De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Alleen dankzij de file…

file_204_anp-10175226Jules Muis, de man die meldde dat Wellink beter weg kan gaan, zit volgens eigen zeggen ‘stomtoevallig’ bij de commissie-De Wit.
Dat kwam zo: na zijn pensioenering reisde Muis de wereld over. En overal raakte hij aan de praat met zijn oud-collega’s, en andere mensen uit het financiële wereldje.

Echte gesprekken. Niet omdat er een urgent probleem moet worden opgelost, geen vergaderingen, geen deadlines, maar gewoon met de benen op tafel.

We schrijven 2004. Al reizend en pratend bekroop Muis steeds meer het gevoel dat het wel eens mis kon gaan. Heel erg mis.

Alle bankiers waren massaal verliefd geworden op hele ingewikkelde constructies. Het verpakken en doorverkopen  van leningen en hypotheken nam een steeds hogere vlucht.
De bankiers begrepen niet allemaal even precies hoe het werkte, maar begrepen in elk geval dat er flink geld mee te verdienen was. Elk jaar meer.

Dat kon niet goed blijven gaan. Muis werd met elk gesprek somberder.

Op een congres kwam het er allemaal uit. Eigenlijk zou minister Zalm een toespraak houden, maar die zat in de file. Of Muis het gaatje even wilde vullen.

En toen kwam het eruit. Alle onrust over de financiële crisis, die volgens Muis onafwendbaar was als er niet zou worden ingegrepen.

Die speech werd opgepikt en vanaf die dag had Muis een baan als onheilsprofeet. Allemaal dankzij de file…

Jeroen van Dommelen

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


1 reactie op “Alleen dankzij de file…”

 1. Waarom is er niet geluisterd naar Muis?
  Volgens mij kom je bij een effectieve wortelkanaalbehandeling gewoon bij de Royal Dutch Disease uit die zich nu wereldwijd systematisch manifesteert: alle ‘oplossingen’ zijn te omschrijven als gesubsidierde criminaliteit – budget crime t.g.v. state-corporate crime, ofwel P3-doctrine danwel publiek-private samensmering op basis van ‘incorporated governance’.

  Iedereen in Nederland had het kunnen weten.
  De grote vraag is of de hersenschimmel nog is te behandelen.

  Stef Tychon
  chief officer of change
  stabiliteitskamer WSC
  http://www.europeanUnity.eu

Geef een reactie