De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Koran onder de kerstboom

koran_rutty1Het was zo goed bedoeld: een Nederlandse militair in Uruzgan die betrokken is bij het trainen van Afghanen had een ideetje.
Als gebaar, om de hearts and minds te winnen – daarvoor waren we er toch? – zorgde hij voor een grote stapel korans. Tweehonderd, om uit te delen. Alstublieft, kadootje van het Nederlandse leger.
Bij wijze van spreken ‘Voor onder de kerstboom’, alhoewel die in Uruzgan niet dik gezaaid zijn. En het was zo goed bedoeld: een ijverige mederwerker van de afdeling communicatie in Nederland vond het een sympathiek verhaal. Daar schrijf ik een persberichtje over, was het idee.

En zo ging het verhaal de wereld in: ‘leger deelt korans uit’. Het Nederlands Dagblad heeft er inmiddels zelfs een foto van en heeft in de kop meteen het gevoelen van de minister te pakken: Van Middelkoop baalt.

Even officieel: kerk en staat zijn gescheiden, dus het uitdelen van bijbels of korans hoort niet bij de kerntaken van de overheid. En wat minder officieel: het is natuurlijk pikant dat een uitgesproken christelijke minister als Van Middelkoop verantwoordelijk is voor het verspreiden van korans.

Wat te verwachten was: de PVV vindt het he-le-maal niks. Terughalen, die korans.
En de SGP blaast ook hoog van de minaret, en eist opheldering: ‘Onbegrijpelijk en ongelukkig’.

De minister baalt er zelf ook van. Hij vindt dat het uitdelen van korans niet had gemoeten. Overigens twijfelt hij op geen enkele manier aan de goede bedoelingen van de initiatiefnemer; maar dit was eens maar nooit weer.
Jeroen van Dommelen

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


20 reacties op “Koran onder de kerstboom”

 1. John van Dokkumburg zegt: 15-12-09 om 19:07

  Mijn visie zegt niks aan de hand, maar onze regelneef maakt het zoveelste misbaar op het omhoogtrekkende gebaar , of had het misschien een ander gebaar mogen worden ? het lijkt er werkelijk op dat omwille de belangen van heidenen dat het leger naar Afghanistan werd gestuurd … om er te zijn als slaven voor ongelovigen .

  Gaat u daarin christus overwinnaarsoordeel vormen dwaze politiek, of is geloof niet uit de macht van God maar is zij verwrongen tot politieke willekeur, een duistere macht heeft uw verstand verduisterd .

 2. Puella zegt: 15-12-09 om 19:23

  Jeetje, het is ook nooit goed!
  Heeft iemand eens oprecht goede bedoelingen, word het weer met veel negativiteit afgestraft!

 3. henri zegt: 15-12-09 om 20:22

  In de loop der eeuwen schieten we niet erg op. We blijven steeds maar hangen op tweestrijden.
  De kruisvaarders tegen de moren in de 11e eeuw
  De katholieken tegen de katharen
  De geuzen tegen de papen
  De rekkelijken tegen de preciezen
  De protestanten tegen de katholieken begin 20e eeuw
  De communisten tegen de kapitalisten
  De Limburgers tegen de Hollanders in de jaren 70 van de vorige eeuw
  De autochtonen tegen de allochtonen
  En nu weer de christelijken tegen de moslims.
  Blijkbaar kunnen we niet zonder tegenstander leven
  Je zou willen dat politici zich met de toekomst bezig houden ipv steeds maar weer terug te vallen in het verleden.

 4. Micky zegt: 16-12-09 om 00:28

  Wie een boek geeft, tweehonderd stuks nog wel, doet er goed aan zo’n boek eerst zelf te lezen om te weten of je achter de inhoud kan staan.

  Micky

 5. Ze zouden beter Bijbels kunnen uitdelen dan korans. Ik geloof dat je daar meer aan hebt. Hieraan kun je zien dat de Islmamisering ongestoord zijn gang gaat. Christelijke waarden en tradities worden aan de kant geschoven. Hoelang zal het nog duren voor wij de totale Islam over ons heen krijgen.

 6. Tim zegt: 16-12-09 om 09:32

  Het is niet handig, maar kan geen kwaad om het te lezen. Het kan zowiezo geen kwaad te lezen, dat geeft je nieuwe inzichten en verbreedt je horizon, of bevestigt wat je al dacht.

 7. Bart zegt: 16-12-09 om 10:02

  Schijnt een raar boek te zijn, er zijn mensen die na het lezen besluiten met een vliegtuig een gebouw te doorboren, en je besluit ook om geen handen meer te geven, of op te staan voor de rechterlijke macht.
  Vrouwen te slaan en met een nekschot op straat het leven te benemen.
  Een boek door kerels verzonnen, en door deze kerels met grote woede en agressie wordt verdedigd, dus duidelijk iets zeer destructiefs en negatiefs wat tussen je oren blijft hangen, en je er moeilijk van af komt.
  Misschien een tip voor de volgende keer : Ga eerst de 10 geboden eens realiseren, van zo’n 2000 jaar geleden, als je daar als ministerie van defensie mee klaar bent, kan je geheel verlicht een nieuwe taak voor het redden van de mensheid bedenken.

 8. Eva L. zegt: 16-12-09 om 11:58

  Misschien goed bedoeld maar oh zo dom en naïef. Hoe kan je als Nederland nu een boek cadeau doen waarvan je weet dat de lezer de inhoud wat letterlijk gaat opvolgen, zoals in elk Islamitisch land het geval is…

  -Mannen en vrouwen zijn absoluut niet gelijk,
  -Homo’s en andersdenkenden moeten dood en nog duizend zaken die gelukkig zover van ons afstaan..

  Ja dit was een hele slimme actie….

 9. Arthur zegt: 16-12-09 om 13:27

  Niet goed te praten deze aktie. Het leger heeft zich te onthouden van uitdelen van welk religieus boek dan ook, want; scheiding der kerk en staat!
  Ook wrang; de militairen zijn daar om de gevolgen van de oorlog te bestrijden die GROTENDEELS wordt veroorzaakt door wrede aanhangers van datzelfde boek!! Hoe kun je zo dom zijn dat je het boek wat zoveel ellende veroorzaakt en tegen welke gevolgen je daar bent juist rond te delen!!

 10. Religie is een gezwel dat druk uitoefent op de hersenen van de wereld, zoals een hersentumor dat doet.

  Uiteindelijk raken veel mensen hierdoor in coma tegenover de feitelijke manier waarop de wereld in elkaar zit. Het aanmoedigen of semi-goedpraten van religie vind ik dan ook een grof schandaal. Als je die mensen wil helpen: vertel hun over de onjuistheden in hun geloof. Je maakt er weinig vrienden mee, maar je kan beter een oprechte lul zijn dan een brave Hendrik die een moorddadige ideologie naar de mond praat.

  Overigens vind ik dat we van alle monotheïstische religies af moeten.

 11. Gerben zegt: 17-12-09 om 08:40

  @ Hannah en Bart;

  ik zou de bijbel dan ook maar eens goed lezen, en dan vooral het oude testament. Blijkt ook het christendom net zo (in)tolerant als de Islam te zijn. Ik denk aan de christenfundamentalisten die met wapens behangen rondlopen in de VS, de Joods kolonisten die dat ook doen, een paar Sihks in India die ook niet al te vredelievend zijn. Afijn, kan nog wel even doorgaan.

 12. rangdangdoodle zegt: 17-12-09 om 09:08

  religie maakt meer kapot dan god lief is.

 13. Brian zegt: 17-12-09 om 10:06

  Goed idee om het boek, de inspiratiebron van de terroristen die je wilt bestrijden, daar nog even uit te delen. Lijkt op de aktie die NL al jaren onder Palestijnen voert: Sponsoren van schoolboeken waarin de staat Israël als Palestijns gebied bestempelt, maar bezet door de Joden. Houd je ook het Midden Oosten conflict mee aan de gang. Daarnaast is dit een regelrechte slag in het gezicht van Christenen in Afghanistan die daar uit naam van de Islam zo zwaar onderdrukt worden. Zij dachten dat er vrijheid zou komen daar door toedoen van NL. Nederlandse soldaten daar krijgen een Playboy (schandalig dat daar mijn belastingcenten aan opgaan) en dit is nog stommer.

 14. Andrea Reyes zegt: 17-12-09 om 13:53

  Alle brave burgers die hier de actie kritiseren vergeten een kleine punt. Het was een militair die in Uruzgan is gestationeerd die het idee had. Hij was dus geen persoon die vanaf hun sofa naar de bange verhalen over de islamisering van Nederland op TV ziet. Hij werkt daar. Hij weet dat de nieuwe strategie is om harten en zielen van de bevolking te winnen. Maar menneer en mevrouw BANG VOOR ALLES vinden dat ze in gevaar zijn gebracht omdat nu er meer moslims zijn en in hun onwetendheid koppelen zij dit aan meer onderdrukking van homo’s en vrouwen, en uiteraard terrorisme.
  Tja, ten eerste is er geen respect voor de expert die hun nek elke dag voor ons steekt. Ten tweede, het Vatican heeft een motie bij de VN geblokkeerd die de bestraffing van homoseksualiteit in alle landen zou veroordelen. Als vrouw voel ik me ook niet gebaat bij de Bijbel. Dus Bijbels uitdelen lijkt me een heel flauw commentaar van onze brave verdedigers van de Westerse normen en waarden.

 15. Bart zegt: 19-12-09 om 00:53

  @ Gerben :

  Jawel Christendom is dit tijdperk al een 30 jaar vooruit t.o.v. de moslims, de Nederlands vrouw heeft de hoofddoek ook al zo’n 40 jaar verruild voor een muts of hoed, en de Joden, tja…. lees nu het boek van Dries van Agt – schreeuw om recht, spreekt voor zich hoe wij met de Palestijnen omgaan, de volkeren in het midden oosten.
  De Spaanse inqeusitie van 1435 tot 1745 spreekt voor zich hoe Katholieken met de mensheid dachten te moeten omgaan, Joden en Moslims werden met harde hand gedwongen tot inkeer tot in het Katholiek geloof.
  Maar nu is de z.g. tegenpartij aan zet denkt men…
  Ik stoor mij mateloos aan de vanzelfsprekendheid van de terreur en minachting naar westerse tradities o.a. door een Moslim gemeenschap, zonder dat er enige verantwoordelijkheid wordt genomen door deze.
  Verontrustend is ook de vanzelfsprekendheid van ook reacties in deze kolom en de vele politieke stromingen in ons land het conditioneren van geweld en de intimidatie opgelegd door een z.g. nieuwe cultuur in Nederland afkomstig uit verre landen.
  De geschiedenis laat ons zien, dat alle z.g. volgelingen in een superioriteits gevoel in een volk of geloof ten onder gaan, dus ook in de toekomst het moslim geloof.

 16. Dan zegt: 26-12-09 om 10:01

  De propaganda doet goed zijn werk gezien het aantal paranoide reacties.

  Het volk is weer rijp voor een zoveelste genocide.

  Kan iemand mij uitleggen hoe je in vredesnaam vrede kunt stichten door in een ver en vreemd land vrouwen, kinderen, onschuldigen te verminken of af te slachten?

  Wat is het doel? Moet ieder dorp daar een McDonalds hebben? Moet iedereen in cowboyuniform lopen? Moet iedereen aan de alcohol? Moet iedereen in Sinterklaas geloven voordat we ze daar met rust laten?

 17. a.abdulbari zegt: 01-01-10 om 23:40

  ik zie dat islam is winer hoe meer probogand van de media hoe de islaam, gaat winer het geschiedenis gaat juli laat zien

 18. Peter K zegt: 03-01-10 om 10:35

  Volgende keer maar playboys uitdelen, en ook boven de Taliban uitgooien! Sommigen worden misschien wel bekeerd daardoor. Gaan ze snel terug naar huis om hun vrouw een doorsmeerbeurt te geven in plaats van dat geweer.

 19. Bert zegt: 04-01-10 om 12:15

  Gerben zegt: 17-12-09 om 08:40

  Gerben heb jij weleens van de persoon Jezus gehoord. Zo nee, lees dan aub het nieuwe testament en ik weet zeker dat ook jouw zonden (zo dom koeren) vergeven zullen worden.
  Ik ben geen gelovig mens, maar een persoon als Jezus, kent de Islam niet. Helaas zou ik zeggen.

 20. Niet zo’n slimme actie! Je moet mensen laten leven met de waarden en normen waarmee ze geboren zijn.

Geef een reactie