De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Het gevecht tegen de boktor

Oost-Aziatische boktor“Kent u dat verhaal van de Oost-Aziatische boktor in Boskoop al?” Het had het begin van een mop kunnen zijn. Of: “Er was eens een boktor in Boskoop……” Een limerick is hier vast snel van te maken. Ware het niet dat de aanwezigheid van boktor in Boskoop geen grap is.

De Tweede Kamer en de minister van Landbouw maken zich zorgen over het diertje dat gevonden is in een boom in Boskoop. Deze boktor is overgekomen uit China. Want de gedupeerde bomenhandelaar haalt zijn boompjes ook uit dat land.

Het is onduidelijk of er ook nog andere larven en boktorren in andere bomen in Boskoop zitten. Vandaar dat er stevige maatregelen zijn genomen:

Groen werd geruimd, in de straal van twee kilometer mogen er geen bomen de buurt uit en inspecteurs zijn druk bezig om te speuren naar meer boktorren.

Dat is nodig, zegt de minister: “We bestrijden de boktor zoals we een crisis bestrijden”. Een ernstige zaak dus, zo te horen. En de Tweede Kamer is het met haar eens.

Is het echt zo ernstig? Doet de minister genoeg? Of juist te veel?

Heeft u een oordeel? Dan vernemen we dat graag.

 

Marcel Bril

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


11 reacties op “Het gevecht tegen de boktor”

 1. Roland zegt: 28-01-10 om 15:49

  Ik denk dat je met zo een beestje alles uit de kast moet halen om ervoor te zorgen dat ie verdwijnt. In boskoop zijn gewoon een hoop mensen afhankelijk van de kwekerij en daarom moet er snel voor een oplossing gezorgd worden

 2. bas zegt: 28-01-10 om 16:01

  Persoonlijk zie ik landbouw als een economische activiteit die niet anders is als elke andere

  Van een fietsenfabriek zal niemand pikken dat de productie leidt tot wegblokkades, het opbreken van tuinen en noem maar op

  Van organisatoren van voetbalwedstrijden wordt zelfs geëist dat ze van te voren een plan overleggne om zeker te zijn dat er geen overlas van komt, en terecht

  Waarom mag de landbouw dan WEL leiden tot omgespitte tuinen, tot wegblokkades waar broodtrommeltjes in beslag genomen worden (bij de MKZ uitbraak in 2001 het geval) of zelfs tot zieke mensen (Q koorts)????

  Wie kan mij dat eens uitleggen?

 3. Tim zegt: 28-01-10 om 16:08

  Het wordt vast een hit met Carnaval, koop nu uw Boktorren pak.

 4. Niek zegt: 28-01-10 om 17:54

  Beetje hoop commotie om zoiets he?

  Andere landen zoals bv Italie hebben ook een boktor in hun land maar leggen ook geen handelsverbod op. Natuurlijk is het belangrijk om de boktor te bestrijden maar als een bedrijf nu weer vrij wordt gegeven moet er controle blijven plaatsvinden want de larve komen pas na 2 jaar uit. Hierdoor kan iniedergeval de Nak-tuinbouw weer is een keer aan de slag! Succes

 5. Drosz zegt: 29-01-10 om 00:14

  @Bas, We hebben het hier over de boktor, die planten aantast, en niet over de MKZ of de Q-koorts, wat dieren ziektes en mensen ziektes zijn.

 6. Jannenman zegt: 29-01-10 om 03:16

  Een levend wezen in een bepaalde biotoop is niet per se het meest succesvolle levende wezen voor die plek. Migratie, door mensen ontzettend verveelvoudigd, vernielt diversiteit van soorten, precies zoals ‘globalisering’ diversiteit van ‘soorten’ mensen vernielt.
  Diversiteit is alleen mogelijk met scheiding (van groepen).
  Migratie is aldus per definitie uit den boze als men diversiteit waardeert.

 7. Dramatisch?

  misschien wel. Het grootste probleem is dat ze waarschijnlijk al veel verder verspreid zitten van men kan vermoeden. De kweker heeft vast al bomen verkocht en naar waar… ?! Eén volledige cyclus neemt ongeveer 3 maanden in beslag waarbij telkens 200 eitjes worden gelegd, 2-3 keer per jaar… . Misschien moeten we racistisch worden als het over goederen gaat? Dit is trouwens verre van de eerste keer. Al van het Aziatisch lieveheersbeestje gehoord? Die vreet onze lieveheersbeestjes met huid en haar op en vormt een ernstige bedreiging.

  Wouter Crucke,
  Europees gecertificeerd boomverzorger
  http://www.vartago.com

 8. bas zegt: 30-01-10 om 17:27

  Drosz

  Landbouw omvat dierenteelt en plantenteelt

  Beide takken van sport hebben een kenmerk gemeen: ze geven verschrikkelijk veel overlast als ze problemen hebben, zoals ziektes, voor anderen

  DAAR heb ik veel moeite mee

 9. Peter zegt: 31-01-10 om 03:55

  Er was eens een boktor in Boskoop
  die brutaal uit een gat in de trap kroop
  Hij lachte luid
  de trapeigenaar uit…

  nee sorry, ik heb echt een half uur geprobeerd om de laatste regel te verzinnen, maar dit is dus geen bruikbaar materiaal voor een limerick.

  Waar is Kees Stip als je hem nodig hebt?

 10. Peter zegt: 31-01-10 om 03:59

  Maar even zonder dollen: ik vind dat we ons niet zo moeten aan stellen, en dat we praktisch en oplossingsgericht moeten denken.

  En oplossingen zitten hem niet in symptoombestrijding maar in het wegnemen van de oorzaak. De oorzaak is in dit geval de geglobaliseerde wereld, waarbij wij miljoenen tonnen uitheems hout (van twijfelachtige herkomst) hierheen halen, terwijl we zelf ook dennenbossen kunnen aanplanten en die oogsten, zoals men in Zweden al eeuwenlang doet.

  Een gelovige zou zeggen dat mensen moeten ophouden met God te spelen, en ik ben het daarmee eens; we spelen God (zoals Danny de Munck vroeger Ciske de Rat, ook een verzonnen iemand, speelde) door de hele natuur door elkaar te flikkeren.

  Als we dat niet zouden doen, was dit probleem er niet.

  En kom op, een paar kevertjes die graag hout eten… ga huilen ofzo, half Afrika is aan de AIDS, honger, geweld, etc. aan het verrekken en wij maken ons ipv daar iets aan te doen, druk over zoiets. Hoe kansloos eigelijk ;)

 11. Jannenman zegt: 03-02-10 om 07:44

  Je hebt mijn reactie niet begrepen Peter. Als jij voor locale productie van goederen bent (en aldus tegen het slepen met goederen over de hele wereld), dan is de extrapolatie daarvan dat ook gesleep met mensen moet stoppen (zowel migratie als vakantie); mensen nemen immers goederen mee en ook zonder tas, allerlei parasieten, virussen, bacteriën, schimmels, enz.
  We kunnen dus wel leuk politiek links of rechts gaan lullen en met lege termen gaan gooien als ‘oplossingsgericht’, maar eind van de limmerick is toch echt dat het inherent is aan de systemen, of eigenlijk tegenwoordig, het globale systeem tegenwoordig, wat maakt dat diversiteit in hoog tempo afneemt. Dit geldt dus voor dierenleven, plantenleven en ook variatie in ondersoort (ras dus) van mensen. Daarmee verdwijnen dan ook biotopen voor bepaalde lagere organismen. Diversiteit kan ALLEEN bestaan bij gescheiden soorten en een lage migratie.
  Dat dit verschijnsel er is, is weer een gevolg van wetenschap en techniek, wat maatschappijen vormt, niet zozeer van politieke richting. Dingen gebeuren nu eenmaal omdat de tijd er rijp voor is, niet omdat Jan of Piet, een icoon of idool dat voorbeeld geeft. (‘All standing on the shoulders of giants’ klopt in wezen niet; het verkleint de mens wel tot wat hij is, maar niet genoeg; er zijn immers geen giants. Dat bestaat slechts in de perceptie van ons simpele denken. Dingen gebeuren, uitvindingen worden gedaan omdat de omstandigheden daartoe dwingen. Als Einstein de relativiteitstheorien niet had geschreven, had een ander het gedaan een paar maanden later. Simultane ontdekkingen zijn geen uitzondering.)
  Ergo….
  Met de richting zoals die nu is van ontwikkeling, we kunnen dat wel mondiaal noemen, zal diversiteit van alle leven afnemen. Dit maakt soorten an sich allemaal zwakker, inclusief de mens. Spannende tijden, want tegelijk komen ‘we’ meer in bezit van allerlei technieken die de soort(en) weer kunnen versterken, middels snelle gentech. Of dat snel genoeg zal zijn en voor iedereen beschikbaar, is zeer de vraag en wie weet welke onvoorziene problemen men daarbij nog tegenkomt. Eén conclusie, een voorspelling; de mens zal niet gelukkiger worden.
  Niemand stuurt.

Geef een reactie