de burger, daar geloof ik niet in. Er is ons al zoveel beloofd, kijk naar het zorgstelsel, ook dat is voor velen fors duurder geworden. Zoals altijd in dit land zijn het de middeninkomens die de rekening betalen. Daarnaast heeft rekeningrijden ook zoiets als “big brother is watching you”.

 105. Banjer zegt: 14-11-09 om 19:35

  De invoering van de kilometerheffing leidt mogelijk tot een nieuwe belasting voor de burger.

  Door het wegvallen van de motorrijtuigenbelasting lopen de provincies geld mis, en ze mogen dat compenseren met nieuwe belastingen.

  ‘Geen autobelasting’
  Volgens minister Bos van Financiën zal dat in elk geval geen belasting worden die direct op automobilisten gericht is. “Alle autobelastingen zitten al in de kilometerheffing”, zegt Bos.

  De provincies overleggen over de manier waarop ze de inkomsten uit de motorrijtuigenbelasting gaan compenseren.

  Volgens het kabinet zal zestig procent van de automobilisten door de kilometerheffing goedkoper uit zijn.
  Bron:nos.nl

 106. space zegt: 14-11-09 om 19:36

  volkomen onzin… weer eens een onzin regel om de staats kast te vullen.. aangezien het in de ochtend super druk is in de trein/bus/metro etc. zou het me niet handig lijken om nog eens een paar miljoen mensen bij het openbaar vervoer te te voegen want mensen die grote afstanden maken zullen het voelen.

 107. Eela zegt: 14-11-09 om 19:39

  Oké, tis leuk als je er op vooruit gaat.
  Meer betalen in de spits is een goede manier om files aan te pakken…, maar dat geldt enkel voor mensen die inderdaad de spits kunnen vermijden. Mensen die verplicht in de spits op pad moeten, zijn dus serieus de dupe! En dan maar met z’n alleen vlak bij ‘t bedrijf gaan wonen? Met z’n allen in de stad, dat scheelt namelijk weer kilometerkosten… En ‘s nachts naar je familie aan de andere kant van ‘t land, want dat is goedkoper. (Maar weer niet veiliger)
  Ik zie het niet zo rozekleurig…, en tot zover de privacy… Hoe verder we toekomst ingaan, hoe meer al onze bewegingen ergens geregistreerd worden. Nu al met het openbaar vervoer, straks ook op de weg… Big Brother is watching you!

 108. Jack zegt: 14-11-09 om 19:40

  Niemand gaat in de dagelijkse files staan as het echt ander zou kunnen. Dus dat de files zullen afnemen is een Klaas Vaak verhaal. Maar erger wordt het dat mensen die niet met het openbaar vervoer op hun werk kunnen komen en door deze maatregel geen auto meer op de weg kunnen houden, krijgen die dan ontslag? Denk aan verplaagkundigen, thuiszorg, ploegendienst werkers enz. Dan wordt het een kleine chaos in Nederland. Dan geven we die mensen toch ontheffing denkt de overheid….. of de wergevers moeten dat maar betalen. Dus prijzen omhoog. Maar betalen zullen we.
  Hoeveel bomen moeten er gekaapt worden om maandelijks 6 miljoen rekening te versturen (milieu toch), hoeveel porto moet de belastingbetaler ophoesten? Hoeveel extra mensen bij de overheid moeten wij betalen, is de software en onhoud hiervan gratis? Kom nou, dit kost nog eens honderden moeljoenen per jaar.
  Maar wacht, laten we het eens proberen om het eerlijk te doen. Alle wegenbelasting, BM, op-centen en alle brandstofaccijnzen weg en vervangen door de KM heffing. Betalen we aan de pomp voor wat de brandstof echt kost en voor de gerden kilometer betalen we de KM heffing. Eerlijk toch? Mis.. de EU zal dit niet toestaan…oneerlijke concurrentie?? Dus we betalen 2 keer! 1 keer aan de pomp en de 2e keer met KM heffing.
  KISS = Keep It Stupid Simple. Schaf alle belasingen af en verhoog de brandstofaccijns. Daar hoef je geen raketwiskunde voor gestudeerd te hebben.

 109. Inge zegt: 14-11-09 om 19:42

  Ben bang dat mijn man zijn net verworven baan weer op moet zeggen als dit doorgaat. Hij heeft na ontslag eindelijk een baan kunnen krijgen 63 km verderop, moet om 05:30 beginnen en ov is in het noorden des lands een ramp. Verhuizen geen optie want dan zal ik zo’n 100 km enkele reis moeten maken….Het is een ramp als je moet werken en geen ov tot je beschikking hebt en je geen reiskostenvergoeding krijgt. Misschien is het beter om je baan op te zeggen als de kosten zo hoog worden…..een nieuwe auto (in dit geval 2) kunnen we echt niet ophoesten. Het wordt denk ik allebei een oldtimer want ik zag dat die gevrijwaard bleven, dus dat is een optie, beter een W124 diesel gaan rijden die meer vervuild dan tig duizend euro per jaar uitkakken om op je werk te komen met een auto eind negentiger jaren.

 110. marco zegt: 14-11-09 om 19:42

  Als je een kleine auto hebt die weinig uitstoot wordt je als je rijd extra gepakt.

 111. evert zegt: 14-11-09 om 19:57

  dan kan de bezineprijs dus naar beneden.daar zit al belasting op.het kwartje gaat er dus eerst af.kloothommels.in den haag

 112. Zo ze hebben iets besloten. Jammer wij zijn er de dupe er van. Altijd wij. Laten die mensen van de regering hun mooie dure auto maar staan dat is veel beter voor het milieu. Benzineprijzen verhogen oke. Nu krijgen de provincie ook minder geld want de wegenbelasting word afgeschaft. Maar ze mogen straks zelf een eigen belasting maken om het geld toch binnen te krijgen en wie word er weer de dupe hier van. Ja wij. Als ze ons van de ene kant plukken waarom niet van de andere kant lekker dubbel. En de buitenlanders maar lachen van jullie betalen wij rijden hier wel lekker voor nope. Laten ze maar tolhuisjes neer zetten bij de grens en de regels wat voor de vrachtwagens gelden ook voor de personenauto’s moet doen. Willen ze het land in meteen dokken. Daar gaat de toerisme maar nee ze mogen lekker voor niks het land door.Want wij dokken toch voor ze.

  Bah bah bah wat een bagger regering

  WANNEER ZIJN DE VERKIEZINGEN??????

  Welke partij is hier op tegen??

 113. chris zegt: 14-11-09 om 20:09

  Stop het maar in de brandstof ,maak het brandstofbedrag eerst europees gelijk ,dan is het ,dacht ik eerlijker .

 114. Koos zegt: 14-11-09 om 20:11

  Volgens mij wordt de kilometerheffing een lastenverzwaring, de invoeringskosten van Euro 4 miljard moeten worden terugverdient en de administratieve rompslomp die het geeft. De automobilist betaald al veel te veel, de brandstofprijzen zijn de afgelopen 15 jaar verdubbeld.
  Overheid wees verstandig en geef de bevolking niet nog eens lastenverzwaring, want het koopkracht niveau van de burger staat al ontzettend onder druk.

 115. J. Jansen zegt: 14-11-09 om 20:16

  Mensen doe de auto aan de kant en koop een motor of een brommer dan hoef je geen km heffing te betalen. Nog niet komt straks ook voor die voertuigen en vergeet de fiets niet die mogen in der loop van de tijd ook gaan betalen want zij maken ook gebruik van de weg en omdat de mensen toch met de fiets enz. gaat dan moeten ze toch weer ergens het geld gaan weg halen. ja stap in de bus of trein. Die zijn nu al te duur nee ik koop een scooter en die mag nu 45 km per uur. Hé Eurlings wanneer mogen ze harder naar de 50 en buiten de stad lekker naar de 60 of 80 km per uur. Dat zie ik wel zitten iedereen op een scooter.

 116. Jan. zegt: 14-11-09 om 20:19

  Ik ben sterk tegen en wel omdat er hier ene systeem in leven komt wat de persoonlijke vrijheid voor 100% wegneemt tijdens het genieten van het autorijden en wel door een totale electronische controle. Het is natuurlijk ook een doordrukken van een totaal onnodig plan door “glibberige Camiel” om zichzelf te kunnen profileren. Wat doen we met mensen op het platteland die totaal afhankelijk zijn van de auto ? Zijn deze vrijgesteld van belasting / heffing ? Best optie is OF het systeem zo laten OF alles in de brandstofprijs doen maar absoluut GEEN electronische controle over personen. Ik begrijp natuurlijk wel dat “Triumf Des Willens” de lievelingsfilm is van Eurlings maar daarom mag hij niet de vrijheid krijgen om zijn totaal idiote idee-en te projecteren / propageren ! Uiterst verontrustend dat de huidige automobilist vertegenwoordigende steungroepen zoals ANWB, Bovag etc. alles slikken zonder te protesteren en ons meeslepen in deze persoonscontrole die absoluut ongewenst en wellicht ook niet toegestaan is. Hopen maar dat er een serieuze jurist zich hier over buigt om dit uit te zoeken. Dit gezegd hebbende is het duidelijk dat ik tegen ben en hoop dat het nog lang aanloopt voordat “het plan” in werking komt. Ik wil uiteraard voor de vrijheid betalen dus hoop dat er alternatieven komen voor de ’40 – ’45 methodes die ons staan te wachten. Goed weekend verder voor al degenen die reageren en de blog bedienen ! Groeten van Jan.

 117. desiree zegt: 14-11-09 om 20:20

  denk niet dat dit de manier is om files te voorkomen,mensen moeten toch naar hun werk en het openbaar vervoer is zeker geen optie,ik vraag me wel af hoe het met old timers zit,heb net een auto gekocht die bijna wegenbelastingvrij is hier wilde ik mee gaan rijden het is een behoorlijk zware auto dus heb ik zeker pech en moet ik alsnog gaan betalen?? balen!

 118. Dennis zegt: 14-11-09 om 20:21

  Wat een onzin. Maak de benzine gewoon duurder in heel Europa. Het gaat er niet om wie de meeste kilometers draait, het gaat erom wie de meeste brandstof verbruikt! Verder hoeft er dan ook geen administratieve molen te worden gebouwd die weer tientallen miljoenen gaat kosten! Of apparatuur zodat ze kunnen zien waar je naar toe gaat.

 119. henk zegt: 14-11-09 om 20:24

  Ze zijn er al jaaaaaaaren mee bezig wat heeft DAT allemaal niet gekost, waarom gewoon niet laten betalen per getankte liter zodat óók de benzineslurpers extra mee betalen. En hoeft er ook weerniet zo’n duur kastje geplaats worden zodat men de burgers nóg meer in de gaten kunnen houden. Ik wordt er kostmiselijk van al die omslachtige regeltjes.

  Henk

 120. petje zegt: 14-11-09 om 20:25

  ik rij particulier goed 50000km p/j,krijg daar een minimale vergoeding voor van mn werkgever,ik heb dagelijks 2,5 uur rijstijd, ik heb wel de mzzl dat ik buiten de files rij maar heb het er verder voor over.
  ik koop dus een zo goedkoop mogelijk dieselautotje om
  1: voor mezelf de prijzen laag wil houden
  2: zo veel mogelijk km wil rijden p/km (greenline)
  3: de uitstoot is minder dan de meeste auto’s
  en dan ga ik nu nog meer gepakt worden omdat ik relaxt wil wonen,rustig met de vrouw en kids…dat mag dus niet want ik ga dus vet meer betalen en ik pik dit niet…mag echt hopen dat dit niet doorgaat.

  voor de andere automobilisten: geloof t niet,de regeringspartijen laat jullie geen geld overhouden,echt niet want waar moet t geld vandaan komen om de file’s te bestrijden????…nieuwe wegen aan te leggen of te onderhouden???…en dat met minder geld???
  ze gaan dus geld tekort komen,wat gaat er dan afgeschaaft worden??…of gaan we weer/nog een jaar langer werken?
  btw de provincie’s staan nu al op tilt,ze mogen een nieuwe belasting gaan verzinnen om jullie verder uit te knijpen…pfffff,wat n land

 121. Edward zegt: 14-11-09 om 20:25

  Ik vind in elk geval het idee achter betalen per kilometer best logisch. Maar inderdaad, twee belangrijke nadelen; 1 de bpm compensatie is voor de meeste mensen geen compensatie. (Ik betaal nu 14 wegenbelasting euro per maand en zodoende kan ik voor dat geld straks maandelijks, zeg even, maximaal 450 kilometers maken, een nieuwe auto; wie koopt er nou een nieuwe auto?!) en 2; Een GPS (Global Positioning Satelite) -systeem levert absoluut wel problemen met de privacy op. Men kan lang volhouden dat dat niet zo is maar lokaliseren is gewoonweg de core-business van zo’n systeem.. Moeten we niet willen hoor, iedereen heeft te veel te verbergen, ook al denkt een gemiddelde rechtschapen burger van niet. Het tarief zou, concluderend, veel lager moeten zijn, de bpm mag derhalve van mij blijven en inning zou eventueel met een electronische tachograaf kunnen, zodat wel kan worden vastgesteld hoeveel kilometers we maken maar nooit waarheen die kilometers hebben geleid.

 122. Olga van Trijp zegt: 14-11-09 om 20:31

  Ik heb gekozen voor een auto die minder CO2 produceert, mijn Citroen C1 wordt komende maand afgeleverd.
  De keuze is op deze auto gevallen,ook omdat ik vanaf 1 januari 2010 geen motorrijtuigenbelasting hoef te betalen en er zit geen BPM op.
  Als ik het goed begrijp zal ik met de kilometerheffing toch weer belasting moeten betalen en het voordeel van “geen BPM” is er ook niet meer.
  Weg voordeel, dan had ik net zo goed een auto kunnen aanschaffen die meer CO2 produceert.

 123. Pius zegt: 14-11-09 om 20:38

  Ik vindt het een goed punt km heffing voor de echte km die je rijdt, maar hoezit het dan met een camper waar je nu maar 3 maanden per jaar wegen belasting voor betaad

 124. faber zegt: 14-11-09 om 20:45

  De regering heeft zich weer van zijn betrouwbare kant laten zien.
  Ze weten echt niet wat er in de samenleven omgaat. het zijn straks
  weer de hard wekende burgers (ondernemers)die overal voor moeten
  opdraaien.
  Ze beweren dat 59% minder zullen betalen maar 16% zal in werkelijk
  de hoofdprijs betalen.
  Het valt me ook tegen dat de ANWB hiermee instemd, die hebben dus ook
  boter op hun hoofd.
  We hebben al jaren per kilometer betaald in de vorm van accijns. Zijn daarmee de files minder geworden?
  Die heffing is en wordt een drama, maar ja we zijn nederlanders dus de
  overheid weet dat dit wodt geslikt.

 125. Ronnie zegt: 14-11-09 om 20:47

  Mensen met grotere gezinnen die een veilige wagen willen (lees grote)rijden en ook daar je anders niet met zn allen in de auto kan. Hebben vaak al minder te besteden als mensen die wel het geld hebben om eem nieuwe schone wagen te kopen. Deze mensen worden nu weer verder onder druk gezet in de knip daar deze dus duurder uit gaan worden.Maar wat gebeurt er met deze heffing als je bv naar je werk rijdt voor een deel door Duitsland ? mogen we in de brd ook fijn betalen voor onze vrienden in Den Haag ? Nee, ik laat die grote bak wel voor de deur en koop een lekker stinkend scootertje , een beetje sneller maken en ik betaal fijn geen heffing meer, zou het hele verhaal niet averechts werken als mensen massaal een andere manier van vervoer kiezen, mijnheer Bos was er al bang voor , hij liet dit afgelopen week reeds doorschemeren in de kamer.

 126. r van der ende zegt: 14-11-09 om 20:50

  ben benieuwd wat er nu gaat gebeuren met de oltimers en de legerwagens van voor 1960

  gaan ze die wagens ook uitmelken

  pfffffffffffff

 127. Alfred zegt: 14-11-09 om 20:52

  Wat ze tekort komen wordt gecompenseert doordat we tot ons 67ste
  mogen doorwerken, dus 2 jaar langer woon werk verkeer. En dat in het
  spitstarief.

 128. Henk zegt: 14-11-09 om 20:52

  Inderdaad zou de Stasi er stikjaloers op geweest zijn. Het is geen vraag meer wat de werkelijke bedoeling is. Elk weldenkend mens (en gelukkig zijn er velen, getuige de vele kritische reacties) komt snel tot de conclusie dat het nergens op slaat. Brandstof duurder, klaar.

  Niet te snappen voor de kamerleden? Kom op zeg.

  Het is de hoogste tijd dat mensen gaan beseffen dat we steeds meer vrijheid inleveren. Wie waren ook al weer degenen die het voor het zeggen hebben?

  We geven “gezag” aan een stel zombies, die zichzelf volksvertegenwoordigers noemen, maar in de praktijk nog slechts marionetten zijn, die (on-)wetend meerwerken aan het realiseren van geheime agenda’s. Hoe die eruit zien, werd in de jaren ’30 gedemonstreerd in Duitsland en bijvoorbeeld later in de communistische landen. Brrr.

 129. WIJ PIKKEN ALLES ,DAT IS ONS PROBLEEM.
  We tuinen er weer massaal in , want indien straks de file,s niet verminderen en wij dus ook niet minder gaan betalen daardoor ( we blijven gewoon dezelfde kilometers maken) en krijgen via andere belastingen het tekort gepresenteerd , door provinciale belastingen.
  BPM: U koopt nu toch zeker geen auto , die U straks met dik verlies moet verkopen of inruilen !( over een paar jaar als de BPM gaat verdwijnen)
  Dit wordt een nekslag voor de autobranche.
  En waar blijft ons voornemen om in Europa eensluidende regelgeving te gaan invoeren??

  Nu de AOW makkelijk ging , doen ze dit ook maar even.

  Kassa voor Den Haag

 130. John zegt: 14-11-09 om 21:01

  Men zegt het moet goedkoper uitpakken en het mag niet duurder worden met de jaren maar als de provincie het tekort gaat aanvullen in een ander soort van belasting wat schieten wij er dan als burger mee op, alleen de belasting en Bpm dus maar, wordt hier op gelet dat dit geen aanleiding is voor de provincies dat zij ons voordeel erbij gaan rekenenn.

 131. sue zegt: 14-11-09 om 21:04

  Als je gezond bent,in een gebied woonachtig met goed en voldoende Openbaar Vervoer: prima die kilometerheffing.Maar wat te denkenals je om gezondheidsredenen afhankelijk bent van je auto en door je ziekte/handicap geen keuze hebt voor gebruik van OV en of de fiets?!!! Ben je gehandicapt, afhankelijk van je auto maar wel werkzaam dan kun je ook de spits niet vermijden. Wie worden dus weer de dupe van deze maatregel om de staatskas te spekken?! En wat te denken van zij die in de provincie wonen: weinig tot geen files maar bovenal zeer slecht Openbaar Vervoer. Als deze maatregel echt is bedoeld om de files te verminderen moet het dus alleen van toepassing zijn in de filegevoelige gebieden en men moet in staat zijn om van alternatieven gebruik te maken.

 132. Han zegt: 14-11-09 om 21:04

  Ik ben TEGEN kilometerbeprijzing .Dat autorijden goedkoper wordt gelooft niemand.Immers waar haalt de staat dan al die miljarden vandaan die men nu van de automobilist vangt.En ervaringen uit het verleden met allerlei maatregelen die regeringen namen, en waarbij de burger zogenaamd goedkoper uit zou zijn hebben alleen maar tot lastenverzwaringen geleid.Het valt me van de ANWB zwaar tegen dat men daar positief tegenover deze maatregel staat.

 133. Daniel zegt: 14-11-09 om 21:16

  Eerlijker, lariekoek !
  Ik heb nog nooit een nieuwe auto kunnen kopen, altijd een kleintje van rond 3000,- euro.Geen BPM meer te betalen dus!
  Nu rijd ik met een Kia Picanto, licht en zuinig.
  Mijn moterrijtuigenbelasting is 16,- per maand. Dat kan ik nog betalen naast de benzine en verzekeringen.

  Nu wordt het voor mijn woon-werkverkeer, in de Noordoostpolder (niet eens Randstad) minstens 75,- Euro per maand. Dit wil zeggen 5x zoveel!
  Voor mij en mijn baas is dat niet bespreekbaar en onbetaalbaar !!!
  War moet ik dan ??? Uitkijken naar een andere baan, een ander huis en al die goede kontacten en mijn vertrouwde omgeving achterlaten vanwege een arglistige belastingtruc ! Vreselijk.
  Wat komt er nog aan nieuwe belasting bij van de Provincie ?

  Ik zou het reeeler vinden als alleen nieuwe auto’s (tot en met 3 jaar)een hoge kilometerheffing van kilometers + BPM deel kosten. (zodat hetzelfde belastingdeel alsnog binnen komt)
  Voor oudere, tweedehands auto’s komt dan alleen de wegenbelasting, voor het onderhoud en verzorging van de wegen, zeg hooguit 1-2cent tot 2020 !
  Dan betaal ik met mijn gemiddelde 15.000km nog steeds ca. 200 Euro op jaarbasis. Da’s pas eerlijk.
  ANWB, DOE ER WAT MEE want dit is echt oneerlijk !!

 134. Rein Seekles zegt: 14-11-09 om 21:19

  1e De minister van financiën zal NOOIT toestaan dat minder geld naar de staatskas vloeit dan tevoren. Het trucje dat allereerst met de burgers wordt uitgehaald is, dat stel ik koop in 2010 een nieuwe auto waarvan zeg maar € 12.000,- BPM incl BTW over de BPM mag ik aannemen. Dan heeft de schatkist mijn BPM en gaat vanaf 2012 kilometers heffen, dus de minister van financiën komt niets tekort. Die heffing komt dan in mijn geval op de reeds betaalde BPM. Dubbel toch? 8 miljoen auto’s rijden er rond waarvan BPM is betaald, die zit in de knip. Zeer snel komt de minister van financiën toch weer in de min en dan kan die zeer eenvoudig de accijns op de brandstof opvoeren, want wie merkt dat nu zo snel! Dan gaat de provincie, die geen opcenten meer vangt, een andere belasting heffen op bijvoorbeeld ‘uitzicht door vensterglas’ of zoiets. Dit wordt ook weer een extra last voor de burger die een andere verpakking krijgt.

  2e Ook nog de gigantische kosten, investeringen in het netwerk, kastjes etc. Deze investeringen gaan meer dan 3,5 miljard bedragen en de jaarlijkse kosten een half miljard, zonde van deze verspilling. De privacy nog daargelaten in een land dat wereldkampioen afluisteren is. Ondanks alle fraaie toezeggingen is het ook weer een mooie aanvulling voor BigBrother. De geloofwaardigheid van onze overheid is toch al niet zo groot en de drang om geschiedenis te schrijven is bij al deze mensen veeeel te groot. Om die voorbeelden allemaal te moeten opsommen zou ik zeggen ‘heeft u even een uurtje of zo’.

  3e Hoeveel plaats hebben wij in onze auto om al die kastjes in te laten bouwen? Duitsland kent een eigen systeem voor de vrachtwagens, dat is weer snel uit te bouwen voor personenauto’s. België roept gelijk ‘’Benelux” en Frankrijk zal ook wel iets eigens gaan bedenken naast de tolwegen evenals de Oostenrijkers en Zwitsers.

  Zo kan je nog wel een tijdje doorgaan maar in ieder geval kost het verschrikkelijk veel en neem van mij aan dat alle begrotingen hierover met minimaal 2 vermenigvuldigd moeten worden want alle bijzondere ondernemingen door de politiek geïnitieerd lopen vreselijk uit de hand
  Stop nu gewoon die miljarden in OV, be-prijs dit zo dat je er niet meer omheen kunt, dus goedkoop, dan haal je de meeste standaard spitsgebruikers uit de auto en die overblijven zullen ook nu altijd met eigen vervoer blijven, gedwongen, gaan.
  Haal de BPM en wegenbelasting eraf en hevel dit over naar de brandstof. Daar hoef je echt geen economie voor gestudeerd te hebben.

 135. Aan alle autobezitters die dit unfair vinden.

  Ik lees hier van allemaal types die ver weg van hun werk (zijn gaan) wonen. En in de spits rijden naar hun werk. En die zich ‘gepakt’ voelen.

  Dit is toch wat al jaren boven jullie hoofden hangt? Iedereen weet dat het zo niet langer kan met het autogebruik in NL: er zijn plaatsen in Nederland die tot bijna 3 maal de maximaal toegestane hoeveelheid luchtvervuiling hebben (Zuidelijke helft van Nederland is qua luchtverontreiniging koploper in de EU: ik als astmalijder heb er een groot deel van het jaar last van, en ruim anderhalf miljoen Nederlanders met mij).

  En nu mekkeren mensen erover dat ze zoveel moeten betalen. Ja, ammehoela, daar is deze heffing ook voor bedoeld: dat je gaat betalen voor gebruik, en hoe drukker je weg en hoe langer die weg, des te meer betaal je. Wees blij dat je het zelf in de hand hebt: ga dichter bij je werk wonen, of neem de trein. En zeur niet nu het er van gaat komen, want je weet al jaren dat dit gaat gebeuren.

  Ik hoop op fors minder auto’s, zodat ik ook tijdens een normale zomerdag niet ieder jaar steeds benauwder hoef te worden.

 136. jan de fries zegt: 14-11-09 om 22:09

  ALS HET OVER inkomsten voor het rik gaat is er nog nooit een minister geweest die de waarheid sprak.Budgwrair neutraal is hetzelfde als
  10 tot 50% er bij.De eerste aanwijzingen zijn er alWouter Bos als asociaal democraat weet niet eens wat het beteknd om de waarheid te zeggen
  De provincie mag een compensatie belasting invoeren,maar het mag niets te maken hebben met de autoNU 3 CENT en dan elk jaar een cent erbij,goed voor het millieu.Sugestie voo de provicie:rolstoel en rollator belasting.regenwater heffing ademen is luchtvervuiling
  we weten het bij de overheid is niets zo zeker als de onzekerheid

 137. F Scheltens zegt: 14-11-09 om 22:40

  De politiek beweerd dat de kilometer heffing de automobilist per saldo niet meer gaat kosten. Maar wat lees ik op de website van de NOS?
  Door de kilometer heffing gaan de provincies minder belastingen binnenkrijgen, en deze mogen dit compenseren met nieuwe belastingen. Deze mogen echter niet specifiek op automobilisten gericht zijn.
  Met andere woorden: iedereen wordt genaaid, want zodra de kilometerheffing ingaat gaat iedereen meer belasting betalen.
  De bewering dat mensen er per saldo niet op achteruit gaan klopt dus niet: Automobilisten zijn (ongeveer) even duur uit als eerst, en iedereen gaat meer belasting betalen aan de provincies, dus iedereen gaat erop achteruit!

 138. rob zegt: 14-11-09 om 22:45

  Het ligt aan de PvdA, telkens als de PvdA mee regeert wordt de automobilist financieel gepakt. Dat is begonnen met Den Uil(met de auto loze zondagen, daarna werd de benzine prijs veel duurder en die heeft ons gestimuleerd om buiten de stad gaan wonen, wat nu weer extra belast wordt. het kwartje van KoK. De regering is alleen voor het milieu zolang het maar geld oplevert.(zie maar aan de vliegtax)
  In Nederland wordt je als burger steeds meer slaaf zodat je totaal onder curatele staat. Elke stap die je doet wordt dan gevolgd en er wordt zoveel mogelijk belasting geheven op wat dan ook. Er wordt elke keer een stukje van private afgepakt, telkens onder een andere noemer.

 139. a.derksen zegt: 14-11-09 om 22:48

  Er wordt ons nu al een rad voor ogen gedraaid. Ons wordt namelijk wijsgemaakt dat de wegenbelasting dan verdwijnt en wij dus voordeliger uit zijn. Dit is foutieve voorspiegeling, zoals we dat ook met de invoering van de euro hebben meegemaakt, want de provincies hebben namelijk toestemming gekregen om het verdwijnen van de wegenbelasting met een nieuwe belasting te compenseren. DUS NEDERLAND, WORDT WAKKER!! Ze hebben wèèr een nieuwe melkkoe gevonden, we worden wèèr belazerd en we trappen er waarschijnlijk wèèr met z`n allen in. Wat een klootland is het aan t worden, stelletje Haagse criminelen.

 140. A.R.M zegt: 14-11-09 om 22:51

  Dat het voor 59% van de automobilisten voordeliger wordt? Ik moet dat nog zien.
  Hoe zit het met verreden kilometers in het buitenland? Ik zal veel meer kilometers in het buitenland rijden dan in Nederland? Hoe zal dat worden geregistreerd?

 141. evert zegt: 14-11-09 om 23:02

  trouwens wie heeft de file veroorzaakt??? ,juist de regering zelf.door weinig aan de wegen te doen de hufters.

 142. a.derksen zegt: 14-11-09 om 23:16

  Anwb is positief over de hoogte van de kmheffing.Ga naar http://www.betalenvoormobiliteit@anwb.nl en laat weten dat je t niet pikt.

 143. Automobilist zegt: 14-11-09 om 23:22

  Uiteindelijk wordt je nu dubbel gepakt rekeningrijden i.p.v. wegenbelasting, maar de provincie pakt je weer met infrastructuurheffing/belasting. Mensen we worden dubbel genaaid

 144. a.derksen zegt: 14-11-09 om 23:25

  De hardwerkende burger wordt WEER GESTRAFT. Stem GEERT !!

 145. Automobilist zegt: 14-11-09 om 23:29

  Okee de files worden d.m.v. spitsheffing korter maar de files duren daarna wel langer omdat het tarief goedkoper is, hoe dom kun je zijn, maar goed Eurlings is een limburger en dat zegt al genoeg dunkt me.

 146. Gerard zegt: 15-11-09 om 00:07

  Kan me voorstellen dat ze iets willen regelen om zo het auto rijden te ontmoedigen.Maar hoe zit dat met al die vrijwillegers.
  Ben zelf scheidsrechter en rijdt ongeveer 20000 km alleen voor mijn hobby.Dus word ik gestraft.
  De bond kan ook die tarieven niet doorberekenen want daar is geen geld voor.Want het verlies van belastinggeld wordt gecompenseerd door weer enn nieuwe belasting.Daar kun je opwachten.

 147. Rene zegt: 15-11-09 om 00:10

  Eerst koop ik een auto, waar ik een paar duizend gulden btw en bpm over betaal.
  Vervolgens wordt de bpm afgeschaft, waardoor mijn auto meteen een aantal duizendjes minder waard wordt.
  Vervolgens wordt de bpm in de kilometerbelasting gestopt, zodat ik opnieuw bpm ga betalen.
  Omdat de provincie nu minder belasting binnek krijgt, gaat die op zijn beurt ook weer een nieuwe belasting verzinnen.
  Die kilometerheffing wordt ook weer zo’n post die elke maand omhoog gaat, netzo als met energie, gas, water, ziektekosten etc gebeurt, onder het motto van “ach, die paar euro per maand”.
  Heb je helemaal pech, dan ben je postbesteller; mag je ook nog 15% van je salaris inleveren.
  Nouja; die miljoenen-bonussen moeten ergens van betaald worden….

 148. Jan zegt: 15-11-09 om 00:27

  PRIVE:
  Mijn vrouw is gebonden aan een rolstoel en kan daardoor geen gebruik maken van het openbaar vervoer. Ze kan wel in een gewone auto rijden (gewoon, ze mag niet in een handgeschakelde auto rijden). Voor de meerkosten van zo’n auto moeten we zelf opdraaien.
  De andere extra kosten door haar handicap worden sinds dit jaar ook niet meer vergoed, omdat we met z’n allen zoveel nieuwe brillen kopen en daarom is (volgens de minister) de ziektekostenaftrek bij de belastingaangifte afgeschaft.
  Zielig verhaal, anderzijds kunnen wij dit nog wel ophoesten, maar er zijn genoeg ‘zwakkeren’ in de samenleving die steeds meer in de knel komen.

  ALGEMEEN:
  Laat werkgevers die variabele werktijden voor hun werknemers (binnen de spitstijden) hebben extra belasting betalen !!
  Klinkt misschien krom, maar als je binnen een bedrijf met z’n allen om bijvoorbeeld 8 uur begint en je woont in hetzelfde dorp dan ga je toch carpoolen. Als je tussen 7 en 9 uur mag beginnen pak je veel sneller je eigen auto met allleen jezelf er in en sta je dus in de file.

  Bovendien, wie veel kilometers maakt of in een zgn. “slurper” rijdt betaalt nu ook al extra via de accijns op de benzine.

  Volgens mij stort de automarkt nog verder in, als het voorstel ongewijzigd wordt aangenomen. Mensen kopen pas in 2012 een nieuwe auto, want dan is de BPM afgeschaft. Daarna worden de “goedkope auto’s” duurder, de importeurs zorgen er wel voor dat de autoprijs in Nederland vergelijkbaar is met de rest van de EU.

  Misschien wat simplistisch, maar toch …

 149. Veel grote ICT projecten van de overheid lopen uit de hand. Is het niet de techniek, dan zijn het wel de kosten, de belastingdienst is er een mooi voorbeeld van. De OV chip is nog zo’n voorbeeld.

  Dit systeem zal in het begin ook een puinhoop opleveren. En zo’n GPS locator in de auto schend altijd de privacy, het zou eenvoudiger geweest zijn bijv de kilometerstand te noteren op een of andere manier.

 150. paul zegt: 15-11-09 om 00:58

  We stinken er allemaal in!! Het kabinet ziet de bui al hangen. Over 10 jaar rijden er zoveel auto’s op elektriciteit; de rest rijdt hybride en haalt een verbruik van boven de 1 op 20 dat de inkomsten aan accijnzen hard terugloopt. Nu betaalt iedereen! Ook jij die schoon op stroom rijdt. Politiek wordt wakker en dwarsboom dit onzalige plan. Trouwens, wat nou sturen op verbruik? Dat doe je toch al door accijns op brandstof.

 151. Peter zegt: 15-11-09 om 02:21

  Ik denk dat er inderdaad veel minder files komen. Voor een groot deel van de bevolking is een auto straks niet meer te betalen. Wat boffen we toch met de PVDA in de regering. Tot je 67e je rotwerken en via het openbaarvervoer of met de fiets in de kou, hitte, regen ed naar je werk.

  De rijkere mensen gaan natuurlijk gewoon met de auto en hebben genoeg geld om met hun 62e zichzelf van de arbeidsmarkt te onttrekken. ( we hebben iedereen nodig om het werk te doen, behalve diegenen die het kunnen betalen om niets meer te doen -?- ) Daarna worden ook zij vanaf hun 67e beloond met een AOW uitkering.

  Wie stemt er nog op de Pvda de volgende keer ?

 152. Klaas-Jan zegt: 15-11-09 om 02:26

  Hoeveel van die plannen liggen al in de prullebak, stopt dit nou nooit?

 153. Andor zegt: 15-11-09 om 02:29

  Goedkoper!!?? Voor heel veel mensen niet. Zeker niet als in 2012 je 6.7 ct/km gaat betalen. Ik betaal nu zo’n 40 euro per maand aan wegenbelasting. Dat betekend dat als ik meer dan 7164 km per jaar rijd ik al duurder uit ben dan nu!! Geen bpm daar heb ik niks met een auto van 10 jaar. die zullen ook zonder bpm niet veel goedkoper worden. Scheelt wel voor nieuw auto’s. Wie is weer de dupe? Degene die autorijden net kan betalen!

 154. Ron zegt: 15-11-09 om 04:24

  U hebt gereden vanaf afslag A om 9.13 uur naar afslag B waar u om 9.31 uur de rijksweg A2 weer verlaten hebt over een afstand van 32 km. Op dit traject is de max snelheid 100 km/uur. Valt vanzelf de de rekening van het CJIB op de mat want u heeft 107km/uur gereden. Handig die elektronica kunnen alle agenten weer doen waar ze een dure opleiding voor gekregen hebben en kunnen alle flitspalen weer naar Corus terug.
  Oh ja de werkgevers vinden het ook een goed idee, behalve de autobranche waarschijnlijk. Want die vekopen de komende 2 jaar geen enkele nieuwe auto meer. Moeten die weer geholpen worden met steun uit de staatskas.

 155. f.de vries zegt: 15-11-09 om 04:46

  Ik heb net plannen om een auto op LPG g3 tekopen, voor het juiste type kost me dat € 2836,- aan bpm , komt dan nu de km heffing en het afschaffen in van wegenbelasting om de hoek kijken. Moet ik de aanschaf uitstellen zodat ik er niet a € 3000,- bij inschiet ?Als ik de auto over 4 jaar wil verkopen is de auto dus € 3000,- euro (bpm bedrag) minder waard. Wordt bij de kilometerheffing ook bijgehouden of je in een vervuilende diesel rijdt of in een lpg g3 gebruikende auto? Wat betalen we hier in Groningen en Fryslân, als we over de provinciale wegen rijden.Wat gaan de provincies doen om de opcenten weer terug te verdienen?
  We hebben hier geen files, maar moeten in het kader van de werkgelegenheid wel vaak aanzienlijke afstanden afleggen om op het werk te komen met de auto ( met het openbaar vervoer kun je lang niet overal komen) Daar wordt volgens mij helemaal geen rekening meegehouden. Ik heb me er nog niet helemaal in verdiept maar in eerste instantie voel ik helemaal niets voor een kilometerheffing. De werkende moet weer (meer?) betalen om op zijn werk te komen.Lijkt me goed om in de kampioen een artikel te wijden aan deze ontwikkeling en de praktische problemen/ vragen mbt het onderwerp te beschrijven. ( Ohja.. de kilometerheffing die ontstaat door het rijden van dienstauto’s, wordt die ook door de ministers zelf betaald? Ik ben bang van niet, terwijl dat wel zou moeten als je consequent wilt zijn, want de ‘gewone’ werkende moet dat toch ook?. Het komt er dan eigenlijk op neer dat wij betalen voor de kmheffing voor de bestuurders. Het wordt steed gekker. Volgens mij is er nog veel te regelen. Verwacht niet van de minister dat hij dit soort dingen in de gaten houdt. Eigenlijk is het te gek voor woorden: Eerst betaal je loonbelasting 35-50%, geef je het geld uit betaal je weer belasting (19 % btw.), geef je niet uit dan willen ze weer 1,2 % van je vermogen boven een bepaalde grens. Werken wordt steeds minder interessant volgens mij en dan hebben wer het nog niet gehad over enorme accijns op de brandstoffen?)

  Hoezo lees ik op de anwb website dat de leden er achter staan. Het merendeel van de reacties toont aan dat een groot deel het NIET ziet zitten.

  F.de Vries

 156. Coenraad zegt: 15-11-09 om 05:01

  Ik meende altijd dat de wegenbelasting en de BPM ten dele een heffing waren voor het gebruik van zeg 10 vierkante meter publieke ruimte, en dat zwaardere auto’s in een hoger tarief kwamen omdat deze het wegdek meer schade geven.
  Deze elementen mis ik in de nu voorgestelde kilometerheffing. Hoe wordt nu tegengegaan dat iedereen maar een auto koopt, juist ook als hij of zij heel weinig kilometers maakt? De tweede of derde auto, voor hobby, partner, kinderen, wordt financieel aantrekkelijker.
  Vind het in de huidige regeling al niet eerlijk dat als je je auto doorgaans in je garage of op eigen grond neerzet je dezelfde heffingen betaalt als de buurman die de hele straat gebruikt om zijn wagenpark te parkeren.
  Tja, en dan verder lijkt me de buitenland component nog nauwelijks doordacht. Net als met ons drugsbeleid moeten we beseffen niet op een eiland te leven.
  Nederlandse auto’s in Frankrijk betalen dezelfde tolheffing. Het Zwitserland-vignet schuurt al, omdat een Zwitser het hele jaar hiervan plezier heeft en wij alleen maar als we sporadisch door de Alpen rijden. Uitgesloten dat iedere buitenlander een Nederlands kastje in de auto krijgt. En goedkope Nederlandse auto’s met kastje prima om in het buitenland veel kilometers te maken, want daar geldt de kilometerheffing niet. En de creativiteit van leasebedrijven is groot.
  Hoop echt dat hier goed over is nagedacht. Het principe is mooi en prijzenswaard, maar “tussen droom en daad staan – Europese? – wetten in den weg en – bovenal – praktische bezwaren”

 157. renate zegt: 15-11-09 om 05:50

  Er zijn ook nog mensen die geen auto bezitten, zoals ik. Al jarenlang gebruik ik het openbaar vervoer.
  Ik lees nu dat er nieuwe belastingen zullen worden geheven door de provincies omdat ze anders veel geld gaan missen. Volgens minister Bos wordt het beslist geen äutobelasting”. Dus m.a.w. ook de burger zonder auto moet meebetalen! Dat lijkt me waanzinnig. De provinciale belastingen kosten me elk jaar al een rib uit het lijf en nu zou ik ook nog moeten opdraaien voor gemiste autobelasting-inkomsten!

 158. Arthur zegt: 15-11-09 om 07:24

  De provincies die straks inkomsten missen mogen dat compenseren door extra belastingen, maar die mogen niet op de automobilist specifiek gericht zijn. Dat worden dus algemene belastingen. Als NIET-autorijder kan ik, en anderen dus gaan meebetalen!!?? Wat een grof onrecht, wat een pure diefstal. Ben je milieubewust en heb je geen auto; dan betaal je mee aan de autogebruik van anderen.
  DIEFSTAL!!!!!!!!!!!!!!!!!!DIT IS ECHT onrechtvaardig. Zeker als het OV al fors duurder is door de OV-Chipkaart!!

 159. juul zegt: 15-11-09 om 07:26

  Ach gaan we toch allemaal in oldtimers rijden, wat er ook uitgestoten word, gevaar voor de volksgezondheid is er toch nooit

 160. Hoe word er omgegaan de mensen op het platteland waar we totaal niet meer zonder auto kunnen, alles verdwijnt uit de dorpen zoals banken, sociale voorzieningen noem maar op, kleine ondernemers verdwijnen als sneeuw voor de zon in landelijke gebieden waardoor er veel gereisd moet worden. Neem nu de gemeenten/overheid zelf die doen aan schaalvergroting, b.v. wij zijn genoodzaakt 14 km naar het gemeentehuis te moeten rijden en er zijn zo vele voorbeelden aan te halen dat je op het platteland met deze regeling slechter af gaat zijn.
  Openbaar vervoer is hierin geen enkel alternatief eens per uur op werkdagen en op kantoortijden een keer naar links en een keer naar rechts.

  Mobiliteit is een democratisch recht voor een ieder, maar voor het platteland is deze km heffing opnieuw een enorme kosten verhoging.

  Ik begrijp nu ook dat de politie, reeds een vooruitziende blik heeft want die zie je hier namelijk nauwelijks zullen ook wel moeten gaan betalen. Hoe maak ik het platteland nog meer onleefbaar.

 161. Anne-Riek zegt: 15-11-09 om 10:08

  Zoals zo velen ben ik het eens dat er een veel simpeler manier is !!! gewoon in de brandstofprijs berekenen,,, zo betaal iedereen (dus ook leden van het koninklijk huis en onze buitenlandse gasten) naar wat hij/zij verbruikt op een manier zonder veel toepas zoals een extra kastje in de auto wat defect kan raken en misschien ieder jaar gekeurd moet gaan worden!.

  En als het echt de bedoeling is van deze regel om het milieu een handje te helpen,,, waarom niet het openbaar vervoer gratis maken? het zou toch heerlijk zijn,,, je helpt het milieu, we hebben geen last meer van weigerende OV chip-cards, geen zwart rijders meer…noem maar op.

  Maar stel je je dan voor dat we dan met z’n allen met het openbaar vervoer zouden gaan,,, dan komt er niets meer in het laatje!!,,,, zou het dan toch om het geld gaan bij de regering?????

 162. Victoria zegt: 15-11-09 om 10:33

  De nieuwe regeling lijkt een voordeel voor de bezitter van grote auto’s. Want immers, de motorrijtuigenbelasting en de BPM zijn in verhouding hoger, dan die van een kleine, simpele auto. Deze bestuurders kunnen dus veel meer kilometers rijden, alvorens zij aan het rekeningrijden moeten gaan betalen. Onrecht!

 163. nancy zegt: 15-11-09 om 10:33

  even snel naar de berekeningen van RWA gekeken en wat valt op: 1) dat erop vooruitgaan meestal inhoudt dat je een paar euro per maand minder betaalt, dat een deel daarvan komt doordat je auto ineens minder snel minder waard wordt?!?! en 2)dat hoe groter je auto hoe meer je erop vooruit gaat.

  Nog vaag is waarom bij grotere auto’s ineens staat X kilometer in buitenland… (en bij kleine auto’s niet… alsof ik met mijn kleine auto niet in het buitenland zou rijden) trouwens wat heeft dat ermee te doen … ik had begrepen dat je daarvoor niet moest betalen… zelf rijd ik ergen rond de 8000 kilometer per jaar waarvan zo’n 6000 a 7000 in het buitenland… naar het dichtsbijzijnde belgische treinstation… want vanuit eindhoven kan je niet met openbaarvervoer naar belgie.. nou ja via maastricht of roosendaal maar dat kost veel meer dan met de auto en duurt ook nog eens twee a drie keer zo lang….

  verder werd in het verleden al door de provincies aangegeven dat ze een nieuwe belasting gaan innen om hun inkomstenverlies goed te maken… die belasting zal voor iedereen zijn dus ook de mensen die geen auto hebben

  sowieso is het openbaar vervoer in Nederland veel te duur (vergelijk maar eens met Blegiëwaar ik voor 120 EUR een heel jaar met alle bussen in Vlaanderen kan rijden en waar mensen die met de trein gaan dat in de meeste gevallen vooledig terugkrijgen van hun baas…

  Ook werkt het slecht probeer doordeweeks maar eens van Eindhoven naar een concert in de randstad te gaan en achteraf nog iets te gaan drinken dan moet je haast wel met de auto. laat staan dat je niet in een stad woont Kortom zolang de auto goedkoper is is het OV geen volwaardig alternatief en is elke heffing ofzo gewoon een verkapte vorm van uitmelken van de automobilist dat bleek ook deze week want een van de problemen van Bos was dat als mensen minder gaan rijden de schatkist erop achteruit gaat en dat moest dus nog even gecompenseerd worden

 164. nancy zegt: 15-11-09 om 10:38

  @Coenraad wij hebben ook 2 auto’s en rijden niet veel maar als we rijden hebben we die twee auto’s ook nodig omdat daar waar we los van elkaar heen gaan (bijvoorbeeld familie,vrienden of culturele dingen) geen openbaar vervoer is of je 3 a 4 keer zolang onderweg bent… of omdat mijn vriend naar klanten moet op afgelegen bedrijventerreinen …mensen die een tweede auto hebben voor de hobby zoals jij het noemt is toch geen probleem als die auto gewoon ergens staat vervuilt hij niet ofzo… dus hoef je wat mij betreft niet te betalen …

 165. christian zegt: 15-11-09 om 11:00

  weer zo’n verandering die uiteindelijk toch vooral niets mag veranderen en daardoor alleen maar geld kost en als meest ergerlijke alles alleen maar meer gecompliceerd maakt.

 166. Het is nu toch duidelijk geworden voor ons allemaal dat we bij de volgende verkiezingen de regeringspartijen laten vallen met zn allen.

  Welke partij is er tegen de kilometerheffing??? D66 misschien??

 167. gerard zegt: 15-11-09 om 11:28

  Ik heb de wettekst doorgelezen inclusief de toelichting. voor dieselrijders komt er een opslag om het verschil in accijns tussen benzine en diesel ongedaan te maken. Gedachte is dat km prijs gelijk is aan een benzine auto. Belachelijk. Veel diesels zijn veel schoner dan benzine auto’s. Welke auto’s staan het meest in de file? De gewone eigen autobezitters en de leaserijders. Ik denk dat voor deze laatste rijders het allemaal niet uitmaakt. Immers de baas betaalt toch wel. Dus effect op file? Daarnaast wordt helemaal geen rekening gehouden met het feit dat de provincie zijn prov. opslag misloopt. Dus als je de te verwachte belasting uit die hoek meetelt, zal de automobilist veel duurder uit zijn. Het lijkt overigens net alsof de regering denkt dat je voor de lol naar je werk gaat en in de file staat…Verder heeft het volkhuisvestingsbeleid de meeste mensen uit de randstad (grote steden)gejaagd naar de omliggende gemeenten. Maar goed, …ik heb voor mezelf het uitgerekend…het gaat me kapitalen kosten….

 168. rob. zegt: 15-11-09 om 11:48

  Mijn inziens gaat betreft het BPM 40% op de nieuwprijs is 28.5% van de aankoop, tweedehands bpm 10% is van aankoop 9%, wegenbelasting word 40%, provincie opcenten wegenb 31%.
  aanschaf euro 8.000,00 bpm 2.280 gewicht.kl.951/1050 wegenb. euro 356,00 pj.
  afschrijving bpm in 1 jaar 2.280,00 in 5 jaar 456,00
  Bpm nu in aankoop word blijvende flexibele kostenpost .
  wegenbelasting nu vaste kostenpost word blijvende flexibele kostenpost.

 169. rob. zegt: 15-11-09 om 11:50

  Mijn inziens gaat betreft het BPM 40% op de nieuwprijs is 28.5% van de aankoop, tweedehands bpm 10% is van aankoop 9% word 40%, provincie opcenten wegenb 31%.
  aanschaf euro 8.000,00 bpm 2.280 gewicht.kl.951/1050 wegenb. euro 356,00 pj.
  afschrijving bpm in 1 jaar 2.280,00 in 5 jaar 456,00
  Bpm nu in aankoop word blijvende flexibele kostenpost .
  wegenbelasting nu vaste kostenpost word blijvende flexibele kostenpost.

 170. Douwina Pluim zegt: 15-11-09 om 12:07

  Ja, de vervuiler betaalt, en dat is goed zo. Het gebruik wordt nu belast, dat is wel zo eerlijk en overigens volkomen normaal voor andere diensten en produkten, dus waarvoor hier dan niet.

 171. rob. zegt: 15-11-09 om 12:09

  aanschaf auto euro 8.000,00 gewichtklasse 951-1050. 15.000 km.pj.
  nu vaste kosten 356 : 15.000 0,024 ect km.
  word afschrijving 1 jaar 2.280 + 356,00 0,18 ect km.
  word afschrijving 5 jaar 456 + 356,00 0,12 ect km.
  nu E 356 word 15.000 x 0.067 E 1.005,00 pj.
  1.005 – 812 = staatsvoordeel E 188 x 500.000 voertuigen 94.000.000 euro

  exclusief provincie opcenten 31% worden nieuwe belastingen

 172. jwind zegt: 15-11-09 om 12:16

  ik heb er geen vertrouwen in dat men minder betaald.
  bedrijfsleven berekent het door naar de klant .
  de gewone man die naar werk moet kan niet anders.
  volgens telegraaf km heffing plus co2 heffing betaal ik 15 cent de km
  is een verhoging van 1550/jaar (14000km)daar komt provincie graaiers nog bij.
  ik ben bang dat bedrijven verhuizen naar de grens dus inladen en de grens over kost niks meer.maar kabinet krijgt dan geen geld dus verhogen en weer gewone man betaald.ook kent systeem falen immers als auto achterop een vrachtauto(auto kapot)staat registreert kastje dit.Zelfs als ik de auto 100km druk dan betaal ik dus.verder kost het kastje geld.stel die gaat 3 jaar mee dan kost het weer geld.
  en registreert kastje per meter of km?en wie betaalt het hele systeem van sattelieten ambtenaren enz.?NEE GEEN VERTROUWEN.

 173. jwind zegt: 15-11-09 om 12:24

  WAT OOK NOG KAN DE GROTE LEASEMAATSCHAPPIJEN GAAN ONDER DUITS KENTEKEN HUN AUTOS UITLEASEN ZIEDAAR DE EERSTE TRUC.

  OP WIE MOET IK STEMMEN OM HET TEGEN TE HOUDEN?

 174. rob. zegt: 15-11-09 om 12:33

  Nu vaste maandelijkse last 356 : 12 = 29,66
  word 15.000 km x 0,067 = 1.005 : 12 = 83.75 – 29,66 = nadeel 54,09

  15.000km : 365 = 42km per dag.
  werkdagen 46×5 = 230 dgn.65 km per.da woon/werk afst 37.5 km x 2 = 65
  woon/werkafst 50km x 2=100 km x 230 = 23.000 x 0.067 15.41 euro per.j
  15.41,00 : 12 = 128,41 euro p.mnd. exclusief prive’ km.

 175. rob. zegt: 15-11-09 om 12:43

  SLACHTOFFERS HEFFINGSDRANG

  laagst betaalden, uitzendkrachten, werkstudenten, partimers.werknemers veelal met een beperkt aantal uren.

  woonwerk afstand 50 km is er al snel. Voormij was als uitzendkracht 100/150 km p.dg normaal met uitschieters naar 200 km.p.dg.
  Netto lonen 6,50/7,00 in de sector uitzendkracht, schoonmaak etc.

  Voor deze groepen een forse aderlating.

 176. rob. zegt: 15-11-09 om 12:57

  DE GROTE WINNAARS KM HEFFINGSDRANG

  Zij die provisie mislopen [kooppolissen etc]
  Patsers die benzineslurpende bakken/gedrochten willen rijden.PC trekkers
  PC gedrochten in de catogorie wegenbelasting 700,00/1.250,00 euro per jaar.Over de BPM maar te zwijgen
  Zij die PC gesdrochten als hebben dingtje zien maar er nauwelijks in rijden. Immers de wegenbelasting en BPM is weggevallen.
  BPM van af 3420 euro per jaar wegenbelasting van 444 tot 700,00 euro perjaar. De hogere loonklasse.

 177. Oplossing voor de fileproblematiek in NL:
  - Inderdaad, auto´s belasten naar gebruik. Dus hoe meer je rijdt, hoe meer je betaalt.
  - Is ook een stimulans om dichter bij het werk te gaan wonen, waardoor men gemakkelijker van het openbar vervoer gebruik kan maken/minder kilometers met de auto´s maakt.
  - Gepensioneerden/economisch niet actieve personen stimuleren om het economisch meest actieve gebied in NL waar veel ruimetegebrek is (de Randstad, west-Nederland) te verlaten en te verhuizen naar Drenthe, Limburg, Overijssel, Groningen etc. om ruim baan te geven aan de werkenden die de belastingen en premie´s betalen.

  Er moet iets gebeuren! Harde maatregelen zijn nodig om Nederland leefbaar te houden!

 178. rob. zegt: 15-11-09 om 13:04

  CONCLUSIE KM HEFFINGSDRANG.

  BPM handhaven zij die het breed hebben kunnen het breed laten hangen. Wegenbelasting in benzineprijs vervuiler betaald.Geen wanbetaling, geeen deurwaarders kosten, geen zwaar administratief apperaat, geen acceptgirokaarten.

  De zwakste betalen niet aan hen die voor de problemen zorgenden en zullen zorgen.

 179. Niels zegt: 15-11-09 om 13:05

  En natuurlijk iedereen een abonnement op het bekende autodeelsysteem met die handige rode autootjes met groen logo!

 180. jwind zegt: 15-11-09 om 13:10

  ik koop een 40 km invalide auto .hoef ik niet km heffing te betalen.
  en veel sneller in de file kan toch niet.

 181. geschiedkundig zegt: 15-11-09 om 13:11

  Volgens mij is er sinds de vroege middeleeuwen
  en nu in transport niets veranderd.
  Moest je verschillende tarieven betalen als je te
  voet, te paard of met paard en wagen, met koeien of geiten
  over de landwegen zich verplaatste.
  Nu betaal je verschillende tarieven voor verschillende
  typen auto’s.
  Zouden de overheid de heffing zelf hebben bedacht?
  Op hun pluch lijk alles toch op een sprookje.
  Mensen wordt toch waker tijden zijn verandert dus deze vorm van
  tol is toch al achterhaald.

 182. Zapper zegt: 15-11-09 om 13:15

  Ik denk dat ik wel begrijp waarom het niet haalbaar is voor het kabinet om de heffing in accijns voor brandstof op te nemen. Een kleine rekensom: Je auto rijdt 1 op 15. Per liter brandstof rijd je dus 15 kilometer. Bij een heffing van 6,7 cent per kilometer betaal je dus 1,01 euro per liter brandstof extra. Dat zou betekenen dat een liter brandstof een euro duurder wordt aan de pomp. Bij een heffing van 10 cent per kilometer zelfs 1,50 euro per liter. Daar trapt niemand in natuurlijk, dus moet het verpakt worden in centen per kilometer.

 183. J. Boogie zegt: 15-11-09 om 13:23

  Ik zie hier dat een E220CDI van 8 jaar of ouder, niet echt iets bijzonders dus, zo’n 16,6ct per km gaat kosten.

  Het komt er dus op neer dat je straks zo’n auto alleen nog maar kan betalen als je niet werkt, aangezien je dan geen woon-werkverkeer hebt.

  (Ik woon 40 km van mijn werk, dus dagelijks 80km, maakt totaal 20.000km per jaar aan woon-werkverkeer.)

 184. J. Boogie zegt: 15-11-09 om 13:24

  Oops, link vergeten…

  Komt ie: http://www.anwb.nl/binaries/pd.....l_anwb.pdf

  (Hier staat de rest: http://www.anwb.nl/kilometerpr.....prijscheck )

 185. J. Boogie zegt: 15-11-09 om 14:10

  renate zegt: 15-11-09 om 05:50

  [quote]Er zijn ook nog mensen die geen auto bezitten, zoals ik. Al jarenlang gebruik ik het openbaar vervoer.
  Ik lees nu dat er nieuwe belastingen zullen worden geheven door de provincies omdat ze anders veel geld gaan missen. Volgens minister Bos wordt het beslist geen äutobelasting”. Dus m.a.w. ook de burger zonder auto moet meebetalen! Dat lijkt me waanzinnig. De provinciale belastingen kosten me elk jaar al een rib uit het lijf en nu zou ik ook nog moeten opdraaien voor gemiste autobelasting-inkomsten![/quote]

  Ik mag aannemen dat je begrijpt dat momenteel alleen de autobezitters voor de kosten van de provincie opdraaien. Jij woont er toch ook? Lijkt me niet meer dan eerlijk dat je ook mee gaat betalen. Het is al ronduit schandalig te noemen dat je al die jaren niet hebt betaald.

 186. rob zegt: 15-11-09 om 14:22

  Gelezen zakelijk berekening/beredenering overheid [afschrijving in 8 jaar] KM heffing. Waarin om de hetebrij heen gedraaid word. de hetebrij BPM, wegenbelasting,provincieopcenten.
  BPM 40% is 28.5% van de aankoopwaarde. Tweedehands 10% is 9% van de aankoop waarde. Provincieopcenten 31%
  Aanschaf nieuw inclusief BPM 8.000,00 BPM 2.280,00 euro
  Gewichtsklasse 951/1.050 wegenbelasting 356,00 euro per jaar. 29,66 pmnd
  KM 356,00 : 15.000 = 0,024 ect km.

 187. common sense zegt: 15-11-09 om 14:29

  Voor de gewone burger gaat het enkel meer geld kosten. De grote bedrijven die er in opdracht van onze overheid een duur en ingewikkeld systeem voor moeten neerzetten zijn degenen die er belang bij hebben.
  Als het echt ging om het feit dat het gebruik van de auto belast wordt en niet het bezit ervan kan iedereen bedenken dat daarvoor de accijnzen op de brandstof meer dan voldoende is. Het argument dat de files zullen halveren is je reinste onzin. Mensen staan ‘s ochtends echt niet voor de fun in de file (OV is geen alternatief voor het overgrote deel van de beroepsbevolking)

 188. Bram zegt: 15-11-09 om 15:02

  59 procent goedkoper uit?? Dit geldt alleen voor mensen met een dure, grote auto, waarvoor veel belasting moet worden betaald.
  Mensen met een kleine, vaak zuinige auto, die weinig belasting betalen gaan er zwaar op achteruit. Simpele rekensom: Nu: 10.000 km per jaar, 17 euro belasting per maand (204 per jaar). Met km-heffing: 10.000 x 3 cent is €300 euro….in 2018: € 670…mwah, scheelt niets!
  Oftewel, wederom pakken ze de groep die het al niet te heeft. Het zijn juist die mensen die een kleinere auto rijden!

 189. Als reiziger per fiets en OV heb ik al deze kosten niet, maar ik krijg dadelijk wel een extra provinciale belasting op mijn dak. Het zijn dus niet alleen de automobilisten, maar alle burgers die een rekening gepresenteerd krijgen. Het beloofde zoet van Balkenende.
  Banken gered, spaargeld gedeeltelijk gecompenseerd, de auto-dealers aan omzet geholpen, het mag allemaal wat kosten.

 190. vok zegt: 15-11-09 om 17:48

  Dit had op ministerieel EU niveau besproken moeten worden niet in clubverband.

 191. Maarten zegt: 15-11-09 om 19:24

  Een terechte en noodzakelijke maatregel. Niemand wordt immers gedwongen om auto te rijden. Zelf kiezen moet zelf betalen zijn.
  De gemiddelde tegenstander van dit systeem dicht zichzelf teveel rechten toe, ziet teveel spoken of heeft teveel zelfmedelijden. Combinaties zijn ook mogelijk.

 192. J. Boogie zegt: 15-11-09 om 20:19

  Maarten zegt: 15-11-09 om 19:24

  [quote]Een terechte en noodzakelijke maatregel. Niemand wordt immers gedwongen om auto te rijden. Zelf kiezen moet zelf betalen zijn.[/quote]
  Ja, natuurlijk. Je hebt helemaal gelijk. Want als je geen auto rijdt komt je werk vanzelf naar je toe. Toch?

  Ik maak per jaar 20.000km woon/werk verkeer. Daar zitten nog niet de prive km’s (hooguit 2 a 3000 per jaar) en de extra belasting die de provincie gaat opleggen bij.

  Komt voor mij neer op een lastingverzwaring van ca 200,- PER MAAND. (C220CDI, 1360Kg, diesel) Gaat niet gebeuren. Dan stop ik gewoon met werken. (En nee, ik ben dan niet afhankelijk van een uitkering, ik werk voor mijn plezier EN ik draag per jaar ca. 45.000,- af aan BTW. Die 45.000,- kunnen ze op hun buik schrijven, want ik kap er gewoon mee. Gewoon omdat ik het kan ;-)

 193. Jan zegt: 15-11-09 om 21:58

  Big brother heeft er weer een tool bij. Iedere meter in de picture.

 194. Maarten zegt: 15-11-09 om 23:20

  @J. Boogie
  Heeft de overheid u dan soms gedwongen om uw huidige baan aan te nemen of om in uw huidige huis te wonen?
  Die keuzes heeft u ooit zelf gemaakt, waarschijnlijk op basis van heel goede argumenten. Daarom is het terecht dat u zelf de consequenties van die keuzes bekostigt en niet verwacht dat de overheid, lees de belastingbetaler, dat voor u doet.

 195. Het wordt tijd voor een mooie machine die ons zo -hop- terugbrengt naar 1983. Combinatie verplichte OV-chipkaart, verplichte GPS-tracker, verplicht biometrisch paspoort (vingerafdruk, silhouetteherkenning en binnen 5 jaar irisscan), bovendien verplicht om altijd bij je te hebben, enorm aantal telefoontaps (dat bovendien in Israelische handen is – check nieuwsberichten ca. een maand terug) betekent dat er altijd gezien wordt waar je je begeeft en wat je doet. Waaraan hebben we dat verdiend? Ohja, door te leven.

  Mensen, al deze maatregelen zijn allemaal in hetzelfde decennium tot stand gekomen. Laten we in godsnaam zorgen dat we enige zelfbeschikking houden. Stuur mij alstublieft een email (zie ‘website’ onder mijn naam), samen staan we sterker.

 196. C.Twigt zegt: 16-11-09 om 09:50

  Gooi een paar cent op de benzineprijs.
  - Dan hoef je die 10 miljard niet te verbranden aan nieuwe systemen.
  - Dan blijft de privacy van de burger bewaard.

  Oh, en haal dan nog 10ct per liter van de benzineprijs af. Dan hebben we
  ook het kwartje van Kok weer terug zoals ons beloofd was.

 197. arie64 zegt: 16-11-09 om 10:43

  Nu las ik gisteren op teletekst dat de provincie door de kilometerheffing veel geld misloopt doordat zij geen belastinggeld meer krijgen van de autorijders. Moeten ze nog weer een manier zoeken om dit geld wel binnen te krijgen. Dit is toch van de zotte. Word de wegenbelasting afgeschaft komt er een andere belasting voor in de plaats. Hoe dom denken ze dat wij zijn?

 198. Tim zegt: 16-11-09 om 11:31

  Als ik met de bus naar mijn werk zou gaan, moet ik in theorie om 07:00 met de bus. Maar helaas, zo vroeg gaat die niet. Heb ik ook nog drie kinderen waarvan er 1 met de fiets naar school gaat, maar die andere twee lagere school en dus in theorie, of het nu met auto of op de fiets is, naar school moeten worden gebracht. Oma van 70 kan dat ook niet blijven doen iedere dag. Eerder dan pakweg 08:00 naar het werk gaat dus niet. Kan je zeggen: moet je werkgever maar begrip hebben maar nee, dat heeft hij nu al niet als ik 15 minuten te laat binnen kom door files en 30 minuten langer werk. Dus laat staan als ik een uur later ben (en ik dus pas rond 19:30 weer thuis kan zijn).

  Ik vind het dus een uitermate slecht plan, aangezien ik afgerekend wordt op het feit dat ik niet in de luxe positie ben van een flexibele baan en in een dorp woon waar het openbaar vervoer middeleeuws wordt gehouden. Dat is een strijd die gevoerd moet worden, maar ik vraag waarom over mijn rug en via mijn portemonnaie ?

  Dank Eurlings. Hebt zeker een auto met chauffeur en mogelijkheden thuis te werken he ? Dacht ik al, aso. Kocht ik eerst een diesel die aan alle strenge milieu eisen voldeed, omdat ik dacht dat dat beter was. Moest ik meer wegenbelasting gaan betalen. Nu wordt ik ook nog even een koppie kleiner gemaakt door dit sippe plan. De files worden korter op de snelweg. Ja, maar de rijen bij de schuldsanering niet.

 199. stef zegt: 16-11-09 om 12:01

  @maarten misschien kan je beter in het regenwoud gaan wonen!

  Kijk voor de grap alvast eens op kilometerprijs.nl
  komt er op neer dat ik met een volvo s40 1.8 benzine uit 2005 ong. 5 cent ga betalen (minimaal dus geen spits en verhogingen in de loop van de jaren meegenomen)gem rij ik 1500 km per maand = 1500*0.05= 75 euro bpm heb ik niets aan en aan wegenbeslasting betaal ik nu 51 euro per maand. (ww met OV 1,45 uur met de auto 35 min)

  is dus minimaal!!! 24 euro per maand meer
  extra belastingen voor de provincie
  nul, nul privacy meer

  heel snel stoppen! en gewoon lekker houden zoals het is!!! alleen ook een vignet voor buitenlanders invoeren!

 200. K. Dam zegt: 16-11-09 om 13:07

  Een prachtig verhaal,bijna niet te geloven. Ik geloof het dus niet. Als het voor de meeste automobilisten voordeliger wordt, wie moet dan het gelag betalen? De minister zou dat eens uit moeten leggen. Maar ja, het is een “uitsluitend politiek” verhaal – puur theoretisch – waarvan naar alle waarschijnlijkheid in de praktijk weinig van zal kloppen. Uiteindelijk moeten we links- of rechtsom allemaal meebetalen aan de eventuele “onvoorziene”tekorten.

 201. Hans zegt: 16-11-09 om 15:50

  Dit hele verhaal past prima in het rijtje:

  1 Zorgpremies die niemand meer kan betalen, tenzij ie rijk is.
  2 Auto die niemand meer kan betalen, tenzij ie rijk is.
  3 Doorwerken tot in je graf, tenzij je rijk bent.

  De zoveelste staatkasvulling, die ene arm hadden we die automobilisten al uitgetrokken dus waarom die andere ook niet.

 202. Hans zegt: 16-11-09 om 16:07

  Maarten zegt: 15-11-09 om 19:24
  [[quote]Een terechte en noodzakelijke maatregel. Niemand wordt immers gedwongen om auto te rijden. Zelf kiezen moet zelf betalen zijn.
  De gemiddelde tegenstander van dit systeem dicht zichzelf teveel rechten toe, ziet teveel spoken of heeft teveel zelfmedelijden. Combinaties zijn ook mogelijk.[quote]

  Ik weet niet in welke wereld jij leeft maar mensen die ‘s morgens in de file staan om op hun werk te komen staan daar echt noet voor hun lol.
  Die zijn niet opgestaan om even gezellig een stukje te gaan rijden.
  We hebben niet allemaal de luxe dat ons werk binnen fietsafstand ligt en het OV is dusdanig beroerd georganiseerd in dit land dat het ook meestal geen optie is. Met dit gedrocht van een systeem jaag je mensen inderdaad de auto uit omdat ze het simpelweg niet meer kunnen betalen en omdat het ook geen enkele zin meer heeft om te gaan werken.
  Daarmee haal je inderdaad wel je doelstellingen als regering:

  1 minder files.
  2 minder CO2 uitstoot
  3 minder verkeersdoden

  De mensen die nu staan te juigen over dit systeem zijn ook degenen die straks het hardste staan te brullen als die acceptgiro van de provincie op de mat valt met een nieuwe torenhoge belasting als alternatief voor de provinciale opcenten.

 203. Jannenman zegt: 16-11-09 om 18:01

  Nog eind jaren 80 en begin jaren 90 werden hier hele dorpen verplicht geruimd omdat mensen er te dicht bij fabrieken woonden, vond de overheid. Traditioneel sinds de industriele revoluties wonen mensen naast de fabriek waar ze werken, zelfs soms op het terrein van de fabriek, maar dat mocht niet meer. Ze moesten maar verder weg gaan wonen, doorgaans in een naburige kleine stad, want je mag niet zomaar bouwen op het platteland. Dus men ging op de fiets en toen men het wat beter kreeg, met het autootje. Openbaar vervoer is hier ronduit slecht, zoals altijd in buitengebieden.
  En nu zegt de overheid weer dat dat autootje heel veel extra belast moet worden, want men moet minder rijden.
  Hee, wat gek, is het dan niet simpeler om dichter bij de fabriek te wonen meneer de overheid?

 204. karel zegt: 16-11-09 om 18:19

  het is gewoon te gek voor woorden, de crises is nog niet voorbij of er komt alweer iets waar mensen zorgen om moeten maken .
  ik rij ook zo rond de 20.000 km per jaar betaal elke maand 60 euro wegenbelasting dus uit gerekend op jaarbasis ben ik 720 euro kwijt.
  als ik het uitreken met de heffing per kilometer ben ik op jaarbasis
  1800 euro bijna kwijt dus ik moet dus 1100 euro meer betalen voor de zelfde gereden kilometers hoezo voordeel en dat is dan exclusief die opcent belasting .
  en dan erbij hoe moet het met de alleen staande ouders die het al moeilijk om de maand rond te komen die moeten straks maar fietsen
  ik weet niet wat voor gekken er op dit moment regeren maar ze zijn geen land aan het regeren maar gewoon de mensen compleet uitwringen tot de laatste drup.
  als het zo door gaat betekend het dat je alleen nog maar mag werken en thuis komen en verder niet , dit beloofd een mooie toekomst te worden voor de mensen die geld genoeg hebben de rest ach die moet het maar zien

 205. Wits zegt: 17-11-09 om 01:06

  Ik heb net mijn milieu-onvriendelijke Ford Mondeo turbodiesel ingeruild voor een milieuvriendelijke en energiezuinige Toyota Aygo, waarmeee ik ca. 20.000 km per jaar rijd.

  Dit type auto is niet belast met BPM, houderschapsbelasting is slechts 4 euro per maand, ofwel 48 euro per jaar.
  Met dit nieuwe systeem van kilometerheffing betaal ik in de beginperiode 3 cent per km, ofwel 600 euro per jaar !!!
  Vanaf 2018 wordt dit bedrag nog eens verdubbeld naar 6,7 cent.
  Daarnaast zal ik ter compensatie aan de provincie ook nog een ander soort belasting moeten gaan betalen.

  En minister Eurlings duft te verkondigen dat de meeste Nederlanders er financieel niet op achteruit zullen gaan …..

  Daarnaast betaal ik in het buitenland ook nog eens tolgelden om aldaar de infrastructuur te kunnen bekostigen, maar buitenlanders zullen in Nederland niet worden belast ???
  Kan er geen ander systeem worden bedacht ?

 206. Ralf zegt: 17-11-09 om 09:45

  Een verkeerd middel voor een goed doel. Het is, in mijn ogen, een goed streven dat iedereen gaat betalen naar mate hij/zij vervuilt en gebruik maakt van het wegennet. Maar bij de berichtgeving tot nu toe mis ik een aantal dingen die niet tot weinig belicht worden.

  Privacy:
  Straks wordt in ieder kastje een auto gemonteerd. Deze is in eerste instantie bedoeld om bij te houden hoeveel kilometer je rijdt op welke weg, zodat daar een berekening uitkomt van een aantal kilometer maal een bepaald bedrag.

  Wat dit kastje echter ook bij kan houden is bijvoorbeeld hoe hard je rijd, waar je precies rijd etc. De ervaring met bijvoorbeeld telefonie en internet leert dat onze overheid dit soort gegevens graag bewaard voor langere tijd, want wie weet heb jij iets fouts gedaan. En het is ook wel handig om bij te houden hoe hard je rijd overal.

  Wat gaat er gebeuren met deze gegevens, profielvorming. Ze kunnen precies zien dat jij iedere dag deelneemt aan het woon-werkverkeer tussen Breda en Utrecht. Goh, uit milieuoogpunt gaan we jou eens even een brief sturen, waarin voorgesteld wordt om of op andere tijden te gaan werken, of met het openbaar vervoer te gaan. Dit profiel wordt uiteraard automatisch opgesteld door een computer, want ambtenaren hebben wel wat beters te doen.

  Daarnaast kunnen ze, als ze willen, ook bijhouden hoe hard je rijdt. De politie moet ook bezuinigen, dus wordt het volgende in de toekomst besloten. We gaan niet meer flitsen, maar we gaan vertrouwen op deze kastjes. Rijd jij bijvoorbeeld 5 minuten achter elkaar harder dan toegestaan, hop een bekeuring. Volledig geautomatiseerd uiteraard, want de politie heeft wel wat beters te doen.

  Daarnaast wordt nu al je telefoonverkeer opgeslagen voor langere tijd. Anoniem reizen met de OV-chipkaart is ook al niet anoniem, want er is dan wel een anonieme chipkaart, als jij deze koopt met je bankpas, is deze ineens niet zo anoniem meer. Daarnaast is dit alternatief ook nog eens duurder, dus jouw werkgever gaat je echt geen anonieme kaart geven.

  Al deze ‘noodzakelijke’ gegevens die opgeslagen worden hebben tot gevolg dat straks de overheid precies kan zien waar jij bent geweest op welk moment, hoe laat, met wie jij gebeld hebt en waar jij gereisd hebt met het openbaar vervoer.

  Vermindering filedruk
  Minister Eurlings is er blijkbaar van overtuigd dat het rekeningrijden de filedruk met de helft afneemt! Ik denk dat de hoge brandstofprijs ondertussen wel het tegendeel heeft bewezen. Flexwerken is nog maar sporadisch toegestaan bij enkele bedrijven. En dan ook nog niet van harte. Daarnaast beginnen basisscholen om half 9 en zijn om half 4 uit. Een moeder zorgt dus dat ze om 8 uur wegrijdt om haar kind naar school te brengen, gaat werken en zorgt dat ze om half 4 weer voor de school staat. En dit is nog maar 1 voorbeeld van de vele.

  Goedkoper?
  Minister Eurlings zegt dat het autorijden goedkoper wordt voor de automobilisten. Ja dat klopt. Wat gemakshalve maar even achterwege wordt gelaten zijn de zogenaamde Opcenten die elke provincie misloopt. De opcenten zijn met ongeveer 23 procent de belangrijkste eigen inkomstenbron van provincies. In 2006 betaalden automobilisten bijna 1,1 miljard euro aan provinciale opcenten. Dit lopen ze nu dus gewoon mis.

  Als compensatie mogen de provincies dus een nieuwe, zelf te bepalen, belasting invoeren om dit verlies te compenseren. Het auto rijden wordt dus misschien wel goedkoper, daar komt dus gewoon een nieuwe belasting voor terug.

  Daarnaast vraag ik mij af, de auto is de melkkoe van onze overheid geworden. Alles is belast, de aanschaf van de auto, de wegenbelasting, de brandstof. Stel dat het werkt, en Nederland gaat echt minder de auto pakken. Hoe gaat de overheid dit verlies dan compenseren? Ik weet het antwoord al….

 207. Henk Pol zegt: 17-11-09 om 10:11

  Ik weet niet wat ik hier van moet denken. Ik denk dat het mij veel geld gaat kosten. Vier jaar geleden werd ik gedwongen om een baan te accepteren en daarvoor moet ik dagelijke 110 km rijden. Vroeger had ik een baan in mijn gemeente en kon ik het op de fiets af. Nu ben ik verplicht om de auto te nemen. Ik zit namelijk in de drie ploegendienst en om 07.00 uur op mij werk te komen moet ik met de auto daar er om 05.30 uur geen bus rijdt. Het lijkt mij dan ook handig en verstandig op de kilimeterheffing in de bezineprijzen te verwerken. Degene die voordeel heeft bij deze regeling is denk ik de staat en de mensen die in heel grote auto’s rijden en dus veel wegenbelasting betalen.

 208. Raymond zegt: 17-11-09 om 10:52

  Deze “kilometerheffing” is niets anders dan een totale controle over de bevolking. Door middel van GPS-registratie kunnen ze precies en wanneer ze maar willen, zien waar u op dat moment bent of bent geweest.
  De volgende stap is wellicht een rfid-chip onder uw vel.
  Welkom in het demon-cratisch Nederland.

 209. quint zegt: 17-11-09 om 12:38

  hebben we net het hele circus gehad over de AOW, beginnen ze weer over de kilometerheffing. Alles wat dit regering verzint, kost geld en levert alleen maar ellende op ipv oplossingen.

 210. nathalie zegt: 17-11-09 om 12:50

  ik vind het aftrogelrei. hoe wil je mensen financieel de
  klote in helpen. dan zeggen ze dan het slecht gaat met de
  economie en dat veel mensen niet kunnen rond komen. en dan
  willen ze zo iets gaan invoeren. nou compleet belachelijk.
  den haag is compleet gek te worden. hoe moet een gezin rond
  gaan komen. daar zitten hun niet mee maar wij wel.

 211. J. Boogie zegt: 17-11-09 om 14:34

  Samengevat:

  Bij een auto die 1 op 15 rijdt is 6,7ct/km meer dan een euro per liter.

  Na het ‘kwartje’ van Kok krijgen we nu dus de ‘euro’ van Eurlings. (What’s in a name…)

  (Het kwartje van Kok was overigens omgerekend maar 10 eurocent.)

 212. Steven zegt: 17-11-09 om 16:07

  - Dat het nodig is om het fileleed en dergelijke aan te pakken, ben ik het mee eens. Dat de gebruiker moet betalen ben ik het ook mee eens ( overigens ook in de zorg). Maar omdat te doen op manier waarvan gezegd wordt dat het goedkoper is en iedereen duurder uit is, gaat er bij mij niet in. Er iets niets makkelijker dan de benzine prijs 3 cent duurder maken
  - Ik ben onlangs gelukkig geëmigreerd, als ik dit zo hoor.
  Ik hoop dat de rest van de Nederlanders die daar nog wel wonen, het voor mij mogelijk maken om ooit nog eens terug te keren.
  - Er gaan op dit moment te veel dingen fout in de democratie: Zo worden er wets-voorstellen doorheen gedrukt waar het hele land tegen is… Waar is de democratie??
  - Het is zonde van het kabinet dat ze op deze manier hun eigen glazen ingooien en de weg voor de PVV openstellen.
  - Als ik mocht kiezen zou ik kiezen voor een referendum tegen dit kabinet omdat zij niet luisteren naar de burgers van Nederland! Helaas ben ik niet meer staat om dit te doen.

  SUCCES NEDERLAND

 213. keuleniscool zegt: 17-11-09 om 21:51

  De kilometer heffing is NIET de oplossing.
  De milieu-idioten bestrijding is de oplossing !
  De blokkade van vele nieuwe wegen enz. moet weg .
  Dijken en baggeren is Nederlands glorie .
  Maar nu laat men , door chantage , polders onder water lopen .
  De politici , Balkenende voorop tonen dat ze geen ruggengraat hebben .
  En vaak , te vaak gaan ze door de knieën .

  Dierenbescherming ,Milieudefensie en Dier-activisten zijn veelal milieu-fanaten
  Volkert de Graaf ,de moordenaar van Pim Fortuyn ,
  is ook zo een milieu-fanaat en zeer gevaarlijk.
  Daar kan niet vaak genoeg voor gewaarschuwd worden.
  Natuur- en milieu-organisaties = terreur en bedrog !
  Schande .

 214. johan zegt: 18-11-09 om 04:06

  Nou mensen, ofwel lieve auto bezitters van Nederland, onze vrijheid wordt hierdoor nu echt afgenomen en dat men als arbeider elke dag naar die klote stad als Amsterdam moet dan komt men geld tekort om nog met eigen vervoer vervoer naar je werk te komen.
  En zoals men het al zegt als je naar je ouders, vrienden of kennisen moet rijden waar je al twee en een half uur over doet moet men ook nog eens gaan betalen en wat denk je van die gemeentes hier in onze maatschappij die zien zeker wel weer een tax netzoals al die energie-bedrijven met hun zogenaamde millieu-tax,alles wordt voor ons de arbeiders moeilijk en duur gemaakt op onze kosten, en die zogenaamde regering, stuk shit wat er allemaal zit, die zitten er alleen maar voor hun eigen zakcenten en ons laten ze barsten.
  Waarom kan het niet zoals in Duitsland he, daar betealen ze misschien wel iets meer aan de brandstofprijs maar voor de rest helemaal noppes nada nix.
  Maar ja ons zo mooie kikkerlandje wordt straks net als fort NOXX allemaal camera’s en kasfjes om ons heen.
  Zelfs de boeren vluchten uit dit klote landje.
  Nou ik ben mijn gram kwijt en weet in iedergeval waar ik op moet stemmen.
  radicaal de andere richting op.

  de mazzl

 215. waj leijen zegt: 18-11-09 om 16:43

  ls straks de politieke partijen weer met hun verkiezingcaravaan langskomen hoef je maar een vraag te stellen; “hoe staat u tegenover de kilometerheffing?”. Bent u voor, dan stem ik niet op u, bent u tegen dan heeft u mijn steun. Dit zelfde gaat op voor elke organisatie die “voor” is, dus ook de ANWB.

 216. quint zegt: 18-11-09 om 16:57

  mooi is dat he!!!…er komen kastjes in alle auto’s(cadeautje van de overheid) en dan gaan ze ervan uit dat zo’n kastje niet snel defect gaat en als dat zo is en de automobilist telaat is met melden, krijg je een boete of zelfs gevangenisstraf. ik las iets van 78.500 euro. is die Camiel helemaal gek geworden. alles wat de overheid verzint werkt niet, dus kunnen ze beter maar niets meer verzinnen.
  als zo’n kastje stuk gaat hoelang gaat het duren voordat het gemaakt is en wie gaat die kosten betalen. de overheid staat bekend als wanbetaler en dan hebben ze het lef om de burgers een boete op te leggen als deze niet op tijd is met betalen. zeker nooit gehoord van het goede voorbeeld geven.

  in tijden van crisis waar zelfs de banken last van hebben, dus geen leningen meer verstrekken, verwacht meneer dat je fftjes bijna een ton betaald. gooi ze maar direct de gevangenis in, want dat geld kan toch niet zomaar betaald worden.

  na zorgstelsel en aow leeftijd nu de kilometerheffing….wat is de volgende domme zet van dit slimme 2e kamer.

  maar ja welke minister krijgt last van lastenverhogingen?..geen een, dus ze blijven het doen, want wij betalen wel. die lachen zich rot daar

  zie je wel: hoe dommer de maatregel hoe meer ze betalen hahahaha

 217. douwe zegt: 18-11-09 om 17:35

  oke leuk maar word het obv dan nu ook goed koper er door wand die hoof straak geen weg belasting te betalen toch of gaat het weeer om hoog
  wand waarom reden de mensen met de auto om dat het obv duur is en zo kijk naar ander landen en zie eens he daar kan het wel maar nederland moet wer eens de eerste zijn kijk als straaks de niewu voor ziter van europa eer is als we dan ook weer eerste zijn willen he !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 218. J. Boogie zegt: 18-11-09 om 21:38

  @Maarten

  ———————————————————————-
  Maarten zegt 15-11-09 om 23:20 @J. Boogie
  ‘Heeft de overheid u dan soms gedwongen om uw huidige baan aan te nemen of om in uw huidige huis te wonen?’
  ———————————————————————-
  Als je een beetje opgelet had, zou je tot de conclusie zijn gekomen dat ik geen baan heb. Overigens lijkt 20.000km in eerste instantie erg veel, maar ik woon op slechts 25 minuten rijden van mijn ‘werk’ (40km). Komt nog bij dat ik na 09.30uur de weg op ga, en voor 16.00uur weer thuis ben. File’s heb ik dus slechts als er een ongeval heeft plaatsgevonden.

  ———————————————————————-
  Maarten zegt 15-11-09 om 23:20 @J. Boogie
  ‘Die keuzes heeft u ooit zelf gemaakt, waarschijnlijk op basis van heel goede argumenten. Daarom is het terecht dat u zelf de consequenties van die keuzes bekostigt en niet verwacht dat de overheid, lees de belastingbetaler, dat voor u doet.
  ———————————————————————-
  Die bekostig al jaren zelf. 70% van de brandstofprijs (benzine, diesel 60%) bestaat immers al uit belasting en accijns. Al jaren lang koop ik bij het tankstation een volle tank van pakweg 20,- euro incl. BTW maar iedere keer weer, net voordat de kassabon verschijnt, vermenigvuldigd de overheid dat bonnetje nog even met een factor 2,8 (twee-komma-acht) zodat het resultaat totaal op 56,- euro komt.

  Dat is dus een boete van 180% omdat ik het aandurf te tanken!

  En dan komt u me nog even vertellen dat ik als ik meer rij ook maar meer moet betalen. Ik wil u verzoeken u in te lezen alvorens inhoudelijk te reageren.

  Dit plan wordt funest voor Nederland. Iedereen met woon-werkverkeer gaat er zwaar op achteruit, de enige winnaars zijn diegene zonder woon-werkverkeer. Makkelijke keuze. Althans voor mij. Maar dat wil nog niet zeggen dat ik het ermee eens ben.

  En diegene die de huidige MRB als maatstaf nemen om uit te rekenen hoeveel km’s ze kunnen rijden om gelijk uit te komen hebben het niet begrepen. Het deel van de MRB wat bestaat uit de ‘provinciale opcenten’ mag je niet meerekenen, want daar komt een nieuwe belasting voor.

  Tevens is ook de gemiddelde 3ct/km niet juist, dat geld alleen als je een nieuwe auto hebt. (Ter compensatie van de reeds betaalde BPM) De rest van NL, die een auto heeft van 8 jaar en ouder betaalt gewoon gemiddeld 6,7ct/km. (Opslag diesel daarop is ca 3ct/km, diesel zonder roetfilter is nog eens 2,5ct/km extra.) Reken zelf maar uit hoeveel mensen het zich straks nog veroorloven om te gaan werken…

 219. Carmen zegt: 20-11-09 om 02:26

  AAn de voorstanders van de kilometerheffing,

  Stommelingen! Hebben jullie nu niet door dat de controlestaat een feit wordt??
  Je wordt straks OVERAL getraceerd door detectors die via zendmasten alles doorgeven. M.a.w. ze kunnen precies zien op welk tijdstip je in je auto zit en nog erger, waar je naar toe gaat!!
  Dat het rijden goedkoper wordt is een vuile leugen, het wordt juist duurder! Beter voor het milieu??!! Laat me niet lachen! We worden straks gebombardeerd met elektromagnetische straling als we in onze auto zitten door al die zendmasten. We worden straks gevangen in het net van BIG BROTHER en er is gewoon geen ontkomen meer aan.

  Biometrisch paspoort
  Rekeningrijden
  Camera’s die overal hangen
  Burgerservicenummer
  Elektronisch patientendossier

  En het eindigd met een 666 rfidchip in je arm….

  Welkom in de duistere tijd!

 220. rene zegt: 20-11-09 om 11:45

  In onze grondwet staat dat iedereen het recht op privacy heeft.
  Dit is één van onze grootste rechten waar heel wat voor gevochten is om die te verkrijgen.

  Nu word er uitgebreid beloofd dat er geen registratie plaats vind van de data die dat monsterlijke systeem straks op gaat leveren.
  Maar!! Ministers en nog een aantal andere personen krijgen echter de mogelijkheid om het kastje uit te schakelen ?????
  Ik vraag me af waar dit dan voor nodig is ???

  De straffen die er op staan voor het saboteren van dit systeem (een slachtoffer loze overtreding) zijn een max. van 4 jaar gevangenis straf !!

  De controle lijkt dus belangrijker te zijn als het terugdringen van het file probleem.

  Ik heb voor mijzelf al besloten dat er in mijn auto NOOIT zo een kastje zal komen.
  Dit zal waarschijnlijk gaan betekenen dat als dit alles door gaat dat ik de meest vreselijke boetes zal moeten gaan betalen en uiteindelijk het gevang in zal verdwijnen.

  Wat een heerlijk land wonen we met zijn alle toch.

  Ik maak me grote zorgen over de toekomst onze vrijheid.

 221. japie zegt: 20-11-09 om 15:44

  Leven we nog steeds in een democratische land dan? Alles wordt je hier opgelegd.En de grootste maffia(politiek) partij lacht z’n eigen gewoon kapot.Kijken hoelang dit nog zal gaan duren voor de mensen in opstand beginnen te komen.Zijn er nog meer leuke democratische voorstellen.

 222. Johanna W. zegt: 20-11-09 om 23:15

  Wat een megalomaan onzinnig plan . Wie koopt mijn km-heffing-kastje? Ikzelf waarschijnlijk? Onkosten?
  Een meneer Eurlings gelooft U nu werkelijk dat Uw rekensommetje gaat kloppen? De files zullen verminderen? Gelooft U dat echt? Wat naïef!
  In een klein land met bijna 17 miljoen mensen kun je je niet straffeloos verplaatsen.
  Benzineprijsverhoging is toch ook een kilometerheffing?
  Overigens hoe is het met het kwartje van Kok?

 223. Peter K zegt: 21-11-09 om 19:50

  Ik vind het goed! Hef de kilometers maar op, dan kunnen we lopen, dat is beter voor het milieu en die paar meters naar je werk scheelt heel wat in de tijd! Alleen dat wordt wel krap zo`n gekrompen Nederlandje.

 224. Mark R. zegt: 21-11-09 om 23:57

  2x BPM betalen. Het adertje van Eurolings! Met invoering van de km heffing wordt de MBR en BPM in het kmtarief verwerkt. Hoe zit het dan met alle auto’s die al BPM hebben betaald? volgens Eurolings plannen gaan die met het KM tarief opnieuw BPM betalen. teken de petitie op kilometerheffing-nee.nl

 225. Inge zegt: 23-11-09 om 22:22

  Kilometerheffing PRIMA! Echter het kastje van Eurlings wordt een enorme melkkoe, en kostbaar. Bij diefstal, vernieling, ongelukken etc. is de burger de dupe gezien de enorme bureaucratie met name op ambtelijk niveau.En dan hebben we het niet eens over privacy! Kilometerheffing middels de benzineprijs is toch een PRIMA OPLOSSING, goedkoper en kan sneller gerealiseerd worden. Is tevens meteen het probleem opgelost als buitenlanders ook gebruik maken van ons wegennet.
  Dan de prijzen van het openbaar vervoer omlaag en bereikbaarheid ervan verhogen…

 226. Leo van der Lubbe zegt: 25-11-09 om 13:47

  U dacht: “ik rijd weinig, dus betaal ik niet veel”? Vergeet het maar!!! De veelrijders (dat zijn dus de beroepsrijders) berekenen hun extra kosten gewoon door in hun productprijs, dus alles wordt duurder. Indirect betaal je dus toch het gelag. Bovendien, dit wordt het zoveelste ICT-project van de overheid dat of veel duurder uitvalt dan geraamd of volledig mislukt. Ik heb daar zelf helaas de nodige ervaringen mee. WEG DAT GEDROCHT!!!!

 227. m.bruijn zegt: 26-11-09 om 13:01

  ik heb een reactie gegeven en volgens mij was het e-mailadres juist.Dus gaarne plaatsen van bericht.

 228. r.welling zegt: 27-11-09 om 09:56

  Wat ik een beetje mis in de reacties is het volgende;

  Er wordt verondersteld dat de gebruiker betaald voor de gereden kilometers.

  Corrigeer me als ik het mis heb; De meeste veelrijders (ben er zelf óók een) rijden niet voor hun plezier, maar voor het werk.
  Het is dan toch logisch dat de verhoogde kosten voor veelrijders worden verrekend in de producten/diensten die worden aangeboden/verleend en dat daardoor de uiteindelijke betaler van deze verhoging de consument wordt die gebruik maakt van deze producten en diensten; ERGER NOG: ÓÓK DE MENSEN DIE NIET EENS EEN AUTO BEZITTEN!!!

 229. J. Peters zegt: 28-11-09 om 12:04

  Wat een gezeur zeg. Weten jullie waarom ze dit toch doen. Ze willen straks dat wij in hybride auto’s of in die electrische auto gaan rijden. Omdat straks haast niet meer getankt word door die auto’s minder inkomen voor de staat en wij houden geld over omdat dat zuinig is. Nou ze denken dus vooruit en laten ons nu de schade al betalen die zij straks hebben als de hybride auto’s er zijn en die andere auto’s op stroom. Volgens hun kan de energienota ook wel omhoog jaaaa de mensen hebben straks een autoootje op stroom en die gaan ze 2 keer pakken door die km heffing en de energie rekening omhoog te gooien. Ze hebben daar in Den Haag iemand zitten die de toekomst kan voorspellen.

  Ze pakken ons van alle kanten. Als de ene kant niet lukt dan maar aan de andere kant. Ze verzinnen altijd wel weer een belasting om ons armer te maken en zij rijker. Laten ze toch stoppen met al die onzin in het buitenland en meer richten op ons land.

  Waarom kan in onze buurland Duitsland alles wel via de benzineprijs geregeld worden en hier niet. Nou ik ben blij dat ik heeeel dicht bij de grens woon want daar is de benzine toch veel goedkoper dan hier.

 230. J.Joker zegt: 03-12-09 om 20:35

  Als deze onzin werkelijk doorgaat is het nodig dat mensen die met hun eigen auto voor de baas rijden de onbelaste vergoeding van 19 ct/km wordt verhoogd met de te betalen km. heffing

 231. Gerrit Bruin zegt: 05-12-09 om 12:22

  Een geweldige kans:
  1. Je kunt zelf beter bepalen wat autorijden je kost. Met daarbij de mogelijkheid van een accurate bepaling van de doorstroomsnelheid op de wegen door live-registratie van alle automobielen.
  2. Prachtig hulpmiddel bij het realiseren van 100% pakkans bij snelheidsovertredingen (op elke weg)! Met als gevolg een verbetering van de verkeersveiligheid door het beperken van de snelheidsverschillen. De overheid dient de wet te handhaven en moet derhalve deze detectiemogelijkheid gebruiken.
  3. Privacy gewaarborgd door het beheer van dan databank in handen te geven van de Commissie Bescherming Persoonsgegevens. Uiteraard nooit een record weggooien!
  4. Er moet een goede fraude-detectie worden ontwikkeld.

 232. Volksraadpleging via een website van de grootste belangenclub van automobilisten is een onzorgvuldig en gebrekkig uitgevoerde steekproef. Mensen zonder computer worden bijvoorbeeld niet uitgenodigd voor raadpleging.

  Na het invullen van de ANWB enquete viel bij mij pas het kwartje. Het hele km heffings-idee komt uit de ANWB koker en de ANWB heeft commerciële belangen in het advies, ontwikkeling en het aanbieden van o.a. ANWB diensten in het kastje als een van de vele “derden”, die hun diensten zullen aanbieden.
  DE toekomst-ideeën vielen uit de suggestieve vragen van de ANWB op te maken.

  Was het maar zo simpel dat de overheid alleen de km’s wilde weten die je maakt. Die zou je al heel gemakkelijk via een aangifte belasting n.a.v. je km-tellerstand kunnen aangeven. Benzinebonnen en N.A.P. geven kunnen je km-administratie staven tegenover de Belastingdienst.
  Via de benzine accijns wordt er al per km afgerekend en dorstige auto’s meer belast.
  Privacy is niet gewaarborgd ook al lijkt dat wel zo en de toekomstplannen met dit “Stasikastje”zijn in ontwikkeling.

  Vraag 1 is waarom moeilijk doen als het simpel zou kunnen?
  Uit de enquete van de ANWB blijkt dat derden in de toekomst hun diensten zullen aanbieden via dat kastje. De ANWB misschien? Dat is toevallig.
  Er zijn genoeg handige service zaken te bedenken ( adequatere alarm, politie en hulpdiensten, eerder ter plekke kunnen zijn ), maar ook genoeg kwalijke vrijheid beperkende zaken:
  -de overheid bepaalt waar en wanneer je mag rijden en tegen welk tarief
  -omgekeerde bewijslast bij spookrekeningen door technische, IT of bureaucratiefouten in de km aanslagen. De km-consument zal in zijn verweer een sluitende km administratie moeten aantonen en dus moeten bijhouden. Tussen gelijk hebben en gelijk krijgen zit een groot verschil. Het is niet gezellig procederen tegen de Belastingdienst.
  -Verzekeraars en leasemaatschappijen oefenen veel druk uit om ook inzage in het autogedrag te krijgen zodat ze hun premies kunnen aanpassen aan het ( risicovol ) rijgedrag.

  Ik ga uit van het solidariteits beginsel, samen betalen voor de infrastructuur. Ziekenhuizen en de zorg worden ook niet alleen betaalt door degenen die het meest ziek zijn.
  Weinig rijders hebben profijt van bijvoorbeeld zakelijke veelrijders, die alle goederen en diensten in Nederland verzorgen. Het straffen van het rijden in oude tweedehandsauto’s ( door verhogen van MBR om het de verdwenen BPM op te brengen ) en de voorstellen dat kopen van nieuwe auto’s altijd beter zou zijn, en bereikbaar voor iedereen schiet tekort. Het bouwen van nieuwe auto’s kost ook bergen energie en grondstoffen. Die kosten worden niet meegerekend.

  De ANWB is vanwege zijn hoge leden aantal en geoliede organisatie een perfecte partij voor de overheid om zaken mee te ontwikkelen. De ANWB heeft directe grote commerciele belangen bij het Big Brother “Stasikastje”. Ik houdt niet van complot theoriën maar het lijkt me gewoon Big Business as usual.
  De ANWB heeft de handen met de overheid ineengeslagen.
  Dat is dus oppassen geblazen.

  Thuiswerken wordt nog helemaal niet gestimuleerd.
  Probeer als z.z.p.’er maar eens een ruimte te huren die betaalbaar is. Ook nieuwbouw wordt niet voorzien van die extra kamer om thuis te werken of te ondernemen.

  Wie bouwt al die zichtlocaties die alleen met de auto bereikbaar zijn langs de snelweg, Projectontwikkelaars met speculatieve locale overheden?

  Wie naar een hamburgerketen rijdt met Stasikast ziet zijn ziektekostenpremie plotseling stijgen…..

  Genoeg stof voor cartoonisten.
  De ANWB die Camiel Eurlings op de weg houdt.
  “De Anwb die een kastje aanbiedt die iets groter is geworden, doordat de ANWB zijn diensten als file melden, sos en pech onderweg, auto-risico-verzekeringspakket, vakantie en hotel service heeft bijgevoegd. ”
  “De ANWB rijdt met u mee, altijd in samenwerking met de alle overheidsdiensten.”
  De km-gegevens worden vertrouwelijk doorverkocht aan markt en overheid partijen die nieuwe diensten en tarieven of beleid mogen aanbieden voor het sturen van het gedrag van de automobilist.

  Raadpleegt de overheid haar automobilisten via de ANWB, of houdt de ANWB een pilot onder haar leden, om het ANWB-km- heffingskastje te testen en te verfijnen op draagvlak, onder automobilisten, in naam van Verkeer & Rijks Waterstaat?

  De ANWB is de bedenker en adviseur van de overheid in dit mega project. Als ANWB als betrokken R&D partij geen vertrouwen of draagvlak heeft in dit project, gaande weg, dan is dat voor Camiel Eurlings een mooie exitstrategie om zonder kleerscheuren de km-heffing af te blazen.

  De ANWB is niet onafhankelijk en heeft grote commerciële belangen bij de overheid en in het KM kastje, nu bij de ontwikkeling en in de toekomst, om zelf servicediensten in te bouwen. Een en ander blijkt uit de vragenlijst van de ANWB raadpleging. (” De mogelijkheid wordt open gelaten dat “derden” hun diensten kunnen aanbieden…” of woorden van gelijke strekking ).

  Camiel Eurlings gebruikt de ANWB handig als instrument.

  Objectieve volksraadpleging is niet aan de orde, de regering regeert op basis van een democratische meerderheid en op basis van eigen gekozen adviesdiensten en regeerakkoord. Transparant nee.
  Slinks regeren is een betere term.

  De ANWB heeft twee petten op. ANWB leden u bent gewaarschuwd.

Geef een reactie