De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Boerkaverbod in Nederland, de stand van zaken

boerka1België kan het eerste Europese land worden waar een boerkaverbod of verbod op gezichtsbedekkende kleding wordt ingevoerd. In Nederland wil de Tweede Kamer al vanaf 2005 een boerkaverbod maar het is er nog steeds niet.

 

Rita Verdonk kondigde in 2006 als minister al aan dat het een ingewikkelde kwestie zou worden.

 

Den Haag, 24 april 2006, Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

 

Hierbij bericht ik u dat het verbod op het openbaar gebruik van een boerka in Nederland, zoals voorgesteld in de motie van Kamerlid Wilders (TK 2005–2006, 29 754, nr. 41) onderwerp is geweest van bespreking binnen het kabinet. Het kabinet heeft verschillende mogelijkheden voor een verbod op gezichtsbedekkende kleding onderzocht. Vanwege de maatschappelijke en de juridische complexiteit van het opleggen van een verbod op gezichtsbedekkende kleding acht het kabinet het wenselijk om de verschillende opties nader ter consultatie voor te leggen aan verschillende deskundigen. U wordt over de uitkomsten hiervan zo spoedigmogelijk geïnformeerd.

De Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie,

M. C. F. Verdonk

 

Vier jaar later liep de Tweede Kamer alle wetten en wetswijzigingen langs om te bepalen of de behandeling, door de val van het kabinet Balkenende IV, controversieel moest worden verklaard. Over het boerkaverbod bepaalde de vaste kamercommissie voor Justitie op 10 maart 2010:

 

Voorstel van de leden Wilders en Fritsma tot wijziging van het Wetboek van Strafrecht in verband met een verbod op het dragen van boerka’s of nikaabs op een openbare plaats (boerkaverbod)

Zaak: Initiatiefwetgeving – Tweede Kamerlid, Fritsma (PVV) – 12 juli 2007

Voorstel van de leden Wilders en Fritsma tot wijziging van het Wetboek van Strafrecht in verband met een verbod op het dragen van boerka’s of nikaabs op een openbare plaats (boerkaverbod) – 31108

Besluit: Nota naar aanleiding van het verslag afwachten; de commissie zal zich over het al dan niet controversieel verklaren uitspreken op het moment dat de nota naar aanleiding van het verslag is ontvangen.

 

Zodra de indieners Wilders en Fritsma deze ‘Nota naar aanleiding van het verslag’ naar de kamer hebben gestuurd kan de discussie in Nederland weer verder. Maar de Belgen liggen dus voor.

 

 

NB: kamerstukken via Parlando. Zoeken op boerkaverbod

 

Mieke van der Valk

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


15 reacties op “Boerkaverbod in Nederland, de stand van zaken”

 1. Klaas zegt: 01-04-10 om 01:46

  Ik had nog nooit zo iets gezien, tot een aantal jaren geleden in Almere.

  Ik wist echt niet wat ik zag, en stond dan ook met behoorlijke verbazing te kijken wat ik op dat moment zag. Ik moest echt zeer goed kijken wat ik zag, zo ook dat ik toen echt ontdaan was dat die vrouwen daadwerkelijk ingepakt rond liepen. Je ziet absoluut totaal niets, ook niet eens met volle zon. Ik ben absoluut niet een persoon die wil discrimineren, maar dit zou ook absoluut totaal verboden op de moeten worden in Nederland.

  Dat wanneer die mensen dit zelf willen dragen, tot daar aan toe. Maar niet in Nederland waar dit totaal niet in thuis hoort, dat wanneer die mensen zo nodig dit willen dragen, dan doen ze dit maar in het land van afkomst waar dit geen probleem zou zijn volgens de wetgeving. En nogmaals wil ik hier duidelijk maken dat ik absoluut niet wil discrimineren maar ik vindt dit achterlijk en on Nederlands aanzicht. Dat wanneer andere landen in Europa dit wel allemaal toe willen staan, dan gaan ze toch allemaal daar wonen!

  Hoofddoekjes droegen meen ik ook vroeger de Nederlandse vrouwen, maar je kon tenminste wel het gezicht zien. Op dat heb ik absoluut geen commentaar op als dat nu ook het geval zou zijn, maar een boerka in zo’n vorm dat moet absoluut verboden worden. En dat is mijn persoonlijke mening.

 2. Als men het hoofddoekje verbied dan vindt ik dat uiterst een BELACHELIJK,ABSURD, EN ARGELOZE instelliing.
  Waarom? Omdat het maar een stukje stof is.
  U mag alléén het stukje stof zien, en de Moslima is de enige die het recht heeft om haar achterliggende gedachte te hebben.
  Wij zijn géén eenheid als , maar een verscheidenheid als volk.
  De boerka is totaal iets anders, en mag en moet verboden worden,allereerst door de moslemse gemeenschap, en ten tweede door de ministerie van Justitie.
  Het is teveel van het goede waarvoor de burka moet staan.
  De vrouw moet staan, niet de burka.
  Er zijn niet veel vrouwen die de burka dragen, maar als u die tegenkomt dan mag u het vragen, netjes en tactvol natuurlijk.
  Waarom draagt u die de burka?
  In deze tijd moeten wij iets aan onze gedachtengang doen.
  Die is nu hard nodig aan “een evolutie beurt”!
  Hoe dichter men bij de waarheid van het leven zit, hoe prettiger en vooruitstrevender men leeft.De ultieme waarheid over het leven weten wij niet, en komen wij het ook nooit te weten, anders kan men dan ook helemaal niet meer leven.
  Onze wereld is één grote “Efteling”!
  Wij vechten nog steeds tegen “spookgedachten”.

 3. rangdangdoodle zegt: 01-04-10 om 11:50

  lijkt me normaal dat boerka’s verboden worden het heeft niets met religie te maken eerder met cultuur waar de man zijn tochus niet in bedwang weet te houden.
  ik kan me ook niet voorstellen dat ik in gesprek met een baliemedewerker in boerka zou hebben door die boerka zegt ze mij eigenlijk praat niet met me en/of ik ben er niet.ik wil een gezicht zien anders weiger ik te praten(ja hehe ik neem wel de telefoon op en luister ook radio)
  een beetje krom ook van de politiek die toch iedere burger op de arbeids markt wil.ik weiger iemand te spreken die niet zichtbaar is en laat dat nou exact de functie zijn van zo’n ding.hoofddoekjes is voor mij geen probleem en mensen met een zonne alergie ja dan is het logisch dat ze bedekt zijn.

 4. Gavi Mensch zegt: 01-04-10 om 11:53

  Belachelijke situaties die niets met democratie te maken hebben!PVV en TON zijn slechte voorgangers en de rest van de voorgangers….daar wil ik het niet eens over hebben. Ik blijf wel protesteren tegen deze ongenuanceerde gang van zaken:
  http://gavimensch.blogspot.com/2010/04/boer-k.html

 5. Shane zegt: 01-04-10 om 16:42

  Goede stap lijkt mij, het heeft niets met de religie te maken.

 6. Johanna zegt: 01-04-10 om 23:25

  Ik vind het echt niet kunnen in een modern westers land, tevens vind ik het echt angstaanjagend want iedereen kan zich verbergen in een burka.
  En ik vraag mij af hoe het zit met de identificatieplicht op straat.

 7. alex zegt: 02-04-10 om 21:33

  lieve mensen. Waar zijn we nou helemaal mee bezig? We leven hier in een vrij land waar de vrouwen lang voor hun vrijheid hebben moeten strijden.
  Gelukkig hebben zij hun rechten verworven en zijn de traditionele religies op hun retour. Helaas met uitzondering van de islam: een indoctrinatie en een belerende overtuiging die, hoe ongelooflijk ook, blijkbaar nog steeds aanhang vindt.

  Laat je toch niet onderdrukken door welk geloof dan ook. Kom op voor jezelf en laat je zien. Pak je kansen waarvan je er in deze samenleving er vele kunt vinden en sluit jezelf niet uit deze maatschappij.

  De burka moet zeker verboden worden en de slachtoffers ervan (be)geleid naar een vrij leven. Vrij van geboden en goden want god schiep niet de aarde en de mens, maar de mens schiep wel god in zijn ‘hemel’, en in naam van die god (onder welke noemer dan ook) is onmetelijk veel leed veroorzaakt en zal nog onmetelijk veel leed veroorzaakt worden.

  Ik bewonder Belgie op dit punt zeer, met haar recent ingevoerde burkaverbod. De burger heeft namelijk duidelijkheid nodig en die verschaft Belgie op dit punt zeker, zowel reeel als abstract.

 8. Coen zegt: 10-04-10 om 22:38

  Beste Alex, en mede reactie gevende.

  Het is mij vernomen dat veel mensen willen opkomen voor de rechten van de vrouw. De vrouw is een belangrijk persoon en de helf van de samenleving, voor sommige zelfs de algehele samenleving.

  Ik wil bij deze reactie voornamelijk een reactie geven op het bericht van Alex.

  Ik vraag me af wat je bedoelt met vrijheid?
  Is vrijheid de mode die elke keer komt en gaat? en is diegene die ze eigen weg gaat dan een apparteling?
  Is vrijheid wat jij denkt dat goed voor iedereen is, of is vrijheid iets dat iedereen zelf mag bepalen?
  Is vrijheid carriere, je loonstrookje? of is vrijheid een gevoel binnenin je lichaam?

  In het geloof, voel je vrijheid zonder dat er een prikkel is van buitenaf, dus geen geld, mode en/of andermans gedachten noodzakelijk is om je zelfbewust te voelen en vrij. Een grote rede waarom mensen geloven. Ik hoop ook daarmee de vraag te hebben beantwoord die sommige mensen hebben over het feit dat de Islam sterk toeneemt. De Islam is welzeker vrijheid, en is een compleet geloof van normen en waarde waar iedereen van kan leren.

  Onderdrukking.
  Zijn diegene(mensen) die eisen stellen en verboden leggen op bepaalde zaken, waar andere zich niet bij thuis voelen, niet de onderdrukkers? Als iemand een hijab, niqab of boerka willen dragen om zich VRIJ te voelen, door eigen keuzes te maken in hun manier van leven onderdrukt? of worden ze onderdrukt door mensen die denken dat ze weten wat beter voor hun is? (door het verbieden van de gezichtssluier)
  Is iedere mens verplicht, omdat iedereen in deze tijd half naakt, bijna naakt, en op bepaalde plekken helemaal naakt zijn, zulke dingen ook te doen omdat ze nu normaal zijn? is dat geen onderdrukking?
  Is de maatschappij vandaag de dag geen onderdrukking, waarbij arrogantie, hoogmoed en het niet kennen van schaamte normaal is?

  Een vrouw die haar eigen weg gaat naar wat zij prettig vind en wil, en niet kijkt naar mensen die alleen maar oordelen. Door bijvoorbeeld een boerka te dragen, een teken van aanbidden aan haar Heer.
  Zij hoeft geen maandelijkse mode en hoeft geen 100 mannen achter haar rug heigend en roepend. Ze doet wat ze graag wil doen zonder een belemmering te zijn voor andere. Want denk eens eerlijk na wanneer heb jij belemmering ondervonden door iemand met een boerka? De stap die een vrouw met hijab, niqab of boerka neemt, om zich niet in de onderdrukking van de maatschappij laat mee sleuren, is een stap waar iedereen van kan leren en zeker respect afdwingd.
  Vraag jezelf eens af, bij het kleding kopen, bij je sociale milieu. Doe ik deze zaken voor mijzelf? je antwoord zal lijkt me zeker ja zijn, maar is de oorzaak daarvan omdat andere mensen je netjes, sjiek, stoer, leuk, etc. vinden waardoor je een goed gevoel krijgt? je laat andere mensen jouw een prikkel geven van zelfverzekerdheid terwijl dat de eigenlijke onderdrukking is.

  Laat de moslima’s met rust. Geef hun, hun vrijheid. Bij bepaalde meningen of stellingen ga eerst informeren en vragen aan echt moslimas voor je, een oordeel uit.

  Natuurlijk hoop ik hiermee, enkel en alleen het beste en wil niemand oordelend overkomen, als dat wel het geval was mijn excuses. Ik wens iedereen het beste en ik vraag iedereen aub eerst de moslima zelf te vragen over wat zij ervan vinden.
  Hierbij een youtube flimpje over de stelling “hijab,niqab or nothing” een filmpje waar hopelijk ogen en harten worden geopend.
  http://www.youtube.com/watchv=.....8;index=58

  Ik wil hierbij steun betuigen aan de zusters die hun hijab, niqab of boerka dragen. Moge Allah jullie rijkelijk belonen en Moge Hij jullie doen behoren tot diegene die Het Aangezicht van Allah swt mogen aanschouwen. Amien

 9. Coen zegt: 10-04-10 om 22:39

  Mijn excuses voor de link die niet goed werkt hopelijk lukt het bij deze link wel. Insha’Allah
  http://www.youtube.com/watch?v.....8;index=58

 10. said zegt: 29-07-10 om 00:05

  ik ben een moslim van marokkaanse afkomst.ik ben tegen de burka.ik vind dat je je gezicht moet kunnen zien.de burka kan wel in de moslim landen, maar niet in europa.het geloof zit in je hart.ik hoop dat binnen kort de burka verboden word.ik zelf zie het niet als een aanval tegen de islam.

 11. Michiel zegt: 02-09-10 om 19:30

  Mensen moeten vrij zijn in Nederland. Bedenk het volgende: je kan een kind wel uit de oorlog halen, maar de oorlog niet uit een kind.

  Als je de burka’s wil afschaffen, moet je met de gemeenschap praten die tot het burka idee komen in Nederland. Dan kan je de diepte in gaan en verschillende meningen tot stand brengen. Niet door doodleuk te zeggen om het te verbieden. In Nederland mogen ook Moslims hun mening uiten.

 12. richard zegt: 29-12-10 om 02:48

  Ik vind dat iedereen maar zelf moet weten wat hij of zij wil dragen. Als iemand een burka of een niqaab wil dragen moet men dat zelf weten en wij moeten dat respecteren wij leven immers in een vrij LAND!!!

 13. henk zegt: 05-01-11 om 20:53

  In mijn jonge jaren, 40 a 45 jaar geleden, stond in het eindhovens dagblad voor de carnaval begon ongeveer ….de burgemeester geeft ontheffing om tijdens de carnaval gemaskerd over straat te lopen.Waar is deze wet gebleven ? Het verbod om gemaskerd in het openbaar te zijn ?Hij was er, en in welke lade is hij verdwenen ?

 14. lolol zegt: 14-02-11 om 20:33

  Ik vind een boerka belachelijk. De meeste vrouwen willen niet eens een boerka dragen maar worden gedwongen door hun mannen, die in de islam trouwens zeer dominant zijn. Ten tweede, de boerka heeft niks met de religie te maken, maar met de cultuur in arabische landen. Als ze in het midden oosten mensen willen stenigen en boerka’s willen dragen vind ik het prima, maar het moment dat dit in nederland gebeurt ga ik de straat op om te protesteren, wat denken ze wel niet. Trouwens, vrouwen die zeggen dat ze het vrijwillig doen doen het alleen maar omdat ze onder druk staan (als ze het tegenspreken worden ze thuis mishandeld door hun mannen, wat in die cultuur trouwens ook vaak gebeurt). Ik ben dus absoluut 100% tegen een boerka. Het staat voor de onderdrukking van de vrouw in de arabische cultuur, en je kan trouwens inderdaad niet zien wie eronder zit. Er zijn al genoeg aanslagen gepleegd door die idiote radicale moslims die zichzelf onder een boerka verschuilen, vreselijk is het. Afschaffen die handel.

 15. profeet sletje mohammed zegt: 20-02-11 om 10:29

  Als boerka niet verboden word dan mag de bivak muts ook niet verboden worden !!!!!

Geef een reactie