De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Exit Boekestijn

boekzelfEn we hebben weer een rel. Bij het vorige kamerlid dat in opspraak kwam (wie weet het nog?, klik hier voor het antwoord) was het nog een maandje schorsing. Maar Arend Jan Boekestijn geeft er nu helemaal de brui aan. Waarom: hij praatte over zijn gesprek met de Koningin. Dat mag niet. Dat is not done. Dat is Erg. Althans, zo zijn de mores. En hij kon weten dat het gevoelig lag. De Koningin had 10 jaar geleden een einde gemaakt aan de regelmatige gesprekken met kamerleden. Er werd teveel gelekt, en dat moest niet. Vandaag ging Beatrix het weer eens voorzichtig proberen, met een eerste bus Kamerleden. ‘s Kijken of het weer kon, vertrouwelijk praten. Bus 2 en 3 zouden later volgen.

Het verhaal gaat dat Kamervooriztter Verbeet tijdens het busritje terug nog heeft gewaarschuwd voor loslippigheid. Maar Boekestijn had maar een paar minuten nodig om het voorzichtig opbloeiende vertrouwen vakkundig uit te delgen. Hij vertelde onbekommerd en honderduit. 

Dat de koningin zich zorgen maakt over hypes. Over de kloof tussen kiezers en politici. En over al die spoeddebatten in Den Haag. Eerlijk gezegd zijn dat opvattingen die ook op te tekenen zijn uit de mond van de plaatselijke groenteboer. En het ontgaat me ook enigszins in welke staatsrechtelijke ramp ons land nu is gestort nu we allemaal weten dat Beatrix dat vindt. Maar: afspraak is afspraak. En Boekestijn heeft die geschonden. Dus komt u er maar in: terecht dat Boekestijn is opgestapt?

Ter inspiratie hieronder wat tweets van de (inmiddels oud-collega’s van Boekestijn.
 
Jeroen van Dommelen

boeketweet

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


28 reacties op “Exit Boekestijn”

 1. Ries zegt: 18-11-09 om 23:53

  Ben benieuwd voor welke topbaan hij zojuist getekend had. En of het per 1 december of 1 januari ingaat.

 2. henk k zegt: 19-11-09 om 00:02

  Het is natuurlijk een merkwaardige reden voor een kamerlid om op te stappen. Zo’n man wordt betaald om te praten, verder is hij van geen enkel belang. En dan nu opstappen omdat hij spreekt! Doet me denken aan die ouwe grap van Henk Elsink over het portret van Willem van Oranje: Willem de Zwijger, t’is hem sprekend. En dat nu, bijna 400 jaar later, diezelfde Oranje’s met hun zwijggedrag Arend Jan als geschiedenis in de boeken doen stijn, het kan verkeren.

 3. Henk Post zegt: 19-11-09 om 00:02

  1. Dat geheimzinnig gedoe rond het koningshuis is niet meer van deze tijd.
  2. Als HM zich niet wenst aan te passen aan de mores van deze tijd, is het misschien toch maar beter dat zij vertrekt en niet wordt opgevolgd, althans niet via de erfopvolging.
  3. In de Kamer mogen blijven zitten als je vertrouwelijke stukken lekt, maar moeten opstappen als je dergelijke open deuren debiteert, dat is pas krom.

 4. J. Smid zegt: 19-11-09 om 00:44

  Ten minste weer eens iemand die zijn politieke verantwoordelijkheid serieus neemt. Hier kan Verdonk wat van leren;-)

 5. Er is een tijd van spreken en een tijd van zwijgen [Naar Prediker 3:7].

 6. Piet Puk zegt: 19-11-09 om 01:29

  > “Dus komt u er maar in”.

  Gaat de NOS nu ook al het Geenstijl-taaltje imiteren? Het NOS-Journaal staat al tientallen jaren aan de top van de Nederlandse nieuwsvoorziening. Dat is te danken en inhoud en degelijkheid. Mag dat op internet a.u.b. ook zo blijven? Een paar dagen geleden mocht een klimaat-gek publiceren op het NOS-weblog en na dit staaltje Geenstijl-onzin nu ook nog de Geenstijl taal immiteren. Niet doen mensen! Blijf gewoon jezelf.

 7. mukuta zegt: 19-11-09 om 01:33

  In een integere wereld , zou dit gewoon niet uitgezonden worden. Iemand maakt een relatief onbelangrijke fout . so what
  Ook: er zouden niet dit soort deals tussen koningshuis en regering gemaakt moeten worden, Openbaarheid dient het goede
  Maar ja we zitten niet in een integere wereld .Jammer

 8. ferminadaza zegt: 19-11-09 om 01:59

  Een overreaction dat Boekestijn meteen opstapt. Hij heeft niks inhoudelijks verteld. Even sorry zeggen was genoeg geweest.

 9. mar zegt: 19-11-09 om 05:46

  Het gaat er om dat de gesprekken vertrouwelijk zijn! Als een kamerlid dat niet snapt en zich daar niet aan kan houden…..dan vraag ik me af waar het in it land nar toe moet.
  En Ineke van Gent moet zich afvragen of zij wel geschikt is voor deze functie, als zij dit geen punt vindt. De kamerleden die hier reageren hebben boter op hun hoofd als ze vinden dat e mogen blunderen zonder hieruit consequenties te trekken.

 10. Peter Kwast zegt: 19-11-09 om 07:39

  Vertrouwelijk praten betekend voor mij ook opening van zaken ten aanzien van het Nederlandse volk. Goed gedaan Boekestijn! Bea wil haar volk een beetje dom houden als je het mij vraagt. Langs de kant staan en met vlaggetjes zwaaien dat mogen we.

 11. Ramon zegt: 19-11-09 om 08:12

  Ongeacht wie het is, hij is een volksvertegenwoordiger. Hij is door het nederlandse volk gekozen en doet een baan om een groep mensen te representeren. Hoe is het mogelijk dat hij dan ook iets mag / moet geheim houden van deze groep mensen? Dat is toch helemaal verkeerd!?!

 12. flater zegt: 19-11-09 om 08:14

  met de bus? van de tweede kamer naar het paleis is een mooie wandeling. hadden ze ook een beetje uit kunnen waaien.

 13. maxje zegt: 19-11-09 om 09:45

  In en in triest, wat de Beatrix denkt, boeit mij op geen enige manier, wat is dit nu voor onzin, Boekestijn moet blijven! hij is gewoon open en eerlijk…..dat zou de koningshuis ook moeten zijn

 14. bas zegt: 19-11-09 om 09:53

  De man komt op mij zeer onsympathiek over. Aan die kant zal het geen gemis zijn

  Maar het onderwerp? ik ben voor maximale openheid, iets waar de huidige regering, en de koningin, allergisch op reageren

  Zelf denk ik dat Boekestein niet verplicht is af te treden, maar dat het alternatief een erg grote beperking was – zulk een grote beperking, dat hij liever af zou treden. En dan kan Mark Rutte met recht zeggen dat hij niet af hoefde te treden, maar dat het alternatief niet aanvaardbaar was, dat houdt Rutte denk ik onder de pet

 15. Bart zegt: 19-11-09 om 10:02

  Het houden van dit soort bijeenkomsten is uit de tijd. Als de Majesteit zonodig gesprekken wil moet ze vervolgens beseffen dat deze in het openbaar besproken worden

 16. InekeKok zegt: 19-11-09 om 10:13

  Tuurlijk moet hij opstappen. Hij is gegaan dus heeft hij zich aan de geldende afspraak te houden. Als je het niet eens bent met de regel moet je die aanvechten. Hij heeft nu heel duidelijk aanschouwelijk gemaakt wat de Koningin bedoelt.

 17. Erwin zegt: 19-11-09 om 10:23

  Te zot voor woorden dat een volksvertegenwoordiger zich de mond laat snoeren door een ondemokratisch instituut als de monarchie. Respect voor de SP die niet aan deze poppenkast mee wil doen!

 18. Marco Aldendorff zegt: 19-11-09 om 10:26

  Uitermate zonde dat dit zo gaat, maar het is niet anders. Boekestijn was enthousiast, liep tegen een cameraploeg (en waar zijn die niet tegenwoordig) en versprak zich. Case closed. Wel jammer dat de man gelijk opstapt, niet nodig.

 19. quint zegt: 19-11-09 om 10:41

  dit is een ramp….

  Wilders wil de koran verbranden, hij mag blijven
  het aow plan wordt doorgedrukt, iedereen mag blijven
  camiel komt met kilometerheffing, hij mag blijven.
  een vvder spreekt voor de koningin, een ramp.

  geef de koningin zoals ze die hoort te krijgen dan kan ze zelf praten..en dus ook geen ramp meer….

 20. Gerben zegt: 19-11-09 om 10:41

  Nee natuurlijk moet hij niet weg over dit ‘lekken’. Beatrix eigend zichzelf een veel te bealngrijke rol toe. Ik heb liever dat het koningshuis opstapt. Een monarchie is echt niet meer van deze tijd.

 21. johan snel zegt: 19-11-09 om 10:47

  Onterecht, AJ deed het uitstekend: ons globaal vertellen waarover het staatshoofd en al die kamerleden het hebben. De andere 49 zijn kuddedieren – daarover moeten we ons zorgen maken.

 22. Joris zegt: 19-11-09 om 11:09

  terecht dat ie opstapt. Afspraak is afspraak! je moet wel oliedom zijn om direct na zo’n bezoek, waar zoveel over te doen is, uit de school te klappen. Zo iemand verdient het niet om als volksvertegenwoordiger in de banken van de 2de kamer te zitten.

  Of de afspraken over het quoten of lekken van gespreksstof tussen kamerleden en de Koningin goede afspraken zijn is een andere discussie.

 23. Lucas zegt: 19-11-09 om 14:27

  Een overhaast en overdreven, maar misschien wel beste besluit om op te stappen.
  Voor mij is het echter onbegrijpelijk dat iedereen (die hier reageert) het normaal vindt dat alles wat in de politiek besproken wordt ook direct publieke kennis moet zijn. Dit is nog nooit zo geweest en het lijkt me ook heel moeilijk om dit te bewerkstelligen. Zelfs een “democraat en vechter-voor-het-vrije-woord” Wilders laat geen pers toe in zijn clubhuisbijeenkomsten.
  Ik begrijp dus dat de heer Boekestijn zich terugtrekt na het schaden van een vertrouwensovereenkomst. Dit waarschijnlijk ook omdat hij al eerder “Boekestijntjes” had begaan en geloofwaardigheidsverlies te groot zou zijn.

 24. Shing zegt: 19-11-09 om 15:33

  Terecht dat deze brokkenpiloot is “opgestapt”. Dit is de zoveelste blunder. Na de verraderlijke dolksteek in de rug van Rutte en de racistische opmerking over Chinezen had de VVD-fractie hem al eruit moeten zetten. Bovendien heb ik deze man nooit betrapt op een zinnige opmerking.

 25. Henk Post zegt: 19-11-09 om 15:48

  Beste Henk K,
  De grap van het portret van Willem de Zwijger, “het is hem sprekend” was trouwens wel van Fons Jansen!

 26. miquel zegt: 20-11-09 om 20:03

  Waarom mag deze man niks zeggen?Wat nou geloofwaardigheid?Hij benut gewoon het recht van meningsuiting.De hele politiek bestaat uit achterklap,schijnheiligheid en achterkamertjespolitiek,jammer dat Boekesteijn op deze manier “gedumpt” wordt.Eerlijkheid wordt in Den Haag op deze manier bestraft.Wat een kermis!Nee ze moeten vooral zo doorgaan in dit land.En wat het koningshuis betreft;laat ze maar eens wat meer open zijn over de handel en wandel,daar heeft de samenleving denk ik recht op.

 27. louise zegt: 20-11-09 om 23:44

  “het was een beetje dom” maar vergeleken met de flaters van W.A. himself valt ‘t toch wel mee? En hoeveel wachtgeld gaat dit ons kosten? Lekkere korte route naar een fijne uitkering in tijden van crisis.

 28. Ferry zegt: 28-11-09 om 00:47

  Laten we nou ff vaststellen dat het koningshuis dit soort regels niet echt zelf bepaald. Die parlementariers geilen er toch zelf op om bij hare Majesteit onder die voorwaarden binnen te mogen komen. Zonder die voorwaarden namelijk is er helemaal geen gesprek. Simpel toch. En dan daarna je mond opendoen over wat Hare majesteit gezegd heeft. Sorry hoor maar dommer dan dom kan het niet. En dan niet het koningshuis aanspreken op dit soort regels maar wel de gezamenlijke politiek die al dit soort hypocriete regels in het leven heeft geroepen. Want laten we helder zijn, wil het volk dit nu zo? Of zijn het van die intelligente politici die dit bedenken. Ik denk dat het volk het geen bal uitmaakt. En als onderdeel van dat volk: het maakt mij dus ook geen bal uit. Sterker het lijkt me eigenlijk wel interessant wat een vrouw als Beatrix met zoveel kennis en informatie nu over bepaalde thema;s denkt. Zolang ze maar niet haar zus gaat napraten.

Geef een reactie