De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Liveblog: gemeenteraadsverkiezingen

rood_potlood_3595176302_3aa1Nederland ging vandaag naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Op dit moment worden de stemmen geteld. U kunt de laatste ontwikkelingen hier volgen.

00.58 uur: PVV grootste partij in Almere

00.40 uur: Leefbaar Rotterdam wil een hertelling

00.40 uur: VVD en TON vrijwel even groot in Den Helder

00.37 uur: VVD grootste in Breda
De VVD is de grote winnaar bij de gemeenteraadsverkiezingen woensdag in Breda. De liberalen worden in de voorlopige uitslag met negen zetels de grootste partij en passeren daarmee CDA en PvdA.

00.34 uur: PvdA blijft grootste in Eindhoven
Ondanks een flink verlies blijft de PvdA de grootste partij in Eindhoven. Op basis van bijna een volledige voorlopige uitslag komt de partij uit op minimaal negen zetels, dat waren er veertien. Grote winnaar in Eindhoven is D66 dat stijgt van een naar vijf zetels. Voor de huidige coalitie van PvdA, CDA en SP lijkt er geen toekomst. Ook CDA en SP verliezen zetels. Nieuwkomer Trots op Nederland haalt één zetel. De voorlopige uitslag is gebaseerd op 112 van in totaal 118 stembureaus.

00.32 uur: teleurstellende avond voor Haagse VVD
De Haagse VVD-lijsttrekker Sander Dekker spreekt woensdag van ,,een teleurstellende avond”. Hij ziet een deel van de huidige tien zetels verdwijnen, maar stelde vast dat de VVD nog wel de derde partij in Den Haag is. Dekker gaat er vanuit dat zijn partij flink wat verloren heeft aan de PVV. De PVV en D66 zijn de grote winnaars in Den Haag, die de felicitaties van Dekker ontvingen.

00.31 uur: GroenLinks grootste in Utrecht
GroenLinks is als grootste partij uit de bus gekomen bij de gemeenteraadsverkiezingen van Utrecht. De partij steeg van acht naar tien zetels. Ook D66 deed het heel goed. Die partij had drie zetels en won er zes bij.

00.30 uur: volgens Wilders moeten moslims in Almere niet bang zijn
Moslims in Almere hoeven de PVV niet te vrezen. Dit zei partijleider Geert Wilders woensdag in de stad waar zijn partij als grootste uit de verkiezingsstrijd kwam. ,,Als zij zich aan de wetten houden, zijn ze gelijk aan ieder ander en hebben ze geen enkele reden om bang te zijn”, aldus Wilders.

00.29 uur: Delfzijl stemt nauwelijks meer blanco
In Delfzijl smolt het aantal blanco stemmen tijdens de
 gemeenteraadsverkiezingen van woensdag als sneeuw voor de zon. Tijdens de vorige raadsverkiezingen bleek 22,6 procent van de stembiljetten blanco of ongeldig te zijn. Woensdag gold dat slechts voor 1 procent van de stembiljetten.

00.26 uur: PvdA blijft Leefbaar Rotterdam uitsluiten
De PvdA voelt er niets voor om met Leefbaar Rotterdam te onderhandelen over een coalitie. De inhoudelijke verschillen tussen beide partijen zijn te groot. Dat heeft lijsttrekker Dominic Schrijer gezegd. ,,We moeten hier nog maar eens een nachtje over slapen, bovendien moet nog 4 procent van de stemmen worden geteld. Dat kan nog een verschil maken.” Leefbaar Rotterdam wil wel praten met de PvdA over de vorming van een college. Dat zei lijsttrekker Marco Pastors direct nadat burgemeester Ahmed Aboutaleb had bekendgemaakt dat beide partijen voorlopig kunnen rekenen op veertien zetels.

00.23 uur: PvdA en Leefbaar Rotterdam nagenoeg even groot
De Partij van de Arbeid en Leefbaar Rotterdam hebben bijna evenveel stemmen gekregen in de gemeente Rotterdam. De PvdA behaalde 28,8 procent van de stemmen en Leefbaar Rotterdam 28,6 procent. Beide partijen krijgen daarmee veertien zetels in de gemeenteraad.

23.59 uur: Verdonk blij met eerste zetels
Tweede Kamerlid Rita Verdonk zegt dat zij met haar Trots op Nederland tot dusver 37 zetels heeft binnengehaald in de 41 gemeenten waarin zij woensdag voor het eerst met haar partij meedeed. De voorlopige uitslag kreeg zij via haar lokale lijsttrekkers binnen. ,,De eerste zetels zijn binnen!” riep ze iets na half elf uit tijdens de verkiezingsavond van TON in een café in Den Haag. Rond middernacht was er sprake van een ,,aanzienlijk aantal zetels”, zei haar campagneleider.

23.46 uur: ‘Wij gaan de gevestigde politiek helemaal gek maken’
Dat kondigde de PVV-lijsttrekker in Den Haag, Sietse Fritsma aan op de verkiezingsavond van zijn partij. Het ziet er naar uit dat de PVV de tweede partij wordt in de hofstad.

 

23.40 uur: Balkenende denkt dat val kabinet rol speelde
De val van het kabinet heeft een rol gespeeld bij de  gemeenteraadsverkiezingen. Dat denkt CDA-leider en premier Jan Peter Balkenende. In een toespraak op het CDA-partijbureau zei hij: ,,We hadden graag gezien dat het resultaat beter was geweest.” Dat hangt volgens de premier samen met de ontwikkelingen de afgelopen weken rond de val van het kabinet.

23.38 uur: minder Amsterdamse allochtonen stemmen PvdA
Allochtonen in Amsterdam hebben woensdag bij de gemeenteraadsverkiezingen minder vaak op de PvdA gestemd dan vier jaar geleden. De sociaal-democraten kregen 59 procent van de Turkse stemmen, bij de vorige verkiezingen was dat 87 procent. Het percentage Marokkanen dat op de partij stemde, daalde van 77 naar 74. Onder Surinamers en Antillianen daalde het percentage van 79 naar 53.
 

23.36 uur: Jeroen Wollaars volgt verkiezingsavond op internet
Twitter, Facebook, Hyves, Blogs… Jeroen Wollaars volgt de verkiezingsavond op internet

 

23.34 uur: Spanning in Rotterdam
De spanning in het Rotterdamse stadhuis aan de Coolsingel is om te snijden. De verkiezingen zijn uitgedraaid op een nek-aan -nekrace tussen Leefbaar Rotterdam en PvdA. D66 lijkt op winst af te koersen. De spanning is woensdagavond af te lezen van het gezicht van lijsttrekker Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam. Hij kan nog niet veel kwijt over de tussenstand, waarin de Leefbaren 30,5 procent van de stemmen hebben binnengehaald. Daarmee is de partij van Pastors voorlopig de grootste.

23.30 uur: Wilders laat slotdebat zitten
Geert Wilders zal vannacht niet aanwezig zijn bij het slotdebat van de NOS. Wilders is nog in Almere, waar zijn partij aan kop staat. Omdat hij daar op dit moment een toespraak houdt, is het onmogelijk om op tijd in Den Haag te zijn voor het televisiedebat. Demissionair premier Balkenende zal wel aanwezig zijn bij het slotdebat. Zijn deelname is opvallend omdat hij de afgelopen weken debatten tussen politieke kopstukken van alle politieke partijen steeds overliet aan CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel.

23.18 uur: Stemwijzer geeft recordaantal stemadviezen
SGP heeft woensdag bij de gemeenteraadsverkiezingen in Staphorst een zetel verloren. De partij zakte van zes naar vijf zetels, maar blijft de grootste. De lokale partij Gemeentebelangen pikte de zetel in. Die partij had er twee, en staat nu op drie plaatsen in de gemeenteraad. ChristenUnie CDA en PvdA bleven gelijk met eespectievelijk vier, drie en twee zetels.

23.16 uur: de SGP verliest in Staphorst
SGP heeft woensdag bij de gemeenteraadsverkiezingen in Staphorst een zetel verloren. De partij zakte van zes naar vijf zetels, maar blijft de grootste. De lokale partij Gemeentebelangen pikte de zetel in. Die partij had er twee, en staat nu op drie plaatsen in de gemeenteraad. ChristenUnie CDA en PvdA bleven gelijk met respectievelijk vier, drie en twee zetels.

23.10 uur: in Amsterdam verlies voor PvdA, D66 op winst
De PvdA in Amsterdam staat nadat de helft van de stembureaus de stemmen hebben geteld op veertien zetels. Ze verliezen daarmee flink ten opzichte van de vorige gemeenteraadsverkiezingen, toen ze
 twintig plekken in de gemeenteraad behaalden. D66 lijkt de grote winnaar te worden in de hoofdstad en gaat van twee naar zeven van de in totaal 45 zetels in de raad.

23.09 uur: PVV blijft aan kop in Almere
Na het tellen van de stemmen in 50 stembureaus blijft de PVV aan kop in Almere. Volgens een tussenstand heeft de partij 22,2 procent van  de stemmen. In de stad zijn 98 stembureaus.  De PvdA heeft 7,3 procent van de stemmen en de VVD heeft 14,6 procent van de stemmen, zo blijkt uit de tussenstand. D66 volgt met 8,5 procent, GroenLinks met 8,1 procent.

22.54 uur: PvdA verdringt lokale partij op Texel
De PvdA heeft op Texel de lokale partij Texels Belang overtuigend verdrongen van de eerste plaats tijdens de gemeenteraadsverkiezingen woensdag. Texels Belang werd in 2006 de grootste met 23,5 procent van de stemmen. Dat  is nu meer dan gehalveerd tot 10,6 procent. De PvdA was toen de vierde  partij en is nu de grootste met 22,2 procent. Dat betekent dat de partij drie van de vijftien zetels in de gemeenteraad van het grootste  Waddeneiland haalt. Tweede is een nieuwe lokale partij geworden: Texel 2010 met 17,6 procent. Dat leidt ook tot drie zetels.

22.52 uur: PvdA voorlopig grootste in Amsterdam
De PvdA in Amsterdam verliest volgens de eerste prognoses van de uitkomst van de gemeenteraadsverkiezingen flink. Het lijkt erop dat de sociaal-democraten terugzakken van twintig naar vijftien zetels.  D66 komt zoals het er nu naar uitziet als grote winnaar uit de bus. De partij groeit mogelijk van twee naar zeven van de in totaal 45 plekken in de gemeenteraad.

22.51 uur: PVV grootste in kwart stembureaus Almere
Na tellingen in 25 stembureaus in Almere is de PVV nog  steeds de grootste partij met bijna 23 procent van de stemmen. In de stad zijn 98 stembureaus.

22.40 uur: In Den Haag PvdA voorlopig de grootste
Na een telling van 28 procent van de stemmen is de voorlopige prognose dat de PvdA de grootste partij wordt. De PVV staat voorlopig op de tweede plek.

22.35 uur: VVD/Gemeentebelangen winnaar in Tubbergen
De lokale partij VVD/Gemeentebelangen is de winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in het Twentse Tubbergen. In de gemeente deden slechts drie partijen mee aan de verkiezingen. In de gemeente zijn negentien zetels te verdelen. Gemeentebelangen/VVD had vier zetels en heeft er vier bijgekregen.

22.33 uur: PvdA denkt dat Leefbaar Rotterdam de grootste wordt
De PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst zei de kans groot te achten dat Leefbaar Rotterdam de grootste wordt. ,,Hoe vervelend ik dat ook vind”,  zei hij in een café op loopafstand van het Rotterdamse stadhuis aan de  Coolsingel. Lijsttrekker Dominic Schrijer liet zijn gezicht daar heel even  zien, maar vertrok al snel weer.

22.29 uur: Leefbaar Rotterdam rekent op nek-aan-nekrace
,,Ik snap niet dat zoveel mensen op de PvdA stemmen. Dit is een nek-aan-nekrace”, zei lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam Marco  Pastors direct nadat burgemeester Ahmed Aboutaleb de eerste voorlopige  prognose had bekendgemaakt.  In Rotterdam was rond 22.00 uur 5,4 procent van de stemmen geteld.  Daarin  staan de Leefbaren op 34,9 procent van de stemmen, de PvdA volgt met 30,6  procent van de stemmen. D66 staat op 6,0 procent, , CDA op 6,7 procent, VVD  op 4,7 procent, de SP haalde 6,6 procent, GroenLinks stond op 4,7, CU/SGP  op 4,25. Later op de avond volgen nog twee prognoses.

22.19 uur: PVV aan kop in eerste tussenstand Almere
Dat meldt het ANP op basis van een telling in 9 stembureaus.

22.03 uur: Verdonk niet tevreden over media-aandacht
Rita Verdonk wijt de slechte uitkomst in de peiling aan het gebrek aan aandacht in de landelijke media. Ze zei niet uitgenodigd te zijn  voor debatten terwijl PVV-leider Geert Wilders wel mocht meedoen. ,Hij  doet maar in twee gemeenten mee terwijl Trots op Nederland in 41 gemeenten  meedoet”, aldus Verdonk.

22.00 uur: Schiermonnikoog stemmen als derde geteld
Schiermonnikoog was vanavond de derde gemeente die de stemmen wist te tellen.

21.55 uur: PvdA lijkt winnaar in Doetinchem
De PvdA lijkt in Doetinchem de grote winnaar van de  gemeenteraadsverkiezingen. Dat blijkt uit een schaduwverkiezing in  Doetinchem. De kiezers konden in het stadhuis na het uitbrengen van hun  stem met het rode potlood, ook elektronisch stemmen.  Uit deze uitslag blijkt dat de PvdA 29,4 procent van de stemmen heeft  gescoord. Vier jaar geleden lag dat nog op 24 procent.

21.32 uur: PVV grote winnaar in peiling NOS/ANP
Als er nu in plaats van voor de gemeenteraadsverkiezingen voor de Tweede Kamer was gekozen, was de PVV de grote winnaar geworden: de partij zou 24 zetels hebben gehaald (15 meer dan nu).  Dat blijkt uit een peiling van de NOS en het ANP. D66 doet het ook goed in deze peiling: de partij zou van 3 naar 15 Tweede Kamerzetels gaan. GroenLinks zou er 5 zetels bij krijgen. Het CDA blijft met 29 zetels de grootste partij, maar verliest er 12 ten opzichte het huidige zetelaantal. De PvdA zou 6 zetels moeten inleveren en op 27 uitkomen. Grote verliezer in deze peiling is de SP. Die zou nog 11 van haar 24 Tweede-Kamerzetels overhouden.

21.25 uur: stemmen in Rozendaal en Vlieland  geteld
Rozendaal was vanavond als eerste klaar met het tellen van de stemmen. Vier jaar geleden, tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2006, had de gemeente ook al de primeur. Na 23 minuten kwam Rozendaal al met de uitslag. Vlieland is de tweede gemeente die de stemmen heeft geteld. Het waddeneiland telde de stemmen in 28 minuten.Rozendaal en Vlieland zijn kleine gemeenten met respectievelijk 1172 en 877  kiesgerechtigden. De opkomst lag in Rozendaal op 77,9 procent en in  Vlieland op 68,1 procent. In Rozendaal verdeelden lokale partijen de
 zetels, de VVD boekte forse winst op Vlieland en werd de grootste partij in  de gemeenteraad.

21.17 uur: kleinste stembureau goed bezocht
Het kleinste stembureau van Nederland is vandaag goed bezocht. In de zitkamer van de familie Westhoff in het Overijsselse Marle hebben 48 van de 52 stemgerechtigden hun stem uitgebracht. Marle is een klein dorp in de gemeente Olst-Wijhe en wordt van de rest van de gemeente gescheiden door de rivier de IJssel. Omdat bij hoogwater de pont uit de vaart is, moeten stemmers al gauw zo’n veertig kilometer reizen om via de brug bij Deventer of bij Zwolle bij het dichtbijzijnde stembureau te komen. “De IJssel is hoog en de pont vaart niet, dus het nut van dit bureau is weer eens aangetoond”, aldus Wim Westhoff, een van de leden van het stembureau.

21.13 uur: nu op Nederland 1 ‘Nederland Kiest’
Op Nederland 1 en Politiek 24 is van 20.58 tot 01.10 het live programma ‘Nederland Kiest’ te volgen.

21.04 uur: PVV-aanhang wacht op Wilders in café
In café Get Down in Almere wachten tientallen mensen op Geert Wilders. De uitslagenavond van de PVV vindt plaats in het café, dat zich op een steenworp afstand van het stadhuis bevindt. Ook de PVV kandidaten die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Almere hebben zich in het café verzameld.

21.01 uur: voorlopige eindprognose 56 procent
De voorlopige eindprognose van de kiezersopkomst is 56 procent. Dat meldt onderzoeksbureau Synovate.

 21.00 uur: de stembureaus gaan dicht
De stembureaus in Nederland zijn zojuist gesloten. De stemmen kunnen worden geteld. Ruim twaalf miljoen mensen waren kiesgerechtigd. Naar verwachting heeft slechts 56 procent hiervan zijn stem uitgebracht. Vier jaar geleden was dit nog ruim 58 procent.

20.30 uur: ook in Eindhoven stemmen met hoofddoek
In Eindhoven droeg een aantal vrouwen tijdens het stemmen een hoofddoek. Ook deelden ze hoofddoeken uit voor het stembureau aan het Stadhuisplein. Dit deden ze uit protest tegen de plannen van de PVV om de hoofddoek te verbieden in openbare gebouwen. Met de actie ‘vrijheid van hoofddeksel’ willen ze zo mensen overtuigen om uit protest tijdens het stemmen ook een hoofddoek te dragen. Ze naaiden tweehonderd hoofddeksels om uit te delen voor het stembureau aan het Stadhuisplein. Ook mannen waren overigens bereid een hoofddoek om te binden. Eerder vandaag waren in de gemeentes Den Haag en Ubbergen ook protestacties waarbij kiezers een hoofddoek droegen tijdens het stemmen. (Bron: Eindhoven Kliknieuws, de Gelderlander)

20.24 uur: opkomst 53 procent
53 procent van de kiezers had om 20.00 uur vanavond zijn stem uitgebracht. Dat meldt onderzoeksbureau Synovate.

20.22 uur: Wilders afwezig bij slotdebat
Geert Wilders zal vanavond vermoedelijk niet aan het slotdebat van de NOS deelnemen. Hij wordt pas laat in Almere verwacht.
20.16 uur: gemeenteraadsverkiezingen bij de NOS
De NOS doet op televisie, radio, internet en het NOS-themakanaal Politiek 24 uitgebreid verslag van de gemeenteraadsverkiezingen.                                                                                              
                                                                                     
20.02 uur: opkomst Den Haag aanzienlijk hoger
De opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag is aanzienlijk hoger dan die van 2006. Rond half acht had ruim 50 procent van alle kiesgerechtigden zijn stem uitgebracht, zo meldt de gemeente. Vier jaar geleden had rond datzelfde tijdstip slechts 40,8 procent gestemd. De opkomst is, met nog anderhalf uur te gaan nu al hoger dan 2006. Toen bracht in totaal 47,7 procent van Haagse kiezers zijn.

19.56 uur: nog steeds lange rijen in Haarlem
In stembureau 41 in Haarlem zijn nog steeds rijen van ruim 30 personen om te stemmen.

19.52 uur: twitteraars stemmen links
Bij een online peiling onder 4000 Twitter gebruikers kreeg GroenLinks met 23 procent de meeste stemmen. Daarna volgde D66 met 21 procent en PvdA met 17 procent.

19.44 uur: lijsttrekker stuur 3000 mensen een sms
Lijsttrekker Will Terpstra van Burgerbelangen in Kerkrade heeft vandaag 3000 kiezers in Kerkrade per sms opgeroepen op hem te stemmen. Zijn sms bombardement leidde tot enkele tientallen telefoontjes en klachten bij de gemeente Kerkrade en op stembureau’s. Kiezers waren vooral verbaasd hoe Terpstra over hun nummer kon beschikken. Terpstra zei hierover dat hij openbare bronnen raadpleegde, maar dat hij ook aan vrienden had gevraagd om hem telefoonnummers aan te leveren. De lijsttrekker noemde het een eigentijdse manier om de kiezer te bereiken. (bron: Dagblad de Limburger)

Fusie? Er staat nog niets vast!19.37 uur: Bussum grijpt fusieplannen aan
Bussumse raadsleden hebben de verkiezingsdag aangegrepen om inwoners uitleg gegeven over de fusieplannen. De raadsverkiezingen zijn uitgesteld in verband met een wetsvoorstel voor de fusie van Bussum met Naarden, Muiden en Weesp. Met een roze caravan als blikvanger stonden de raadsleden op het Julianaplein in Bussum om steun te vragen voor een petitie tegen deze gedwongen fusie.

19.27 uur: opkomst 47 procent
47 procent van de kiesgerechtigden had om 19.00 uur gestemd. Dat meldt onderzoeksbureau Synovate.

19.25 uur: Rotterdam blijft achter bij 2006
De opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam blijft vooralsnog achter bij die van 2006. Rond zes uur had 32,6 procent zijn stem uitgebracht. Vier jaar eerder had rond hetzelfde tijdstip 42,7 procent gestemd. Uiteindelijk toog in 2006 ruim 58 procent van de Rotterdamse kiezers naar het stemlokaal.


18.05 uur: Wouter Bos opgewacht door nep-Balkenende
Wouter Bos werd na het stemmen opgewacht door een nep-Balkenende die hem een kop koffie aanbood. Het was de acteur Arnoud Bos, tevens de broer van de PvdA-leider.

17.59 uur: Wageningse stembiljetten in Zevenaar
Een stemmer in Zevenaar keek vanochtend raar op toen het in te vullen stembiljet niet voor Zevenaar bestemd was maar voor Wageningen. In de loop van de dag doken in Zevenaar in totaal 400 stembiljetten voor Wageningen op, aldus het hoofdstembureau in de Gelderse gemeente. Navraag in Wageningen leerde dat daar geen tekort is aan stembiljetten. Vermoedelijk is iets misgegaan bij de drukker.

17.53 uur: stadstoezicht bij stemlokalen Rotterdam
De gemeente Rotterdam heeft besloten stadstoezicht in te zetten bij stembureaus in de deelgemeente Feijenoord. De gemeente stelde vandaag ‘incidenteel onregelmatigheden’ vast. Het ging vooral om meldingen dat meerdere volwassen mensen in één stemhokje stonden en dat is volgens de Kieswet niet toegestaan. Daarnaast besloot Rotterdam de voorzitter van het stembureau aan het Afrikaanderplein te vervangen. In een stembureau in de gemeente Delfshaven werd de hele bezetting van het stembureau gewisseld. “Het is een combinatie van grote drukte wat het moeilijk maakt om goed toezicht te houden. Ze hebben niet goed geconstateerd dat er onregelmatigheden waren”.  Het zou vooral gaan om mensen die anderen wilden helpen, bijvoorbeeld allochtone kiezers die de taal niet machtig zijn.

17.49 uur: gemeenteraadsverkiezingen bij de NOS
De NOS doet op televisie, radio, internet en het NOS-themakanaal Politiek 24 uitgebreid verslag van de gemeenteraadsverkiezingen.

17.34 uur: opkomst Den Haag rond 33,2 procent
Van alle kiesgerechtigden in Den Haag had tot 16.oo uur 33,2 procent gestemd. Bij de vorige verkiezingen voor de gemeenteraad in 2006 lag het tussentijdse opkomstpercentage op 16.oo uur op 24,3 procent. De uiteindelijke opkomst was toen 47,7 procent.

17.26 uur: nieuwe stembiljetten Amsterdam-Zuidoost
Alle 62 stembureus in Amsterdam-Zuidoost hebben inmiddels nieuwe stembiljetten. Die moesten ’s ochtends in allerijl worden gedrukt omdat op de oorspronkelijke exemplaren de lijstduwer van de VVD, Eric van der Burg, ontbrak. Het is niet duidelijk waarom de naam van de lijstduwer ontbrak op de biljetten.

17.20 uur: opkomst Utrecht rond 35 procent
In de stad Utrecht had om half vijf ongeveer 35 procent van de kiezers gestemd. In 2006 had om 18.00 uur 38 procent van de kiesgerechtigden gestemd. Uiteindelijk kwam vier jaar geleden de opkomst uit op 54 procent.

17.13 uur: verkiezingen vanaf de NOS redactie
Wat gebeurt er in de NOS-studios en op de redactie op verkiezingsdag en vooral -avond? Welke informatie komt er binnen en welke keuzes worden gemaakt? Hoofdredacteur Hans Laroes houdt een liveblog bij.

17.02 uur: mensen wachten Balkenende op in Westland
Op de markt in Westland wachtte een grote groep mensen op de komst van demissionair premier Balkenende.

16.54 uur: taarten in Appingedam
In Appingedam krijgt elke honderdste stemmer een taart. De gemeente hoopt hiermee een hoger opkomstpercentage te bereiken.

16.41 uur: drukfout op Eindhovens stembiljet
In het officiële stembiljet van de gemeente Eindhoven is een drukfout geslopen. Volgens een woordvoerder heeft deze echter geen consequenties voor de geldigheid. Dré Rennenberg, lijsttrekker van het Ouderen Appèl, merkte zelf opeens dat zijn broer opeens geen lijstduwer meer is van Lijst 7. Niek Rennenberg heeft nummer 33, maar in plaats van zijn naam staat opeens, die van nummer 31, Jan Bergmans.

mensen wachten om te stemmen in de kamer van de burgemeester16.36 uur: werkkamer burgemeester als stemlocatieDe werkkamer van de Groniger burgemeester Peter Rehwinkel fungeert vandaag als bijzondere stembuslocatie. De belangstelling van Gronigers om te kunnen stemmen in de werkkamer van hun burgemeester is groot. Het openstellen van de werkkamer van de burgemeester is één van de maatregelen van de gemeente Groningen om de opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen te bevorderen.

 

 16.27 uur: Haags protest tegen hoofddoekjesverbod PVV
Ruim honderd vrouwen en enkele mannen protesteerden vandaag in Den Haag bij het stembureau aan de Riviervismarkt tegen de wens van de PVV om het dragen van hoofddoekjes te verbieden in alle openbare gebouwen.  De actievoerders droegen als protest een hoofddoek tijdens het stemmen.

protest tegen PVV

16.23 uur: stemwijzer populair in Almere, Groningen en Middelburg
Een miljoen kiezers hebben tot 12.00 uur vanmiddag de stemwijzer gebruikt voor een stemadvies bij de gemeenteraadsverkiezingen.  De internetdienst is vooral populair in Almere, Groningen en Middelburg, liet het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) weten.

16.17 uur: opkomst 30 procent
Om 15.45 had 30 procent van de stemgerechtigden in Nederland de gang naar de stembus gemaakt. Dat maakte onderzoeksbureau Synovate vanmiddag bekend.

16.07 uur: tussentijdse opkomst Almere
De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen in Almere was om 15.30 bijna 27 procent. De opkomst tot nu toe is bijna 6 procent hoger dan in 2006 rond hetzelfde tijdstip. Ongeveer 36.000 mensen hebben hun stem uitgebracht. Het stadhuis wordt het drukst bezocht als stembureau. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in Almere heeft 48 procent van de kiesgerechtigden gestemd.

15.17 uur: lage opkomst in Amsterdam
De opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam ligt vooralsnog onder het landelijke gemiddelde. Tot 13.00 uur had slechts 9,6 procent van de kiesgerechtigden gestemd.

15.00 uur: nieuwe stembiljetten Amsterdam-Zuidoost
Op de 62 stembureaus in Amsterdam-Zuidoost worden sinds een uur nieuwe stembiljetten verspreid. Aanleiding is het ontbreken van de lijstduwer van de VVD, Eric van der Burg, op de lijst. Mogelijk leidt dit ertoe dat in het stadsdeel nieuwe verkiezingen nodig zijn.

14.00 uur: tussentijdse opkomst Rotterdam en Den Haag
Van alle Haagse stemgerechtigden heeft tot 14.00 uur ruim 23,9 procent gestemd. In Rotterdam had op dat tijdstip 19,6 procent een stem uitgebracht. Bij de vorige verkiezingen voor de Haagse gemeenteraad lag het tussentijdse opkomstpercentage om 14.00 uur op ruim 18 procent. Het definitieve opkomstpercentage lag toen uiteindelijk op 47,7 procent. In Rotterdam was het opkomstpercentage in 2006 om 15.00 uur ruim 29 procent. Het totale opkomst percentage in deze stad was toen uiteindelijk 58 procent.

13.45 uur: opkomst 22 procent
De opkomst is inmiddels 22 procent, volgens onderzoeksbureau Synovate.

13.00 uur Opkomst in Den Haag hoger
De opkomst in Den Haag ligt hoger dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2006. In de ochtend heeft 16 procent gestemd, vier jaar geleden was dat op hetzelfde tijdstip 12,27 procent.

12.30 uur: Nieuwe stembiljetten Amsterdam-Zuidoost gedrukt
De stembiljetten in stadsdeel Zuidoost zijn incompleet, want de naam van de lijstduwer van de VVD Eric van der Burg is weggevallen. De stembiljetten worden opnieuw gedrukt en zo snel mogelijk vervangen.

10.45 uur: De Jonge Socialisten (JS) starten treintour
De Jonge Socialisten (JS) van de PvdA touren de hele dag met de trein door het land. Ze stapten in Gouda op en stoppen om campagne te voeren in Rotterdam, Breda, Tilburg, Den Bosch, Utrecht, Amsterdam en Den Haag.

10.30 uur: Opkomst 10 procent
Tien procent van de stemmers is al naar het stembureau gegaan. Dit maakt het onderzoeksbureau Synovate bekend. De tussentijdse opkomstpercentages kunnen niet vergeleken worden met de gemeenteraadsverkiezingen van 2006, omdat vergelijkbare gegevens ontbreken.

Rond 10.00 uur PvdA-leider Bos stemt
In een stemlokaal bij een speeltuinvereniging in Amsterdam-Noord.


 

09.15 uur: VVD-leider Rutte stemt
In de gymzaal van een basisschool in Den Haag.

 

09.00 uur PVV-leider Wilders stemt
In de hal van het Haagse stadhuis.

08. 45 uur: Premier Balkenende stemt
In een zorginstelling in zijn woonplaats Capelle aan den IJssel. Balkenende heeft nog een druk programma. Hij ontvangt de spelers van de Olympische Winterspelen en gaat nog op campagne.

 

07.31 uur: Toch elektronisch stemmen in Achterhoek
In Groenlo en Doetichem kan toch elektronisch worden gestemd. Eerst moet met een rood potlood worden gestemd en dan kan de kiezer deelnemen aan een ‘schaduwverkiezing’ met een nieuwe stemcomputer. Het gaat om een nieuwe, wel betrouwbare stemcomputer.

07.30 uur: De andere stembureaus in het land gaan open

00.00 uur: Nachtelijke stemlokalen gaan open
Rotterdam, Groningen en Den Haag openen hun nachtelijke stemlokalen. Het is voor het eerst in Nederland dat stemlokalen ‘s nachts geopend zijn.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


53 reacties op “Liveblog: gemeenteraadsverkiezingen”

 1. Edwin zegt: 03-03-10 om 15:12

  Ik kan maar op 4 verschillende partijen stemmen.
  Dus moet ik stemmen op een partij waar ik niet achter sta.
  Dus ik ga maar niet stemmen dit keer.

 2. In Bunnik voor het eerst deelname van De Liberalen (krachtenbundeling D66-VVD)

 3. Wij hebben in Almere lokaal gestemd, ik hoop voor ons allemaal dat de PVV klein blijft.

 4. Saar zegt: 03-03-10 om 16:26

  Jongens, het is Doetinchem, met een tussen-n dus ;) Verder leuk om te lezen, dit overzicht. Ik heb vanmiddag gestemd (in Utrecht).

 5. Dochter en ik twijfelden beiden aan een nieuwe of een gevestigde partij. Toch gekozen voor de wat meer ervaren partij gezien de economische/regering crisis en de financiele problemen waar veel gemeenten mee kampen. Laat de gevestigde orde de komende jaren maar eens laten zien dat ze staan voor wat ze vertellen en beloven.

 6. Andre zegt: 03-03-10 om 16:57

  Zo, mijn stem gegeven aan lijst 1. De lijsttrekker. Voor Bronckhorst de partij die deze jonge gemeente een prima eerste start gegeven heeft. Zou mooi zijn als ze deze gemeeente verder uitbouwen.

 7. rob zegt: 03-03-10 om 19:00

  Helaas, de NOS doet geen verslag van de verkiezingen maar is bezig met een anti Wilders campagne. Elk interview,elk filmpje, elk verslag heeft als enige boodschap; stem niet op de PVV. Lekker onpartijdig NOS, men bewijst hiermee weer eens dat er in de publieke omroep een rood hart klopt. Heel jammer..

 8. Wim Bakker zegt: 03-03-10 om 19:10

  Amsterdam , SP voor de gemeenteraad , Groen-Links voor de deelraad , hopen maar dat de SP groot genoeg wordt om de bouw van de metro tegen te houden. Verder zou ik alle PVV sympathisanten willen aanraden om op een booreiland te gaan wonen , dan kunnen ze zich afsluiten van de wereld.

 9. Rick zegt: 03-03-10 om 19:17

  De klok tikt af naar 9 uur. Opkomst zal wel lager zijn dan vorige keer. Op zich wel mooi dat er nu aan het begin van de landelijke campagne gestemd wordt. In juni hebben we dan een uistekende graadmeter wat de uitwerking is geweest van de verschillende campagnes. Alleen PVV en D66 kunnen wat ruis veroorzaken.

 10. Arnoud Plat zegt: 03-03-10 om 19:32

  STEMKAART NIET ONTVANGEN
  Wat leuk om te zien dat er zoveel mensen zijn die van hun stemrecht hebben kunnen genieten vandaag. Helaas woon ik in de gemeente Alphen aan den Rijn en heb ik geen stemkaart ontvangen. Afgelopen week was ik op vakantie en check de post pas na het werk op 1 maart. 2 maart gebeld met de gemeente maar er was echt niets meer mogelijk. Vreemd, er staat op mijn ID dat ik in Alphen aan den Rijn woon maar toch is er niets mogelijk. Toch een poging gedaan maar helaas lukt het niet mijn stem uit te brengen.
  Even gebeld met de kiesraad, zij hebben deze klacht (over andere gemeentes) meer gehoord en geven het advies om de gemeente een brief te sturen. Dat heb ik inmiddels gedaan, lucht nog niet echt op en blijf dus met teleurstelling zitten.

 11. Bart zegt: 03-03-10 om 20:14

  In Warmond ( Gemeente Teylingen) hebben wij geen SP, en PVDA is niet sociaal genoeg, dus van mij geen stem op het neoliberale circus.

 12. sam zegt: 03-03-10 om 20:14

  wim bakker, geweldig je heb het goed gezegd tegen de pvvr’s ga op een booreiland wonen, nederland wordt echt niet groener of sterker op rijker met die g. wilders, het naam zegt het al wild en een wilde moet in het bos of beter in een jungle en niet in de kamer of op welke post dan ook maar jongens we hebben hier democratie en zulke extreme rechtse mogen mee doen, maar of ze het doen is de vraag

 13. Behzad zegt: 03-03-10 om 20:17

  Rond 19:00 uur heb ik op het stadhuis van Eindhoven gestemd. Er waren geen rijen, maar het was ook niet leeg. Mensen kwamen regelmatig stemmen. Voor de ingang stonden een aantal dames (rond 30), allemaal met een hoofddoek en ze boden iedereen, ook mannen, een hoofddoek om te dragen bij het stemlocatie! Blijkbaar was deze actie ook op Facebook en Hyves ook aangekondigd. Ik vond het een leuke actie en ik deed ook een hoofddoekje om, één van de dames moest me helpen omdat ik zelf geen idee had hoe ik een hoofddoek moet op mijn hoofd vast moet houden.
  Ik had het wel drukker verwacht op het stadhuis. Ik ben benieuwd hoeveel de opkomst van Eindhovenaren zou zijn bij het sluiten van de stemlokalen.

 14. Nick zegt: 03-03-10 om 20:27

  Na lang twijfelen tussen Groen links en D66 toch D66 gestemd.
  Links vs rechts vind ik persoonlijk niet het belangrijkste aspect, echter Progressiviteit wel!

 15. Jo van der Linden Roermond zegt: 03-03-10 om 20:29

  Bij de verkiezingen van de gemeenteraden gaat het over het wel en wee in dorpen en steden, over parken, groenonderhoud, kleine infrastructuur, uit- of inbreidingsplannen. Zaken waar de lokale burger een mening over heeft en zijn mening kan ventileren door zijn keuze.
  De media lopen achter de bonzen aan, debatten met landelijke lijsttrekkers over landelijke zaken. Dat Balkenende gaat stemmen is niet meer dan normaaal, dat heeft geen nieuwswaarde, net zo min de beelden van Bos , Rutten enz.Zij zijn er alleen maar fier op weer in beeld te komen om te zeggen hoe goed ze zelf zijn.
  Ga naar de stembureaus in de wijken en laat de mensen aan het woord. U zult zeggen dat doen we ook, en ik zeg veel te weinig.
  De man/vrouw in de straat bepaalt wie in de raad komt, niet de Haagse Blufpokerspelers.
  Daarnaast waar waren de vertegenwoordigers van de lokale partijen, een kwart van de zetels waard, de grootste partij van nederland nu ( 37 zetels ) niet interessant zeker.
  Je hoort we hebben wekelijks een wijk bezoek, ja ja, met alle honneurs ontvangen, een voorgeselecteerd gespreksgroepje en weer terug naar Den Haag.
  De mensen die met de problemen zitten, zijn er niet een halve dag, maar een heel jaar.
  Daarom ben en stem ik een lokale partij.
  U kunt het ook nog tot 21.00 uur.

 16. Goed dat er veel media-aandacht is voor de verkiezingen, jammer dat men alleen Almere weet te vinden…..

 17. Hasan zegt: 03-03-10 om 21:56

  als pvv niet wint vind ik het wel goeddd zo:D

 18. Gabrielle, Amsterdam zegt: 03-03-10 om 22:00

  Na een lange studie- en werkdag in de trein naar huis. Daar vernam ik tot mijn verbazing dat de opkomst in Amsterdam tot dat moment nog erg laag was; zonde! Vastberaden dat ik wél bij de groep mensen hoor die van hun stemrecht gebruik maken, dook ik thuis mijn stempassen op, paspoort in de hand en kwam ik om 20.40uur het stemhokje binnen.

  “Verlopen.” Was het enige wat de vermoeide stemhokje-medewerker mij vertelde. Pardon? Hoezo verlopen?
  En warempel, mijn paspoort bleek verlopen. Wanneer? Gister. Jawel, geldig tot 2 maart..

  No way, dat ik mijn stem nu kon uitbrengen. Tja, 2 maart is natuurlijk zooooooo lang geleden…..

  @#$&%%&@@!!!!!!!

  Ookal heb ik niets aan een auto in hartje Amsterdam, goddank heb ik toch een rijbewijs en gelukkig kan ik héél hard rennen..

  20.55uur: gestemd. Ha!

 19. Doede van der Linden zegt: 03-03-10 om 22:09

  Geachte redactie,

  Dat Wissenburg zegt dat de Kieswet geschonden is omdat er geen gordijntjes in de hokjes hingen is onwaar. Wellicht zou hij graag willen dat ze er hingen, maar de wet verplicht dit zeker niet. Het artikel uit het Kiesbesluit zegt:

  Artikel J 5

  *

  1.Het stemhokje bestaat uit een achterwand en twee zijwanden die elk ten minste een meter breed en twee meter hoog zijn. Wordt het stemhokje met de achterzijde tegen een ondoorzichtig deel van een wand van het stemlokaal geplaatst, dan kan de achterwand vervallen.
  *

  2.In elk stemhokje bevindt zich een lessenaar met rood schrijfmateriaal.

  Vriendelijke groet,

  Doede van der Linden (Amsterdam)

 20. evert zegt: 03-03-10 om 22:10

  jammer, dat je in hardenberg niet op d’66 kunt stemmen, dat is balen

 21. Jeroen zegt: 03-03-10 om 22:11

  Geheel volgens verwachting zien we een relatief grote verschuiving binnen de huidige machtsverhouding. Gezien de grote landelijke populariteit van de PVV, is het spijtig dat er slecht in 2 gemeenten op gestemd kan worden. Hierdoor is een correcte analyse voor de landelijke verkiezingen bijna onmogelijk.

 22. Irma zegt: 03-03-10 om 22:20

  Hoor nu net over een hoogleraar die stelt dat er geen gordijntjes zijn. In mijn stembureau was de afstand tussen tafel en hokjes max. 3 meter. Konden er dus recht inkijken. Volgens voorzitter stembureau is dit verplicht. Waar is geheimhouding van stemmen dan gebleven, als zelfs de rij wachtenden over je schouder kan meekijken?
  Daarnaast wordt in onze gemeente geteld door leerlingen van middelbare school. Kan dit zomaar? Zijn er geen minimale eisen voor stemmentellers?

 23. Peter zegt: 03-03-10 om 22:21

  @ Sven: IMO is die media-aandacht juist slecht. De media zou zich juist afzijdig moeten houden.

  De VARA is gewoon een PvdA-spreekbuis rond deze tijd, met als dieptepunt die wanvertoning bij Pauw&Witteman met Bos en zijn hulpklazen.

  Niet alleen is dat partijdig, het is ook vanuit links oogpunt slecht, omdat de PvdA slechts wannabe-links is.

  En de nationale tokkiezenders (RTL, SBS, etc.) doen wederom hun stinkende best om alle shagrokende bijstandstokkies slakkensporen te doen achterlaten op de bank met hun overdreven aandacht voor gefrustreerde rechtse pauperpartijen zoals de PVV.

 24. PvdHeijdem zegt: 03-03-10 om 22:22

  stop nu met die rare ritsrats geluidjes bij schermwisselingen. Het is zooooo onvolwassen!!! Als de TV een computer zou zijn, kon je die geluidjes uitzetten. Nu heb ik de TV maar uitgezet. Jammer !!!

 25. erik fijlstra zegt: 03-03-10 om 22:28

  marijnissen : 50% van kiezers thuis gebleven….????!!!! alle kiezers voor de SP zijn thuisblijvers want het zijn werklozen. zelfs zijn ze te lui om naar de stembus te gaan!!!!!!!

 26. C.de Vries zegt: 03-03-10 om 22:43

  Alle ophef en reacties om een peiling op basis van 2500 personen? Waar komen die personen vandaan? Uit Almere en Rotterdam, misschien? Dit onderzoek lijkt me niet geheel representatief voor het Nederlandse beeld?

 27. Regina zegt: 03-03-10 om 22:45

  Ik vind het jammer dat de PVV maar in 2 gemeenten meedoet.
  Ik vind het een angstig idee als de d66, groen links of de SP winnen.
  Ik hoop dat bij de landelijke verkiezingen, ze niet al te groot worden want de angst voor hun is groter dan die voor de PVV.
  Ik stem dan in ieder geval wel voor de PVV.

 28. Regina zegt: 03-03-10 om 22:50

  Belachelijk dat iedereen zo tegen de PVV is. Het is hier een vrij land hoor.

 29. Koert zegt: 03-03-10 om 22:51

  Ik stoorde mij aan de privacy in het stemhokje.
  De open kant van het stemhokje was gericht naar het publiek, zodat men op korte afstand in een publieke ruimte kon “meekijken”.
  Heel vroeger was daartoe een gordijntje.
  Toen kwam het computerstemmen. Het gordijntje verdween. Echter toen moest je “om het hoekje” ter voorkoming van “meekijken”.
  Nu hebben we privacy meer. Het gordijn is weg, de computer tevens, en nu hebben we met het rode potlood kennelijk helemaal geen privacy meer.

  Overdoen dus, deze is niet geldig toch?

 30. Koert zegt: 03-03-10 om 22:53

  ik bedoelde : nu hebben we GEEN privacy meer in mijn eerdere reactie

 31. alex beckers zegt: 03-03-10 om 22:59

  van mij mag de pvv de grootste worden. Het is toch een blamage hoe er “geregeerd” is, de afgelopen jaren. Een ‘premier’ aan de leiband van Bush, een vice premier die maar water bij de wijn bleef doen en besluiten die maar niet genomen worden. Bezuinigingen natuurlijk weer op politie, zorg, defensie en onderwijs. Ga maar eens kijken op de gemiddelde roc’s: het niveau zwaar onder de maat. Geef mij de meao, mts, mavo e.d. maar weer. Ga maar eens kijken bij de politie: meer achter de pc aan het werk dan op straat. De zorg wordt zo langzamerhand zeker een zorg: stijgende premies en eigen risico maar qua hygiene een janboel, oudederen met pyamadagen etc. O, wat is Nederland toch maar modern en wat zijn we toch sociaal.

  Nou, het wordt tijd dat er minder gekletst en gedraaid wordt en dat er echt geregeerd wordt. Dus tijd voor Wilders.

 32. Triest dat al het journaille zich focust op Almere en Den Haag.
  Een zwarte dag voor Nederland. Islam-racisten krijgen stemmen van zoveel mensen die afgaan op hun onderbuik-gevoelens i.p.v. hun gezonde verstand.De tolerantie is verloren gegaan.
  Daar zullen ze in Almere en Den Haag snel genoeg achter komen.
  Nu moet de demagogie en populisme omgezet worden in echt beleid.
  Maar iedere stad krijgt de raad die ze verdienen !

 33. Piet zegt: 03-03-10 om 23:23

  Persoonlijk vind ik dat landelijke politieke vertegenwoordigers twee weken voorafgaande aan gemeenteraadsverkiezingen niet meer in de media zouden mogen verschijnen.
  Er zijn in heel veel plaatsen belangrijke lokale beslissingen te nemen. Al het landelijk politiek geweld vertroebeld het beeld dat men krijgt van de gemeente-politiek, waardoor een goede keuze meer een vooruitgeschoven stem is voor de Tweede Kamer dan een echte stem op een plaatselijke politicus van een van de partijen.
  Zoals het er nu voorstaat zouden we heel veel geld kunnen besparen en de huidige uitslag ook voor de 2e Kamer kunnen gebruiken. Dan kunnen de heren en dames politici meteen weer aan de slag met belangrijker dingen dan vuil te spuien naar elkaar.

 34. robert m van der schoor zegt: 03-03-10 om 23:34

  Waarom wordt de grafiek Landelijk beeld: Totaal aantal behaalde zetels per partij niet getoond en in de berichtgevingen opgenomen? Het DRAMATISCH VERLIES VAN AANTAL ZETELS VAN CDA en PvdA en de grote winst van VVD en D66 en Lokale partijen. Al na 10% van de getelde zetels. DAT IS ECHT NIEUWS!!!!

 35. tja zegt: 03-03-10 om 23:42

  Ik dacht dat de landelijke verkiezingen pas op 9 juni was??? Ik hoor alleen maar Pvv, Pvv, Pvv,…. die doen in mijn stad dus niet mee. Niet dat ik daar treurig over ben. De Pvv kan alleen goed problemen benoemen. Ik heb ze nog niet met veel oplossingen gehoord. Laat het dan ook over de gemeenteraadsverkiezingen gaan want Nederland is wel iets groter dan Almere en Den Haag.

 36. Marcel Vreemans zegt: 03-03-10 om 23:48

  En dat de PVV bij de peilingen van de NOS veel lager uitkomt dan bij Marurice de Hond is niet zo verwonderlijk. Want zo handelde NOVA ook al jaren. Gewoon een handjeklap met het enguetebureau. Wie betaalt, bepaalt!

 37. Cor zegt: 03-03-10 om 23:53

  PvdA in Amsterdam 6 zetels verlies!!
  Jammer dat het er niet meer zijn.
  Met een meerderheid van de PvdA in een coalitie gaat Amsterdam failliet en degradeert ze naar de jupiler league van wereldsteden.

 38. hans zegt: 04-03-10 om 00:04

  Ik wil toch 1 beeld bijstellen. D66 is de grote winnaar en niet de pvv.
  Verder valt de pvda eigenlijk terug naar haar niveau van voor 2006. 2006 was namelijk een exceptioneel hoge score.

  De peilingen van maurice de hond blijken verder dus onbetrouwbaar te zijn. Hij zit er maar liefst 15 zetels na tov de exitpoll enquete van nos/anp. Synovate maar 6 zetels.

  De pvv blijft dus maar de derde partij en wordt absoluut niet de grootste. Het percentage komt ook overeen met de verwachting 17%. Met nog de campagnes voor landelijk in het vooruitzicht zal de pvv dus niet de regering terecht komen. PVV wordt niet groot genoeg en het cda groeit niet en zal waarschijnlijk verliezen.

  Dus wilders kan zich voorbereiden op 4 jaar oppositie. Joepie !!

 39. Teun zegt: 04-03-10 om 00:49

  vvd zou in Lelystad slechts 1 stem meer hebben dan pvda–> ik zeg hertellen!

 40. Marcel Vreemans zegt: 04-03-10 om 01:01

  De NOS haalt steeds maar weer Twitter aan tijdens deze avond, maar er zitten alleen maar linkshoofden op Twitter. De NOS doet het met het aanhalen van al deze uitspraken op Twitter voorkomen dat iedereen tegen Wilders is. Aan het begin van de avond zei de NOS dat ze ook weblogs zouden volgen…helemaal niets van gezien, behalve dat Joop.nl (totaal geen bezoekers meer de laatste maanden) en Fransisco van Jole werden aangehaald. De NOS laat zich weer van haar linkse kant zien en besodemietert de boel weer!

 41. Marcel Vreemans zegt: 04-03-10 om 01:09

  Rotterdam is definitief verloren. De linkshoofden (23 zetels) zullen de macht grijpen. Want CDA,VVD en LR en SGP halen net niet genoeg stemmen, terwijl PvdA, Groenlinks, SP en D66 dat wel doen. D66 zal sleutelpositie spelen en voor links kiezen. Rotterdam gaat het riool in en wordt net als Amsterdam en Nijmegen een college van een verbijsterende en stadsontwrichtende linkse meerderheid.

  Dit land gaat nu definitief kapot.

  NOS, zouden jullie eindelijk eens op kunnen houden met je stuitende censuur? Ik weet dat jullie liever geen tegendraadse meningen zien en dat jullie alle macht in handen hebben om mensen te weren, maar misschien zouden jullie iets minder dictatoriaal kunnen zijn.

 42. bongers zegt: 04-03-10 om 01:12

  en de pvda maar blijven denken dat zei in rotterdam de dienst mogen uitmaken
  :-)
  Het is in iederg eval duidelijk met wie marco pastors niet hoeft te praten in Rotterdam om een college te vormen

 43. Marcel Vreemans zegt: 04-03-10 om 01:15

  Met het gedwongen linkse college in Rotterdam (PvdA wil immers niet met LR regeren) zal de helft van alle Rotterdammers keihard en koud worden uitgesloten van de toekomst van Rotterdam. Ze hebben niets meer in te brengen en links gaat vanuit haar arrogantie haar wil opleggen. Ik voorspel een zeer onrustige stad, die wel eens tot ontploffen zou kunnen komen. Want als je de helft van de bevolking uitsluit (schuld PvdA) dan vraag je om grote problemen!

 44. Bertus zegt: 04-03-10 om 01:20

  is t ehopen dat die hertelling nog wat extra’s oplevert voor LR

 45. Marcel Vreemans zegt: 04-03-10 om 01:32

  Van de NOS mag je niet zeggen hoe groot de invloed van de media was op deze verkiezingen. In vrijwel alle programma’s van de publieke omroep werden PvdA-ers en andere linkshoofden voortdurend bevoordeeld en onevenredig vaak in beel gebracht. Als je daar meerdere bewijzen van toont (o.a. via links) dan word je hier gecensureerd. Dat is natuurlijk een schande en de NOS tekent daar met een grote glimlach voor. Want bij manipuleren hoort natuurlijk ook het weren van tegengeluiden.

 46. bodewes zegt: 04-03-10 om 01:53

  Van de NOS mag je zoveel niet zeggen.
  Als Ferry Mingelen maar mag zeggen dat:
  Een verlies voor het CDA verloren nu 123, verliest de positie van CDA, Niet goed…
  PvdA in 2006, 695 Gewonnen ,429 nu verloren schiet niet op, dat is echt pijn, hele colleges die zonde de PVDA doorgaan.

  Het CDA staat op verlies…
  Het PvdA staat op verlies maar het zal misschien meevallen…

  Zoiets kan Ferry natuurlijk zeggen, zijn Balkenende norm (Links lullen, rechts zakkenvullen), ligt iets anders dan de enige echt balkenendenorm…

  Maarja, Als het ook voor jou van toepassing is, dan zijn alle varkens natuurlijk niet gelijk, de ene heeft net iets meer waarde dan de ander…

 47. arno zegt: 04-03-10 om 01:57

  Onbegrijpelijk hoe fel er gereageerd wordt. Ontploffen? Uitsluiten? Als het 50-50 is. dan heb je toch een sterke oppositie (als de andere partijen niet met je mee willen doen), of niet?

 48. bodewes zegt: 04-03-10 om 02:06

  Wat heb jee aan een sterke oppositie? Het zijn gemeenteraadsverkiezing, mijn ervaring van een oppositie is dat het wel leuk is voor het geld, maar aanwezig zijn of inbreng…
  Ver te zoeken.

 49. arno zegt: 04-03-10 om 02:20

  Dat een partij veel stemmen binnenhaalt, maar dat alle andere partijen niet samen willen gaan met die partij. Dat is nu aan de orde, ook straks met de landelijk verkiezingen. 1 partij wil extreem. Alle andere partijen zijn het oneens, maar wie weet kunnen ze elkaar nog vinden..
  1 partij sluiten ze allemaal uit. Dan moet die partij maar genoegen nemen in de oppositie. Tof dat van rechts tot links het eens zijn dat zo`n partij niet moet en mag regeren

 50. Brian zegt: 04-03-10 om 09:10

  @Marcel Vreemans,
  Inderdaad speelt de media een zeer kwalijke rol dmv suggestieve berichtgeving, enz. enz. En een groot deel van het nederlandse volk trapt erin. De keerzijde van de democratie: Het volk denkt, net als veel politici, op korte termijn. Een zeer groot deel van onze bevolking is niet in staat het belang te overzien. Populisme is belangrijker dan inhoud. De media maakt hier gebruik van. geworden

 51. rangdangdoodle zegt: 05-03-10 om 12:24

  ik word zo extreem links hiervan,ik kan niet wachten op die stadscommando’s

 52. Het integratiedebat wordt populistisch gevoerd, zowel door de PVV als door de media die Wilders demoniseren.
  Waarom nodigen de media, Paul Scheffer, Frits Bolkestijn en moslimvergtenwoordigers niet uit voor een echt debat over loyaliteit aan staat of geloof, op niveau?

  Het echte politieke debat zou over toezicht op de financiële sector moeten gaan, de miljarden schuld en de blunders van de PvdA, CDA, VVD en CU.
  Bankieren en oorlog voeren op krediet en op risico van belastingbetalers.

  Http:/politiekeprenten.blogspot.com

 53. Pim zegt: 10-06-10 om 18:57

  Het rechtse complot by Mr. Sociaal,

  Zou het kunnen dat de VVD een goede reden heeft om mensen in een huurhuis aan te pakken en de koopwoningen te ontzien? Zou die reden iets te maken hebben met het feit dat de VVD mensen die hun baan verliezen eerder in de WW wil hebben? Want tenslotte wil de VVD de WW terugbrengen naar maximaal 1 jaar. En zou het kunnen zijn dat deze twee acties iets me elkaar te maken hebben! Want uiteindelijk moeten mensen die eerder naar de bijstand afglijden hun eigen huis “opeten”! Want onze beste Mark Rutte met zijn VVD zorgt er eerst voor dat mensen hun spaarcentjes in een eigen woning stoppen, om er vervolgens voor te zorgen dat ze bij problemen eerst alles ten gelde moeten maken (eigen huis, spaarcentjes, lijfrente polissen etc.)!

  En hoe zit dat dan met de PVV. Zou het zo kunnen zijn dat die slinkse Geert dit samen met onze beste Mark al wat langer op de planning heeft staan? Want tenslotte komt Geert uit de VVD en heeft hij zijn “breekpunt” wel erg snel laten vallen! En een toepasselijk spreekwoord zegt; “een vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken”.

  Tenslotte, spreek ik nu voor eigen beurs? Beste Mark en Geert, nee want dan zou het beter zijn om mij aan te sluiten bij de verdwaalde geesten in dit land en op de VVD stemmen. Wat mij drijft is het besef dat je beschaving afmeet aan de manier waarop de samenleving met de zwakken omgaat.

  Waarom schrijf ik nu die brief? Dat is het besef dat Ikzelf, Geert, Mark en al onze medeburgers van welke afkomst dan ook samen iets delen. En dat is dat we mensen zijn die op enkele verschillen in ons genetisch materiaal na gelijk zijn. En dat “de boel bij elkaar houden” ons meer geluk zal brengen dan het najagen van een fortuin.

  Met vriendelijke Groet,

  Pim

Geef een reactie