De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Gelukkig Nieuwjaar vanuit het water

De nieuwjaarsduik in Kandahar, Afghanistan (Foto: Ministerie van Defensie)Stel: die Elfstedentocht komt er.  En stel: je bent beroepsmilitair. En stel: je bent net op missie in Afghanistan. Heb jij weer. Dat wordt weer jaren wachten.

Maar niet alle tradities gaan de Afghanistan-gangers voorbij.  Zo is daar de oer-Hollandse, traditionele nieuwjaarsduik-in-de-Noordzee. Het is wat te bewerkelijk om de Noordzee naar Afghanistan halen, maar voor de rest is het simpel: wachten op Oud en Nieuw en een beetje water regelen.

Een grote worst- en soepfabrikant zag er wel brood in en regelde wat promotiemateriaal voor de militairen: een vlag, voor iedereen een muts,  erwtensoep, dat werk.

Koud
Voor water mocht Defensie zelf zorgen. En zie de foto’s:  het was koud, net als in Nederland, maar ook in het buitenland kan er prima nieuwjaarsgedoken worden. In Dubai, waar een kleine groep Nederlanders een vliegveld runt (daar was het niet koud, trouwens), in Kandahar, op de vliegbasis daar, en ook in Tarin Kowt (spreek uit: ‘koud’, en dat was het ook). De Noordzee komt naar je toe deze winter.

Duiken mocht voor 5 dollar. De muts mochten ze houden. De opbrengst gaat naar een goed doel.

In Kandahar zitten de Nederlandse militairen bepaald niet alleen;  Engelsen,  Australiërs, en Nieuw-Zeelanders  hebben geen verstand van erwtensoep, maar doken vrolijk mee. Gedeelde smart, want net als de Noordzee zag het zwembadje er ijzig uit.

En de Canadezen kenden het verschijnsel al, want daar is ook elk jaar een nieuwjaarsduik.

Al bibberend hebben de militairen  op de eerste dag van 2010 een paar duizend Euro verzameld, en gegeten van ‘traditional Dutch pea soup’. Je kunt het nieuwe jaar slechter beginnen.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


3 reacties op “Gelukkig Nieuwjaar vanuit het water”

  1. De “Haagse redactie” schreef: “Het is wat te bewerkelijk om de Noordzee naar Afghanistan halen, maar voor de rest is het simpel: wachten op Oud en Nieuw en een beetje water regelen.” (sic).

    Het was “watermanagement”. Overigens ziet het onderdeel van een om de marketing bekend staande multinational volgens mij (bijna) overal “brood” in. Voor hen is “wachten” mijns inziens wat simpeler dan voor de in Afghanistan werkzame militairen.

  2. Je moet voor de elfstedentocht (de wedstrijd ) toch een startbewijs hebben. Diegene die dit op zak hebben moet je de kans geven. Immers deze mensen zijn al jaren lid van de elfsteden om doelbewust mee te kunnen doen aan deze schaatsmarathon.

  3. Is het ook niet mogelijk om met vliegtuigen(straaljagers en helikopters) de sneeuw van het elfsteden parcours te laten verstuiven zodat de tocht zodat het ijs door de vorst veel sneller kan aangroeien.

Geef een reactie