De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Europa in top

eu_vlag_eerstekamer_204Weet U het nog? De verhitte discussies die er rond het referendum in 2005 over Europa werden gevoerd? Niks superstaat, niks Europees volkslied en niks Europese vlag. Natuurlijk ging het toen over de vraag of ons land niet te veel invloed en macht moest afstaan aan Brussel, maar de discussie over de symbolen werd ook levendig gevoerd. Stel je voor dat het Wilhelmus op de tweede plaats zou komen of dat het Europees blauw de overheidsgebouwen ging sieren.

We zijn vier jaar verder. In die tijd is er twee keer in de Tweede Kamer een poging gedaan om de EU-vlag in het Haagse straatbeeld te krijgen. In 2007 vonden CDA en D66 het tijd dat er een tweede vlaggenmast op de Kamergebouwen moest komen, zodat je ook de Europese vlag kon hijsen. Dat lukte toen niet.

Maar vorig jaar lukte het vlak voor Kerst wel. Er was met het Verdrag van Lissabon een nieuwe situatie ontstaan. De Tweede Kamer heeft nu ook formeel een rol in de Brusselse besluitvorming.

Vandaag ging het dan gebeuren, want de Europese president was ook nog eens op bezoek.

Daarom klommen de twee Kamervoorzitters vanmorgen de toren in van de Eerste Kamer om daar het Europese blauw in top te hijsen. Zo maar, in 10 seconden tijd ging die omhoog. Voor het eerst.

En omdat er nog geen tweede vlaggenmast is, ontbrak de nationale driekleur.

Die tweede mast komt er wel, ook op het gebouw van de Tweede Kamer. Maar hij kan pas geplaatst worden als de vorstperiode voorbij is. Even wachten dus op Europese dooi.

Ron Fresen

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


6 reacties op “Europa in top”

 1. SBD zegt: 06-01-10 om 19:49

  Welke president?
  Voorzitter van de Europese raad zal je toch zeker bedoelen? ;)

  Tja, als de journalisten, op voorpagina’s en 8 uur journaals, het volk nou net zo op de hoogte hield van de Europese ontwikkelingen als bijv. de perikelen van Marco Borsato en het “Sterrenmeisje” en daarbij het volk ook wijst op de volksverlakkerij die in Den Haag wordt toegepast dan zou het land er toch echt anders uitzien en die vlag bijvoorbeeld absoluut niet gehezen worden!
  Mogelijk zouden zelfs alle leden van het kabinet en van het parlement alreeds de grens overgejaagd zijn door de bevolking.

  Journalist. Baan met grote verantwoordelijkheden!

 2. bas zegt: 07-01-10 om 10:18

  Nederland stemde tegen de Europese grondwet.

  Vervolgens is er een debat gestart (zegt men) waaruit bleek – zegt men – dat Nederlanders vooral moeite hadden met Europese symbolen.

  Nu geloof ik niet dat die 60 % van de Nederlanders die tegenstemde zo dom is, volgens mij waren we het gewoon niet met de inhoud eens

  Maar goed, laat ik nu eens denken dat het inderdaad om die symbolen ging.

  Dan zou je toch verwachten dat die Van Rompuiy weet dat hij hier niet met een blauwe vlag begroet gaat worden, want dat zou een diepe belediging van die 60 % van de Nederlanders zijn die tegen gestemd hebben

  Natuurlijk is het niet zo, natuurlijk weet het parlement ook wel dat het niet om de symbolen ging, en nu geven ze dat ook toe.

  Kortom, wij Nederlanders zijn gisteren flink afgezeken door ons parlement.

  fijn, nietwaar?

 3. Peter zegt: 07-01-10 om 18:48

  Nouja, ik ben een aanhanger van Oswald Mosley en zijn ‘Europe A Nation’-idee, dus ik juich die Europese eenwording toe. Onze concurrenten zijn enorme landen als China en India, en slechts door samen een vuist te maken kunnen we deze landen op lange termijn van het eerste plan afhouden.

  Zowel economisch als militair gezien is een verenigd Europa in staat om de wereld zijn wil op te leggen, en dat zou goed zijn.

  Vind het dan ook nog steeds jammer dat die grondwet is afgeschoten destijds.

 4. Tim zegt: 11-01-10 om 13:04

  Als ze het maar niet in hun hoofd halen om me ooit te vragen op te staan uit respect voor de Europeesche vlag of zoiets dergelijks onzaligs. Ik doe dat bij de Nederlandsche en bij geen enkele andere.

  Verder is “onze” regering toch “onze” regering al lang niet meer. Een gebouw vol discutabele politici die ons verkocht hebben aan de geldwolven van de EU. Aan dezelfde mensen die als er crisis is, toch een paar nullen extra achter hun salaris willen ondanks dat in de landen waar ze vertegenwoordiger voor zijn de armoede toeneemt. Die eigen gewin boven gezamelijk goed stellen. Waar je principes overboord zet als je vriendjes het maar goed hebben. Beetje net als bij de banken zeg maar…. oh wacht, daar gaan ze werken als ze in Europa klaar zijn natuurlijk. Tja….

  Het idee is zo leuk, maar de uitvoerders zijn waardeloos en daarmee is het hele concept waardeloos. Een Europa waar het laatste beetje nationale trots op verloederde voetbaltribunes wordt uitgevochten omdat we verder moeten versmelten met mensen waar we niets mee hebben.

  Is de angst voor de opkomende islam werkelijk zo groot dat we weer een blok moeten vormen om ons verdedigen ofzo? Misschien wel, zou best kunnen, maar ik voel me bekocht omdat ik wederom onder valse voorwendselen naar een stembus ben gelokt waar mijn stem uiteindelijk waardeloos is gebleken.

 5. Bas Reijnen zegt: 11-01-10 om 14:54

  Een Europa. Militair en economisch een groot, machtsblok. de grote landen bepalen de politieke besluitvorming, de kleine hebben het nakijken.Europese samenwerking is verantwoording nemen in de voedselcrisis.Samenwerken met andere landen om a iedere wereldburger fatsoenlijk te voeden.Duurzaamheid bevorderen. Maar ook transparantie in de Europese besluitvorming. Wie kan mij vertellen hoe de Europese president gekozen is? De vele benoemingen van Eurocommissarissen het blijft een grote mistwolk! De beperkte invloed van het europees Parlement. Ik ben niet tegen de Europese Unie maar wel een kritische europeaan.

 6. Tim zegt: 11-01-10 om 15:22

  “Europese samenwerking is verantwoording nemen in de voedselcrisis.”

  Een serieuze vraag Bas:

  Er zijn in Nederland een groeiend aantal mensen die niet genoeg geld hebben om fatsoenlijk te leven, of te eten. Dat wordt niet beter op dit moment. Die mensen kunnen geen bijdrage leveren aan de stelling dat we verantwoordelijkheid moeten nemen. Overigens een stelling waar ik het mee eens ben, maar daarvoor hoeven we niet een centrale regering te hebben. Samenwerking gaat ook zonder dat.

  Maar is het niet logischer om eerst je problemen thuis op te lossen, en dan een ander te gaan helpen? Een soort van regel 1 bij EHBO: Zorg eerst dat je ZELF veilig bent, help dan een ander. Dit klinkt misschien egoistisch hoor, en zo is het zeker niet bedoelt. Ik geen meer geld aan goede doelen per jaar dan aan mijn eigen gezondheid, maar ik denk dat het een valide vraag is. Waar ik mij het drukst over maak is dat wij die keuze niet meer zelf in de hand hebben nu we onderdeel zijn van een geheel. Als de “algemene opinie” in Europa is dat het in NL allemaal goed is, kunnen we hier alleen maar meer belasting/bijdrage verwachten en geen oplossingen voor de problemen. Dan komen we er over een jaar of 15 achter dat we afgezakt zijn en dan is het te laat.

  Hoe denk jij dat de EU dat gaat verwerken. Of gaan ze het negeren? Of is het toch stiekem handjeklap zoals nu met de grote landen gebeurt soms. En ja, dan zijn wij het brave kleine sulletje achter in de klas. Die met dat brilletje die alles het beste weet maar toch door iedereen in de zeik wordt genomen. Wiens lunchtrommeltej iedere pauze wordt gegapt door de grote jongens maar we durven er niets van te zeggen. Want je zegt het al zelf: de kleine hebben het nakijken.

Geef een reactie