De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

In de kappersstoel

getthumbnail1Als je geschoren wordt, moet je stil blijven zitten. Een gezegde dat je vaak hoort in de politiek. Hoe zou het met Gerrit Zalm zijn in de kappersstoel?
 
De man die bij ABN Amro moet zorgen dat de miljarden belastinggeld ooit nog terugkomen en die daarvoor bij DSB zat.  Tijdens het scheren lijkt het mesje toch vaak uit te schieten. Zaterdag de Volkskrant met op de voorpagina de kop: “Zalm verdedigde wanbeleid DSB”. En dezer dagen tv-actualiteitenrubrieken met ronkende teksten als: ”Positie Zalm wankelt”.

NOVA is bijvoorbeeld in het bezit van een brief van Zalm aan de Autoriteit Financiële Markten (AFM), waaruit blijkt dat Zalm dé man bij DSB was die de leningen verdedigde. Overigens dezelfde brief waar de Volkskrant afgelopen zaterdag aan refereerde.

Nieuw onderzoek van de AFM en De Nederlandsche Bank (DNB) moet uitwijzen of Zalm in zijn DSB tijd iets te verwijten valt. Ging hij mee met de kredietpraktijken waarvan we nu zeker weten dat ze fout waren, of gaf hij tegengas aan Dirk en zijn kornuiten? Zelf zei hij ooit in een verklaring dat hij in zijn tijd wel degelijk verbeteringen had doorgevoerd.
 
Door alle berichten voel je als journalist onrust, want wat is er waar of  op zijn best half waar en wat is het wederhoor van Zalm? En nog belangrijker is de vraag of Zalm wel kan aanblijven als topman van ABN Amro? Onrustig is het daarover ook in de Tweede Kamer, maar Kamerleden zeggen allemaal toch het onderzoek af te wachten. Onderzoek dat ze zelf wilden, dus dat is logisch. Minister Bos zegt dat ook.
 
Dat onderzoek wordt trouwens nog lastig, want de toezichthouders AFM en DNB handelen in opperste vertrouwelijkheid en hun eindoordeel mag alleen bekeken worden door de man die Bos daarvoor heeft aangewezen, mr. Scheltema. Dezelfde die ook het onafhankelijk DSB onderzoek leidt. Een man met een grote staat van dienst. Maar de roep om openbaarheid zal groot zijn. We willen natuurlijk allemaal weten waarom Zalm mag blijven of waarom hij  toch maar beter kan opstappen.
 
En wat doet Zalm intussen? Je hoort sommigen zeggen: hij moet nu ook tegengas geven en zijn verhaal vertellen. Maar toch lijkt de oud minister van Financiën zich  aan het gezegde te houden. Spannend is het wel in die kappersstoel. We houden u op de hoogte.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


4 reacties op “In de kappersstoel”

 1. SBD zegt: 25-11-09 om 21:01

  Ach, een kapper waar je altijd komt, daar heb je vertrouwen in en weet je wat je te wachten staat.

  Niets te vrezen dus… ;)

 2. Bart zegt: 26-11-09 om 06:01

  DSB verkocht een omvangrijke serie dubieuze producten,met zijn 5 verschillende consumenten krediet “pushers”, dit om de klant zo snel mogelijk in een financiele strop te hangen.
  Overige banken hebben ook dergelijke verkapte rip methoden in hun verkoop programma, maar die vinden wij nu toch nog een beetje beschaafd.
  Een documentaire over het verschil tussen Duitse en Nederlands banken, geeft een opmerkelijk verschil aan, de Duitse banken zijn er voor de klant en bieden deze meer bescherming tegen zich zelf, de Nederlands banken zijn instrumenten voor winstoptimalisering, met alleen oog voor de aandeelhouders.
  Royal Bank of Scotland heeft ook al duidelijk gemaakt hoe zij de kwaliteit van de ABNAMRO zien.
  De moraal is dan ook niet belangrijk, maatschappelijk verantwoord ondernemen dus ook niet, gezien de vele miljarden steun voor alleen die banken, de slachtoffers van dit alles werkeloos teruggeworpen in de anonimiteit.

 3. Ferry zegt: 28-11-09 om 00:35

  Hoe was het ook weer. Als er ergens een kwalijk riekend geurtje opstijgt dan moet je in afwachting van het eindoordeel je biezen pakken en niet blijven zitten. De praktijk leert dat je die voortdenderende trein niet kunt stopzetten. En vreemd wellicht maar de DSB met Scheringa is daart natuurlijk het voorbeeld van. Dus niet al bij voorbaat zeggen dat we nog niet alles weten en het onderzoek maar moeten afwachten zeker niet als je zelf wel dondersgoed beter weet. Gewoon tijdelijk ff in de luwte meneer Zalm.

 4. Arno zegt: 03-12-09 om 14:51

  Alles wat in de “vrije” markt geschiedt loopt uit op een oncontroleerbare kluwen waarvan ook niemand meer het verband kan ontdekken. Het begon in Nederland bij de introductie door Cor Koster van het betaald spelen van het volksspel voetbal. Aanhangers van dit fenomeen varen er financieel dikwijls wel bij. De vogelvrije markt zou voor het gepeupel een duidelijker aanduiding zijn van hun positie in de verrotte marktwerking die mensen als, de vriendelijk lachende heer Zalm, promoten. Deze voorvechters hebben de reghels voor deze vrijheden ook zó gemodelleerd dat er nimmer iemand ter verantwoording kan worden geroepen. Zelfs niet middels het zogeheten zwaarste wapen van de vertegenwoordigers van ons volk; de parlementaire enquette. Zie de geschiedschrijving. Deze lieden zijn er mede de oorzaak van dat populisme in de politiek het wint van de rede.

Geef een reactie